Gasten

Wij zijn heel tevreden over dit tuinjaar. Je zou dat vast niet zeggen als je hieronder leest over de ongewenste gasten in de tuin, maar zo gaat dat nou eenmaal in een tuin, een 100% perfect tuinjaar hebben we in al die 28 jaar nog nooit gehad (een 100% mislukt tuinjaar trouwens ook niet).

Ik kwam op het idee voor dit blog door wat vragen die ik van mensen kreeg over onder andere wespen en opgevreten prei.

Er hangen hier nog een paar pruimen (Reine Victoria) in de boom. Maar van de één op de andere dag zijn de wespen verdwenen. Nou ja, eigenlijk niet verdwenen maar verhuisd – naar de vijg.

Het is heel jammer om van die mooie grote sappige vijgen te zien hangen die, als je ze wilt plukken, aan één kant uitgehold zijn en vol met wespen zitten.

 

Of je daar iets tegen wilt doen mag je vooral zelf weten, wespen zijn aan de ene kant nuttige dieren maar aan de andere kant soms ook  heel irritant. En ze hebben een nogal ‘kwade drank’, ze zijn soms tipsy van bijna gistende vruchten en worden er dan niet vriendelijker op. Ik heb er niet zo’n last van, laat ze vooral met rust. Ik laat de aangetaste vruchten hangen, dan hebben ze het daar meestal zo druk mee dat ik redelijk veilig de andere vruchten kan plukken. Ik pluk de al iets grotere/gezwollen vijgen die ook al verkleuren maar wel nog steeds stevig zijn. Ik leg ze vervolgens samen met wat rijpe appels in een papieren zak. Het etheen uit de rijpe appels zorgt ervoor dat de vijgen alsnog prima rijpen. Misschien net niet zo lekker als volledig aan de boom gerijpte vijgen, maar lekker genoeg, en in ieder geval zonder plekken en wespen.

Nog zo’n plaagdier waar we dit jaar wat meer last van hebben dan in voorgaande jaren: woelratten. Eigenlijk zie je weinig bijzonders, het blad van de worteltjes gaat liggen, het lijkt alsof de wortels oogstrijp zijn, we zien ook mooie dikke oranje kopjes boven de grond uitsteken. Maar als we de worteltjes vervolgens willen oogsten blijkt er onder de grond niet veel meer over:

 

We hebben de rest van de worteltjes snel geoogst, schoongemaakt, de aangevreten plekken weggesneden en dan houd je heel korte worteltjes over, maar ze zijn in ieder geval wel nog gewoon eetbaar. We hebben ze in de keukenmachine grof gehakt en ingevroren, voor stamppot peen en uien komende winter 🙂 .

Plaagdier nummer drie:

 

Het zouden misschien ook vogels kunnen zijn, maar de ervaring leert ons dat het ratten zijn. Gelukkig (en toevallig) hebben wij onze maïskolven vorige week geoogst en ingevroren; het waren prachtige volle kolven met sappige, zachtgele dikke korrels. Het is nu één week later en we zien deze openge(v)reten maïskolven bij een aantal tuinburen. Wat de ratten hebben laten zitten komen de vliegen nu alsnog ophalen. Soms ligt het verschil tussen succes en fiasco dus slechts een paar dagen uit elkaar. Wij waren dit jaar net op tijd. Ik kijk wel elke dag angstvallig naar onze pompoenen, want er is ook wel eens een jaar geweest dat de ratten in enkele nachten alle pompoenen (ik weet het nog goed, het waren er zesentwintig) hadden aangevreten, ik heb er toen zelfs een blog over geschreven: Onsmakelijke foto’s

En dan tot slot nog iets over de preimineervlieg. Want we hopen daarmee ook op tijd te zijn. Ik schreef er in mei al een blog over, en ik liet er toen onze mislukte uienoogst zien: Preimineervlieg

Nogmaals dank voor alle reacties en tips op dat blog!! Het is nu eind augustus en de tweede generatie schijnt nu terug naar de tuin te komen. Waar de eerste generatie in april/mei het vooral op uien en sjalotten had gemunt, zo komt de tweede generatie preimineervliegen terug voor de prei (want dat is uiteindelijk ook een Allium/uiachtige).

Ik kreeg flink wat tips, bijvoorbeeld het afdekken van de planten met een zeer fijnmazig gaas of vliesdoek. Maar iemand opperde ook dat de larven niet tegen het zuur in een rabarberblad-aftreksel kan. En ik hoorde dat de preimineervlieg haar eitjes graag onder het lange preiblad legt. En weer iemand anders gaf aan dat de larven niet tegen soda kunnen.

En dus is het tijd voor een test. Ik heb 2 rijen prei en in een ander vak nog een stuk of 20 losse preiplanten.

