Daar ben ik weer :-)

Bramen 9-8-2014Afgelopen 48 uur is de website niet te bezoeken geweest. Ik had daar zelf geen schuld aan, het was een storing bij mijndomein. En dus moest ik geduldig wachten tot zij het probleem hadden verholpen. Gelukkig is alles ‘gerepareerd’.

Gelukkig heb ik me niet verveeld de afgelopen 48 uur :-).

Het mooie weer schijnt voorlopig voorbij te zijn, een periode van regen en minder warme temperaturen breken aan.

Sommige groenten zijn daar blij mee (denk aan prei, sla, andijvie, peterselie). Sommige soorten juist niet, de laatste aardbeien liggen nu ongetwijfeld te verpieteren op de grond, en voor bramen is zoveel regen al helemaal niet goed.

Door alle droogte merken we wel dat bijvoorbeeld de appeltjes dit jaar wat kleiner blijven, en ook de pruimen zijn niet zo groot.

Het kan de pret allemaal niet drukken, de vriezers zitten vol, en de tuin staat nog vol met van alles en nog wat dat geoogst kan worden, hetzij nu, hetzij komende weken of komende herfst.

En het laatste zaaien gaat voorzichtig beginnen, winterandijvie, nog wat laatste pluksla, rucola, mosterdblad, gokje met Chinese kool.

Ceratotheca trilobaHet betekent ook wel dat de zomer heel voorzichtig ten einde loopt (en dat is dan heel jammer voor ons, maar wel goed voor de tuin, dat ze een aantal maanden rust krijgt). De eerste vakken komen voorzichtig leeg, daar helpen wat andijvieplanten, rucola, etc. niet veel aan.

Ook in de bloementuin bloeit het ondertussen wat minder uitbundig. De eerste soorten zijn uitgebloeid, de eerste zaden zijn geoogst, er komen wat plekjes (en potten) leeg.

En zoals elk jaar zie ik dan in reclamefolders de eerste bolchrysanten te koop aangeboden worden. En zoals elk jaar vertik het om die al te kopen.

Voor m’n gevoel zijn bolchrysanten herfstbloemen, en ik wil ze niet in pot en/of tuin hebben voor half september. Uit principe (of niet willen accepteren dat er een herfst aan komt :-)).

Op de foto zie je Ceratotheca triloba, een eenjarige die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt.

Ik zaai haar zo elke 3 jaar, maar zeker niet elke keer gaat dat goed. Omdat ze graag veel warmte heeft bloeit ze hier in een koele zomer soms te laat.

Maar dit jaar, met dank aan het zachte voorjaar en de warme zomer, bloeit ze al een week of 2, gewoon in de volle grond.

Stoksperzieboon Melissa bloeitGrote planten, tot 150 centimeter, met erg mooie zacht lila bloemen. Vorig jaar bloeide ze pas in oktober, nu ben ik blij dat ik haar weer zie, en ik hoop nog een flink aantal weken van haar te mogen genieten.

En dan nog een foto van de stoksperzieboon Melissa. We hebben echt al enorm veel bonen gegeten. En we hebben ze ingevroren.

Maar zoals ik in het vorige tuindagboek al schreef, na alle stokbonen en stambonen komt er oogst van 22 dubbele stokken Melissa aan.

En als ik dan toch nog bonen moet eten (Ruud met nog steeds evenveel plezier, ik ook, maar 3 keer per week vind ik wel al wat veel worden :-)), dan maar Melissa.

Want het zijn erg mooie planten, met donkerpaarse stelen, extra donkergroen blad dat in de zon een wat paarsige gloed krijgt.

De bloemen zijn eerder roze dan lila en steken mooi af bij het donkere blad en stelen. En dan zijn daarna de bonen ook nog eens echt heel lekker, diep donkerpaars van kleur, kaarsrecht, wel zo’n 20 centimeter lang, zonder draad, en met een goede bonensmaak. Nou, vooruit dan, dan lust ik ze nog wel een keer….

Tot slot nog een foto van de tafel waar we afgelopen donderdag van hebben gegeten. Een wellicht wat te krap tafeltje in onze overvolle tuin. Maar wat is er nou leuker dan met vrienden op een warme zomeravond buiten te eten, met een goed glas wijn, en eten van eigen tuin…

Ik vond op deze pagina een erg leuk recept/idee voor Gazpacho (koude soep van tomaten, komkommer, etc.): Keukenatelier. Dat zag er zo lekker en vrolijk uit dat ik gelijk mijn oude fondueborden heb afgestoft en het recept heb gemaakt.

Gazpacho aan tafel

Alle groenten en kruiden van eigen tuin; tomaten, komkommer, knoflook, ui, peterselie, basilicum, groene paprika, rode paprika, alleen de avocado moest ik in de winkel kopen. Het was heerlijk, en gezellig, met moussaka met eigen aubergines, uien, etc. als hoofdgerecht, en als dessert een taartje met eigen kruisbessenjam met kokos. Het leek wel vakantie :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Gelukkig!, je bent er weer! Wat een gemis… De afgelopen 48 uur meerdere malen de website geprobeerd te starten, maar inderdaad, geen contact.
Dat viel tegen! Je bent zo’n onderdeel van het moestuinierleven geworden, dat ik me gewoon onthand voelde.
Los van het dagboek, is jouw website bijna mijn handboek ‘soldaat’ voor het moestuinieren. Dus fijn dat je er weer bent, Diana.

Janneke

Hier nog zo iemand, het is hetzelfde als kijken op een stilstaand horloge. Ook ik kijk meerdere keren per dag of er nieuws is en naar de reacties. Blij dus dat je er weer bent!
Janneke

Ilse van dijk

Beste diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin achter mijn huis. Vanmorgen kon ik de tuin inlopen om alles bij elkaar te halen voor een hele grote pan bonensoep. Wat een geluksgevoel en wat een rijkdom. Dank zij jouw site heb ik zoveel geleerd.
Dank je wel. Wens je veel geniet momenten. Ik snap nu hoe dat voelt.
Groetjes, Ilse

lina bakker

lekker genieten meisje! ziet er fantastisch uit!

natuurlijk-rijk

Bolchrysanten, nu al dat is inderdaad wel te vroeg, al hebben we gisteren al de eerste hazelnoten geoogst, dat is voor mij ook al een beetje herfst 🙁

Thea

Gelukkig de web er uit, niet jij persoonlijk.

Christa

hoi Diana,
Het komt niet zo vaak voor – gelukkig!! – dat je zo’n tijd ‘eruit ligt’, maar je zou aan je webhost kunnen vragen of bezoekers in geval van storing automatisch naar een andere pagina geleid worden, waar bijvoorbeeld een persoonlijk bericht van jou op staat. Nu krijg je alleen een systeemmelding waar je niets wijzer van wordt.
Blij dat je prachtige site weer online is!
Christa

Marjolein

Fijn dat je er weer bent! Het is een wonderlijke, digitale wereld. Ik ken je alleen via je website, maar mijn bezoekjes hier zijn bijna dagelijks, dus het voelde even heel ongezellig, die database-melding…

En wat ziet die tafel er uitnodigend uit, nog eens extra lekker omdat bijna alles uit eigen tuin komt.

Compliment ook voor je foto’s, ik ben zelf fotograaf geweest en herken ze als kwalitatief heel goed, zowel technisch als qua compositie. En dan nog zo’n goed verhaal erbij, top!

Groetjes,
Marjolein.

Mieke R

Fijn dat je weer in beeld bent. Jou site niet dagelijks kunnen bekijken is bijna nog erger als een kapotte wasmachine.
Groet Mieke R

Renée van Esch

Hahahaha. Ik herken dit meteen !

Anneke

hallo Diana,
zoals velen schrijven was ook ik onthand. Maar gelukkig de website doet het weer. Ik heb een vraag over het invriezen van mijn boontjes (haricots verts). Omdat ik ook dit jaar een geweldige oogst had en ze niet allemaal tegelijk kon opeten heb ik de boontjes ingevroren. Ik vind het eindresultaat ronduit smerig. Het lijken net natte dweilen. Ik zal iets niet goed doen maar wat is dan mijn vraag. Ik was ze, blancheer heel kort, dompel ze onder in ijskoud water (ik koop zelfs ijsklontjes om het water zo koud mogelijk te krijgen!) en laat ze uitlekken. Daarna in zakjes in de vriezer. Diana kan jij mij zeggen wat te doen?
Dank voor de moeite,
Anneke

Anneke

hallo Diana,
dank voor jouw antwoord. Ik weet nu zeker dat invriezen van speciebonen wat mij betreft niet meer aan de orde is.

hartelijke groet,
Anneke

Edda

Ik maak de boontjes in met een pressure canner. Niet zo lekker als vers, maar veel beter dan ingevroren. De pressure canner is veel veiliger dan wecken en wordt in Amerika veel gebruikt. Niks voor jou, Diana?

Edda

De pressurecanner zelf valt mee in prijs (50 euro voor een grote?), maar het verschepen ervan kost ook nog wel wat. Het is voor boontjes niet zo tijdrovend, want die doe je rauw in de potten en er kunnen wel 6 grote potten tegelijk in de canner. Er zijn ook leuke youtube filmpjes van Amerikanen die voordoen hoe ze inmaken met de pressure canner.
Groetjes,
Edda

Anne Marie

Ook ik ben blij dat we weer kunnen genieten van je tuindagboek en weetjes op de site.
Ik heb een vraag over mijn paprika’s, die het geweldig doen. Eerst alleen maar groen en geen bloemen, maar ze zitten nu voller dan ooit.
Helaas lag vandaag 1 volledig tak met veel nog paarse paprika;s op de grond.
Wat kan ik er nog mee. In de kas op de plank leggen om te rijpen of er direct wat mee doen? Het zijn ODA paprika’s en ik heb ze in potten in de kas.
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,

Anne Marie (Baflo)

Inge Wendrich

Fijn hoor Diana dat je er weer bent!
En wat een gezellig, en vast lekker etentje, ziet er goed uit hoor, en vast lekker, het smaakt altijd lekkerder van
“Eigen grond” toch?
Groetjes Inge

Renée van Esch

Pff wat een opluchting ! Ik was al bang dat ik mijn “tuin-bijbel” kwijt was….
Ik ga snel weer lezen !!!!!

JG Baas vd Akker

beste Diana,voorheen stond op je site hoe je zaden kon ontdoen van een laagje zo dat ze beter/sneller zouden kiemen,een soort schimmel methode en nog een andere ,ik dacht met zand?ik kom dat echter niet meer tegen bij zaaien,ben je van die methodes afgestapt?of kijk ik niet goed op de site.
met vriendelijke groet,joke
ps,petje af voor je site,ik geniet er iedere keer van en leer een heleboel

loes bloks

hallo Diana

ik lees met plezier je website

heb een vraag

ikheb de bladeren van mijn tomatenplanten er af gedaan omdat er schimmel in zat
komen er dan geen tomaten meer aan
het lijkt dat de bloemen verdroogt zijn

gr loes

Margo

Ik heb niet gemerkt dat jij ook uit de lucht was, want had het druk met mijn eigen weblogs, bij MijnDomein. Ik ben overgestapt naar een andere provider. Vertrouw het gewoon niet meer.

Simone

Hallo Diana, ik wil je even meedelen dat jouw coral queen tot de lekkerste tomaat is uitverkoren door mijn familie ! Ze is heerlijk en sappig ! Het enige min puntje is wat mij betreft dat ik de tomaat zo moeilijk van de steel en daarna van het kroontje afkrijg ; ik heb nu al gespalkte takken lucifersstokjes met plakband erom heen

Mark en Marion

Blij dat je er weer bent!

Belia van den Berg

“Het leek wel vakantie :-)”, schrijf je. Ben jij wel eens op vakantie, weg van je tuin?
Als ik allerlei pagina’s op je site zo lees, dan bewonder ik wat je allemaal uitprobeert, voor elkaar krijgt, tegelijk bijhoudt èn er dan ook nog over schrijft, je ervaringen, successen en tegenslagen deelt.
Ik heb er veel aan, ik kijk bij vragen over gewassen of het verwerken van oogst altijd eerst op je site. Dank dus voor die extra inspanning (en ongetwijfeld extra lol) van het delen!
Fijne vakantie op je tuin!

Kah Wai

Beste Diana,

Wat een geweldige site heb je over je nog mooiere moestuin. Ik vroeg me af of je advies kon geven over babymais. Niet zo zeer om zelf te telen, maar misschien dat je deze zelf nog teelt. Ik heb namelijk een paar exemplaren nodig voor het maken van foto’s voor mijn proefschrift. Nu kan ik babymais natuurlijk kopen in de supermarkt of toko, maar nu wil ik speciaal nog de babymais met het groene gedeelte er nog aan vast. Dit heb ik tot heden nergens kunnen vinden. Weet jij toevallig waar dit wel te verkrijgen is?

groet,

Kah Wai

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties