Tiramisu met lemon curd

Ingredienten

  • 500 cc slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 4 eidooiers
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 310 gram lemon curd (zelfgemaakt of uit pot)
  • 500 gram mascarpone
  • ongeveer 250 cc limoncello (of citroenlimonadesiroop)
  • 300 gram lange vingers
  • poedersuiker ter garnering

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Delicious Magazine (augustus 2021)
Voorbereiding: 45 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Voor: 10 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekker en makkelijk en zomers toetje is dit! Je maakt het jezelf nog makkelijker als je lemon curd uit een potje gebruikt, zoals in het recept wordt aangegeven maar zelfgemaakte lemon curd is natuurlijk wel echt veel lekkerder (en helemaal niet moeilijk te maken, het kost alleen wel even tijd om af te koelen zodat je het in dit recept kunt gebruiken, daarom maak je het, als je het zelf maakt, vooral een dag of een paar uur eerder).

Ik had uiteindelijk wel mascarponemengsel voor meer dan de 8 tot 10 personen die worden aangegeven. Oftewel: ik heb in het recept de hoeveelheid lange vingers iets verhoogd, de andere ingrediënten gelaten zoals ze waren en dan is dit dessert voldoende voor wel 10 tot 12 personen (wij aten er op de tuin met 9 personen van en er werden nog 3 porties mee naar huis genomen).

Nog iets: ik maakte dit de eerste keer met limoncello maar de tweede keer waren er 2 kinderen bij. In plaats van limoncello heb ik toen zelf ingemaakte citroen-/vlierbloesemsiroop gebruikt maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld citroenlimonadesiroop.

Hier een groot succes en zeer geschikt voor een warme zomerse avond! Ik heb het recept ingedeeld bij ´Bakken – Zoet´ maar je hoeft dus niets te bakken, alleen maar weken, kloppen, mengen, samenstellen en laten rusten (tenzij je zelf je eigen lange vingers wilt bakken maar dat heb ik nog nooit gedaan).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim water weken. Schenk 125 cc van de slagroom in een kleine steelpan en verwarm tot het bijna kookt. Neem van het vuur, knijp zoveel mogelijk water uit de gelatineblaadjes en roer de zachte gelatineblaadjes door de warme room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 2: Voor het mascarponemengsel

Klop de eidooiers met de suiker met een mixer of in de keukenmachine op hoge snelheid ongeveer 5 minuten tot het crèmegeel en dik is. Voeg dan de resterende 375 cc slagroom toe, plus het vanille-extract, en klopt dit op hoge snelheid ongeveer 7 minuten tot het mengsel dik wordt. Klop er vervolgens op lage snelheid de lemon curd en de mascarpone door, en tot slot het afgekoelde room/gelatinemengsel.

Stap 3: Opbouwen

Schenk de limoncello (of citroenlimonadesiroop als je geen alcohol wilt gebruiken) in een schaaltje. Wentel de lange vingers door de limoncello en leg ze vervolgens naast elkaar op de bodem van een schaal (ik gebruikte een schaal van ongeveer 30 x 20 centimeter). Verdeel er een derde van het mascarponemengsel over. Herhaal dit nog 2 keer zodat je verschillende laagjes met limoncello-lange vingers en mascarponemengsel hebt. Eindig met in limoncello gedrenkte lang vingers.

Stap 4: Opstijven en serveren

Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast. Laat minimaal enkele uren, maar het liefst een hele nacht opstijven. Bestrooi de 'tiramisu' tot slot met wat poedersuiker. In het originele recept wordt een vorm van karton en bakpapier gemaakt waardoor je de tiramisu als een soort taartje uit de vorm kunt halen en in plakken kunt snijden maar ik heb de schaal op tafel gezet zodat iedereen er zelf 1 of meerdere scheppen van op kon scheppen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief