Oogst

Stamsnijboon SequoiaZo druk met oogsten dat we eigenlijk geen tijd hebben om te wieden.

Vroeger maakte ik me daar druk om, want een tuin moest er vooral goed uitzien, schoon zijn, en er dan ook nog uit oogsten was ook belangrijk.

Tegenwoordig vind ik het allemaal wel goed, ik kan mezelf nu eenmaal niet delen en als ik moet kiezen tussen bonen plukken of onkruid wieden, dan is de keuze tegenwoordig snel gemaakt. Kwestie van nieuwe inzichten naarmate de leeftijd vordert :-).

En dus verwildert de tuin nu wat. Geen torenhoge distels natuurlijk (die trekken we eruit voor ze gaan bloeien), maar wel gras, heermoes, herderstasjes en andere snelgroeiende plantjes. Ik stap er nu gewoon op of overheen.

Want er moet geplukt worden (en zoals ik altijd al zeg; wat je mee naar huis neemt verdwijnt niet vanzelf in vriezer, pot of fles – thuis zijn we vaak ook nog een halve of hele avond bezig om dat wat we oogstten te verwerken.

En dus kreeg ik afgelopen weekend de eerste noodkreet van Ruud; de vriezers zitten vol. Nou kan ik altijd nog wel wat herverdelen en samenvoegen, maar het is wel een teken aan de wand; de oogst is dit jaar beter dan die van de afgelopen 2 jaar, en we zouden er al wel een paar maanden van kunnen eten. En dat terwijl de tuin nog vol staat met groenten.

En omdat we vorig jaar wat minder oogst hadden was man Ruud wat bezorgd over de sperziebonen die hij zo lekker vindt. Of ik alsjeblieft meer bonen wilde zaaien en planten, want hij wilde wel echt wat vaker en meer bonen eten.

Stoksperzieboon Selma Zebre

 

En dus eten we nu bonen. Soms wel 3 keer per week, gekookt, geroerbakt, in salades. Met tomaten, met spekjes, warm, koud. En ik had hem al gewaarschuwd toen hij nog eens 22 dubbele stokken ging zetten. Want er komt nog wel meer….. heel veel meer.

Gelukkig hebben we wel leuke ‘bonen’, want als we ze dan toch maar moeten eten tot ze onze neus uit komen, dan in ieder geval maar mooie bonen (maar smaak komt natuurlijk wel altijd op de eerste plaats).

Appel eerste rijpOp de bovenste foto zie je de stamsnijboon Sequoia, lage struiken met een meer dan goede opbrengst van vrij korte paarse snijbonen (die overigens donkergroen worden als je ze kookt).

Op de foto eronder zie je de stoksperzieboon Selma Zèbre, mooie planten met heldergroen blad, lilaroze bloemen en daarna groen/paars gestreepte bonen (en ook die zijn na het koken donkergroen).

Daarnaast hebben we nog 6 dubbele stokken pronkbonen, 3 rijen lage sperziebonen Tarot, 8 dubbele stokken Pastoral en of dat nog niet genoeg is dus ook nog 22 stokken Melissa.

Had ik al gezegd dat Ruud erg van bonen houdt en bang was dat we dit jaar niet genoeg bonen zouden kunnen oogsten? 🙂

Uiteraard oogsten we niet alleen bonen (al zijn het er wel echt heel erg veel). De eerste zomerappels geplukt (foto). En afgelopen weekend nog eens 4 volle emmers tomaten – ondertussen hebben we 10 liter tomatensap in de vriezer en 22 grote potten pastasaus (en ze misschien wel net zo vaak gegeten als bonen :-)).

Deze week van de appels maar appelmoes maken, want jam hebben we nog genoeg. En kroten oogsten, en koken en invriezen. De laatste knolvenkels oogsten, nieuwe zijn ondertussen gezaaid en kunnen deze week worden uitgeplant. De sla schiet door, en de andijvie ook. Maar ik heb al nieuwe gezaaid, ook die kan deze week worden uitgeplant.

Paprika Blue Jay plantWe oogsten de eerste paprika’s, dit jaar hebben we veel meer paprika’s gezaaid/geplant dan vorige jaren. Daardoor wel minder pepers kunnen zetten maar dat nemen we graag op de koop toe.

Dit jaar hebben we van meerdere rassen meerdere planten gezet; we eten ze heel graag (rauw in salades, maar ook in roerbak, lekker vullen en dan in de oven, geroosterd, allemaal goed.

En omdat we meer planten hebben staan heb ik er ook eens leuk mee kunnen variëren; Faludi, een puntpaprika  die wit/crème begint en rood afrijpt, de grote puntpaprika Elephant Ear, de paarse blokpaprika Purpurnij Kolokol, de goudgele Golden Treasure, De vroege minipaprikaatjes Minibell.

Op de foto zie je de Blue Jay, begint violetpaars (zoals de bovenste paprika), verkleurt dan via crèmewit en gevlekt oudroze naar geel/oranje om tenslotte rood af te rijpen. Extra benieuwd ben ik naar 3 rassen die ik via Gijs uit Amerika kon bemachtigen; de reuzenpaprika’s Ozark, Giant en Super Yellow Heavyweight.

Tot slot dan nog een foto van het oogsten van tomatenzaden. Met de oogst van 4 emmers tomaten afgelopen weekend weer zaden geoogst. Kwestie van doorsnijden, zaden/sap er met je vinger uitduwen in een bak en de tomaat in de pan met nog 8 kilo tomaten kiepen voor saus en soep.

Het tomatensap met zaden in de bakjes vul ik aan met een klein scheutje water en dat mag naar het warmste kamertje dat we hebben. Elke dag even kijken of het nog nat genoeg is en na een dag of 4 tot 5 stinkt het hevig en ligt er een dikke laag schimmel op. En kan ik die schimmellaag eraf scheppen en dat wat eronder zit in een fijne zeef spoelen (geen leuk werkje :-)). En dan een dag of 3 tot 4 drogen en dan zijn de zaden mooi; zandkleurig, zonder het kiemremmende geleilaagje.

Tomatenzaden in bakjes

 

Ondertussen ziet het sap er al heel anders uit dan op de foto, er komt al een wit laagje over en het ruikt al niet fris meer. Maar op de foto zie je het verse sap met de zaden, in de kleur van de tomaten zelf, elk ras een eigen kleurtje (natuurlijk goed gelabeld). Mocht je van je eigen tomaten zaden willen oogsten, dan is dit een zeer goede manier, maar voor een kleinere hoeveelheid zaden voor eigen gebruik is de methode met zilverzand sneller en makkelijker (en het stinkt niet), je kunt de uitleg daarover hier vinden (onderaan de pagina, bij zaadteelt).

Tot zover dit tuindagboek, het regent hier (eindelijk, we zijn er blij mee). Eens kijken wat we vanavond eten. Het zouden zomaar bonen kunnen zijn…

 

 

25 reacties op Oogst

Lars 28 juli 2014 om 18:33

Hallo Diana,

Dat klinkt een stuk beter allemaal dan de misere met de tomatenplanten in de kas van afgelopen we(e)k(en). Ik heb zojuist zelf een portie snijbonen geoogst. Die staan voor morgen op het menu. 🙂
Makkelijke planten ook, die bonen (althans, dat is mijn ervaring). Beter dan de koolsoorten, daar heb ik een hoop werk aan. Ik geloof ik dat rupsen erger vind dan (naakt)slakken op dit moment. Pffff…

Als de tomatenzaadjes zover zijn en er kan weer besteld worden dan ga ik dat zeker doen. Dit jaar was ik te laat.

Groeten,

Lars

Diana 29 juli 2014 om 08:45

Hallo Lars,

De grootste slakkenplaag is hier ook wel voorbij (maar ze zijn nog niet verdwenen hoor :-)).
Bonen zijn zeker makkelijke planten, mits ze maar niet teveel mest krijgen, en we een mooie zomer hebben (in een natte zomer kan de opbrengst wel eens heel weinig zijn en de planten wegkwijnen).

Veel plezier met oogsten!
Diana
(p.s.: ik hoop ergens in november de zadenlijst op de website te zetten, ik zal dat ruim op tijd aangeven op de voorpagina van de website)

Michiel 2 augustus 2014 om 10:29

Hallo Diana,

Je hebt gelijk, ik ben drie jaar geleden begonnen en ieder onkruidje moest weg maar uiteindelijk wordt je toch wat makkelijker. Wel haal ik altijd de heermoes of paardestaart weg, deze vormen net als kweekgras een kndergronds wortelstelsel dus anders wordt het steeds erger,

Groeten Michiel

Diana 3 augustus 2014 om 14:36

Hallo Michiel,

Ja, dat doe ik ook zoveel mogelijk. Wij hebben hier gelukkig alleen last van heermoes (nou ja, gelukkig is niet het juiste woord :-), we hebben in ieder geval geen kweek en zevenblad. Wat ik ook wel zo veel mogelijk weg haal is klaverzuring en winde – want dat kruipt en zaait zich ook nog eens uit.

groetjes,
Diana

Mark en Marion 28 juli 2014 om 19:03

Hey Diana wij hebben vandaag toch een bak regen ontvangen hier! Niet normaal zoveel als hier gevallen is! Maar het positieve nieuws is dat hier alles als kool groeit, we zijn ook al flink aan het inmaken. We hebben al kilo’s bramen, tomaten en bosaardbeitjes verwerkt tot jam, saus en likeur. Tegenvallers hier zijn de lenteuitjes en de courgettes. Die doen het niet zo fantastisch bij ons. Maar al met al mogen we niet klagen want we eten wekelijks uit ons eigen kleine tuintje. Groetjes uit Brabant

Diana 29 juli 2014 om 08:52

Hallo Mark en Marion,

Hier is 26 millimeter gevallen, en daar zullen de planten hier erg blij mee zijn geweest; niet te veel, precies goed lijkt me.
Maar ik heb wel de berichten op het journaal gezien, wat vervelend voor al die mensen bij wie de groenten en bloemen en planten centimeters onder water stonden. Ik hoop van harte dat het water snel zakt en die planten er dan niet al teveel van te lijden hebben gehad (en ik denk dat dat laatste op zandgrond in het oosten van het land wel het geval kan zijn, maar ik vrees voor de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kleigrond).

groetjes en veel plezier met oogsten!
Diana

Mark en Marion 29 juli 2014 om 11:54

Dank je wel! Hier is ruim 75 mm gevallen en op sommige plaatsen meer dan 100 mm! We hebben ruim 100 liter water uit onze kelder moeten pompen. De tuin heeft niks geleden gelukkig. Je hebt gelijk, zandgrond voert lekker snel af dus we hebben ons geen zorgen hoeven te maken om plassen tussen de gewassen (hahaha, dat rijmt). Al met al is het bij ons gelukkig allemaal wel mee gevallen, maar er zijn mensen bij die er heel wat minder goed vanaf kwamen. De schadeclaims rijzen de pan uit in Tilburg. Hele woonkamers, keukens en kelders stonden blank.

Diana 30 juli 2014 om 08:15

Hallo Mark en Marion,

Tsjonge. Ik verbaas me nog wel eens dat er zulke grote verschillen in een klein landje. Er zijn ook mensen die gewoon een hele dag mooi weer hebben gehad, zonder een spat regen. Hier wel regen maar niet teveel, de tuin is er van opgeknapt (helaas het onkruid ook :-)).
Gelukkig dat jullie in ieder geval verder niet al teveel schade hebben!
Diana

Monique 29 juli 2014 om 13:27

Hier vandaag de eerste watermeloen geoogst. Geplant buiten onder de tunnel met plastic. 5,5 kilo zwaar is ie.

Groetjes Monique

Diana 30 juli 2014 om 08:12

Hallo Monique,

Dat is wel echt heel erg vroeg!! Ik heb zelf nog nooit een watermeloen in juli kunnen oogsten, zeker niet van die omvang.
Dus dat maakt me erg nieuwsgierig; welk ras is het, wanneer heb je haar gezaaid, was de meloen al echt goed rijp (en hoe wist je dat dan want dat is hier altijd nog wel een klein probleem), en is ze lekker?

groetjes,
Diana

Monique 30 juli 2014 om 19:02

Hoi Diana,

Helaas weet ik het ras niet, ik had een watermeloen gekocht bij de groenteboer en die pitten gezaaid. Om te proberen. Halverwege April heb ik ze gezaaid thuis voor het raam op de zuidkant. 29 Juni heb ik het begin van de groei ontdekt tussen al het blad. Hij was toen 3x zo groot als een vrouwelijke bloemvrucht. Ik zag hem daarna met de dag groeien. 13 juli ongeveer was hij op normale grootte. Iedereen vind de meloenen een geweldig gezicht. Ze liggen buiten onder de tunnel en die staat overdag veel open. Zijn er heel wat mensen die de groei van mijn meloenen volgen. Er zijn er maar weinig die het zelf durven te proberen en verwachtten ook niet dat het zou lukken, meloenen buiten onder tunnel. Dus ze zijn wel een topic om even een praatje te maken. Gisteren kwam er een bioloog die ook tuiniert hier op de volkstuin, bij mij langs lopen. Ik zei hem dat ik dacht dat hij er nog wel even zou liggen te rijpen en klopte er een keer op. Toen hij dat hoorde zei hij dat hij hol genoeg klonk en wel rijp was. Haal er maar uit, zei hij. En vandaag het spannende moment na een nacht in de koelkast. Mooi rood van binnen, goed rijp en overheerlijk.

Groetjes Monique

Eddy 29 juli 2014 om 20:51

Hoi Diana,
Ruud zal wel aan zijn b(l)oontje komen dit jaar en wellicht ook de volgende. 1
tomatenplant heeft het begeven: Gary ‘o Sena. Gelukkig heb ik er nog 2 staan want het is een erg lekkere tomaat, vroeg voor een beefsteak en met een goede opbrengst. Samen met Amana Orange een van de lekkerste tomaten.
Ik heb ook last van onkruid en maak er mij ook niet druk in. Wel zijn we hier wel tot de conclusie gekomen dat tuiniers die paardenmest gebruiken – zoals jij en ik – er meer last van hebben. Elk voordeel heb zijn nadeel!

Groetjes

Eddy

Diana 30 juli 2014 om 08:21

Hallo Eddy,

Jammer dat er een Gary O’Sena dood is. Hier wel meer dode tomatenplanten maar dan durf ik dus niet meer te zeggen of dat door de mest kwam, want er zijn elk jaar wel een paar tomatenplanten die het hier vroegtijdig begeven. Als ik die verwijder blijkt er altijd wel al wat mis mee te zijn geweest, van wat achtergebleven in groei tot een zwak wortelgestel of dat soort dingen. Gelukkig hebben we ruim voldoende tomatenplanten over om nog wat van te oogsten, ik hoop jij ook!
Hier zijn er wel ook wat nieuwe favorieten, o.a. de Missouri Pink Love Apple. Helaas heeft ze het in kas 2 ondertussen begeven maar tot 2 weken geleden was ze hier in ieder geval een echt heel erg lekkere vleestomaten (als je van extra zoet zoals ik houd dan :-)).

groetjes,
Diana

Rietje 1 augustus 2014 om 09:49

Hoi Diana, even een heel andere vraag. Vorig najaar heb ik bloemkolen geplant. Ze staan er nog steeds, er zit behoorlijk gedraaide bladeren in de kern, maar……. gaan ze nog bloemkolen opleveren? Heb jij enig idee? De planten naderen zo ongeveer hun verjaardag.
Met hartelijke groet, Rietje
Almere

Rietje 2 augustus 2014 om 15:27

Bedankt Diana,
Deze term was nieuw voor mij. Bedankt voor de link die je gestuurd hebt.
Met hartelijke groet,
Rietje

Han 2 augustus 2014 om 07:50

Ik zie hier berichten staan over wegkwijnende tomatenplanten.
Op den duur kreeg ik ondanks een beperkt rotatie systeem in mijn kasje toch problemen met steeds slechter groeiende planten. Ik kweek komkommers, paprika’s en tomaten. Omdat je tussen tomaat en paprika toch te maken heb met planten uit eenzelfde familie is het effect van die rotatie beperkt.
Tomatenplanten die voortijdig dood gaan heb ik niet gehad. Wel kwijnende groei, maar dat gold voor alle planten.
Na 15 jaar in de zelfde grond geteeld te hebben groef ik een paar jaar geleden de kas 1 steek diep uit en bracht nieuwe grond aan. Een beste klus.
Het jaar daarop was alles weer als vanouds. Rijke groei. Van alle planten. Het is al weer een tijdje geleden dat ik de grond ververste. Nu zie ik de eerste verschijnselen van verminderde groei al weer komen.
Planten die echt dood gaan heb ik niet meegemaakt. Ik vraag me af wat er aan de hand was.
Verwelking? Ik ken het niet.
Wel optreden van kurkwortel met als gevolg zwakke groei.
Ik entte ook eens tomaten op een speciaal daarvoor gekochte onderstam. Daarbij vond ik weinig verschil met de niet geente planten van de zelfde soort die ik als vergelijking plantte.
Ik tuinier overigens op middelzware klei en werk veel met eigen compost met organische mest als noodzakelijke aanvulling.

Diana 2 augustus 2014 om 09:34

Hallo Han,

Hier gingen de tomatenplanten dood door een combinatie van teveel mest / teveel warmte / te weinig luchten.
Zelf doen we dat al 20 jaar; elke 5 jaar vervangen we de bovenste laag grond in de kas door verse grond van buiten (lees ook hier, onderaan de pagina: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/).
Volgend jaar willen we ook eens wat planten in potten in de grond ingraven, kijken wat dat oplevert. Dat ga ik proberen te testen door 2 planten per ras te zetten, de ene in de volle grond, de ander in een pot ingegraven in de grond (en natuurlijk gevuld met potgrond), ik ben benieuwd of ik verschillen zal zien in gezondheid, groei en opbrengst.

groetjes,
Diana

Han 2 augustus 2014 om 09:58

Dag Diane
Ik heb jaren achtereen tomaten geteeld in plastic emmers waar de bodem uitgehaald was. En die ingegraven in de grond
De emmers steeds gevuld met verse aarde + compost en wat mestkorrels.
Het resultaat viel erg tegen.
De aarde droogde binnen de emmers heel erg uit. Veel water geven en toch nog schrale groei. Ook krimpt de grond binnen en buiten de emmer zodat het nog sneller uitdroogt.
De planten groeiden onder de emmer uit op zoek naar water.
Ik ben later overgestapt naar teelt in volle grond. Dat bevalt me beter.

En dan de vruchtwisseling.
Je hebt vast de biobijbel van Velt.
Die hanteer ik trouwens zelf ook.
Ik ben een overtuigt ecotuinier, eigenlijk meer een natuurliefhebber die moestuiniert omdat er in de directe omgeving qua natuur niets te beleven valt.
Inmiddels ben ik na bijna 30 jaar behoorlijk gepokt en gemazeld op het terrein van ecotuinieren en alleswat er bijhoort, inclusief ecologisch terreinbeheer.

Leuke site trouwens.
En leuk om een geestverwante te ontmoeten
Gr,
Han

wouda 2 augustus 2014 om 16:36

Hallo Diana en Ruud,
Wij hebben een kas van 73m2 verdeeld in drie kappies! Twee jaar geleden had ik iets gelezen over biologisch stomen, en aldus uitgeprobeerd. Eén derde deel van de kas kon ik het komende jaar niet gebruiken, maar je kan niet alles willen. Het is voor mij een succes omdat de bodem veel vruchtbaarder wordt. In het kort; veel afrikaantjes zaaien in schone grond, zijn ze volgroeid dan alles onderspitten…..veel water geven en dan zwart plastic op de grond leggen! Dit duurt wel een half jaar, maar afgraven heeft ook zo zijn nadelen!
Diana, de peulen zijn heel goed gegaan in de kas. Voor herhaling vatbaar!!!
Gr W

Diana 3 augustus 2014 om 14:41

Hallo Wouda,

Dat is ook toevallig! Ik had nog nooit van de term ‘biologisch stomen’ gehoord, maar wij hadden vorig jaar een aantal planten van de Chiquilla staan (Tagetes minuta), ze waren in november wel ruim 2 meter hoog. En omdat daar een zeer aaltjesdodende werking vanuit zou gaan hebben we die planten ondergespit in de kas. Verder geen water gegeven en afgedekt hoor, maar dat ga ik onthouden voor volgend jaar. Dan ga ik het eens proberen zoals jij het hebt gedaan, en dus volgend jaar een hele rij Tagetes minuta zaaien voor in de kassen. Dank voor de tip!

Diana

Tini 3 augustus 2014 om 08:16

Beste Diana,

Mijn complimenten voor je website!
Ik kwam via google op deze site terecht omdat ik informatie zocht over het oogsten van mijn komkommerplanten (gewoon in de achtertuin).
De informatie op deze site is zo uitgebreid en goed omschreven, dat ik er veel aan heb en nóg meer zin krijg in tuinieren.

Diana 3 augustus 2014 om 14:42

Hallo Tini,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je iets aan de informatie hebt!
Diana

theonlymrsjo 10 augustus 2014 om 21:35

Dag Diana, wat een leuk artikel heb je weer geschreven. Ik kom regelmatig even op jouw site neuzen om inspiratie op te doen, zeker nu mijn man en ik sinds 1 maand de beschikking hebben over 200 m2 moestuing (volkstuindersvereniging in onze omgeving). Leuk om zo mee te kunnen kijken en van jouw ervaring te leren.

Diana 10 augustus 2014 om 22:12

Hallo,

Dankjewel voor je aardige woorden.
En gefeliciteerd met jullie moestuin!

Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties