Gewonnen

Ik heb in de afgelopen jaren al een paar keer een blog geschreven over de preimineervlieg; hoe ze de hier complete oogst van uien, sjalotten en winterprei verwoestte. En dus besloten we ze dit jaar niet te telen, na 29 jaar nooit in onze tuin te hebben ontbroken: geen gele uien, geen zomerprei, geen rode uien, geen sjalotten. geen winterprei, niks. Nou ja, niks, wel lenteui want daar heb ik nog weinig of geen preimineervlieg in gezien. En ook knoflook gaat hier vooralsnog goed.

Maar uien, sjalotten en prei hebben we ondertussen al een paar jaar niet meer kunnen oogsten. Zie vooral ook de pagina die ik erover schreef: Preimineervlieg. En ik zal ook nog even een niet heel appetijtelijke foto laten zien:

De aantasting was vorig jaar zo ernstig dat de uien vrijwel oneetbaar waren. Ik heb van alles geprobeerd: laat zaaien/planten (maar ze vliegen hier blijkbaar ook gewoon in mei en juni, of ze overwinteren in de grond), rabarbergier en knoflookgier (helaas hielpen beide niet), afdekken met speciaal extra fijn preimineervliegengaas (dat ging prima tot we toch eens moesten wieden en toen vlogen de minuscuul kleine vliegjes blijkbaar onder het net voor we het weer afsloten en hebben ze een geweldig leven onder een beschermd net in een uienwalhalla gehad :-)). Oftewel; we waren er wel klaar mee, telkens weer een remedie verzinnen, opletten, zorgen, controleren, teleurstelling.

Maar helemaal geen uien? Terwijl we ze zo lekker vinden, en zowat elke dag eten. Ik zou het bijna een kleine tuin- en keukenramp kunnen noemen. En dus puzzelde ik vorig jaar wat ik zou kunnen doen om toch wat uiachtigs te kunnen oogsten. Vandaar een grote bos bieslook in de tuin, en we teelden wel lenteui (en ook dit jaar gaat dat best goed). En de Iraanse snijprei Tareh waar ik eerder over schreef.

Ik bedacht dat ik eventuele uien zou moeten verstoppen, op een plaats waar hopelijk weinig of geen preimineervliegen zouden komen. Hoe hoog kunnen preimineervliegen eigenlijk vliegen? Ik bedacht in september dat we de winterteelt van uien misschien eens zouden kunnen proberen. En dus bestelde ik (bij Zaadhandel van der Wal, maar ze zijn dus pas in de herfst leverbaar) 4 winteruienrassen: Shakespeare, Red Arrow, Snowball en Radar. Ze kunnen buiten geteeld worden maar in verband met de preimineervlieg die juist rond de maand november weer actief wordt (elk jaar jammer voor de winterprei) was dat hier geen optie. Nee, ik ging ze in de kas telen, dat was de bedoeling!

Natuurlijk liep het niet zoals gepland. De in september bestelde plantuitjes lagen 3 weken later, door alle drukte van oogst en opruimen in de tuin, nog steeds in de verpakking te wachten. In oktober heb ik ze alsnog de grond in de kas in gefrommeld, een beter woord kan ik er niet voor gebruiken. Ik plantte de uitjes vooral langs de rand van het middenpad in de kas. Lukraak door elkaar. Met het idee dat, als het überhaupt iets zou worden, ze niet veel ruimte in de kas in beslag zouden nemen. Want je plant winteruien in oktober maar je oogst ze pas in juni (net iets eerder dan ‘buitenuien’ want in de kas komen ze door de warmte in het voorjaar al iets eerder weer aan de groei).

Ik heb er niet heel goed voor gezorgd; haastig geplant, alleen in april wat kali gegeven, ze hebben in de winter een poosje vrij droog gestaan en in april juist kletsnat, en soms trapte ik op een blad. Een aantal uien schoot in mei door, die bloeistengels heb ik wel netjes verwijderd.

Zo groeiden de uien in april langs de rand van het middenpad. Een ui waarvan het blad over het pad viel oogstte ik gelijk voor het avondeten

Niet ideaal dus: niet heel goed gevoed, niet heel goed gewied, niet heel ruim uitgeplant, etc.. Maar ik had er geen last van; ik kon gewoon wintergroenten als rucola, snijbiet en pluksla in de kas oogsten. En later waren er ook geen problemen met het uitplanten, dieven en verzorgen van tomaten, paprika’s, etc.. Eigenlijk stonden ze op een plaats waar normaal gesproken alleen onkruid groeit, of heel af en toe eens een goudsbloem of laag afrikaantje.

En dit is dan 19 seconden oogst. Laat vooral het geluid uit want er is geen tekst en ik ben vergeten om het niet-werkende apparaatje met hoge pieptoon uit te zetten :-):

Het is trouwens niet de hele oogst; in april namen we al 2 of 3 keer per week een ui mee naar huis: ze hadden toen nog het formaat van bosuien en we aten ze bijvoorbeeld in een salade of soep, inclusief het toen nog groene blad. Maar deze week hebben we dus alle overgebleven uien geoogst; het blad viel om, over het middenpad, en vooral aan de gele uien kun je zien dat ze wel gewoon ‘klaar’ waren.

En je kunt op foto en filmpje zien dat de standplaats en het ras nog wel wat verschillen opleverden: de witte Snowball schoot wat sneller en makkelijker door, er zitten grotere en kleinere uien tussen (achterin de kas was het erg nat en bleven de uien kleiner dan voorin de kas waar het wat minder nat was/is en de grond daardoor wat luchtiger).

Toen de uien omvielen en de schil geel verkleurde werd het tijd om te oogsten.

En het allerbelangrijkst: geen preimineervlieg!! We waren ze te slim af, na 2 jaar alleen maar teleurstellingen hebben we nu van ze gewonnen! We gaan eerst genieten van de zomer maar gaan zeker in de herfst weer winterplantuien bestellen en in de kas planten (dit keer niet langs het middenpad maar juist langs de achterwand en in de andere kas, zo kunnen we ook nog enigszins een kleine vruchtwisseling aanhouden. En ik ga ze in augustus ook nog zelf zaaien (het ras Senshyu Yellow).

Misschien was het geluk, misschien hebben de preimineervliegen de komende teelt wel door waar ze moeten zijn. Maar als we de deur een beetje dicht houden (en dat doen we in de koele periodes van het jaar altijd al) en ze niet zo hoog kunnen vliegen dat ze via het raam naar binnen kunnen, dan hoop ik dat we voorlopig via deze weg toch zelf uien kunnen blijven telen!

Tot slot: nu ik het toch over winnen heb: de winnaars van de zaaiagenda zijn bekend. Een verbazingwekkend aantal van 527 mensen hebben meegedaan met de verloting ter gelegenheid van het uitkomen van de vierde druk. En we vonden het bijna ontroerend om alle verhalen daarbij te lezen: jonge en oude mensen, met ervaring, zonder ervaring, met een grote tuin of een mini-moestuinbak en alles daartussenin. Mensen die de agenda weg willen geven aan een vader of goede vriendin, mensen die samen met hun kinderen willen tuinieren, mensen die op een zorgboerderij werken en wel wat zaaistructuur kunnen gebruiken, etc.. Iedereen heel hartelijk dank voor het mee loten en voor alle mooie en soms persoonlijke verhalen!!

We wilden 4 zaaiagenda’s verloten maar uiteindelijk zijn het er zelfs 5 geworden! Hieronder vind je de manier waarop Laura de lootjes heeft getrokken en de uitslag:

Van harte gefeliciteerd!! Laura heeft de winnaars ondertussen een mailtje gestuurd. En voor wie dit allemaal heeft gemist en niet weet wat de zaaiagenda is, kijk dan nog even op deze pagina met informatie, een korte film, foto’s, reacties van mensen die de agenda al hebben, etc.: Zaaiagenda voor de moestuin.

Zoals altijd nog een foto aan het einde van een blog. Om in het thema te blijven, een foto van een echte win-win-combinatie :-). Ik heb al vaker Emilia javanica in de tuin gehad, de kleine planten voor een niet te natte plek in de zon bloeien met kleine felrode pomponnetjes op ijle wiegende steeltjes. Matthiola incana is sowieso één van mijn favoriete eenjarige bloemen; door de mooie bloemvorm, lange bloei en heerlijke geur. Dit ras (Vintage Brown) is nieuw voor mij en bloeit met prachtige, rokerig oudroze bloemen. En ze bloeien nu tegelijkertijd, ongeveer even hoog, in een mooie combinatie (vind ik maar ik heb dan ook altijd al een zwak gehad voor roze met rood (of roze met oranje, ook mooi, die ga ik voor volgend jaar onthouden :-)).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Uiteindelijk ‘gefeLIESiteerd’!

Kees Bot

Dag Diana. N.a.v. de jaloersmakende oogst van winteruien door de buren op de volkstuin vorig jaar op 9-10-2020 Senshuy Yellow geplant. Zo’n 90% oogstbaar. Grote uien w.v. de eerste nu beginnen om te vallen. Gewoon buiten hoor. Gaat erg goed. Alleen de (naakt) slakken zijn ook dol op het gewas.

Georg

Dag Diana, dank je voor de informatie over de preimineervlieg, Nu weet ik dus waarom (ook) bij mij de uien en sjalotten dit jaar niets worden. Heel erg jammer , maar ja…

Marian van Ek

Jaaa, ik heb ook in sept vorig jaar Shakespeare uitjes buiten gepoot en nu liggen er prachtige uien te drogen! Heel blij mee! Zeker een blijvertje !

Pearlsofpassion

Niet té vroeg opgeven hoor!
Ik heb ook ieder jaar last van de mineervlieg, zowel op de prei als de uien. Maar ieder jaar groeit 90% van de uien er gewoon doorheen en merk je er bij de oogst niets meer van. De overige 10% gaat gewoon dood in het begin van het seizoen. 3 weken geleden stond er hier geen spriet loof rechtop, alles gekronkeld en in de knoop of zelfs afgestorven (het natte weer helpt ook niet natuurlijk). Maar nu komen ze weer allemaal recht…
Bij de winterprei merk ik vaak wel nog iets bij de oogst maar niet in die mate dat het niet weg te snijden valt.
Dus niet te snel wanhopen. Ookal denk je dat er niet van komt, geef het wat tijd, en misschien komen ze er wel doorheen.
Winteruien is wel een idee… Alleen staat bij mij dan de prei op die plaats… En als ik die elders zet krijg ik er geen 6 jaar tussen… *Denk denk*…

Pearlsofpassion

Oh grappig, ik wacht bij een plaag net vaak af tot de natuur vanzelf in evenwicht komt. Zoals luizen die elk jaar minder worden doordat de lieveheersbeestjes talrijker worden. Zo hoop ik ook dat de mineervlieg haar natuurlijke vijanden talrijker zouden worden. (waar had ik die theorie nu weer gelezen….)
Nou ja, sluitend is dat niet, nu zijn er vooral veel mieren, dus minder lieveheersbeestjes en dus vrees ik voor de luizen dit jaar…
Maar goed, ik begrijp jou dus ook.
De eerste foto herken ik. Die laat ik dus gewoon doorgroeien. Ik heb ze zelfs al erger geweten. De onderste foto herken ik niet. Maar is dat enkel door de mineervlieg? Het loof is niet meer gekruld, enkel afgestorven. Dat heb ik hier nog niet gehad nee. Ik moet wel zeggen dat ik mulch tussen m’n uien. Misschien dat dat nog verschil maakt en ze er daardoor doorheen groeien? Of is de mineervlieg idd enkel bepaalde maanden actief en is deze aantasting op de laatste foto het resultaat van een ander dier op al eerder verzwakte planten?
Ik vind het jammer dat ik geen foto heb genomen van toen mijn uien helemaal in de knoop lagen. Hoe ze nu mooi staan zegt natuurlijk niet veel…
Bij mijn geposte uien heb ik echt niets gemerkt vorig jaar. Hoogstens wat uien die in 2 delen splitsten en 2 afgeplatte uitjes in 1 bol vormden ipv 1 grote mooie ui.

Leen

ik heb ook al last gehad van mineervlieg . . in de serre ook winterui geplant en daar ontdekte ik plots wel de eerste tekenen van mineer .direct behandeld met lavameel en het bleef bij een enkele ui . buiten toch eind april wat uitjes geplant en deze dan ook regelmatig met lavameel behandeld voorlopig alles nog mooi!

Carine p

Dag Leen, leuk dit te lezen want het is de eerste keer dat er opnieuw een positieve reactie op lavameel komt. Ik had dit begin vorig gemeld dat blijkbaar lavameel de larven van de mineervlieg doen verbranden. Ik heb dit vorig jaar op mijn prei uitgeprobeerd (had wel aanzienlijk minder geplant wegens tijdsgebrek en daarbovenop ook verspreid), maar het resultaat was dat ik geen larven had.
Dus ja, ik ga ook verder met lavameel, spijtig dat het zo duur is.
Groetjes
Carine

Christien

Dag Carine,

Naar aanleiding van jouw goede ervaringen met lavameel heb ik het vorig jaar ook gekocht en gebruikt. Ik had al een aantal jaren last van aangetaste uien. Vorig jaar heb ik ze een aantal keer met het poeder bestoven en het resultaat was prima! Alleen kreeg een gedeelte van de uien tijdens het drogen koprot, ook zo’n ziekte waar je weinig of geen vat op hebt. Dan kan je die uien alsnog weggooien. Dit jaar heb ik weer lavameel gebruikt en de uien zien er tot nu toe goed uit.

Paula Bean

Mijn salie, tijm en basilicumplanten zijn vernietigd door tripsen 🙁

Renaatje

Hallo ik heb dit jaar zilveruitjes gezaaid, eigenlijk alleen omdat ik ze super schattig vond . Ze doen het heel goed en zijn nu lieve kleine uitjes. Alleen weet ik niet zo goed wat ik er mee moet of kan, haha. Zijn die echt alleen maar om in te maken of kan ik ze ook gewoon eten als een iets bollere lente ui? En kun je ze ook bewaren? Ik hoop dat ik wat advies krijg. Vaak zaai of poot ik iets gewoon omdat ik er verliefd op word , en dan krijg je dit dus .

Stefaan Vervaele

ik kweek al meer dan 20 jaar mijn uien, sjalotten en prei zonder probleem en zonder te spuiten natuurlijk
1 rij wortels 1 rij uien dan weer wortels enz
je wortels worden beschermt van de wortelvlieg door de alium
en omgekeerd
dacht dat dit een weetje was dat door veel tuinders geweten was
sucses

Stefaan Vervaele

dank u voor de informatie

Pearlsofpassion

Dat is ook geweten hoor. 😉
Alleen lijkt het tegen de mineervlieg niet te werken…

Gerben

Ook bij mij waren de winteruien een succes. Ik had Snowball buiten gezet aan het eind van september. De vorst in februari hebben ze prima overleefd, waarschijnlijk door het dikke sneeuwdek. In ongeveer de helft kwam dit voorjaar een bloemstengel, maar dat vond ik geen probleem. En een aantal werden door naaktslakken opgegeten. Begin deze week heb ik de eerste lading geoogst; grappig te zien dat je blog juist deze week over winteruien gaat. Ook de Sint Jansuien hebben het prima gedaan bij mij. Die lijken veel meer op sjalotjes, en smaken ook fantastisch. Voor mij allebei dit najaar opnieuw. Misschien ga ik Shakespeare ook eens proberen.

Carine p

Dag Diana,
Ook ik ben veranderd qua periode van het planten van uien. Heb dit in oktober gedaan en einde april (voor de eerste aanval van de mineervlieg) geoogst. Was prima, iets kleinere maar dit stoort me niet. Dit is buiten. In de koude kast heb ik pijpajuin gezaaid en daar ervaar ik geen probleem. Sjalot was geen succes, maar dit had eerder met de hoeveelheid regen te maken. Ik wacht geduldig mei af en plant nadien mijn uien. Vorig jaar is dit best gelukt. De perioden van de mineervlieg vermijden.
Qua prei heb ik ook geen of weinig last gehad. Allereerst veel minder uitgeplant en datgene heel verspreid uitgeplant met telkens een basilicum erbij. Het is een beetje een rommeltje zeker als je gewoon bent aan een perkje prei, maar voor mij heeft het goed geholpen.
Groetjes
Carine

Margriet

Na een derde jaar mislukte uienoogst, zelfs in combinatieteelt met wortelen, hebben wij besloten het volgend jaar niet meer te doen……Nu al een par jaar van die gekrulde bladeren en snotterige uien.

Katja
Mikki

Ik snap het volkomen. Ik teel sinds twee jaar geen prei meer, nog wel olifantenknoflook , allium ampoloprasum var. ampeloprasum waarvan ik enkele tientallen tenen hiervoor aan t eind van de zomer diep plant om als prei te oogsten in de winter ( met een minimale aantasting) en oerprei ( parellook) die heb jij toch ook? Daar heb ik ook een lichte aantasting in maar echt minimaal.

Leen

mijn oerprei kwijnt hier wel weg zelfs zo hard dat ik nog bijna niks kan oogsten . vorig jaar verdween hij voor de helft doir mineer volgens mij te merken aan wraat…of wat zou ik verkeerd kunnen doen , hij groeit nooit echt groot uit.

Jolande

Wat een brilliant idee: winteruien in de kas. Ik at al de hele winter sla, radijs etc. in navolging van jullie. Maar voor uien heb ik te weinig plaats in de zomer. Ze verstikken tussen alle groeisels en teveel schaduw. Maar dit gaat zeker lukken in de kas. Je hoort het nog wel.

wietske

Hallo Diana,
ik lees het recept over de augurken in zuur wat je hier op het blog hebt staan. Wat mij opvalt is dat er zoveel pitjes inzitten. Nu haal ik die altijd uit de komkommer die ik in het zuur inmaak. ( Ik dacht altijd dat dat kleine komkommertjes waren). Wat is het verschil nu tussen de kleine snack komkommer en de augurk

Leon van de Kerkhof

OOOh zo herkenbaar al die berichtjes over en foto’s van mislukte prei.
met plantsjalottenj nooit geen problemen gehad, maar de herfst en winterprei is de laatste jaren alleen maar mislukt. Vroeg gezaaid, verspeend, en vervolgens uitgeplant. Dan gaat het een hele tijd goed tot ineens het loof krult of weg lijkt te smelten.
Dit jaar geen eigen prei gezet….. maar die tip van in de kas is de moeite waard om uit te proberen; ook het tuindersbloed kruipt waar het niet gaan kan.
Misschien dat een combinatie van prei, tomaat en paprika’s de preimineervlieg op afstand houdt.

Leon van de Kerkhof

Trouwens leuk om te lezen Diana, dat jouw expertise wordt gepubliceerd in Landleven.
Nu nog een blad waarin Ruud zijn verhaal kwijt kan, al is het maar voor het evenwicht (haha)

Fina

Halo Diana ,ui planten lukt bij mij ook niet verleden jaar nog eens geprobeerd geen enkele kunnen oogsten.Ik zaai een tiental jaren ui het ras exhibitioni en oignon en heb elk jaar een geweldige oogst met super mooie uien

[…] En over dat laatste: we hebben afgelopen weekend winterpootuitjes besteld van de rassen Snowball (wit), Shakespeare (geel) en Red Arrow (rood), en sjalotten Longor en Griselle, en die gaan we dit weekend dus ook in de kas poten (ze kunnen trouwens ook buiten worden gepoot maar ik schreef eerder een blog over de preimineervlieg in de uien van de buitenteelt en dat we zo tevreden zijn over de teelt van winteruien in de kas: Gewonnen). […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties