Vlierbloesemsiroop met citroen en limoen

Ingredienten

  • 15 vlierbloesemschermen
  • 3 onbespoten en schoon geboende citrusvruchten (zie toelichting en recept)
  • 750 cc water
  • 500 gram suiker

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Engelstalige boekje; The River Cottage Garden #2 Preserves
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 4 potjes van ongeveer 300 cc

Ik maakte dit begin april met 1 citroen en 3 limoentjes (omdat limoenen klein zijn gebruikte ik dus een vrucht extra), en dat was erg lekker. Ik maakte het eind mei nogmaals en toen gebruikte ik 1 citroen en 2 sinaasappels en dat was anders maar ook erg lekker, allebei aanraders! De cordial met limoenen en citroen is fris, heeft meer zuur en ook wat meer bitter, de cordial met sinaasappel en citroen is zoeter en vriendelijker. De eerste gebruik ik graag in een glas koud water op een warme dag. De tweede, met sinaasappel, gebruik ik graag in desserts (zoals dit vlierbloesem-ijs.

Gebruik maar 1 soort of stel een mengsel samen van 3 citrusvruchten die je zelf erg lekker vind, van citroen en limoen tot grapefruit, pomelo, sinaasappel, etc.

Het is een siroop, maar het is niet alleen maar zoet, maar ook zuur, bloemig, bitter en fris. En wat kun je dan met deze siroop doen? Ik las tips als: een scheutje in ijskoud water of spa rood, in ijsthee of in een glas prosecco. Maar ook: een kleine scheutje over een fruitsalade, of giet wat in de pan als je bijvoorbeeld aardbeienjam of appelmoes maakt, en het is lekker met alles waar kruisbessen in zitten. En tot slot kun je 1 deel van deze siroop mengen met 2 delen water en er dan ijslollies van maken.

Kijk trouwens ook nog even bij de Cordial van rabarber, die is ook erg lekker!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Leg de vlierbloesems voorzichtig op een theedoek, kijk ze na op beestjes en knip de takjes wat weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt (je mag ze dus niet wassen). Doe de bloemschermen in een schone pot. Rasp met een fijne rasp de schil van de 3 citrusvruchten en doe dat samen met 750 cc water en 500 gram suiker in een pan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en giet de hete siroop met citrusrasp over de vlierbloesems, duw eventueel wat aan, de bloesems moeten goed onder het vocht staan. Laat afkoelen. Pers de citrusvruchten uit en voeg het sap toe aan het afgekoelde vlierbloesemmengsel. Sluit de pot en laat 24 uur staan zodat de smaken in kunnen trekken.

Stap 2: De volgende dag

De dag erop zeef je de siroop eerst door een zeef en vervolgens door een kaasdoek of schone theedoek, zodat je een heldere siroop overhoudt. Je kunt deze siroop 2 weken in de koelkast bewaren. Maar als je haar langer wilt bewaren kook je de siroop nog even op en giet die in met kokend water gesteriliseerde potjes/flesjes, sluit direct en laat ondersteboven afkoelen. Als de potjes vacuüm zijn kunnen ze ongeveer een jaar worden bewaard. Potjes die open zijn moeten weer in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief