Toch nog oogsten (en wat daar mee te doen)

Ik heb eigenlijk geen tijd om een blog te schrijven, want de oogst is niet zo groot als in andere jaren maar uiteindelijk gaan we nu toch twee keer per week naar huis met 2 tassen oogst. En zoals iedereen weet verdwijnt het niet vanzelf in pot, vriezer, etc..

Toen het zo warm was bloeiden de pronkbonen prima maar ze maakten bijna geen peulen. Nu het wat koeler is wordt de vruchtzetting veel beter. Het is niet de eerste keer dat we dat zo ervaren, ook in andere jaren merkten we al dat pronkbonen heel slecht tegen hitte kunnen en dan na de bloei kale stokjes zonder peulen geven. En dus gaat er nu wel een tasje pronkbonen mee naar huis. En ook nog 5 komkommers (de planten beginnen het al te begeven dus we zijn er extra zuinig op). En 2 kroppen andijvie.

En jawel, we kunnen zelfs ook nog tomaten oogsten. Op de uitgelichte foto zie je de grootste oogst van deze zomer. Maar op die foto zie je niet het hele plaatje, dit is het hele plaatje:

We hebben zo’n 15 planten moeten ruimen maar er staan er ook nog een aantal (waarschijnlijk met dank aan een ruime afstand tussen 2 tomatenplanten (er staan hier altijd paprika- en peperplanten tussen de tomatenplanten in), een niet te vochtige lucht in de kas, het weer, en telkens bij elke zichtbare aantasting dat blad verwijderen).

We hebben ze heerlijk gegeten volgens dit recept (Salade Caprese), en ik heb zelfs nog 5 potten tomatensaus kunnen maken (volgens dit recept: Tomatensaus van geroosterde tomaten):

We hebben ook nog wat aubergines kunnen oogsten (in de kas zijn de planten allemaal dood door spint, wateroverlast en andere ellende maar de vroege rassen die buiten in een pot stonden en staan doen ze het eigenlijk best goed:

Ik ben eens aan het experimenteren met (inmaak)recepten met aubergines. Ik maakte met de oogst Brinjal Pickle (een zoetzure auberginechutney uit India), Ajvar (een Turkse paprika-auberginepasta) en Caponata (een Italiaans mengsel met onder andere aubergines, uien, olijven en tomaten).

En er is nog veel meer ingemaakt, zoals ‘sott’olio van courgettes (met dank aan onze half Italiaanse tuinbuurvrouw voor de tip en het recept!!, het recept kun je ondertussen hier vinden):

En er staan tomaten in azijn te ‘trekken’ voor een tomatenazijn naar Duits recept. En ik ga vanavond met de eerste oogst appeltjes een appelcake met citroen bakken voor op de tuin morgen (waar we eerst een kleine tomatenproeverij houden van verschillende rassen). En met de schillen en klokhuizen wil ik eens proberen om zelf azijn te maken (dus niet zoals de tomatenazijn de appels in azijn ‘macereren’ maar laten fermenteren tot het appelazijn wordt).

Overal zwerven beduimelde papiertjes met recepten die ik heb gemaakt maar nog op de website moet zetten. Ook de 9-daagse inmaak van komkommers in zoetzuur is klaar, het is heerlijk! Zo lekker dat ik nog een portie ga maken (het recept iets aanpassen want zoals je bij het middelste potje op de foto kunt zien kom ik net wat vocht tekort om alle komkommerstukjes in de potjes goed te bedekken). En bij de volgende portie (de komkommerstukjes staan sinds gisteren in het pekelwater) ga ik de pimentkorrels vervangen door rode uienringen en een chilipepertje.

Niet alles is plotseling helemaal oké hoor, de oogst van worteltjes is en blijft op 0 staan, en dat geldt ook voor de bietjes. En we hebben afgelopen woensdag de pompoenplanten uit de grond gehaald: ik had begin mei 6 pompoenen gezaaid en aan 6 planten zaten nu bij elkaar slechts 3 jonge pompoenen. Maar de planten waren gigantisch, meer dan 8 meter lang, ze kropen over kruiden in pot, langs de tuin het gaas in, verstikten de fruitbomen en rukten op naar de tuin van de buurman. Ik had de 3 pompoenen komende herfst graag willen oogsten maar het is me de dood van salie, tijm, rozemarijn, een gewurgde klimroos, afbrekende takken van een stoofpeer en rode appel, en ruzie met de buurman niet waard :-). Het is pas 13 augustus, we zouden nog zeker 6 weken moeite hebben om in dat gedeelte van de tuin te lopen, pompoenstengels zo stek als lianen weg moeten hakken, etc. Het is goed dat de planten weg zijn, we hadden 7 kruiwagens vol met bladeren, stelen en zijscheuten, en hebben nu ruim 15 vierkante meter lege tuin. Wat een licht, en ruimte! En de irritatie over zoveel overwoekerend pompoenplantengroen is in mijn hoofd omgezet in heerlijk mijmeren over wat ik daar nu nog eens kunnen zaaien en/of planten!

Tot slot wil ik nog even iets melden over de zaaiagenda (dat is lang geleden :-)): door een update in de webwinkel van Laura werden er per abuis dubbele verzendkosten berekend. Ondertussen is het probleem opgelost, en de mensen die dubbele verzendkosten betaalden hebben ondertussen bericht van Laura gehad en het bedrag dat ze teveel betaalden teruggekregen. En er is nog een aanpassing: er zijn ondertussen nog 2 boekhandels die de agenda ook verkopen, en dat maakt het totaal aantal dan 12 (naast natuurlijk de webwinkel van Laura). Voor wie (nog) niet weet wat de zaaiagenda is; je vindt hier meer informatie: Zaaiagenda voor de Moestuin. En zelf heb ik gisteravond de agenda ook weer geopend, want nu we kunnen oogsten komen er weer plekjes in de tuin vrij, plus de 15 vierkante meter vrijgekomen oud pompoenenveld. Ik ga dit weekend lekker zaaien!

Nog 1 foto, dit keer niet van een bloem maar van een paprika. In de kas staan 3 (x3 want ik plant ze dus altijd in een setje van 3 planten) paprikaplanten van het ras Lilac. Eén is er dood, de tweede is wat armetierig maar de derde (naast het middenpad (dus warmer en minder nat) doet het prima en heeft al flink wat lilapaarse paprika’s (ze rijpen uiteindelijk – hopelijk – naar rozerood). Zo mooi (en lekker en een prima opbrengst), misschien wel mijn meest favoriete paprika aller tijden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel

Hoi Diana, jullie hebben toch best een flinke oogst tomaten zeg! Lekker. Best wel goed ondanks de slechte omstandigheden dit jaar. Hebben jullie dit jaar winterprei, en zo ja, onder een net tegen de preimineer? groetjes Marcel

Mariel

Hoi Diana, wanneer zet jij je winteruien in de kas en zijn ze mooi op tijd klaar voor de tomaten de grond in kunnen? Ik heb “maar” één kas namelijk.

Margriet

Ondanks alle tegenslagen gelukkig toch ook nog mooie oogst! Inderdaad het komt niet vanzelf in een potje of je diepvries! Ik ben ook deze week in de weer geweest met bramen tot jam maken, prei schotels maken en prei in vriezen omdat ze in bloem schoten. Wij hebben dan wel weer de eerste worteltjes kunnen oogsten en we zitten ook in Zuid-Holland….

Yvonne

Hoi Diana,
Ik heb 7 paprikaplanten gezaaid in januarie al, de opbrengst is ongelooflijk.
Alleen niet wat ik verwachtte, ik heb tot nu toe van vijf van de planten die nota bene buiten staan al 1.5 kilo jalapenos geplukt en nu hangen ze weer vol.
Ben benieuwd wat de uiteindelijke opbrengst wordt.

Esther

Fijn om te lezen dat er toch wat lekkers uit de tuin komt. Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat doen met die 15(!) m2 van de pompoenen. Inderdaad heerlijk om over te mijmeren, ik ben zelfs alweer een beetje aan het plannen voor volgend jaar! Maar dat is mede doordat ik meer knoflook wil voor komend jaar, en met mijn beperkte ruimte moet je dan een beetje creatief gaan doen… Veel plezier op de tuin dit weekend! Het belooft mooi te worden.

Madelon

Ook ik heb tomaten, paprika en aubergine in de kas staan. De tomaten gaan erg goed, mijn dochter die niet van tomaten houdt is helemaal gek op de Blush! De paprika maakt veel vruchten, helaas zit in alle paprika’s een gaatje, en de meesten vallen af voor ze rijp zijn. Ook in de aubergine ontdek ik nu gaatjes. Ik heb geen schuldige kunnen vinden, als ik de paprika’s open maak zit er niets in…. Enig idee wat het kan zijn en wat ik ertegen kan doen? Ik wil best wat delen, maar al mijn groentes aanvreten is wel jammer… ik heb ook paprika’s in de tuin staan en die hebben hetzelfde probleem….

Wijnie

Hoi Madelon,
Ik herken het probleem en hier zijn de slakken de oorzaak. Ik ben er inderdaad nog geen 1 in een paprika tegen gekomen, maar hun slijmsporen op de planten verraden hun aanwezigheid. Ik heb alle aangevreten vruchten maar geoogst en hoop dat de planten nog wat nieuwe vruchten willen zetten, al moet ik de planten dan wel naar binnen gaan halen in de herfst (ze staan bij mij buiten in pot).
Groetjes Wijnie

Madelon

Hoi Wijnie,
Slakkenspoeten zie ik ook niet…. en de vruchten heb ik al een paar keer verwijdert, maar de nieuwe worden ook meteen aangevreten. Vruchten genoeg, maar rotte zo wel allemaal weg helaas…

Lotte

Hi Madelon,
Wij hebben dat ook 1 jaar gehad. Was bij ons een rups. Vrat alle vruchten aan, maar pas toen ik de planten aan t einde van het seizoen ging strippen, vond ik em ook echt. Zwaar irritant!
Oh en leuk hè? Van de Blush! Hier ook al ettelijke ‘tomaten-haters’ kunnen verrassen. Hahahaha.

Annemarie

Bij mij beginnen de tomaten ook eindelijk te kleuren. Maar wat een mooie foto met al die kleuren tomaten.
Ik weet niet of je de blog Moesker’s moestuin kent? Clarien maakt ook altijd haar eigen appelazijn. ( moestuin.blogspot.com).

Letty Groenen

Hallo Diana, je schrijft dat je paprika’s en pepers tussen de tomatenplanten zet. Blijkbaar gaat dat goed. Nu wortelen paprika’s en pepers oppervlakkiger dan tomatenplanten. Hoeveel en hoe vaak krijgen ze water? Zelf probeer ik de tomaten te ‘trainen’ om hun water diep uit de grond te halen. Bij paprika en peper lukt dit niet. Hoe los je dat op?

Emmie

En de aluin Diana? Vond je dat nodig bij de 9 dagen zoetzuur komkommer?

Con

Sinds een paar jaar laat ik mijn pompoenen aan de schutting naar de buren klimmen.
De voordelen daarvan zijn;
plaats besparend, hoeveel plek je daarmee overhoud,
de pompoenen blijven schoon en makkelijk te traceren, vorig jaar had ik pompoenen van ruim 10 kg hangen dat was een prachtig beeld,
de bloemen zijn goed zichtbaar, de plant is sowieso met zijn enorme bladeren zeer decoratief, doordat die klimt blijven de blaadjes ook mooi,
de slakken komen alleen aan de onderste blaadjes en bloemen.
In het begin moet men de pompoen een beetje helpen, maar als hij eenmaal klimt dan gaat hij gewoon aan de schutting verder. Ik denk hij nu ongeveer bij 10 meter is en groeit nog gewoon door, vol met kleine pompoentjes.

Con

Hallo Diana,
De foto’s in je blog „oerwoud” zijn spectaculair.
Ik laat 2 kurbissen langs de schutting omhoog gaan, die blijven aan de bovenrand verder groeien. De kurbis zelf is dan weer een klimhulp voor zomerbloeiers.
Ik neem altijd flessenkurbissen, omdat die zo decoratief zijn, als ze daar aan de schutting hangen. Vorig jaar heb ik een extreem grote gedroogd, daarna met een fijn schuurpapier erover gegaan. Is prachtig geworden. Krijgen we altijd vragen over.
Waarom ben je gestopt met het verticale telen?
Het filmpje dat in je blog noemt heeft me op leuke ideeën gebracht.
groetjes Con

Lotte

Heee Diana,
Ja joh. Als jij schrijft dat de Lilac je favo paprika is, dan ga ik natuurlijk meteen kijken of ik daarvan zaadjes kan scoren! 🙂
En het grappige is, dat ik haar terugvind als een F1. Terwijl jij haar uit zelf gewonnen zaad opkweekt, toch?
https://www.fruitlent.nl/lilac-f1-hybride/
Afijn. Vond ik wel leuk om te zien. Ik hoe dan ook op zadenjacht hoor.

Groetjes en succes met oogsten en inmaken enzo!

Lotte

Ff op mezelf reageren. Nu ik beter lees (was weer veel te snel), lijkt het toch een ander ras. Daar bij Fruitlent. Zij hebben het over een paarsblijvende paprika. En ze lijken zelf niet al te enthousiast over de vruchtzetting, als ik die laatste regel lees. Afijn. Ik zoek gewoon nog even verder!
Groetjes nogmaals 🙂

Sonja

Beste Diana,
Sinds kort lees ik je blogs. Wat superleuk zeg!! Meteen je hele site bekeken. Helemaal waar ik naar op zoek was (zonder het te weten :-)) Ook fijn alle inmaakrecepten.
Jammer dat het in jouw tuin dit jaar wat minder gaat, terwijl bij mij alles er prima bij staat (inclusief het onkruid). Ik teel op verhoogde bedden, zonder rand, dat scheelt tegen een té natte grond.
Net als bij jou is ook bij mij is nu,door de oogst, veel ruimte ontstaan, maar ik ben benieuwd wat je dan nu nog zaait behalve pluksla, knoflook en groenbemesters. Bij mij lukt er meestal niet veel meer.
Ik kijk uit naar alle volgende blogs. Heerlijk!!
Groeten, Sonja

Desirée

Hi Sonja, er is nog ruim genoeg om te zaaien en als het weer een beetje meezit lukt het ook wel om een redelijke oogst te krijgen. Ik heb in het weekend nog bloemkool (voor oogst volgend jaar), gele herfstrapen (oogst oktober), andijvie, roodlof, groenlof en verschillende soorten sla gezaaid in verhoogde bedden. Was ook wel een beetje met het oog op de regen vandaag, dan wordt het mooi door de natuur besproeit 🙂

Lies De vulder

Beste Diane,
Graag had ik nog een adviesje gevraagd. Zelf heb ik geen kas maar ik over weeg om er toch één te nemen. Nu vraag ik me af of je bijzondere maatregelen moet treffend een (schimmel)plaag bij de gewassen zoals tomaat. Moet je dan de hele kas ontsmetten en de grond vernieuwen of lost zich dat vanzelf op naar een volgend plantseizoen?

lies de vulder

Alweer heel veel dank… het gepaste weertje om mij te verdiepen in de kas-cultuur en jullie gedeelde ervaringen!

Leonie Haas

Hoi Diana, ik zie dat jij rigoureus jouw pompoenplanten eruit hebt gehaald. Ik twijfel daar nu ook over; onze 2 planten zijn een meter of 3 en sinds een week gaan de eerste mannelijke bloemen open. Er zitten helemaal geen vruchtbeginsels aan de planten…zou dit nog komen? Of beter eruit halen en iets anders in de plek zaaien? Hij heeft ook veel gele bladeren dus ik vind hem er niet geweldig uitzien 🙁 Alvast dank voor je tip! Groetjes Leonie

Frederique Van den Steen

Hi Diana,

Wij wonen op Bonaire, in de Caribbean en daar is het kweken tomaten wel anders. Als ik daar specifieke vragen over heb, kan ik die aan je kwijt?

Mijn tomaten zijn lange plantjes, die vaak 1 x geven en volgens mij is het dan al klaar. Nu ben ik geduldig en laat ze nog even staan, maar wat is wijsheid

Hilly Nicolay

Wat ziet het er mooi uit Diana.

Mijn tomaten worden helaas door de slakken verorberd.
Ik dacht eerst dat er een vogel in gepikt had, maar van de week trof ik de slakken aan.
Ze hadden er echt al veel van gegeten.
De tomaten die enigszins een oranjekleurtje hebben, laat ik nu op de vensterbank verder rijpen/kleuren.
Ik heb dit jaar minder succes met het moestuintje:(

Pauline

Hallo Diana,

ik heb het hele verhaal van de aardappelziekte in tomaten gelezen. voor het eerst heb ik het nu helaas ook in mijn tomatenplanten. sommige tomaten kon ik redden. maar vooral in de grote, dikkere soorten zat het ook al in de vruchten zelf. een lelijke aantasting. zo erg dat de tomaten niet meer te eten zijn. nu mijn vraag. kan ik nog zaden van deze aangetaste tomaten gebruiken of liever niet? daarover heb ik niets kunnen vinden op internet.

wietske

wat kan ik nu nog zaaien voor in de kas ik begrijp ook wauwen telt niet zo goed .
poot je dat alter weer uit in buiten of blijft die in de kas.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties