Oogst

Ik durf het bijna niet te zeggen….. maar we hebben ruimte tekort. Alweer, hoe klein of groot een tuin ook is, blijkbaar leren we het nooit en schatten we het verkeerd in :-). En dus hebben we een derde deel van de vroege aardappelen gerooid.

Aardappelen Tiamo oogst

Het is het ras Tiamo, dat al bekend staat om een snelle groei en afrijping. Wij zijn er in ieder geval vooralsnog heel tevreden over want alle andere rassen hebben nog echt kleine aardappeltjes. En een vroege oogst, de phytophthora hier nog niet in zicht, is altijd fijn. Nu de smaak nog, dat weten we over een paar dagen.

En ze hadden nog kunnen groeien, ware het niet dat we door het al genoemde ruimtegebrek wat planten hebben gerooid zodat de maïs er geplant kan worden. Want daar was verder in de hele tuin geen vierkante meter meer voor vrij.

Nog meer oogst:

Heermoes voor gier

Sinds het vorige tuindagboek, waarin ik het had over schimmel in de knoflook en rode uien, en na het berichtje van Riet daarover, toch dit jaar maar weer eens bedacht dat ik heermoesgier wil maken. Want de heermoes is hier gratis, en ik hoef amper te bukken om het te plukken met dit warme, vochtige weer. Dus de gier maken is een fluitje van een cent; gewoon een emmer heermoes plukken, water erbij tot aan de rand en dan een week of 3 laten staan.

De gier gebruiken valt niet mee, want ik kan me herinneren van een paar jaar geleden dat de geur minstens zo erg is als de geur van brandnetelgier. Maar voor het goede doel; heermoes schijnt veel mineralen te bevatten, waaronder Silicium, en daardoor is ze algemeen plantversterkend en kan de gier preventief worden gebruikt tegen schimmelziekten als meeldauw, etc.. Of het waar is, geen idee. Maar als ik het dan toch pluk, dan kan ik het net zo goed in een emmer water zetten in plaats van weg te gooien. Baat het niet….

De courgettes zijn nu trouwens het allerlekkerst, zo jong en romig.

De volgende foto is een foto van het stukje nieuwe tuin met potten:

Tuintafel met bankje

Nu een hardhouten bankje voor de tafel staat werkt bijna als een etagère. Handig ook, want potten water geven gaat toch net wat makkelijker wanneer die potten niet al te ver bij elkaar vandaan staan, scheelt een hoop gesjouw met volle gieters.

Tot slot dan nog een foto van één van mijn favoriete eenjarigen: Mimulus. En in dit geval de Mimulus cupreus. Eigenlijk een vaste plant maar hier overleeft ze niet altijd de winter. Maar prima als eenjarige te zaaien.

Mimulus cupreusHet kleine blad is heldergroen, de steeltjes zijn donker gekleurd en de grote hoeveelheid felrode (eigenlijk meer rozerode) bloemen steken daar dan bovenuit. Ook nog leuk; de bloei duurt niet heel lang, een paar weken. Maar dan knip ik de plant wat terug, en dan herstelt ze daar binnen een paar weken van, en dan begint gewoon weer een nieuwe bloeiperiode.

Morgen een dag verplichtingen, maar zaterdag moeten er weer tomatenplanten nodig gediefd en opgebonden worden. Met ruim 50 graden in de kas waren de afgelopen dagen te warm/zonnig, ik ben dus bijna blij dat zaterdag een wat bewolkte dag wordt zodat er in de kas gewerkt kan worden. Wellicht dan eens wat foto’s maken van de tomatenplanten, paprika’s, etc..

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Amai nu al courgettes, de mijne zijn ook komende maar nog bijlange na niet zo ver!

fons

hee Diana ik heb een kamille plant gekocht en ik zou ook graag zaadjes er van willen halen maar ik heb eigenlijk geen idee waar ze zitten en hoe het moet

Karin

Hallo Diana,
Wat een gezellige bloemenzee op je tafel en bank. Echt leuk om te zien.
Ik had een vraagje over de aardappels. Hoe weet je of en phytophora in je aardappels zit? Bij mij zijn namelijk de bovengrondse bladstengels behoorlijk uit elkaar gevallen. Het blad ziet er verder wel gezond uit. Misschien niet meer zo groen als eerst, maar geen vlekken of zo. Persoonlijk denk ik dat ze een keer te droog hebben gestaan, want wij sproeien niet iedere dag met dit warme weer. Zou misschien wel moeten?
Maar goed, het zou dus ook de gevreesde aardappelziekte kunnen zijn, maar ik weet niet hoe dat eruit ziet.
Het is trouwens het ras frieslander, ook een vroeg ras.
Zou het ook kunnen zijn dat ze gewoon rijp zijn (of zeg je dat bij aardappels eigenlijk?) en dat ze gerooid moeten worden?
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Groetjes,
Karin

Josien Wouterse

Hallo Diana,
Met Heermoes kun je ook Heermoesthee maken. Je kookt de Heermoes dan en laat dit trekken. Zo komen de scherpe silicium deeltjes vrij. Als je de afgekoelde thee rond je planten giet, schijnen slakken dit niet prettig ( scherp) te vinden. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, want ik heb ( sorry!) geen last van slakken in de tuin. Complimenten voor je site, als ik wat wil weten, kijk ik eerst altijd bij jou. Overzichtelijk en inhoudelijk goed, ook je dag boek is leuk om te volgen.

Janneke

Vanmiddag Tuinieren uit de brievenbus geplukt, leuk om je ook daar weer tegen te komen. Het is trouwens niet te hopen dat die tweeduizend bezoekers elke dag hier een reactie geven! Alles ziet er daar weer prachtig uit. De bloemzaden van jou die ik gezaaid heb, doen het hier allemaal prachtig. Een grote tuil Crepis, de Mirabilis ziet er veelbelovend uit, Matthiola (wat er van over is na een slakkenmaal) staat in knop En zo nog wat meer. Helaas is Papaver S. “Yves” ook helemaal opgevreten, daar had ik wel de pest over in. Verder staan er diverse Tomaten, Pepers en Aubergines die het goed doen, dus ik ben tevreden.

Goed weekend verder,
Janneke

wia bonte

Hallo Diana

Inderdaad, brandnetelgier en heermoesgier stinken enorm. Maar als je er bij het maken van de gier een handjevol gesteentemeel door doet, zorgt dit ervoor dat de geur wordt gebonden. Prettig voor jezelf en voor je tuinburen. Daarbij komt nog dat gesteentemeel zelf ook silicium bevat. Dubbel voordeel dus.

Jammer dat sommige tuiniers al phytophthora in de aardappelen hebben.
Bij onze tuinvereniging adviseren we altijd het volgende.
Als je de aardappelen vanwege deze ziekte voortijdig moet rooien kijk dan eerst of het ook in de knollen zit. Is dit niet het geval? Snij dan alle loof af en neem die in een dichte vuilniszak mee naar huis. Niet op de composthoop! Laat de aardappelen nog 2 weken in de grond zitten. In die tijd groeien ze niet meer door, maar de schil wordt in die tijd stevig. Een grote oogst (te) jong geoogste aardappelen bewaart slecht door de dunne schil en als ze op een zonnige dag gerooid worden kunnen ze in korte tijd groen worden. Als je groene aardappelen eet kan dit buikklachten geven.

De sporen van de phytophthora verspreiden zich door de lucht en hechten zich op vochtig blad van aardappelplanten. Via het blad komen de sporen tijdens een regenbui of een sproeibeurt in de grond. Door het blad af te snijden kunnen de aardappelen niet meer besmet worden.

Je zaden doen het geweldig. Alleen jammer dat de slakken ook heel enthousiast over sommige planten zijn. Maar het is volop genieten in de tuin.

Groeten,
Wia

Mark en Marion

Wij vangen er ook heel wat af iedere avond. Tot wel 10 slakken per avond. Momenteel is het wat minder erg omdat het niet zo vaak regent. maar nu beginnen de rupsen weer. Beuh…

karin

Wij zitten wat slakken betreft op ong 60 a 100 slakken per avond gek wordt je ervan. Ontzettende leuke site heb je.

Rietje

Beste Diana,
Goede tip van jou die heermoes mest, die is eenvoudig te realiseren.
Dit jaar als aardappel Obama gepoot en afgelopen weekend geoogst. Het is een vaste aardappel, smaakt goed en geeft een goede opbrengst per plant.
Op de zware klei van de Flevopolder doet hij het dus prima.
Ik ben tevreden. Er waren nog geen sporen van Phytophtora, maar ook bij mij moest de mais erin.
Met hartelijke groet, Rietje

Wilma

Ha Diana, leuke mooie site heb je!
Ik heb een vraag. Ik heb een courgetteplant gekregen van een moestuin-buurvrouw, die lijkt op de Rond de Nizza. Bij ca. welke diameter zijn de vruchten het lekkerst en dus het beste oogsten? Alvast bedankt voor je antwoord, bij voorkeur naar mijn mailadres.

Wouter

Beste Diana,
Al enige tijd ( intussen een jaar of 3) lees ik weleens uw blog en zoek informatie op een site over ‘moestuinieren’. Verder ben ik gek als wat met tuinieren te maken heeft, vooral subtropische planten ( palmen, citrussen, oleanders enz. die ik thuis ook allemaal probeer op te kweken, meestal uit zaadjes en stekjes van vakantie uit Spanje/Italië ), Ik heb eigenlijk twee vragen en het zou erg fijn zijn als u deze zou kunnen beantwoorden:

We hebben in onze tuin flink wat fruitbomen staan (kweeperen, appels, druiven, citroenen ( in pot gaat s’winters naar binnen) en vijgen ( volle grond op het zuiden wel vlakbij een grote coniferen heg). Het ras is volgens mij Brown Turkey
Deze heb ik als stekken een jaar of 4 in de grond gezet. Deze planten zijn intussen +- 1.5 meter hoog, maar ze hebben tot nu toe nog maar erg weinig vruchten gegeven. De paar vruchten die er dit voorjaar aanzaten zijn er helaas afgevallen. Er lijken zich nu wel weer kleine ‘vruchtknopjes’ te zitten van hooguit een halve millimeter groot. Is dit misschien watergebrek of is het iets anders? Hoe kan ik zorgen dat deze vruchten willen gaan groeien?

Mijn tweede vraag is omtrent een komkommerplant van het ras ‘Gele tros’. Deze heb ik als plantje dit weekend gekregen van familie. Vroeger heb ik veel vruchtgewassen als (gele) tomaten, aubergines,pepers en paprika’s ( eigenlijk hetzelfde), pompoenen enz. buiten in de open lucht geteeld en dit ging altijd super goed.

Echter weet ik niet zo goed hoe ik dit plantje moet verzorgen wil het een redelijke oogst hebben want de bronnen op het internet spreken elkaar allemaal tegen. Kan de plant op het zuiden staan buiten in de felle zon of is dat niet goed voor een komkommer? Is een grote pot beter dan de volle grond omdat deze sneller opwarmt? Is het beter de plant te laten klimmen met behulp van bamboe stokken of is kruipen over de grond beter?

Kortom heel veel vragen,
Ik hoop dat u ze wilt beantwoorden,

Wouter 17 Jaar

manon kuiper

Hoi Diane,
We hebben lekker veel aardappelen gepoot omdat ze in de winkel zo duur zijn en we er met z’n viertjes van moeten eten.
Heb je een tip hoe we aan kratjes kunnen komen zodat we ze goed kunnen bewaren op een koele plek?

Groet Manon, Rheden/De Steeg

Marco

Ha diana,

heerlijk weer om te kunnen oogsten. Vraagje, ik heb dit jaar voor het eerst bloemkool geteeld. Gewoon vier plantjes kant en klaar gekocht, in de broeibak gezet en na twee maanden buiten in de volle grond (wel goed water gegeven daarna). Netje er over klaar. verder niks aan hoeven te doen. Inmiddels hebben we de eerste bloemkool gegeten en doen we vandaag de tweede. Ik oogst de bloemkolen als ik zie dat ze gaan doorschieten. Nu is het zo dat ze ook wat paars gaan verkleuren. Enig idee wat dit is en of het kwaad kan? ik raak de kolen niet aan en dek ze af tegen de zon (conform jouw beschrijving). Ik heb er dit jaar vier gezet, volgend jaar doe ik er meer. Heb de regel doe er niks aan, want als ik bestrijdingsmiddelen moet gaan gebruiken kost het meer dan bij de groenteboer 😉

Gr. Marco

Marco

Bedankt Diana, voor mij de eerste keer en bevalt eigenlijk wel.
Gr. Marco

mime

Hee Diana,

Ik ben benieuwd hoe het met de groenten in de strobalen gaat? Bij mij is met wisselend resultaat aan het groeien, ik ben erg benieuwd naar de reultaten bij jou.

Groetjes Mime

mime

Alleen de paprika en de struiktomaat doen het aardig. De planten zijn miner groot maar voldonde vruchten. Die strobaal heb ik op het terras en is wel de enige strobaal die als een pot water krijgt, iedere dag. Of de paprika en de tomaat zijn er gewoon meer geschikt voor.
groetjes Mime

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties