Het einde, en het begin

‘Het einde’ is wel erg overdreven; de tuin staat nog voor 95% vol, met sla en andijvie, rucola en prei, pompoenen en allerlei soorten kool, etc.. Maar de courgetteplanten beginnen in te storten, de bleekselderij moet nodig worden geoogst en ingevroren en er zijn 2 spitskolen gebarsten. In de kassen staan nog paprika’s, pepers, een paar laatste tomatenplanten en de komkommers.

Maar er komt dus voorzichtig ruimte, zowel in de tuin als in de kas. Tijd om te zaaien! Zowel ter plaatse als voorzaaien om later uit te planten. En ik mag hier op mijn eigen website best nog even reclame maken voor de zaaiagenda, want die gebruik ik het hele jaar maar nu misschien nog wel het vaakst. En het liefst. Want wat is er nou leuker dan, met het idee dat het tuinseizoen ten einde loopt, om te bedenken wat er nog mogelijk is. Met daardoor oogst in herfst, winter en/of lente, en dus ook nog een tuin/kas/platte bak/tunneltje/pot waar wat groeit en wat een beetje verzorging nodig heeft.

En dus zocht ik in mijn zadenboxen. En maakte ik 3 stapeltjes: soorten voor ter plaatse zaaien buiten (zoals veldsla, winterpostelein en spinazie). Soorten voor ter plaatse zaaien in de kas (al moeten die nog even wachten tot er nog wat meer is opgeruimd maar dat zijn soorten als raapstelen, winterrammenas en tuinkers). En een stapeltje met soorten die ik voorzaai en later in de kas uitplant (maar als ik wat overheb kan ik ook een gokje wagen en wat buiten uitplanten, zoals snijbiet, mosterdblad en tatsoi).

En dan hoop ik in de kas dus nog een plekje te vinden om te zaaien:

Er staan in deze kas nog iets teveel paprikaplanten waar ik nog volop van kan oogsten. De 12 tomatenplanten die, verdeeld over de 3 kassen, nog een paar weken mogen blijven, heb ik ‘gestript’. En daarmee bedoel ik dat ik alle bladeren heb weggeknipt waardoor er nu alleen nog kale stammen staan met groene en/of rijpe tomaten. Ik geef ze geen water meer en zo kunnen ze zonder vocht en zonder bladeren (waar in dit langzame einde van hun leven makkelijk ziekten in kunnen komen) nog een poosje blijven staan:

In een hoekje van kas 3 stonden kousenbandplanten en die heb ik ondertussen geruimd. Ik heb de grond losgemaakt en er wat koemestkorrels door geharkt (want ik wil niet teveel voeding geven maar de grond is na alle oogst in de kassen wel uitgeput). Daar kan ik alvast eens wat zaaien.

Het blijft leuk om zo af en toe eens wat uit te proberen; omdat de peterselieplanten het dit jaar niet goed deden bedacht ik in juli om ze opnieuw te zaaien, voor oogst in de winter in de kas. Ik had helaas geen zaden van platte peterselie meer, en ik had er ook niet direct heel veel vertrouwen in. Een gokje dus. Maar de peterseliezaden kiemden al binnen anderhalve week, de zaailingen groeiden vlot, en mogen nu de kas in. We zullen zien of de planten nog groeien en in de winter groot genoeg zijn om van te oogsten.

Ik zaaide ernaast ook nog een rijtje winterrammenas, voor buiten is dat eigenlijk al te laat (al weet je het nooit met de milde winters), maar in de kas moet het zeker nog lukken. Ik leg repen gronddoek tussen de zaaisels in de kas, om onkruidgroei en verdamping van vocht tegen te gaan, en om de warmte zo lang mogelijk in de grond te houden. Langs de reep gronddoek duw ik een liggende stok een stukje in de grond, zo heb ik een mooie rechte zaaigeul. Na het zaaien van de rammenaszaden bedek ik ze met wat zand zodat ze er makkelijk doorheen kunnen kiemen/groeien.

Zo, het eerste rijtje is gezaaid! In de komende weken zullen er steeds meer paprika- en tomatenplanten uit de kas worden gehaald om plaats te maken voor nieuwe zaaisels of voorgezaaide zaailingen.

Nog even een tip voor mensen die ook worteldoek gebruiken maar, net als ik, problemen hadden met de rafelige randjes die uiteindelijk lange gevaarlijke slierten worden (waardoor je lelijk kunt vallen als je er met een voet in blijft hangen). Ik kreeg een paar jaar geleden de tip om te solderen. En dus kocht ik het lichtste en goedkoopste soldeerboutje dat ik kon vinden. Dat zet ik ondersteboven vast in een de workmate en dan brand/smelt ik de randen met het soldeerboutje, bijna alsof ik achter een naaimachine zit :-). De gesmolten rand zorgt ervoor dat het niet meer kan rafelen en ik de repen jaar in jaar uit kan gebruiken. Ik heb er al eerder eens een blog over geschreven.

Er is dus nog genoeg te oogsten maar ook te zaaien en te planten. Dat er na het weekend nog een heel warme week lijkt te komen is een heerlijk afscheidscadeau van de zomer!

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon heb geschreven en die gaat over het Bewaren van pepers (als in invriezen, drogen plus een heel makkelijk en simpel bewaarreceptje in de vorm van sambal oelek).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine p

Dag Diana,
Wat ik de laatste jaren doe om pepers te bewaren, is eerst een gelei van pepers maken (volgens jouw recept) en na het het filteren kon ik het niet over mijn hart krijgen om die pepers weg te gooien. Ik had gelezen over die 12% zout qua bewaring en heb dit hiermee uitgevoerd. Subliem! 2 vliegen in één klap : gelei en de gemixte pepers.
Groetjes, Carine
Ps ben net handschoenen gaan halen want ik begin er ook aan

karin

Gisteren hetzelfde gedaan, met de zaaiagenda;-) kijken wat ik nog kon zaaien en dat was nog best veel en ook 3 pakketjes gemaakt , voorzaaien zaaien, direct in de kas of direct buiten zaaien, heel erg handig.

Lou Tops

Dag Diana, hierboven las ik:
Soorten voor ter plaatse zaaien in de kas (al moeten die nog even wachten tot er nog wat meer is opgeruimd maar dat zijn soorten als raapstelen, winterrammenas en tuinkers)
Zelf heb ik geen kas. Ik gebruik 6 schaaltjes met op de bodem een wattenpad. Om de twee dagen eentje inzaaien met tuinkers en eentje oogsten. Staan op het westen op de vensterbank op een koele kamer. Werkt perfect. Doe dit al jaren.
Misschien ook een tip voor sommigen.
Ben niet vaak met tekst hier, maar lees het altijd. Bedankt voor jullie inzet.
Groetjes, Lou Tops

Lou Tops

In het voorjaar bij Lidl, 8 gram voor € 0.19 voor de tuinkers. Neem dan meteen een serie voor een jaartje mee.

Ingrid De Kegel

Prachtige foto van oranje tomaten bovenaan.
zo gek dat je nu nog kunt zaaien, want de koude komt eraan. Maar in een kas is meer mogelijk denk ik.
Inspirerende blogs, Diana.

lidy

Hoi Diana, wat doe je met de plantresten van de tomaten en paprika´s (nachtschades)? Vroeger verbrandde mijn vader het aardappelloof, omdat dat niet op de compostberg mocht.

lidy

Dank je wel voor dit duidelijke antwoord.

roos

Hallo Diana,
Ik heb als tip voor het worteldoek de verfbrander, gaat het ook heel goed.
gr. Roos

Jack Wiersema

Hallo Diana
Ik heb nog veel groene tomaten die maar niet willen kleuren kan ik die plukken en bewaren om te rijpen ik gelezen dat je ze in een papieren zak kan bewaren maar wat is de beste plek om ze dan neer te leggen weet jij daar antwoord op.
Met vriendelijke groet,
Jack Wiersema

Danielle Wander

Wij gebruiken een creme brulee brandertje om het doek te smelten.

Margriet M

Hallo Diana,
Ik heb een vraagje, heb jij dit jaar nog weer zaden te koop? Ik ben nl op zoek naar zaden van de “Angelica Sylvester ‘Vicars Mead’
Weet jij wie ze heeft, zaadhandel van der Wal had ze niet meer. Of is dit niet de goede tijd voor deze zaden. Groetjes Margriet

Margriet M

Hallo Diana
Dank je wel voor de link en tips.
Groet Margriet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties