Diehard

De betekenis van dit Engelse woord op verschillende Nederlandse woordenboeken- en synoniemenwebsites:

‘Diehard: meervoud diehards. Synoniem: doorzetter, doordouwer, fanatiekeling, iemand die stug volhoudt tot het einde’.

En zo voelen we ons nu. Zo voelen we ons trouwens ook wel eens in de winter, als we toch proberen met een spa of spitvork in de bevroren grond te prikken. En in de herfst als we 20 kruiwagens met verse paardenmest scheppen en naar de tuin kruien. Maar dat terzijde; zo voelen we ons ook nu, als de mussen dood van het dak vallen maar er toch geoogst en water gegeven moet worden.

Overdag komen we nu niet op de tuin, het is er echt bloedheet. Tussen de hitte-afstralende kassen in (en daarin is het 55 graden), uit de wind, in de volle zon. Nee, geen zonnesteek voor ons. We gaan vroeg, rond half tien in de ochtend (of na 20 uur in de avond).

Om potten en de kassen water te geven. Want dat kun je niet overslaan in de hete kassen. Dus sjokken en sjouwen we, met verstand op nul en blik op oneindig, gieter voor gieter de kassen in. De tomaten hebben niet veel water meer nodig maar de paprika’s en pepers vinden dit weer heerlijk, mits ze maar vochtig genoeg worden gehouden.

En voor het water geven nog even oogsten. Want er hangen nog wel wat tomaten:

Tomaat Belarusian Heart trossen

En die kunnen niet wachten tot deze hittegolf voorbij is. Als we water geven zullen ze barsten. En rijp is nu eenmaal rijp. Dus moeten ze gewoon geoogst worden, weer of geen weer.

Tomaat Belarusian Heart

Nogmaals de Belarusian Heart, na het plukken. Zo lijkt het niet zo veel, maar misschien is het duidelijker als ik er bij vertel dat de kleinste tomaat altijd nog bijna 200 gram weegt en de grotere tomaten tussen 400 en 550 gram per stuk.

De late tomaten geven nu allemaal volop. Maar we kunnen ook nog plukken van vroege en middelvroege rassen. En zo gaan we met 3 volle emmers tomaten naar huis.

En nog niet klaar met oogsten uit de kas:

Paprika Kapia

Paprika Kapia, al meer dan 25 grote rijpe puntpaprika’s van geoogst. We vriezen ze in blokjes gesneden in, voor soepen en sauzen en pasta’s, etc.. Zelfs nog 2 kaboutermutsenpaprika’s kunnen oogsten, en heel veel Lipstick, Morgenrot, Oda, en er komt nog meer.

Ook erg leuk:

Peper Numex Suave Orange plant

Peper Numex Suave Orange. Al zo vaak gekocht en geruild en geprobeerd maar nooit gelukt (wel gelukt maar uiteindelijk bleken de pepers dan flink pittig te zijn). Maar nu is ze eindelijk zoals ze hoort; als een Habanero, compleet met kruidig aroma en habanerosmaak, maar dan zonder enige heetheid, meer dan een kleine tinteling op je tong is er niet. Leuk voor gerechten die je wel dat habanero-smaakje wilt geven maar niet ook gelijk zo heet wilt maken.

En dit jaar gaat het niet geweldig met de aubergines (door de koude/natte lente slechte groei en nu schieten ze in de meeldauw), maar we hebben er toch een paar kunnen plukken:

Aubergine Japanese Pickling not

En zo staan we dus aan het einde van de ochtend, kletsnat van het zweet, na meer dan 50 gieters water sjouwen, met 3 volle emmers tomaten, een kleine 25 paprika’s, 5 aubergines, een bakje pepers, 3 komkommers en 1 meloen weer buiten het hek van het tuinbouwcomplex. Leuk zo’n hobby 🙂

Onderweg naar de uitgang zien we nog even dit:

Bramen

Ja, de bramen hadden ook geplukt mogen worden. Net als de pruimen trouwens. En de eerste appeltjes gaan al vallen. En we kunnen nog wel een emmer bietjes oogsten. Misschien morgenochtend nog maar even terug.

Vanavond geen tijd, want dan moet alles wat we nu mee naar huis nemen ook nog worden verwerkt. Het meest bang zijn we voor al die tomaten; die in twee 15-literpannen moeten worden ingekookt en met gebakken courgettes, knoflook, uien en basilicum gepureerd als pastasaus kokendhete potten in moeten gaan. Leuk, met dit weer 🙂

En dan denk ik zomaar dat we daarna, als het buiten koeler is dan binnen, lekker buiten gaan zitten met een pilsje en een koele witte wijn, om bij te komen en bij te tanken. En dan bedenken we dat we wel flink hebben gezweten en gewerkt maar dat we niet moeten zeuren en blij moeten zijn met zoveel oogst, een maand of 2 geleden hadden we daar toch niet heel veel vertrouwen meer in.

Wij gaan een weekje op vakantie, vandaar de komende week even geen tuindagboek. Waar we naartoe gaan is het 18 tot 20 graden, lijkt me heerlijk 🙂 !!

Tot slot: op de website van Pokon heb ik ook nog een blogje geschreven, over het oogsten van zaden: zelf zaden oogsten.

p.s.: iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve beterschapswensen na mijn oogblessure van anderhalve week geleden!! Op een (nog) wat verminderd zicht na gaat het goed!

 

16 gedachten over “Diehard”

  1. Hoi Diana, hoop dat alles goed komt met het oog, wat de spaghetti pompoen betreft snij ik hem overlangs door en smeer hem in met olie nadat ik de zaden verwijderd heb, en dan op de open kant in een braadslede en bij 175° C de oven in voor een 30 min, hierna even de gaartijd controleren of de draden los gemaakt kunnen worden, hangt een beetje van de grote van de pompoen af, de slierten uithalen, daarna in de wok een beetje boter doen en op matig vuur wat sjalot of ui aanfruiten met wat look, eventueel een pepertje, de slierten pompoen erbij doen en verse salie fijngesneden toevoegen alsook enkele klontjes roomboter afkruiden met peper en zout en opdienen met een stukje kip of varkensvlees, kan eventueel ook bij in de wok gedaan worden, smakelijk, en hier in de serre staan San Marzano en Supersteak F1 tomaten te groeien, door omstandigheden wat later gezaaid dan normaal en dus vandaag de eerste Supersteaks kunnen oogsten en met 4 tomaten toch ook meer dan een kilo geoogst, straks op tafel en ben benieuwd hoe ze zullen smaken!

  2. Hallo Diana,
    Een heel fijne vakantie gewenst! Na al dat harde werken is hij welverdiend!!
    Al lijkt 18 à 20 graden wel wat fris als je niet met gieters en/of mest hoeft te sjouwen… 😉
    groetjes,
    Jolanda

  3. De tomaten hebben het niet zo naar hun zin in mijn kleine plastic kasje maar de paprika´s en de pepers doen het geweldig. Een heel fijne en verdiende vakantie toegewenst!

  4. Je hebt mooie oogst Diana.
    Bij mij wil het niet echt lukken.
    De tomaten beginnen net een beetje te groeien en alles blijft maar klein zoals de peperplanten zit nu nog geen pepertje aan en ik vraag me af of dat nog komt .
    Aubergineplantjes gaan bij mij nadat ze een bloempje laten zien dood .Heb jeeen goede tip voor me .
    Ik begrijp er niets van wat ik fout doe.
    Maar dan volgend jaar maar weer proberen

  5. Reind
    Ik mag ook dit jaar niet klagen, we hebben adresjes die in deze tijd wel wat,
    kunnen gebruiken, moeten er meer doen!!
    Nog een goede vakantie toe gewenst.

  6. Hallo Diana,
    Fijn dat jullie er een weekje tussenuit gaan, even de boel de boel laten :). Ik ga met mijn man 2 weken door Zuid Engeland toeren, goddank geen 30 graden daar en ik ben nu bezig met uitzoeken welke tuinen we kunnen bezoeken. Keus te over! Natuurlijk ook de bijbehorende nurseries bekijken, zien of ze leuke zaden of planten hebben. Thuis morgen alle tomaten en pepers in de pan en in de vriezer, zodat ik daar op vakantie niet meer over in hoef te zitten.
    Ik hoop dat het goed gaat met je oog en wens jullie een fijne week!
    Groet, Janneke.

  7. Hoi Diana

    Hier geen spaghetti pompoen maar wel de butternut. Al soep gemaakt en wil ook nog proberen te roosteren. Hopen dat het met je oog goed gaat. En een heerlijke vakantie in het vooruitzicht. Geniet er van! Hier nog even zoetzuur maken van komkommer en van de courgettes die nog op moeten.
    Groetjes margriet

    1. Oh er schiet me een vraag te binnen die ik al veel eerder wilde stellen. Ik hoop dat 1 van de lezers kan helpen. Ik heb kievitsbonen in de tuin. Ik begreep via de informatie op deze website dat je ze eigenlijk pas oogst als de peulen droog worden aan de plant. Iemand tips over hoe ik ze dan kan bereiden? En hoe bewaar ik ze? Groetjes margriet

      1. Ik ben benieuwd wat jij voor antwoord krijgt!Ik heb ook ongeveer zo’n vraag: over heilige boontjes!!Wie kan mij vertellen wanneer en hoe die het beste geoogst kunnen worden??er zitten nu peulen aan die groen en hard zijn,maar ook peulen die gelig en zacht voelen!Net of die boontjes erin verpulverd zijn!Wie kan/wil mij antwoorden?Mijn dank is groot!

  8. Ik ben beginnend kweker en heb een hele mooie aubergine staan, en na de opmerking meeldauw vroeg ik me af wat is dat en hoe herken ik het.
    Leuk al die verhalen trouwens. Lees ze met plezier.
    Heb nu 5 kg Coeur de Bouff tomaten geoogst maar als ik nu kijk wat er nu nog aanzit valt de opbrengst me tegen. Ik heb een kleine kas en denk dat er teveel in staat 2×2 is hij, heb aan een kant 7 Coeur de Bouff planten en daarvoor 7 vleestomaten. Ook las ik dat de takken met de bladeren eraf moesten als er een tros tomaten is, tot net boven de tros, dat had ik niet gedaan. wel iedere dag tikken voor de bestuiving. Maar goed al met al ben ik wel blij met de kas, heb je basis saus gemaakt en in potten gedaan, vind hem wel zuur en een beetje flauw, maar er moeten nog wel kruiden etc bij. Kan je trouwens dat zure een beetje opheffen door er suiker bij te doen als je het echt gaat bereiden of is er een andere oplossing. Sorry voor alle vragen maar ik ben nu eindelijk op tijd om nog te reageren dus nu ook maar alles tegelijk. Succes met de oogst

    1. Hoi Anja,

      Ik heb ook pasta saus gemaakt afgelopen weekend. Daarin heb ik ui en knoflook bij gedaan en een schepje zuiker om de saus wat minder zuur te maken. Maar met de ui en knoflook is het natuurlijk geen basis saus meer. Je kunt achteraf natuurlijk vanalles toevoegen om de zuur een beetje tegen te gaan. Als je kijkt naar de basis tomaten saus van de supermarkt is dat ook zuur maar eet je dat over het algemeen niet puur en komt er vanalles bij zoals bijvoorbeeld: gehakt groenten ui beetje suiker bouillon blokje etc 🙂
      Over de potten hier verteld diana wat ze met de saus doet (in kort ja in potten 🙂 ): https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/saus-tomaten-basissaus/

      En over meeldauw hier een artikeltje en plaatje:
      http://rauwdouwers.nl/meeldauw/
      Maar als je meeldauw googled krijg je er nog veel meer plaatjes van 😉

      Leuk de Coeur de Bouff tomaat! Die wil ik volgend jaar ook eens gaan uitproberen.

  9. Hele fijne vakantie. Jullie hebben het dubbel en dwars verdient. De diehards die ook mij motiveren om vol te houden als ik denk dat ik gek ben om verse mest op te halen uit een volgend dorp om vervolgens op het stukje land te verdelen. 🙂
    geniet ervan!
    groet Jacqueline

  10. Hallo Margriet

    Je hoeft niet echt te wachten met het oogsten van de kievitsbonen tot deze verdrogen aan de plant. Je kunt ze ook vers oogsten. Als de peulen prachtig rood zijn verkleurd en de dikke bonen voelbaar zijn in de peulen kan je ze plukken om te eten. Deze verse droogbonen hoef je maar ongeveer 10 minuten te koken en zijn heerlijk romig van smaak.
    Kievitsbonen die je wel aan de plant laat drogen kunnen heel lang bewaard worden. Ik pluk ze als de mooie kleur verdwenen is en de peulen bruin-rood en hard zijn geworden. Thuis dop ik ze en laat ze nog een paar dagen op een dienblad of krant nadrogen. Dan gaan ze in een plastic zak in de diepvries. Dit is om te voorkomen dat via eventuele eitjes de kevertjes van de bonenkever je oogst aantast. Deze kevertjes kunnen zelfs overleven in een afgesloten trommel. Maar na 3 dagen in de diepvries zijn je bonen veilig en alleen voor jou.
    Mocht je willen doortelen met deze bonen, dan kan dat. De kiemkracht wordt er niet door beïnvloed. Als de bonen uit de diepvries komen laat ik ze even ontdooien en dan gaan ze in een glazen pot en zijn maandenlang te bewaren.
    Als je ze wilt eten moeten ze eerst voorgeweekt worden. Minimaal 8 uur, maar een hele nacht mag ook. De bonen zwellen op, dus geef ze genoeg water, ze moeten onder staan. Op internet staan heerlijke recepten. Over de kooktijd van deze gedroogde bonen wordt verschillend gedacht. Er worden tijden tussen een half uur en zelfs twee uur genoemd. Dat zal er wel mee te maken hebben dat gekochte kievitsbonen soms al oud zijn. Gewoon af en toe tijdens de kooktijd een boontje proeven zou ik zeggen.
    Dan nog een weetje: kievitsbonen bevatten van alle droogbonen het hoogste gehalte aan eiwitten.

    Groetjes,
    wia

  11. Ook ik ben al weer aan het nadenken wat ik volgend jaar wil zetten, leggen en zaaien in de moestuin. In een vorig tuinboeken vertelde Diana over de paarse stoksperzieboon Melissa. Ondanks een uitgebreid gegoogel kan ik niet vinden waar ik ze kan kopen. Weet een van jullie waar! Alvast dank en nog een mooie tuinzomer. Groet, Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.