The weekend after

Tomaat Missouri Pink Love Apple dood

 

 

 

Zo, eerst maar een mooie foto 🙂

 

Zo is de tomatenplant geëindigd die je in het vorige tuindagboek al op dezelfde plek slap zag hangen.

Ik had nog even hoop dat de tomatenplanten na het spoelen wat bij zouden komen, want daar leek het wel op.

Maar na een weekend van extreem warm weer blijkt dat de planten die er voor het spoelen al niet goed uitzagen na het weekend het hebben begeven.

Dat is heel jammer, maar gelukkig heb ik van bijna alle planten al wel wat vruchten kunnen plukken.

Ik plaats deze foto’s vooral nog even om te laten zien hoe het is afgelopen (onder het mom ‘leer liever van de fouten van anderen dan van die van jezelf’ :-)).

Vandaag geen tijd maar als morgen het weer het toelaat (het schijnt al weer flink warm te worden) ga ik de tomatenplanten uit de grond in kas 2 verwijderen. En stokbonen zaaien, en een komkommer. Zodat we toch nog plezier hebben van de kas, want het is toch nog pas half juli.

Nog even een foto van de bovenkant van de planten in de kas (vanuit dezelfde hoek genomen als het vorige tuindagboek):

Kas 2 na overbemesting

Er lijken nog wat planten hun best te doen om te blijven leven maar daar begint wel al blad te verkleuren, of dat gaat lukken durf ik nog niet te zeggen. Zo’n 14 of 15 planten zijn al dood en moeten worden verwijderd uit de kas.

Peper Numex Twilight gaat dood

 

 

 

Van de peperplanten hebben er 4 het niet gehaald.

Uiteindelijk hebben over het algemeen de grootste planten het het beste overleefd.

Je kunt dat goed zien op deze 2 foto’s; rechts zie je de Numex Twilight, in 3 dagen alle blad verloren en hoogstwaarschijnlijk gaat ze het niet redden.

 

 

 

 

 

 

 

Peper Turbo Pube plantErachter staat de peper Turbo Pube; op de foto zie je haar (met de zielige Numex Twilight heel klein en zonder blad ervoor).

 

De Trbo Pube lijkt in ieder geval nergens last te hebben, groeit, bloeit en heeft zelfs al wat kleine pepertjes.

Wat het uiteindelijk is geweest? Na verzinnen en meningen van anderen in het vorige tuindagboek denk ik vooral aan wat Leo daarin schrijft; helaas een toevallige samenloop van omstandigheden waarbij Culterra is gegeven, het antiworteldoek ervoor zorgde dat de vrijgekomen ammoniaklucht niet kon verdampen, het vervolgens heel warm werd en ik juist dan 2 dagen geen water had gegeven maar de grond wel vochtig was.

Zo…… voor wie er benieuwd naar was :-).

Want wees verder gerust, wij hebben echt nog wel te eten. Sterker nog, zaterdag in de hitte toch nog maar de kas in om in ieder geval tomaten te plukken, van gezonde planten, maar ook van de planten waarvan ik toen al dacht dat ze het niet zouden gaan halen.

En dat waren dan bij elkaar ruim 3 emmers vol, bij elkaar ruim 25 kilo:

Tomaten oogst 19-7-14

Alles bij elkaar tel ik zelf 37 rassen. Ik zou er bijna een wedstrijdje van kunnen maken, ‘wie kan zoveel mogelijk rassen benoemen?’ :-).

In kas 1 gaat uiteindelijk 1 plant dood, in kas 3 gaan 3 tomatenplanten en 3 paprikaplanten dood. En dan nog 1 plant in een minikasje. Maar dan hou ik nog zo’n 40 gezonde tomatenplanten over waar we hopelijk nog flink van kunnen plukken.

Tot slot na alle vervelende foto’s nog een foto die ik vandaag maakte, de tomaat San Marzano Gigante, geeft mooie, volle trossen felrode pastatomaten.

Tomaat San Marzano Gigante tros

 

 

 

 

 

 

 

En zo zijn er gelukkig nog meer planten die nog een prima opbrengst geven.

 

18 reacties op The weekend after

Zandeik 21 juli 2014 om 21:36

Vervelend dat zoveel planten het niet gehaald hebben. Gelukkig heb je al wat kunnen oogsten. Zelf geef ik af en toe een lepel tomatenmeststof in de flessen waarin ik water geef en daar heb ik nog geen problemen mee gehad. De deuren staan wel dag en nacht open. Ik had er aan gedacht om dit jaar gronddoek tussen de tomaten te leggen tegen het onkruid, maar het is er niet van gekomen. Misschien maar goed ook.
Bij ons hebben alle planten zich ondertussen goed hersteld, alleen zijn van heel wat planten de bloempjes afgevallen.Maar er zijn meer dan genoeg tomaten ‘in de maak’ en ondertussen beginnen ze hier ook goed te rijpen.
Groetjes,
Kristien

Diana 22 juli 2014 om 07:44

Hallo Kristien,

Ik denk dat ik het antiworteldoek buiten neer ga leggen komende herfst, dan kan het gebruikt worden voor de aardbeien waar ik nu stekken van aan het nemen ben.
In de kas ga ik het niet meer gebruiken, ik kan het verschil zien tussen planten in kas 1, 2 en 3, met en zonder antiworteldoek en ik zie heel verschil in vroegheid en groei. En handig tegen onkruid vind ik het ook niet echt, omdat het onkruid door elk kiertje en scheurtje groeit, en dus is er minder onkruid maar het is wat lastiger weg te halen. Maar het was wel een leuk onderzoek (tot nu dan :-)). En dus ook wel nuttig. Goed om te horen dat ook bij jou de tomaten goed gaan geven, hier gaat het op de dode tomatenplanten na ook prima hoor.

groetjes,
Diana

Linda Buteneers-Andries 21 juli 2014 om 22:09

Wat jammer dat jullie zo’n pech hebben met de tomatenplanten! Ondanks alle moeite en zorg kan het soms zo snel mislopen. Wij hebben dit jaar gelukkig een goed tomatenjaar, maar vorig jaar hebben we ook meerdere planten vervroegd kunnen weggooien. Met schaduwdoeken voor het dak gaat het nu heel wat beter. Dit jaar hebben we een basilicum-probleem. Ondanks alle voorzorgen hebben de slakken hier al de zoveelste pot basilicum verslonden. Belgische slakken eten blijkbaar liever basilicum dan slakkenkorrels. We hebben de kas uitgekamd, maar geen slak te bespeuren. Dus hebben we nog maar eens een nieuwe pot basilicum op het tafeltje gezet, mét slakkenkorrels en mét een brede laag geplette eierschalen rond de pot! De aanhouder wint (hopen we). Die slakken moeten maar zelf basilicum zaaien!

Diana 22 juli 2014 om 07:54

Hallo Linda,

Het kan inderdaad heel plotseling mis gaan en dat geldt voor de hele moestuin. En dat kan door mest komen maar veel vaker zie je het door het weer komen; overvloedige regen, of plotselinge hagel, etc.. kan in 1 dag een hele oogst verwoesten. Dat hadden wij 2 jaar geleden en dat vond ik veel erger dan dit (want dit is maar een klein stukje van de oogst, en het is ook nog eens deels mijn eigen schuld :-)).

Wellicht zijn het naaktslakken die je basilicum opvreten, die graven zich in de grond in en dan vind je ze dus niet. Als je nog rabarber hebt staan zou je eens een blad ervan af kunnen snijden en op wat vochtige grond met bladresten eronder leggen, ze willen daar nog wel eens onder schuilen/kruipen en dan kun je in de ochtend het blad optillen en de slakken er zo vanaf halen. In het allerergste geval, als je de basilicum in pot op een tafel of tegel hebt staan, helpt een kringetje van zout om de pot heen het allerbeste (maar dat moet je vooral niet op grond strooien want een teveel aan zouten in de bodem is natuurlijk heel slecht. Slakkenkorrels, koperdraad, eierschalen, schelpen, slakkenvallen….. het blijft tobben met die beestjes dit jaar.

Succes met het vangen!
Diana

Christa 22 juli 2014 om 15:30

hoi Diana, ik wilde nog even zeggen dat jouw zelfgekruiste vleestomaatjes, Coral Queen, het prima doen! We hebben de eerste al gegeten en ze smaken heerlijk. Wel heb ik gemerkt dat je ze niet te lang moet laten hangen, want uitgerijpt worden ze snel ‘melig’. Maar dat kan natuurlijk ook een kwestie van smaak zijn 😉
Groetjes, Christa

Diana 22 juli 2014 om 19:21

Hallo Christa,

Wat leuk om te horen! Dat ‘melige’ herken ik niet van vorig jaar, toen bleven de tomaten lekker sappig en fris (ik hou ook niet van melig, tenzij voor de soep :-)).
Wellicht dat een verschil in zomer (weersomstandigheden), grondsoort, vocht, etc. ook nog van invloed zijn op dat soort factoren.
In ieder geval goed om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan en dat de tomaten lekker zijn!! Ik ben benieuwd wat andere mensen van haar vinden.

groetjes,
Diana

Marjolein 22 juli 2014 om 16:11

Hoi Diana,

Allereerst een bedankje voor je leuke, heldere, informatieve site. Ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin dus er valt veel te leren, en op jouw site heb ik al menig uurtje lezend doorgebracht…

Ik hoop dat ik je hier een vraag mag stellen, al gaat het niet over tomaten. Mijn vraag gaat over sla zaaien. Ik heb de afgelopen tijd zowel in de volle grond als in teilen met potgrond verschillende soorten sla gezaaid. Alles kiemde prima, maar waar de zaailingen op de tuin al lekkere sla leveren, blijven de plantjes in de bakken hier thuis al weken klein.

Ze krijgen genoeg zon en water, dus zou het dan aan de potgrond kunnen liggen? Had ik er zand door moeten doen?

Overigens wil het binnen voorzaaien van sla ook al niet lukken, al heb ik daar wel potgrond met brekerzand gemengd en al zet ik ze regelmatig buiten en sproei ik met de plantenspuit. Hier is het resultaat nog triester, het zijn iele, dunne sprietjes die niet verder willen groeien. Zou het te warm kunnen zijn?

Ik dacht dat sla makkelijk was, pffff… Eigenlijk gaat bijna alles goed, behalve de sla!

Met vriendelijk groet,
Marjolein.

Diana 22 juli 2014 om 16:51

Hallo Marjolein,

Sla is niet heel moeilijk maar houdt niet van warmte, droogte, arme grond en ook niet van vaste grond. In die 3 punten zou je het dus kunnen zoeken. Sowieso wil sla niet graag in huis gezaaid worden, veel liever buiten, zelfs in maart kun je al buiten sla zaaien, ze kan gemakkelijk een paar graden nachtvorst verdragen (al groeit ze dan natuurlijk wel minder snel).

Potgrond zonder zand heeft de neiging om heel vast van structuur te worden, dan kan er geen lucht meer bij en kunnen wortels minder goed groeien. De grond mengen met zand en/of regelmatig omwoelen naast de wortel kan helpen. En in potgrond zit voeding voor ongeveer 7 weken, na een week of 6 wordt het dus tijd om bij te gaan voeden. Vervolgens houdt sla niet van droogte, en in juni/juli schiet sla sneller door (afhankelijk van het ras natuurlijk, maar zeker bij veel zon en droogte (en een pot droogt sneller uit dan de vollegrond met dit warme weer).

Oftewel; zorg voor een goede oogst voor een niet te warm plekje, voor goede grond die ook luchtig is, voor voldoende voeding (bij voorkeur wat stikstof voor de bladgroei), en laat de grond niet uitdrogen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en er verder mee kunt!
Diana

Marjolein 22 juli 2014 om 20:11

Hoi Diana,

Erg aardig dat je zo snel en uitgebreid reageert, daar kan ik zeker wat mee, dank je wel!

Marjolein.

Debbie 23 juli 2014 om 13:44

Hoi Diana,

wat jammer van je tomaten, maar plek voor iets nieuws is ook altijd wel weer leuk en zot e zien hebben jullie genoeg lekkers om te smullen 😉

ben ik weer 😉
Ik heb een vraag over aardbeien(kon geen reactie meer achterlaten bij 25juni). Wij zijn dus in mei verhuisd naar een huis met tuin. Deze had behoorlijk wat achterstallig onderhoud, maar een leuke verrassing was dat er tussen het grind leuke bosaardbeitjes stonden 😀 Nu zijn ze redelijk klaar met bloeien en gaan dus van die uitlopers maken. Nu heb ik bij jou dus al gelezen hoe ik die kan gebruiken voor nieuwe stekken, maar ik vroeg me af wat je er dan verder mee doet? Wanneer plant je deze opnieuw uit (ik wil ze dan in een pot zetten)? Of moeten ze eerst nog in de winter naar binnen ofzo? Kun jij mij verder helpen hiermee?
Dankjewel weer!
Groetjes,
Debbie

desiree revet 23 juli 2014 om 22:18

Hallo Diana,
ook ik ben erg benieuwd naar je antwoord. Mijn stukjes staan al klaar, maar wat nu?
Gr desiree.
volkstuinbezitter in rozenburg

Diana 24 juli 2014 om 07:29

Hallo Debbie en Desiree,

Aardbeien zijn winterharde planten. Het is nu de tijd om stekken te nemen en die kun je dan nog ruim voor de herfst uitplanten. Ik kan hier volgende week de stekken uitplanten die ik een paar weken geleden heb genomen. En daarna ga ik nog wat nieuwe stekken nemen. Je laat in principe de stekken in een potje met potgrond groeien maar je laat haar wel aan moeder vast zitten (want van haar krijgt ze ook vocht en voeding), en je haalt de uitlopers daarna weg, dus elke uitlopers maakt 1 ‘kind’. Voor mij is de algemene stelregel; als er wortels onderuit het potje komen is ze groot genoeg om van moeder te worden losgesneden. Ik laat haar dan nog een weekje in het potje staan, maar ze moet dan dus wel voor zichzelf zorgen (vergeet niet om elke 2 of 3 dagen even water te geven met dit weer!). En dan kun je haar uitplanten in de grond. Omdat ze dan nog jong is moet je ook dan zorgen dat ze wel regelmatig water krijgt, tot ze zoveel wortels heeft dat ze helemaal voor zichzelf kan zorgen.
En dan kan ze nog tot in november groeien voor ze haar winterrust ingaat, tijd genoeg om groot genoeg te worden om de winter in te gaan.

Ik hoop dat jullie hier verder mee kunnen….
Diana

Christa 24 juli 2014 om 11:26

Wat Diana schrijft is de beste manier natuurlijk 🙂 Maar niet iedereen is in de gelegenheid om op die manier overal potjes neer te zetten… Ik heb nu stekken kunnen krijgen van mijn buurman, die een bed ging rooien, en deze direct losgeknipt en in potjes vochtige aarde gezet. Dat kan ook!

Diana 28 juli 2014 om 07:36

Ja, je hebt gelijk, je kunt de stekken ook prima in de grond vast laten groeien en die dan uitsteken wanneer ze groot genoeg zijn.
Hier vind ik dat wat minder handig; door de vette kleigrond zit de stek hier vaak zo vast dat ik wortels beschadig wanneer ik een stek uitsteek. Bovendien moet je een stek, wanneer je die uit de volle grond haalt gelijk overplanten of oppotten, in pot kun je planten wanneer je wilt, dus ook later, wanneer je tijd of plek hebt. En omdat ik meerdere soorten aardbeien heb staan kan ik met een stek uit een potje terug leiden van welke plant/ras de stek komt, in de volle grond wordt het vaak een wirwar van stekken die zo ver van de moederplant kunnen wortelen dat niet meer duidelijk is welke plant/ras het is.

groetjes,
Diana

Debbie 25 juli 2014 om 22:30

Super weer voor je duidelijke uitleg, ik ga ermee aan de gang 😀

Groetjes!
Debbie

Leo Liekens 24 juli 2014 om 14:03

Hoi Diana,
Jammer dat ze het toch niet gehaald hebben. Gelukkig heb je er zo te zien nog genoeg.
En dom ? Ach ter leringh ende vermaeck wat mij gebeurde.
Ik teel elk jaar mijn augurkjes op worteldoek buiten, gaat al 5 jaar prima.
Vorig jaar einde seizoen last van meeldauw, geen probleem had al genoeg augurken dus planten gerooid en worteldoek , en dat was stom, weer bij de voorraad. Dit voorjaar plant ik de jonge augurkenplantjes en binnen twee weken alles dood door meeldauw. Toen viel natuurlijk het kwartje,
Gelukkig was het nog vroeg genoeg om opnieuw te beginnen, met nieuw worteldoek 🙂

Groetjes Leo

Eddy 25 juli 2014 om 17:08

It’s no use crying over spilt milk Diana en je moet jezelf niet de schuld geven voor een ongelukkige samenloop. Terloops: ik heb geen schade van de overstroming, die planten kunnen wel wat hebben.
Dat zijn inderdaad alle gulzige planten en bijmesten is nodig. Ik doe het met het gietwater.
Ik heb aardbeiplanten Sonata besteld bij de marktkramer die hier elke vrijdag met een heel gamma planten en zaden staat. Zo ongeveer rond 15 augustus levert hij dan. Hier geldt 20 augustus als ideale datum: plant je vroeger, dan groeien ze te weelderig en loop je kans op winterschade, plant je later, dan zijn ze niet stevig genoeg voor de winter (op enkele dagen komt het niet aan!). Zo doen de prof kwekers het hier.
Nu de eigen stekken van aardbeien. Met die potjes, dat is een heel gedoe voor een luie tuinier. Ik heb gewoon vorig jaar onbewortelde stekken genomen, die in een schaal van zo’n 15 cm diep met vochtige potgrond gestopt, een stuk glas erover; op een lichte plaats zonder direct zonlicht en na een paar weken waren ze aan de wortel en aan de groei. Je hebt er geen omkijken naar( is dit Vlaams?). Je kan dus op de volkstuin makkelijk stekken zonder wortel vragen.
Bij mij wordt het dus Gariguette (vroeg en lekker), Sonata, Darselect (tenminste als ik die houd) en als ik aan stekken raak, Florence om de oogst te spreiden.

Groetjes

Eddy

Diana 28 juli 2014 om 07:44

Hallo Eddy,

Ik heb 2 jaar geleden op een tuinevenement eens een erg mooie/lekkere aardbei gezien (zonder naam). De planten werden goed verzorgd en de uitlopers werden weggesneden voor er een stek aan kon komen. Maar er hingen wel een paar verse nieuwe uitlopers, met alleen aan het einde een piepklein blaadje. Ik heb ze meegenomen in een plastic zakje en ze thuis ook in een bakje met potgrond gezet. Van de 5 uitlopers hield ik 3 gezonde planten over. Het duurde een tijd maar uiteindelijk lukte het dus wel bij een aantal. Wat dat betreft lijken aardbeien wel een heel klein beetje op onkruid :-).
Ik ben benieuwd hoe je de nieuwe rassen gaat ervaren, hier wordt het volgend jaar ook een leuk en lekker experiment; verschillende rassen proeven en bedenken welke de lekkerste rassen zijn, welke de beste opbrengst geven, etc..

groetjes,
Diana
(p.s.: ‘er geen omkijken naar hebben’ is ook in Nederland een bekend gezegde).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties