Leuk geprobeerd

De laatste jaren telen we met heel veel plezier palmkool. Ik zaai ze 2 keer per jaar: in april/mei voor de oogst in nazomer, herfst en winter, en eind juni/begin juli nogmaals, zodat ik ze op een aantal plekken kan planten die in de tuin leeg komen.

We kunnen er nu nu steeds van oogsten – nou ja; we konden er tot vorig weekend van oogsten. Hoe het nu is, tijdens deze strenge vorst, durf ik niet te zeggen want we zijn de hele week niet naar de tuin geweest (de weg naar de tuin is een ijsbaan). Hoe leuk en mooi sneeuw en ijs ook is, we hopen na het weekend bij 8 graden weer eens naar de tuin te kunnen, al is het maar om te kijken welke planten het prima hebben overleefd en welke planten er treurig bij staan.

Terug naar de palmkool: ik ken haar nog maar een jaar of 6, ik moet er dus ook nog wat ervaring mee opdoen. En zo stond ik anderhalve week geleden even met tuinbuurvrouw Laura te kletsen. Terwijl ik palmkool oogstte.

Zij heeft ook altijd palmkool in de tuin (logisch, ze heeft Italiaanse roots :-)). En ze had ergens eens gehoord, gezien of gelezen dat je palmkool kunt stekken. Dat klonk leuk!! Maar palmkool is tweejarig. Of is een stek van palmkool een nieuwe plant en dus eenjarig? We hadden er een leuke en bijna filosofische discussie over. Uiteindelijk moesten we elkaar het antwoord schuldig blijven.

“Maar dan kunnen we het toch gewoon proberen?”, bedachten we. De jonge en nog flexibele zijscheuten die niet te lang zijn zouden de beste stekken maken.

Zo zagen de palmkoolplanten er 2 weken geleden nog uit:

We hebben er duidelijk in de afgelopen maanden al flink van geoogst. Maar dat geeft niet. Het gaat om de zijscheuten die zich bovenin de plant ontwikkelen. Je kunt ze op deze foto zien:

De foto’s zijn met de telefoon gemaakt en daar worden ze niet mooier van, maar je ziet wel duidelijk dat vooral aan de linkerkant wat zijscheuten zitten die als stek kunnen dienen.

Ik nam 3 scheuten/stekken, voor alle zekerheid: van eentje sneed ik een stukje steel schuin af, en van twee liet ik ‘een hieltje’ zitten (een aflopend stukje van de moederplant wat je mee ’trekt’ als je een scheut naar beneden buigt en voorzichtig van de moederplant af scheurt). Ik heb de 3 scheuten direct in een plastic zakje gedaan, dichtgebonden en mee naar huis genomen. Daar heb ik ze in een oud conservenpotje met water gezet. Het advies luidde: “Zet de scheuten bij kamertemperatuur, ze lopen binnen ongeveer 2 weken uit”. Dus dat deed ik, en ik verschoonde om de 2 of 3 dagen het water.

Dat was 11 dagen geleden. Kwamen er al worteltjes? Ja, maar slechts een paar heel kleine en korte worteltjes, eigenlijk mag het geen naam hebben. Maar vooral…. zo zien de scheuten/stekken er nu uit:

Mmmm, ze schieten een beetje omhoog. En bij het woord ‘schieten’ denk ik altijd aan bloemen. En bij bloemen denk ik aan bloeien. En bij bloeien denk ik aan het einde van een tweejarige plant :-).

Een foto dichtbij:

Ja, duidelijk een bloemknop. Enigszins teleurgesteld laat ik het aan Ruud zien. “Gooi weg”, is zijn antwoord (en tevens kort en bondig advies). Dat heb ik maar gedaan.

Het zegt natuurlijk nog niet alles. Misschien was het te warm in de huiskamer (nu het zo koud is en we vaak thuis zijn is het daar vrij warm). Of is het echt zo dat een stek van een tweejarige plant net zo tweejarig is als de moederplant? Ik heb al best veel gestekt in mijn tuinleven maar dan ging het vooral om eenjarige soorten (zoals tomaten) of juist vaste planten, heesters of knollen (zoals Salvia’s, Dahlia’s, rozen, etc.).

En zo ben ik weer een ervaring rijker. En heb ik gelijk in mijn planning voor april/maart gezet: Palmkool zaaien. Want het eens proberen te stekken was leuk en leerzaam maar in de eerste poging vooral geen succes :-).

14 reacties op Leuk geprobeerd

Mieke van de Zanden 12 februari 2021 om 19:49

Hoi Diana
Jammer dat het niet lukt zo. Misschien kun je nog 1 poging proberen. Heb zelf 2 weken geleden topjes van eeuwig moes gewoon in de grond gestopt. Ergengs gelezen dat je zo makelijk nieuwe planten kunt opkweken. Als je nog zij scheutjes hebt? Laat ze nog een tijdje in de grond zitten en hopelijk maken ze nieuwe worteltjes en wil ze daarna oppotten.
Groetjes Mieke

Ruud & Diana 12 februari 2021 om 20:28

Hallo Mieke,
Met Eeuwig Moes lukt het stekken wel, omdat die niet bloeit en een vaste plant is, stekken is de enige manier om haar te vermenigvuldigen. Dat is wat anders dan de wel bloeiende en tweejarige palmkool. Maar ik ga zeker nog een nieuwe poging wagen. Ik hoop voor nu eerst maar dat de planten de vorst overleven.
groetjes,
Diana

Eef 12 februari 2021 om 22:35

Heb paar jaar terug (op dat moment 2 jaar oude) mini-palmkooltjes die ergens in een hoekje in de schaduw nooit groot waren gegroeid, alsnog in de zon en goede grond gezet & tot mijn verbazing werden dit alsnog prachtexemplaren. Is een bijzondere (en lekkere) plant…

wil fransen 12 februari 2021 om 22:35

Hallo Diana, toen ik je stekavontuur op foto zag dacht ik” zit er niet teveel blad en ook nog de top in? ” waarom niet met een hieltje direct in stekgrond gezet en met maar een paar blaadjes?

Ruud & Diana 13 februari 2021 om 09:57

Hallo Wil,
Ik heb het maar gedaan zoals aangeraden. Er zat geen top in, die is erin gekomen toen de stek in het glas water stond. Palmkool heeft een hart en ze groeit als een soort palmboom, dus het zou (denk ik) niet de bedoeling zijn geweest om te toppen zodat ze zijscheuten zou maken (dat doet ze ook de hele zomer en herfst niet, die zijscheuten bovenin de plant verschijnen pas laat in de herfst en in de winter en ze zitten ook niet in elke plant). Misschien ga ik volgend jaar nog een keer een poging wagen en stekken in stekgrond. Ik had trouwens de onderste 5 of67 grotere bladeren wel weggehaald maar de kleine blaadjes zijn in het potje met water vervolgens nog wat gaan groeien, samen met het hart waar dus een bloeistengel uitkwam in plaats van nieuwe bladeren. Misschien toch allemaal tekenen dat ze helemaal geen tweede leven wilde :-).
Ik ben benieuwd of er nog iemand reageert bij wie het wel is gelukt, en zo ja, op welke manier.
groetjes,
Diana

wim 12 februari 2021 om 22:55

Nee, nee, nee een tweejarige gaat bloeien en daarna sterft hij/zij. Ook als je er een stek van neemt. Ongewoon opnieuw zaaien dus. Denk aan bijv. bladselderij het tweede jaar komen er bloemen en geen mooi mals blad meer.

Greet 13 februari 2021 om 08:44

Hoi Diana, koolbloemen zijn ook eetbaar! Leuk in de sla enzo. Dus dat had je er wellicht nog mee gekund. Maar dat is misschien iets te exotisch naarRuuds smaak?
Groetjes

Ruud & Diana 13 februari 2021 om 10:13

Hallo Greet,
Ja, ik weet het. Nee hoor, niet te exotisch voor Ruud :-). Ik laat daarom na de winter vaak ook 1 of 2 palmkoolplanten in bloei komen, zodat we er zelf bloempjes van kunnen plukken om te eten. Maar de bloeistengels blijven in een vaas op de tuintafel ook nog wel een week mooi. En het is een geweldig gezicht om een palmkool aan alle kanten uit te zien schieten in een wolk van honderden bloemen (en dat gebeurt rond maart, wanneer er verder nog niet veel in de tuin bloeit waardoor er ook nog eens veel bijen en hommels op af komen.
groetjes,
Diana

palmkool bloeit

Vaas bloemen kool

Ria 13 februari 2021 om 11:16

Wat een mooie foto’s van bloeiende palmkool! Ook in de siertuin zou zoiets niet misstaan.

Groetjes,
Ria

Thérèse Zwaard 13 februari 2021 om 13:21

Misschien gaat stekken eerder in het seizoen wel goed. Ik doe het ook met zijscheutjes van een kooltje dat volgens mij “eeuwig moes” heet, ooit gekregen van een leraar van het Lentiz College. Hij zei erbij dat hij er mee geëxperimenteerd had en dat een hielstek eigenlijk de enige methode was die bij hem had gewerkt. Ik heb er dit jaar een paar gestekt ergens in begin augustus en het ging inderdaad, wel langzaam maar het ging. Dus misschien de volgende keer dat proberen met de palmkool? Ik vind de bloemen van de kolen ook altijd heel lekker. Als je diverse bloeiende kolen hebt kan je er geen soortecht zaad meer van oogsten, dus houd daar rekening mee.

Ruud & Diana 14 februari 2021 om 12:16

Hallo Thérèse,
Eeuwigmoes bloeit nooit en kan dus alleen maar via stek vermeerderd worden.
Palmkool bloeit wel (en ook heel gemakkelijk) en kiest daarom wellicht zelf die weg.
Ik ga het nog een keer proberen maar dat zal later worden, ik zal er nu niets meer van kunnen halen om te stekken.
groetjes,
Diana

Marc Dufraing 14 februari 2021 om 10:01

Ik heb het nu hier(Anan – zuid frankrijk) ook geprobeerd en we zullen zien wat dit geeft binnen enkele weken/maanden. Wel is er vorig jaar bij een palmkool per ongeluk de top afgebroken en ik zag nu dat er toch wel verschillende zijscheuten aangekomen zijn. Daar heb ik er nu enkele van geprobeerd.

J. 17 februari 2021 om 14:30

Hoi Diana,

Vorig voorjaar had ik een palmkool na het oogsten tot vlak boven de grond afgeknipt en laten staan. Tot mijn verbazing ontwikkelde zich een nieuwe plant zonder bloei! Het blad was stugger dan een jonge plant (is stugger eigenlijk, de plant staat er nog steeds en is de vorst goed doorgekomen).

Groet,

J.

Anja 8 maart 2021 om 11:11

Hoihoi,
Na het bloeien kwamen er bij mij allemaal boontjes met zaad aan (zoals bij boerenkool).
Deze zaadjes bewaar ik en zaai ik dan volgend seizoen weer.
Van stekken had ik nog nooit gehoord.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties