Siroop – Pruimen in kruidige siroop

 

Herkomst recept: Preserves, River Cottage Handbook No. 2 (maar aangepast want daarin wordt teveel water gebruikt en het wordt ‘geweckt’ en dat heb ik niet gedaan.

Voor 3 potten van ongeveer 300 cc

INGREDIËNTEN

 • 1 kilo pruimen
 • 100 gram honing
 • 1 sinaasappel
 • 225 cc water
 • 3 kaneelstokjes
 • 3 steranijs
 • 1 deciliter brandy, whisky of bruine rum

 

RECEPT

Allereerst: ik heb het originele recept gemaakt, daarin wordt 400 cc water gebruikt. Uiteindelijk hield ik meer vocht over dan ik nodig had, en ik vond dit recept heel lekker maar ik proefde wel dat het wat dun/waterig was. En water smaakt naar niks. Ik heb dus de hoeveelheid water verminderd, en de volgende keer probeer ik iets anders dan water te gebruiken, ik denk dan aan appelsap of een kruidenthee of iets meer sinaasappelsap (en dan de hoeveelheid honing wellicht iets verminderen). Hoe dan ook, dit recept is zoals ik het nu heb gemaakt maar dan met wat minder water, al erg lekker!

Maak eerst de pruimen schoon: halveer ze, verwijder de pitten en ontvel ze. Zet apart. Boen de sinaasappel goed schoon met heet water. Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje, het wit niet want dat is bitter). Doe de fijne rasp in een pan. Pers de sinaasappel vervolgens uit en voeg het sap toe aan de rasp in de pan. Voeg vervolgens water en honing toe en breng langzaam en op laag vuur aan de kook. Maak ondertussen de potten en deksels schoon door ze goed af te wassen en daarna te steriliseren door er kokend water in te gieten. Laat het kokendhete water in de deksels en potten staan tot je ze gaat vullen.

Als het sinaasappel-honingmengsel kookt kun je de gehalveerde pruimen en voeg nu ook de rum (of brandy of whisky) toe. Ga nu snel te werk. Zet het vuur hoog en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Zodra het kookt kun je het vuur uitzetten. Giet de potten die met kokendheet water gevuld staan te wachten leeg. Leg in elke pot 1 kaneelstokje en 1 steranijs en vul de potten vervolgens met de pruimen en giet er zoveel vocht op dat ze net onder het vocht staan. Als je vocht tekort komt giet er dan nog wat rum bij. Sluit de potten direct daarna en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Controleer of de potten vacuüm zijn, vacuüm potten zijn minimaal 1 jaar te bewaren, potten die niet vacuüm zijn en geopende potten bewaar je in de koelkast en maak je binnen ongeveer 8 weken op.

 

Erg lekker!! In de yoghurt, kwark, bij ijs, cake, etc. Maar Ruud at gewoon in een paar dagen pruim voor pruim een pot leeg, elke keer dat ik in de koelkast iets wilde pakken daalde het niveau van de pruimen in de pot op mysterieuze wijze 🙂

Mocht je geen alcohol willen gebruiken kun je in plaats daarvan natuurlijk ook wat meer sinaasappelsap of appelsap gebruiken.

 

5 gedachten over “Siroop – Pruimen in kruidige siroop”

 1. Wat een traktatie, tijdens hun vakantie mogen we bij onze volkstuinburen pruimen plukken. Rara wat we met dit recept gaan doen mmmhhh

 2. Dag Diana,
  Ziet er zeer lekker uit! Ga dit deze week ook proberen.
  Voor diegenen die steriliseren (wecken), doe ik het volgende met pruimen. Propere potten vullen met gewassen pruimen, kaneel toevoegen en een scheut notenwijn (die ik maak). Bij gebrek aan notenwijn, gebruik een rode Porto. 30 minuten wecken op 90 graden.
  Groetjes carine

 3. Hoi Diana.. heb het gemaakt volgens recept. ondanks dat ik alleen de oranje schil heb gebruikt en niet het wit, proef je een bittertje in het nat. Had jij dat ook? Ik heb trouwens agavesiroop gebruikt ipv honing, zodat het veganistisch is.

  1. Hallo Paulien,
   Ik heb geen vleugje bitter in de pruimen. Ik heb trouwens wel eens wat bitter in een andere inmaak gehad, ook door sinaasappelschil. Toen had ik toch teveel schil gebruikt. Maar het hoort zeker niet bitter te smaken.
   Ik gebruik heel vaak sinaasappelschil in inmaak maar ook in bijvoorbeeld desserts, maar ik proef altijd tussendoor want het kan ook heel overheersend zijn. Ik heb gisteren de rabarbermarmelade (met veel sinaasappelschil erin) gegeten en ook die is niet bitter. Maar een vleugje van het wit (het is dan nog bijna doorzichtig) geeft al flink wat bitterheid.
   Ik heb trouwens wel bij een pot die nu open is de steranijs eruit gehaald, ik vond dat de smaak van de steranijs nu zo aanwezig is dat nog langer laten zitten het (voor mij persoonlijk) overheersend maakt. De volgende keer ga ik een klein of halfje van de steranijs gebruiken.
   groetjes,
   Diana
   .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.