Onsmakelijke foto’s

Zo, wij zijn weer terug.

Koningsdam

Het was heerlijk; luxe, te veel gegeten, natuurlijk ook teveel gedronken, duur, veel, groot(s), verwend en vertroeteld, en het is goed dat het na 8 dagen weer voorbij is (want we misten Lotje de poes, we zijn  blut, teveel kilo’s aangekomen, en kunnen ons bijna  aanmelden bij de AA).

En zoals dat altijd gaat na een vakantie; moeten we eerst héél lang kroelen met Lotje (nadat ze zich over haar verontwaardiging heen heeft gezet over het feit dat we zijn weggegaan, en ze minstens 5 heel lekkere hapjes heeft gehad om het een klein beetje goed te maken). En vervolgens natuurlijk naar de tuin.

Want hoe is het daar, na een week? Nou, het was hier in ieder geval groeizaam weer kunnen we in ieder geval wel zeggen 🙂 . En dan natuurlijk kijken of er iets te oogsten is, en hoe het met alle groenten gaat.

Dit was de eerste die we zagen:

Pompoen rat 2

Dat kan hè, alle pompoenen kunnen niet voor ons zijn, het zijn er meer dan 25 bij elkaar, en de dieren op de tuin hebben ook honger, prima. En deze is duidelijk geconfisqueerd door een dier dat liever vruchtvlees en/of zaden at dan schil. Dit is een spaghettipompoen en niet alleen deze bleek aangevreten; alle 13 pompoenen aan de 4 planten bleken deze zelfde ronde gaten te hebben! Dit kan een slak niet (die maken meer snotterige ongelijkmatige plekken). Een vogel? Maar daar is het te rond voor.

En we zijn licht bezorgd, gaan toch ook maar even kijken bij de andere pompoenen. De Butternuts:

Pompoen rat 5

Hetzelfde, maar blijkbaar harder van schil, of meer vruchtvlees, wat dan ook….. uiteindelijk zijn ze gestopt met vreten. Maar wel te laat. En we hadden niet veel butternuts maar ze zijn wel allemaal, zonder 1 voor ons over te laten, aangevreten.

Met nog wat meer bezorgdheid kijken we bij de New England Sugar Pie:

Pompoen rat 1

Hetzelfde geval, en ondertussen hebben we natuurlijk al lang bedacht dat het ratten moeten zijn. Gat te klein voor een konijn, muizen zijn niet sterk genoeg en je kunt zelfs tandafdrukken zien. Ratten zijn groot, sterk, grote tanden, kunnen de schil aanvreten en zijn lenig en klein genoeg om helemaal in de pompoen te kruipen en die uit te hollen, op zoek naar zaden?

Maar de Galeux d’Eysines, dat zou wel een uitdaging voor ze zijn, met die keiharde schil en grote wratten. Niet dus……

Pompoen rat 4

Want zelfs dat is ze gelukt. Bij elkaar meer dan 25 pompoenen van verschillende rassen aangevreten en uitgehold en dus verloren voor ons. En dat in 1 week tijd (8 luxe cruisedagen om precies te zijn). Simpel sommetje: 8 dagen vakantie gedeeld door 25 pompoenen = 3 pompoenen per dag (nou, zal wel nacht zijn geweest).

Maar vorige week, de dag voor we vertrokken, hebben we één Galeux d’Eysines geoogst, die was al duidelijk rijp, 8 kilo zwaar, we hebben haar in de schuur gelegd. En nu bedenken we dat we dubbel blij met haar zijn.

En als zelfs alle pompoenen worden opgevreten, hoe is het dan met de maïs (want ratten houden erg van maïs). Snel er naartoe:

Mais aangevreten

Ja, zijn ze dus ook aan begonnen. Maar gelukkig maar 2 kolven zoals deze, de rest is nog goed, dus die oogsten we gelijk en zitten terwijl ik dit schrijf al in de vriezer. Haha, lekker puh, waren we de ratten toch nog met iets voor.

Maar even resumé van dit tuinjaar; een koud en kletsnat voorjaar/ begin zomer zorgde voor nul aardappeloogst. De bijbehorende overvloed aan slakken zorgde voor nul sla en nog nuller andijvie, nul rucola, nul kool en nog wel zo wat groenten. En de uitgeputte en vervolgens uitgedroogde grond kon dat in juli en augustus niet meer goed maken, ook niet met alle extra voeding die we nog gaven. En dan is dit pompoenenrampje het toetje 🙂

Ik klaag niet hoor, de vriezer zit vol, met bieten (enorm veel bieten), paprikastukjes, aardbeien, blauwe bessen en zwarte bessen, tomatensap, en er zit nog wel 5 kilo aan pompoenblokjes van vorig jaar in, dan gaan we die gewoon opeten. En we eten vandaag boontjes en we kunnen er morgen wel een emmer vol van oogsten dus ook nog invriezen. Aan het einde van de week kunnen we emmers vol met stoofpeertjes oogsten (vroeg dit jaar maar ze krijgen al een blosje en de eerste peertjes vallen al). We kunnen heel veel snijbiet oogsten, en plukken ook nog steeds tomaten, en paprika’s.

Wat het ook echt heel goed doet dit jaar zijn de pepers; die kunnen we nu volop plukken, tientallen tegelijk. Daar ga ik wat over schrijven op de website van Pokon aan het einde van deze week, link volgt dan.

Maar het is dus wel echt een raar jaar. Om dan toch nog met een wat vrolijkere foto af te sluiten dan opgevreten en aangevreten pompoenen:

Tropaeolum planten

Tropaeolum, ook eetbaar trouwens (zowel blad als bloemen als zaden). Nou, zo slecht gaat het dus nog niet!

p.s.: ik vrees dat het met de ratten wel slecht af gaat lopen, als er iets is wat een gemeente niet in zijn stad wil dan is het een rattenplaag. Verdrietig, dat wel, dan hoop ik maar dat ze in ieder geval van dit pompoenenfestijn hebben genoten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem

Wat vervelend! Bij mij ook niet echt een topjaar.
De ratten hebben in ieder geval hun galgenmaal gehad 😉

ad huijben

Ratten altijd bestrijden zijn link ziektes. Mooi dat van de vac

lina

jeetje mina! wat jammer! tis hier in de tuin ook kommer en kwel, bij ons zijn de pompoenen en zelfs courgettes dit jaar ook niet om over naar huis te schrijven, maar dit vind ik toch ook wel heel erg. maar ook hier goede oogst bietjes en snijbonen en nu de herfstframbozen: geweldig! dat houdt ons op de been. en jullie ook, kijken naar wat WEL lukt en denken: volgend jaar beter. groetjes, lina

Ria

Wat een vervelende ervaring! Dat is geen leuke thuiskomst. Maar gelukkig hebben jullie genoten van jullie vakantie. Lekker even helemaal niets doen, dat is af en toe ook wel goed. En ik hoop dat het met je oog ook weer helemaal goed is gekomen.
Een ding is zeker: volgend tuinjaar verloopt weer totaal anders, met andere mislukkingen en andere succesjes. Dat is ook een van de spannende dingen van tuinieren, vind je niet.

Groetjes,
Ria

Simone

Wat een mini rampen kunnen er toch in een tuin voorkomen, bij mij eten de veldmuisjes mee met de mais denk ik. Ik zie al zo,n romantisch tekenfilm plaatje voor me met Walt Disney muisjes die in de mais hangen. Verder heb ik weinig courgettes en geen kool aan de gang gekregen dit jaar, alleen boerenkool. Maar inderdaad de bietjes doen het geweldig. Volgend jaar gaat alles weer anders dat houdt het leuk die veranderingen.

vriendelijke groet Simone

Anoniem

Héél herkenbaar. Ik was de week van de grote hitte een weekje weg. Bij thuiskomst waren natuurlijk net die week al mijn maiskolven rijp geworden. Mijn tuinmaatje had t niet door, de vogels natuurlijk wel. Alle mais aangegeten, alleen nog wat kontjes over waar ze niet bij konden. En dat terwijl mij laatste hoop op een succesvolle oogst voor dit seizoen op de mais gericht was….
Bonen mislukt, aardappels op 1 soort na ook niet veel, te nat in de tomatenkas dus bijna alles rot, ga zo maar door, pfff. Maar wèl nog pompoenen. Dat wel.

Renée van Esch

Wat een heerlijk én eerlijk verslag. Dank je Diana en geef Lotje een extra knuffel van mij

Mayra

Wat erg Diana! Ik vind het ook een raar jaar hoor, alles is klein gebleven ook qua vruchten en oogst

liz & co

Wij krijgen er een “Halloween” gevoel bij. Wat een Horror-story.

Berber

Wat naar! Al de pompoenen in een week… Maarja, je had er je weekje vakantie ook niet voor willen missen…
Ik ben wel blij dat dit mijn eerste jaar is, ik hoor van iedereen: Minder aardappels, slechte bonen, veel slakken etc. Maar doordat dit mijn eerste jaar is voor mij alles méér dan vorig jaar 🙂
Groetjes Berber

Anoniem

Wat vervelend van je pompoenen! Op ons complex hebben we ook wel vaker last van ratten. Voor het beschermen van de bijna rijpe mais gebruikt velen het nu pantykousjes voor over de kolven van de mais. Dit helpt goed tegen ratten en vogels!

natuurlijk-rijk

Een paar jaar geleden had ik ook last van woelratten op mijn pompoenen, zag er net hetzelfde uit 🙁

Carin

ik zat ook aan woelratten te denken – die had ik ooit in een heel klein tuintje
ze zijn gevangen en vakkundig gedood door een van onze poezen

René van der Goot

Geen last van ratten in mijn tuin. Ik heb een paar uitstekende muizen en rattenvangers in huis en heem. Er zijn nog wat over (katten dus). Kom nu om in de pompoenen en courgettes (courgettes gratis af te halen)

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Diana, hallo iedereen,
Wat een werkelijk ongehoorde brutale honden van ratten op je tuin! Ik zou ze de oorlog verklaren als het mijn pompoenen zouden zijn, egwel! Ze betalen geen huur, helpen niet mee en eten ook nog je oogst op? Volgens mij zitten ze nog na te hikken van het pompoenenfeest. Werkelijk te grof, hoor! Leen een stoere kater en stuur die op ze af, dan zullen ze wel merken wie daar de baas is op je tuin. Sterkte!

Marjon

Hoi Diana, ook hier in Dommelen veel vraatzucht van knaagdieren.. Geen kolen, bonen, sla en bieten.. Alles opgevreten.. veel in kapot door alle regen en overstroming vd Dommel. De tomaten in de kas doen het wel heel goed. Verder zitten er veel ratten , in de dieren voeders, bij de kippen en de strobalen.. Door het vele water zijn alle knagers boven de grond gekomen.. en om het nog erger te maken heeft een havik tot nu toe 14 kippen uit elkaar gerukt en opgevreten.. hij gaat zelfs via het luikje in het kippenhok voor zijn prooi… pfff … 2016 verdient op vele vlakken geen punten..

Mark

Tja, we hebben in elk geval de bieten nog en één tomaat!… Pantykousen over de mais lijkt mij een goeie truuk! Onze kat houdt echter de wacht, en omdat ze al een paar mooie ratten heeft gevangen weten we dat ze onze oogst helpt beschermen. Poezen zijn gewoon betere rattenvangers dan katers. Punt. Moeten voor de familie zorgen. Onze aardappels zijn wel tot wasdom gekomen, net als de uien en de preien. We hebben ook genoeg rucola en knoflook geoogst. Alle koolsoorten (de spuiten komen nog) zijn opgevreten door slakken. Die hebben ook de rest van de aardbeien afgegraasd, maar toch hebben we daar menig kilo van geoogst. Door de regen zijn de wortels 1 cm lang en de sla verslijmd. Courgettes geven mooie bloemen maar daar blijft het bij. Komkommers kregen de dauw en ook de paprika’s zijn ten prooi gevallen aan vraat Al met al een leerjaar om snel te vergeten.

Anja van Driel

Ik heb voor het eerst een kasje (2×2) en klein (heel) klein tuintje. Daar staan 2 courgetteplanten waar volop bloemen aan komen, en dan een hele kleine courgette. drie centimeter hooguit. Als ik hem laat zitten begint hij te rotten, en als ik hem oogst heb je net niets. Doe ik iets fout? de plant is enorm groot volop blad. Vraagje over de tomatensaus recept. Ik zie op jou beschrijving dat je deze in de potten een jaar kunt bewaren, verder op internet hebben ze het allemaal over twee maanden of een maand, of je moet het in zon weckpan bereiden, dan een jaar. Ik weet nu even niet meer wat ik aan moet houden. een weckpan heb ik niet en om nu 5 dagen in de week spaghetti te eten omdat de potten anders bederven heb ik ook geen zin in. ik hoop dat ik een antwoord kan krijgen.

Fleur

Je kunt ook in de oven wecken hoor!

Noortje Guldenaar

Je hebt in elk geval een hilarisch verslag aan de ratten te danken, naast de ellende. Maar dat is natuurlijk altijd achteraf. Dank voor het verhaal, ik heb wel gegrinnikt tijdens het lezen. En tel toch maar je zegeningen die je hebt over kunnen houden. Het tuinseizoen is toch ook nog niet echt voorbij?

Bob

Ik heb dit jaar dusdanig ernstig aangevreten bieten dat ik vermoed dat een bruine rat het op de moestuin heeft gemunt. Dieren zijn intelligent en weten je tuin terug te vinden (vooral ratten zijn vrij intelligent) voor.. tja gemakkelijk een maaltje bij elkaar te krijgen. Ik heb er ook veel meerjarige planten (waaronder groenten instaan) wat vooral in de winter zorgt voor een konijnenfestijn. Goed, maar de reden waarom ik een bruine rat vermoed is omdat ik vorig jaar (2019) precies dit soort pompoenen had: uitgehold. Zelfs in de schuur vraten ze het weg. Ik heb er weleens een gevangen maar kon het niet doden. Denken jullie dat het bij die bieten ook een bruine rat zou kunnen zijn geweest?

Er was haast niets meer over van de bieten, soms slechts een topschil met zielig blad. Een muis kan ik mij ook zeker voorstellen overigens, maar zo massaal? Wellicht is het een tagteam van ratten en muizen. Nadeel van het hele jaar door tuinieren (bv kool in de winter laten staan) is dat dieren de tuin beter weten te vinden. Dat is althans mijn ervaring van de afgelopen jaren. Van rupsen en veenmollen tot ratten en konijnen. Mollen vind ik geen probleem. En een nerts, die heb ik ook weleens gehad. Jammer trouwens, dat dieren meerdere planten aanvreten. Op die manier houd je niets meer over.

Om nog af te sluiten met Bobstuintipvan2017 (die ik sindsdien jaarlijks toepas): laat pastinaak bloeien voor zaad (want kort kiemrachtig) en het aantrekken van oa soldaatkevertjes en lieveheersbeestjes. Het ziet er ook nog eens mooi uit!

En speciaal voor Diane, want het is alweer vakantietijd en dan komt de vraag weer wel/niet aanmelden bij de AA:
God, schenk me
kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen
en wijsheid om het verschil hiertussen te zien.
(En een goede pompoenoogst natuurlijk)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties