Gevlucht

Tuin in waterOm vijf uur vannacht gewekt door een enorme stortbui, alsof de tuin dat nodig had. En het is nu 4 uur in de middag en het regent nog steeds. Vannacht ruim 15 millimeter regen, vandaag ook nog eens ruim 20 millimeter.

En dus kan het water niet meer weg, maandenlang elke dag of bijna elke dag regen, altijd te koel of te koud, ik kan me niet herinneren (en ik heb sinds 1991 een volkstuin) ooit zo’n slechte zomer en oogst te hebben meegemaakt.

Niks mooie foto’s, niks leuke plaatjes van bepaalde soorten, het hele volkstuincomplex is hier 1 enorme modderpoel, en overal zie ik op de diverse tuinen schimmel, rot, ziekten, en noem maar op. Dat er water valt is 1, maar dat het valt op de grond die volledig is verzadigd met water, dat wordt een ander verhaal. Dan wordt het echt laarzen aan en spetteren.

Op de foto bovenaan de tuin zoals die vanmiddag was, het pad staat onder water. Er liggen al 2 pvc-buizen waarvan er ondertussen al 1 in de grond zit, er stroomt water uit in de sloot, alsof er een kraan open staat, het heeft in ieder geval duidelijk nut.

Nog wat van die vrolijke foto’s:

Bonen in water 2012

Hier stonden de bonen, helaas niet meer. En op de volgende foto een kropje sla van de Red Trangle, sterk dat ze nog steeds overeind staat:

Sla in water 2012

De uien, of dat wat er van over is:

Uien in water 2012

En tot slot nog een foto van een peperplant buiten, achter de kas:

Peper in water

Nog knap dat ze nog leeft, maar ik vrees dat dat niet heel erg lang meer zal duren, elk uur dat ze zo in het water blijft staan worden de wortels zwakker, tot ze gaan rotten en de plant in elkaar zakt.

En dus geven we het op…….. nee natuurlijk niet!! Goed, vandaag wel dan, in een kletsnatte jas en broek in regenlaarzen naar huis gevlucht. Even de foto’s en dit verhaal op de website zetten en dan aan de slag.

Als het zo belachelijk heeft geregend en het zo lang zo nat en zo koud is, moet er een keer een andere periode komen. Een oud gezegde: “Elk weer heeft zijn tegenweer”. En daar hou ik me dan maar aan vast. Ik ga er dus vanuit dat er een periode gaat komen dat het heel droog en relatief warm wordt, of dat nu in augustus, in september, in oktober of in november gaat gebeuren. En graag in augustus, dan kunnen we het nog zomer noemen, maar anders wordt het gewoon een mooie nazomer of mooi herfst, maakt mij het uit, ik ga in ieder geval zorgen dat we dan alsnog een soort van oogst krijgen.

Helaas nu heel veel verloren, maar er van uitgaand dat er ergens een zonnige, warme tijd komt gaan we aan de slag. Morgen gaan we opruimen; uien eruit, de verloren bonen eruit, wortelen die helemaal rot zijn eruit, alles wat dood is of onderweg daar naartoe eruit. En zaaien, heel veel zaaien, bijna alsof het lente is.

En wat ga ik dan nog zaaien? Alles wat nog kan, en zelfs ook een aantal soorten waarbij het eigenlijk een week of 2 weken te laat is. En dus ga ik zo de tas vullen met zaden van:

 • Andijvie
 • Boerenkool (laat, ik weet het, maar met mooi weer in het verschiet…..)
 • Stambonen
 • Stokbonen (ook laat, ook een gokje)
 • Winterbroccoli (voor oogst volgend voorjaar)
 • Chinese Kool (want de langste dag is ruim voorbij)
 • Knolvenkel
 • Koolrabi
 • Kroot (desnoods oogsten we kleintjes in oktober, maar het wordt toch nog nooi weer :-))
 • Sla, verschillende soorten
 • Paksoi (ook prima, langste dag is voorbij)
 • Courgette (is wel laat, maar dan hebben we in september toch nog wat courgettes)
 • Radijs/Rammenas, voor herfstoogst
 • Rucola
 • Snijbiet
 • Spitskool en Savooikool (voor beiden aan de late kant, maar dat kan me nu weinig schelen :-))
 • Worteltjes (nou ja, die hebben we vorige week al gezaaid)

En dus gaat de tuin ‘op de schop’, zetten we er een streep onder en beginnen we gewoon opnieuw, het kan nog!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jany bunschoten

Hoi Diana en Ruud

Ik lees al een tijdje jullie site, en heb van het voorjaar verbena bonariensis van jullie gekocht, uiteindelijk was het niet nodig omdat de border vol met verbenas stonden maar dankzij jullie wist ik hoe de zaailingen eruitzagen en heb die dus laten staan
Ik vind jullie erg optimistisch, ondanks de pech, leuk om te lezen, en ik duim voor jullie dat het vanaf nu een mooie zomer wordt, en jullie nieuwe zaadjes alsnog oogst gaan geven, groeten jany

Ria

Wat een energie hebben jullie! Geweldig hoor, ik bewonder jullie. En ik hoop van harte dat er nog een paar mooie maanden komen.
Ik wens jullie heel veel succes met het opnieuw zaaien. Hopelijk komt er nog een flinke oogst en wat zal dat dan heerlijk smaken. Ik denk dat jullie daarvan dubbel zullen genieten.

Groetjes,
Ria

Frank (Breda)

Diana en Ruud,

Ik ben 1 jaar geleden zelf begonnen aan een moestuin en volg jullie dagboek dit jaar voor het eerst. Ongeloofelijk wat een water. Ik woon zelf op wat meer zanderige grond dus trekt het daar goed weg. Ik lees het dagboek zelfs van mijn vakantieadres in Devon ( Groot Brittannie). Ook daar worden veel mooie tuinen weggespoeld. Houdt moed en blijf mooie en inspirerende stukjes schrijven.

Frank

meatfreak

Ja, dat het dit jaar niet echt bepaald meezit met het weer was me wel duidelijk maar dat het zo erg is besef ik nou pas na het lezen van je verhaaltje. Dit jaar voor het eerst een volkstuin en je ziet echt alles verpieteren, bijna zou je het opgeven aangezien me tijd momenteel al zo kostbaar is en alles snel snel moet doen. Al m’n courgette’s die aan de planten komen krijgen geen kans om groot te worden want ze rotten al bijna meteen weg. Als tip kreeg ik vandaag hier stro onder te leggen tegen de rot maar krijg meer de neiging om volgend jaar een tunnelkas van 200m² neer te zetten om alles zo binnen te kweken 😛 Veel succes nog met jullie tuin en hopelijk valt er nog het eea te redden!

Groetjes,
meatfreak

Hans zeegers

Beste Diana,
Het weer stelt je zwaar op proef, als ik de foto,s zie wordt ik niet vrolijk,en zeker tuinieren op zware klei is zeker geen pretje met deze omstandigheden.
Ik ben zelf 1 week op vakantie geweest aan de kust , redelijk weer gehad met veel regen.
Toen ik gisteren thuis kwam en in de tuin ging kijken het was een groot slagveld in de tunnelkas de tomaten waren helemaal verdord zwarte plekken op de bladeren en stengels, ik heb maar zoveel mogelijk weggeknipt.
Voor de rest in de tuin gaat het wel , ik zit op zwarte loss die al meer dan 100 jaar bewerkt wordt als tuin, het water zakt redelijk snel weg.
Vanaf einde volgende week krijgen we beter weer.
Ik zou morgen maar niet naar de tuin gaan en eens leker naar limburg gaan
Naar Bastin in Aalbeek daar zijn de lavendeldagen.
Groetjes uit het helaas regenachtige limburg.
Hans.

Saskia

Met de moed der wanhoop en aller tuiniers gaan jullie het weer redden! Elke droge dag is er weer 1 en nu de kassen weer wat droger zijn /wat ik hoop voor jullie/ gaat de tomatenoogst extra dankbaar zijn! Veel succes en ik blijf gewoon volgen, wachtend op de mooie,jaloersmakende plaatjes. Hier op de Veluwe net de boerenkoolplanten uitgeplant, herfstprei en spruitkool. Ook een mispel geplant waarna ik erg benieuwd ben hoe de groei verloopt. Het zaad van jullie minikomkommertje is nu eindelijk aan het groeien geslagen en lijkt elke dag minstens 10 centimeter te groeien in de kas. Las laatst dat daar waar snijbiet heeft gestaan, geen bietjes gezaaid kunnen worden. Verklaart in ieder geval bij mij waarom die verrekte bieten niet willen dit jaar. Nogmaals, veel succes en hier schijnt zowaar even de zon. Op na een mooi augustus!
Groetjes, de groene hex

Daphne

Ook hier in Den Haag na de hagelbui gaan we gewoon door, ook al lijkt het wel de 7 plagen: hagel, dan te veel regen, te koud, slakken en nu ook duiven die volwassen koolplanten binnen een uur totaal tot op de nerf weten kaal te vreten. Ook onze tuin lijkt weer op een voorjaarstuin door het jong zaaigoed met de netten er over. Maar wat snakken wij naar hogere temperaturen…. dus bonen die wel opkomen, groen zijn en door klimmen 😉 succes weer met alles!

Gea

dag Diana en Ruud,
wat een trieste aanblik al die nattigheid en die (bijna) verzopen groenten.
Hier in het noorden denken wij vaak dat het in het zuiden altijd warmer is en daardoor beter. ik weet niet hoe het voorgaande jaren is geweest, maar dit jaar gaat dat zeker niet op. Ook hier is het natuurlijk geen geweldige zomer, te koud voor de tijd van het jaar en veel bewolking met af en toe een bui. maar geen hagel, of hele dagen regen. Alles in de tuin staat er goed voor, al veel tweede keer gezaaid/gepoot en zelfs de boontjes doen het gweldig, we hadden ze eigenlijk moeten eten, maar ja ook de 2 paarse (!!) koolrabi waren al bijna te groot, de kapucijners moesten nu echt uit de grond en de sla stond op doorschieten. Dus dat eten we morgen en dan dinsdag groene boontjes. Ik voel me bijna schuldig met dit succes, want ik haal heel veel info van je site waardoor het bij mij zo goed gaat. Ik hoop echt dat de weersverwachting niet uit komt deze week (ze zeggen opnieuw regen) en dat er vanaf morgen veel zon schijnt in Spijkernisse.
De volgende week begint mijn vakantie en wij hebben heel vaak mooi weer. dus dat geeft de burger moet. Misschien moeten we wel op vakantie naar Spijkernisse, dan komt het met het mooie weer en met jullie tuin vast goed.
ps met de tomaten komt het ook nog wel goed, het ziet er niet uit, maar wel veel tomaten zoals het nu lijkt.
sterkte en blijf positief, het gaat zeker nog goedkomen.
groet gea

Tanja brattinga

Ik lees heel vaak jou tuindagboek, en eigenlijk alle andere informatie ook. Ik heb nooit de behoefte gehad om ook daadwerkelijk te reageren maar nu wil ik je toch laten weten dat ik het wel erg sneu vind voor jullie!!!! Wat een rotzomer, of niet dan?
Ik hoop dat er van je nieuwe pogingen nog een leuke oogst komt.
Groetjes Tanja

Chris

Zo…wat een schade…..
Gezien de reacties van vele mensen….is er bij veel meer mensen schade.

Ik heb er gelukkig op zand niet zo’n last van…merk alleen dat door de kou, zaken als courgettes wel echt achter blijven, maar voor de rest hoor je mij niet klagen.

Ik zou er alleen moedeloos van worden als ik alles zo onder water zie staan…..ik zou bijna denken, laat het dit jaar maar zitten.

Eveline

Hi Diana, wat een ellende daar zeg, en wat knap dat jullie de moed erin houden! Het is toch maar slecht verdeeld in de wereld: hier in Zuid-Frankrijk snakken wij (althans ik) naar een bui, het is eigenlijk al 3 of 4 jaar te droog, ook ‘s winters, ik sproei me een slag in de rondte en gezaaide wortels en venkels komen domweg niet op omdat de grond te hard en te droog is… konden we maar zo’n Hollandse bui ruilen tegen wat Provençaalse zon! De laatste dagen nog mistral erbij, goed tegen de muggen, maar… alles droogt nog sneller uit. Net als jullie kan ik geen dag van huis, als ik niet dagelijks sproei verdroogt alles. Maar goed, tegen teveel regen is écht niks te doen, tegen droogte wel. Houd moed, beter weer is in de maak volgens het knmi!
Hartelijke groeten en een straal zon!

Beppy van Wijk-van Groeningen

Wat een nattigheid he? Wij hebben sinds april een tuin in een kas. We dachten wel dat het gunstig was dat we gewoon door kunnen werken als het regent maar er zijn dus nog veel meer voordelen! Ik heb veel aan al je adviezen over het kweken van bv tomaten, want ik heb er nog geen ervaring mee. Sterkte met de wateroverlast. Je zaaiplannen zijn voor ons ook weer inspiratie! Dank je wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties