Oranje

Helianthus annuus Fuzzy FaceElke dag komen er hier oranje vlaggetjes in de straat bij, sinds gisteren uitgebreid met een heuse Nederlandse vlag. Oranje hamsters aan autospiegels, oranje shirtjes op straat. Zelfs op de tuin zijn er wat mensen die oranje vlaggen aan hun kas of bonenstaken hebben bevestigd.

Op de eerste foto Helianthus annuus Fuzzy Face, een vroeg bloeiende lage zonnebloem.

Probeer nog maar eens een niet-oranje tompouce te vinden, en zelfs de paprika’s zijn nu verplicht oranje. Mochten ‘we’ vanavond winnen, dan weet ik zeker dat er vuurwerk afgestoken zal worden en er auto’s zullen claxonneren.

Dus laat ik dan ook maar meedoen. Door vandaag in ieder geval de rest van de Parijse worteltjes te oogsten (en trouwens ook de bietjes en spitskool, maar die zijn niet oranje en zal ik dus niet laten zien :-)).

Parijse worteltjes

Parijse worteltjes doen het hier altijd goed; omdat ze kleiner zijn en geen lange wortel hoeven te maken groeien ze beter op de vette klei dan gewone worteltjes. En ze zijn ook wat eerder oogstbaar (omdat ze kleiner zijn en geen lange punt hoeven te maken). En lekker. Dus misschien dit jaar maar weer eens overwegen om er 2 of 3 rijtjes van in september in de kas te zaaien, dan zijn ze zo rond maart/april oogstbaar. Ik ga er in ieder geval nu nog wat rijtjes van zaaien want dat kan ook nog prima.

Tagetes tenuifoliaOp de derde foto zie je de Tagetes tenuifolia, natuurlijk…. ook oranje.

Het blad ruikt overduidelijk naar ouderwetse ‘Afrikaantjes’, maar daarnaast ook nog naar sinaasappelschil. En om die reden kan ze (spaarzaam) in thee worden gebruikt.

De planten worden zo’n 40 centimeter groot, hebben heldergroen zeer fijn geveerd blad en bloeien overdadig met kleine gele, oranje en rode enkelvormige bloempjes.

Ik heb trouwens ook dit jaar weer de Tagetes lucida staan, kleine plantjes tot 25 centimeter hoog en gele bloempjes. En bij de Tagetes lucida is er helemaal geen ´Afrikaantjes-geur´ meer maar ruiken en smaken blaadjes en bloempjes zacht anijsachtig, in het Nederland wordt ze daarom ook wel ‘Dragon-afrikaantje’ genoemd.

Calendula officinalis Porcupine rijVandaag naar de tuin, want nu het een regenachtige dag is (waar we met smart op hebben gewacht, elke millimeter is er één, eindelijk) kunnen we de tuin eens wat bijvoeden.

Heel veel vakken zijn of komen leeg en dus kunnen die weer gevuld worden met nieuwe kool, knolvenkel, worteltjes, sla, bietjes, bonen of wat dan ook. Maar we kunnen de grond niet zomaar zo intensief gebruiken, daar moeten we wel wat voor terug geven.

En dus geven we vandaag de hele tuin, en de kassen ook maar dan in iets mindere mate, Culterra groen. Het is een koemestkorrel die is verrijkt met bloedmeel, beendermeel en hoornmeel.

De planten die binnenkort worden geplant, en de planten die al zijn geplant zullen er blij mee zijn. En daar kan de tuin dan tot volgend voorjaar mee vooruit. Voor we het weten is het nog volop zomer maar denken we alweer aan het volgende seizoen.

Op de foto rechts een rij Calendula officinalis Porcupine.

Voor nu wens ik iedereen die wil kijken vanavond een leuke wedstrijd toe. En voor de Belgen natuurlijk ook. Mocht België winnen en de halve finale Nederland – België worden, dan beloof ik tussen alle oranje foto’s ook een rood bloempje te plaatsen :-).

Tropaeolum Alaska in compostbak

 

 

En op de laatste foto een oranje bloeiende Tropaeolum majus Alaska (en dat Alaska slaat dan op het mooie wit-groen bonte blad) in een compostvat. De compost is steeds verder ingezakt, maar de Tropaeolum groeit dapper de halve ton omhoog om toch nog over de rand te kunnen buitelen.

 

23 reacties op Oranje

Stephanie 5 juli 2014 om 13:14

Hallo Diana,

Wat een prachtige kleurrijke foto’s weer! Een genot om naar te kijken en om inspiratie op te doen! Bedankt!

Groetjes uit de Achterhoek,
Stephanie

Diana 7 juli 2014 om 07:34

Dankjewel Stephanie!
Diana

Marion 5 juli 2014 om 16:18

Ik geniet nog steeds van je blog, met al die prachtige foto’s en die heerlijke groentes.
Het lijkt me enorm veel werk, maar het lukt jullie uitstekend. Ben een beetje jaloers:-)

Diana 7 juli 2014 om 07:37

Hallo Marion,

Gisteren 11 courgettes in blokjes gesneden en ingevroren, en ruim 5 kilo kroten staan koken en ingevroren.
Soms is het leuk om te oogsten maar soms heb ik er ook geen zin meer in om alles te verwerken na een dag in de tuin.
Elk voordeel heeft z’n nadeel (hoewel ik dat dan weer ben vergeten als we het komende winter of voorjaar eten :-))

groetjes,
Diana

maffemuis 5 juli 2014 om 20:41

Ik ben verhuist en eindelijk weer een moestuin in de tuin en en en en en een echte eigen kas!! jammer dat ik nu halve wegen het seizoen in schuif 🙁

Diana 7 juli 2014 om 07:42

Hoi Nick,

Leuk om weer wat van je te horen! Gefeliciteerd met je nieuwe huis, met moestuin en kas!
Misschien kun je nog ergens in een tuincentrum wat tomaten- en peperplanten op de kop tikken.
En je kunt natuurlijk nog wel heel veel zaaien, ik ga straks zelf ook alle zaden nog eens nalopen en kijken wat ik nog waar kan zaaien.

groetjes en in ieder geval veel succes en plezier met het inrichten van je nieuwe moestuin!
Diana

Hans 6 juli 2014 om 10:06

Jij vroeg je af waarom de radijs uit de winkel niet uitdroogt en die van jou wel als je het loof er aan laat zitten. Ik denk dat ze bij de kweker direct in het plasic zakje gaan dan kan je loof ook niet uitdrogen! Groet Hans

Diana 7 juli 2014 om 07:45

Hallo Hans,

Daar zit wat in, maar die zakjes zitten niet dicht. Hetzelfde geldt voor sla maar ik heb mijn sla ook wel eens in een zakje gedaan maar is dan toch niet heel veel minder slap dan normaal. Het beste werkt nog een krant waar je de sla vochtig in rolt.

Heb je zelf wel eens andijvie geteeld? Dan weet je zelf toch ook dat ook als je die in de ochtend al snijdt en koel en donker weg legt ze in de avond heel nodig gegeten moet worden en zeker niet nog een paar dagen bewaard kan worden?

groetjes,
Diana

Bozo 8 juli 2014 om 07:02

De spullen die in de winkel liggen worden behandeld met een water/chloor oplossing alvorens ze in de verpakking gaan. Dat is ook meteen de reden waarom er smaak noch kraak aan zit. Lekker hoor……zo’n krop chloorsla of andijvie etc…….bah!

Diana 8 juli 2014 om 09:32

Hallo Bozo,

Dank je voor de aanvulling. Zelf heb ik geen flauw idee hoe het komt dat mijn andijvie, sla, etc. zo veel sneller slap wordt dan de dezelfde groenten die toch soms wel dagenlang in de supermarkt liggen. Maar ik weet wel dat er iets moet zijn, het kan toch niet alleen aan een plastic zakje of oogsten voor 6 uur in de ochtend liggen (al zal het natuurlijk wel helpen).

Gisteren een bosje peen geoogst en mee naar huis genomen. Maar aangezien er iets tussenkwam duurde het tot in de avond tot ik ze schoon kon maken, en toen waren de worteltjes ook gewoon al niet zo hard meer. Terwijl ze in de winkel met al het loof eraan dagenlang keihard blijven. En zo kunnen we nog wel 10 groenten noemen (van aubergines die hier binnen 48 uur al zacht gaan worden tot komkommers die ook al vlot hun stevigheid verliezen).

groetjes,
Diana

Luc 6 juli 2014 om 10:34

Proficiat voor je prachtige tuin en foto’s! Je tuindagboek is super om volgen!

We hebben het dus niet gehaald tegen Argentinië maar krijgen wij Belgen als troost toch 1 foto van een rode bloem? 🙂 Succes voor Nederland in de halve finale!

Groetjes uit België, Luc

Diana 7 juli 2014 om 07:56

Hallo Luc,

Wat jammer dat België heeft verloren! Er werd op de Nederlandse tv veel aandacht besteed aan het Belgische elftal (met Milow als bijna dagelijkse studiogast).
Maar na jaren afwezigheid er voor het eerst weer bij zijn op zo’n groot toernooi is al een prestatie. En dat met zulke talentvolle jonge spelers, dat belooft veel goeds voor de toekomst (niet dat ik verstand van voetbal heb hoor, dat hoor ik dan ook maar weer van commentatoren :-)).
Ik beloof een rode bloem in het volgende tuindagboek!

groetjes,
Diana

groetjes,
Diana

Marco 7 juli 2014 om 07:26

Hoi Diana,

Hoe maak je die parijse wortels schoon voor de kook, in stukjes of plakjes? Wij zitten ook op vette klei, wil het volgend jaar weleens proberen.

Marco

Diana 7 juli 2014 om 08:00

Hallo Marco,

De worteltjes zijn klein (zo ongeveer doorsnede 2 tot 4 centimeter, als ze nog groter worden gaan ze vaak scheuren). En dus eten we ze hier in geheel of doormidden gesneden, hoogstens in vieren. Wij schrappen ze in een schrapmachine en dan worden ze ook altijd nog wel iets kleiner.

groetjes,
Diana

Lianne 7 juli 2014 om 07:36

Hallo Diana,

Wilde je eigenlijk een mailtje sturen maar kan geen contact gegevens vinden.
Gelukkig kan ik je hier bereiken.
Wil je alleen even bedanken voor deze site. Wat een bron van informatie voor mij, beginnende moestuin tuinierder ! En het leest nog heerlijk ook.

Het maakt het tuinieren nog leuker, als je leest wat allemaal kan en hoe het moet. Kan bijna niet wachten tot volgend jaar !

groetjes
Lianne

Diana 7 juli 2014 om 08:04

Hallo Lianne,

Dankjewel!
En dat is ook de reden waarom ik mijn contactgegevens op slechts een paar plaatsen op de website heb staan. Ik vind het erg leuk als mensen in het tuindagboek reageren. En als mensen vragen hebben kunnen andere lezers ook meedenken, of wellicht interesse hebben in het antwoord, of dat dan van mij is of van iemand anders.

Veel plezier met en in je eerste moestuin!
Diana

coby 7 juli 2014 om 17:52

Ziet er leuk en gezellie uit al dat oranje 🙂
Diana ff vraagje tussendoor , ben al wezen zoeken op je site en het heeft ergens gestaan , maar kan het niet meer terug vinden .
Maar wat voor azijn gebruik jij om in te maken ?
De bietjes gaan goed hier en we willen gaan proberen dat in te maken.

groetjes coby

Diana 8 juli 2014 om 09:22

Hallo Coby,

Ik gebruik voor bijna alle zoetzuren gewoon natuurazijn, omdat ik dat zelf een lekkere, ‘helderzure’ azijn vind. Maar als je zelf witte wijnazijn lekkerder vindt kun je dat natuurlijk ook gebruiken.

groetjes,
Diana

Edda 8 juli 2014 om 03:09

Hallo Diana,

Mijn rammenas begint te bloeien. Weet jij of ik de knoppen eruit moet halen ?

Groet,
Edda

Diana 8 juli 2014 om 09:25

Hallo Edda,

Als ze begint door te schieten heeft het wellicht nog nut om de groeitop eruit te halen. Als ze al in knop staat om te gaan bloeien denk ik dat de rammenas al erg ver heen is en wellicht al houtig/vezelig van binnen is. Voor je er je best voor gaat doen zou ik zelf eerst een rammenas oogsten en proeven of ze nog lekker genoeg is om ze in de grond te houden.

groetjes,
Diana

Edda 8 juli 2014 om 16:31

Doe ik. Dank je wel! Raar wel, want zou pas in oktober geoogst moeten worden.

Diana 10 juli 2014 om 08:39

Hallo Edda,

Niet perse heel raar of bijzonder hoor. Heel veel groenten zijn tweejarig en bloeien dus normaal gesproken volgend jaar. Maar als de plant voelt dat ze weinig of geen toekomst meer heeft kan ze eerder gaan bloeien; grote temperatuurverschillen, voedingstekort, maar heel vaak een periode van droogte kan ervoor zorgen dat planten eerder gaan bloeien dan normaal. Maar het is niet vreemder dan doorschietende uien, peterselie, worteltjes, kool.

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties