Tomaten in soorten en maten

Tomaat Dancing with SmurfsGeen tijd gehad voor het tuindagboek. Want alles komt nu tegelijk; wieden, zaaien, verzorgen, maar ook al oogsten. En zoals ik eerder al schreef, het komt niet vanzelf in pot of vriezer, dus overdag naar de tuin en ’s avonds vrolijk thuis verder aan het werk.

Op de foto de tomaat Dancing with Smurfs, een ‘blauwe’ tomaat, flinke cherry, en eindelijk eens een blauwe tomaat die ook nog lekker is.

We zijn ook heel druk met water geven, alle tonnen waren leeg (en dat is dan alles bij elkaar 4200 liter, 3 1000-litervaten en 6 200-litertonnen. En de grond is kurkdroog. In 3 weken tijd nog geen 3 millimeter gevallen. En dus nemen we 2 keer per week de pomp mee om ter plaatse water te geven, en ook tussen de bedrijven door de tonnen en vaten te vullen.

Dat is het werk voor Ruud. Mijn werk is het zaaien van planten die de lege plekken op mogen vullen. En het oogsten. We eten nu volop van de tuin, boontjes, worteltjes, bietjes, sla, aardappelen, tomaten, komkommers, courgettes. En kunnen aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen oogsten.

Gisteren gelei gemaakt van kruisbessen met een kwart zwarte bessen erdoor, die is erg lekker geworden (foto’s gemaakt, ik zal het recept deze week op de inmaakpagina plaatsen). Vandaag ga ik een zoetzuur van rode uien, worteltjes en spitskool maken. En nog 8 courgettes invriezen.

Tomaat Siberische appeltomaat onrijpOok bijzonder, Siberische Appeltomaat, op de foto nog onrijp en dan is ze erg mooi; heeft inderdaad wel een beetje de vorm van een appel maar dan flink wat kleinere. En met streepjes, ik vind streepjes altijd erg leuk, geen idee waarom, maar ik heb er iets mee :-).

Gisteren tomaten geoogst en de soep daarvan eten we vandaag. En dat is niet voor niks, want ik heb vooral gedrochten geoogst. En gedrochten kun je over het algemeen niet gewoon eten, simpelweg omdat er heel veel hardere gedeelten in zitten. Maar het vruchtvlees zelf kun je zeker prima eten.

Voor de mensen die dit fenomeen niet kennen; dat wat ik gedrochten noem (om het maar een naam te geven, ik zou eigenlijk geen andere naam voor ze weten), zijn tomaten die alleen voorkomen bij vleestomaten. En alleen in de onderste tros. Dus het is geen ziekte of gebrek, gewoon een oplossing van de natuur.

Ik weet er het fijne niet van maar door koudere temperaturen kunnen er bij grote vleestomatenplanten in het voorjaar in de onderste tros 1 of 2 van dit soort bloemen voorkomen:

Tomaat bloem gedrocht

Je ziet al dat ze heel anders is dan de bloempjes bij haar in de buurt. Ook het bloempje is al een soort van gedrocht. Of misschien is een Siamese tweeling een beter woord, want als je goed kijkt zie je dat die ene bloem bestaat uit aan elkaar en in elkaar vergroeide bloempjes.

Wil je dit soort tomaten niet, knip dan nu gewoon het bloempje weg. Want er is een klein nadeel aan zo’n bloempje/tomaat; ze wordt groot, soms heel groot (want ze is meerdere tomaten ineen) en dus gebruikt ze aardig wat energie en dat betekent dat de tomaten eromheen vaak klein zijn. Je moet er dus wat voor inleveren in de eerste tros.

Later niet meer, vanaf de tweede tros komen er geen gedrochten meer, maar zijn alle vleestomaten trouwens ook niet altijd even groot (de groten en sterken aan een plant eisen altijd het beste plekje, meeste voeding en vocht op).

Tomaat Beauty Queen gedrocht rijptOp deze foto zie je na de bloei de tomaat aan de tros.

Met wat fantasie kun je zien dat het eigenlijk wel 4 tomaten zijn die aan elkaar vast zitten. Een Siamese vierling-tomaat.

Het kroontje is dan ook geen kroontje maar een zeer grote kroon, vaak ook gesplitst maar je kunt haar niet eens zien, ze zit in het midden diep weggezonken in de tomaat (of tomaten dus).

Dat is dan ook gelijk haar enige nadeel. Dit soort tomaten (als ze al voorkomen want dat is zeker niet bij elke vleestomaat zo, en als ze wel voorkomen, dan is het er dus bijna altijd maar 1 per plant). zijn lastig te oogsten. Het steeltje zit tussen het kroontje verstopt, is vaak veel dikker dan normaal en zit heel kort op de steel. En daardoor kun je haar niet gewoon plukken, maar heb je al een goede knipschaar nodig, en soms moet je je vingers ertussen wurmen om haar los te kunnen maken van de steel.

En dan nog dat andere kleine nadeel. Je kunt ook al zien dat je haar niet in mooie plakken kunt snijden, het is een tomaat waarbij je tussen de kroon en schotten moet snijden, een tomaat voor het grovere werk; om er stukken van te snijden. Ruud vindt ze heerlijk bij zijn boterham, grote vlezige stukken tomaat. En als je dat niet lekker vindt, dan zijn de stukken tomaat dus altijd prima voor de soep.

Tomaat gedrochten Berkely TD Pink en Black BearTot slot nog een foto van 4 van deze gedrochten zoals ik ze gisteren oogstte.

De bovenste 2 tomaten zijn van het ras Black Bear, de onderste 2 tomaten van het ras Berkely Tie Dye Pink.

Met de liniaal eronder kun je wellicht al een beetje zien hoe groot ze zijn. Maar als de foto het niet duidelijk maakt, ik heb ze ook even gewogen: de kleinste rechtsonder weegt 477 gram. De grootste rechtsboven weegt 726 gram.

Mocht je de bloemen eens tegenkomen in je eigen plant, je kunt dus overwegen om het bloempje weg te halen voor de oogst van meer uniforme vleestomaten. Maar wat is er mis met deze tomaten, behalve dan dat ze wel wat energie gebruiken en wellicht wat lastig te snijden zijn; de smaak is prima. En eigenlijk toch ook wel heel mooi en bijzonder.

Hier is de oogst van deze bijzondere tomaten alweer voorbij, want er groeit er dus maar 1 per plant, en zeker niet bij elke plant (het ene ras is er ook wel wat gevoeliger voor dan het andere ras), en dus ook niet in elk voorjaar want het heeft met kou en warmte te maken).

Tot slot nog even de opmerking dat ik een hoofdstukje heb geschreven over phytophthora in aardappelen, met wat foto’s van aantasting, hoe te herkennen, etc.. Je kunt de pagina hier vinden: Phytophthora in aardappelen.

 

17 reacties op Tomaten in soorten en maten

Sarah 2 juli 2014 om 09:38

Wat gaat het goed in jouw moestuin, Diana! Bij ons gaat het dit jaar een stuk minder. misschien door de zachte winter? in het voorjaar waren het vooral de slakken. Peultjes lukten niet, brocolli werd weggegeten… de phytophthora sloeg toe in de aardappelen, maar die hebben we op tijd kunnen redden door bij de eerste vlekken al het loof te verwijderen. Overigens waren de Gloria’s de eerste die aangetast waren en bleven de Frieslanders redelijk gespaard. De tomaten staan in een tunnelkas en met veel hygiene verzorgd. Eerst naar de tomaten en daarna pas naar de aardappelen. Vliesdoek voor de ventilatie enz.. maar toch is bij 1 deel van de tomaten ook een vermoeden van phytophthora gerezen, dus rigoureus alles wat ook maar aangetast leek, verwijderd.
We hadden tomaten gezaaid, die de meest resistentie hadden… overigens aan de andere kant van de kas, lijkt het nog goed te zijn met de andere tomaten… Er zijn ook succesverhalen hoor! wederom ongelofelijk veel aardbeien, bessen, frambozen enz.., de sla en bonen lijken het goed te doen.
maar nu heb ik een vraag: zijn er in een kas nog mogelijkheden om nogmaals tomaten te zaaien? die kas staat dan in de tuin thuis en niet in de moestuin..
en wederom mijn complimenten voor jouw website! Tijdens het seizoen is het mijn basis voor het moestuinwerk en in de winter om alvast voorpret te hebben.

Sarah 2 juli 2014 om 18:24

Nog even een reactie op mijn eigen stukje hierboven…. Zojuist gezien dat alle tomatenplanten op de moestuin zijn aangetast

Freya 3 juli 2014 om 06:52

Nou Sarah, je bent niet de enige!
Ook ik heb veel last gehad van slakken/duiven. Gelukkig zijn de bloemkolen er weer bovenop gekomen en voor de broccoli had ik nog voldoende tijd om ze opnieuw te zaaien.
Bij mij is er echter nog niets oogstbaar afgezien van een kleine partij vroege aardappelen, toch al in februari begonnen met zaaien.
Ik zag wel een goede tip van Maarten in Maartens moestuin voor je tomaten, als je van iemand die gezonde tomaten heeft een paar grote dieven kan hebben kun je die als nieuwe plant zetten. Of anders gewoon uit de tuincentra, die jonge planten zijn vaak al zo ver dat je niet ‘achter’ loopt.

Diana 3 juli 2014 om 08:29

Hallo Sarah (en Freya),

Wat jammer dat je tomaten ziek zijn geworden en verloren zijn gegaan. Ook wel heel bijzonder want op zo af en toe een zieke tomaat na (en dat zijn er dan hooguit 2 of 3 van de 80 tot 100 planten die ik heb staan) heb ik daar in de kas nooit last van. Ik zou bijna denken dat de grond flink is geïnfecteerd (en die kan heel gemakkelijk een strenge winter overleven, laat staan een zachte winter zoals we die hebben gehad).

Zoals Freya zegt is het voor zaaien van tomaten eigenlijk wel te laat, maar je kunt nu vaak in tuincentra voor weinig geld al grote planten kopen, of zelf stekken. Over stekken heb ik 4of 5 weken geleden een stukje geschreven (https://mooiemoestuin.nl/tomaten-dieven/), de stek die je daar ziet is nu ondertussen zo’n 50 centimeter groot en staat in bloei. Kies er uiteraard wel een gezonde plant voor en bij voorkeur ook een vroeg ras.

En zelf zou ik ze niet in de grond zetten in de kas waar je ziekte hebt gehad, maar in een andere kas is natuurlijk altijd een optie (wat een luxe hè :-)). Maar ook in je andere kas hoor, alleen niet in de grond, maar bijvoorbeeld wel in groeizakken (of een zak potgrond of een pot). Ik neem aan dat je alle plantresten goed hebt opgeruimd en als je alles een weekje goed lucht dan zit de schimmel nog wel in de grond maar niet meer in de lucht.

En als je dat toch liever niet wilt, je kunt bijvoorbeeld aan het einde van deze maand stokbonen zaaien en in de lege kas planten (je moet dan uiteraard wel regelmatig tikken voor de bestuiving). Dan kun je tot oktober boontjes oogsten.

groetjes,
Diana

Janneke 2 juli 2014 om 09:47

Ik vind het wel mooi, die gedrochten, voor mij hoeft het niet allemaal zo gladjes als in de winkels. Een paar weken terug had ik zoiets bij een aardbei, enorm groot, zag er uit als een Lachende Boeddha met extra dikke kwabben en vetrollen. En hij was nog lekker ook!

Succes met de oogst,
Janneke

Elise 2 juli 2014 om 14:21

Hoi Diana,

Heb je misschien nog een paar lekkere recepten met meiknolletjes/rapen? Ik heb er heel veel geoogst en ben op zoek naar wat variatie 🙂

Groetjes Elise

Diana 3 juli 2014 om 08:33

Hallo Elise,

Ik ben geen kok hoor :-). Ik kook ze meestal in plakken en leg ze dan om en om met een plakje ham en een plakje kaas in een ovenschotel, 25 minuutjes in de oven. Of ik gebruik ze in luciferdunne reepjes in salades. Op AH vind je nog wat meer recepten: http://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?Ntt=meiraap. Of google op ‘meiraap recept’.

groetjes,
Diana

Monique 2 juli 2014 om 19:55

Wat super dat je al tomaten oogst, mijn tomaten zijn al druk aan het bloeien maar nog geen beginnende vruchtzetting te zien helaas.

Even een andere vraag, ik heb meloenen liggend in een tunnel. Een watermeloen en een cantaloup. De watermeloen is nu bezig met de eerste meloen en die zie je groeien met de dag. Ik heb er in totaal 4 bestoven bij de watermeloen, maar 3 ervan zijn niet aangeslagen en 2 ervan zijn er al afgevallen. Kan het zijn dat ik ze te vroeg heb bestoven? De watermeloen maakt ook nog niet zoveel vrouwelijke bloemen. De cantaloup is bezig met meerdere meloenen. En zit vol met vrouwelijke bloemen. Dus wat dat betreft mag ik niet klagen. Maar was even benieuwd hoe dat zit met de bestuiving.

Groetjes Monique

Diana 3 juli 2014 om 08:40

Hallo Monique,

Zelf bestuif ik (met een penseeltje) ook zoveel mogelijk bloemen bij de meloen en watermeloen, maar daarvan wordt ook niet elke vrouwelijk bloempje een meloen. Ik heb eens gelezen dat een meloen meerdere keren bezoek moet hebben gehad van insecten om te worden bevrucht (geen idee waarom, wellicht omdat de mannelijke bloempjes zo weinig stuifmeel geven). Dus zal 1 keer met een penseeltje wrijven wellicht ook niet altijd even veel resultaat geven. Bovendien kan een plant ongetwijfeld ook niet elk bloempje laten uitgroeien tot een rijpe meloen, want dat zou haar teveel energie kosten.

Probeer gewoon 1 of 2 keer per dag de bloemen van mannetjes en vrouwtjes aan te tippen, laat de tunnel aan 1 kant open zodat er insecten in en uit kunnen vliegen. En zo hoop ik dat je uiteindelijk toch een goede opbrengst krijgt (is natuurlijk ook afhankelijk van het ras, het weer, de tijd).

groetjes,
Diana

Rowena Schut 3 juli 2014 om 19:50

Hoi Diana,

Als eerste wil je ik je complimenteren met jouw website! Wat ongelofelijk veel werk steek je in de website en ook in je tuin. Petje af! Ik kijk (bijna) dagelijks op deze site en heb al vele handige tips van je overgenomen. Bedankt daarvoor!
Dan een vraagje over mijn komkommerplanten. Ik heb deze staan in 2 hele grote potten. Sinds een paar dagen merk ik dat de kleine vruchtjes geel/ bruin worden en helemaal verdrogen/verschrompelen. Ik heb er al zo’n 15 grote komkommers af kunnen plukken en er hangen nu nog 3 goede komkommers aan. Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn. Ik vind het echt ontzettend jammer, aangezien er nog zo’n 30 vruchtjes aanhangen. Ik ben bang dat deze het niet meer gaan redden. Hopelijk weet jij wat dit is.
Alvast bedankt!

Groetjes Rowena

Rowena Schut 3 juli 2014 om 19:53

Ik vergeet er nog bij te schrijven dat de bladeren ook wat gelig worden en witte plekken krijgen/ hebben ( meeldauw?) 🙁

Diana 5 juli 2014 om 07:59

Hallo Rowena,

Het is heel lastig om zo zonder iets te zien te kunnen verzinnen wat er mis zou kunnen zijn met je komkommerplanten. Komkommerplanten hebben best veel voeding nodig (want het worden grote planten met grote vruchten). Ik weet niet welke voeding je gebruikt en in welke hoeveelheid/frequentie maar je zou in die hoek wellicht kunnen zoeken. Ik neem aan dat het geen vochttekort is, komkommerplanten lusten elke dag wel een gieter water. En nu het warm is is een komkommerplant ook meer gevoelig voor meeldauw, ik zie de eerste tekenen daarvan al in de kaskomkommers. Ik ga zelf aangetast blad al wat weghalen, dan kan de plant gelijk zijn energie weer stoppen in het maken en laten groeien van vruchten en hangen die ook niet meer zo verscholen tussen het blad.

Ik hoop dat je in ieder geval hier verder mee kunt……
Diana

Inge Wendrich 4 juli 2014 om 20:30

Hallo Diana,
Ik heb weer een vraagje,
Bij mijn tomaten planten, en dan vooral in de tomaat die (nieuwe) tomaat die ik van jou heb, komen prachtige grote tomaten, maar ook komen er veel gele vlekjes op het blad, ik geloof niet dat het de ziekte is, ze worden niet bruin en gaan niet krullen of zo, het oogt verder gezond, maar ik knip toch zoveel mogelijk van de gevlekte blaadjes weg, (voor de zekerheid) maar is dit soms een tekort aan het een of ander, herken jij dit?
Ik hoop zo, dat je het herkend en dat het niets vervelends is.
Verder is het volop genieten en ook veel werk. Maar daar kies ik zelf voor hoor.
B.v.d. Groetjes Inge.

Diana 5 juli 2014 om 08:06

Hallo Inge,

Ik durf het niet te zeggen. Ook hier zijn er wel wat planten met bladeren die wat verkleuren. De planten hebben best veel voeding verbruikt om zo groot te worden als dat ze nu zijn. Ik ga hier de planten in ieder geval vandaag wat korrels geven om de voedingstoestand weer op peil te brengen (ook voor de pepers, aubergines, basilicum, meloen, etc. die er naast en tussen staan). Zelf geef ik Culterra (de groene) omdat zowel wat stikstof, fosfor en kali in zit. Ik zou zelf ook blad weghalen wanneer dat wat gelig wordt, maar natuurlijk de plant wel in de gaten houden, want zieke planten (ik heb er dit jaar tot nu toe 2 maar die waren dan ook aangevreten door pissebedden) gaan er hier snel uit, voor ze andere planten aansteken.

groetjes,
Diana

joka 10 juli 2014 om 14:01

Beste diana, om de spercibonen knapperig te houden kook je eerst het water en doe dan de boontjes er in, wel op hoog vuur, als het dan kookt je vuur lager zetten als normaal, bij mij lukt het altijd. Veel succes, joka.

Diana 12 juli 2014 om 08:18

Hall Joka,

Zo kook ik eigenlijk alles :-). Ik kook water in de waterkoker, dat gaat in de pan en dan gaan de boontjes, maar ook bloemkool, of aardappelen, of pasta of rode kool of eieren, of wat dan ook erbij. Koud water via gas verwarmen is duurder plus je weet niet wanneer iets al begint te garen.

groetjes,
Diana

joka 14 juli 2014 om 11:59

Hallo diana, water uit de waterkoker , maar dan kook je toch verder op het gas neem ik aan, als het water dan weer flink kookt doe de boontjes er dan in en kook zoals je ander ook doet. Groetjes joka.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!