Gedeelde smart…

Zo heel af en toe hoor of lees ik een goed bericht van iemand, een melding van ‘een best aardig tuinjaar met leuke oogst’. Maar het gros van de meldingen gaan toch over kommer en kwel: van Phytophthora en niet groeiende bieten en worteltjes, tot doorschieten, luis, naaktslakken, meeldauw en gewoon weinig groei en niks kunnen oogsten.

Zo ook hier. Maar ik heb besloten om niet meer naar het onkruid te kijken, tenzij ik er niet meer overheen kan stappen, en om me te focussen op wat leuk is en goed groeit en niet op wat op instorten staat (of al vergaat). Het is begin augustus maar het voelt als eind september. De zomer is voorbij gevlogen, waarschijnlijk mede door alle noodingrepen om toch nog maar wat aardappelen, tomaten, bonen, venkel, etc. te kunnen oogsten. We zijn nu wel klaar met ‘redden wat er te redden valt’ en steeds opnieuw zaaien. Na 5 keer worteltjes zaaien hebben we nog geen enkel worteltje kunnen oogsten, en er groeien ook geen gezonde planten. De zaden zijn op en het is eigenlijk ook al te laat om ze nog een keer te zaaien. Ik geef het op. Hetzelfde geldt voor de bieten.

Het nadeel van een volkstuin is dat ziekten en plagen makkelijk kunnen overslaan van de ene tuin naar de andere. Phytophthora waait (en waart) hier nog steeds rond (al lijkt het met het massaal ruimen van tomaten- en aardappelplanten nu wel al iets minder te worden). De tuinbuurman heeft evenveel last van dezelfde mol als wij, krijgt net zoveel regen, en de aspergekever hopt gemakkelijk van de ene naar de andere tuin. Maar het leuke van een volkstuin is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, en lekker tegen elkaar kunnen klagen zodat we enigszins opgeruimd naar huis gaan (in plaats van met volle tassen oogst :-)).

En er zijn wel kleine verschillen. Zo hebben wij van 4 keer bieten zaaien pas 1 keer een maaltijd kunnen oogsten (en de rest van de bieten in de grond zien er niet uit alsof ze van plan zijn om een bietje onder het te kleine en verkleurende blad te vormen). Maar bij onze tuinbuurman Jan zien ze er prachtig uit en hij kan dan ook lekker oogsten. “Wil je een maaltje krootjes?”, vroeg hij gisteren. “Nou, als je zelf genoeg hebt zeggen wij geen nee”, antwoordde ik. “Wil jij misschien krulandijvie?”, vroeg ik hem terwijl ik naar een rij van 12 prachtige kroppen krulandijvie wees. Ja, die wilde hij wel want die groeiden bij hem niet. En zo krijg ik bieten van Jan, geef ik hem andijvie, en tuinbuurman Rens geef ik zaailingen van Chinese kool. Van tuinbuurvrouw Laura krijg ik slazaailingen en ik geef haar wat augurken, en van tuinbuurman Peter krijg ik 3 courgettes. En zo delen we niet alleen smart maar ook zaailingen, stekjes, groenten, tips, recepten, ervaringen, informatie over ziekten en plagen, ideeën voor volgend jaar, etc..

Alles en iedereen lijkt al een beetje klaar te zijn met tuinjaar 2021, de blauwe bessen krijgen zelfs al een rode herfstkleur (van ellende). We kletsen meer over wat er wel en niet goed gaat dan dat we hard werken. Want hard werken is alleen leuk als het wordt beloond (mijn mening hè). Als de venkelknollen goed zouden groeien zou ik ze willen helpen door het onkruid ertussen weg te halen. Maar als ze toch al niet groeien of doorschieten, dan heeft dat wieden ook niet veel nut. Als tomatenplanten dood gaan, wat zal ik dan nog tikken en dieven? Als er maar 2 komkommers in de armetierige plant hangen en de mol er elke dag opnieuw onderdoor kruipt, hoe belangrijk is het dan nog om bladeren met meeldauw weg te knippen?

Het klinkt allemaal heel negatief maar dat is het (ondertussen) niet meer. We kijken niet meer naar wat het niet doet maar liever naar wat het wel doet.

Kijk vooral even de andere kant op, want deze palmkool die ik 2 maanden geleden zaaide is nog steeds 30 centimeter hoog en met dank aan de duiven en slakken zal het waarschijnlijk niets meer worden……….:

Aan die andere kant zie je dit, een zee van roodbloeiende Zinnia’s en Helichrysums:

En we slaan dit even over (niet groeiende en geel verkleurende stoksnijbonenplanten, door wateroverlast, slakken en windkracht 7):

In plaats daarvan kijken we liever naar de Dolichos lablab in een oude compostton:

En ook de volgende slaan we even over. Het kleine paprikaplantje dat ik eind januari zaaide en in mei in de kas plantte is door wateroverlast en mol nog steeds maar 30 centimeter hoog. Een woelrat (denk ik, er is geen visitekaartje achtergelaten) heeft nu 2 van haar 4 armetierige paprikaatjes vakkundig van de plant geknaagd. Ze heeft een hapje genomen, de paprikaatjes toch niet lekker genoeg gevonden en is er weer vandoor gegaan, zonder de moeite te nemen om ‘de deur’ even achter zich dicht te doen (vast omdat dat voor de volgende keer wat makkelijker is):

Maar gelukkig staat deze plant een klein stukje verderop in de kas. Vorig jaar zouden we het vrij gewoon hebben gevonden maar nu genieten we van een nog gezonde tomatenplant met mooie tros van het ras Gigante del Re:

We zoeken dus de positieve dingen in de tuin. We kunnen/moeten al appels plukken, ze zijn te klein en te vroeg maar ze zijn al rijp en vallen al (of worden opgevreten door halsbandparkieten). En ik klaag niet want het is in ieder geval wat oogst :-).

De 3 komkommerplanten schieten al in de meeldauw, we hebben er amper 15 komkommers van kunnen oogsten (dat is 5 per plant, normaal gesproken zijn het er zeker 35 per plant), en erger nog: het blad wordt geel en ik zie ook geen nieuwe bloempjes/vruchtjes verschijnen. En een aantal tomatenplanten in de kassen zijn ondertussen geruimd, maar gelukkig staan er dus ook nog planten die de Phytophthora-dans zijn ontsprongen. Dit jaar geen 35 grote potten tomatensaus voor de voorraad maar we kunnen wel elke dag tomaten eten. De aubergineoogst is om te huilen en de paprikaoogst is/wordt miniem, maar wat groeien en bloeien de pepers goed! Nota bene tussen aangetaste en sneue tomaten-, komkommer- en aubergineplanten in. Als alles een beetje meezit kunnen we daar wel flink van oogsten!

Peper (chinense) Wraith

p.s.: op 5 augustus heb ik toch nog maar weer wat gezaaid; rucola, snijbiet, knolvenkel en zo nog wat soorten……. bloed kruipt waar het niet gaan kan 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jessie joris

Iets meer geluk hier, wel een paar goede wortels, heel veel bonen en ik denk dat de bieten ook nog bijna klaar zijn. Tomaten , aardappels , paprika, komkommer,ui,look en sla is niks. Maar…..wat een bloemen! Bossen haal ik elke week uit mijn tuin!

Ad

Onkruid wel blijven wieden anders volgend jaar nog meer.

Marcel

Hoi Diana, inderdaad kommer en kwel. Bijna iedere moestuinder heeft er veel last van dit jaar. Hopeloos…. na ruim 30 jaren heb ik dit nog nooit meegemaakt, zo slecht.
Slakken, rupsen, mieren, wateroverlast, wind, regen, buien, schimmels, roest, enz. Vanaf volgende week woensdag langere tijd droog met redelijk wat zon. Misschien toch nog wat zaaien. Succes allemaal. En ga zo door met je mooie website, lijkt wel een naslagwerk. Top.

Marjolein

Wat een verschillen. Ja de slakken heb ik ook, waarschijnlijk geen andijvie dit jaar. En de merelfamilie vindt het zaailint met pluksla heel interessant maar als ik dit lees heb ik niks te klagen. De bessen zijn niet bij te eten, bieten schieten de grond uit, de uien staan prima en de tomaten zijn (nog steeds) gezond. Het is wel geduld hebben, alles is wel echt veel later dit jaar.

wietske

Ik heb dit jaar voor het eerst echt getuinierd, een kas gekocht gezaaid, gepoot en maar lezen op de site “Hoe doet Diana of een mede
tuinierder dit” ?
In het voorjaar heb ik krul andijvie gezaaid en wat de slakken ook lusten, deze niet, of zijn ze soms bang dat het blad stekelig is. Dan heb ik ze mooi voor de grap gehouden . Want ook bij mij is het nat en vol slakken maar geen andijvie krop is aangevreten! Dus volgend jaar allemaal aan de krul andijvie. Verder strooi ik met een klein bloempotje de eierdoppen rond de sla en andere kwetsbare plantjes. Ook dat helpt enigszins (of heb ik gewoon geluk. )En ook het slakken zoeken, emmers vol zijn er door mijn man en mij opgezocht.BRRR Volgend jaar hopenlijk een beter jaar maar ach het water staat hier nog op redelijke meters van het huis. Zolang we droge voeten houden ben ik dankbaar

redzebra

Ik denk, het is een bijzonder jaar geweest voor iedereen en 2022 kan alleen maar beter gaan dan. Je Coral Queen, ik wist zelfs in eerste instantie niet dat die van jou was, daar had ik dit jaar zaden van gekregen en ik moet zeggen dat is een heel lekker tomaatje (kruising ananas kers ?) , zelfs in deze omstandigheden smaakt die naar de zomer. Mijn dochter probeert hier ook al jou recepten uit, sommige vind ik echt lekker andere ja tja smaken verschillen :). Ik wil maar zeggen, je maakt met je blog een ontzettend goed naslagwerk en die slechte jaren zitten ertussen en geeft jou en ons weer inspiratie om volgende keer er rekening mee te houden en er weel volop tegen te gaan.

redzebra

volgend jaar kan volledig anders zijn, maar misschien is het een optie op de plekken waar het grondwater echt hoog staat in de kassen die 10cm te verhogen, maakt voor de rest niks uit, maar dan zit je al iets hoger als de waterspiegel voor het geval.

Carine p

Dag Diana,
Misschien kleine troost voor een tuinliefhebber, het is overal hetzelfde. Hier eveneens, slakken, muizen, alles wordt opgegeten of kwijnt weg door de vochtigheid. De paprika in de tunnel krijgen schimmel, 3 keer boontjes gezaaid (3 lange rijen, om 1 metertje over te houden. Knolselder verdwenen, bieten groeien niet, zelfs de snijbiet rot binnenin, bloemetjes van aubergines vallen af, van de 8 komkommerplanten heb ik reeds 2 komkommers geoogst, wortelen allemaal doorgeschoten en ik kan zo doorgaan. Hier eveneens niets in te maken en het onkruid staat 1 meter hoog. Het enige dat hier goed gaat is de suikermaïs en de pepers. Hopelijk komt er ook mais in, want ik zie nog niks. De zoete aardappelen groeien als de pest, hopelijk ook in de grond. Het is inderdaad heel ontmoedigend. Maar we geven niet op en ik begin opnieuw voor de herfst en wintergroenten die nog gezaaid kunnen worden. Helaas prei en heel veel koolsoorten opgepeuzeld.
Heel veel moed gewenst
Groetjes
Carine

Robert DB

Beste Diana
Ik klaag niet. Tot op vandaag hebben wij nog nooit moeten denken “welke groenten eten wij vandaag”. Hier zitten wij wel op zandgrond wat een voordeel is in deze natte zomer.
Eén ding viel lelijk tegen : de tomaten. Ik had 18 planten buiten staan. Die heb ik allemaal moeten ruimen. In de kas staan nog eens 20 planten, maar die brengen maar de helft op van wat ik gehoopt had. (in totaal 38 planten en 23 rassen). Het kan niet vlug genoeg 2022 zijn want vandaag bestelde ik “resistente rassen”. Alle hoop daarop gericht !
Deze week zaai ik nog (voor de allereerste keer) paksoi. Ben benieuwd.
Laten wij er het beste van maken en … vrolijk blijven hé.
Vriendelijke groet
Robert

Jan

We hebben een fantastische snijbonen en sperziebonen oogst! Ook de Chinese kool belooft wat.
Druivenoogst mislukt tgv meeldauw , hoewel het melk/waterspuitmengsel lijkt verdere aantasting te stoppen

Vraagje: kunnnen aangetaste tomaten op de composthoop???
Geniet van de zon

Marja v.K

Nee niet doen. Moeten verbrand worden. Dus gewoon in de vuilnisbak.

Armand

Beste allemaal,
Ben tot de vaststelling gekomen dat azijn de grootste vijand is in de bestrijding van phytophtora (tomatenziekte). Experimenteel dit jaar begonnen met tijdig de geïnfecteerde plekken op zowel de stam als de bladstelen die bruin werden te behandelen met azijn. Eerst ging ik als een schilder met fijne verfborstel gedrenkt in azijn de aangetaste plantendelen te lijf. Maar ontdekte al snel dat het veel simpeler en sneller gaat met azijn in een plantspuit. Resultaat je roept de ziekte een halt toe. De donkerbruine of bijna zwarte vlekken verbleken en de planten blijven intact. Het is wel belangrijk om met de spuit ten aanval te gaan van zodra je nog maar een beginnende aantasting ziet en niet in een vergevorderd stadia aan de slag gaat want dan is het meestal te laat. Succes!

Ellen

Vorig jaar was ik eerder begonnen de aardappelplanten te besproeien met de biologische appelazijn. Toen heb ik de planten (en de aardappelen) kunnen redden. Dit natte jaar, en de vele slakken hebben de aardappelplanten dusdanig snel aangetast dat ik te laat was met het besproeien. De oogst was mager, te weinig aardappelen en te klein. Het viel me trouwens op dat aan elke aardappelplant-wortel, één aangetaste aardappel hing, dus niet allen waren aangetast. Misschien toch nog door de appelazijn?
Ik ben van plan om volgend jaar als test, de aardappelplanten met de appelazijn uit voorzorg te besproeien zodra de plant gaat groeien. Het leven in de grond wordt er m.i. niet door aangetast dus ik ga het proberen.

Yvonne

Hallo
Ik woon in Zweden en mijn groentetuin heeft het dan niet slecht gedaan. Maar hier zijn ook langere periodes droog geweest.
Bietjes, aardappels, uien, courgette, andijvie, veel jalapeno (dacht dat ik paprika gezaaid had). Heb nu nog sperziebonen en prei staan. Aardbeien was wat minder dit jaar en de zwarte bessenstruik zag er dit jaar beetje minder florissant uit. Maar mag niet klagen.
Groeten uit Zweden

Mieke

Ook hier in de Kempen aan de Belgische grens minder opbrengst en meerdere malen moeten zaaien.
Ik heb mijn sperzie boontjes 2 keer ‘voorgezaaid’ in mijn kas. want buiten verdwenen de gezaaide bonen.
Totdat mijn kleindochtertje van net 3 jaar oma ff hielp.
de boontjes (vierde keer) die zij netjes zaaide kwamen nagenoeg allemaal uit….en gaven ook een best grote opbrengst. Al heb ik ook wel last gehad van naaktslakken, dagelijks moet ik slakken ruimen, ook op ons gazon, soms wel meer dan 20 stuks.
Ook mijn voor het eerst gezaaide palmkool doet het zeer goed. Net als mijn boerenkool en prei, ik heb de kolen wel onder een net uitgeplant om het koolwitje op afstand te houden. ik ben zo dom geweest om een zeer mooie vlinderplant op (te?) korte afstand van mijn moestuin te planten, en al genieten we dagelijks van de vlinders op de plant deze gaat straks naar een andere plek. Afkloppen, mijn 12 tomatenplanten geven nu ook al heerlijke tomaten, deze heb ik in een plastic tunnel staan. wel houd ik mijn hart vast omdat mijn moestuin dit jaar omringd is met aardappelpercelen, welke nu ook Vitoftera lijken te hebben. Over mijn 1e zaai andijvie heb ik ook niets te klagen. 2e zaai is mislukt.
Mijn aardappelen heb ik op jouw advies, “liever minder dan bijna niets” een maand geleden al geoogst.
Ik eindig toch met te zeggen dat helaas mijn 5 rijen doperwten en sugar snaps en mijn 2 rijen tuinbonen 3x wit totaal mislukt zijn, net als mijn snackkomkommers..
Toch voel ik me een gelukkige moestuinvrouwtje, dat nog lang gebruik hoop te maken van jouw tips, Diana mijn dank hiervoor..

Marja v.K

Beste Diana wat een slecht tuinpaal voor jullie. Het is bar en boos als ik dagzoom lees, om moedeloos van te worden. Bij mij is uiteraard ook niet alles goed gegaan, maar in grote lijnen valt het nog mee. Geen phytoftora terwijl mijn medetuiniers el wel last van hebben, maar wij hebben de laatste tuin en de wind waait van ons af en dat scheelt denk ik. Van de week 4 savooiekolen,4 witte kolen (voor de zuurkool) waarvan 1 2 kilo woog, rode kool ligt al in de vriezer, tomaten al vol op , bieten ook wat minder als vorig jaar maar genoeg, zwarte bessen opgegeten door de merels, ook woelmuizen, ratten en niet te vergeten onze grote “vriend” de veenmol. Al reeds 100 gevangen. Maar ondanks alles toch nog voldoende te eten en zijn wij minder getroffen. Ik leef met je mee want de frustratie is groot en o zo goed te begrijpen. Veel sterkte . PS. Ben op dit moment in België een tuinenreis aan het maken van 4 dagen en ook hier dezelfde problemen. Maar ook veel mooie tuinen te zien, echt een aanrader . Even weg in een andere omgeving.

Margriet

Hier onder de rook van Rotterdam hetzelfde verhaal. Al heb ik dan wel de mooiste prei sinds jaren en een goede bietenoogst, het eerste maaltje worteltjes afgelopen week uit de grond gehaald. Kwa groenten is dat het wel, geen paprika,aubergines, tomaten, knolselderij, basilicum,selderij, peterselie, kolen, andijvie, sla, sperziebonen[ misschien wel 8 keer gelegd en voorgezaaid etc] Ik kan misschien nog wel even doorgaan, helaas is mijn bloementuin ook ten prooi gevallen aan de slakken, geen zinnia, dahlia, campanula. Dit jaar gaan de boeken niet in als het beste zullen we maar zeggen.Op naar volgend jaar

Jose

Hoi Diana
Spercibonen 3 x van gegeten gelukkig , courgette is niet veel zelfs komkommers slecht dit jaar , wel 2 fles pompoenen voor eerst gedaan dus was nieuw voor me , tomaten hangt super veel aan afwachten wat word , spruitjes ook voor eerst beginnen nu van speeltjes te groeien naar kooltjes, maar heb er nog steeds plezier in dus al is het eigg slecht moestuin jaar .

Lea Witmondt

Hoi Diana en alle ander lezers,

Ook wij op Sloterland in Badhoevedorp hadden een trage slechte start. Drie keer wortels zaaien, peulen en erwten zijn niks geworden.
Maar als ik nu kijk , ben ik toch weer ook dit jaar een gelukkige moestuinder. Tomaten (nog steeds ziektevrij), mooie aardappeloogst, en op het moment doen komkommers, courgettes, snijbiet, biet, wortel, paksoi het heel goed. Uitgeplante andijvie en knolvenkel zijn aangeslagen en de hoge en lage bonen zijn een genot om te oogsten. De pepers en paprika’s geven voorzichtig al wat vruchten. Volgende week eerste oogst van augurken om in te maken. De droogbonen doen het heel goed. Waar ik het aan te danken heb, geen idee. Ook wij hadden veel, heel veel slakken en onze grootse plaag zijn de hazen. Dus wel alles beschermen, dat heeft gewerkt.
En nu maar hopen op een mooie warme nazomer.

kees

hallo tuinders in Nederland,
Mijn oogst in het noorden van Drenthe is buitengewoon groot. Wel last van de coloradokevers . Per dag op een klein stammetje aardappel zitten zo ca. 10 stuks. Maar als je buren er niets aan doen blijf ik er last van houden.
Ik klaag niet, eerder heb ik teveel bonen, bieten, wortelen. En nu komen de snijbonen er noch bij.
Voor mij nu al een prima tuinjaar.
Kees.

Ria

Hallo Diana,
Tja, we zitten allemaal met dezelfde problemen.
Het positieve van tuinieren op een moestuincomplex is mooi beschreven, het delen met elkaar enz. Omdat ik mijn moestuin bij huis heb mis ik dat, maar ik heb dan weer het voordeel dat ik geen besmettingen (Phytophthora infestans) van buren kan krijgen. Ik heb dan ook zowel in de kas als buiten mooie gave tomatenplanten. De oogst daarvan is wel wat minder dan vorige jaren maar dat komt natuurlijk door het weer. Voor de rest is het hier ook droevig gesteld met van alles, vroeg in het voorjaar gezaaide rode bietjes nu nog niet veel groter dan een kers, peterselie al 3 keer gezaaid, kaal gevreten palmkool, courgettes die aan de plant verrotten, aangevreten paprika’s, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar……….en daar ben ik superblij mee, opeens een groeispurt van de sperziebonen, zowel de stam- als de stokbonen. Er is bijna niet tegenop te eten, Ruud zal wel jaloers worden als hij dit leest.
Het is wel bijzonder dat de bloemen het zo goed doen met dit weer. Voorbijgangers staan vaak stil om de bloemenzee in mijn voortuin te bewonderen.
Volgend jaar is het misschien weer heel anders, helaas hebben we het niet voor het zeggen.

Groetjes en sterkte met alle tegenslagen,
Ria

Anuschka

Voor de landelijke dekking hier een bericht uit Noord Groningen: het valt een beetje tegen, maar er is hoop! Na een heel trage start zijn de courgettes toch nog aan een spurt begonnen, de worteltjes groeien weer en de pepers gaan als een dolle. Na vijf komkommers was het zomaar klaar, helaas. Geen emmers vol boontjes, maar wel maaltjes. De ambities voor een mooie wintervoorraad in de vriezer en de weck heb ik laten varen. Sla en andijvie gaan goed, zolang die enorme (!) naaktslakken er niet bij kunnen. Hoe groot worden die beesten eigenlijk?

Ellen

Anuschka, sinds kort (ik ben net begonnen met moestuinieren) weet ik dat er gewone naaktslakken zijn en tijgerslakken. Waarschijnlijk zijn er nog meer soorten naaktslakken maar deze twee ken ik, helaas…..
Van die gewone bruine naaktslakken heb ik er heel veel, en die kunnen ook groot worden, soms wel 10 centimeter. Echter, de tijgerslak, kan nog groter en dikker worden. Echte monsters zijn het, net kleine slangen. Die zijn, zoals de naam aan aangeeft, een soort gestreept, zwart-grijs. En die tijgerslakken daar moeten we blij mee zijn want ik heb begrepen dat zij de gewone naaktslakken verorberen maar nog belangrijker, de eieren van de gewone naaktslakken!

Frans

Hoi Diana, jammer om te horen dat het niet echt optimaal gaat dit jaar. Ikzelf mag echter niet klagen. Bonen in overvloed. Zowel sperzie-, tuin- , als snij-bonen. Zoveel dat we zelfs de weckketel weer tevoorschijn hebben gehaald. Ook de wortelen en uien doen het prima dit jaar. Het enige wat achterblijft zijn de bietjes, maar als ik de meeste reacties hier lees, mag ik in mijn handen wriJven, dat het hier redelijk goed gaat. Laten we hopen dat de tweede helft van het jaar beter weer brengt, zodat het bij jullie wat opdroogt.

Christien

Hallo Diana en anderen,

Een vraag over pompoenen.
Ik heb 8 planten, 5 verschillende rassen. In het begin zagen de planten er goed uit en groeide aan elke plant één pompoen. Daarna zijn de volgende vruchtbeginsels aan elke plant verrot. Resultaat slechts 1 pompoen per plant, de een wat groter dan de andere.
Hoe doen de pompoenen het dit jaar bij jullie?

Machteld

Hoi Diana,
Altijd fijn om te horen dat er bij jou ook dingen mislukken. Als ik jouw blogs lees over hoeveel oogst jij meestal hebt, voel ik mij zo’n sukkel !

Gon

Goeiemiddag, net als bij velen is de moestuin dit jaar niet veel soeps. Helaas ook nog geen komkommers, terwijl ik anders de halve straat en mijn cavia’s de hele zomer kan voorzien. Voor het eerst in 10 jaar denk ik dat het niks wordt.
Hier hebben eigenlijk alleen de peulen het goed gedaan, Charouby en Blauschokker. Bijna dagelijks wel een handje vol van slecht 8 planten.

Wat wel goed gaat zijn inderdaad de bloemen en vaste planten; Calamintha groeit mijn tuin uit net als de rudbeckia en heleniums, de varens zijn verdubbeld in omvang, en de vlinderstruik zit volmet vlinders. Het lijkt ook een goed jaar voor libellen en juffertjes.
Ik ga maar vast vooruit denken voor volgend jaar. Komende maanden ga ik weer een hele rij tegels uit de tuin halen voor een nieuwe border. Daar komen denk ik kruiden; anijs, venkel ( al lees ik veel over dat het erg woekerd), tijm, kamille, gemengd met wilde peen, vaste zonnebloemen en wat ik nog in mijn bakje met zaden kan vinden.
Ook gaan we een poging doen om de vijverbak, een kleintje maar, te verplaatsen naar een betere plek waar ook een klein waterstroompje over keien kan komen voor de vogeltjes om te badderen.

Heeft hier trouwens iemand ervaring met eucalyptus? Ik weet dat het een hele snelle groeier is maar is dat met jaarlijkse snoei in toom te houden?

José

Wij hebben een Eucalyptus in de tuin geplant. Is binnen een paar jaar van dunne stengel een joekel van een boom geworden. Veel bladval. We hebben hem een keer gesnoeid. Dat ging goed. Hij wordt gigantisch. Maar is mooi.

Carine p

Dag Gon,
Eucalyptus bomen worden wel 20 à 30 m hoog. Je kan deze snoeien, maar weet dat bij elke snoei deze nog meer en langere scheuten zal maken. Gelijkaardig zoals bv een catalpa.Groetjes
Carine

Petra

Hoi Gon,
Venkel kan idd woekeren, maar als je de zaailingen niet te groot laat worden, zijn ze gemakkelijk uit te trekken. Ik heb opzettelijk venkel in mijn bloemenborders geplant, vanwege de mooie schermbloemen.
En ook wij hebben een Eucalyptus in de tuin, die is op enkele jaren al flink gegroeid. Ik heb een grote tuin en daarom heb ik deze nog nooit gesnoeid. Maar mss kun je contact opnemen met Merrigum in Neer (Limburg) daar heb ik onze Eucalypthus gekocht. Ze zijn gespecialiseerd in Australische planten en kunnen wellicht advies geven.
Succes,
Petra

Gon

Dank je José, Carine en Petra.
Ik zal nog eens goed nadenken over de eucalyptus en bij twijfel dat bedrijf eens mailen voor advies. Ik heb maar een kleine voortuin, op het zuiden waar niet veel anders groeit dan mediterrane planten en dus bomen of iets hoogs al helemaal moeilijk zijn.
En de venkel komt er dan denk ik toch maar in. Een beetje wieden is geen probleem.
Groetjes, Gon

Lili

Hallo Diana en anderen,
Hier in Eibergen in de Achterhoek zijn de gevolgen van vele malen regen helemaal niet zo dramatisch, integendeel een voordeel voor mij. Ik tuinier op zandgrond en vorige jaren had ik last van veel droogte, dit jaar veel minder, waardoor alles het veel beter doet. Genoeg peulen, doperwten, sugarsnaps, koolrabi, spitskool en aardbeien, veel sla, rucola, uien, knoflook, paksoi, broccoli, aardappels, wortels, lente-ui, komkommers, courgettes, pompoenen, paprika’s. Nu komen er de meloenen, sperziebonen, bieten, afijn het ziet er helemaal niet slecht uit. Maar dan met de tomaten in de kas is een ander verhaal. Het begon zo mooi, het zag er uit alsof ik een fantastische oogst zou hebben van 36 planten, maar ik ben in gevecht geraakt met phytophtora en ik weet niet hoe lang het nog duurt. Het gekke is dat de buiten tomaten (8 stuks onder afdak en 5 zonder afdak) er beter uitzien dan die in de kas. In de kas heb ik bijna alle bladeren moeten afknippen, ik probeer het te rekken zolang het kan. Ik heb het water geven drastisch verminderd, misschien helpt het, en natuurlijk deur open en goed luchten. Er zijn genoeg tomaten te eten en ook wat om in te maken, maar lang niet zo’n geweldige oogst als vorig jaar en jaar daarvoor.
De tomaat Sprite die ik van jou heb gekocht smaakt lekker zoet, ik ben er blij mee.
Jammer dat dit moestuinjaar voor jou en ook voor anderen zo enorm tegenvalt, hopelijk is volgend jaar beter.
Sterkte en positief blijven,
Lili

Bonne Rook

Je moet maar zo denken, dat alles zijn wisseljaren heeft. Worteltjes, tomaten, pompoenen dit jaar hopeloos. Wordt goed gemaakt door stokbonen, bietjes, boerenkool, spruitkool, rode, witte, zwarte en blauwe bessen. Dit jaar waren de appelbessen gigantisch groot, maar helaas was ik een dag te laat met de netten en nu wordt alles door de vogels donkerpaars gepoept. Elke morgen op [naakt]slakkenjacht. Honderden per keer. Zal volgend jaar wel beter gaan. Trouwens de rode gember doet het geweldig in de kas.

Paul Lenaerts

Hola, Diana!, De blauwe bessen waarover je spreekt, zijn dat bosbessen?
Indien ja, hoe kom je aan dat zaad? (myrtilus)
Danke.

Suzy

Hallo Paul, mijn ervaring met zwarte bosbes (cassis) en blauwe bosbes (myrtille) is dat je ze beter uit stek kan kweken dan uit zaad. Op het moment dat er gesnoeid wordt steek ik een paar stekken samen in een grote pot en laat ze buiten overwinteren tegen een zuidmuur. Zorg dat ze in de winter niet te nat staan. In de lente plant je ze uit en hou je het eerste jaar veel bezig met toppen zodat je een brede groei krijgt en niet 1 lange stengel.
Het eerste jaar heb je nog niet veel oogst maar in het tweede jaar komt alles goed, mits je telkens het “oude” hout wegknipt.

Ineke

Tsja. Ik “rommel maar wat aan” n mijn achtertuin aan het water, midden in de stad. Van de 200 vierkante meter achtertuin heb ik ongeveer 60 vierkante meter als moestuin, verdeeld over meerdere terrassen en bakken want ja, de naaktslakken eten ook waar ze wat lekkers kunnen halen: bij mij dus. Niettemin heb ik voor het eerst in 6 jaar normale worteltjes, andere jaren was het treurig: er kwam gewoon niets op of werd gelijk opgegeten. Uien daarentegen wilden het niet doen, de helft zat rottend in de grond. Mijn bietjes zijn prachtig, eerst van de 8 plantjes van de markt, nu inmiddels van het zaaisel. Snijbiet doet het altijd goed, nu ook weer en ook mijn pastinaken staan er prachtig bij. Op de rode en groene kool zou je verliefd worden. Wat dit jaar niet wil zijn boontjes, er komen haast geen bloempjes aan en de blaadjes moeten moeite doen om de slakken te overleven. Of het nog niet erg genoeg is hebben wij hier heel veel eksters in de buurt die het voorzien hebben op mijn pruimen (hoogstamboom). Ik heb er drie kunnen reden door er een groentezakje van de AH omheen te binden. Ook de aardbeien wilden niet maar de bramenoogst is gigantisch dit jaar. Al met al ben ik niet ontevreden.

Ted Hoeks

Hoy Diana en Ruud,
Dat het een rampjaar is voor al die volkstuinders weten we wel, maar wat denk je van al die biologische akkerbouwers die al hun oogsten naar de knoppen zien gaan, wij hebben altijd wel een krop sla en andijvie uit de tuin, al is het een slecht jaar , maar zij moeten er van leven.
Dus niet klagen, volgen jaar is het weer anders in de tuin, en leren we weer wat van dit jaar.
Gr Ted

Carine p

Dag Ted,
Heel terecht jouw opmerking! Voor de landbouwers is het meer dan triest. De opbrengsten zijn minimaal, wat ongetwijfeld zal resulteren in een sterke verhoging van de prijzen. Ik las gisteren een artikel, geschreven door een econoom, over de gevolgen van de klimaatsverandering, wel om triest over te worden. Hetgeen we nu meemaken, is nog maar het begin van moeilijke periodes. Groetjes
Carine

Petra

Hoi Diana,
Ik denk idd dat jij mag klagen, als ik lees wat er dit tuinjaar bij jullie allemaal mis is gegaan. Maar ik heb vooral respect voor jou (eerlijke) manier van schrijven, hoe duidelijk je alles kan verwoorden en toch weer iedere keer het positieve eruit weet te halen en ons weet te motiveren om vooral door te gaan en te genieten van wat wel goed gaat.
En bij ons is er qua groenten ook veel mis gegaan, enkel de tomaten zijn gezond, dragen minder vruchten, nou ja, jammer dan.
We genieten dit jaar vooral van de enorme bloemenzee in onze tuin, echt gigantisch zo hoog en mooi en van alle bijen/hommels en vlinders, die hier op af komen !
Diana, ga vooral zo door !
Groeten,
Petra

Jan Willem Reinders

Ook hier in het Boheemse woud, is tuinieren moeilijk dit jaar, maar het positieve zie ik hier in de natuur en in de bossen, het is me nu pas duidelijk geworden hoe droog het de afgelopen drie jaar is geweest, nog zo’n droog jaar was een catastrofe geweest voor de bossen, en de natuur, ik zie nu bij de blauwe bessen overal nieuwe uitlopers, met water geven de afgelopen jaren, zag je dat niet, coniferenheg dreigde dood te gaan, en lijkt nu gered, een pak van mijn hart.
De tuin ben ik aan het ombouwen, in de kas heb ik geen problemen, en verder wil ik meer onder folie kunnen telen, zodat ik in kan grijpen wanneer het weer niet mee werkt, groet uit het Boheemse woud.

Afke

Mijn ervaring is dat het ene haar het ene gewas het geweldig doet, een ander jaar iets anders. Tomaten buiten (en ik heb geen kas) doe ik niet meer en aardappels zijn op onze volkstuin aan een strikt regime (terecht!) gebonden en omdat ik veel vaste (groente) planten heb sla ik regelmatig een jaar over. Dit jaar werden mijn courgette en pompoenplanten door de slakken helemaal opgegeten, mijn overgebleven planten die ik meteen bij planten weggaf (doe ik volgend jaar niet weer…) aan buurvrouw van 2 tuinen verder doen het fantastisch! Inderdaad… hoe kan dat nou. Mijn buurman aan de andere kant laat zijn tuin de tuin en ik vermoed dat de slakken dat geweldig vinden… en die komen dan bij mij dineren. Wortels, bietjes, knoflook, bessen: prachtige oogst. Courgette ter plaatse gezaaid doe het fenomenaal (ga ik volgend jaar zo wie zo doen denk ik, niet weer voor zaaien maar meteen ter plekke zaaien!) Succes allemaal!

Desirée

Precies, focus op wat wel lukt, zoals prachtige bietjes, boterboontjes en stokbonen. cichorei en snijbiet en vooral de courgettes die een feestje houden met dit weer. Alles pas tweede helft juni gezaaid dit jaar en geen tomaten omdat ik pas in juni bij de moestuin kon.
Niet meer nadenken over meeldauw in de druiven, vraat aan de 3x gezaaide radijs, andijvie, sla en roodlof….
Genieten van (toch nog) al het moois en lekkers en vooral vooruit kijken!

Marianne

Hallo Diana, via fb heb ik ook al een reactie gezet wb mijn moestuin die het al 2 jaar heel slecht doet. Jouw reactie daarop.kan ik jammer genoeg niet meer terugvinden. Het is nl zo dat ik sinds vorig jaar mijn moestuin helemaal onder een net heb zitten om konijnen ,hond, duiven en andere vogels buiten te laten. Super handig, ik hoef niets meer onder te stoppen maar bijna niets groeit meer zoals voorheen. 3 rijen uien ,de opbrengst is nauwelijks groter dan wat er in de grond is gegaan. Mijn peulen waar ik normaal weken van eet en uitdeel , amper 2 koken voor mijzelf. De sperziebonen, de plantjes worden niet groter dan 10 cm. hoog.met hier en daar 1 boontje. De zomerwortels zijn nog dunner dan een.lucifer,
Mijn koolplanten worden nog niet de helft van wat ze normaal doen. Etc etc. Van 30.pompoenplanten zie ik.pas bij 3 planten een vrouwelijkebloem. Ik heb in januari een grondonderzoek.laten doen, hierbij waren alle waardes te hoog of extreem hoog. Dus in het voorjaar geen bemesting gedaan. Wat kan ik nog meer doen om hopelijk volgend jaar een betere opbrengst te hebben , want volgens mij ligt het bij.mij niet aan het slechte weer dit jaar.

Frank van den Bergh

Ha Diana,
Wil bramenlikeur gaan maken en heb jouw uitleg over het alcohol % gelezen. Dat is duidelijk qua berekening, alleen weet ik niet of ik water of meer bramen toe moet voegen om aan de ong. 24% te komen. Ik heb nl 1 ltr 96% alcohol die ik gebruiken wil. Alcohol percentage komt dan op 51,2%. (Met 750gr vruchten en 200gr suiker)
Gr. Frank.

Frank van den Bergh

Dank. Ik ga aan de slag!

Peter R

Diana, ik ben geen grote reageerder. Toch wil ik meegeven dat ik het zeer apprecieer dat je met je blog ook de tegenvallers in beeld brengt! Op andere fora is het meestal enkel rozengeur en maneschijn. Om 2021 door een roze bril te bekijken: dankzij het rotjaar kon je ook eens tegenvallers ruim aan bod laten komen! En… nu weten we ook weer dat een mooie oogst geen evidentie is! *reality check*

Mayra

Ah wat zo niet tof Diana! Maar wel heerlijk om na lange tijd weer eens op je site te komen, was vergeten hoe leuk je altijd blogt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties