Rood (voor Luc :-))

Eindelijk regen, we zijn er hier erg blij mee, zelfs van nog eens 20 millimeter (en gisteren al 26 millimeter) schrikken we niet, de bomen, groenten, bloemen zullen er blij mee zijn. Het betekent wel dat we al 2 dagen niet op de tuin zijn geweest. Zaterdag de kassen nog verzorgd; gediefd, getopt (want veel tomaten zijn al 2 meter hoog), blad verwijderd, opgebonden.

Kas 3 9 juli 2014

Dit is kas 3 op dit moment. In deze kas staan alle paprika’s, en natuurlijk tomaten en wat aubergines. Achterin 2 komkommerplanten en onzichtbaar links achterin basilicum. Ook links langs de rand nog wat basilicumzaailingen gezet (want wij zijn wel grootverbruikers van basilicum).

We kunnen al flink wat tomaten oogsten. Maar dat kun je op deze foto niet zien. Want zoals gezegd staan hier ook paprikaplanten, en die groeien nu snel. En dus lijken de rijpe tomaten verstopt tussen het blad van de paprika’s. Dat is in het echt niet zo hoor, er zit 55 tot 60 centimeter ( x 35 centimeter in de rij) ruimte tussen de tomatenplanten en paprikaplanten.

In kas 2 heb ik alle chinensepepers gezet. En dat zijn (over het algemeen) zeer hete pepers die een lang seizoen nodig hebben om te groeien en pas rond augustus, september en nog later groot genoeg zijn om pepers te maken. En dus daar ook een foto van gemaakt.

Kas 2 9 juli 2014

Door het ontbreken van grote komkommer-/paprika-/aubergineplanten kun je je hier veel beter zien dat er al rijpe tomaten hangen. Het lijkt zelfs bijna alsof ik alle blad heb weggehaald, maar dat komt omdat ik de foto wat laag heb gemaakt. Boven de foto komt nog zeker 75 centimeter tomatenplanten met blad en bloemen. Ik hou altijd de regel aan dat ik minimaal 5 volwassen grote bladeren aan een plant wil houden die voor groei, opname voedingsstoffen, afvoeren afvalstoffen zorgen.

Maar zelfs dan lijkt het aantal tomaten niet zoveel. Dit is de uiteindelijke opbrengst van de 3 kassen:

Tomatenpalet 7 juli

En als ik het zo op de foto zie lijkt de opbrengst ook nog niet heel veel. Toch is het best veel, bij elkaar geschat wogen de 2 emmers met geoogste tomaten bij elkaar zo’n 12 tot 13 kilo. De rozerode tomaat, iets links van het midden, onderin, woog 717 gram. De grote gele tomaat links onderin 702 gram. En dan is het dus meer dan het lijkt.

Sommige mensen zullen zich wellicht afvragen waarom ik alle tomaten weeg :-). Dat is voor de zadenlijst en de database, daar schrijf ik netjes in op hoe zwaar de kleinste en de grootste tomaat van een ras weegt. En dus zijn de eerste zaden geoogst, die staan allesbehalve fris te fermenteren op een kamertje dat we vooral dicht houden.

Van de tomaten heb ik pastasaus gemaakt (ingemaakt). Dus de tomaten in stukken gesneden en een uurtje gekookt en daarna gezeefd in een passe-vite. Ondertussen verse uien in wat olijfolie gebakken, flink wat courgettes grof geraspt en even meegebakken. En dat allemaal bij het ingedikte tomatensap gekieperd, even doorkoken en zo in grote potten gedaan. Klink heel simpel, is het ook, maar wel een paar uur mee zoet geweest om te meten, wegen, per soort zaden van te oogsten en te labelen, alles koken, snijden, bakken, zeven, potten uitkoken, etc.. Om over de afwas maar niet te spreken :-).

Papaver rhoeas Falling in Love in knopMaar wel erg lekker, tomatensaus van eigen tuin. De eerste oogst hou ik zo simpel mogelijk, want deze saus kan ik met aanvullingen voor alles gebruiken (van Italiaanse tot Mexicaanse of gewoon Hollandse tomatensauzen). Bij de volgende oogst kan ik nog wel eens variëren met bijvoorbeeld toevoegingen als basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook, bleekselderij, worteltjes, etc..

Dan nog een foto van een bijzonder geval. Het is een knop van een zaailing van de Papaver rhoeas ‘Falling in Love’. Ik heb eerder Papaver rhoeas gehad, in kleurtjes of de mooie witte Bridal Silk. Maar deze doet echt heel raar.

In plaats van veel verschillende planten die weinig blad maken maar wel 1 of 2 kort bloeiende bloemen geven, bloeit deze ene plant al weken. En ze is ook al ruim 60 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Bijna als een kruising tussen Papaver oriëntale en Papaver rhoeas. Ik ben benieuwd hoe het afloopt, voorlopig heeft ze weer veel nieuwe knoppen en lijkt ze zeker nog een week of 2 door te bloeien. De bloemen zijn trouwens dubbel, de onderste rij bloemblaadjes oranje, de bovenste rij bloemblaadjes wit met wat lichtrode spikkels.

Tot slot nog een foto van de Tropaeolum. Ik heb er dit jaar heel veel, zowel rassen als planten. Omdat ik ze zo leuk en vrolijk vind, ze zo lang bloeien. Omdat je de blaadjes en bloemen en verse zaden kunt eten. En omdat ze zonder al te veel zorgen hun eigen gang gaan, kruipen, klimmen, hangen, wat je wilt. Als ze in de weg liggen leg je de uitlopers gewoon een andere kant op, en dan groeien en bloeien ze die kant op gewoon verder. Er is maar 1 klein nadeel; ze willen nog wel eens zwarte luis aantrekken. Maar verder probleemloos en zeer langbloeiend (tot in de herfst).

Tropaeolum 2

Roder dan dit ken ik geen bloemen :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan DB

Prachtige opbrengst van jouw tomaten 😮 ik heb amper 3 Black Cherry tomaten kunnen oogsten. Maar ik denk dat er wel een groot verschil zal zijn tussen mijn kleine plastiek tunnelserre en een glazen kast. Mijn serretje staat wel continue open nu. Anders is er teveel condens aanwezig.

Je knipt écht wel veel bladeren weg van de tomaten. Heeft het veel invloed op het rijpingsproces?

Jan DB

Ik heb gisteren tijdens het rotweer ook een deel bladeren (vooral langs onderen) weggeknipt. Veel bladeren waren relatief vochtig en één plant had die typische bruine vlekken (was ook heel bossig qua bladeren). Daarvan snel de aangetaste bladeren van weggedaan en hopen dat het niet erger wordt :/ Bij de andere heb ik ook wat extra bladeren weggeknipt. Voorts heb ik nog wat lavameel proberen verstuiven op de planten *in de hoop* dat de schimmel zich niet gaat uitbreiden.

En joepie, tijdens mijn anti-dief, steun & knip ronde heb ik meer rijpende tomaten ontdekt 🙂 vooral de Black Cherry en Tigerette beginnen nu te rijpen. De rest laat nog op zich wachten. Je hebt me wel geïnspireerd veel verschillende soorten te kweken 😉 wel een stuk of 10

Ik had nooit gedacht dat tomaten zoooo fel konden groeien. Massa’s dieven verwijderen, een deel van de onderste bladeren snoeien.. De 1.5m stokken kreunen onder het gewicht van de tomaten en moeten extra steun krijgen… Volgende keer 2m stokken plaatsen dus… En sommigen zitten ook al tegen het dak van de serre aan, dus toppen. Wat een aandachtsvragers 😀

Misschien een tip voor andere mensen die eens Quinoa willen groeien: mijn planten zijn ondertussen meer dan 2m hoog en staan in bloei. Door de aanhoudende regen zijn ze op één na, allemaal tegen de vlakte gegaan. Steunen dus!

Scallie

Hoi
Wat een prachtige oogst toch, zo mooi.

Ik heb nu ook zwarte luis op de Oostindische kers, tips op die weg te krijgen?

Liefs,
Scallie

Mark en Marion

Een collega van Mark heeft ook vaak problemen gehad met luis, maar die heeft succes met het bestrijden door de desbetreffende plant goed af te spuiten met zeer koud water. Luizen schijnen hier niet van te houden en de plant na een paar keer de behandeling te herhalen te verlaten.

Scallie

Dank u voor de tips, ik ga dit uittesten x

Zandeik

Dat zijn al heel wat tomaten. Hier pas vandaag hier de eerste rijpe tomaatjes gespot.
Groetjes, Kristien

Mark en Marion

Dat zijn nog eens mooie tomaten!

kristel

Hallo Diana

Wat een oogst al, hier nog helemaal niks!! Veel bloemen maar weinig tomaatjes, zal nog wel komen, nog even geduld, denk dat ik wat meer meststoffen moet geven. normaal geef ik om de veertien dagen een beetje gedroogde koemest!

Maar de komkommers, gele courgette en gele pattison hebben we al een fantastische oogst van gehad!! Wel heel veel last van witte vlieg op de komkommerplanten, ga dan altijd op zoek naar spinnen en zet die bij de planten en die bestrijden normaal gezien de witte vlieg goed door veel spinnewebjes te maken waardoor de witte vlieg dan invliegt, maar dit jaar is het wel heel erg en krijg ik er niet echt een controle over met mijn spinnetje!!! Wat doe jij tegen de witte vlieg?

Groetjes Kristel.

Johan

Hoi Diana,

sinds ik afgelopen winter enkele tomatenzaadjes bij jou bestelde, volg ik je blog op de voet.
het is leuk om de ontwikkeling van iemand anders moestuin te kunnen volgen. Het is alsof ik wekelijks (virtueel) op bezoek kom in jou tuin.
De tomaten, waarvan ik de zaadjes bij jou bestelde, groeien goed en de eerste rijpe tomaatjes smaken geweldig (Sprite)! Hier ga ik in de toekomst nog van zaaien.
Volgend jaar probeer ik eens om ook wat van jou pepers op te kweken. zodra het kan, mag je een bestelling van me verwachten!

Edda

Ben wel benieuwd hoeveel tomatenplanten jij hebt en wanneer je begonnen bent met zaaien. Bij ons op het complex zijn nog nauwelijks mensen met rijpe tomaten. Het ziet er goed uit!

Groetjes,
Edda

Marieke

Hoi Diana,

Ik lees net als veel anderen met plezier je tuindagboek. Ik haal als beginnende moestuinierder veel info van jouw site. Ik heb een vraagje over mijn tomaten die nu tegen het dak van mijn kas (1,6 -1,9m) aangroeien. Top jij dan de hoofdstam en laat de dieven hier en daar dan zitten voor extra opbrengst of adviseer je gewoon wat anders in de kas te zetten. En wat kan ik het beste na tomaten zaaien in de kas?

Gr. Marieke

wia bonte

Hallo Diana

Tuiniers die ecologisch tuinieren schrikken er niet van als de Oost-Indische kers zwarte luis heeft. Zij gebruiken deze plant juist als bondgenoot tegen ongewenste gasten op de tuin. Hier en daar worden de planten tussen de groenten gezet, juist omdát de Oost-Indische kers luizen aantrekt die dan de groenten links laten liggen. Zwarte luizen zitten vaak aan de onderkant van het blad. Af en toe even controleren en de bladeren met luizen meteen afplukken en wegdoen.

Zelf heb ik geen kersen- en appelbomen, maar ook hier zou een onderbeplanting heel goed werken. Er wordt gezegd dat de wortels van de appelboom stoffen opnemen die de Oost-Indische kers uitscheidt. Daardoor zou deze appelboom onaantrekkelijk worden voor de wolluis.
Ook tegen witte vlieg zou de plant helpen.

Op mijn bedje voor de kolen zet ik altijd een Oost-Indische kers. Eén plant is genoeg. De lange ranken leid ik langs de kolen. Het koolwitje vindt dit blad veel aantrekkelijker dan dat van de kolen. Ze zet haar eieren hierop af. Ik hoef dus niet meer te speuren naar rupsenvraat op de kolen en ook niet meer met een pincet proberen om de rupsen tussen de koolbladeren weg te vangen. De koolrupsen zitten ‘s morgens op de bovenkant van het blad van de Oost-Indische kers en zijn dan zichtbaar voor de vogels en voor mij.

Oost-Indische kers is een plant die onvermoeibaar doorgaat met groeien en bloeien. Wie ze in een gemengd boeket gebruikt zal merken dat op de vaas zelfs het kleinste knopje nog uitgroeit tot een mooie bloem en dat de ranken wortels hebben gemaakt. Een gratis stekje.

Tegen witte vlieg zet ik altijd Nicandra physolaris, ook wel zegekruid genoemd, bij de koolplanten. In de kas zouden ze het meeste effect hebben. Diana, je hebt daar mooie foto’s van gemaakt.
Ik ken iemand die de gedroogde zaaddozen verguld en gebruikt als kerstversiering.

Hartelijke groet,
Wia

joka

Hallo diana, door jou heb ik nu geweldige tomatenplanten en die zitten boordevol tomaten, cherry en vlees tomaten en gewoon buiten zonder kas , ook ik haal veel blad weg dat scheelt echt veel voor een goede opbrengst, de cherry tomaatjes helemaal ik moet ze extra steun geven anders hangen ze op de grond zo vol ztten ze, ik maak er ook lekkere tomaten saus van, wat zullen we weer lekker smullen, groetjes joka.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties