Bijzonder

Solanum aethipicum Aubergine Striped TogaIk hou heel erg van ‘gewone’ planten. Hier staat in de tuin altijd een gewone donkergroene courgette, en oranje zomerworteltjes, groene herfstprei. Ik sla nooit krulandijvie of kropsla over. Maar ik vind het ook heel leuk om eens iets bijzonders te kweken.

En wat dan bijzonder is mag ik zelf invullen, en hoe ik dat teel ook. Soms zijn dat soort gewassen voor herhaling vatbaar, soms valt het tegen en was het eenmalig, soms was het leuk maar voor verbetering vatbaar.

En dus staan ook dit jaar tussen de gewone donkerrode bietjes en groene boerenkool weer een aantal bijzondere groentesoorten of -rassen.

Op de foto rechts zie je een kleine aubergine. Maar dan niet een aubergine uit de Solanum melongena-groep (dat is de bekende donkerpaarse aubergine, al zijn ze er ook in wit, lilaroze, groen, etc.). Dit is een aubergine uit de Solanum aethiopicum-groep. De aubergines zijn eetbaar, vaak iets pittiger/bitterder van smaak. Ze worden veel gebruikt in Afrika, aethiopicum betekent uiteraard dat ze oorspronkelijk uit Ethiopië afkomstig is.

En toch doet ze het hier erg goed in de kas, grote planten, witte bloempjes, en veel vruchtjes. Ze zijn eetbaar als ze crème/lichtgroen met donkergroene streepjes zijn, op de foto is ze rijp en niet lekker meer (bitterder en al vol met zaden). Je schijnt ze ook te kunnen drogen en voor decoratie te gebruiken (je vindt de rassen binnen deze groep dan soms onder de naam ‘pumpkin on a stick’, dat ga ik misschien eens proberen. In ieder geval leuk om na jaren weer eens telen, ze doet het even goed als toen.

De volgende foto van de Allium ameloprasum, oerprei:

Allium ampeloprasum Oerprei oogst

Vind ik persoonlijk ook echt nog steeds heel bijzonder. Je stopt bolletje in formaat zilveruitje in de grond in september. Je kunt er dan in de winter sprieten van oogsten (zoals grove bieslook of lenteui). En in de zomer verdwijnt het blad en kun je de uitjes oogsten. Elke uitje is een groter bolletje geworden, met nakomelingen eraan vast. Je eet wat je wilt, en je plant kleinere en grotere bolletjes weer uit voor de oogst in winter en het jaar erop. Grappig. En lekker, want de uitjes smaken fris, zacht, meer naar prei en lenteui dan echt naar ui. Ik heb een tas vol geoogst, misschien ga ik er eens wat van in zoetzuur inmaken. En natuurlijk weer een deel uitplanten.

De volgende foto van de Capsicum pubescens Turbo Pube:

Peper Turbo Pube bloem

Een peper. Eigenlijk wel een redelijk gewone peper, maar toch ook anders. Want ze kan niet kruisen met welke andere peper dan ook, en dus ook niet met paprika. En ze heeft ook ander blad, wat wolliger. En ze heeft bij de opkweek veel warmte nodig. Maar kan als volwassen plant veel meer koude verdragen. Ze doet het niet goed in de kas, want daar is de luchtvochtigheid te hoog (ze groeit en bloeit er prima maar zet slecht vrucht). En dus staat ze hier normaal gesproken buiten, in een pot. Dit jaar toch in de kas, maar met de ramen gekalkt en ze staat direct naast de deur. En jawel, naast deze mooie paarse bloempjes zitten er ook pepers in. De pepers zijn vaak behoorlijk heet en ze hebben zwarte zaden, ook bijzonder.

Ipomoea batatas Zoete aardappelEn dan nog een nieuw soort dit jaar. Eindelijk dit jaar eens een zoete aardappel telen.

En dan is het nog best lastig om uit te vinden hoe dat zou moeten, want op internet vind ik er veel tegenstrijdige informatie over.

En dat is alles wat ik er nu over kan vertellen, want ik heb geen idee hoe dit afloopt. Ik heb haar in een plastic pot, want dat is warmer dan de volle grond. En ze heeft wat kali gehad voor de ontwikkeling van de knol.

En nu is het wachten. De plant groeit prima (eigenlijk zijn het er 3 in deze grote pot).

Wat jammer toch dat ik zo lang moet wachten, ik heb de knollen al in maart laten spruiten, en na al die maanden kan ik niet eens kijken of er knollen in de pot groeien. En zo ja, hoeveel dan, en hoe groot zijn ze. Ik wacht het maar af, geef braaf water en laat de planten maar groeien zoals ze willen.

Als het wat wordt zal ik er een pagina over maken, want je kweekt de planten niet op van de aardappel zelf (zoals je een gewone aardappel laat spruiten en die plant), maar je hangt de knol met prikkers boven een glas water en zet ze warm. De ‘spruiten’ vormen al snel blaadjes en zodra ze worteltjes maken snijd je ze voorzichtig af en pot je ze op. Elke zoete aardappel kan dus voor meerdere planten zorgen.

Tot slot dan nog iets bijzonders.

Cyperus esculentus AardamandelDeze Cyperus esculentus, aardamandel, teelde ik een jaar of 3 geleden ook al. Toen in een te kleine pot, in een vergeten hoekje in de kas. En toen oogstte ik haar te vroeg, met een matige opbrengst. Maar nu een nieuwe poging, niet in de kas, want zoveel warmte schijnt ze helemaal niet nodig te hebben. Maar wel voor de kas (lekker warm en beschut en zonnig). En in een grotere pot (want ze kan behoorlijk woekeren, dan vind ik een pot altijd een goede oplossing). En met wat Culterra als voeding. En minder vergeten, dus wat vaker water. En ik ga haar dus later oogsten, ga zeker nog anderhalve maand wachten.

De planten maken knolletjes onder de grond, ze smaken vers naar amandelen. Als ze langer liggen worden ze taai maar dan kun je er Horchata de Chufa van maken, een in Spanje geliefd drankje. Zou ik ze ook kunnen bakken? Dan worden ze wellicht weer wat knapperiger. Of misschien moet ik gewoon niet alles in 1 keer oogsten, maar alleen oogsten wat ik nodig heb en de rest laten zitten en groeien. Als het bevalt laat ik haar wellicht in de kas overwinteren. We zullen het zien…

Tot zover iets over wat bijzondere soorten van dit jaar. En dan heb ik de Melothria scabra nog niet genoemd, en de pompoen Pink Banana, en de klimcourgette (die ondertussen al zo’n 4 meter lang is en ondertussen wat irritant door de tuin heen woekert), etc., de knolcapucien in pot, etc.. Leuk om allemaal eens te proberen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cecile

Hallo Diana,
Leuk die aparte soorten, maar eh…..wanneer heb je die foto’s gemaakt? Het ziet er zo zonnig uit bij jou. Hier (Wijchen) is het al dagen stikdonker overdag en ik zak zowat weg als ik tussen mijn planten loop….
Ik had in juli nog bonen gezet (stam en stok) maar ben bang dat het niet veel meer wordt…

Alex

Hallo Diana,

Erg leuke site met een hoop info. Dank voor je inzet.

Hoeze heb jij nog bonen klaar staan? Is het niet te laat daarvoor?

Groeten,
Alex

Christa

Bij plaatsgebrek, zoals bij ons, kunnen pronkers uitkomst bieden! Deze zijn hebben een lang groeiseizoen en ze zijn multifunctioneel: ik teel ze speciaal voor de binnenbonen, maar omdat je ze ook als sperzie- of snijboon kunt eten, profiteer ik nog tot in oktober van de jonge peulen die niet meer rijp worden. Heerlijk!

Carine

Hallo Diana,

Tijdens onze vakantie zorgen verschillende lieve buren en vrienden altijd voor onze tuin en moestuin. Ze mogen dan ook naar hartelust oogsten en bloemen plukken. Wij blij, zij blij !!
Bij thuiskomst spurt ik zowat naar de moestuin en word ik omarmd door de pompoenen en courgetten die intussentijd uitgegroeid zijn tot jungle-exemplaren.
Maar dit jaar was het anders…. De pompoenen en courgetten even enthousiast, maar de tomaten…. Een slagveld ! Phytophthora had flink toegslagen tijdens onze afwezigheid. Ik had 20 soorten staan, en van iedere soort 2 planten. Ze deden het geweldig maar helaas… Alle moeite voor niets geweest.
Gisteren alles met pijn in mijn hart in de kliko gestopt.
Een “oude wijze man” vertelde me een paar dagen geleden dat ik het nu wel kan vergeten om tomaten te kweken. Het zal toch niet waar zijn….
Wat is er nu lekkerder dan een vers geplukt tomaatje, opgewarmd door de zon, ter plekke op te eten?
Kan ik volgend jaar echt geen tomaten meer planten? Heb jij rasssen die wel nog kunnen? Ze staan bij mij netjes onder een afdakje, beschut tegen de regen.

Margo

Omdat ik ook Phytopthora in mijn tomaten had, buiten in de tuin, is dit voor mij ook goede info. Begrijp ik het goed dat ik de tomaten volgend jaar wel weer in de tuin kan zetten, alleen niet op dezelfde plaats?

Bozo

Het beste is om resistente rassen te bekomen, je blijft anders in een visuele cirkel ronddraaien met als gevolg dat de kans dat je de planten moet rooien significant toeneemt. Resistente rassen zijn ook heel smakelijk, zowel bij de aardappels als de tomaten! Als aardappel teel ik Ditta’s, Sarpo Mira en Bionica. Voor de tomaten heb ik pas hier ergens een linkje gezet voor een tiental rassen……. 😉

Margo

Hartelijk bedankt Diana, en Bozo, voor jullie info. Ik heb inderdaad de resistente rassen genoteerd. Goed idee om resistente en niet resistente maar vroege rassen te planten. Onze moestuin bevindt zich niet op een moestuin complex maar wel in het buitengebied van Dordrecht waar mogelijk aardappels geteeld worden. Zelf heb ik de zieke tomaten in zakken gestopt en in de kliko gedaan. In mij postzegeltje tuin bij ons huis in een woonwijk heb ik ook een paar tomatenplanten staan die mooie tomaten dragen! So far – so good dus. Nu nog even rood worden.
Ik wou je trouwens nog even complimenteren met je geweldige site Diana. Ik heb er heel veel aan, het is prachtig geordend, mooie en duidelijke foto’s erbij, bedankt daarvoor!
Groetjes, Margo

Mario

Dag Diana, op zoek naar info over aardbeienplanten herkende ik bij het lezen van de geopende pagina meteen dat dit van jouw hand moest zijn. De foto gaf de zekerheid. Wat een prachtige website heb je gemaakt!! En je liefde voor het koken is ook niet verdwenen zie ik.
Groet, Mario

Isa

Hallo Diana!

Mijn bruine boontjes konden geoogst worden dus ben ik, om slapeloze nachten te voorkomen ;), gisteren maar tussen de regenbuien door aan de slag gegaan.

Nu valt er op het internet relatief weinig te lezen over droogboontjes. Vandaar (weer eens) een vraag aan jou.

Waarom moet je de planten met wortel en al uit de grond halen en ophangen? Waarom kun je niet gewoon de peultjes losknippen? Wij hebben het eerste gedaan, maar ik wil zo graag weten waaróm! Want het kost zoveel ruimte.

En dan nog een tweede vraag: op welk moment kun je de droge boontjes uit de peulen gaan halen? Of zie je dat vanzelf?

Alvast heel erg bedankt voor je antwoord!

Isa

Isa

Kijk! Wat ben ik toch weer blij met je antwoord. Dat was precies de informatie die ik zocht en nog niet kon vinden. Dan hebben we er goed aan gedaan om ze aan de plant te laten!

Hartstikke bedankt voor je snelle antwoord! En keep up the good work!

Groetjes,

Isa

Marjolein

Hoi Diana,

Ik heb ergens op je site iets gelezen over een mailinglist, in verband met de mogelijkheid om zaden te kopen. Zou je mij aan die lijst toe kunnen voegen, of is dat een besloten clubje?

Fijne dag,
Marjolein.

Marjolein

Ha Diana,

Zou dat iets te maken hebben met het herfstweer buiten?! Wat een kou en regen… En dat in combinatie met sommige gewassen die al een beetje op hun eindje beginnen te lopen, doet een mens inderdaad alweer dromen over volgend jaar.

Het is ons eerste jaar met een moestuin, maar ik ben er al volledig aan verslingerd. Niet in de laatste plaats omdat het allemaal zo geweldig smaakt. Ben nu zelfs bezig met het inrichten van een kamertje als ‘groencentrum’, met een tafel voor het raam, voor de stekjes en zaailingen van volgend jaar, en een boekenkastje voor de groeiende verzameling moestuinboekjes, en een luie stoel om dat allemaal in te gaan lezen 🙂

Ik kijk niet echt uit naar de winter, maar ik weet zeker dat deze nieuwe hobby me er doorheen gaat helpen. En ik ga een oogje in het zeil houden voor de eerste meldingen over de zadenlijst.

Groetjes,
Marjolein.

Johan Romijn

Hallo Diana,

Toevallig op de tuinenpagina van jou terechtgekomen om dat ik probeerde interessante apps te downloaden van mijn nieuwe windows 8 , ook ik heb dit jaar voor het eerst na 20 jaar weer een moestuin en ik probeer ook steeds iets nieuws, nou had ik bij kennissen aardappel :” Schwarze Ungarin” en ik heb een kilo’tje poters bij Vreeken gekocht, alleen, in mijn herinnering hadden dez aardappelen een zwarte schil, wat uit de grond gekoemen is heeft duidelijk een paarse schil en wel wit vruchtvlees, de vraag is dus: ken je deze aardappel (die wel heel smakelijk is) en is tie nou zwart of paars?

Bij voorbaat dank voor je antwoord

Johan

Anne Marie

Hallo Diana. Wat weer een mooie foto’s van leuke planten. Met name die van die allium vond ik interessant.
Ik hb de volgende vraag: mijn trostomaatjes kleuren wel, maar blijven daar waar ze aan de takken zitten groen. Ze kleuren volgens mij niet verder. Als je de tomaatjes laat zitten, gaan ze barsten en worden ze uiteindelijk zacht (nog wel te eten).
Moet ik het groene kleine gedeelte eraf snijden of kan dit wel rauw worden gegeten?
Ik gooi ze ook wel bij het vlees in de jus. Maar het gaat me om het rauw eten in de sla bv.

Alvast bedankt voor je antwoord.

Anne Marie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties