Inmaakrecepten zoeken
Door overvloedige regen aan huis gekluisterd dook ik afgelopen week de keuken maar in. Zo werkt dat hier :-). En ik heb iets leuks te melden: vanaf nu kun je bij de inmaakrecepten niet alleen in een categorie zoeken maar ook op ingrediënt. Oftewel, als je toevallig een paar komkommers hebt kunnen oogsten en je filtert in de inmaakdatabase op komkommer vind je een zoetzuur, een chutney, een relish en een piccalilly. En zo kun je op elke soort groente, fruit en kruid (mits ik er uiteraard één of meerdere inmaakrecepten van heb) filteren.
Om te zorgen dat je de inmaakrecepten via het filter kunt vinden heb ik ze de afgelopen dagen allemaal in ingrediënten ingedeeld. Daarbij kwam ik ook wel heel erg oude en heel erg simpele recepten tegen. Ik twijfel een beetje maar heb sterk de neiging om die heel oude simpele recepten eruit te halen. Zoals aalbessengelei van aalbessen en geleisuiker, blijkbaar heb ik dat zelf ooit zo gemaakt :-). Nee, dan de gelei van aardbeien, aalbessen, sinaasappel en vlierbloesem, dat lijkt er al meer op. Je vindt de recepten hier: Inmaakrecepten. Uiteindelijk wil ik daar ook de recepten van goudsbloemolie, lavendelolie, lippenbalsem, etc. gaan plaatsen. De eerste oliën zijn gezeefd:
En ik heb nog meer leuks ingemaakt. Ik kreeg bijvoorbeeld een maand geleden de tip van Marianne (waarvoor mijn hartelijke dank!!) om vers geoogste gepelde teentjes knoflook in sojasaus te bewaren. Voor alle duidelijkheid: niet in ketjap maar in bijvoorbeeld de rode Kikkoman sojasaus (want de groene bevat te weinig zout en het zout in de sojasaus heeft de conserverende werking). Ik vond het nog wel wat eng, omdat ze ook schreef over fermenteren (en ik ken de reputatie van knoflook als het om botulisme gaat), dus heb ik een potje gemaakt zoals ze beschreef en een potje met hetzelfde maar dan ook nog een klein scheutje rijstazijn erin, voor een wat zuurdere omgeving. In beide potjes gingen de knoflooktenen bij kamertemperatuur fermenteren (te zien aan de kleine belletjes die op de sojasaus borrelden (vandaar dat de potten ook niet zo vol mogen zitten), en ik liet om de dag even wat lucht ontsnappen). Vorige week stopten de knoflooktenen vrijwel met fermenteren. Het zou nu op een donkere en vrij koele plaats minimaal een jaar houdbaar zijn. Wat leuk!! En lekker want er staat nu een potje in de koelkast voor gebruik en ik kan heel snel en makkelijk een teentje knoflook uit het potje halen en uitpersen voor bijvoorbeeld in de nasi. Maar ook de sojasaus heeft nu de smaak van knoflook opgenomen, dus een eetlepel van de knoflooksojasaus heeft bijvoorbeeld in een roerbak ook een heerlijke smaak.
Bij het pellen van de verse knoflooktenen voor in de sojasaus verwijderde ik niet alleen het buitenvelletje (dat vaak wat beschadigd en modderig is), maar er zit dan ook een iets minder sappig/zacht velletje onder het echte buitenvel (ik hoop dat het nog te volgen is). Die schone ‘binnenvelletjes’ heb ik op een luchtige en warme kamer op een vel bakpapier (maar een bord, schaal, etc. is ook prima) uitgespreid, en die droogden op die manier verbazingwekkend snel en makkelijk. Na 1 tot 2 weken (dat hangt af van de temperatuur) waren de velletjes zo droog dat ze knisperden (en dat is heel belangrijk, ze mogen geen vocht meer bevatten). De velletjes heb ik in een potje gedaan en overgoten met arachideolie – voor een knoflookolie (met verse knoflook lukt dat niet want dan gaat de hele boel, door het vocht in de knoflook, binnen afzienbare tijd schimmelen).
Nog meer leuks: ik maakte een aardbeien-sinaasappelmarmelade en een zwarte bessenjam met sinaasappel en kaneel. En ik ben begonnen met een meerdaags komkommerrecept van Canadese oorsprong. Dat vond ik in een heel oud inmaakreceptenboekje van tuinbuurman Rens. Ik heb nog wel getwijfeld en gegoogeld omdat in dat recept aluin wordt gebruikt. Aluin (dat wat je bij Hortensia’s gooit om de bloemen blauw te maken en wat kan helpen bij het stelpen van scheerwondjes) is in grote hoeveelheden niet goed voor een mens. Maar het heeft in een heel kleine hoeveelheid in de verwarmingsfase (het wordt met het vocht later weggegooid) de functie dat het komkommer extra knapperig kan maken. Ik ben begonnen met het recept, het duurt maar liefst 9 dagen!! De eerste 3 dagen moet het in een heel sterke pekel staan. En gisteren was dag 6 en heb ik het voor de laatste keer gespoeld en in water en weer in de koelkast gezet. Vanavond wordt het tijd om de komkommerstukjes 3 uur lang in een lichte azijn te verwarmen zonder te koken (dus dan kies ik de oven op 80 graden). En dan moet ik de komende 2 dagen de komkommerstukjes in een suiker-azijnmengsel met kruiden koken en weer afkoelen. Ik ben benieuwd of er dan nog komkommersmaak aan de komkommer zit :-). Mar te leuk en bijzonder om het niet te proberen! Ik denk nog heel even na hoe noodzakelijk ik het vind om aluin te gebruiken. Ik heb het al wel in huis (ik kocht het hier, dat is in ieder geval aluinsteen van ‘natuurlijke oorsprong’ die ik zelf in een vijzel tot poeder zal moeten malen). Als je googelt op ‘Nine days pickle cucumber’ vind je recepten. En als het lukt en lekker is zal ik het natuurlijk in mijn eigen inmaakrecepten plaatsen.
Uit hetzelfde oude boekje kwam het meerdaagse recept voor onrijpe groene tomaatjes in suikerazijn (die qua smaak na het hele proces wel wat op druiven lijken). wellicht nog een leuke tip voor mensen die hun door Phytophthora aangetaste tomatenplanten moeten rooien en zich afvragen of ze nog iets met de gezonde groene tomaatjes kunnen doen.
Hier zijn de eerste tomatenplanten in de kas geruimd. Nota bene niet eens door Phytophthora maar door alle regen van de afgelopen dagen staat 1 kas weer onder water en begeven de tomatenplanten het, het blad hangt slap langs de stam en de onrijpe vruchten vallen af. Op mijn vraag of ik nog iets voor in de plaats zou kunnen zaaien antwoordde Ruud: “Waterkers”. Nou wie weet, ik zoek voor alle zekerheid toch even waterkerszaden op, vinden we toch ook altijd erg lekker :-).
De recepten die ik op deze pagina noem hoop ik in de komende dagen op de website te zetten, dat kost tijd want ik wil ook nog een recept van een erg lekkere ‘tiramisu’ met limoncello en lemon curd erop zetten, en een leuke en lekkere citroentaart die ik eerder al bakte. Nu de coronaregels wat soepeler zijn en we buiten kunnen zitten (als het niet stormt of stortregent) kan ik weer eens iets bakken voor op zaterdag op de tuin. En we aten daar zaterdag overheerlijke antipasti die onze half-Italiaanse tuinbuurvrouw Laura maakte. En ik kreeg vanmorgen het recept van olijven die ze zelf marineert in onder andere olie en azijn, tijm, laurier en schijfjes citroen, die waren overheerlijk en ga ik deze week zelf nog maken. Dat recept wil ik ook nog even plaatsen. De andere recepten (voor een salade van bonen en aardappelen van eigen tuin, gebakken en gemarineerde Romanesco-courgettes, geroosterde paprika-salade en 2 soorten focaccia hoop ik binnenkort los te weken. Het recept van de salade met tomaat is me al duidelijk want daar was ik zelf bij en is bedrieglijk eenvoudig en geweldig lekker.
Edit 4 augustus: de links naar de recepten die ik ondertussen heb geplaatst:
- Gemarineerde olijven
- Knoflooktenen in sojasaus
- Tiramisu met lemon curd
- Citroentaart met ricotta en mascarpone
- Salade Caprese
Chapeau, chapeau!
Waarom de eenvoudige basisrecepten
eruit halen? Niet iedereen is even creatief en naar jouw site wordt vaak verwezen in verschillende groepen op Facebook. Wat je wel kan doen de basisrecepten onder een apart kopje bij de inmaakrecepten zetten, zodat je een beginnend moestuinierder of beginnend inmaken ook nog kan helpen. Naarmate je zelf steeds gevorderder bent durf en kan je meer. Ik hoop dat je aan deze opmerking iets hebt.
Hallo Nicoline,
Ja, je hebt gelijk!
Ik ga ze, als ik tijd heb, eens nakijken en er bij schrijven dat het een basisrecept is en er wat links naar de wat meer uitgebreide recepten bijzetten.
groetjes,
Diana
Wat ook zou kunnen is bijvoorbeeld een aantal sterren geven, voor de moeilijkheidsgraad:
1 ster = kind kan de was doen
5 sterren = alleen voor topkoks (zoals Diana 😉
Leuk idee, maar wie moet dan het aantal sterren bepalen?
Ria
Diana natuurlijk! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Hallo Marjolein en Ria,
Dank voor de tip!! Dat zou ik zeker kunnen doen, maar ik moet wel bedenken hoe dat kan, ik zou het in de tekst aan kunnen geven (maar dan zou ik alle inmaakrecepten apart moeten openen en bij moeten werken – dat kan maar dan wordt dat wel iets voor de winter :-)). Misschien bestaat er wel een plugin voor en dat moet ik even aan Augus vragen.
Ik denk erover na!
groetjes,
Diana
Ha diana, staat het recept van de knoflooktenen in sojasaus ook op je site? Ik vind het niet namelijk.
Hallo Fries,
Ik heb het recept zojuist geplaatst: Knoflooktenen in sojasaus
groetjes,
Diana
Dank je wel! Ik ga het meteen proberen.
Hallo Diana & Ruud
Wat ben ik blij met deze blog en jmet recepten over het inmaken?
Nu heb ik een vraag over “snijbonen in zout maken”, heb jij of een andere lezeres hier een goed recept van, en dan speciaal of ik het kan maken in een afgesloten vat.
Ik heb thuis veel geweckt bij mijn moeder, maar nooit snijbonen in het zout! Ik heb voor het eerst in Rotterdam stamppot snijbonen met witte bonen gehad bij mijn schoonmoeder, die nooit getuinierd heeft. Ik hoop dat iemand me advies kan geven, alvast dank, en Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Ik heb er ook heel goede herinneringen aan (mijn tante maakte het elk jaar en dan kregen wij een paar keer per jaar een maaltje cadeau).
Ik heb het wel eens zelf willen maken maar het nooit gedaan (mijn man heeft een grote aversie tegen zout :-)). Ik vond dit recept voor de pekel in een heel oud geleend boekje (ik meen 1970), en dan denk ik dat zo’n oud en ouderwets recept misschien wel het beste is. Voor zover ik het me kan herinneren maakte mijn tante ook zo’n pekel en gingen de bonen geblancheerd in die pekel. Maar misschien dat lezers nog tips voor je hebben. En ik hoop dat, als je het gaat proberen, je later nog eens wilt laten weten hoe het ging, hoe het smaakte, etc.! Wie weet, misschien zorgt je ervaring ervoor dat ik het dan toch ook eens probeer, als ik volgend jaar wel snijbonen kan oogsten 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Ruud
Heel erg bedank voor je recept en ik laat het zeker weten als we het gegeten hebben, of het gelukt is!
De snijbonen hier beginnen nu pas beetje op te leveren. De slakkenplaag lijkt hier minder te worden en we hebben zandgrond dus het water kan weg. Niettemin ook magere oogst dit jaar maar bloemen bloeien prachtig. Ik wens jullie nog een mooi najaar met een goede latere oogst. Groetjes Margriet
hoi Diana! dankje voor de vele informatie die je beschikbaar stelt, zo ook over het maken van pekelwater. Een vraag, Is het voor jou te doen om van de de volgende pagina (rechter) ook een foto te maken. Ben wel erg benieuwd naar wat voor informatie er wordt gegeven over de bonen in het zout; doe het nu voor het 2e jaar maar ergens kan het beter en ben opzoek naar hoe. Daarnaast heb ik nog een andere vraag en stel deze hier omdat ik niet zo goed weet waar anders; ik las dat je radijs had ingemaakt en en ben van plan om dit met rammenas te gaan doen. Je had in jouw recept 150 gram suiker gebruikt. Hoe is jouw ervaring op dit recept, zou minder suiker een optie zijn? ik ben namelijk altijd wat huiverig voor de grote hoeveelheid suiker. Mijn dank is wederom groot in jouw bijdrage voor het verbreden van mijn kennis. Baukje
Hallo Baukje,
Ik vrees dat ik geen rechterpagina voor je heb, ik heb het boekje geleend, de pagina´s gefotografeerd die ik zelf interessant vond en het boekje weer teruggegeven 🙂
Ik kan aan hem vragen of hij het boekje nog een keer mee wil nemen of zelf een foto van pagina 115 wil maken en me dat appen of mailen. Dat duurt dan even want ik zie hem waarschijnlijk morgen weer.
Minder suiker is altijd een optie. Ik volg graag een origineel recept voor de eerste keer maar een tweede keer gebruik ik vaak ook al minder suiker (zoals bij de ketchup, piccalilly, etc.). In een jam zorgt minder suiker wel altijd voor een minder lange houdbaarheid (niet zo lang de pot vacuüm is maar wel zodra ze geopend is, extra hygiëne, in de koelkast bewaren en binnen kortere tijd op maken is dan handig). Een eetlepel suiker is 15 gram, je kunt de benodigde hoeveelheid suiker afwegen maar die vervolgens eetlepel voor eetlepel toevoegen en tussendoor proeven en bedenken wanneer je het ‘zoet’ genoeg vindt (als je het restje suiker dan weegt voor het terug in de pot doen en dat gewicht aftrekt van de 150 gram waar je mee begon weet weet je gelijk voor een volgende keer hoeveel suiker je zelf wilt gebruiken).
groetjes,
Diana
(als ik het niet vergeet vraag ik morgen of Rens een foto wil maken van pagina 115 van het inmaakboekje)
dankje Diana voor je al je werk in het beantwoorden van mijn vragen. En ben benieuwd naar wat er op pag. 115 staat! Vriendelijke groet Baukje
Hallo Baukje,
Ik heb ondertussen een foto van pagina 115 gekregen 🙂
groetjes,
Diana
Dankje wel!! super voor al je werk, hulp en steun.
Hallo Diana en Ruud,
Allereerst de beste wensen voor 2022.
Je vroeg me om te zeggen hoe de stamppot zoute snijbonen met witte bonen gesmaakt hadden. Ik heb ze vandaag 3 kan 2022 gegeten en ze waren heerlijk.
Ik had ze 9 augustus in de pot gedaan. Als volgt gemaakt;
Schone weckfles van liter, hand zout ( zonder jodium) op bodem fles hand snijbonen, dit herhalen tot fles vol zit aan hals telkens goed aandrukken. Ik heb fles afgesloten met plastic zak met zoutwater kaas linnen en toen deksel weckfles enigszins gesloten. Toen een dag in koelkast gezet , andere dag stonden de bonen onder pekelwater, bonen waren al gezakt , je kunt dan zout en bonen bijvullen maar omdat het voor mij proef was heb ik dat niet gedaan. Wel zakje met zoutwater aangevuld zodat pot afgesloten was. Ik maak dit het aankomende jaar weer.
Hallo Margriet,
Dankjewel voor het recept!!
Uiteindelijk heb ik vorig jaar geen zoute bonen gemaakt, te weinig opbrengst (ruim voldoende om van te eten en wat in te vriezen maar niet zoveel dat ik er ook nog mee wilde experimenteren :-)).
Ik ga het zeker eens proberen!
Diana
Vòòr het diepvriestijdperk, pekelden mijn ouders ook boontjes… toch wel héél zout en niet zo gezond…
Snijbonen vries ik reeds vooraf gesneden in en voor bereiding gewoon vanuit het vriesvak in het kokend water… net vers…
Hallo Lies,
Ja, je hebt gelijk. Nostalgie hè, ik weet niet eens of ik het nog lekker zou vinden. Maar mijn moeder ververste het water wel een paar keer (dat deed ze ook met ‘stokvis’, nog zoiets nostalgisch dat ik na mijn jeugd nooit meer heb gegeten). Wij vriezen snijbonen ook altijd in, net als spekbonen en pronkbonen. Toch blijft daar zo’n klein stemmetje roepen om het ooit nog eens te proberen :-).
groetjes,
Diana
Hoi Ruud & Diana
Gezouten stokvis kun je nog steeds bij de Surinaamse toko kopen, het heet bacaljau. Het is erg lekker, maar je moet inderdaad zoals je moeder het ook deed , het water natuurlijk wel een paar keer verversen.
Misschien is het een idee om himalayazout te gebruiken voor het pekelen, dat is zeker niet slecht .
Hallo Joke,
Ja, ik weet het, onze Surinaamse tuinbuurvrouw maakt er vaak een soort stoofschotel van, met uien, tomaat en altijd een Madamme Jeannette/peper. Ze heeft het wel eens mee naar de tuin genomen, je eet het dan op een Surinaams wit broodje. Heerlijk!! Als wij het vroeger aten lieten we het eerst een nacht in water weken, de dag erop verversen en dan stoven en eten met gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes. Heel gewoon maar goede herinneringen.
Ik gebruik alleen voor het inmaken zeezout zonder toevoegingen, verder eten we vooral Jozo Bewust (met minder natrium en meer kalium, ik vind het minder lekker maar vooruit, op aandringen van Ruud :-)). Een leuk artikel over verschillende soorten zout vond ik hier: I’m a Foodie
groetjes,
Diana
Hallo Lies,
Ook wij doen heel veel , zo niet de meeste snijbonen in de vriezer, maar om mijn man eens te verwennen die erg van snijbonen in het zout houd leek het me wel leuk om ter afwisseling snijbonen in het zout te maken, voor een aantal maaltijden. Voor wat ik begrepen heb is het best gezond, het zout spoel toch het meeste af. Groet Margriet
De groen tomaten kun je ook heel anders gebruiken
https://www.yummly.com/recipe/Fried-Green-Tomatoes-9091078?prm-v1
Er is een gave film, die heet fried green tomatoes en toen ik die film had gezien, heb ik het ook eens uitgeprobeerd. (Het recept, niet wat er in de film gespeeld werd….;))))
Echt lekker!!
Hoi allemaal,
Ik had alle tomaten van mijn aangetaste planten verwijderd en in papieren zakken/schoenendozen met appels erbij gedaan. Deze beginnen nu af te rijpen. De smaak zal vast minder lekker zijn dan vers, maar wat mij betreft nog goed voor inmaak of soep. Misschien kan ik met deze reactie nog iemand anders helpen…
Groetjes Wijnie
Ik maak al vele jaren lookolie ,gewoon de teentjes mooi pellen tot ze gaaf zijn. De in de lengte doorgesneden looktenen ,1knoflookbol voor 1liter zonnebloemolie vul ik in een fles met een wijde hals of een glasbokaal en giet er dan de zonnebloemolie bij . Na een 10 tal dagen heb je al heerlijke lookolie. Ik heb daar nog nooit bewaarproblemen mee gehad . Ik ga dit nu toch ook eens met die fijne lookvelletjes proberen ,kan niet slecht zijn hé. Dank voor de tip. Gratiënne.
Hallo Gratiënne,
Ik hoor wel vaker dat mensen nog steeds verse knoflook in olie maken, en natuurlijk mag iedereen dat zelf weten. Maar ik wil je (en andere lezers die je berichtje lezen) wijzen op dit blog dat ik schreef over Inmaken en botulisme. Je vindt er ook links naar andere websites met informatie over botulisme en heel veel reacties met tips, informatie en relevante vragen en antwoorden.
Ik maak ook knoflookolie maar dan door de knoflooktenen in plakjes te snijden en die eerst in de voedseldroger te drogen zodat er geen voedingsbodem voor botulisme meer is.
groetjes,
Diana
Wat een simpel en lekker idee!
Kun je dit ook doen met bolletjes knoflook, die dingen zonder tenen, om het zo maar te zeggen? Of zijn die te dik?
Kun je die dan doorsnijden, want ik gebruik niet altijd een hele bol, of maakt dat wat uit aan hoe de sojasaus wordt opgenomen?
Hallo Marij,
Ik heb er zelf geen ervaring mee maar dat denk ik wel. Ik denk ook dat het beter is om z’n bolletje in bijvoorbeeld kwarten te snijden zodat de sojasaus goed in kan trekken (ik denk dat een heel bolletje ook kan maar dan duurt het fermenteren waarschijnlijk langer). Ook wel zo handig want zo kun je 1 of meerdere kwart bolletjes uit de sojasaus halen voor gebruik (een heel bolletje eruit halen, eraf snijden wat je niet nodig hebt en dat weer in de sojasaus terugdoen lijkt me zelf wat minder logisch en hygiënisch, er is altijd een kans dat je dan een bacterie of schimmel verplaatst).
groetjes,
Diana
Ik ga het uitproberen, met hele en kwart bolletjes. Ik laat je weten wat het resultaat is.
Dat het niet hygiënisch is om een deel van een bolletje weer terug te doen in de sojasaus had ik ook al bedacht.
Ik heb de bollen in achten gesneden en dat werkt prima. Ze waren helemaal doortrokken. Ik denk daarom dat het met kwarten ook kan.
Hoi Diana, wat hartstikke fijn deze zoekfunctie! Gaat nu nog veel sneller, struinen door al je zalige recepten.
Dankjewel weer!!!
Ook heel erg leuk dat je je op het kruidenpad begeeft, daar is zó veel moois te ontdekken…!