Alles tegelijk

Juli is hier wel de aller-drukste maand in de tuin. Augustus schijnt officieel de oogstmaand te zijn, maar ik kan vertellen dat we hier toch volop aan het oogsten zijn :-). Maar tegelijkertijd ook aan het zaaien en uitplanten. En verzorgen; van water geven tot dieven, toppen, blad weghalen, zomersnoei, etc., etc.. En na alle regen groeit het onkruid hier tegen de klippen op. In het voorjaar gaan we nog wel eens ‘met een plan’ naar de tuin, wetend wat we willen en kunnen doen. In deze tijd gaan we gewoon naar de tuin en beginnen we maar ergens.

Eerst nog even een foto van de bovenkant van de tomatenplanten in de kas:

Kas 2 bovenkant kas

In mijn vorige tuindagboek liet ik de onderkant van deze tomatenplanten zien. Ze zijn al zo hoog dat ze niet helemaal op de foto passen en dus koos ik voor de onderste helft want die is het mooist, met alle rijpende tomaten. Maar het leek er ook op alsof ik geen blad meer aan de tomaten hield en dat kan natuurlijk niet. Mijn regel is altijd minimaal 5 volwassen bladeren aan de planten te houden, voor de opnamen van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. En dit is dus de bovenkant van de tomatenplanten.

We moeten dus ook nog steeds iedere dag tikken, want bovenin de planten zitten nog knopjes en bloemen. Hoe hoog de planten dan precies zijn weet ik niet, ik top ze op het moment dat ik er niet meer bij kan (en uitgerekend dat ik zo’n 1.70 meter lang ben en dan mijn armen uitgestrekt langs mijn hoofd hou zullen de tomatenplanten dus zo’n 2.10 meter hoog zijn. Er komen dan gemiddeld zo’n 6 tot 8 trossen tomaten in per plant.

Soms laat ik nog wel eens een dief een tweede hoofdstam maken maar dat is maar zelden. Met ruim 80 planten hebben we zoveel opbrengst dat ik het me kan veroorloven om wat meer ruimte aan te houden, vooral handig omdat ik er dan zelf net tussen pas, en de kans op kruisen wordt natuurlijk kleiner.

Uien liggen te drogen 12-7-14

Nog meer oogst; gisteren de uien gerooid. Om ze te laten drogen hebben we van de tuinbuurman een oud bedspiraal mogen lenen waar ze nu op uitgespreid liggen (omdat ons eigen ‘droogrek’ in beslag is genomen door de Lathyrussen :-)).

Aubergine Little Fingers eerste vruchtenZe mogen hier, afhankelijk van het weer, een week of misschien 2 weken blijven liggen tot ze droog genoeg zijn om mee naar huis te kunnen.

Als het loof helemaal dor en bruin is en afvalt knippen we de wortels eraf en halen we het meeste vuil (velletjes en grond, etc.) eraf en mogen ze in de kisten naar hun bewaarplaats.

Mocht het toch nog veel gaan regenen gaan ze mee naar huis en gaan we ze onder een afdak ophangen om te drogen.

We hebben de eerste 4 overvolle emmers tomaten geoogst en nu beginnen ook de nog meer Tropische groenten in de kas te bloeien, en soms al wat vruchten te geven.

Op de foto zie je de eerste vruchten van de aubergine Little Fingers. Ze is een vroege aubergine, hier samen met de Striped Toga gaven de eerste vruchten. De vruchten zijn dan ook maar klein hoor, dat kun je niet op de foto zien maar ze zijn maar iets langer dan een vinger en dan 2 of 3 keer zo dik. Toch leuk (en lekker, hoop ik).

Op de volgende foto zie je mijn kleine onderschatting; de courgettes op broeimest (waarbij je een flinke hoeveelheid verse mest met stro op een hoop gooit en dat afdekt met tuingrond. Onder de tuingrond gaat de mest met stro composteren en dat geeft warmte aan de grond. En onze grond is nogal rijk, samen met de koemestkorrels en Culterra die we hebben gegeven groeit de hele hoop met courgettes en pompoenen nu de tuin bijna uit.

Courgettes groeien op mest

We moeten al uitlopers afknippen, zodat ze niet in de naastgelegen pruimen- en perenbomen gaan klimmen, en aan de voorkant toppen zodat ze niet het aardbeienveld in kruipen. We hebben in ieder geval al wel een stuk of 30 courgettes kunnen oogsten.

En ik heb nog een nieuwe courgette gezaaid, en trouwens ook nog een komkommer. Want de eerste tekenen van meeldauw laten zich zien, niet zo vreemd in dit warme vochtige weer bij planten die langzaam uitgeput raken van het geven van zoveel oogst.

Peper Schwarze Peperoni eerste rijpMet nu nog 1 of 2 nieuwe courgettes (en kaskomkommers) te zaaien hoop ik die over 2 weken al uit te kunnen planten en dan er dan in september en oktober van te kunnen oogsten (al hangt dat dan natuurlijk ook altijd af van het weer).

Tot slot nog een foto van de eerste rijpe peper van dit jaar; de Schwarze Peperoni. Mooie planten, met wat paars in het blad, bloeiden als eerst (met paarse bloempjes), en de pepers rijpen dus van zeer donkerpaars naar helderrood.

Ze ziet er wat Jalapeño-achtig uit, of ze ook net zo heet en even kruidig van smaak is weet ik nog niet, dat ga ik komende week eens voorzichtig proeven.

 

 

21 reacties op Alles tegelijk

coby 13 juli 2014 om 15:36

Ziet er weer top uit Diana .
Mooie kleurtjes , is altijd leuk om te zien .
Zoals jij de tomaten doen , doet mijn moeder het ook .
Alleen onze fout dit jaar was ( 1ste jaar in de kas) de kas te vaak dicht gehouden met vochtig weer . Dus meeldauw op de tomatenbladeren.
Normaal zouden we niets gebruiken ervoor , maar we vonden het toch wat zonde van de planten en hebben met zwavel gespoten .
Tot op heden geen sporen meer terug gevonden .

Hier ook al wat leuke oogst tussendoor 🙂
De pepers gaan hier al verkleuren zo leuk altijd .

Ik zag dat je het begin van je aankomende zadenlijst ook al gemaakt heb 🙂
Ben benieuwd wat je straks allemaal kan aanbieden yeaahhhh hahahaha

groetjes coby

Diana 14 juli 2014 om 08:20

Hallo Coby,

Ik kan me één keer, een jaar of 15 geleden, herinneren dat een tuinbuurvrouw eens zwavel preventief heeft gebruikt bij de druif in haar kas. Maar ze deed dat blijkbaar qua verhouding niet goed en vooral bij zonnig weer, alle blad was de dag erop verbrand en de trosjes druiven kwijnden weg. Sindsdien heb ik me bedacht dat maar over te slaan :-). Maar ik hoop dat het bij jou werkt en dat alles goed komt!

Hier begint er nu meeldauw in de 3 komkommerplanten te komen. Ik knip dan gewoon alle aangetaste bladeren weg, vaak kan een plant dan nog weken mee zonder dat het echt grote gevolgen heeft voor de opbrengst. En vandaag mijn heermoesgier maar eens zeven, ik ben benieuwd of dat nog een positief effect geeft…

Nou, ‘begonnen met de zadenlijst’ is een groot woord, gisteren de eerste 2 tomaatbeschrijvingen gemaakt, er is nog heel veel te doen. Maar de opzet is er, ondertussen heb ik alles van de website gehaald zodat ik rustig achter de schermen aan de website kan werken, en mensen die de website bezoeken geen last hebben van de ‘werkzaamheden’ :-).

groetjes,
Diana

coby 14 juli 2014 om 13:46

Oeps ik ben niet duidelijk geweest zie ik .
Het is niet puur zwavel wat we gebruikt hebben hoor.
We hebben een pak gekocht van bayer garden voor de moestuin (Microsulfo spuitzwavel) .
Daar de gebruiksaanwijzingen gebruikt en we hebben
s ‘ávonds laat in het donker gespoten .

Tot op heden gaat het goed de tomaten groeien dapper door het nieuwe blad ook .
Links en rechts had ik wat blad laten zitten met wat sporen erop van de meeldauw om te testen of het werkt.
De plekjes zitten er inderdaad nog op , maar ze zijn nu bruin geworden , het lijkt wel of ze geisoleerd zijn .

Moet wel zeggen het ruikt idd zwaar naar zwavel ook al is het gemixt met ??

Het is in iedergeval een goede les voor volgend jaar dat we de deur ook gewoon open houden met warm nat weer , en niet alleen het raam 😉

Hahaha gelijk heb je dat je “achter de schermen “eraan werkt , anders krijg je steeds vragen of je al zaden heb om te verkopen 😉

groetjes coby

Agnès 14 juli 2014 om 06:34

Ik lees je blog heel erg graag. Ik vind het heel leuk om te lezen wat je aan het doen bent en hoe het gaat op de tuin.
Bedankt voor je leuke blog en prachtige site. Ik kan goed terug lezen dat je hart in je tuin ligt en daarom onderscheid jou site zich van anderen. Groeten!

Diana 14 juli 2014 om 08:21

Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana

Marco 14 juli 2014 om 08:36

Goedemorgen Diana,

Ik was zaterdag op mijn groentetuin en zag in 1 van de vier rode kolen dat de beginnende koolvorming allemaal gaatjes had van 5 tot 10 mm. Toen ik wat verder er in keek zag ik wat bruinachtigspul soort eitjes. enig idee wat het is en wat ik er mee kan, kool laten staan, behandelen of juist verwijderen. Wil niet dat ze allemaal aangetast worden, ik heb er alleen een net overleggen tegen de vogels.

gr. Marco

Mark en Marion 15 juli 2014 om 04:54

Rupseneitjes! Wij hadden ze ook op de rode kool zitten. Trouwens, wij hebben hier enorm veel last van rupsen. Meteen verwijderen nu het nog eitjes zijn! Rupsenvraat wil je niet hebben in je tuin.

Marco 15 juli 2014 om 06:26

hoe kan ik die het beste verwijderen, de plant of alleen de eitjes en hoe dan?
bedankt, Marco

Mark en Marion 16 juli 2014 om 05:00

Wij vegen ze er gewoon met een papieren zakdoekje voorzichtig eraf.

Diana 16 juli 2014 om 08:18

Hallo Marco, en Mark en Marion,

Inderdaad eraf vegen, of regelmatig met een harde waterstraal zoveel mogelijk wegspuiten.
Er zijn ongetwijfeld ook nog wel wat middeltjes tegen rupsen en larven in het tuincentrum te koop. Daar daar heb ik verder geen verstand van, maar als je zoekt op de website van bijvoorbeeld Bayer kun je het ongetwijfeld vinden.
Voorkomen doe je door geen vogelnet maar een fijnmazig insectennet over je kolen te plaatsen.

Succes ermee!
Diana

Marco 17 juli 2014 om 10:23

bedankt allemaal, ik ga poetsen en na de vakantie zien we het dan wel 🙂

Nienke 14 juli 2014 om 20:17

Hoi diana,

Wat een super leuke website heb je! Wat een liefde voor alles wat groeit em bloeit, en wat een liefde om het voor ons allemaal op te schrijven. Dankjewel!

Groetjes,

Diana 16 juli 2014 om 08:35

Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana

Inge Wendrich 14 juli 2014 om 21:41

Hallo Diana,
Kom ik weer met een vraagje,
Ik heb mijn uien gerooid, heb jij een advies wat ik nu op de lege plek kan planten of poten, ik heb nog selderij plantjes, zou dat kunnen? Of boontjes?
En moet ik de grond nu eerst weer bemesten?
B.v.d. Inge.

Diana 16 juli 2014 om 08:35

Hallo Inge,

Je kunt nog veel zaaien nu. Selderij niet meer, maar als je plantjes hebt, gaat dat natuurlijk nog wel.
Kijk vooral even in de groentezaaikalender, je kunt daar verticaal in de tijdslijn zien wat je allemaal nog kunt zaaien:
https://mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/

Of je de grond eerst weer moet bemesten ligt heel erg aan wat er heeft gegroeid en wat je al hebt gegeven.
Bijvoorbeeld; na vroege uien hoef je niet veel bij te mesten, maar na vroege kool en vroege aardappelen wel, maar dat is dan wel afhankelijk van je grondsoort (heb je al een rijke kleigrond of een armere zandgrond, en wat heb je in het voorjaar al gegeven (wanneer, en snel-/kortwerkende meststoffen of langwerkende meststoffen). En wat ga je er planten; late bonen hebben niet veel nodig, herfstandijvie dan juist weer wel. Er is dus geen pasklaar antwoord op je vraag, kijk vooral wat je wilt gaan zaaien, wat er al heeft gestaan en hoeveel voeding dat wellicht al heeft gebruikt en pas daar een eventuele gift van voeding op aan.

groetjes,
Diana

Jeroen Waelen 15 juli 2014 om 19:10

Hoi Diana,

Ik heb een vraagje over de (klim)courgette die ik in de tuin heb staan. Hij groeit op dit moment een beetje de tuin uit. Hij is inmiddels meer dan 2 meter breed en groeit over de bovenkant van de schutting heen dus ook ongeveer 2 meter hoog. Kan ik het groeien stoppen door te snoeien (en zo ja waar is dan de beste plek?) Of gaat de plant dan dood?
Verder heb ik nog geen courgette aan de planymt. De bloemen die open zijn, betreffen alleen mannelijke bloemen. Ik heb pas 2 vrouwtjes kunnen ontdekken (tegen ongeveer 40 mannen) maar de bloemen zijn nog dicht. Is dit normaal? Kan ik iets doen om te bevorderen dat er meer vrouwelijke bloemen aan de plant komen?

Groeten,
Jeroen
(eerste jaar een moestuin, dus nog een beetje amateur)

Diana 16 juli 2014 om 08:26

Hallo Jeroen,

Klimcourgettes en pompoenen kun je prima toppen als ze echt veel te lang worden, dat doe je net na een blad.
De plant zal echter toch verder willen en als dat niet in de lengte kan, dan maar in de breedte. Ze zal dan dus meer zijscheuten gaan maken.

Waarom je nog geen vrouwelijke bloempjes hebt durf ik niet te zeggen, het ligt zo te horen in ieder geval niet aan de gezondheid en of grootte van de plant.
Dan denk ik dat er niets ander op zit dan te wachten, dan komt het als alles goed gaat vanzelf. Ik heb hier 2 klimcourgettes staan en die groeien hier ook wel verder dan ik had gedacht / gehoopt :-). Ik heb ze voor een deel ook getopt, maar ook wat lange uitlopers verlegd zodat ze niet in de weg ligt. En juist aan die wat langere uitlopers verschijnen nu hier de courgettes. Misschien is het anders een optie om niet te toppen maar om haar terug de schutting af en de tuin weer in te leiden? De uitlopers liggen los en kun je dus voorzichtig (oppassen dat ze niet breken/knakken) maar makkelijk verleggen.

Ik hoop dat je alsnog een goede opbrengst krijgt!
Diana

Jeroen Waelen 21 juli 2014 om 16:46

Beste Diana,

Ik was wat vroeg met mijn vorige vraag, een paar dagen later hingen er al 5 courgettes en de eerste is nu al geoogst!

Ik heb nog wel een andere vraag. Mijn spercibonen krijgen geel blad. Missen ze bepaalde voeding misschien? Heb jij enig idee? Alvast bedankt weer!

Ps wat een prachtige dite heb je!

Groeten, Jeroen

Diana 21 juli 2014 om 20:42

Hallo Jeroen,

Ik durf echt niet te zeggen wat er mis is met je bonen, want ik ken je tuin en je omstandigheden niet (grondsoort, wat je al wel of niet aan voeding of andere middelen hebt gegeven en wanneer en hoeveel, standplaats, vocht, groenten die je hebt staan, etc., etc.); het kan zowel door overbemesting als een tekort aan voeding komen, maar ook door droogte of juist te lang te natte grond. Ik kan je alleen maar adviseren om alles in je tuin goed te bekijken en te onthouden, zo leer je je tuin kennen. In principe hebben bonen maar heel weinig voeding nodig, als je bonenplanten geel worden door een tekort aan voeding moet je dat zeker ook aan omliggende groenteplanten zien, want bijna alle andere groentesoorten zullen daar meer last van hebben.

Succes ermee!
Diana

Eddy 18 juli 2014 om 15:17

Die tomaatproblemen, wat sneu! Oorzaak? Ik zou gokken op een bodemschimmel die de vaten van de planten aantast. Gelukkig ben je een rijkbekaste dame. Wij zijn hier overstroomd. In de kas stond 30 cm water. Gieten is niet meer nodig. Degelijk doorgespoeld.
Ik had nog nooit van een klimcourgette gehoord. Uit mijn zoeken blijkt dat wij
samen met de Fransen (‘courgette coureuse’) zowat de enigen zijn die deze plant courgette noemen. De Engelsen spreken van ‘marrow’ en ‘squash’. En die ‘trailing marrow’ zou nog zeer geschikt zijn voor winterbewaring en erg goed smaken. Diana, kan jij je licht hierover laten schijnen?
Alvast bedankt en hou er de moed in.

Groetjes

Eddy

Diana 19 juli 2014 om 09:27

Hallo Eddy,

Dankjewel voor het meedenken. Het is hier niet iets blijvends, heb ik het idee. Het is gebeurd, in een dag, en sindsdien gaat het dood of het herstelt zich. We laten hier de kassen met dit warme weer nu maar dag en nacht open staan, en elke dag maar kijken hoe het met de planten gaat. Ik verzin nog door wat het zou kunnen zijn (zie ook de reactie van Zandeik). In de kas die het ergste is aangetast hebben we afgelopen winter Chiquilla (Tagetes minuta) ondergespit. Wellicht heeft dat er nog iets mee te maken. Maar aan de andere kant hebben wat andere planten in andere kassen ook last van

Wat vervelend dat je kas zo onder water heeft gestaan! Wij hebben hetzelfde gehad in 2012, in een ellendig lange kletsnatte zomer:
https://mooiemoestuin.nl/aaaarrrrghh/
https://mooiemoestuin.nl/the-day-after/
https://mooiemoestuin.nl/gevlucht/
Toen hadden we ook niks, in de kassen alles dood, maar buiten ook rotte uien, verzopen snotworteltjes, geen bonen, maar dan ook echt niks. En dan is dat echt sneu; niet eens voor de groenten/opbrengst, maar vooral voor al het werk dat je eraan hebt gehad, al het plezier van zaaien en uitplanten en verzorgen.
Het is hier in ieder geval wellicht wel de eerste aanzet geweest om eens te experimenteren met verhoogde bakken (en nu is het hier al zo lang zo droog dat ik meterslange armen heb van het sjouwen met gieters water. “Boeren en tuinders; altijd klagen”, zeggen we hier :-). Maar dat is dus ook niet voor niks.
Ik hoop dat je in ieder geval buiten nog een leuk tuinjaar hebt!!

Nog even over de klimcourgette; is hier wel een echte courgette, jong het lekkerst. Lijkt heel veel op de Italiaanse courgette (groen met grijsgroene streepjes). Maar ik had haar wat later gezaaid, al is ze hier dus ondertussen ook al zo’n 2,5 meter lang en kruipt ze het aardbeienveld in. Ik heb haar hier gekocht: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/shop/sub,2/pid,4794

groetjes,
Diana

Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!