En dan weer verder…..

Prei groeit welIedereen hartelijk dank voor alle aardige woorden!

Hier zijn we in staat van berusting 🙂

Ruud wil de tuin gaan spitten. Nou ja, ‘omfrommelen’ noemen we dat dan, echt spitten doen we pas komende winter weer, maar nu is het bijna handiger met een spitvork de grond iets om te gooien dan proberen te wieden, want de grond is nog steeds zo nat dat er een laag water op ligt, het is zo ingeklonken door alle regen dat er geen enkel restje luchtigheid meer in zit. Met wat ‘omfrommelen’ gooien we het onkruid ondersteboven onder de grond en brengen we wat lucht in de grond. In de hoop dat wannneer het regenen nog eens stopt het allemaal wat makkelijk opdroogt.

En, zoals eerder gezegd, opnieuw zaaien. Gisteren deels gelukt (want er viel ook weer gewoon 8,2 mm regen, dus ook de 1000-litervaten maar weer voor de helft geleegd en water weg gebezemd), in ieder geval een nieuwe komkommer (gokje) en courgettes gezaaid, en wat knolvenkel, bietjes en kool. Morgen verplichtingen maar woensdag hopelijk nieuwe stok- en stambonen zaaien, en nog wat sla, andijvie, rucola, etc.. En dan inderdaad maar hopen op een warme en vooral droge augustusmaand.

Tomaat Orange Banana tros 1Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Jawel hoor 🙂 De prei gedijt prima in dit natte weer op vette klei, zie foto bovenaan (de meeste koolplanten trouwens ook). En er is gelukkig nog een kas 3, daarin is het gewoon droog (kas 1 en kas 3 blijven zo nat dat het water telkens omhoog komt bij een bui, dat droogt zo niet meer op), en daar groeien nog wat leuke tomatenrassen.

Zoals de Orange Banana, al eens eerder geteeld en niet voor niks dit jaar ook weer, want een erg goede opbrengst van mooie, gladde oranje roma’s met prima smaak. Gelukkig staat ze in de gezonde kas….

 

Peper Cayenne Ring of Fire onrijp plantIn de gezonde kas ook de peper Cayenne Ring of Fire, en die groeit flink en hangt al vol met groene pepers. Twee jaar geleden ook geteeld en toen kon ik op de 64e dag na het uitplanten van de zaailingen al de eerste rijpe peper oogsten. Nu staat de teller op 77 dagen (vandaag) en nog steeds niets rood, en het duurt nog wel even ook.

En zo kunnen we wel een beetje nagaan hoeveel later sommige soorten zijn dan normaal (niet alle soorten hoor, maar vooral de warmteminnende soorten als tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, bonen, etc.. Vorig jaar half juli al de eerste Melothria’s kunnen eten, nu pas net aan het klimmen, ik hoop dat het nog wat wordt want zelfs nog geen bloempje gezien. Maar goed, het komt wel, alleen is geduldig zijn en een moestuin hebben niet altijd een even goede combinatie (voor mij in ieder geval niet :-)).

Borago met luis en lieveheersbeestjesEn dus is heel veel tot nu toe verloren, maar zeker nog niet alles, en we hopen op een nieuwe en dan betere oogst in de herfst.

Tot slot nog een foto van het komkommerkruid (Borago). Onder de luis (niet vreemd met dit natte weer), maar er zijn hulptroepen gekomen, in grote getalen, rood met zwarte stippen. Of ze zoveel luizen kunnen eten als er op de planten zitten, ik denk het niet, maar ze doen duidelijk hun best 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Noortje

Hulde aan de rovers! Gelukkig laten ze je niet in de steek! 🙂

Bij jullie ziet het er wel heel troosteloos uit met al dat water dat blijft liggen. Gelukkig hebben wij daar in het zuiden van het land minder last van. Maar ook hier begint het vocht en de vele regen zijn tol te eisen- schimmel op de tomatenplanten, slecht groeiende gewassen…

Gelukkig dat ik toch nog iets te oogsten heb gehad, en me vandaag heb kunnen amuseren met je inmaakrecepten. Courgettes en bietjes in zoetzuur- ik heb een lekker voorraadje aangelegd.

Succes met alle ongemakken van de regen en we blijven hopen op beter weer!

Peter Timmerman

Wij leven met je mee. Ook al omdat we zelf de nodige ellende krijgen met al dat water. Aardappelen hebben de ziekte, daar is gewoon niets aan te doen, de grond is nat en zal vooreerst niet droog worden. Schimmels gedijen zeer goed. De ajuinen veranderen voor geen millimeter, worden beetje bij beetje geler. En de warmte ontbreekt om van de serre- en tunneloogst een succes te maken. De pepers hebben een maand achterstand. De tomatenplanten leveren nu pas de eerste tomaten, midden juli, ons verlof zit er bijna op en nauwelijks tomaten uit de serre kunnen proeven. En daarenboven is het een dagelijkse strijd om ons humeur positief te houden. Het is niet zo drastisch als wat je overkwam met je serres, en ik werk op zandgrond wat allicht ook zijn voordeel heeft nu. Maar ik deel zeker je gevoel van : berusten, en hopen op latere en betere oogsten. Succes.

Gea

hallo Diana,
veel lof voor jullie positieve houdiing en het vermogen om verder te gaan ondanks alle tegenslag. Maar een mooie zomer kan nog steeds. Veel succes met alles.
Groet
Gea

Mikki

Hoi Diana, ik las je dagboek met alle waterellende nu pas! Wat een verschrikking om zo een deel van je mooie werk te zien verdwijnen. Dan heb je mooie kassen om een warm klimaatje te creëren, komt het water niet van boven dan komt het van onderen.
Mijn buurman die vol boerenwijsheid zit zegt dat het binnenkort over is (is óok voor hem nodig, hij heeft nog geen stengeltje hooi binnen) hier ook de nodige ellende, maar het valt in het niet bij jullie tuin-rampspoed 2012.
Ik hoop dat je er nog een mooi tweede deel van het seizoen van kan maken!
Sterkte, Mikki

Chris

Wat voor prei zie ik eigenlijk? Zomerprei? Mijn herfstprei is namelijk nog lang niet zo ver…
Dat staat er wel goed bij!

Ries

Wat een triest beeld van je kas en tuin. Een kleine 8 km van je vandaan is het niet veel beter, gelukkig geen last van het water. Wel veel regen maar geen ondergelopen grond, drainage op de tuin werkt goed. Pepers in de kas groeien voor geen meter, de cayenne zijn al een week of 2 groen, maar verder geen verkleuring, ajoema en jeanette hebben een aantal vruchten maar nog niet genoeg voor een mooie pot sambal.
Gisteren wel de aardappels gerooid, kestrel en jersey en ik mocht echt niet klagen, een kilo of 40 heb ik wel weggehaald, zeker de kestrel waren de meeste tussen de 3 en 4 ons per stuk. Succes verder deze “fijne”zomer en we blijven ons best doen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties