Ontzag

Ik was even met buurvrouw Jetty in haar tuin en kas, om te kijken naar de kouseband en okra, en ze had wat kangkungstekjes (waterspinazie) voor me. Terwijl we daar samen stonden te kletsen zaten Ruud en tuinbuurman Rens een pilsje te drinken op het terras. We hoorden wel gerommel, en toen plotseling een flinke donderslag.

En er vielen druppels. We grapten nog tegen elkaar dat de mannen de telefoons wel de kas in zouden leggen als het zou gaan regenen. En dat het nooit veel voor kon stellen, want de buienalarm-app liet alleen een klein blubje zien, als een licht buitje.

Les 1: vertrouw nooit alleen op een buienapp.

Bij het woord telefoon rende buurvrouw Jetty al de kas uit, richting het terras met haar telefoon, tas, fototoestel en andere persoonlijke bezittingen. Ik bedacht dat het handiger was om heel even te wachten tot die kleine bui voorbij was. Maar de kleine bui veranderde in nog geen minuut in een razende storm. Zonder een enkel voorgevoel kletterden hagelstenen van het formaat knikker tot stuiter op de kas. En waaide het zo hard dat bladeren en takken voorbij vlogen. Ik voel me niet snel onveilig in mijn kas. Maar dit was niet mijn kas, en dit was geen gewone hagelbui.

En dus besloot ik naar de kas te rennen, naar Ruud, Rens en Jetty. De afstand is slechts een meter of 25. Maar dat rennen ging niet zo makkelijk: kruip door sluip door, onder de perenboom, langs de kas, de hoek om langs de bramen. Het pad stond ondertussen al onder water, hagelstenen trommelden op mijn hoofd, en ik had mijn fototoestel in mijn ene hand en een bakje met kangkungstekken in mijn andere hand.

Afijn, om een lang verhaal kort te maken, 1 minuut / 25 meter verder was ik tot op mijn ondergoed drijfnat. En er zaten hagelstenen in mijn haar (nou ja haar, een natte dweil leek er meer op). En er plakten bladeren op mijn t-shirt van de platanen die 50 meter verderop aan de rand van het tuinbouwcomplex staan.

Les 2: zorg dat je een handdoek of iets dergelijks voor noodgevallen op de tuin hebt.

Hagelstenen, ruim een kwartier nadat ze vielen

 

In de grote kas (net zo kwetsbaar als de kas van Jetty maar toch anders omdat je dan met z’n vieren bent) hebben we gekeken naar de storm. Ik geef toe dat ik wel bij de deur stond, voor het geval er een ruit zou breken (Ruud zegt altijd: “die kop je niet terug”). Het duurde hooguit 10 minuten. Maar in die 10 minuten zagen we de volkstuin bijna opgetild worden, zo erg was het. Planten die horizontaal waaiden, pompoenplanten die letterlijk van de grond los kwamen, takken en bladeren die voorbij waaiden, maïs die half uit de grond werden gerukt, en dan die hagelstenen, en het onweer.

En toen was het over, en stil.

Oké. En dan? Dan kijken we nog even op de buien-app (voor alle zekerheid, ook al heeft die ons 10 minuten geleden toch flink bedrogen). En vervolgens drentelen we naar de tuin, bijna bang voor wat die korte maar o-zo hevige bui heeft aangericht. De kassen zijn nog heel, gelukkig! De ingeklapte parasol ligt midden in de tuin, op potplanten en de net gekiemde rammenas.

De grote zware glazen vaas met 3 artisjokbloemen die op de tuintafel stond ligt in 100 stukjes op de grond. Maar de potten staan allemaal nog overeind, de planten die erin staan waren minder gelukkig en zijn bijna allemaal geknakt.

De bloemen zijn van de stokbonen gewaaid, en de jonge boontjes ook. Maar het pompoenenbouwwerk staat nog, en op wat geknakte bladeren na lijken de planten het ook te hebben overleefd.

Sla en andijvie en bietjes na de storm

 

Arme vijg

 

We drinken nog een glas wijn en gaan dan maar op huis aan. Om iets droogs aan te trekken. En om te zien wat de storm daar zou hebben aangericht. Onderweg naar huis ligt het fietspad bezaaid met takjes/bladeren, en we zien langs de weg flink wat afgerukte takken van meer dan 2 meter lang liggen (gelukkig hebben die, voor zover wij weten, niets of niemand geraakt).

De Brugmansia’s (die juist in knop kwamen) zijn verwoest:

 

De Dahlia’s liggen om en eenjarige bloemen zijn geknakt. Ik maakte afgelopen week een foto van deze Canna Russian Red in de achtertuin:

 

Na 10 minuten storm ziet ze er zo uit:

 

De Dahlia-, Cosmos- en Helichrysumplanten die ervoor stonden liggen allemaal om (op één dappere bloeistengel rechts na).

We hebben alles laten liggen. Morgen gaan we beginnen met opruimen, terug knippen, opbinden en aanharken. Zo klagen we over te weinig regen, zo krijgen we een complete hagelstorm op ons hoofd (en uiteindelijk viel er nog geen 10 millimeter regen).

  • Les 3: tegen dit soort weersomstandigheden is amper te vechten, ‘ontzag’ is het enige woord dat in me opkwam tijdens de storm
  • Les 4: Geniet van je tuin, het kan heel snel anders zijn
  • Les 5: zit niet bij de pakken neer, planten zijn net zo flexibel als mensen, morgen zijn er wellicht al wat planten overeind gekomen. En de rest binden we op, knippen we terug, geven we voeding, en dan gaat het gros zeker weer gewoon groeien.

Morgen maar eens bedenken wat ik nog kan zaaien 🙂

En dan gaan we nu richting temperaturen van 37 graden. Ik heb er niet voor geleerd maar helemaal normaal (voor zuidwest Nederland) lijken me dit soort weersomstandigheden toch niet.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cecile

Oh wat erg, Diana! En wij hier in Wijchen (bij Nijmegen) maar klagen dat er hier geen druppel is gevallen vanmiddag. Het is hier extreem droog. 2x per dag geven wij water, en dat al vanaf mei. Het wil hier gewoon niet regenen. Dat was vorig jaar ook al zo.
Op buienradar zat om 17.00 uur recht boven ons een rode vlek, en er viel geen druppel uit. Het omgekeerde van wat jullie meegemaakt hebben, dus. Inderdaad vertrouw er niet op!

Manon van Wijk

Ohhh ongelofelijk Diana,
Wat een toestand veroorzaakt in luttele minuten.
En dat je dan toch nog zo schrijven kunt……indrukwekkend hoor!

Hoop dat morgen bij het opruimen je vooral kunt zeggen en denken …”gelukkig die gaat herstellen en ach die loopt ook weer uit”.
(Dat trouwens het pompoenbouwsel staat..het is toch wat.).

Hier in Oosterbeek regende het kort heel hevig en dat was het dan…..de beloofde tweede bui blijf uit. Veel te weinig water voor de komende snikhete week…..

Jij/ jullie vol goede moed morgen aan de slag met moestuinieren!
De boel fatsoeneren en jawel…..zaaien……

Sterkte!

Gr. Manon

Carine

Bon courage! Carine

Carine p

Bon courage!
Hier krijgen we volgende week ook temperaturen van 41 graden en dat met brandende zon. Elk jaar wordt het weer toch grilliger.
Groetjes
Carine

Lisanne

Heftig! Hier in Ridderkerk regen, wat gedonder en gebliksem maar zeker niet heftig, en afgewisseld met een waterig zonnetje vanmiddag. Zó plaatselijk geweest die bui!

Dufraing Marc

Hoi Diana,
Mij valt het hier (in zuid frankrijk) ook op dat alles veel later is dan de voorgaande jaren. Het weer is totaal anders dan in NL – zo ook de grond (klei/leem) – en ook de werkwijze denk ik. Rarararara – wat zou er aan de hand zijn ???

Astrid

Wow, heftig. En balen dat al dat moois zo snel verwoest is. Maar inderdaad planten zijn flexibel. Ik vond dat voorspelde lichte buitje hier in Haarlem ook al behoorlijk heftig, maar gelukkig viel het hier mee met de storm en was er geen hagel.Sterkte met opruimen! Groeten van Astrid

Saskia B

Wij hadden in Bussum een dikke week geleden een indrukwekkende stortbui. Straten en kelders onder water, dat werk. Gelukkig deed onze tuin gloegloegloe alles lekker opdrinken en omzetten in dramatische groei….
Ontzag, dat is een mooi woord!
Inderdaad het beste als je het zo kunt zien en deemoedig buigen voor de krachten der natuur. Wat was die spreuk ook alweer?
Aanvaard dat wat je niet veranderen kunt.
Los op wat je wel beïnvloeden kan,
En probeer de wijsheid te vinden om onderscheid te maken tussen die twee…….

Nicolette

Hier in Schoorl hebben we gister 2x een wat langere regenbui gehad. Gelukkig geen bui zoals jij omschrijft, maar doodgewone harde regen. Heerlijk voor de tuin om komende week te overleven. Ik had overal emmers neergezet om zoveel mogelijk op te vangen. Succes met het herstel!

Esther

Oef. Pittig buitje geweest inderdaad… Sterkte met opruimen vandaag. Knap dat je er zo laconiek mee kan omgaan.

Sarah

Ach Diana , wat een kracht zit er on de natuur. Verwoestend en herstellend. En ja, je kunt het alleen maar over je heen laten komen. In dit geval, letterlijk. Maar het raakt je wel…

Belia

Gisteren een dag thuis, want stortregen en storm, de voorspelling was tot 18:00 uur,
De dagen daarvoor had ik al zeven uur in de moestuin doorgebracht. Ik zou zaterdag alleen gaan oogsten…
Dat ga ik nu vanmiddag om vijf uur doen en de planten in de kas water geven. Een dag komkommers zonder water moet kunnen…

Bonne

Een buienradar is een momentopname van de bestaande situatie, het is geen voorspelling. Een bui kan altijd spontaan ontstaan, zeker in de weersomstandigheden van zaterdag 20 juli. De komst van een regenfront is met een buienradar veel beter te voorzien, maar ook een front kan boven land activeren of uitdoven.
Het is overigens wel dikke pech dat je tuin wordt geruïneerd door zo’n dikke bui.

Gerhardus

“Afijn, om een lang verhaal kort te maken . . . . ” ,
jammer, zo’n indrukwekkend relaas, wanneer ga je een boek schrijven ?

Frouwke

Gisteren baalde ik dat iemand mijn tuinbonen had geplukt, maar dat is niets bij het effect van natuurkrachten in jullie geval.
Enige voordeel misschien: je weet wel dat het pompoenbouwwerk heel stevig is.
Succes bij het weer opbouwen en zaaien.

Ria

Hallo Diana en Ruud,

Die weergoden toch! Ik leef met jullie mee hoor, maar daar hebben jullie weinig aan. Hier is wel wat regen gevallen, maar geen hagel, geen storm, geen onweer. En die regen is zeker niet genoeg voor de komende dagen.
Sterkte met opruimen en fatsoeneren, en ik hoop dat jullie over een tijdje een beetje om dit avontuur kunnen lachen.

Groetjes,
Ria

aschwin ijzendoorn

Hallo Diana
Heel bijzonder!!! ik zit met mijn volkstuin in rozenburg hemelsbreed gezien vlakbij jullie, echt geen hagel steen gezien

Yvonne

Jeetje zeg, wat een bui moet dat geweest zijn! In midden/west Brabant viel wel wat regen, maar zo weinig dat ik het in de tuin niet terugzag. Alles wat water nodig had, had dat na die bui nog steeds net zo hard nodig. Maar liever dat dan zulke hagelstenen!

Marthy

Op 15 juni kreeg een deel van Frankrijk ook een hagelstorm van 10 minuten over zich heen. Mijn sier- en moestuin compleet vernield. Al ons fruit kapotgeslagen. Veel fruit- en druiven kwekers zijn zwaar getroffen, hele oogsten zijn vernield.
In de border bijna alle planten afgeknipt en het ziet er inmiddels weer aardig uit, er komen ook wat planten in bloei. In de moestuin veel opnieuw geplant, dat gaat redelijk, alles is natuurlijk wel wat later. Op fruit zullen we moeten wachten tot volgend jaar, het is niet anders.
Voor een verslag van de ellende, zie: https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2019/06/de-natuur-kent-geen-compassie.html

Nikie

Hallo Diana,
Een klein vraagje i.v.m. het verwijderen van blad bij tomaten: als ik het goed zie, verwijder je volledige takken met blad. Heb je dan geen schrik dat de plant via de snijwondes aangetast wordt door schimmels?
Ik wens je alvast heel veel succes met het herstellen van de tuin!!
Nikie

Melinda

Beste Diana,

Ik wordt altijd vrolijk van het lezen van jouw blog dus dank daarvoor! Ik ben ook een fanatieke moestuiner dus ik waardeer jouw tips, ervaringen en de avonturen want we kunnen veel van elkaar leren.

Ik heb dit jaar iets schokkends ontdekt nl. dat er in potgrond herbicide voor kan komen. Misschien ben je hiermee bekend, voor de zekerheid deel ik dit met je omdat de schade heel desastreus is. Dit is mijn verhaal… zoals elk voorjaar kijk ik echt uit naar het uitzaaien van heirloom tomaten, dat heb ik dit jaar ook weer gedaan. Nadat de plantjes groot genoeg waren heb ik die geplant in universele potgrond van Pokon. Tot mijn verbazing zag ik dat de planten allemaal hele rare groeiverschijnselen vertoonden, ze zagen er misvormd uit. In plaats van mooie bladeren waren het samengesmolten klompjes groen. Hierdoor was er nauwelijks vruchtzetting. Ik dacht aanvankelijk dat het een tomatenziekte was die ik nog niet kende dus ik op onderzoek uit. Ik kwam geen enkele tomatenziekte tegen die deze verschijnselen had dus ik verder zoeken. na lang kwam ik op een artikel over herbicide waar picolinezuur in zit, dat gebruikt wordt om onkruid tegen te gaan. Ik zag toen een heleboel foto’s die overeenkomen met wat ik thuis had. Ik vond dit zo ernstig dat ik besloten heb de potgrond te laten onderzoeken door een laboratorium. Hieruit bleek dat ik gelijk had nl in de potgrond zit clopyralid ( dit is een van de herbiciden in de picolinezuurgroep ), een herbicide die gespoten wordt op o.a. grasvelden.

Je zal denken maar hoe komt dit in de potgrond. Nadat ik het rapport van het lab ontvangen had, heb ik contact opgenomen met RHP, de certificerings organisatie waar ook de potgrond van Pokon gecertificeerd is. Van hen begreep ik het volgende, voor potgrond wordt groen compost gebruikt dus o.a. gras van velden. Als hier gespoten is met clopyralid (wat trouwens vaak gedaan wordt in Nederland) dan heb je organisch materiaal dat vervuild is. Herbicide lekt niet gauw weg uit grond waar veel compost in zit.

Misschien vraag je af of mijn aarde al vervuild was, voor ik de potgrond er in deed. In dit geval heb ik geteeld in potten dus zat er niks anders in dan de gekochte potgrond.

Het goede nieuws is, dat RHP het probleem serieus neemt. Ik heb hen het rapport van het lab gestuurd. Ze zijn ook bij mij langs geweest om een plant mee te nemen voor verder onderzoek. Gelukkig had ik nog 1 zak van de potgrond dus die hebben ze ook genomen omdat daarop het batchnummer staat wat ze zullen gebruiken voor verder onderzoek.

Ik hoop dat dit tot een positieve actie zal leiden waardoor dit soort gevolgen voorkomen kunnen worden en dat de consument meer transparantie krijgt en ook meer kan vertrouwen op keurmerken.

Mocht je vragen hebben dan mag je altijd contact met me opnemen.

Met vriendelijke groet,
Melinda

Micky

Ow wat erg..moeder natuur heeft zich op verschillen plaatsen flink laten horen en op sommige plaatsen wind en regen stil. Heel veel sterkte!

Richard

Hallo Diana,

Ik heb hier ook altijd wind en ik woon in Drenthe. De wind heeft ook vrij spel, 6 km aan landerijen zonder struikje dat de wind wat breekt. Mijn stokbonen hebben ieder jaar veel schade aan blad en de opbrengst is ook niet altijd wat ik ervan verwacht. Mijn mais waait gewoon omver of knakt. Aardperen gaan er ook aan als ik ze niet aanbind. Wortels en bietje waaien ook gewoon omver. Zaaien is ook altijd een ergernis met die wind. Tot nu toe heb ik een suikermais die wel goed tegen wind kan en dat is True Gold. Als ik de wind tegen wil houden, dan moet ik een haag hebben van 3m, maar dan ben ik ook mijn uitzicht kwijt en de avondzon die de tuin toch nog 2 uur zon geeft.

Groet, Richard

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties