De oogstdrukte begint

Ik zeg net tegen mijn man dat ik graag nog even een stukje in mijn tuindagboek wilde schrijven. Maar eerst moest er nog 1,5 kilo aardbeien worden schoongemaakt en ingevroren. En een emmer tuinbonen. En de laatste peultjes en doperwten.Zo voorzichtig aan gaat het beginnen, de drukte van het oogsten. En dat klinkt heel leuk (en dat is het ook!) maar wat geoogst wordt verdwijnt niet vanzelf in vriezer of pot.

Op de foto: Lathyrus odoratus Pansy Lavender Flush, extra leuk omdat de planten wat lager blijven en zo’n mooie ‘lijn’ hebben in de bloem. En natuurlijk de geur, de geur van moestuin in de zomer.

Lathyrus Pansy Lavender Flush

Zo links en rechts bespeur ik nu ook wat geel blad bij onze aardappelen, met wat grijzige vlekken erin. Nog niks ernstigs maar we moeten nu wel de aardappelen per week bekijken. En dus hebben we van de 4 rassen die we nog hebben staan 1 aardappelplant gerooid. En de Tiamo blijkt al mooie grote aardappelen te hebben, die kunnen we gaan oogsten wanneer we dat zouden willen. De andere soorten zouden eigenlijk nog wel 2 of 3 weken mogen blijven staan om te groeien. We hopen op niet te nat weer want dat zorgt voor een snellere verspreiding van phytophthora. Maar zelfs als we alles morgen zouden moeten rooien zouden we niet ontevreden zijn.

In ieder geval wordt het tijd om te gaan zaaien, want er komen dus binnen 1 tot 3 weken 3 vakken vrij, en een vierkante meter bak. En alvast eens gezocht wat er gezaaid kan worden; bietjes, boontjes, zomerworteltjes, andijvie en sla natuurlijk, maar ook rucola, mosterdblad, rammenas, spitskool, savooikool, boerenkool, koolrabi, knolvenkel…… ik heb meer soorten/zaden in mijn tuintas dan dat ik plaats in de tuin heb :-).


Petit Posy blad

Op de foto hierboven het blad van de kool Petit Posy, een koolsoort die, als alles goed gaat, komend najaar een steel gaat maken waar spruiten aan komen die half open staan (bijna als een soort mini savooikooltjes in paars met groen langs de steel (volgens de foto’s op internet dan, dit is het eerste jaar dat ik haar teel). In ieder geval is het bijzonder om te zien dat de helft van de planten lichtgroen blad heeft met een crèmekleurige nerf. En de andere helft van de planten heeft fel rozepaarse nerven. Mooi, nu al, dat voorspelt in ieder geval veel kleur.

En dan de tomaten; die bloeien en groeien prima. Sommige planten heb ik al moeten toppen omdat ik er op mijn tenen nog maar net bij kon. En het is 17 juni, tijd om te speuren naar een tomaat die wellicht als allereerste kan worden geoogst (net als bij de eerste aardbei, die we dan ook altijd netjes delen, allebei een halve, om te proeven :-)). En dit jaar lijkt dat de Brandywine Cherry te worden.

Tomaat Cherry Brandywine rijpt als eersteNog helemaal niet eetbaar hoor, maar als je heel goed kijkt zie je dat ze niet meer zo groen is als het tomaatje dat je op de achtergrond ziet. Ook de Sweet Baby, Tumbling Tom Red en Black Prince zijn niet helemaal zo groen meer als hun broertjes en zusjes in de tros. Spannend wie het gaat winnen. Hoewel, uiteindelijk maakt dat ook niet heel veel uit, ik weet hoe dan ook zeker dat ik voor eind juni de eerste tomaten uit eigen kas zal kunnen oogsten.

Paprika Blue Jay onrijpEn dan tot slot nog een foto van de paprika Blue Jay. Dit is de onrijpe kleur, ze begint lichtgroenig met iets violet erin en dat wordt vervolgens helemaal violetpaars. En als ze gaat rijpen (maar dat duurt nog even) zal ze uiteindelijk een soort rozig/paarsig rood worden. Mooi, en lekker.

Genoeg om me op te verheugen dus.

Afgelopen week nieuwe knofloken gereserveerd / besteld voor komend najaar, bij Leven van het Land. En vanavond nog eens op internet zoeken naar aardbeistekken, want daar zou ik wel eens een nieuw ras van willen proberen. En morgen zaaien, veel zaaien, voor alle plekjes die in de komende weken leeg komen.

 

26 reacties op De oogstdrukte begint

natuurlijk-rijk 18 juni 2014 om 07:00

Mijn paprika’s staan buiten dus die zijn nog niet zo ver maar hier ook al een hoop tomaten, joepie!

Diana 19 juni 2014 om 07:49

Hallo,

Ja, ook hier zijn we weer erg blij met alles wat er nu in de tomatenplanten hangt. Als alles rijp mag worden krijgen we weer een prima oogst.
Veel plezier met plukken en proeven!
Diana

Debbie 18 juni 2014 om 10:10

Wat een heerlijke verhalen weer! Succes en veel plezier met oogsten!
Ik had een vraagje over mijn komkommers(marketmore). Door de verhuizing, die langer duurde dan gepland hebben mijn komkommerplanten langer dan bedoeld in kleine emmertjes gezeten. Ik heb ze nu een aantal weken geleden uitgeplant in mijn moestuinbak, maar het lijkt wel of ze zijn gestopt met groeien? Ze hadden helaas heel wat gele/dorre bladeren, waar ik een groot deel van weg heb gehaald. De ene had al best een behoorlijke vrucht van zo’n 5 à 10 cm, 3cm dik ongeveer en in de andere zitten wel wat beginnetjes. Ze sterven (nog niet) af hoor, maar zoals ik al zei lijkt het of ze gestopt zijn met groeien. Weet jij misschien wat er aan de hand is en wat ik evt kan doen?

Diana 19 juni 2014 om 07:53

Hallo Debbie,

Planten krijgen wel vaker een groeistilstand wanneer ze een heel slechte periode hebben gehad (door kou, ziekte, of wat dan ook). Komkommerplanten maken best veel wortels, dus misschien is ze dat nu eerst aan het herstellen. Ik neem aan dat je of verse potgrond hebt gebruikt, of anders de grond gevoed hebt, waardoor je een voedseltekort kunt uitsluiten. Als dat zo is, dan denk ik dat je niet heel veel meer kunt doen dan wachten tot de planten zijn hersteld en weer gaan groeien. Wat warmere temperaturen dan dit koele weer zou trouwens ook nog wel helpen.

groetjes,
Diana

Debbie 19 juni 2014 om 09:05

Dankjewel! Ja ik heb goed gevoede grond gebruikt, dus daar Al het idd niet aan liggen. Ik wacht dan naar geduldig af.. Moelijk hoor! Is het nog een idee om het al wat dikkere komkommertje te oogsten voor een nieuwe vruchtaanmaak-impuls of kan ik er beter gewoon helemaal van af blijven?

Diana 20 juni 2014 om 07:31

Hallo Debbie,

Je zou de kleine komkommertjes kunnen plukken, de planten moeten eerst maar herstellen. Aan de andere kant, als een plant het eenmaal ‘in z’n hoofd heeft gehaald’ om vruchten te gaan maken zal het weghalen van vruchten vaak alleen maar leiden tot het maken van nieuwe vruchten, en dat kost ook energie.

groetjes,
Diana

Debbie 24 juni 2014 om 20:01

Hij groeit weer 😀 Na ook een serie nieuwe jonge blaadjes en wat mannelijke bloempjes nu ook een nieuwe mini komkommer alweer..Ik ben blij (geduldig zijn is een schone zaak 😉 )
Groetjes!

Diana 26 juni 2014 om 07:56

Gefeliciteerd! Ook hier kunnen we dit weekend het eerste komkommertje oogsten.
groetjes,
Diana

Monique 18 juni 2014 om 11:31

Allereerst, wat een geweldige site heb je. Ik heb ontzettend veel geleerd van de informatie. Ik zit er regelmatig op te snuffelen. Ik heb sinds een maand of 2 een moestuin, dus alle info is welkom. Heb je de lambada’s (aardbei) al eens geprobeerd? Die zijn heerlijk zoet, geen extra suiker nodig. Ik heb ze er een paar weken geleden ingezet, ze groeien als kool en maken al bloemen. Ook klimaardbeien is misschien leuk om te proberen, ik heb ze van Bakker Hillegom, die groeien ook goed en maken ook al bloemen.

Diana 19 juni 2014 om 08:04

Hallo Monique,

Dankjewel. Ik heb wel Lambada-aardbeien gegeten en ze zijn inderdaad erg lekker. Ze staan wel bekend om een iets lagere opbrengst en ze schijnen wat meer gevoelig te zijn voor ziekten (volgens de aardbeienkwekers op internet). Ik ben nog even aan het puzzelen maar ik denk dat ik de Elianny (vroeg) en de Florence (middelvroeg tot laat) ga bestellen, en de Malwina (extra laat). Maar vanavond nog even verder googlen en puzzelen, en dan komend weekend bestellen. In ieder geval hartelijk dank voor de tip!

Diana

Anna 20 juni 2014 om 08:26

Hallo Diana,

Wij hebben zowel Lambada als Elianny en Florence. Lambada is erg lekker, maar wij vinden Elianny nog beter van smaak. Lambada en Florence zijn geven nu voor het tweede jaar en de laatste geven nu duidelijk meer opbrengst.

Anna

Diana 20 juni 2014 om 08:36

Hoi Anna,

Dankjewel voor je ervaringen met de aardbeirassen. Ik ga zelf de Elianny en Florence bestellen, en de Malwina omdat dat een laat ras is. En een aantal tuinburen willen gelijk meebestellen want gezamenlijk bestellen is wel zo makkelijk. En zij willen dan ook de Induka, Lambada, Senga Sengana, Senga Gigana en Sonate. Het leuke is dat we zo allemaal niet veel geld kwijt zijn maar wel bij elkaar flink wat rassen hebben en volgend jaar bij elkaar kunnen kijken en proeven en natuurlijk stekken kunnen nemen van favorieten :-). De Elianny komt op internet ook echt als één van de beste aardbeien uit de bus, zowel qua opbrengst als smaak als gezondheid. Ik ben erg benieuwd hoe alles hier gaat groeien en volgend jaar smaken….

groetjes,
Diana
(ik hoop dat je jam lekker is geworden :-))!

Monique 23 juni 2014 om 21:41

Ik heb zelf ook een heel aantal soorten aardbeien gezaaid, vandaag de eersten er in gezet zodat ze in de grond verder kunnen groeien en ik weer wat potjes te gebruiken heb. De rest zijn net een tijdje opgekomen, maar daar staan ook nog tussen die net kiemen, dus ik wacht nog even met verspenen. Duivenvoorden heb ik ook mijn lambada’s vandaan, snelle levering en ik kreeg een aantal meer dan ik had besteld. Misschien dat ik de Elianny ook nog wel ga bestellen, mijn kinderen zijn dol op aardbeien plukken, dat vinden ze het mooiste aan de hele tuin. Ook al plukken ze nu bij de buurman die op vakantie is.
Bij mij gisteren de eerste bloeiende paprikabloem, die staan er goed bij. De komkommers zijn al druk bezig allemaal komkommertjes te maken, nog even en ik kan de eersten plukken. Bij gebrek aan kas, had ik 2 tomatenkasjes gekocht en die met palen in de hoeken in de grond gezet. Mijn tuin staat op een nogal winderige plek en die dingen waaien direct om. Mijn tomaatjes staan in 1, die beginnen nu met de eerste tros te bloeien. De komkommers en paprika in de andere. Heb er helaas 1 tomaat uit moeten trekken, die begon te rotten en gezien hier bij ons op het complex aardappelziekte rond gaat, het zekere voor het onzekere. Gelukkig staat de rest er nog goed bij en vol knoppen en ook mijn aardappelen nog geen tekenen van aardappelziekte. Meloenen heb ik buiten onder folietunnel, die beginnen de eerste vrouwelijke bloemen te maken. Heb er nu 3 bestoven. Ben benieuwd. Ik heb inmiddels een kas gekregen en die gaat er hopelijk in de zomervakantie op. Kan niet wachten, maar moet eerst een stuk bijgekregen tuin onkruidvrij maken voor de kas erop kan. Pffff wat een werk, het staat helemaal vol met onkruid. Ik maak het nu bed voor bed helemaal schoon, maar daar gaat toch wel flink wat tijd in zitten.

Diana 24 juni 2014 om 10:59

Hallo Monique,

Allereerst gefeliciteerd met je aanstaande kas!
Succes met het onkruidvrij maken en daarna het plaatsen van de kas, maar je zult er komende herfst hoop ik al voldoende plezier van hebben.
Ik verwacht vandaag mijn bestelling van de firma van Duivenvoorden, en dan gaan we daarna naar de tuin om de planten gelijk te planten.
Ik hoop dat de aardappelziekte nog even bij je planten wegblijven, elke dag dat ze kunnen groeien is meegenomen!

groetjes,
Diana

Stefan 18 juni 2014 om 12:25

Ik had vandaag mijn eerste kerstomaatje uit de kas!

Diana 19 juni 2014 om 07:48

Hallo Stefan,

Gefeliciteerd! Dat is vroeg! Ik verwacht mijn eerste tomaatje zaterdag of zondag.

groetjes,
Diana

karin 18 juni 2014 om 12:40

Wat een prachtige groentes ! Wij zijn nog steeds in afwachting van een volks tuin , en onze tuin begint steeds voller te worden met alles wat ik al aan het verzamelen ben voor de volkstuin, kas, regentonnen, worteldoek enz. Iedere keer als ik bij jullie kijk krijg ik meer kriebels om te beginnen. Hopelijk volgend jaar.

Diana 19 juni 2014 om 08:09

Hallo Karin,

Ik hoop dat je snel een tuin krijgt toegewezen!!
En tot die tijd dan toch in ieder geval wellicht in pot of achtertuin maar wat kruiden en zo kweken, alle beetjes tuinieren helpen :-).

groetjes, Diana

karin 19 juni 2014 om 09:36

haha mijn hele tuin staat al vol met tomaten radijs spinazie sperziebonen enz kan nog maar net lopen,,maar niet voldoende om aan mijn tuinkriebels te voldoen. Loop regelmatig over het volkstuinencomplex waar in sta ingeschreven, te genieten van de tuintjes.

Annemiek 18 juni 2014 om 16:53

Bij mij doen de paprikas weinig dit jaar, de tomaten supergoed ! Voor aardbeien zou je eens kunnen kijken bij Jan Robben in Oirschot, die stuurt ook toe, erg veel soorten en prima kwaliteit (aardbeienacademie)

groet Annemiek

Diana 19 juni 2014 om 08:14

Hallo Annemiek,

Hier zijn de paprika’s al zo’n 50 centimeter hoog en alles staat in ieder geval in bloei, en sommige soorten (Golden Treasure, Earliest Red, Sweet Banana en de Blue Jay) hebben dus al paprikaatjes. De tomaten doen het niet beter dan normaal, maar zeker ook niet slechter. Ik hoop dat je in ieder geval van de tomaten goed kunt oogsten! En wie weet, ook nog wel van de paprika’s, het is tenslotte pas half juni, de echte paprikatijd is pas in augustus.
Ik heb de aardbeienacademie gevonden, en ook aardbeiplantje.nl en nog een paar meer, maar besloten om bij kwekerij van Duivenvoorden stekken te bestellen. Vooral omdat zij de soorten hebben die ik graag wil (Elianny, Florence en Malwina). Maar bedankt voor de tip!

groetjes,
Diana

Diana

Karin 18 juni 2014 om 20:53

Hallo Diana,
Even een vraagje over de groenten die je kan zaaien in een vak waar aardappels hebben gestaan. Jij noemt een aantal mogelijke groentesoorten die tot verschillende groepen behoren, namelijk bladgroenten, peulvruchten, wortelgroenten en koolsoorten. Als je nu, net als ik, maar een heel klein moestuintje hebt, met 6 vakken waar in ieder vak een eigen soort groenten staat (vruchtgroenten, wortelgroenten, etc), wat zou je dan het beste in zo’n vrijgekomen aardappelvak kunnen telen? In mijn moestuintje, met een wisselteelt van 6 jaar, zouden volgend jaar in het aardappelvak de peulvruchten komen. Maar wat zet ik er dan tot die tijd?
Alvast bedankt,
Karin

Diana 19 juni 2014 om 08:25

Hallo Karin,

Vruchtwisseling heeft in principe niets te maken met de onderverdeling in wortelgewassen, bladgewassen, maar vooral met het niet na elkaar telen van familie groenten. Dus liever geen snijbiet (bladgroente) na bietjes (wortelgewas) want beiden zijn Beta vulgaris. Liever geen prei (bladgewas) na ui (wortelgewas) want dat zijn beiden Alliums. Lees daarover vooral wat meer op deze pagina: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/
Wat je na je aardappelen kunt telen hangt voor het grootste deel af van wat je er de afgelopen 4 jaar hebt geteeld. En van wat je nu wilt. Bedenk vooral wat er de afgelopen 4 jaar niet heeft gestaan en wat er de komende 4 jaar ook niet komt. En mocht dat een keer 3 jaar zijn is dat ook niet zo erg hoor. Maar bijvoorbeeld tuinbonen en sperziebonen zijn beiden peulvruchten maar geen familie. Als je volgend jaar tuinbonen op het stukje wilt telen kun je wel dit jaar nog sperziebonen telen (maar volgend jaar dus niet meer, maar dan wel weer na de aardappelen). Zo kun je dus (maar dat kost een paar vonden puzzelen) bijna een dubbele vruchtwisseling berekenen en aanhouden. Wij hebben het iets makkelijker, met een grotere tuin kun je wat makkelijker schuiven met soorten zodat ik verspreid over de verschillende vakken nog wel kan zaaien wat ik wil.

Veel succes ermee!
Diana

Wouter 19 juni 2014 om 11:05

Beste Diana,
Ik ben Wouter, ben 17 jaar oud en ben dol op tuinieren. In het verleden heb ik al veel vruchtgewassen buiten geteeld als paprika’s,pompoenen, aubergines, pepers en tomaten met vrijwel altijd een onverwacht goed resultaat.

Van familie heb ik afgelopen weekend een jonge (buiten) komkommerplant gekregen van het ras ‘gele tros’. Ik heb nog nooit komkommers geteeld dus ik hier een paar vragen over. Op het internet lees ik namelijk heel veel tegenstrijdige informatie.

1 Kan ik deze plant in een grote pot (40 bij 50 cm) planten?
2 Moet deze plant net zoals bij tomaten gediefd worden?
3 Kan ik deze plant het beste laten klimmen of moet ik deze leiden ( bijvoorbeeld met bamboestokken)?
4 Kan de plant in de zon staan op een warme zuidmuur of heeft het wat schaduw nodig?
5 Is ‘doodnormale’ potgrond goed genoeg of moet ik hiervoor speciale grond hebben?

Ik hoop dat u mij kan uitleggen hoe ik deze plant het beste kan verzorgen.

Met vriendelijke groet,

Wouter

Wouter 19 juni 2014 om 16:23

Sorry ik zie net dat u al een paar dagen geleden gereageerd had, ik ga het proberen.
Hartelijk dank voor de antwoorden!

Diana 20 juni 2014 om 08:30

Hallo Wouter,

Geeft niks, ik wilde je al mailen dat ik het antwoord al had gegeven.
Ik hoop in ieder geval dat je er verder mee kunt.
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!