Vocht en knoflook

We hebben de knofloken uit de grond gehaald. Ze waren nog niet afgestorven maar het was toch nodig. Een week of 2 geleden heb ik er nog bloeistengels uit geknipt. Niet alle knoflookrassen bloeien trouwens, maar een vrij groot deel wel. En dan is het belangrijk om die bloeistengels er zo snel mogelijk uit te halen, want anders maken de planten een bloem en dat gaat ten koste van de ontwikkeling van de bol. Sowieso groeit de bol in de laatste weken voor de oogst het hardst. En ik heb wel eens gehoord dat als de planten een bloeistengel maken, het een teken is dat je ongeveer 4 weken later kunt oogsten.

De bloeistengel van een knoflook is buigzaam en groeit bijna altijd in een krul (in tegenstelling tot de bloeistengel van een ui die juist altijd hard is en recht omhoog groeit). Beide bloeistengels zijn trouwens eetbaar.

Hier staat de tuin min of meer onder water. Dat is misschien overdreven maar het is hier wel echt kletsnat, zo nat dat sommige planten in de kas het nu echt gaan begeven (ze staan letterlijk in modder). Afijn, daar kan ik mooi in een volgend blog over klagen, nu heb ik er geen tijd voor. Want we hebben dus knofloken geoogst. Ik had 4 rijen gezet, voor weer eens wat nieuwe rassen, om ze te gebruiken als milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel, en ik wil ze ook eens gaan inmaken (altijd een beetje lastig omdat verse knoflook gevoelig is voor botulisme). En ik ga ze drogen en in olie leggen, en natuurlijk gewoon lekker in gerechten gebruiken. Ik bedacht om ze ook eens in te maken op de manier van de courgettes in olijfolie met azijn (de azijn zorgt dan voor een gunstige zuurgraad), waarbij ik de courgettes dus vervang door gepelde knoflooktenen, plus een takje rozemarijn en wat peperkorrels.

Na het verwijderen van de bloeistengels kregen de planten vervolgens roest. Het verwijderen van de bloeistengels is voor alle duidelijkheid niet de oorzaak van roest, die moet vooral gezocht worden in natte en warme omstandigheden waarin de schimmel gemakkelijk uit kan breiden. En van roest gaan ze niet dood, maar heel hard groeien doen ze ook niet meer. En toen kwamen er vorig weekend weer nieuwe buien, zoals deze:

Na een regenbui op zaterdagmiddag (alsof er een emmer water naar beneden werd gegooid)

Gelukkig groeiden de knofloken in een verhoogde bak maar zelfs daarin stonden plassen water. Bij het weghalen van de rekken waar de doperwten en kapucijners aan groeiden (die zijn allemaal geoogst/opgegeten/ingevroren) zag ik ineens een stukje van een blote nek van een knoflook die daarnaast stond.

Mmmm……… misschien moest ik eens 1 of 2 knoflookbollen uitgraven. Je ziet een voorbeeld bovenaan deze pagina. En op de foto hieronder zie je nog een voorbeeld: klein, groot, olifantenknoflook; er is geen onderscheid, ze barsten letterlijk uit hun vel maar lopen nog net niet opnieuw uit.

De nek (het gedeelte boven de bol) is nat en zacht en sterft af (ze laat heel gemakkelijk los van de bol). En de tenen knoflook zitten niet meer netjes opeengepakt onder een vel maar groeien door het velletje heen en gaan wat wijduit staan. Uiteindelijk is het een teken van te snelle groei bij warm weer in te natte grond. Want er bestaat ook nog wel een soort nekrot (mijn vader noemde het vroeger ‘koprot’, dat is een soort botrytis). Maar dat is dit zeker niet.

Want voor alle duidelijkheid: er is niks mis met de knoflookbollen, de tenen zijn onder hun velletje helderwit en schoon en ze kunnen nog prima gegeten worden. Maar ze moet wel geoogst worden (en dan drogen of vers worden gegeten). Want de temperatuur stijgt de komende dagen maar er komen ook weer nieuwe buien (en zelfs als er geen regen komt is de grond nog zeker 2 weken heel nat). Als we de knoflookbollen in de grond zouden laten zitten is de kans enorm groot dat de tenen in de bollen binnen korte tijd onder invloed van vocht en warmte weer uit gaan lopen. En dan worden de knoflooktenen dus zelf ook weer bollen (maar dat kan niet want er is geen plaats voor nieuwe bollen doordat alle tenen in de bol hetzelfde willen).

Oftewel: het was hoog tijd, ook al waren ze nog niet helemaal volgroeid, en waren ze ook nog niet afgestorven. Knoflookbollen uit kletsnatte modderklei oogsten is nog wel een vies werkje maar na een beetje spoelen in de regenton was dit een deel van de oogst die we mee naar huis konden nemen:

Als je goed kijkt zie je nog wel wat meer bollen waarvan de tenen uit hun vel barsten en de nek van knoflookbol afsterft, maar je ziet zeker ook nog genoeg bollen die er prima uitzien; die hadden eigenlijk nog even kunnen blijven groeien. Maar ja, het verschil kun je onder de grond niet zien. En het is ook goed om ze allemaal in één keer te oogsten. Want dan kunnen ze tegelijkertijd drogen. En er staan al zaailingen van palmkool, krulandijvie, sla en sojabonen te wachten om hun plek in de tuin in te nemen.

We zijn eigenlijk wel blij dat we ze hebben geoogst; de bollen zijn wat kleiner dan normaal maar de tenen zijn mooi van formaat, stevig en sappig. En liever vroeg en klein maar gezond en lekker dan een week te lang wachten en uitlopende knoflooktenen in de bollen.

Het is nu een kwestie van goed drogen. Ze hangen hier ondertussen in bosjes onder een afdakje. Maar er liggen er ook een paar in een keukenpapiertje in de koelkast, om vers te gebruiken.

Knoflookbollen in bosjes onder een afdak

Tot slot nog 1 foto, van een bloem natuurlijk :-), of eigenlijk een belofte, want heel binnenkort bloeit deze Helichrysum bracteatum Coppery Red.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

‘k Kan ze bijna ruiken… Héérlijk!
Lie(f)s.

Elsa de Geus

Vreselijk..zo een natte tuin..hier rond Alkmaar was 85mm water gevallen, zelfs in mijn tuinhuisje stond 10cm water, maar gelukkig is alles nu weer droog, de grond nog wel nat, en alle Tomaten verloren gegaan….maar t is niet anders….ik heb maar weer opnieuw gezaaid…Andijvie Boerenkool, Paksoy Wortels….

Jannie Nijmeijer

O mooi die strobloemen, ga ik ook weer eens zaaien….Nostalgie!!

Monique Lenoire

Wij hebben ook roest in onze knoflook. Dien ik ze dan ook te oogsten? Ze staan tussen de uien kunnen ze die ook besmetten?
Groetjes
Monique Lenoire

Marianne Lucardie

Knoflookteentjes inleggen in een pot met bio kikoman soja saus en dan een maandje laten trekken is ook heerlijk! De sojasaus smaakt dan heerlijk maar de knoflookteentjes ook.

Karin Krabbendam

Hoi Marianne,

Zou je ze ook langer in de sojasaus kunnen laten staan. Bijv ook de hele winter?

Ik ga het proberen, vind dit een gouden tip, want heb erg veel knoflook die nu wel de grond uit moet.

Ook leuk om kado te geven

Marianne Lucardie

je kunt de in de sojasaus ingelegde knoflook wel 2,3 jaar goedhouden.
wel even opletten , ZOUTE sojasaus gebruiken en ruim in een grote pot leggen, want het gaat fermenteren, dus als je het strak in een klein potje doet, gaat de deksel lekken.Na verloop van rijd kun je het wel in een kleiner potje doen. wel de teentjes apart halen en ontvellen natuurlijk…

Marja

Ik dacht hetzelfde vandaag. De bloemstengels had ik al een paar weken geleden verwijderd en het loof begon te verkleuren met ook wat roest. Resultaat 46 prachtige grote rood kleurige knofloken liggen nu te drogen. 1 was er ook opengebarsten zoals bij jou. Die eten we als eerste. Vandaag ook onze perenboom verwijderd er zat geen wortel meer aan opgevreten door waarschijnlijk een familie woelmuizen. Vorige jaren nog prachtige peren geoogst. Heeft een van jullie dit ook meegemaakt en wat is daar tegen te doen? Sterkte Diana met je wateroverlast wel iets om somber van te worden. Bij ons was het ook abnormaal nat, maar wij hebben drainage aangelegd en dan is het toch snel weg. De tomaten in de kas zijn weer helemaal hersteld gelukkig. Heb dit nog nooit zo nat meegemaakt. Wij blijven wel veel last van veenmollen houden( hrbben er inmiddels 70 gevangen en ik zie regelmatig ratten wegschieten. Hebben al mijn bloemkolen aangevreten. En zo is er altijd wat en een hele overwinning als er toch nog geoogst wordt. De chayote groeit goed in de kas. Groetjes

Margriet

Hallo Marja, wij hadden dat bij het planten van jonge fruitboompjes ook, woelmuizen aten de wortels op. We hebben de boompjes uitgegraven en de kluit omwikkeld met kippengaas. Dat heeft bij ons geholpen en de bomen doen het nu alweer 2 jaar prima.

Marja

Dank Margriet. We kopen een nieuwe boom en gaan hem ook omwikkelen. Het is het proberen waard.

Gerrie

Dit jaar Chayote gezet langs een hek, gewoon buiten. Groeit langzaam. het is ook wel erg nat de laatste tijd wellicht zijn de planten daar minder blij mee.

John

Ik mis af en toe ook een velletje, maar niet bij elke bol. De natte valt bij mij wel mee. ( zandgrond in de buurt van assen) . Apart verschijnsel. Mijn winteruien die er naast staan zijn wel mega groot. Nog nooit zo groot gezien. Het is me een apart moestuinjaar…

Roy

Ik doe vaak een deel van de knoflook persen en in een ijsblokjeshouder in de vriezer te leggen. Als ze vast gevroren zijn in een diepvries zak doen, zo heb je altijd knoflook ingevroren. Is in de pan zo ontdooid.

Jessie van Swaaij

En hoe zit dat met olifantenlook? De een zegt het gewoon te oogsten zoals andere look en een ander zegt het 2 jaar in de grond te laten. Weet je daar meer over?

Carine p

Dag Diana,
Principieel zou je olifantenlook kunnen laten staan, maar bij mij zijn ze door het nat ook aan het rotten. Ik ga ze dus uithalen, zodat ik ze in het najaar terug kan uitplanten.
Vorig jaar heb ik ze ook uitgehaald, omdat ik dit makkelijker werken vind. Ik vind het wel spijtig, want de bloemen zijn zo mooi.
Ps. Look steek ik ook gesneden in diepvries, maar let wel op, dit ruik je. Dit doe ik soms op het einde en als ik nog teveel look heb hangen.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Ik ben nog vergeten te zeggen dat bij het uithalen van de olifantenlook onderaan een 3-tal broedbolletjes zitten. Idem zoals bij look, dus het jaar nadien 1 grote ronde teen look en het jaar erop een volledige bol look. Ook is de bloem lekker eetbaar. Ik versnijd deze soms in de koude groenten.
Grt Carine

Stella

Hallo Diana , even een vraagje ,als je de look uitdoet en je hangt hem op ,is er alsnog kans dat er de preimineer vlieg op af komt wij zitten op zandgrond en hier staat hij mooi onder vlies, nog even laten zitten en dan kan hij uit. Dank je

Margriet

Ik heb olifantenknoflook maar daarover heb ik een bijen en vlinderbloemmengsel gezaaid, wat nu zo leuk bloeit. Ik wacht dus toch nog maar. De oogst van de moestuin zal dit jaar minimaal worden, wij hebben vooral last van naaktslakken die de hele tuin kaal vreten, zelfs de bieten zijn gatenkazen geworden. Nog nooit eerder mee gemaakt……….Ik schreef er ook al een paar maal in blogs over[ https://volkstuinvanbemar.nl/s-woord/ ]

Annemieke London

Wij worden hier (Eindhoven) ook gek van de slakken. Mijn kolen (die onder een net stonden) en wortels zijn helemaal opgegeten. Alleen de boerenkool (Scarlet) staat er fier bij.
Ik heb nu wortels gezaaid onder een net, waarbij ik alle zijkanten heb ingegraven en tot nu toe gaat het goed. Kolen komen volgend jaar wel weer 😉

Gerrie

Geheel tegen mijn gevoel in heb ik gisteren 60! naaktslakken geraapt en een goed eind weggebracht. Er blijft niets van m’n groenten over. In één nacht zijn er gewoon hele planten van 20 cm hoog verdwenen.

Bianca

Ja, die slakken. Ook bij mij zijn er verschillende grote koolplanten verdwenen, de kleintjes zijn al helemaal kansloos. Geluk bij een ongeluk; ik had veel te veel palmkool en een deel daarvan in potten geplant. Daar heb ik nog wel wat van (de potten zijn nog niet ontdekt door de slakken), maar de Chinese kool en spruiten heb ik maar weer opnieuw gezaaid. Geen idee of dat nog op tijd is, maar het is het proberen waard.

Lous

Jeetje wat een water. Nu ben ik blij met mijn zandgrond hier. Ik heb grote bewondering voor jullie werklust. Ongelooflijk zoveel oogst en dan de verwerking ervan nog! Petje af. En dan ook nog tijd hebben voor het schrijven van de blog.

Annemieke London

Heel herkenbaar, Diana. Ook hier op de zandgrond.
Het grappige was dat 1 rijtje van de knoflooktenen van de het jaar ervoor door mij geteelde knoflook (waarvan ik het ras niet meer weet) bijna 2 keer zo groot waren als alle andere. Je zag het al aan de stengels, die 3 keer zo dik waren. Geen idee waarom, maar who cares?

Lucie

Onze kweepeer vranja is nu maar gerooid zat al 2 jaar onder de meeldouw alle bladeren vielen er nu al af
Erg jammer want hij heeft jaren prachtige vruchten gegeven

Anne

Look die vorig najaar geplant was stond eerst heel mooi. Ik zag het al voor me: rijen knoflookboĺlen die hangen te drogen. Maar helaas: plots vielen ze een voor een om. Mooie bollen bijna helemaal opgegeten ! Eten woelmuizen ook look?

Roger

Diana, Ruud, tuinvrienden,
Vanuit wanhoop snij ik hier even een ander onderwerp aan. Ik teel al onze groenten zelf, moestuin van 50 op 50 meter. De verwoesting die woelmuizen dit jaar aanrichten is onoverzichtelijk. Om wanhopig te worden. Mijn 3 rijen witloof van elk 50 meter lang zijn bijna volledig weg. Idem dito met de worteltjes…om nog maar over de rest te zwijgen. Ik kocht met enige twijfel toch een woelmuizenval van BSi. Na 6 weken staat mijn teller nog altijd op nul. Ik probeerde verder ongeveer alles veronderstel ik. 180 ijzers in de grond waar ik heel dikwijls per dag met de hamer op sloeg, ultrasone geluiden, stinkende spullen in de pijpen steken,…je kan het maar niet bedenken…onze vrienden trekken er zich niks van aan. Ik heb het gevoel dat ze me na 65 jaar moestuinieren naar de uitgang drijven, het moeten opgeven. Hoewel ik er een grote tegenstander van ben zie ik nog alleen soelaas in het gebruiken van gif speciaal voor woelmuizen en woelratten.
Maar, is dat nog wel verkrijgbaar in de handel?
Voortdurend stel ik me ook de vraag hoe land- en tuinbouwers dit nu wel oplossen want voor hen gaat het dan ook nog om den brode.
Lieve leuke lezers, ik heb weer een beetje hoop…in jullie reactie. Hartelijke groeten van Roger.

Caroline

Dag Diana, dag Roger
Ook hier op zand grond in Brabant hebben we veel last van woel en veld muizen. Vorig jaar hadden ze al mijn aardbeien onthoofd voordat ze rijp waren, en later in het jaar hadden ze mijn Palm kool compleet tot op de stam kaalgevreten. Dit jaar hebben ze in mijn kas de paksoi oogst compleet om zeep geholpen. Toch is het dit jaar minder erg als vorig jaar. We hebben in Jan een good nature Val gekocht, deze is eigenlijk te hoog voor muizen, maar we hebben een schuinafgezaagde houtblokje erin geplaatst zodat ze in de pijp kunnen klimmen en bij het aas kan. De aas bestaat uit het bijgeleverde pasta gemengd met Aldi pindakaas. Sinds het installeren hebben we (niet schrikken) 130+ muizen gevangen, waarvan pakweg 40% woelmuis en 60% veldmuis. Omdat de val werkt bij wijze van mechanische doding (het diertje krijgt een klap op zijn nek wanneer het aan het aas zit) en daarna uit de val valt, kun je of het laten liggen voor aas eters, of (zoals wij) ze rond de perifeer van de tuin deponeren op vaste plekken om zo aaseters te voeren en te lokken. Zodoende hebben we nu een egel in de tuin en een tijd terug hebben we een wezel gezien (om maar te zwijgen van een 5 tal buurt katten). Ook neemt de gaaien family bij de buurman regelmatig een muizen snack mee. De val reset zichzelf, dus je hoeft alleen te checken of je nog voldoende aas erin hebt zitten, ikzelf heb gemerkt dat het ook beter werkt met pindakaas. De val houdt de populatie muizen in bedwang, maar roeit het niet uit, de gedode dieren vallen zo ook niet uit de natuurlijke voedsel keten omdat de roofdieren zo nog steeds aan hun trekken kunnen komen. Wel is het zaak om de val af en toe te verplaatsen, ik heb de val nu in de kas staan en na een week was de vraat in de kas gezakt naar 0 en heeft de gaai pak hem beet 7 muizen verorberd. De laatste avonden vang ik ook niets meer en weet ik dat de locatie is uitgeput. Volgende week gaat hij in de schuur, want daar zie ik nu vaak wat wegschieten bij het kippenvoer. Kort om, kijk of je misschien zoiets kan neerzetten, het reduceert de populatie niet naar nul (moet je ook niet willen, muizen eten ook een boel schadelijke insecten en voeden de natuurlijke fauna) maar houdt het in toom zodat je met een beetje geluk wel van je groeten, fruit en bloemen kan blijven genieten. Geef in ieder geval niet op!

Maria Wienk

Top! Ga ik gelijk werk van maken. Dank voor de tip!!!

Maaike

Is het deze: https://www.bol.com/nl/nl/p/goodnature-a24-met-teller-rattenval-muizenval-rat-muis/9200000119949882/

En heb je nooit last van bijvangst?

Hoe lang gaan die co2 dingen mee?

Carine p

Dag Roger,
Ziehier nog wat informatie over die lieve beestjes 🙁
https://vsaduidoma.com/nl/2010/08/21/rasteniya-dlya-dachi-otpugivayushhie-gryzunov/
Groetjes
Carine

Margriet M

Hallo Diana, wat heb ik een leuke tips voorbij zien komen wat te doen met alle knoflook. Ook wij hebben ze maar snel gerooid. Nu hadden we dit jaar voor het eerst het soort Fokhagyma en zagen zo iets aparts, er zit een soort broedbol in de steel zo’n 2 cm boven grote bol! Herken jij dit, of is dit normaal bij dit ras?
Groetjes
Margriet M

Margriet M

Hallo Diana & Ruud
Bedankt voor het snelle antwoord op mijn vraag van broedbol in de steel van de knoflook. Ik heb zelf ook even verder gezocht en kwam op moestuinforum topic over tegen met foto’s. Het is een rariteit die sommige soorten krijgen, las ook ergens dat het te maken had met klimaatverandering, maar ze zijn gewoon te gebruiken om te eten of weer te poten. In ieder geval niet met preimineervlieg. Ik dacht ik meld dit toch even ter aanvulling

Thérèse Zwaard

Ik heb in 2019 ook een knoflook gehad met een paar cm boven de nieuwe tenen aan de steel een rond bolletje van ca. 1,5cm diameter. Het zag er gezond uit en smaakte gewoon naar knoflook. Misschien een beschadiging aan de steel tijdens het groeien waar een groei impuls het antwoord op was. Weten doe ik het niet, het is maar een idee.

Carine p

Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Ivm met de broedbolletjes in de look stengel is het zeker niet de preimineervlieg! Ik heb dit hier jaarlijks en er is niets mee aan de hand. Soms gebeurt dit eerder bovenaan, soms in het midden en zelfs net boven de lookbol zodat je zelfs moeilijk het verschil tussen een teentje look en een broedbolletjes kan zien. Dit heeft volgens mij eerder net de temperaturen te maken. Dit jaar (kouder weer) heb ik aanzienlijk minder broedbolletjes.
Gebruik deze broedbolletjes ! Ik plant ze uit naast of onder gewassen die gevoelig zijn voor ziekten (bij mij perzikbomen). In het vroege voorjaar als de look net op is en de nieuwe look nog niet groot genoeg is, trek je gerust een broedbolletje met zijn groene stengel uit de grond, superlekker. Laat je dit zitten zal je het tweede jaar een volledige bol look hebben.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Misschien had ik er ook bij moeten vermelden dat indien de broedbolletjes in de stengel zitten, deze veel groter zijn dan wanneer de look bloeit en broedbolletjes vormt. Ze lijken op kleine lookteentjes. Die bovenaan, moest ik per ongeluk een look stengel in bloei hebben, gebruik ik niet. Zo petieterig klein 🙂
Groetjes carine

Maaike

Wat een ellende al dat water! Dat is dan toch het voordeel van zandgrond. Hier staan nooit plassen. Het nadeel is natuurlijk dat het heel droog is.

En komende tijd weer veel regen. Gedoe!
De slakken varen er wel bij in ieder geval, helaas.

Ab Bouwman

Bij mij zijn de geoogste knofllokbollen zonder vlies. Idee hoe dit komt?

12A40FF6-5C48-4482-BF16-F4388CB9EEC6.jpeg

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties