Aardbeien

Het is hier droog, al 2 weken niet geregend (op 3 millimeter na en dat is alweer anderhalve week geleden). Ik ben altijd bang om te hopen op water, want voor je het weet krijg je het in overvloed. En dus gisteren de pomp maar meegenomen, om zelf water te geven, en de tonnen en de ondertussen lege 1000-litervaten te vullen.

Scheuren in de grond

Scheuren in kleigrond…

We hebben aardbeistekken gekocht. Want we hebben er nu plaats voor. Doperwten, aardappelen, peulen, tuinbonen, krootjes en al flink wat sla en andijvie zijn geoogst en er zijn dus wat lege veldjes.

AardbeistekUiteindelijk hebben we op de volkstuin gezamenlijk aardbeistekken besteld, en het leuke daarvan is is dat je op deze manier wat meer verschillende soorten kunt proberen. En dus heb ik niet 3 x 10 stekken van dus 3 soorten staan, maar 6 x 5 stekken van dus 6 soorten.

We hebben de stekken bij de firma van Duivenvoorden besteld. En zijn daar vooralsnog erg tevreden over.

Op de foto zie je een stek zoals ze uit de doos kwam. Het zijn in deze tijd nog koelkaststekken (ook wel frigoplanten genoemd), zorgvuldig op lage temperatuur bewaard tot ze verstuurd kunnen worden.

En omdat het kale wortels zijn moeten ze ook vooral op de dag van aankomst worden uitgeplant.

En dus hebben we dat gisteren gedaan. Eergisteren het veldje al voorbereid, omdat de grond zo droog is is ze bonkig, met grote kluiten kleigrond. En dus het onkruid gewied, een flink aantal gieters water erover zodat we de bonken klei wat fijner konden maken. En gelijk wat organische voeding aan de grond gegeven.

En daar staan ze nu, 30 kleine kopjes boven de grond. 5 op een rij, 5 soorten, met allemaal een eigen label. En wat meer ruimte dan normaal (normaal gesproken houden we zo’n 40 x 50 centimeter aan, nu hebben we gekozen voor een afstand van 50 x 60 centimeter.

Aardbeistek geplant

En dat is dan vooral om te zorgen dat we de 6 soorten een beetje goed van elkaar kunnen onderscheiden en er goed tussen kunnen staan en lopen, zonder op aardbeien te stappen. En om de jonge planten genoeg ruimte te geven om flink te groeien. En uiteraard ook om volgend jaar makkelijk stekken te kunnen nemen van de dan volwassen planten.

De 6 soorten die we hebben gezet: Sonata, Florence, Elianny, Senga Sengana, Malwina, Induka. Leuk om volgend jaar te ervaren wat de lekkerste aardbei is, welke plant de beste opbrengst geeft, welke plant de mooiste aardbeien geeft.

Aardbei stekkenEn daarnaast hebben we zelf natuurlijk ook aardbeien staan. 1 soort die we erg lekker vinden en waarvan we de naam niet weten, omdat we de stekken hebben gekregen van een tuinbuurman. En de Frau Mieze Schindler, een oud ras dat erg mooie aardbeien geeft in een donkerrozerode kleur, met een erg lekkere smaak.

En nu de oogst van aardbeien bijna voorbij is beginnen de uitlopers goed te groeien.

En dus zelf de eerste stekken uitgekozen. Op de foto zie je zo’n stek, met de uitloper van de moederplant. Na de stek gaat de uitloper verder en wil ze weer nieuwe stekken maken. Maar die haal ik weg, 1 uitloper mag dus 1 sterke en goede stek geven. En die ligt nu in een potje met potgrond. Net als via een navelstreng krijgt de stek nu nog alle voeding en vocht van moeder.

Maar door de potgrond en voldoende vocht geven kun je moeder wat helpen en kan de stek snel wortels maken en zelf zo ook al voeding en vocht opnemen. Over een paar weken zijn de stekken zo sterk en groot dat ze kunnen worden losgesneden van de moeder. En zodra de wortels dan onderuit het potje willen komen mag ze de grond in.

We hebben 5 stekken van de Frau Mieze Schindler staan, de andere (onbekende) aardbei geeft nog aardbeien en nog geen uitlopers. Maar van die zouden we ook graag stekken willen nemen, en dan bij voorkeur wat extra stekken zodat we ook een stuk of 10 planten langs het middenpad in de kas uit kunnen planten, voor extra vroege aardbeien in het voorjaar van 2015.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
andre

Hoi diana,
Allereerst mijn complimenten voor je site.haal er veel inspiratie uit.heb een vraagje.wil verhoogde vakterm maken van 20 cm hoog op volle grond maar weet niet goed hoe ik ze o moet vullen moet ik eerst karton doen enz?
Groetjes andre

Simone

Hallo Diana,

Grappig om te zien wat droogte met de grond doet ; wij hebben door de droogte nu stuifzand gekregen , makkelijk te bewerken 😉 het onkruid trek je er zo uit , maar alle gieters water verdwijnen als sneeuw voor de zon

Groet Simone

marco

nog geen regen gezien hier op flakkee 😉

Mark en Marion

Wij hebben de hele kleine bosaardbeitjes staan. In het begin gaf de plant maar een handjevol vruchtjes maar sinds dit jaar oogsten we flink. We vriezen alles in zodat we er op het eind van het seizoen jam van kunnen maken. Deze aardbeisoort ruikt zo apart. Het lijkt wel een beetje op van die bubbelicious kauwgom hahaha! Maar de smaak is fantastisch. Aardbeien zijn zulke geweldige leveranciers van fruit!

Mark en Marion

Zolang ze maar smaken dan vinden wij het best. Veel aardbeien (vooral die in de supermarkt) smaken ons veel te waterig en zuur!

Anna

Hallo Diana,

Wat leuk dat je zo meerdere soorten kunt proberen! Wij hebben ooit een straatje aardbeien (10 verschillende soorten, van de aardbeienacademie) gedeeld en zo Sonata, Honeoye, Lambada, Korona en Rumba kunnen proeven. De eerste vier hebben we nog steeds. Sonata heeft ook een prima smaak! Ik ben wel benieuwd naar de Frau Mieze Schindler. Is dat een doordrager? Las bij Bastin dat dit ras een bestuiver nodig heeft, bij voorkeur Elianny 😉

Groet,
Anna

Anna

Bedankt voor de informatie! Klinkt als een mooie plant voor in de toekomstige achtertuin. Na onze verhuizing maar eens kijken, want om nu al een grote bestelling te plaatsen en dan als ze net bloemknoppen aan het maken zijn ze weer te verplaatsen lijkt me niet zo goed. Dan ook meteen eens op zoek naar een goede doordrager.

Groetjes,
Anna

loes

hallo Diana

ik lees je site
vindt ze leuk

heb een vraag heb nog eenstukje grond over in mijn kas

kan ik daar nog iets zaaien

gr loes

Marjan Vos

Heb vorig jaar ook planten van van Duivenvoorde gezet en die doen het geweldig! Ook hier in de Franse grond. Voor iedereen een aanrader. En door een straatje Lambada’s in de kas te zetten al vanaf begin april verse aardbeien met een zeer volle zoete smaak. Ook de Polka is een lekkere variëteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties