De oogstdrukte begint

Ik zeg net tegen mijn man dat ik graag nog even een stukje in mijn tuindagboek wilde schrijven. Maar eerst moest er nog 1,5 kilo aardbeien worden schoongemaakt en ingevroren. En een emmer tuinbonen. En de laatste peultjes en doperwten.Zo voorzichtig aan gaat het beginnen, de drukte van het oogsten. En dat klinkt heel leuk (en dat is het ook!) maar wat geoogst wordt verdwijnt niet vanzelf in vriezer of pot.

Op de foto: Lathyrus odoratus Pansy Lavender Flush, extra leuk omdat de planten wat lager blijven en zo’n mooie ‘lijn’ hebben in de bloem. En natuurlijk de geur, de geur van moestuin in de zomer.

Lathyrus Pansy Lavender Flush

Zo links en rechts bespeur ik nu ook wat geel blad bij onze aardappelen, met wat grijzige vlekken erin. Nog niks ernstigs maar we moeten nu wel de aardappelen per week bekijken. En dus hebben we van de 4 rassen die we nog hebben staan 1 aardappelplant gerooid. En de Tiamo blijkt al mooie grote aardappelen te hebben, die kunnen we gaan oogsten wanneer we dat zouden willen. De andere soorten zouden eigenlijk nog wel 2 of 3 weken mogen blijven staan om te groeien. We hopen op niet te nat weer want dat zorgt voor een snellere verspreiding van phytophthora. Maar zelfs als we alles morgen zouden moeten rooien zouden we niet ontevreden zijn.

In ieder geval wordt het tijd om te gaan zaaien, want er komen dus binnen 1 tot 3 weken 3 vakken vrij, en een vierkante meter bak. En alvast eens gezocht wat er gezaaid kan worden; bietjes, boontjes, zomerworteltjes, andijvie en sla natuurlijk, maar ook rucola, mosterdblad, rammenas, spitskool, savooikool, boerenkool, koolrabi, knolvenkel…… ik heb meer soorten/zaden in mijn tuintas dan dat ik plaats in de tuin heb :-).


Petit Posy blad

Op de foto hierboven het blad van de kool Petit Posy, een koolsoort die, als alles goed gaat, komend najaar een steel gaat maken waar spruiten aan komen die half open staan (bijna als een soort mini savooikooltjes in paars met groen langs de steel (volgens de foto’s op internet dan, dit is het eerste jaar dat ik haar teel). In ieder geval is het bijzonder om te zien dat de helft van de planten lichtgroen blad heeft met een crèmekleurige nerf. En de andere helft van de planten heeft fel rozepaarse nerven. Mooi, nu al, dat voorspelt in ieder geval veel kleur.

En dan de tomaten; die bloeien en groeien prima. Sommige planten heb ik al moeten toppen omdat ik er op mijn tenen nog maar net bij kon. En het is 17 juni, tijd om te speuren naar een tomaat die wellicht als allereerste kan worden geoogst (net als bij de eerste aardbei, die we dan ook altijd netjes delen, allebei een halve, om te proeven :-)). En dit jaar lijkt dat de Brandywine Cherry te worden.

Tomaat Cherry Brandywine rijpt als eersteNog helemaal niet eetbaar hoor, maar als je heel goed kijkt zie je dat ze niet meer zo groen is als het tomaatje dat je op de achtergrond ziet. Ook de Sweet Baby, Tumbling Tom Red en Black Prince zijn niet helemaal zo groen meer als hun broertjes en zusjes in de tros. Spannend wie het gaat winnen. Hoewel, uiteindelijk maakt dat ook niet heel veel uit, ik weet hoe dan ook zeker dat ik voor eind juni de eerste tomaten uit eigen kas zal kunnen oogsten.

Paprika Blue Jay onrijpEn dan tot slot nog een foto van de paprika Blue Jay. Dit is de onrijpe kleur, ze begint lichtgroenig met iets violet erin en dat wordt vervolgens helemaal violetpaars. En als ze gaat rijpen (maar dat duurt nog even) zal ze uiteindelijk een soort rozig/paarsig rood worden. Mooi, en lekker.

Genoeg om me op te verheugen dus.

Afgelopen week nieuwe knofloken gereserveerd / besteld voor komend najaar, bij Leven van het Land. En vanavond nog eens op internet zoeken naar aardbeistekken, want daar zou ik wel eens een nieuw ras van willen proberen. En morgen zaaien, veel zaaien, voor alle plekjes die in de komende weken leeg komen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Mijn paprika’s staan buiten dus die zijn nog niet zo ver maar hier ook al een hoop tomaten, joepie!

Debbie

Wat een heerlijke verhalen weer! Succes en veel plezier met oogsten!
Ik had een vraagje over mijn komkommers(marketmore). Door de verhuizing, die langer duurde dan gepland hebben mijn komkommerplanten langer dan bedoeld in kleine emmertjes gezeten. Ik heb ze nu een aantal weken geleden uitgeplant in mijn moestuinbak, maar het lijkt wel of ze zijn gestopt met groeien? Ze hadden helaas heel wat gele/dorre bladeren, waar ik een groot deel van weg heb gehaald. De ene had al best een behoorlijke vrucht van zo’n 5 à 10 cm, 3cm dik ongeveer en in de andere zitten wel wat beginnetjes. Ze sterven (nog niet) af hoor, maar zoals ik al zei lijkt het of ze gestopt zijn met groeien. Weet jij misschien wat er aan de hand is en wat ik evt kan doen?

Debbie

Dankjewel! Ja ik heb goed gevoede grond gebruikt, dus daar Al het idd niet aan liggen. Ik wacht dan naar geduldig af.. Moelijk hoor! Is het nog een idee om het al wat dikkere komkommertje te oogsten voor een nieuwe vruchtaanmaak-impuls of kan ik er beter gewoon helemaal van af blijven?

Debbie

Hij groeit weer 😀 Na ook een serie nieuwe jonge blaadjes en wat mannelijke bloempjes nu ook een nieuwe mini komkommer alweer..Ik ben blij (geduldig zijn is een schone zaak 😉 )
Groetjes!

Monique

Allereerst, wat een geweldige site heb je. Ik heb ontzettend veel geleerd van de informatie. Ik zit er regelmatig op te snuffelen. Ik heb sinds een maand of 2 een moestuin, dus alle info is welkom. Heb je de lambada’s (aardbei) al eens geprobeerd? Die zijn heerlijk zoet, geen extra suiker nodig. Ik heb ze er een paar weken geleden ingezet, ze groeien als kool en maken al bloemen. Ook klimaardbeien is misschien leuk om te proberen, ik heb ze van Bakker Hillegom, die groeien ook goed en maken ook al bloemen.

Anna

Hallo Diana,

Wij hebben zowel Lambada als Elianny en Florence. Lambada is erg lekker, maar wij vinden Elianny nog beter van smaak. Lambada en Florence zijn geven nu voor het tweede jaar en de laatste geven nu duidelijk meer opbrengst.

Anna

Monique

Ik heb zelf ook een heel aantal soorten aardbeien gezaaid, vandaag de eersten er in gezet zodat ze in de grond verder kunnen groeien en ik weer wat potjes te gebruiken heb. De rest zijn net een tijdje opgekomen, maar daar staan ook nog tussen die net kiemen, dus ik wacht nog even met verspenen. Duivenvoorden heb ik ook mijn lambada’s vandaan, snelle levering en ik kreeg een aantal meer dan ik had besteld. Misschien dat ik de Elianny ook nog wel ga bestellen, mijn kinderen zijn dol op aardbeien plukken, dat vinden ze het mooiste aan de hele tuin. Ook al plukken ze nu bij de buurman die op vakantie is.
Bij mij gisteren de eerste bloeiende paprikabloem, die staan er goed bij. De komkommers zijn al druk bezig allemaal komkommertjes te maken, nog even en ik kan de eersten plukken. Bij gebrek aan kas, had ik 2 tomatenkasjes gekocht en die met palen in de hoeken in de grond gezet. Mijn tuin staat op een nogal winderige plek en die dingen waaien direct om. Mijn tomaatjes staan in 1, die beginnen nu met de eerste tros te bloeien. De komkommers en paprika in de andere. Heb er helaas 1 tomaat uit moeten trekken, die begon te rotten en gezien hier bij ons op het complex aardappelziekte rond gaat, het zekere voor het onzekere. Gelukkig staat de rest er nog goed bij en vol knoppen en ook mijn aardappelen nog geen tekenen van aardappelziekte. Meloenen heb ik buiten onder folietunnel, die beginnen de eerste vrouwelijke bloemen te maken. Heb er nu 3 bestoven. Ben benieuwd. Ik heb inmiddels een kas gekregen en die gaat er hopelijk in de zomervakantie op. Kan niet wachten, maar moet eerst een stuk bijgekregen tuin onkruidvrij maken voor de kas erop kan. Pffff wat een werk, het staat helemaal vol met onkruid. Ik maak het nu bed voor bed helemaal schoon, maar daar gaat toch wel flink wat tijd in zitten.

Stefan

Ik had vandaag mijn eerste kerstomaatje uit de kas!

karin

Wat een prachtige groentes ! Wij zijn nog steeds in afwachting van een volks tuin , en onze tuin begint steeds voller te worden met alles wat ik al aan het verzamelen ben voor de volkstuin, kas, regentonnen, worteldoek enz. Iedere keer als ik bij jullie kijk krijg ik meer kriebels om te beginnen. Hopelijk volgend jaar.

karin

haha mijn hele tuin staat al vol met tomaten radijs spinazie sperziebonen enz kan nog maar net lopen,,maar niet voldoende om aan mijn tuinkriebels te voldoen. Loop regelmatig over het volkstuinencomplex waar in sta ingeschreven, te genieten van de tuintjes.

Annemiek

Bij mij doen de paprikas weinig dit jaar, de tomaten supergoed ! Voor aardbeien zou je eens kunnen kijken bij Jan Robben in Oirschot, die stuurt ook toe, erg veel soorten en prima kwaliteit (aardbeienacademie)

groet Annemiek

Karin

Hallo Diana,
Even een vraagje over de groenten die je kan zaaien in een vak waar aardappels hebben gestaan. Jij noemt een aantal mogelijke groentesoorten die tot verschillende groepen behoren, namelijk bladgroenten, peulvruchten, wortelgroenten en koolsoorten. Als je nu, net als ik, maar een heel klein moestuintje hebt, met 6 vakken waar in ieder vak een eigen soort groenten staat (vruchtgroenten, wortelgroenten, etc), wat zou je dan het beste in zo’n vrijgekomen aardappelvak kunnen telen? In mijn moestuintje, met een wisselteelt van 6 jaar, zouden volgend jaar in het aardappelvak de peulvruchten komen. Maar wat zet ik er dan tot die tijd?
Alvast bedankt,
Karin

Wouter

Beste Diana,
Ik ben Wouter, ben 17 jaar oud en ben dol op tuinieren. In het verleden heb ik al veel vruchtgewassen buiten geteeld als paprika’s,pompoenen, aubergines, pepers en tomaten met vrijwel altijd een onverwacht goed resultaat.

Van familie heb ik afgelopen weekend een jonge (buiten) komkommerplant gekregen van het ras ‘gele tros’. Ik heb nog nooit komkommers geteeld dus ik hier een paar vragen over. Op het internet lees ik namelijk heel veel tegenstrijdige informatie.

1 Kan ik deze plant in een grote pot (40 bij 50 cm) planten?
2 Moet deze plant net zoals bij tomaten gediefd worden?
3 Kan ik deze plant het beste laten klimmen of moet ik deze leiden ( bijvoorbeeld met bamboestokken)?
4 Kan de plant in de zon staan op een warme zuidmuur of heeft het wat schaduw nodig?
5 Is ‘doodnormale’ potgrond goed genoeg of moet ik hiervoor speciale grond hebben?

Ik hoop dat u mij kan uitleggen hoe ik deze plant het beste kan verzorgen.

Met vriendelijke groet,

Wouter

Wouter

Sorry ik zie net dat u al een paar dagen geleden gereageerd had, ik ga het proberen.
Hartelijk dank voor de antwoorden!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties