Onsmakelijke foto’s

Zo, wij zijn weer terug.

Koningsdam

Het was heerlijk; luxe, te veel gegeten, natuurlijk ook teveel gedronken, duur, veel, groot(s), verwend en vertroeteld, en het is goed dat het na 8 dagen weer voorbij is (want we misten Lotje de poes, we zijn  blut, teveel kilo’s aangekomen, en kunnen ons bijna  aanmelden bij de AA).

En zoals dat altijd gaat na een vakantie; moeten we eerst héél lang kroelen met Lotje (nadat ze zich over haar verontwaardiging heen heeft gezet over het feit dat we zijn weggegaan, en ze minstens 5 heel lekkere hapjes heeft gehad om het een klein beetje goed te maken). En vervolgens natuurlijk naar de tuin.

Want hoe is het daar, na een week? Nou, het was hier in ieder geval groeizaam weer kunnen we in ieder geval wel zeggen 🙂 . En dan natuurlijk kijken of er iets te oogsten is, en hoe het met alle groenten gaat.

Dit was de eerste die we zagen:

Pompoen rat 2

Dat kan hè, alle pompoenen kunnen niet voor ons zijn, het zijn er meer dan 25 bij elkaar, en de dieren op de tuin hebben ook honger, prima. En deze is duidelijk geconfisqueerd door een dier dat liever vruchtvlees en/of zaden at dan schil. Dit is een spaghettipompoen en niet alleen deze bleek aangevreten; alle 13 pompoenen aan de 4 planten bleken deze zelfde ronde gaten te hebben! Dit kan een slak niet (die maken meer snotterige ongelijkmatige plekken). Een vogel? Maar daar is het te rond voor.

En we zijn licht bezorgd, gaan toch ook maar even kijken bij de andere pompoenen. De Butternuts:

Pompoen rat 5

Hetzelfde, maar blijkbaar harder van schil, of meer vruchtvlees, wat dan ook….. uiteindelijk zijn ze gestopt met vreten. Maar wel te laat. En we hadden niet veel butternuts maar ze zijn wel allemaal, zonder 1 voor ons over te laten, aangevreten.

Met nog wat meer bezorgdheid kijken we bij de New England Sugar Pie:

Pompoen rat 1

Hetzelfde geval, en ondertussen hebben we natuurlijk al lang bedacht dat het ratten moeten zijn. Gat te klein voor een konijn, muizen zijn niet sterk genoeg en je kunt zelfs tandafdrukken zien. Ratten zijn groot, sterk, grote tanden, kunnen de schil aanvreten en zijn lenig en klein genoeg om helemaal in de pompoen te kruipen en die uit te hollen, op zoek naar zaden?

Maar de Galeux d’Eysines, dat zou wel een uitdaging voor ze zijn, met die keiharde schil en grote wratten. Niet dus……

Pompoen rat 4

Want zelfs dat is ze gelukt. Bij elkaar meer dan 25 pompoenen van verschillende rassen aangevreten en uitgehold en dus verloren voor ons. En dat in 1 week tijd (8 luxe cruisedagen om precies te zijn). Simpel sommetje: 8 dagen vakantie gedeeld door 25 pompoenen = 3 pompoenen per dag (nou, zal wel nacht zijn geweest).

Maar vorige week, de dag voor we vertrokken, hebben we één Galeux d’Eysines geoogst, die was al duidelijk rijp, 8 kilo zwaar, we hebben haar in de schuur gelegd. En nu bedenken we dat we dubbel blij met haar zijn.

En als zelfs alle pompoenen worden opgevreten, hoe is het dan met de maïs (want ratten houden erg van maïs). Snel er naartoe:

Mais aangevreten

Ja, zijn ze dus ook aan begonnen. Maar gelukkig maar 2 kolven zoals deze, de rest is nog goed, dus die oogsten we gelijk en zitten terwijl ik dit schrijf al in de vriezer. Haha, lekker puh, waren we de ratten toch nog met iets voor.

Maar even resumé van dit tuinjaar; een koud en kletsnat voorjaar/ begin zomer zorgde voor nul aardappeloogst. De bijbehorende overvloed aan slakken zorgde voor nul sla en nog nuller andijvie, nul rucola, nul kool en nog wel zo wat groenten. En de uitgeputte en vervolgens uitgedroogde grond kon dat in juli en augustus niet meer goed maken, ook niet met alle extra voeding die we nog gaven. En dan is dit pompoenenrampje het toetje 🙂

Ik klaag niet hoor, de vriezer zit vol, met bieten (enorm veel bieten), paprikastukjes, aardbeien, blauwe bessen en zwarte bessen, tomatensap, en er zit nog wel 5 kilo aan pompoenblokjes van vorig jaar in, dan gaan we die gewoon opeten. En we eten vandaag boontjes en we kunnen er morgen wel een emmer vol van oogsten dus ook nog invriezen. Aan het einde van de week kunnen we emmers vol met stoofpeertjes oogsten (vroeg dit jaar maar ze krijgen al een blosje en de eerste peertjes vallen al). We kunnen heel veel snijbiet oogsten, en plukken ook nog steeds tomaten, en paprika’s.

Wat het ook echt heel goed doet dit jaar zijn de pepers; die kunnen we nu volop plukken, tientallen tegelijk. Daar ga ik wat over schrijven op de website van Pokon aan het einde van deze week, link volgt dan.

Maar het is dus wel echt een raar jaar. Om dan toch nog met een wat vrolijkere foto af te sluiten dan opgevreten en aangevreten pompoenen:

Tropaeolum planten

Tropaeolum, ook eetbaar trouwens (zowel blad als bloemen als zaden). Nou, zo slecht gaat het dus nog niet!

p.s.: ik vrees dat het met de ratten wel slecht af gaat lopen, als er iets is wat een gemeente niet in zijn stad wil dan is het een rattenplaag. Verdrietig, dat wel, dan hoop ik maar dat ze in ieder geval van dit pompoenenfestijn hebben genoten.

 

20 gedachten over “Onsmakelijke foto’s”

 1. jeetje mina! wat jammer! tis hier in de tuin ook kommer en kwel, bij ons zijn de pompoenen en zelfs courgettes dit jaar ook niet om over naar huis te schrijven, maar dit vind ik toch ook wel heel erg. maar ook hier goede oogst bietjes en snijbonen en nu de herfstframbozen: geweldig! dat houdt ons op de been. en jullie ook, kijken naar wat WEL lukt en denken: volgend jaar beter. groetjes, lina

 2. Wat een vervelende ervaring! Dat is geen leuke thuiskomst. Maar gelukkig hebben jullie genoten van jullie vakantie. Lekker even helemaal niets doen, dat is af en toe ook wel goed. En ik hoop dat het met je oog ook weer helemaal goed is gekomen.
  Een ding is zeker: volgend tuinjaar verloopt weer totaal anders, met andere mislukkingen en andere succesjes. Dat is ook een van de spannende dingen van tuinieren, vind je niet.

  Groetjes,
  Ria

 3. Wat een mini rampen kunnen er toch in een tuin voorkomen, bij mij eten de veldmuisjes mee met de mais denk ik. Ik zie al zo,n romantisch tekenfilm plaatje voor me met Walt Disney muisjes die in de mais hangen. Verder heb ik weinig courgettes en geen kool aan de gang gekregen dit jaar, alleen boerenkool. Maar inderdaad de bietjes doen het geweldig. Volgend jaar gaat alles weer anders dat houdt het leuk die veranderingen.

  vriendelijke groet Simone

 4. Héél herkenbaar. Ik was de week van de grote hitte een weekje weg. Bij thuiskomst waren natuurlijk net die week al mijn maiskolven rijp geworden. Mijn tuinmaatje had t niet door, de vogels natuurlijk wel. Alle mais aangegeten, alleen nog wat kontjes over waar ze niet bij konden. En dat terwijl mij laatste hoop op een succesvolle oogst voor dit seizoen op de mais gericht was….
  Bonen mislukt, aardappels op 1 soort na ook niet veel, te nat in de tomatenkas dus bijna alles rot, ga zo maar door, pfff. Maar wèl nog pompoenen. Dat wel.

 5. Wat naar! Al de pompoenen in een week… Maarja, je had er je weekje vakantie ook niet voor willen missen…
  Ik ben wel blij dat dit mijn eerste jaar is, ik hoor van iedereen: Minder aardappels, slechte bonen, veel slakken etc. Maar doordat dit mijn eerste jaar is voor mij alles méér dan vorig jaar 🙂
  Groetjes Berber

 6. Wat vervelend van je pompoenen! Op ons complex hebben we ook wel vaker last van ratten. Voor het beschermen van de bijna rijpe mais gebruikt velen het nu pantykousjes voor over de kolven van de mais. Dit helpt goed tegen ratten en vogels!

  1. ik zat ook aan woelratten te denken – die had ik ooit in een heel klein tuintje
   ze zijn gevangen en vakkundig gedood door een van onze poezen

 7. Geen last van ratten in mijn tuin. Ik heb een paar uitstekende muizen en rattenvangers in huis en heem. Er zijn nog wat over (katten dus). Kom nu om in de pompoenen en courgettes (courgettes gratis af te halen)

 8. Hallo Diana, hallo iedereen,
  Wat een werkelijk ongehoorde brutale honden van ratten op je tuin! Ik zou ze de oorlog verklaren als het mijn pompoenen zouden zijn, egwel! Ze betalen geen huur, helpen niet mee en eten ook nog je oogst op? Volgens mij zitten ze nog na te hikken van het pompoenenfeest. Werkelijk te grof, hoor! Leen een stoere kater en stuur die op ze af, dan zullen ze wel merken wie daar de baas is op je tuin. Sterkte!

 9. Hoi Diana, ook hier in Dommelen veel vraatzucht van knaagdieren.. Geen kolen, bonen, sla en bieten.. Alles opgevreten.. veel in kapot door alle regen en overstroming vd Dommel. De tomaten in de kas doen het wel heel goed. Verder zitten er veel ratten , in de dieren voeders, bij de kippen en de strobalen.. Door het vele water zijn alle knagers boven de grond gekomen.. en om het nog erger te maken heeft een havik tot nu toe 14 kippen uit elkaar gerukt en opgevreten.. hij gaat zelfs via het luikje in het kippenhok voor zijn prooi… pfff … 2016 verdient op vele vlakken geen punten..

 10. Tja, we hebben in elk geval de bieten nog en één tomaat!… Pantykousen over de mais lijkt mij een goeie truuk! Onze kat houdt echter de wacht, en omdat ze al een paar mooie ratten heeft gevangen weten we dat ze onze oogst helpt beschermen. Poezen zijn gewoon betere rattenvangers dan katers. Punt. Moeten voor de familie zorgen. Onze aardappels zijn wel tot wasdom gekomen, net als de uien en de preien. We hebben ook genoeg rucola en knoflook geoogst. Alle koolsoorten (de spuiten komen nog) zijn opgevreten door slakken. Die hebben ook de rest van de aardbeien afgegraasd, maar toch hebben we daar menig kilo van geoogst. Door de regen zijn de wortels 1 cm lang en de sla verslijmd. Courgettes geven mooie bloemen maar daar blijft het bij. Komkommers kregen de dauw en ook de paprika’s zijn ten prooi gevallen aan vraat Al met al een leerjaar om snel te vergeten.

 11. Ik heb voor het eerst een kasje (2×2) en klein (heel) klein tuintje. Daar staan 2 courgetteplanten waar volop bloemen aan komen, en dan een hele kleine courgette. drie centimeter hooguit. Als ik hem laat zitten begint hij te rotten, en als ik hem oogst heb je net niets. Doe ik iets fout? de plant is enorm groot volop blad. Vraagje over de tomatensaus recept. Ik zie op jou beschrijving dat je deze in de potten een jaar kunt bewaren, verder op internet hebben ze het allemaal over twee maanden of een maand, of je moet het in zon weckpan bereiden, dan een jaar. Ik weet nu even niet meer wat ik aan moet houden. een weckpan heb ik niet en om nu 5 dagen in de week spaghetti te eten omdat de potten anders bederven heb ik ook geen zin in. ik hoop dat ik een antwoord kan krijgen.

 12. Je hebt in elk geval een hilarisch verslag aan de ratten te danken, naast de ellende. Maar dat is natuurlijk altijd achteraf. Dank voor het verhaal, ik heb wel gegrinnikt tijdens het lezen. En tel toch maar je zegeningen die je hebt over kunnen houden. Het tuinseizoen is toch ook nog niet echt voorbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.