Dit zijn de 2 rijen prei. Ze zien er best goed uit, niet heel dik maar het is pas augustus (en ondanks wat regenbuien nog steeds kurkdroog). Wij zijn er in ieder geval vooralsnog niet ontevreden over.

 

Ik heb het eerste advies opgevolgd en het blad gekortwiekt:

 

Dat heb ik nog nooit gedaan, dus het was een beetje vreemd om te doen, maar ik ga er vanuit dat de plant en het blad vanzelf weer verder groeit.

En dan de soda:

 

Het was wel een leuk werkje, beetje priegelen. Ik heb uit een zak grove soda de wat grotere sodakorrels gehaald, in het hart van elke preiplant in de eerste rij heb ik zo’n dikkere sodakorrel gelegd. Dit moet genoeg zijn, bij elke regenbui komt er ietwat soda van de sodakorrel tussen de preibladeren terecht en daar kunnen eventuele larven van de preimineervlieg, volgens de verhalen,  niet tegen.

De tweede rij prei moet ik ‘opofferen’. Want een test is geen test als niet ook een aantal planten wel door de preimineervlieg mag worden aangetast. Want misschien komt er helemaal geen preimineervlieg, en dan beweer ik hier over een paar maanden dat ik ze succesvol heb bestreden 🙂

De losse preiplanten in het andere vak ga ik de komende weken elke 2 weken een keer vernevelen met een aftreksel van rabarberblad.

Ik hoop hier over een maand of 3 te kunnen melden wat wel of niet heeft geholpen en foto’s te laten zien van de preiplanten.

Allemaal heel nuttig dus, maar ik ben er nu ook wel weer klaar mee, een volgend blog gaat over iets leukers dan pruimenmot, mineervlieg, rups, larve, vlieg en rat. Bijvoorbeeld over onze nieuwe aardbeistekken, of de oogst van pepers en wat ik er eens mee zal doen (invriezen, drogen en sambal natuurlijk 🙂 ).

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, en dat gaat dit keer over de nazomer en wat ik nog ga zaaien en planten in de komende weken: Zaaien in de nazomer

Als laatste foto de oogst pepers van deze week. Zoals gezegd, ik ga de boeken er nog even op naslaan en eens kijken wat ik er eens mee kan maken, ik zag al een leuk recept voor chilisaus 🙂  

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia B

Ik las je blog over zaaien bij pokon, goed plan! Vorig jaar heb ik veldsla buiten en in de kas gezaaid. Ik geloof allebei rond 1 september. De veldsla in de kas oooooo wat was die mooi in de winter! Geen vlekje of gaatje erin. Terwijl die buiten door de elementen en beetje mottig aan het worden was. Volgens mij moet je altijd ter plaatse zaaien, maar 1 of 2 rijtjes wat nu al wel ergens in een hoekje van de kas kan, geeft al gauw voor tien keer sla middenin de winter!

Carine p

Dag Diana,

Ivm de prei heb ik ook een aantal verschillende testen gedaan:
1. Kortwieken en stro erover
2 gaten volgegooid met koeienstront opgelost in water
3 prei naast basilicum geplant (basilicum voor heel het dorp 🙂 )
4 prei en tussenin dille gezaaid

Ik ben ook benieuwd wat het resultaat zal zijn.

Deze middag staat hier perzikkenconfituur met lavendel en ook de chilisaus op het programma. Een overheerlijk recept van chilisaus staat in jouw recepten!
Vele groetjes Carine

Niels en Laura

Hoi Diana,

Wij hebben vitrage over onze preien liggen dit is vaak veel goedkoper en werkt prima bij ons. gebruiken het ook voor de kolen. Deze vitrage is te koop bij de Ikea voor 2,75 euro per paar (als ik het me goed herinner). wel is het zo dat het met 2 seizoenen wel gedaan is met de vitrage en er nieuwe aangeschaft moeten worden haha.

Een oom van mij sproeit brantnetelgier en knoflookgier over zijn preien/uien en veel andere gewassen. Hij heeft op de veenmollen na geen ongedierte in zijn planten.

Over die wortels en mais kan ik meepraten zo zag het er bij ons ook uit haha. Helaas kan het niet altijd meezitten. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

groeten,
Niels en Laura

Marja

Maar juist die veenmollen zijn bij ons een ware plaag. Vernielen heel veel gewas.

Niels

je zou ze kunnen vangen door potjes in te graven 1cm onder het oppervlak en daar dan een steen overheen leggen. de veenmollen graven tegen het potje aan gaan omhoog en gaan floep zo het potje in. Ik heb er op deze manier echt velen gevangen. diverse vogels en muizen jagen ook op veenmollen. Aaltjes zou je ook nog kunnen gebruiken hier heb ik geen ervaring mee. Het gebruik van de potjes is één van de beste methoden als je niet over wil stappen op gif. Mocht je over willen stappen op gif dan kom je wel direct op middelen uit die hier in Nederland verboden zijn bij mijn weten. Ik heb ooit gif gekregen van een buurman die had het meegenomen uit Marokko omdat het hier niet te krijgen was. maar de vraag is moet je het willen. overigens heb ik het gif nooit gebruikt. van de één op de andere dag leken ze wel verdwenen in onze tuin.

gr,
Niels

Marian van Ek

Hi,
Hoe diep moeten die potjes dan zijn en kruipen ze er niet meer uit, dan?
Wat doe je met ze als je ze gevangen hebt?
Klinkt misschien een beetje naïef, maar wij hebben er ook veel last van en ik wil ook graag een redelijk afdoende methode…
Vast dank voor je antwoord, Marian van Ek

Niels

Ik heb vaak van die grote oude potten van hak gebruikt. die graaf je in tot 1 tot 2 cm onder de oppervlakte. daar leg je een tegel overheen en gewoon elke dag even checken of ze erin zitten. er moet wel voldoende ruimte zitten tussen de tegel en de pot zodat ze er tussen kunnen kruipen en dan in de pot vallen. je kan meerdere dingen met ze doen, ergens anders uitzetten(lijkt me geen goed idee) meestal komt het erop neer dat ze het niet overleven de wijze waarop laat ik over aan uzelf want ik wil geen discussie starten over wat wel en niet door de beugel kan. vogels en kippen lusten ieder geval wel veenmollen heb ik gemerkt.

Martine

Ik heb ooit ergens de tip gezien om een bal te maken van een papieren zak en die tussen de takken van een boom te proppen. De wespen denken dan dat er een nest zit van een ander volk en blijven uit de buurt.

Gerrit Nieuwenhuis

Heb ik ook gelezen maar zo’n halve bal om paardenvliegen te vangen houdt ze mooi op afstand, honing erin en de wespen zijn weg. Gezien bij een theetuin vlakbij een stal. Geen wesp gezien. Maar ja het zijn geen goedkope oplossingen.

Daniëlle

Hallo Diana,

Ook toevallig, hier dezelfde wortels! Tevens aardappels die er zo uitzien, met de tandafdrukken erin 🙂 De pompoenen zou ik ook jammer vinden als ze die te grazen nemen. Kun je die op een of andere manier beschermen?

Ik heb gisteren van de vruchten van jouw zaadjes Jalapeños Fooled You, Cowboy Candy gemaakt. Het schijnt errug lekker te zijn. Zoete, pittige pepers. Aangezien mijn man overal mijn zelfgemaakte sambal opsmeert, zullen deze potjes ook wel snel leeg zijn.

Fijn weekend!
Groet, Daniëlle

Anoniem

Goede tips, dankjewel daarvoor! Als ze maar niet van onderen aan gaan vallen…

Mijn ‘giant’ gaat lastig worden, zo’n grote bloempot heb ik niet. Ik heb wel een Golden Retriever, denk dat ik die maar ernaast zet 🙂 🙂

Groet, Daniëlle

Marc

Hallo Diana en webgenoten,

Ik heb een tiental pompoenen (groot formaat) die liggen te rijpen in de moestuin maar (voorlopig) geen last van knaagdieren. Ik heb immers een quasi perfect middel daartegen en dat zijn onze twee katers. Beide diertjes lopen vaak buiten (altijd ‘s nachts) en geregeld vinden wij hun vangst (muizen, mollen, ratten …) aan de achterdeur. Dat soort roofbeestjes krijgen dus geen kans bij ons!
Verder geniet ik enorm van je leuke website, je tonnen bruikbare informatie (met foto’s) en je dolenthousiaste comments.

Houden zo en tot hoors!!

Marc (Waregem, Belgium)

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana, ik las dat je de mais hebt ingevroren, heb je daar speciale manier voor? Ik heb dat nl nog nooit gedaan, wil dit graag proberen want mijn mais staat er nog heel mooi bij.( voordat vogels ermee beginnen of ratten)
Ik haal altijd heel veel uit jouw blog wat ik ook probeer. Groetjes Margriet

Margriet Stuivenberg

Dank je Diana ik ga het zeker proberen
Groetjes Margriet

Saskia B

Ik vries ook mais in, maar doe dat niet met hele kolf, mijn diepvries is niet zo groot. Vijf minuutjes blancheren, dan in ijswater, daarna met een scherp mes de korrels eraf snijden en die invriezen…..

Stella

Hallo Diana ,
De tip om prei te kortwieken doet mijn buur ook altijd ,en hij giet gewoon water in de kragen .Hij beweerd dat het effectief is .wij hebben geen prei dit jaar omdat ik een hekel heb aan die wormen

Mayra

Hi Diana,

Ik volg jou en je tuin al jaren en ik wou even zeggen dat ik je foto’s steeds mooier vind! Vooral je flat-lays vind ik prachtig! Die wil ik elke dag wel een nieuwe zien!

Gerrie

Wespen, vliegen en de vijg… Zelfde probleem hier. Laat ze maar eten, jammer voor ons. Waarschijnlijk wordt de tweede sessie ook dit jaar nog rijp, net als verleden jaar en toen hebben we er wel kunnen oogsten. De druiven worden dit jaar, nog rauw, al geplukt door de merels. Ik kan er een net over en omheen doen, maar ach… dan maar wat minder jam.

Ria

Hallo Diana, en anderen,

Die halsbandparkieten zijn echt vreselijk. Vorig jaar hadden we aan ons nog jonge appelboompje een stuk of 15 appels. We hebben net als bij je tuinbuurvrouw niet een exemplaar kunnen eten. Nog voordat ze rijp waren om te plukken lagen ze half opgegeten op de grond of hingen rottend in de boom.
Dit jaar kwamen ze weer, soms met wel 7 tegelijk. Om toch wat appels voor ons zelf te kunnen oogsten hebben we om een aantal mooie appels netjes gehangen. Bij veel supermarkten kun je die kopen, ze liggen vaak bij het fruit om te gebruiken i.p.v. plastic zakjes. Bij AH kosten ze 69 cent voor 2 netjes. Het is niet zo’n fraai gezicht die witte netjes in de boom maar daar storen we ons maar niet aan, het is maar tijdelijk.
Ook om een aantal mooie druiventrossen hebben we die netjes gehangen want de vogels en de wespen hadden de druiven ook al ontdekt.
Ik vind dat wel een mooi idee: een gedeelte voor ons en een gedeelte voor de andere liefhebbers.

Groeten,
Ria

Christien Enzing

Hoi Niels, werkt je potjesmethode ook tegen woelmuizen en : wat doe je met de gevangen beesten? Christien

Niels

het werkt niet tegen woelmuizen. Ik zou ook niet echt weten wat je goed kan beginnen tegen woelmuizen. misschien houden ze niet van bepaalde geuren of geluiden. er zijn wel meerdere ultrasoon geluiden waar ze niet van houden maar heb ik geen ervaring mee. Wij halen voedselbronnen zo veel mogelijk weg. als we zien dat groenten worden aangevreten dan oogsten we alles dat rijp is en bijna rijp. Ik weet ook niet echt hoe met deze beestjes om te gaan.

Mime

Hoi Diana,

ik ben druk aan het fermenteren de afgelopen 2 jaar. S Heel gezond en soms verassend lekker! Sriracha is een gefermenteerde pepersaus, heerlijk! Het flesje vorig jaar was te snel op dus er staat hier al weer wat te rotten.
Recepten genoeg op het internet.
En bedankt voor de plaagdierentips, allemaal!!!

groetjes, Mime

Marthy

Ha Diana,

Ik zocht net op je blog naar een recept voor pruimenjam en die met de dadels lijkt me erg lekker. Is de 800 gram geleisuiker de geleisuiker speciaal of de gewone geleisuiker. Alvast bedankt voor je antwoord.

Marthy.

Wijnie

Hoi Diana,

In de blog over de preimineervlieg schreef iemand dat ze rabarbergier gebruikt over de prei. Jij schrijft hierboven dat je rabarberextract gaat gebruiken. Heb je daar expres voor gekozen? Denk je dat gier/extract verschil zou kunnen maken? Ik ga zelf ook experimenteren tegen de preimineervlieg, als ik verschil merk zal ik dat zeker melden.

Groetjes Wijnie

Wijnie

Haha Diana, gier is inderdaad minder fijn ruikend spul. De buurvrouw rent altijd hard weg als ik weer met gier aan de gang ben en mn zusje is ook genezen na 3 dagen stinkende handen. Toch vind ik rabarbergier veel minder stinken dan brandnetelgier. En ook gier doe ik door een zeef en desnoods door een oude doek als ik dat nodig vind. Als de preimineervlieg dood gaat van het zuur maakt het inderdaad denk ik niet uit of je gier of extract gebruikt. Verdund jij de extract nog of gebruik je het puur? Dank voor je reactie!
Groetjes Wijnie

Rene

Dassen zijn ook dol op mais. Ze leunen ertegen en leggen de plant plat op de grond waarna ze de kolf opeten. Heb er eentje weten te betrappen een paar jaar geleden.

https://renewestenberg.smugmug.com/Other/Badger-cam/

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties