Over de helft

Het is alweer augustus, de zomer is over de helft, de dagen worden al iets korter. Tjonge, wat gaat deze zomer snel, het lijkt nog geen week geleden dat ik de tomaten zaaide, nu zijn we al van de 4e trossen aan het oogsten en is de grootste oogst voorbij. We klagen niet hoor, we hadden zo grofweg uitgerekend dat we 16 volle emmers tomaten hebben geoogst, en met gemiddeld zo’n 7,5 kilo per emmer komt dat dan toch neer op zo’n 120 kilo tomaten. En het is zeker nog niet voorbij, nog lang niet maar vanaf de vierde tros zijn de tomaatjes minder in aantal (omdat we door de warmte wel eens het tikken overslaan) en vaak ook iets kleiner.

Op de foto hieronder zie je de gehalveerde tomaten van het ras Dwarf Beryl Beauty, een tomaat die in rijp stadium bijna net zo groen is als in onrijp stadium.

Tomaat Dwarf Beryl Beauty doorgesneden

Het is bij dit ras lastig te bepalen wanneer ze rijp genoeg is om te oogsten, de kleur verandert amper, maar het iets donkerder groen worden samen met voelen of de tomaat al zacht is bepaalt of je haar oogst of nog even laat hangen. Van binnen is ze fris heldergroen, en het is een erg lekkere tomaat, vlezig, sappig, volle tomatensmaak en met een extra zoetje. Hier een ‘blijvertje’.

Op de volgende foto zie je kas 2 zoals die nu is:

Kas 2 na overbemesting weer netjes

Na alle ellende met de dode tomaten en wat dode peperplanten hebben we afgelopen week de kas opgeruimd; alles wat dood is uit de grond gehaald en opgeruimd, gelijk onkruid gewied, de voorgezaaide bonen uitgeplant, stokken samengebonden om het klimmen makkelijker te maken en water gegeven. Het ziet er nu allemaal weer fris en schoon uit, alsof er niks gebeurd is :-).

Nu de tomaten hun top hebben gehad begint die juist voor de paprika’s. Als er geen rare dingen gebeuren (en met het weer van deze zomer lijkt er wat dat betreft niets voorspelbaar) krijgen we een flinke oogst. Weinig pepers, maar veel paprika’s.

Paprika paletGisteren de eerste echte oogst paprika’s mee naar huis genomen. Op de foto zie je 2 groene paprika’s die van een gebroken tak komen (klein ongelukje bij het opbinden van de forse planten van de Golden Marconi). En daarnaast de Blue Jay (die niet rood werd maar geeloranje en daarmee klopt ze niet – maar is ze wel heel leuk en lekker). De lange pepers zijn paprika’s, van het ras Jimmy Nardello. De grote dikke rode puntpaprika is Elephant Ear, de vele donkerrode pepertjes in het midden zijn van het ras Schwarze Peperoni, een mildheet pepertje. En de oranjerode puntpaprika is de Sweet Banana.

Leuk om al die vormen en kleurtjes te zien, nog leuker om te proeven (de één is friszoet, de ander meer kruidig, de volgende echt extra zoet, de één dunwandig, de ander vlezig, de volgende knapperig. Met zeker nog 9 rassen die de komende weken geoogst kunnen worden had ik verzonnen eens zelf paprika’s te drogen en paprikapoeder te maken (is vast veel zoeter en lekkerder dan dat vreemde poeder dat je in de winkel kunt kopen maar amper naar zoete paprika’s smaakt). En een mengsel te maken van zelfgemaakt paprikapoeder, chilipeperpoeder en tomatenpoeder.

Ik neem al zoveel voor, ik wil nog jam maken van pruimen, moes maken van appels,, zoetzuur van worteltjes, etc.. Maar ik geef eerlijk toe dat we met deze warmte, en al die tassen oogst die aan het eind van de middag mee naar huis gaan, soms zo moe zijn dat we maar een eitje bakken met een boterham. Daar gaan dan al mijn plannen voor inmaak en leuke recepten. En ik weet het al, als ik komende winter tijd genoeg heb, en zin heb om eens lekker te koken, vraag ik me af waarom ik dan geen verse frambozen heb, of venkel van eigen tuin, waarom ik maar zo weinig aardbeien heb ingevroren, etc.. Elk jaar hetzelfde :-).

Soms is er een dag wel genoeg tijd, en deze week had ik dat, en een bramentaart gemaakt. Nu de oogst van aardbeien en aalbessen voorbij is, begint er wel weer wat anders, de eerste emmer appels geoogst, en dus bramen en pruimen.

Bramentaart ongebakken

Deze bramentaart (of misschien is bramenkoek een beter woord) met kokos vonden wij erg lekker (de dag na het bakken nog lekkerder omdat dat de kokos en de havermout zacht zijn geworden en het bramensap door de koek heen geaderd zit). Op de foto (sorry, slechte foto, in de avond met lamplicht en flitser gemaakt) zie je de ongebakken koek, de bramen netjes naast elkaar. Ik ga dit recept bewaren en zeker nog eens maken, je kunt het recept hier vinden; receptenwebsite van Caroline Brouwer.

Tot slot dan nog een foto van een nieuwe eenjarige favoriet in de bloementuin, de Hibiscus cannabinus, 120 centimeter hoge planten, met balderen die inderdaad wel wat lijken op de bladeren van Cannabis (vandaar ongetwijfeld de naam). Ze bloeit nu sinds een week of 3, met grote bloemen (wel 6 tot 8 centimeter) die crèmewit zijn met een opvallend paars hart en wat lilapaars aan de randen van de bloemblaadjes. Mooi!

Hibiscus cannabinus

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa

Je kunt ook overdrijven he, 120 kilo tomaten!!
Wij, gewone stervelingen zijn al blij met 10% daarvan 😉
Zonnige groet! Christa

Margo

Wat heerlijk al die paprika’s en pepers. Ik tuinier nog niet zo lang en we hebben ook niet zoveel ruimte. Dit jaar heb ik mijn zorgvuldig opgekweekte tomatenplanten buiten staan. We hebben een heel klein kasje en daar groeiden ze vorig jaar bijna uit. En net toen alles volhing met tomaatjes sloeg het noodlot toe: ze waren besmet met aardappelziekte. Ik heb er bij jou over gelezen. Ik kon dus alles weggooien. Dat was wel even een drama! 🙁
Heel fijne site dit, ik leer er veel van! 🙂

Margo

Ik was wat onduidelijk denk ik. Vorig jaar had ik tomaten in de kas (kas is veel te klein en ze groeiden er bijna uit! Nu heb ik er inderdaad pepers en paprika’s in staan) en dit jaar buiten gezet. Daar ging het dus mis. Zonnige plek en achter een dijk. Ik ben bang dat het inderdaad de overdaad aan veel water was. Veel droogte, maar als het regende kwam het direct met bakken uit de lucht. Bij ons huis heb ik ook wat planten neergezet en die doen het tot dusver goed!

Tamara

De bramentaart is echt super lekker! Ga ik zeker nog eens maken.

Groetjes, Tamara

Tamara

Dat zou ik heel leuk (en lekker) vinden!

Christa

hoi Diana,
Vanochtend in Trouw een mooi artikel over kunstenaar Uli Westphal, die nu te bewonderen is in het Stedelijk in Amsterdam. Hij is gefascineerd door de soortenrijkdom van groente, in het bijzonder tomaten. Er stond een foto bij die me zo aan jou deed denken! Ik heb de link in het formulier geplakt. Er zijn meer mooie foto’s. Op 20 augustus a.s. is de kunstenaar aanwezig in het Stedelijk. Iets voor jou om erheen te gaan? Volgens mij doe jij precies wat hij voor ogen heeft: de soortenrijkdom bewaken en verspreiden!
Groeten, Christa
p.s. mijn mailadres is gewijzigd.

Bozo

Hallo Diana,

Sinds een aantal jaren volg ik jouw site en doe ik hier hele nuttige info op om zo goed mogelijk mijn eigen tuintje te bedruipen. Ik ben helemaal tevreden, soms gaan dingen goed, soms wat minder maar over het algemeen eet ik en een heleboel mensen meer lekker van de 250 vierkante meter tuin die me ter beschikking staat.
Wat ging er goed dit jaar: Uien, sjalotten…..vreselijk veel een goede kwaliteit, bonen…..ik kan ze bijna niet kwijt zoveel, tomaten zowel in de kas als er buiten, heb een tiental phytophtora resistente rassen op de koude grond staan en die doen het uitermate goed, de takken breken zelfs af zoveel tomaten hangen er aan. Wortelen, bieten, sla, aardappelen, paprika’s……allemaal prima! Wat ging er minder dit jaar: Komkommers, heb er heel veel vanaf gehaald maar nu komt de valse meeldauw er in, volgend jaar toch meer spreiden wat betreft zaaien voor een langere oogst, kolen, foute bemesting waardoor teveel bladontwikkeling en veel last van rupsen (eigenlijk te laks met gaas er over), andijvie……vrijwel alle zelf gezaaide andijvie is doorgeschoten (diverse soorten en rassen), het vreemde is dat gekochte planten wel goed gaan. Knoflook, al heel vroeg in het jaar last van roest, waarschijnlijk door de warme winter, veelal kleine bolletjes geoogst. Afijn, weer even een update van mijne zijde, veel succes met oogsten en ik blijf je uiteraard volgen en de info van je site gebruiken! Genieten!

Margo

Welke rassen zijn dat, die phytophtora resistente rassen? Volgend jaar ga ik dat dan maar doen, het is zo vreselijk jammer als de struiken volhangen met tomaatjes en dat je dan alles kunt weggooien!

Bozo

Dat kom ik later op terug, moet ik ff uitzoeken. 🙂 Maar aangezien ik midden in de weck zit is het momenteel nogal druk. Wel is het zo dat de resistentie van die rassen na een aantal jaren afneemt en dat er dan weer nieuwe resistente rassen zijn ontwikkeld. Je hoort hier in de omgeving veel over ziektedruk maar mijn tomaten op de koude grond staan als een huis.

Bozo
Margo

Ok, bedankt! Volgend jaar maar even naar Vreeken!

Kyra

Dag Diana,
Ik zag nu pas dat ik hier gewoon op jouw berichten kan reageren. Ik heb al zo vaak gedacht dat ik je een keer moest laten weten wat een fantastische site je hebt! Ongelooflijk wat een informatie vind ik hier iedere keer weer. Dus, hierbij: heel heel hartelijk dank voor al je tips, je verhalen, je foto’s en alle informatie. Ik ben er iedere keer zo blij mee!
Hartelijke groet,
Kyra

Christa

hoi Diana,
Ik heb een paar vragen over mijn pepers. Net als vorig jaar heb ik ze in dezelfde (kleine) kas staan als de tomaten. En net als vorig jaar doen ze het er erg slecht, maar een paar pepertjes per plant en de planten blijven ook erg klein. Met uitzondering van de Large Red Cherry, die is groter en ziet er ook duidelijk gezonder uit. Kan het zijn dat de pepers last hebben van zoveel tomaten als buren? De tomaten doen het wel heel goed.
Vraag 2 gaat over de peper Aji Colorado die ik ook van jou heb. Er hangen al een paar weken een paar lichtgele pepers aan waar verder niets mee gebeurt. Zijn die rijp? Ik heb er eentje geproefd en die smaakte wel. Op internet vind ik echter alleen rode Aji Colorado’s…
En dan nog een laatste vraag over de paprika Oda. Er hangen een paar kleine paarse vruchten aan, ook al een behoorlijke tijd, maar die worden één voor één afgevreten door…??? Heel vreemd, alsof ze geschild worden, want het binnenste vruchtvlees blijft (dat is nog wit) en het paarse huidje is compleet weggevreten. Enig idee?
Alvast bedankt voor het meedenken! Groeten, Christa

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties