Dom

Nou ja, dom is misschien een te groot woord. Maar laat ik zeggen dat het in ieder geval niet heel verstandig was. Zoals ik vorige week al schreef hebben we vorige week de tuin gemest met Culterra, vlak voor de regen die toen ging vallen. Het duurt natuurlijk even voor we daar ook iets van zien maar de korrels zijn opgenomen in de bodem en het gaat goed met de planten.

Dat geldt helaas niet voor kassen. Zonder erover na te denken ook daarin wat Culterra gestrooid. En 3 dagen geleden deden we bij aankomst de kassen open en bij 1 kas was dit het beeld dat we toen zagen:

Tomatenplanten overbemesting  vraagteken

Ik weet niet of het goed te zien is op de foto maar al het blad hangt slap en dofgroen naar beneden, zo ook de toppen en bloempjes. In kas 2 heel erg, in kas 1 en kas 3 en de mini’s ook maar minder erg.

Tomaat overbemestingOp de foto rechts zie je zo’n plant. Blad slap, top slap, bloempjes slap en niet bevruchtbaar.

Voor we gingen verzinnen wat de oorzaak zou kunnen zijn eerst maar redden wat er te redden valt. En dat betekent ramen en deuren wagenwijd open. En Ruud gelijk beginnen met het kalken van de ruiten, ik naar huis om de waterpomp te halen en begonnen met het water geven van de kassen. En dan veel water. Spoelen dus. Want de planten hebben iets wat eruit moet (net als bij mensen). Vocht zorgt voor verdunning van dat wat de planten schaadt, en de planten kunnen dan hopelijk nog afvalstoffen kwijt.

En terwijl de waterslang in de kas ligt en die zo ongeveer onder water zet, en de sterkste zonnestralen tegen worden gehouden door de bekalking, bedenken we wat dit is, of is geweest.

En heel veel meer kunnen we niet bedenken dan dat het de combinatie van warmte, zon en bemesting is. Hoewel ik het nog niet eens zeker weet, want bij anderen die ook mest gaven in de kas gebeurde dit niet. Alleen bij ons, en eigenlijk vooral in kas 2, waar het antiworteldoek ligt. In de andere 2 kassen zijn er per kas 3 of 4 planten die er net zo slecht uitzien maar de rest lijkt vooralsnog gezond. Dus lijkt het antiworteldoek ook nog betrokken te zijn in de combinatie; dus Culterra gekregen, daarna heel warm  en zonnig weer, en de meststoffen kunnen niet weg omdat het antiworteldoek verdamping tegen houdt. Zoiets, denk ik

Goed, tijdens en na het kalken en water geven dacht ik al dat daarmee de oogst van 2014 verloren was, zo slecht zag het blad eruit. Maar deuren en ramen open, minder zonlicht en vooral heel veel water lijken te helpen. het blad lijkt zich weer wat te herstellen.

Tomatenplanten overbemesting na spoelen

Zeker niet alle planten gaan het overleven, zeker 10 tot 12 planten zien er zo slecht uit dat ze het zeker niet gaan halen. Morgen ga ik daar de rijpe tomaten van oogsten en dan moeten de planten er helaas uit. Maar gelukkig zijn er ook nog meer dan genoeg planten die er best redelijk bij staan, in andere kassen zelfs prima.

Ik durf nog niet te zeggen hoe het verder afloopt maar vooralsnog ben ik niet ontevreden over het herstel van de meeste tomatenplanten. Uiteraard verlies ik er wel oogst door want de bovenste tros bloempjes van alle planten zal niet zijn/worden bevrucht, de planten hebben nu wel wat anders te doen (beter worden). Maar ik heb al 7 volle emmers tomaten geoogst, en als ik vanmorgen zo keek kan ik morgen weer 2 emmers tomaten plukken.

Want natuurlijk gingen we vanmorgen, heet weer of niet, even naar de tuin; kijken hoe het met de tomatenplanten was. En even boontjes plukken voor vanavond. En nu ik zag dat het hopelijk en waarschijnlijk goed gaat komen met de meeste tomatenplanten zag ik ook weer nieuwe mogelijkheden; door de tomatenplanten die in de komende week gerooid gaan worden komt er weer plaats. En dus morgen maar stoksperziebonen zaaien voor in de kas, want daar kunnen we dan wel tot in september of zelfs oktober van oogsten (afhankelijk van het weer).

En dan maar eindigen met 2 vrolijke foto’s (vind ik):

Meloen bestuiven

In het minikasje heb ik een rek gemaakt met daaraan 3 planten van de meloen Minnesota Midget. En elke dag, na het tikken van de tomaten, aubergines, paprika’s en pepers, kijk ik even de bloemen na van deze meloenplanten. En uiteraard gelijk even met hand bestuiven als ik een vrouwelijk bloempje zie (met het vruchtbeginsel). Dat doe ik omdat in de kas altijd al minder insecten zijn. En met warm en zonnig weer kan geen enkel insect lang overleven in de kas. En een meloen kan zichzelf niet bestuiven, omdat er zowel mannelijke en vrouwelijk bloempjes aan de plant zitten (dat heet eenhuizig en eenslachtig, klik op de link voor meer informatie daarover).

En dus hangt er in de kas een penseeltje. En elke dag tip ik daarmee zoveel mogelijk bloempjes met stuifmeel en bloempjes met stamper aan, voor een handmatige bestuiving dus. En hoewel niets op kan tegen een nuttige hommel of bij, toch ben ik vooralsnog niet ontevreden:

Meloen Minnesota Midget plant

Als je goed kijkt zie je al 4 meloentjes, in verschillende leeftijden. Uiteindelijk hoop ik dat de planten gezond blijven en de meloentjes mogen groeien en rijpen en we ze lekker op kunnen eten.

Maar wel de komende week de kassen heel goed in de gaten blijven houden en alert zijn op planten die plotseling slappe bladeren krijgen, etc.. En we zullen in ieder geval  geen Culterra meer strooien wanneer het weer warm gaat worden en er antiworteldoek ligt. Ik durf het nog niet meer zekerheid te zeggen maar het lijkt een heel slechte combinatie te zijn.

 

14 reacties op Dom

Zandeik 18 juli 2014 om 15:17

Wij hebben hier exact hetzelfde voorgehad, niet zo erg dat er planten gesneuveld zijn, maar ‘k heb er ook even voor gevreesd. Wij hebben geen gronddoek liggen, er is geen Culterra gestrooid en de zijkant op het zuiden was gekalkt. De eerste dag heb ik flink water gegeven en ’s avonds was het grootste leed geleden. De morgen nadien nogmaals goed water gegeven en niet alleen in de flessen, maar ook goed rond de planten. ’s Middags was ’t weer van ’t zelfde en nog een stuk erger. Gisteren op het bovenste stuk van de (tunnel)serre een schaduwdoek gespannen en dat bleek te helpen. ‘k Denk dat het vooral de plotse overgang naar heel warm weer is en (in ons geval) een week geen water geven.
‘k Vind trouwens een raar tomatenjaar. Op ’t eerste zicht zien alle planten er heel gezond uit, ‘k heb al meer blad verwijderd dan andere jaren en toch hebben we hebben al twee planten mogen verwijderen met de plaag. En iedere dag zijn er wel 1 of meerdere planten met aangetast blad.

Diana 19 juli 2014 om 09:36

Hoi Kristien,

Dankjewel voor je reactie en uitleg. Jammer dat je hetzelfde hebt gehad!
We gaan straks weer kijken en zijn benieuwd hoe het dan met de planten is. Ook een aantal peperplanten waren op sterven na dood maar gisteren was de helft daarvan alweer iets hersteld, de slappe, hangende blaadjes begonnen weer wat overeind te komen. De tomatenplanten hebben duidelijk meer moeite om te herstellen, en dan helpt dit warme weer ook niet echt mee.

Het lijkt in ieder geval niet iets blijvends, het was er plotseling, nog net voor de warmte, en het was hier niet nat maar ook niet droog. Ik had de dag erop weer water willen geven, het was net 2 dagen geleden, dus alles ging gewoon goed. Vandaar dat de Culterra en antiworteldoek het eerste was waar ik aan dacht. En wat hetr is geweest, geen idee, maar het lijkt nu weer weg te zijn.

Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die hetzelfde hebben gehad in de afgelopen week…

groetjes,
Diana

Clarien 18 juli 2014 om 22:53

Hallo Diana, wat een leuk blog heb je. Prachtig om mee te lezen hoe je tuiniert en experimenteert. Ik kan er veel van leren. Heb ook meteen een vraag .. want waarom gebruik je culterra? Ik las dat je ook mest en compost hebt. Ik heb ook een zak culterra liggen, maar probeer tot nu toe alleen natuurlijk te bemesten. Maar misschien had je een speciale reden? (ik heb nog niet je hele blog gelezen, weet bijv niet welke grondsoort je hebt) – Groetjes van Clarien

Diana 19 juli 2014 om 09:08

Hallo Clarien,

Dankjewel. Culterra is ook een natuurlijke bemesting hoor, het is gemaakt van bloed-, beender en hoornmeel, aangevuld met een organische stof. Met alleen compost en mest kom je voor een intensieve groenteteelt na een aantal jaren voedingsstoffen tekort.

Ik heb op deze pagina’s wat geschreven over dit onderwerp:
https://mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
https://mooiemoestuin.nl/moestuin/bloed-en-beendermeel/

En je vindt hier een lijst met voedingswaarden:
https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Meststoffen-in-pdf.pdf

Je ziet daar dat bijvoorbeeld paardenmest slechts 0,5% stikstof bevat. De eerste 2 of 3 jaar kan een moestuingrond nog wel vooruit met wat er nog in de grond zit (op onze vette klei dan), maar daarna komt het met alleen mest en compost in zowel stikstof, fosfor, kali en magnesium tekort. Dat betekent niet dat compost en mest niet nuttig, in tegendeel, het bevat veel sporenelementen, het verbetert de grond, humus, etc., etc. maar het bevat dus niet veel voedingsstoffen.

groetjes,
Diana

Leo Liekens 19 juli 2014 om 16:18

Hoi Diana,
Ik kom op de site van Culterra dit tegen:
“Bij gebruik van Culterra meststoffen in de kas of onder glas altijd beluchten en de korrels door de grond werken voor het planten.”
Met de folie is beluchting natuurlijk niet mogelijk vandaar dat het effect in die kas het ergste is. Er staat ook op de site van Culterra dat de meststof eiwitten bevat, bij afbraak van eiwitten ontstaat NH3 , ammoniak, vandaar het beluchten.
Ik denk dus dat de planten een ammoniak vergiftiging hebben.
Spoelen en goed beluchten lijkt me de enige remedie.
Hopelijk overleven ze het allemaal.

Groetjes Leo

Diana 20 juli 2014 om 08:47

Hallo Leo,

Ook jij hartelijk dank voor het meedenken, en de informatie die je op de website van Culterra zelf vond!
Het is wel wat ik zelf denk dat de oorzaak is. We hebben 3 kassen.
In kas 1 gaat 1 plant dood (van de 35 tomaten-, peper-, aubergine-, komkommerplanten.
In kas 2 (met antiworteldoek) gaan 30 planten dood (van de 48, en dan voornamelijk tomaten, de pepers zien er op 2 na nog niet echt heel slecht uit).
In kas 3 gaan 4 planten dood (van de 54).

Dus is het echt het allerergst in kas 2. In alle drie de kassen is er even vaak en even veel water gegeven, evenveel lucht door ramen en deur. En alle drie de kassen hebben evenveel Culterra gehad. Maar in kas 2 ligt het antiworteldoek. Daar waar het ook nog wat langer naar mest heeft geroken na het gooien van de Culterra.

Zoals ik al zei in de titel, dom dus :-). Gelukkig hebben we nog genoeg tomatenplanten over om van te oogsten. En gelijk maar boontjes gezaaid.

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 20 juli 2014 om 21:51

Hallo Diana,
Wat vervelend voor jullie, dat de tomaten een opduvel hebben gehad, ik was ook vorige week van plan om cultera te strooien, i.v.m het wat geel worden van wat blad, maar ik was per toeval bij de action, en daar verkochten ze meststof met praktisch dezelfde meststoffen, dus een pakje gekocht en in de kas gestrooid en ook wat op het landje, en tot nu toe geen probleem. ???
Ik heb wel altijd bescherming tegen de zon, dus dit zal het misschien ook wel kunnen zijn?? Maar het is altijd weer spannend, en ieder vlekje op het blad verwijder ik.
Maar ik moet je wel zeggen dat het altijd fijn is om naar je foto’s e.d te kijken,
Nu weer de meloentjes , hartstikke leuk!! Bij mij doen die niet zoveel, en ook de komkommers doen het niet zo goed, maar je kan niet alles hebben toch?
Nou Diana, veel Sukses hoor! Groetjes Inge.

Diana 21 juli 2014 om 08:15

Hallo Inge,

Ik heb het bij de Action niet gezien dus ik weet niet precies wat daarin zit en wat de werking is.
Het heeft waarschijnlijk vooral met de combinatie van voeding, een te warme dag, heel veel zon, in de kas, en niet kunnen verdampen door het antiworteldoek te maken.
Jammer dat de meloen en komkommer het bij jou niet zo goed doen. Ik ga vandaag nog even een nieuwe komkommer zaaien, nu er plaats vrij komt in de kas, wellicht voor jou ook een optie… Of ik daar nog veel van kan oogsten hangt vooral van het weer af maar de kans is groot dat ik er tussen eind augustus en begin oktober nog van oogsten.

groetjes,
Diana

Sara 20 juli 2014 om 22:00

Hoi Diana,
Wat een vervelende ervaring. Ik hoorde laatst van iemand die de tomaten in compost had gezet en dat dit erg goed ging. Ik vroeg me af of je dat al eens geprobeerd had, Ik weet alleen niet of dat ‘gewone’ compost was of groencompost, want die laatste zou minder zuur zijn. Dan zou je in elk geval niet meer hoeven bij te mesten.
Groetjes Sara

Diana 21 juli 2014 om 08:26

Hallo Sara,

Dankjewel voor je reactie en het meedenken. Wij spitten elk jaar mest en compost onder in de kas. Maar in compost en mest zitten niet veel meststoffen hoor, kijk even naar de reactie van Clarien en mijn antwoord daarop (daar vind je bijvoorbeeld ook een link met bemestingswaarden). In compost zit gemiddeld slechts 0,4% stikstof, 0,2% fosor en 0,5% kali, dat is niet genoeg om elke jaar groenten op te telen. Waarom de tomaten bij die persoon het dan toch hebben gedaan weet ik natuurlijk niet want ik ken zijn of haar omstandigheden niet (kas, buiten, in pot, vollegrond, etc.), maar de kans is groot dat de plant met haar lange, brede wortels de voeding alsnog ergens anders vandaan heeft gehaald (uit de grond onder de compost bijvoorbeeld).

groetjes,
Diana

Marco 21 juli 2014 om 07:39

Ha Diana,

jammer zeg dat het zo loopt. Leuk die meloenen. Ik heb ze in mijn platte bak liggen. Zitten er nu ongeveer 5 tot 8 per plant aan (heb er twee) de eerste zijn nu aan het afrijpen. Gaan donderdag voor 3 weken op vakantie dus hoop dat het goed gaat. Enig idee wanneer we kunnen weten dat ze rijp zijn. Het zijn galia meloenen dus een gele schil, deze is nu nog groen.

Gr. Marco

Diana 21 juli 2014 om 08:28

Hallo Marco,

Net als in de supermarkt en bij de groenteboer; als de schil verkleurt is de meloen aan het rijp, als ze lekker gaat ruiken is ze oogstrijp en het lekkerst. En de geur is zo sterk dat je niet je neus bij de vrucht hoeft te houden, hier ruiken we dat al als we naast de plant staan.

Fijne vakantie!
Diana

Christa 21 juli 2014 om 16:03

hoi Diana, naar zeg, zoveel tomatenplanten naar de knoppen! Iets vergelijkbaars, maar dan veel minder ingrijpend, heb ik gehad met bonen. Ik wilde nog even snel voor onze vakantie een nieuw soort droogbonen leggen op een braakliggend stukje tuin. Maar omdat het toen nogal droog was en dat stukje nog niet eerder beplant was, heb ik een laag van vijf centimeter oude compost die mooi fijn van structuur was door de klei gewerkt. Toen de bonen gelegd en op vakantie gegaan… Het begon te regenen en toen we terug kwamen waren er slechts vier bonenplanten opgekomen in een oerwoud van onkruid…!
Misschien nog een tip voor het bemesten in de kas: ik maak van (droge) duivenmest gier en die voeg ik (weinig!) eens per week toe aan het gietwater. Ik begin daarmee zodra de tomatenplanten hun hoogte hebben bereikt en vol hangen met groene tomaten. Ik heb het idee dat de planten daarmee gezonder blijven en de vruchten groter worden.
Succes verder! groeten, Christa

Diana 21 juli 2014 om 20:36

Hallo Christa,

Dankjewel voor de tip. Voorlopig ben ik wel even genezen van het midden in het seizoen bijmesten van planten in de kas :-). Normaal gesproken spitten wij mest en compost onder in de winter even geven we in het voorjaar alleen wat kali (voor een goede vruchtzetting) en wat koemestkorrels, en normaal gesproken gaat dat altijd goed. Omdat dit jaar vooral de peperplanten wat achter lijken te blijven had ik verzonnen om naast de tuin toch ook de kas eens wat bij te bemesten…
Voorlopig heeft de kas voldoende voeding, volgend jaar maar weer verder zien.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!