Gemarineerde olijven

Ingredienten

  • 2 potjes van 250 gram olijven (al dan niet ontpit en zwart of groen)
  • 125 cc rode wijnazijn
  • 6 tenen knoflook, gepeld en wat gekneusd
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes oregano
  • 3 takjes tijm
  • 2 plakjes citroen met schil
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 10 zwarte peperkorrels (of vers gemalen zwarte peper naar smaak)
  • water (zie recept)

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Tuinbuurvrouw Laura
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Soort keuken: Italiaans

Allereerst: dit is geen echt inmaakrecept (er wordt niets verhit, er trekt niets vacuüm en het bevat geen concentraties zout of azijn). Toch plaats ik het recept bij de inmaakrecepten want het zou in de koelkast weken tot zelfs enkele maanden houdbaar moeten kunnen zijn. Ik heb dat nog niet kunnen testen. Want ik heb het pas voor de eerste keer gemaakt (en zeker niet voor het laatst en ik weet ook zeker dat het binnen korte tijd op is :-). Ik kreeg het recept van onze half-Italiaanse tuinbuurvrouw Laura. En wij waren direct verkocht. Ik kan pure olijven nog wel eens wat sterk vinden (zout en bitter). Maar op deze manier bewaard wordt de smaak frisser, de structuur wat zachter en alles lekker kruidig en met een klein zuurtje.

Instructies

Stap 1: Voorbereiding

Gebruik een schone pot of weckpot met schoon deksel. Giet de potten olijven in een zeef en laat uitlekken

Stap 2: Mengen

Doe alle ingrediënten in de pot en hussel goed. Duw met een schone lepel aan en giet er zoveel water bij dat de olijven net onder het vocht staan. Sluit de pot en zet in de koelkast.

Stap 3: Marineren en bewaren

Laat de olijven minimaal 2 tot 3 dagen marineren maar liever nog wat langer. Hussel de pot met olijven in het vocht elke dag even zodat de smaken goed kunnen mengen. Schep met een schoon lepeltje olijfjes uit de pot en in een bakje als je wat olijfjes wilt eten. Zorg dat de olijven altijd onder het vocht blijven staan, zo kun je de pot wekenlang bewaren en wordt de smaak na verloop van tijd alleen maar lekkerder.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief