Rood

Phytophthora. Tjonge, wat kan dat zich toch snel verspreiden. Aardappelplanten die er vorige week zaterdag nog redelijk goed uitzagen waren nu soms geheel verwoest. Wij waren het hopelijk net voor, afgelopen donderdag de aardappelen gerooid, de knollen leken er op een paar slechte na goed uit te zien.

Maar vertrouwen doen we het niet. We hebben de aardappelen gewassen en daarna goed op laten drogen en vervolgens in kratten naar huis gebracht. Volgende week zaterdag gaan we kijken of het goed met ze gaat, want sommige aardappelen krijgen pas later tekenen van aardappelziekte en rotten dan alsnog – en het vervelende is dat ze dan de gezonde aardappelen ernaast ook aantasten. En zo kan binnen een paar weken alsnog een hele krat aardappelen verloren gaan.

Maar uiteindelijk, als alles blijft zoals het nu is, zijn we niet ontevreden over de oogst. Met als winnaar de Tiamo, mooie rozerode aardappelen, groot van formaat, prima van opbrengst. De slechtste bleek de Ballerina, een biologisch ras dat relatief goed bestand zou zijn tegen phytophthora – niet dus want daar hebben we al een deel van weg moeten gooien. In ieder geval hebben we alles bij elkaar zo’n 50 tot 60 kilo aardappelen, en dat is voor ons echt meer dan genoeg tot het voorjaar. We hopen dat het zo blijft en we niet alsnog een deel uit de kratten moeten verwijderen.

Ook wellicht nog belangrijk om te melden; als er phytophthora in aardappelen heerst is de kans dat het overslaat op tomaten zeer groot. En dus houden we nu de deuren van de kas wat meer dicht en de ramen op een kiertje. Gelukkig is het niet warm. En als alle goede en slechte aardappelen op het complex zijn gerooid en de zieke delen weg zijn, dan ga ik er altijd vanuit dat het is ‘overgewaaid’. En dus heb ik ook 1 pot met tomaten maar even in de kas gezet, ter bescherming. Over een week of 2 mag ze weer naar buiten.

Zo, tot zover over aardappelen – het is toch elk jaar weer een crime om op tijd goede gezonde aardappelen te oogsten en te bewaren.

Eerste tomaatjes geoogst 2014

We hebben de eerste 4 tomaatjes geoogst. Joepie! Ik zal deze week de grote kookpan alvast eens opzoeken want binnen 2 weken kan ik de eerste pastasaus gaan inmaken :-). De eerste zijn van links naar rechts: Tumbling Tom Red (in de buitenteelt nota bene, van de plant uit de pot die ik nu voor alle zekerheid maar even in de kas heb gezet). Daarnaast de Dancing with Smurfs, als derde de Black Russian (meer mahonie dan ‘black’) en tot slot de rozerode Brandywine Cherry.

Aalbessen rijpen 17 juni 2014

Ook bijna goed, de aalbessen. In het midden al mooie, felrode trossen maar er hangen ook nog wel rozerode bessen in de planten, en links zelfs nog onrijpe bessen (maar dat is van een andere struik, de Witte Parel, die later rijpt). We wachten nog een klein weekje, dan zijn alle rode aalbessen rijp en kunnen we zoveel mogelijk in één keer oogsten (en ik heb nog gelei van vorig jaar, ik denk dat ik er maar siroop van maak).

Tagetes patula nana Petit Harmony

Ook mooi – de Tagetes patula nana Petit Harmony; kleine plantjes, zo’n 25 centimeter groot, zitten letterlijk vol rode bloemen met een geel hartje. Ze staan hier in een rand langs de pastinaken en vrolijken zo dat bed mooi op.

Tetragonolobus purpureus bloem

Op deze foto een bloem (of zeg maar gerust bloempje want groter dan een halve tot een hele centimeter zijn ze niet) van de Tetragonolobus purpureus, ook wel Lotus edulis, ook wel Lotus tetragonolobus. Is er wellicht een botanist die er 1 naam voor zou kunnen geven? 🙂

De Nederlandse naam is Asperge-erwt. Al heeft ze niets met asperges te maken, en eigenlijk ook niet met erwten. Je plukt de peultjes jong en smaken dan ook een beetje als peultjes met een nootachtige smaak. In de verhoogde bak doen ze het hier prima en bloeien nu volop.

Kroot McGregor geoogstTot slot dan nog een foto van de rode biet McGregor’s Favourite. Extra mooi door het zeer donkere blad en stelen. En net zo lekker als gewone rode bietjes.

Vandaag naar de tuin. Want de veldjes waar de aardappelen hebben gestaan moeten nog even worden schoongemaakt, en natuurlijk nog wat zaaien wat daar op de plaats kan. Daarnaast kunnen we de laatste tuinbonen oogsten en die planten op de composthoop gooien. En het hekwerk van de doperwten opruimen. Want op het veldje van de tuinbonen, peulen en erwten komt het nieuwe aardbeienveld. De aardbeien zijn besteld, komen dinsdag. En ik ga zelf van de Frau Mieze Schindler en een gekregen-goede-aardbei-zonder-naam ook nog stekken nemen.

Daarnaast water geven, veel water geven, want het begint hier ondertussen flink droog te worden. En natuurlijk de tomaten dieven en opbinden en tikken. En zo links en rechts wat oogsten (vandaag eten we venkel uit de tuin, en aardbeien toe).

We hoeven in de weken niet eens te verzinnen wat te doen, op elk plekje in de tuin is nu wel iets te planten, verzorgen, oogsten, opbinden of wat dan ook.

 

8 reacties op Rood

Annemiek 22 juni 2014 om 18:50

Ow geweldig die Dancing with smurfs, die komt dan hoop ik volgend jaar hier, als je zaden hebt straks, wat super he zo’n naam. Ik wacht nog op de eerste rode tomaatjes hier………

Diana 24 juni 2014 om 07:40

Hallo Annemiek,

De Dancing with Smurfs is in ieder geval lekker vroeg. Ze geeft niet heel veel opbrengst, zo’n 10 tomaatjes per tros maar de trossen hangen wel redelijk dicht op elkaar en de planten zijn gezond en groeikrachtig. En dan de smaak (ik heb er pas 2 geproefd hoor); niet geweldig maar wel al veel beter dan de originele OSU Blue.

groetjes en veel plezier met de oogst van je eerste tomaatjes (zal met dit weer in je kas niet lang meer duren),
Diana

Freya 23 juni 2014 om 07:48

Hoi Diana,

Hoe sla jij de aardappelen altijd op? Wij hebben een redelijk ondiepe kelder (wel donker maar dus niet heel koud) maar in februari stonden de scheuten al zeker 20cm op de aardappels die nog over waren. Ik zat eraan te denken om dit jaar poeder te halen die het kiemen moet tegengaan, zeker omdat ik dit jaar nog meer aardappel heb gepoot om het hele jaar rond van eigen grond te kunnen eten. Nu moet ik ze dus wel goed kunnen houden! Heb je misschien een paar tips?

Bedankt vast!

Diana 24 juni 2014 om 10:54

Hallo Freya,

Wij slaan de aardappelen altijd in de schuur op. Daar is het redelijk koel, en in de winter koud. Maar ook hier spruiten aardappelen in het voorjaar.
Enige andere optie lijkt me om de poederen, maar dat wil ik niet (antispruitmiddelen bevatten Chloorprofam = Chloorpropham, en al je op die term googled vind je dit: http://losangeles.bazoon.nl/CWV_Agrichem/admin/MijnDocumenten/Designset68/eti_nl_tuberprop%20ultra%20021211.00.pdf). En dan sla ik het graag over, ik behelp me maar zo :-). Het gaat hier helemaal niet onaardig hoor, we houden hier over het algemeen de aardappelen tot februari goed, daarna begint het spruiten, afhankelijk van het weer.

groetjes,
Diana

rein 1 juli 2014 om 15:49

Beste Diana,

Bij ons in de tuin zijn ook de ballarina’s aangetast, de Raja ernaast hebben (nog) geen last, doet toch denken aan een overblijvende variant van phytophthora die met het pootgoed mee is gekomen misschien? Heb het loof eruit getrokken, maar wilde de aardappels nog even laten afrijpen. Echter na het lezen van jouw blog dat je na aantasting van de stengel ook gelijk alle aardappels rooit, begin ik te twijfelen. Kun je al die kilo’s die niet volledig gerijpt(afgehardt) zijn wel lang genoeg bewaren? Hoe lang blijven ze goed verwacht je met zo’n dunne schil?
bvd reinoud

Diana 2 juli 2014 om 08:24

Hallo Reinoud,

Het zou zomaar kunnen dat het al in het pootgoed aanwezig was, al zal, neem ik aan, alle pootaardappelen worden getest/gekeurd. Geen idee. Maar ik zie hier op het tuincomplex bij wat mensen ook nog aardappelen staan, en die staan er dan ook prima bij. Soms ligt het aan het ras, soms aan de grond, soms aan het weer, soms aan de standplaats. 2/3e van de aardappelen op ons tuincomplex werd hier in 2 weken tijd volledig aangetast door phytophthora, dat wat er nu nog staat is blijkbaar heel sterk en heeft net de ‘vlaag’ van phytophthora gemist.

Je kunt de aardappelen in de grond laten. Maar zelf vind ik dat niet prettig want ik kan niet zien wat er ondertussen toch misschien al wel is aangetast (bovendien staan de bonenzaailingen vol ongeduld te wachten om de plaats in te nemen :-)). Aardappelen zijn levende organismen, boven de grond kunnen ze ook hun schil dikker laten worden, als ze maar goed gedroogd zijn. Wij oogsten altijd onze aardappelen wanneer ze goed zijn of wanneer we ziekte verwachten, we wachten in ieder geval niet perse op het afsterven van het lof. En wij bewaren onze aardappelen (natuurlijk afhankelijk van het ras en de temperatuur in het voorjaar) gemakkelijk tot in maart.

groetjes,
Diana

rein 2 juli 2014 om 22:40

Ok, dank je. Zal morgen dan toch gaan oogsten kunnen ze goed drogen met de warmte. Dat ik me afvroeg of het niet in het pootgoed zat kwam omdat de ruggen van ballerina en raja langs elkaar liggen en de raja geen spoor van aantasting hebben, terwijl die volgens soortlijst van van der Wal wel iets vatbaarder zouden zijn. Volgend jaar maar weer biogold, bevielen goed vorig jaar. Grt reinoud

Diana 3 juli 2014 om 08:52

Hallo Reinoud,

je moet vooral geen aardappelen oogsten omdat ik het zeg hoor :-). Maar je kunt wel altijd 1 of 2 aardappelplanten rooien en dan kijken hoe het met die aardappelen is. En aan de hand daarvan beslissen dat je het zo goed vindt of dat je ze toch nog wat langer wilt laten zitten.

Onze tuinbuurman heeft Bionica staan en die staan er ook nog prima bij, bijna alsof de aardappelziekte 2 weken lang heeft gewoed en het tuincomplex nu weer heeft verlaten.

succes met de oogst!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!