Daar ben ik weer :-)

Bramen 9-8-2014Afgelopen 48 uur is de website niet te bezoeken geweest. Ik had daar zelf geen schuld aan, het was een storing bij mijndomein. En dus moest ik geduldig wachten tot zij het probleem hadden verholpen. Gelukkig is alles ‘gerepareerd’.

Gelukkig heb ik me niet verveeld de afgelopen 48 uur :-).

Het mooie weer schijnt voorlopig voorbij te zijn, een periode van regen en minder warme temperaturen breken aan.

Sommige groenten zijn daar blij mee (denk aan prei, sla, andijvie, peterselie). Sommige soorten juist niet, de laatste aardbeien liggen nu ongetwijfeld te verpieteren op de grond, en voor bramen is zoveel regen al helemaal niet goed.

Door alle droogte merken we wel dat bijvoorbeeld de appeltjes dit jaar wat kleiner blijven, en ook de pruimen zijn niet zo groot.

Het kan de pret allemaal niet drukken, de vriezers zitten vol, en de tuin staat nog vol met van alles en nog wat dat geoogst kan worden, hetzij nu, hetzij komende weken of komende herfst.

En het laatste zaaien gaat voorzichtig beginnen, winterandijvie, nog wat laatste pluksla, rucola, mosterdblad, gokje met Chinese kool.

Ceratotheca trilobaHet betekent ook wel dat de zomer heel voorzichtig ten einde loopt (en dat is dan heel jammer voor ons, maar wel goed voor de tuin, dat ze een aantal maanden rust krijgt). De eerste vakken komen voorzichtig leeg, daar helpen wat andijvieplanten, rucola, etc. niet veel aan.

Ook in de bloementuin bloeit het ondertussen wat minder uitbundig. De eerste soorten zijn uitgebloeid, de eerste zaden zijn geoogst, er komen wat plekjes (en potten) leeg.

En zoals elk jaar zie ik dan in reclamefolders de eerste bolchrysanten te koop aangeboden worden. En zoals elk jaar vertik het om die al te kopen.

Voor m’n gevoel zijn bolchrysanten herfstbloemen, en ik wil ze niet in pot en/of tuin hebben voor half september. Uit principe (of niet willen accepteren dat er een herfst aan komt :-)).

Op de foto zie je Ceratotheca triloba, een eenjarige die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt.

Ik zaai haar zo elke 3 jaar, maar zeker niet elke keer gaat dat goed. Omdat ze graag veel warmte heeft bloeit ze hier in een koele zomer soms te laat.

Maar dit jaar, met dank aan het zachte voorjaar en de warme zomer, bloeit ze al een week of 2, gewoon in de volle grond.

Stoksperzieboon Melissa bloeitGrote planten, tot 150 centimeter, met erg mooie zacht lila bloemen. Vorig jaar bloeide ze pas in oktober, nu ben ik blij dat ik haar weer zie, en ik hoop nog een flink aantal weken van haar te mogen genieten.

En dan nog een foto van de stoksperzieboon Melissa. We hebben echt al enorm veel bonen gegeten. En we hebben ze ingevroren.

Maar zoals ik in het vorige tuindagboek al schreef, na alle stokbonen en stambonen komt er oogst van 22 dubbele stokken Melissa aan.

En als ik dan toch nog bonen moet eten (Ruud met nog steeds evenveel plezier, ik ook, maar 3 keer per week vind ik wel al wat veel worden :-)), dan maar Melissa.

Want het zijn erg mooie planten, met donkerpaarse stelen, extra donkergroen blad dat in de zon een wat paarsige gloed krijgt.

De bloemen zijn eerder roze dan lila en steken mooi af bij het donkere blad en stelen. En dan zijn daarna de bonen ook nog eens echt heel lekker, diep donkerpaars van kleur, kaarsrecht, wel zo’n 20 centimeter lang, zonder draad, en met een goede bonensmaak. Nou, vooruit dan, dan lust ik ze nog wel een keer….

Tot slot nog een foto van de tafel waar we afgelopen donderdag van hebben gegeten. Een wellicht wat te krap tafeltje in onze overvolle tuin. Maar wat is er nou leuker dan met vrienden op een warme zomeravond buiten te eten, met een goed glas wijn, en eten van eigen tuin…

Ik vond op deze pagina een erg leuk recept/idee voor Gazpacho (koude soep van tomaten, komkommer, etc.): Keukenatelier. Dat zag er zo lekker en vrolijk uit dat ik gelijk mijn oude fondueborden heb afgestoft en het recept heb gemaakt.

Gazpacho aan tafel

Alle groenten en kruiden van eigen tuin; tomaten, komkommer, knoflook, ui, peterselie, basilicum, groene paprika, rode paprika, alleen de avocado moest ik in de winkel kopen. Het was heerlijk, en gezellig, met moussaka met eigen aubergines, uien, etc. als hoofdgerecht, en als dessert een taartje met eigen kruisbessenjam met kokos. Het leek wel vakantie :-).

 

45 reacties op Daar ben ik weer :-)

Sarah 10 augustus 2014 om 22:33

Gelukkig!, je bent er weer! Wat een gemis… De afgelopen 48 uur meerdere malen de website geprobeerd te starten, maar inderdaad, geen contact.
Dat viel tegen! Je bent zo’n onderdeel van het moestuinierleven geworden, dat ik me gewoon onthand voelde.
Los van het dagboek, is jouw website bijna mijn handboek ‘soldaat’ voor het moestuinieren. Dus fijn dat je er weer bent, Diana.

Diana 11 augustus 2014 om 07:55

Dankjewel, fijn dat je toch gewoon bent blijven proberen of de website weer online was!
Diana

Janneke 11 augustus 2014 om 09:04

Hier nog zo iemand, het is hetzelfde als kijken op een stilstaand horloge. Ook ik kijk meerdere keren per dag of er nieuws is en naar de reacties. Blij dus dat je er weer bent!
Janneke

Diana 11 augustus 2014 om 10:06

🙂
Ik vertrouw er maar op dat mijndomein niet vaak zo’n storing heeft, zo 2 keer per jaar ligt de website er wel eens een ochtend of halve dag uit, maar dit was de langste storing die ik zelf heb meegemaakt. Het was voor mij ook lastig, achter de schermen al druk bezig met alle beschrijvingen voor de zadenlijst maar ik kon zelf ook niet inloggen en dus niets doen. En nu schijnt de zon, dus ik ga nu maar snel achter de computer vandaan en naar de tuin :-).

groetjes,
Diana

Ilse van dijk 16 augustus 2014 om 10:19

Beste diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin achter mijn huis. Vanmorgen kon ik de tuin inlopen om alles bij elkaar te halen voor een hele grote pan bonensoep. Wat een geluksgevoel en wat een rijkdom. Dank zij jouw site heb ik zoveel geleerd.
Dank je wel. Wens je veel geniet momenten. Ik snap nu hoe dat voelt.
Groetjes, Ilse

Diana 17 augustus 2014 om 07:38

Hallo Ilse,

Gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar (en zo te horen niet je laatste :-)).
Ja leuk hè, een maaltijd maken van alles wat je in je eigen tuin kweekt.
Veel plezier met oogsten!

Diana

lina bakker 10 augustus 2014 om 22:39

lekker genieten meisje! ziet er fantastisch uit!

Diana 11 augustus 2014 om 07:58

Dankjewel, het was ook erg lekker, en gezellig de hele avond buiten gezeten (en de laatste dag mooi weer voor de komende koele natte periode, dat heeft ook vast geholpen).

groetjes,
Diana

natuurlijk-rijk 11 augustus 2014 om 07:16

Bolchrysanten, nu al dat is inderdaad wel te vroeg, al hebben we gisteren al de eerste hazelnoten geoogst, dat is voor mij ook al een beetje herfst 🙁

Diana 11 augustus 2014 om 08:00

Ja, hazelnoten is ook wel een beetje herfst. Met stoofpeertjes en kweeperen zou het hier ook echt herfst worden.
Grappig dat zo heeft iedereen z’n eigen gevoel heeft bij bepaalde bloemen, groenten, kruiden en fruitsoorten :-).

groetjes,
Diana

Thea 11 augustus 2014 om 07:45

Gelukkig de web er uit, niet jij persoonlijk.

Diana 11 augustus 2014 om 08:04

Hallo Thea,
Nee hoor, het kwam echt door de storing.
Maar dan is het wel jammer dat ik dat niet ergens kan melden, mensen moeten maar raden wat het is en hoe lang het duurt.
Wellicht moet ik eens overwegen een twitteraccount te nemen, maar eigenlijk heb ik daar én geen verstand van én geen tijd voor :-).

groetjes,
Diana

Christa 12 augustus 2014 om 12:32

hoi Diana,
Het komt niet zo vaak voor – gelukkig!! – dat je zo’n tijd ‘eruit ligt’, maar je zou aan je webhost kunnen vragen of bezoekers in geval van storing automatisch naar een andere pagina geleid worden, waar bijvoorbeeld een persoonlijk bericht van jou op staat. Nu krijg je alleen een systeemmelding waar je niets wijzer van wordt.
Blij dat je prachtige site weer online is!
Christa

Diana 13 augustus 2014 om 08:02

Hallo Christa,
Hallo Christa,

Ik heb geen idee waarom de website niet bereikbaar was, het was in ieder geval waarschijnlijk even een chaos bij mijndomein.nl. Ik heb op zondag de twitterberichten in de gaten gehouden tot de website weer online was en daar werd heel veel geëist, gedreigd, en gescholden. En ik begrijp heel goed dat het heel erg vervelend is om zo lang offline te zijn wanneer je ondernemer bent en een webshop hebt, maar de mensen van mijndomein zullen toch ook gewoon heel erg hun best hebben gedaan om alles weer zo snel mogelijk in orde te maken. Ik heb deze website nu 3 jaar bij mijndomein, en ik kan me op deze grote storing na slechts 2 keer herinneren waarin ik een ochtendje offline was. Ik ga er maar vanuit dat het voorlopig goed blijft gaan :-).

groetjes,
Diana

Marjolein 11 augustus 2014 om 07:54

Fijn dat je er weer bent! Het is een wonderlijke, digitale wereld. Ik ken je alleen via je website, maar mijn bezoekjes hier zijn bijna dagelijks, dus het voelde even heel ongezellig, die database-melding…

En wat ziet die tafel er uitnodigend uit, nog eens extra lekker omdat bijna alles uit eigen tuin komt.

Compliment ook voor je foto’s, ik ben zelf fotograaf geweest en herken ze als kwalitatief heel goed, zowel technisch als qua compositie. En dan nog zo’n goed verhaal erbij, top!

Groetjes,
Marjolein.

Mieke R 11 augustus 2014 om 11:31

Fijn dat je weer in beeld bent. Jou site niet dagelijks kunnen bekijken is bijna nog erger als een kapotte wasmachine.
Groet Mieke R

Renée van Esch 11 augustus 2014 om 21:51

Hahahaha. Ik herken dit meteen !

Diana 12 augustus 2014 om 08:43

Nou, ik liever offline dan een week met de hand wassen hoor 🙂

Diana

Anneke 11 augustus 2014 om 16:07

hallo Diana,
zoals velen schrijven was ook ik onthand. Maar gelukkig de website doet het weer. Ik heb een vraag over het invriezen van mijn boontjes (haricots verts). Omdat ik ook dit jaar een geweldige oogst had en ze niet allemaal tegelijk kon opeten heb ik de boontjes ingevroren. Ik vind het eindresultaat ronduit smerig. Het lijken net natte dweilen. Ik zal iets niet goed doen maar wat is dan mijn vraag. Ik was ze, blancheer heel kort, dompel ze onder in ijskoud water (ik koop zelfs ijsklontjes om het water zo koud mogelijk te krijgen!) en laat ze uitlekken. Daarna in zakjes in de vriezer. Diana kan jij mij zeggen wat te doen?
Dank voor de moeite,
Anneke

Diana 12 augustus 2014 om 08:34

Hallo Anneke,

Ik heb op zoveel manieren (rauw, gekookt, geblancheerd) boontjes geprobeerd in te vriezen maar het is gewoon niet lekker (is mijn mening hoor, daar is niet iedereen het mee eens). Snijbonen gaat wel prima, maar sperziebonen worden uiteindelijk altijd slap of nat of taai (en in het ergste geval alle drie tegelijk). Ik vries nog wel boontjes in, in korte stukjes (van 1 of 2 of hooguit 3 centimeter). De 1-centimeterstukjes kunnen nog prima in een roerbak worden gebruikt, de 2- of 3 centimeter-stukjes gebruik ik voor bijvoorbeeld Sajoer Boontjes of een Curry (waarin ze dus in kruiden en een saus kunnen stoven – dan zijn ze ook nat maar omdat ze zo klein zijn en in een kruidenmelange of saus zitten valt dat niet op ). Maar gewoon gekookte boontjes uit de diepvries voor een maaltijd met een gekookte aardappel en een balletje gehakt vinden wij echt niet lekker, en zo vriezen we het dus al zeker 15 jaar niet meer in. Voor zo’n maaltijd gebruik ik dan snijbonen, dat gaat wel prima.

Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt….
Diana

Anneke 14 augustus 2014 om 12:02

hallo Diana,
dank voor jouw antwoord. Ik weet nu zeker dat invriezen van speciebonen wat mij betreft niet meer aan de orde is.

hartelijke groet,
Anneke

Edda 18 augustus 2014 om 23:11

Ik maak de boontjes in met een pressure canner. Niet zo lekker als vers, maar veel beter dan ingevroren. De pressure canner is veel veiliger dan wecken en wordt in Amerika veel gebruikt. Niks voor jou, Diana?

Diana 19 augustus 2014 om 08:05

Hoi Edda,

Dank voor de tip. Zelf ben ik eigenlijk wel prima tevreden zoals het nu gaat, ik heb geen dure weckketel / pressurecanner / etc.. maar zal niet zeggen dat ik het nooit zal kopen. Wij hebben 2 grote vriezers (en dan nog 3 vakken onder de koelkast). En eigenlijk vind ik alleen boontjes niet lekker uit de vriezer (maar wel als we het als sajoer eten), ik ben heel tevreden met onze ingevroren rodekool, bietjes, worteltjes, etc.. En ik probeer ook om zoveel mogelijk vers te eten, dus in de winter boerenkool, winterharde spitskool en mosterdblad en rucola, winterandijvie, veldsla, etc.. Maar wie weet, ik zal zeker nog eens googlen. Onze tuinbuurman weckt altijd (boontjes maar ook venkel, etc.), het lijkt mij altijd zo’n tijdrovend ‘gedoe’ :-). Ik zal vanavond eens googelen op recensies van een pressurecanner.

groetjes,
Diana

Edda 19 augustus 2014 om 09:43

De pressurecanner zelf valt mee in prijs (50 euro voor een grote?), maar het verschepen ervan kost ook nog wel wat. Het is voor boontjes niet zo tijdrovend, want die doe je rauw in de potten en er kunnen wel 6 grote potten tegelijk in de canner. Er zijn ook leuke youtube filmpjes van Amerikanen die voordoen hoe ze inmaken met de pressure canner.
Groetjes,
Edda

Diana 20 augustus 2014 om 07:59

Hallo Edda,

Dat is dan goedkoper dan de gemiddelde weckketel.
Dan ga ik toch maar eens googlen en op youtube kijken :-).
Nogmaals dank voor de tip!

Diana

Anne Marie 11 augustus 2014 om 17:36

Ook ik ben blij dat we weer kunnen genieten van je tuindagboek en weetjes op de site.
Ik heb een vraag over mijn paprika’s, die het geweldig doen. Eerst alleen maar groen en geen bloemen, maar ze zitten nu voller dan ooit.
Helaas lag vandaag 1 volledig tak met veel nog paarse paprika;s op de grond.
Wat kan ik er nog mee. In de kas op de plank leggen om te rijpen of er direct wat mee doen? Het zijn ODA paprika’s en ik heb ze in potten in de kas.
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,

Anne Marie (Baflo)

Inge Wendrich 11 augustus 2014 om 22:27

Fijn hoor Diana dat je er weer bent!
En wat een gezellig, en vast lekker etentje, ziet er goed uit hoor, en vast lekker, het smaakt altijd lekkerder van
“Eigen grond” toch?
Groetjes Inge

Diana 12 augustus 2014 om 08:42

Hallo Inge,

Heeft vast ook te maken met alle zweetdruppels die voor de oogst van groenten al zijn gevallen 🙂

Diana

Diana 12 augustus 2014 om 08:41

Hallo Anne Marie,

Jammer, ook ik had hier een geknakte tak met paprika’s gisteren. Ik heb daarna gelijk alle takken van alle planten goed nagekeken en met touw opgebonden waar nodig en stevige stokken gezet. De onrijpe paprika’s zullen niet meer rijpen (tenzij ze al voor een klein deel hun rijpe kleur hebben). Maar je kunt ze natuurlijk wel gewoon eten, ze zijn minder zoet en meer fris/kruidig van smaak, soms met een klein bittertje (maar de Oda heeft daar minder last van dan de meeste groene paprika’s). Net zoals je in de winkel in zo’n pak van 3 paprika’s altijd een gele, rode maar ook een onrijpe groene paprika hebt.

En mocht je onrijpe paprika’s alleen niet direct heel erg lekker vinden, dan kun je nog overwegen ze in stukjes te snijden en in te vriezen en later te mengen met rijpe paprikastukjes. Wij gebruiken paprikastukjes uit de vriezer in de winter voor soepen en sauzen, macaroni, etc..

groetjes,
Diana

Renée van Esch 11 augustus 2014 om 21:50

Pff wat een opluchting ! Ik was al bang dat ik mijn “tuin-bijbel” kwijt was….
Ik ga snel weer lezen !!!!!

JG Baas vd Akker 12 augustus 2014 om 20:11

beste Diana,voorheen stond op je site hoe je zaden kon ontdoen van een laagje zo dat ze beter/sneller zouden kiemen,een soort schimmel methode en nog een andere ,ik dacht met zand?ik kom dat echter niet meer tegen bij zaaien,ben je van die methodes afgestapt?of kijk ik niet goed op de site.
met vriendelijke groet,joke
ps,petje af voor je site,ik geniet er iedere keer van en leer een heleboel

Diana 13 augustus 2014 om 08:11

Hallo Joke,

Zelf gebruik ik de methode met het zand niet zo vaak. Terwijl het wel echt heel goed werkt hoor. Maar ik vind het zelf vooral geschikt voor wat kleinere hoeveelheden. Voor grotere hoeveelheden zaden gebruik ik eigenlijk altijd de methode met het fermenteren. Je kunt de informatie vinden op de pagina van de tomaten: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/ (bijna onderaan de pagina). Maar misschien is het handig als ik het ook nog even op een wat meer algemene pagina (zoals de pagina over zaaien en zaden oogsten) beschrijf (omdat dezelfde methode ook goed is voor komkommers, Melothria, etc.). Ik noteer het even en zal komende herfst eens kijken of ik het op een betere plek kan plaatsen.

groetjes,
Diana

loes bloks 14 augustus 2014 om 20:42

hallo Diana

ik lees met plezier je website

heb een vraag

ikheb de bladeren van mijn tomatenplanten er af gedaan omdat er schimmel in zat
komen er dan geen tomaten meer aan
het lijkt dat de bloemen verdroogt zijn

gr loes

Diana 15 augustus 2014 om 07:59

Hallo Loes,

Het is nooit goed wanneer er helemaal geen blad meer aan de tomatenplanten zitten (want zij zorgen voor groei, opname van vocht en voeding en afgifte van afvalstoffen). Maar het kan wel, zelf doe ik dat in het najaar ook wel eens en op zich bloeien tomaten dan nog wel hoor. Waarom je bloempjes verdrogen durf ik niet te zeggen want ik ken je omstandigheden niet, het heeft waarschijnlijk niet direct iets te maken met het afgehaalde blad, eerder met droogte of juist vocht, of de ziekte zelf. Je kunt zo’n verdroogd bloempje wel eens voorzichtig weghalen, dan kun je zien of je een vruchtbeginsel (heel klein lichtgroen bolletje) ziet.

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt….
Diana

Margo 14 augustus 2014 om 23:34

Ik heb niet gemerkt dat jij ook uit de lucht was, want had het druk met mijn eigen weblogs, bij MijnDomein. Ik ben overgestapt naar een andere provider. Vertrouw het gewoon niet meer.

Diana 15 augustus 2014 om 08:10

Hallo Margo,

Ik ben met slechts 1 grote en 2 kleine storingen in 3 jaar echt prima tevreden met mijndomein (vroeger had ik mijn website bij freewebs, dat zegt wellicht genoeg).
Bovendien heb ik net in mei mijn contributie van 99 euro betaald. En ik heb de tijd en al helemaal de kennis en kunde niet om zelfs maar aan overstappen te denken :-).

groetjes,
Diana

Simone 15 augustus 2014 om 17:09

Hallo Diana, ik wil je even meedelen dat jouw coral queen tot de lekkerste tomaat is uitverkoren door mijn familie ! Ze is heerlijk en sappig ! Het enige min puntje is wat mij betreft dat ik de tomaat zo moeilijk van de steel en daarna van het kroontje afkrijg ; ik heb nu al gespalkte takken lucifersstokjes met plakband erom heen

Diana 15 augustus 2014 om 20:17

Hoi Simone,

Wat leuk om te horen! Ik kan me niet herinneren dat ik de tomaten lastig van de takjes af kreeg, eigenlijk heb ik daar hier vooral last van bij echt grote vleestomaten, waarbij de kroon verzonken ligt in die tomaat. Voor de soep is dat niet erg, dan snij ik er gewoon omheen, maar voor in salades en plakjes is het natuurlijk wel vervelend. Ik hoop dat de smaak en sappigheid het minpuntje goed maakt!

Diana

Mark en Marion 15 augustus 2014 om 17:10

Blij dat je er weer bent!

Diana 15 augustus 2014 om 20:13

Dankjewel!
Diana

Belia van den Berg 16 augustus 2014 om 12:13

“Het leek wel vakantie :-)”, schrijf je. Ben jij wel eens op vakantie, weg van je tuin?
Als ik allerlei pagina’s op je site zo lees, dan bewonder ik wat je allemaal uitprobeert, voor elkaar krijgt, tegelijk bijhoudt èn er dan ook nog over schrijft, je ervaringen, successen en tegenslagen deelt.
Ik heb er veel aan, ik kijk bij vragen over gewassen of het verwerken van oogst altijd eerst op je site. Dank dus voor die extra inspanning (en ongetwijfeld extra lol) van het delen!
Fijne vakantie op je tuin!

Diana 17 augustus 2014 om 07:44

Hallo Belia,

Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
Nee, eigenlijk gaan wij niet op zomervakantie. En daar ben ik ook niet aan gebonden dus in de zomer lekker op de tuin, fles wijn mee, en met vrienden genieten van eten van eigen tuin vind ik vakantie genoeg :-). Maar wij gaan vaak in voor- en/of najaar een weekje weg, wanneer het wat minder druk is in de tuin. Ik durf het bijna niet te zeggen maar zelfs dan ben ik nog vaak op zoek naar mooie tuinen, zoek ik zaden of stekjes, etc.. :-).

groetjes,
Diana

Kah Wai 18 augustus 2014 om 14:09

Beste Diana,

Wat een geweldige site heb je over je nog mooiere moestuin. Ik vroeg me af of je advies kon geven over babymais. Niet zo zeer om zelf te telen, maar misschien dat je deze zelf nog teelt. Ik heb namelijk een paar exemplaren nodig voor het maken van foto’s voor mijn proefschrift. Nu kan ik babymais natuurlijk kopen in de supermarkt of toko, maar nu wil ik speciaal nog de babymais met het groene gedeelte er nog aan vast. Dit heb ik tot heden nergens kunnen vinden. Weet jij toevallig waar dit wel te verkrijgen is?

groet,

Kah Wai

Diana 18 augustus 2014 om 20:10

Hallo Kah Wai,

Ik heb zelf geen babymaïs staan, die teel ik eigenlijk al een paar jaar niet meer. En ik heb even gekeken maar niemand op ons volkstuinencomplex heeft babymaïs staan.
Ik hoop dat iemand dit leest en je verder kan helpen. En anders zou je misschien op de markt kunnen kijken? En anders wellicht gewoon eens op een zaterdag naar een plaatselijke volkstuinvereniging gaan en uitleggen wat je zoekt en waarom. Als er mensen zijn die babymaïs telen mag je wellicht 1 of 2 kolfjes hebben.
Ik hoop dat het je lukt om ze te vinden!

Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties