Druiven, of toch niet

Ik beloofde 2 blogs geleden het recept te plaatsen van ingelegde groene tomaatjes in azijn en suiker. Ik vond het recept in het oude (ik meen jaren zeventig) boekje ‘In pot en fles’ dat ik van onze tuinbuurman mocht lenen. Ik heb het recept een beetje naar deze tijd vertaald, mede omdat er soms bijvoorbeeld geen kooktijd bij staat of omdat op de laatste dag de tomaten niet mee worden gekookt.

Het is een heel leuk recept, als is het maar omdat je er een weekje zoet mee bent, ik vind dat soort ultra-slow-cooking-inmaakrecepten altijd heel spannend en leuk.

En hier heb ik vandaag de tomaatjes uiteindelijk ingemaakt, ik ben vorige week dus al begonnen. En je maakt dit recept met onrijpe tomaatjes: heel handig want die heeft iedereen met tomaten in eigen tuin wel aan het einde van het seizoen.

Ik kan het resultaat wel alvast verklappen; het is heel bijzonder, wel behoorlijk zoet maar ook heel lekker. En zoals in het boek wordt aangegeven lijkt het inderdaad bijna wel een beetje op druiven. Maar je proeft ook groene tomaat. En de tomaatjes blijken uiteindelijk door het hele proces bijna te zijn ‘gekonfijt’, niet nat, je moet er echt een beetje op kauwen (zoals op geweekte rozijnen). Heel bijzonder. En misschien wel het lekkerste inmaakrecept dat ik tot nu toe maakte van onrijpe tomaten.

Allereerst; ik gebruikte er Sprite-tomaatjes voor, dat zijn cherrytomaatjes die van zichzelf al vrij droog en vlezig zijn en weinig zaden bevatten. Maar in principe kun je er elke soort kleine tomaat voor gebruiken (cocktailformaat of iets groter of juist kleiner).

Sprite-cherrytomaatjes, ongeveer 2 centimeter lang en 1 centimeter breed, ik gebruikte alleen de echt knalgroene onrijpe tomaatjes

Ingrediënten:

  • 500 gram kleine onrijpe groene tomaatjes
  • 0,7 deciliter azijn
  • 430 gram suiker
  • 1 theelepel natuurlijke vanille-essence

Het recept:

Dag 1: oogst de tomaatjes, verwijder de kroontjes en was ze. Leg de tomaatjes in een pan en giet er zoveel water op dat ze net onder staan.

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Kook de tomaatjes 2 minuutjes, zo zacht en voorzichtig mogelijk (ze moeten heel blijven). Zet het vuur uit en zet de pan in een laagje koud water zodat de garing stopt en de tomaatjes afkoelen. Schep de tomaatjes uit het water en houd apart.

Giet het water af en vul de pan nu met de azijn, suiker en vanille-essence, Breng dit op middelhoog vuur al roerend aan de kook, tot de suiker is opgelost. Voeg dan de uitgelekte tomaatjes toe, breng weer aan de kook en kook op heel zacht vuur ongeveer 8 minuten. Laat afkoelen, dek daarna af met een deksel of huishoudfolie en zet koel weg (dat mag in de koelkast maar hoeft niet). Laat 3 dagen staan.

De tomaatjes op dag 3

Dag 4: haal met een schuimspaan de tomaten uit de siroop. Zet de pan weer op het vuur en breng de siroop aan de kook. Voeg dan de tomaatjes weer toe, breng weer aan de kook, zet het vuur zacht en kook 1 minuutje mee. Zet het vuur weer uit, laat afkoelen, dek weer af en laat wederom 3 dagen op een koele tot koude plaats rusten.

De tomaatjes op dag 6

Dag 7: Schep de tomaatjes weer met een schuimspaan uit de siroop. Dit staat niet in het boek maar ik vond de velletjes van de tomaten op dat moment heel hard, bijna plasticachtig. Maar tegelijkertijd zitten die velletje bijna losjes aan de tomaatjes. Breng de siroop weer aan de kook en laat ongeveer 10 minuten inkoken, tot de suiker zo geconcentreerd is dat de siroop gaat schuimen. In die tijd heb ik ik de tomaatjes ontveld, die velletjes zijn heel stevig en kunnen gemakkelijk van de tomaatjes worden getrokken. Zet het vuur dan lager, voeg de ondertussen ontvelde tomaatjes weer toe. Maak ondertussen 2 potjes van 250 cc schoon, met kokend water en soda, spoel na met kokend water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen.

Als de tomaatjes 2 minuten in de kokende siroop zijn verwarmd kun je de potjes en deksels met kokend water leeg gieten en vul je ze met de tomaatjes, giet de siroop erop, sluit af en zet ondersteboven om af koelen en vacuüm te trekken.

In het boek wordt aanbevolen om ze in een dessert te serveren, met een scheutje brandewijn. Wij zijn nu eenmaal liefhebbers van hartig en dachten direct aan een kaasplankje :-). Maar ik kan me voorstellen dat het ook lekker is bij koud vlees of kip, en wie weet, misschien ook wel bij couscous of in een salade.

We hebben het vandaag pas voor het eerst (in)gemaakt en er wat van geproefd dus ik moet nog even experimenteren met toepassingen. Maar ik weet al wel dat het voor herhaling vatbaar is!

Tot slot: Petra wees me er gelukkig op tijd op om nog wel even te vermelden dat onrijpe groene tomaten kleine hoeveelheden van het giftige solanine en tomatine bevatten, die beide niet worden afgebroken na verhitting (wel worden verminderd, begreep ik). Misschien dat daarom dit recept over 7 dagen ‘wordt verdeeld’, dus meerdere keren koken en koelen, hoewel men 50 jaar geleden toch ook nog niet zoveel over dit onderwerp wist (denk ik). Ik heb niet genoeg verstand van deze gifstoffen en verwijs graag naar deze artikelen: Voedingscentrum en MergenMetz. Wij hebben zelf geen problemen ondervonden met het eten van chutney, jam en deze inmaak van groene tomaatjes maar uiteindelijk is dat uiteraard een eigen verantwoordelijkheid.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hoi Diana,
Ik heb weleens gehoord dat onrijpe tomaten gif zouden bevatten, is het zeker dat dit niet giftig is en gewoon gegeten kan worden? Het ziet er inderdaad meer uit als druiven.
Groetjes van Petra.

JohnnyB

Diana,
Het is wel juist dat de stoffen in groene tomaten schadelijk kunnen zijn, maar onrijpe tomaten kun je wel degelijk veilig eten. In het zuiden van de verenigde staten worden schijfjes onrijpe tomaat vaak gepaneerd en gekruid en daarna in de olie gebakken. Is erg lekker en je wordt daar echt niet ziek van, zodra je er maar geen kilo’s van eet. Wij hebben het vorig jaar geprobeerd en het is eigenlijk best wel lekker. Zoek maar eens online naar deep fried green tomatoes.. 🙂

Lous

Zou ik dit recept ook met geleisuiker 2:1 kunnen maken?

Tiny

Hoi hoi,

Omdat ik altijd alles met veel aandacht las kwam ik terecht bij de groene tomaatjes en dat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid gezien de stof solanine die erin zit. Vroeger dacht men dat je er direct dood aan ging omdat het familie van de nachtschade is net als de aardappel. Onder de schil van een gezonde aardappel zit deze stof ook en we eten gewoon aardappelen. De stof is inderdaad giftig ook bij extreme verhitting blijft het aanwezig, maar we eten er zo weinig van dat het absoluut geen kwaad kan en schade aanbrengt w.b. de gezondheid. Zelf heb ik net chutney gemaakt van mijn laatste tomaten en eet er heerlijk van.

Groetjes van Tiny en ga zo door Diana

Jacqueline

Wat verrassend lekker! Je proeft de tomaat helemaal niet meer, maar je proeft wel een gelei-achtig snoepje. Ik heb pink tiger tomaatjes gebruikt en bij mij zijn de velletjes niet taai. Ik heb ze dus voor het gemak laten zitten.

wietske

hallo Diana ik hoop dat ik dit zo mag vragen. Ben hier voor het eerst in je winkel aan het zoeken nl. heb je deze zaadjes ook nog in je winkeltje ik kan het niet vinden mar misschien kijk ik er over heen. en ook wil ik graag nog zaai goed voor sla maar zie dat ook niet voorbijkomen heb je dat wel

[…] hetzelfde oude boekje kwam het meerdaagse recept voor onrijpe groene tomaatjes in suikerazijn (die qua smaak na het hele proces wel wat op druiven lijken). wellicht nog een leuke tip voor mensen […]

Cees

heb dit ook gemaakt. Maar vind uiteindelijk groene tomaat in de chutney lekkerder 😉
Wat wel heel erg lekker is: gekonfijte hete pepers, afgemaakt met kokosmelk en dan drogen.

Groene tomaten gaan bij mij ook wel in de tomatensaus. Alleen daar is bij mij nu iets mis gegaan. In plaats van bindmiddel heb ik gluten toevoegt. Zou ik nu alle potten weg moeten gooien? Iemand enig idee over de houdbaarheid?

wietske

Hoi Diana,
mijn tomaatjes zijn net krentjes geworden hard en gefrommeld, Ook het velletje kan ik er bijna niet af krijgen. Wat heb ik fout gedaan en is dit ook nog eetbaar

wietske

hoi Diana,

ik denk dat ik het niet goed heb uitgelegd. Ik had nl je recept vd groene tomaatjes in suiker gemaakt. Daar zijn de tomaatjes dus als krentjes ,hard en gefrommeld, uit gekomen na de eerste driedagen in het suiker mengsel.
De rest vd tomaten zien er heel mooi en lekker uit .Ik heb al veel verwerkt .Je website staat dan ook de hele dag standby bij mij. Dank je wel voor alle uitleg recepten enz.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties