The weekend after

Tomaat Missouri Pink Love Apple dood

 

 

 

Zo, eerst maar een mooie foto 🙂

 

Zo is de tomatenplant geëindigd die je in het vorige tuindagboek al op dezelfde plek slap zag hangen.

Ik had nog even hoop dat de tomatenplanten na het spoelen wat bij zouden komen, want daar leek het wel op.

Maar na een weekend van extreem warm weer blijkt dat de planten die er voor het spoelen al niet goed uitzagen na het weekend het hebben begeven.

Dat is heel jammer, maar gelukkig heb ik van bijna alle planten al wel wat vruchten kunnen plukken.

Ik plaats deze foto’s vooral nog even om te laten zien hoe het is afgelopen (onder het mom ‘leer liever van de fouten van anderen dan van die van jezelf’ :-)).

Vandaag geen tijd maar als morgen het weer het toelaat (het schijnt al weer flink warm te worden) ga ik de tomatenplanten uit de grond in kas 2 verwijderen. En stokbonen zaaien, en een komkommer. Zodat we toch nog plezier hebben van de kas, want het is toch nog pas half juli.

Nog even een foto van de bovenkant van de planten in de kas (vanuit dezelfde hoek genomen als het vorige tuindagboek):

Kas 2 na overbemesting

Er lijken nog wat planten hun best te doen om te blijven leven maar daar begint wel al blad te verkleuren, of dat gaat lukken durf ik nog niet te zeggen. Zo’n 14 of 15 planten zijn al dood en moeten worden verwijderd uit de kas.

Peper Numex Twilight gaat dood

 

 

 

Van de peperplanten hebben er 4 het niet gehaald.

Uiteindelijk hebben over het algemeen de grootste planten het het beste overleefd.

Je kunt dat goed zien op deze 2 foto’s; rechts zie je de Numex Twilight, in 3 dagen alle blad verloren en hoogstwaarschijnlijk gaat ze het niet redden.

 

 

 

 

 

 

 

Peper Turbo Pube plantErachter staat de peper Turbo Pube; op de foto zie je haar (met de zielige Numex Twilight heel klein en zonder blad ervoor).

 

De Trbo Pube lijkt in ieder geval nergens last te hebben, groeit, bloeit en heeft zelfs al wat kleine pepertjes.

Wat het uiteindelijk is geweest? Na verzinnen en meningen van anderen in het vorige tuindagboek denk ik vooral aan wat Leo daarin schrijft; helaas een toevallige samenloop van omstandigheden waarbij Culterra is gegeven, het antiworteldoek ervoor zorgde dat de vrijgekomen ammoniaklucht niet kon verdampen, het vervolgens heel warm werd en ik juist dan 2 dagen geen water had gegeven maar de grond wel vochtig was.

Zo…… voor wie er benieuwd naar was :-).

Want wees verder gerust, wij hebben echt nog wel te eten. Sterker nog, zaterdag in de hitte toch nog maar de kas in om in ieder geval tomaten te plukken, van gezonde planten, maar ook van de planten waarvan ik toen al dacht dat ze het niet zouden gaan halen.

En dat waren dan bij elkaar ruim 3 emmers vol, bij elkaar ruim 25 kilo:

Tomaten oogst 19-7-14

Alles bij elkaar tel ik zelf 37 rassen. Ik zou er bijna een wedstrijdje van kunnen maken, ‘wie kan zoveel mogelijk rassen benoemen?’ :-).

In kas 1 gaat uiteindelijk 1 plant dood, in kas 3 gaan 3 tomatenplanten en 3 paprikaplanten dood. En dan nog 1 plant in een minikasje. Maar dan hou ik nog zo’n 40 gezonde tomatenplanten over waar we hopelijk nog flink van kunnen plukken.

Tot slot na alle vervelende foto’s nog een foto die ik vandaag maakte, de tomaat San Marzano Gigante, geeft mooie, volle trossen felrode pastatomaten.

Tomaat San Marzano Gigante tros

 

 

 

 

 

 

 

En zo zijn er gelukkig nog meer planten die nog een prima opbrengst geven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zandeik

Vervelend dat zoveel planten het niet gehaald hebben. Gelukkig heb je al wat kunnen oogsten. Zelf geef ik af en toe een lepel tomatenmeststof in de flessen waarin ik water geef en daar heb ik nog geen problemen mee gehad. De deuren staan wel dag en nacht open. Ik had er aan gedacht om dit jaar gronddoek tussen de tomaten te leggen tegen het onkruid, maar het is er niet van gekomen. Misschien maar goed ook.
Bij ons hebben alle planten zich ondertussen goed hersteld, alleen zijn van heel wat planten de bloempjes afgevallen.Maar er zijn meer dan genoeg tomaten ‘in de maak’ en ondertussen beginnen ze hier ook goed te rijpen.
Groetjes,
Kristien

Linda Buteneers-Andries

Wat jammer dat jullie zo’n pech hebben met de tomatenplanten! Ondanks alle moeite en zorg kan het soms zo snel mislopen. Wij hebben dit jaar gelukkig een goed tomatenjaar, maar vorig jaar hebben we ook meerdere planten vervroegd kunnen weggooien. Met schaduwdoeken voor het dak gaat het nu heel wat beter. Dit jaar hebben we een basilicum-probleem. Ondanks alle voorzorgen hebben de slakken hier al de zoveelste pot basilicum verslonden. Belgische slakken eten blijkbaar liever basilicum dan slakkenkorrels. We hebben de kas uitgekamd, maar geen slak te bespeuren. Dus hebben we nog maar eens een nieuwe pot basilicum op het tafeltje gezet, mét slakkenkorrels en mét een brede laag geplette eierschalen rond de pot! De aanhouder wint (hopen we). Die slakken moeten maar zelf basilicum zaaien!

Christa

hoi Diana, ik wilde nog even zeggen dat jouw zelfgekruiste vleestomaatjes, Coral Queen, het prima doen! We hebben de eerste al gegeten en ze smaken heerlijk. Wel heb ik gemerkt dat je ze niet te lang moet laten hangen, want uitgerijpt worden ze snel ‘melig’. Maar dat kan natuurlijk ook een kwestie van smaak zijn 😉
Groetjes, Christa

Marjolein

Hoi Diana,

Allereerst een bedankje voor je leuke, heldere, informatieve site. Ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin dus er valt veel te leren, en op jouw site heb ik al menig uurtje lezend doorgebracht…

Ik hoop dat ik je hier een vraag mag stellen, al gaat het niet over tomaten. Mijn vraag gaat over sla zaaien. Ik heb de afgelopen tijd zowel in de volle grond als in teilen met potgrond verschillende soorten sla gezaaid. Alles kiemde prima, maar waar de zaailingen op de tuin al lekkere sla leveren, blijven de plantjes in de bakken hier thuis al weken klein.

Ze krijgen genoeg zon en water, dus zou het dan aan de potgrond kunnen liggen? Had ik er zand door moeten doen?

Overigens wil het binnen voorzaaien van sla ook al niet lukken, al heb ik daar wel potgrond met brekerzand gemengd en al zet ik ze regelmatig buiten en sproei ik met de plantenspuit. Hier is het resultaat nog triester, het zijn iele, dunne sprietjes die niet verder willen groeien. Zou het te warm kunnen zijn?

Ik dacht dat sla makkelijk was, pffff… Eigenlijk gaat bijna alles goed, behalve de sla!

Met vriendelijk groet,
Marjolein.

Marjolein

Hoi Diana,

Erg aardig dat je zo snel en uitgebreid reageert, daar kan ik zeker wat mee, dank je wel!

Marjolein.

Debbie

Hoi Diana,

wat jammer van je tomaten, maar plek voor iets nieuws is ook altijd wel weer leuk en zot e zien hebben jullie genoeg lekkers om te smullen 😉

ben ik weer 😉
Ik heb een vraag over aardbeien(kon geen reactie meer achterlaten bij 25juni). Wij zijn dus in mei verhuisd naar een huis met tuin. Deze had behoorlijk wat achterstallig onderhoud, maar een leuke verrassing was dat er tussen het grind leuke bosaardbeitjes stonden 😀 Nu zijn ze redelijk klaar met bloeien en gaan dus van die uitlopers maken. Nu heb ik bij jou dus al gelezen hoe ik die kan gebruiken voor nieuwe stekken, maar ik vroeg me af wat je er dan verder mee doet? Wanneer plant je deze opnieuw uit (ik wil ze dan in een pot zetten)? Of moeten ze eerst nog in de winter naar binnen ofzo? Kun jij mij verder helpen hiermee?
Dankjewel weer!
Groetjes,
Debbie

desiree revet

Hallo Diana,
ook ik ben erg benieuwd naar je antwoord. Mijn stukjes staan al klaar, maar wat nu?
Gr desiree.
volkstuinbezitter in rozenburg

Christa

Wat Diana schrijft is de beste manier natuurlijk 🙂 Maar niet iedereen is in de gelegenheid om op die manier overal potjes neer te zetten… Ik heb nu stekken kunnen krijgen van mijn buurman, die een bed ging rooien, en deze direct losgeknipt en in potjes vochtige aarde gezet. Dat kan ook!

Debbie

Super weer voor je duidelijke uitleg, ik ga ermee aan de gang 😀

Groetjes!
Debbie

Leo Liekens

Hoi Diana,
Jammer dat ze het toch niet gehaald hebben. Gelukkig heb je er zo te zien nog genoeg.
En dom ? Ach ter leringh ende vermaeck wat mij gebeurde.
Ik teel elk jaar mijn augurkjes op worteldoek buiten, gaat al 5 jaar prima.
Vorig jaar einde seizoen last van meeldauw, geen probleem had al genoeg augurken dus planten gerooid en worteldoek , en dat was stom, weer bij de voorraad. Dit voorjaar plant ik de jonge augurkenplantjes en binnen twee weken alles dood door meeldauw. Toen viel natuurlijk het kwartje,
Gelukkig was het nog vroeg genoeg om opnieuw te beginnen, met nieuw worteldoek 🙂

Groetjes Leo

Eddy

It’s no use crying over spilt milk Diana en je moet jezelf niet de schuld geven voor een ongelukkige samenloop. Terloops: ik heb geen schade van de overstroming, die planten kunnen wel wat hebben.
Dat zijn inderdaad alle gulzige planten en bijmesten is nodig. Ik doe het met het gietwater.
Ik heb aardbeiplanten Sonata besteld bij de marktkramer die hier elke vrijdag met een heel gamma planten en zaden staat. Zo ongeveer rond 15 augustus levert hij dan. Hier geldt 20 augustus als ideale datum: plant je vroeger, dan groeien ze te weelderig en loop je kans op winterschade, plant je later, dan zijn ze niet stevig genoeg voor de winter (op enkele dagen komt het niet aan!). Zo doen de prof kwekers het hier.
Nu de eigen stekken van aardbeien. Met die potjes, dat is een heel gedoe voor een luie tuinier. Ik heb gewoon vorig jaar onbewortelde stekken genomen, die in een schaal van zo’n 15 cm diep met vochtige potgrond gestopt, een stuk glas erover; op een lichte plaats zonder direct zonlicht en na een paar weken waren ze aan de wortel en aan de groei. Je hebt er geen omkijken naar( is dit Vlaams?). Je kan dus op de volkstuin makkelijk stekken zonder wortel vragen.
Bij mij wordt het dus Gariguette (vroeg en lekker), Sonata, Darselect (tenminste als ik die houd) en als ik aan stekken raak, Florence om de oogst te spreiden.

Groetjes

Eddy

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties