Jam van aardbeien en vlierbloesem

Details

(4 beoordelingen)

Ik heb ergens eens gelezen dat aardbeien en vlierbloesem samen erg lekker zijn, ik had zelf de combinatie nog nooit gemaakt. Maar nu eens een aardbeienjam met vlierbloesem gemaakt. En dat is heel erg goed bevallen! Is het mijn favoriet van de 3 aardbeienjams (met Limoncello, met chocolade en deze)? Nou, dat zou zo maar kunnen. Want de bloesems geven veel diepgang, iets bloemigs, honingachtig, mar toch ook fris (door appel en citroen), lenteachtig, lastig uit te leggen. Hoewel de andere 2 jams ook erg lekker zijn. Maar deze, vind ik zelf verrukkelijk!!……. 🙂

voor 7 potten van 3,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 1750 gram aardbeien (schoon gewogen, gewassen, kroontjes eraf en gehalveerd)
  • 2 friszure appels, geschild en in stukjes gesneden
  • een citroen, onder de kraan goed schoongeboend
  • 800 gram geleisuiker speciaal
  • 5 grote vlierbloesemschermen

Recept:

Pluk de vlierbloesemschermen (Vlierstruiken groeien in zo ongeveer elk parkje dat je kunt bedenken. Ze bloeien in juni met grote witte schermen bloemen met lichtgeel stuifmeel). Pluk bloemen die net open zijn, nog veel stuifmeel hebben. En pluk ze boven 1 meter hoogte (dan weet je zeker dat er niets tegenaan heeft staan te plassen). Je mag de schermen niet wassen, want dan verlies je het meeste van de smaak. Leg ze een uurtje op een koele plaats zodat een eventueel kevertje eruit kan lopen. En controleer natuurlijk nog even goed op oneffenheden en verwijder die.

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat ze goed uitlekken. Snijd ze doormidden en doe ze in een pan. Voeg de appelstukjes toe en de geleisuiker speciaal. Rasp met een extra fijne rasp de schil van de citroen af (alleen het geel, het wit is bitter!) en pers de citroen uit. Voeg rasp en sap toe aan het aardbeienmengsel en breng alles aan de kook. Roer even goed door en zet het vuur wat zachter zodat de massa zachtjes blijft koken.

Aardbeienjam met vlierbloesemEn voeg dan de vlierbloesems toe. Zelf heb ik dat gedaan zoals op de foto, de vlierbloesemschermen ondersteboven in de kokende massa gezet, maar met de steeltjes er nog aan, die steken boven de kokende massa uit. Laat zo 10 minuten zachtjes pruttelen en haal dan aan de erboven uitstekende steeltjes de vlierbloesems eruit. Laat ze wat uitdruipen en gooi ze weg.

Maak ondertussen met soda en kokend water de potten schoon, spoel ze na met kokend water en laat dat erin staan tot je de potten kunt gaan vullen.

Bedenk hoe je je aardbeienjam wilt, met veel stukjes, minder stukjes of juist helemaal glad. Je kunt met een staafmixer de jam helemaal glad maken. Zelf vind ik deels glad maar ook nog stukjes erin lekker en ik gebruik daarvoor de aardappelpureestamper die ik zo vaak op het aardbeimengsel stamp tot ik de verhouding tussen stukjes en gelei goed vind. Je kunt natuurlijk ook de staafmixer gebruiken en die dan wat korter laten draaien, zo krijg je ook deels jam en deels stukjes.

Kook de aardbeien in ieder geval niet te lang meer door, de 10 minuten met de vlierbloesem is in principe voldoende, daarna deels of geheel pureren en dan nog 1 of 2 minuten doorkoken, dat is genoeg, dan blijft de smaak het lekkerst en de felrode kleur het mooist.

Giet de potten die nog met kokendheet water gevuld staan leeg en vul ze direct met de jam. Sluit ze af en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Controleer of ze goed vacuüm zijn (het deksel kun je dan niet meer indrukken), potten die niet vacuüm zijn kun je beter in de koelkast bewaren en binnen 6 weken openmaken en opeten, potten die vacuüm zijn kun je minimaal 1 jaar bewaren op een donkere, koele plaats.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief