Eenjarigen

De tijd van de eenjarigen breekt aan. En dan begint zo ongeveer de zomer voor mij. Want sommige soorten heb ik al in februari gezaaid (sommige soorten ook later hoor), en ik heb al die tijd die zaden en zaailingen vertroeteld. En dan komt nu de tijd om te zien wat al die zorg oplevert.

Dahlia Collarette Dandy, lage planten met bloemen in verschillende kleuren met contrasterend hart
Dahlia Collarette Dandy, lage planten met bloemen in verschillende kleuren met contrasterend hart

De zaailingen hebben het niet allemaal overleefd, er zijn soorten die de slakken volledig hebben verorberd of gewoon zijn weggekwijnd op de vette klei. Bijvoorbeeld ook dit jaar weer geen Salpiglossis, dat lukt hier zelden of nooit. Ze kiemden prima, en ik heb ze een mooi plekje in de tuin gegeven, maar ondertussen staat er van alle zaailingen nog maar 1 zielig stengeltje – en ook die laatste lijkt het weer niet te gaan redden.

Nemophila menziesii Penny Black, lage planten, frisgroen blad en tientallen 1 cm grote paarszwarte bloempjes met wit randje. Veel hommels!
Nemophila menziesii Penny Black, lage planten, frisgroen blad en tientallen 1 cm grote paarszwarte bloempjes met wit randje. Veel hommels!

Elk jaar zaai ik favoriete eenjarigen als de Polygonum oriëntale, Matthiola’s (omdat ze zo lekker ruiken), Eschscholzia’s, Amaranthus, Dahlia’s. Maar ik zaai ook elk jaar en aantal voor mij nieuwe soorten, zoals dit jaar de Bidens ferulifolia en de Asarina Victoria Falls. Of soorten die ik lang geleden voor het laatst teelde, zoals de gele Cerinthe en de Leonotis Naivasha Apricot,.

En dus is het nu genieten en elke dag even een rondje in de tuin. Want er staat veel in knop en elke dag gaat er weer wat bloeien.

Cerinthe major Yellow Candy, het bijzondere zusje van de veel bekendere 'purpurascens'.
Cerinthe major Yellow Candy, het bijzondere zusje van de veel bekendere ‘purpurascens’.

Binnen een paar weken hoop ik dat de tuin vol staat met grote planten met felgekleurde bloemen (dat scheelt ook veel werk want nu is het tussen de jonge planten nog flink wieden en dat is straks, wanneer de planten groot genoeg zijn, wat minder vaak nodig).

Calendula officinalis PorcupineIn dit tuindagboek dan helemaal niks over groenten? Nou, die doen het best aardig. Niet allemaal; de tuinbonen geven onderin de planten goede tuinbonen maar bovenin de planten is er wel prima bloei maar daarna amper peulen.

En er zit een soort schimmel in de rode uien, ik heb ze opgekweekt vanuit plantuitjes en alle andere uien doen het prima (Violette de Firenze zaaiui, Hyski F1 zaaiui, Centurion plantui, Spaanse roze zaaiui) ,maar de rode plantui Red Baron heeft in een kwart van de planten schimmel. Er groeit geen bol en er zit een grijze schimmellaag rond de plantui die niet groeit. En dus gaan die eruit. Dat is heel jammer. Maar eigenlijk ook niet. Want er komen genoeg andere uien en dan kan ik mooi komende week de donkerpaarse stoksnijboon Melissa zaaien voor op die plaats.

En nu we de eerste aardappelen hebben geoogst en gegeten weten we hoe lang die nog ongeveer in de grond zouden kunnen blijven als niet de gevreesde phytophthora op gaat duiken (er heb er gelukkig nog geen tekenen van op het tuincomplex gezien). En dan zouden we ze in het meeste gunstige geval over 3 tot 4 weken kunnen gaan rooien. En dus kan ik dan over een week of 2 nog eens wat gaan zaaien. Ik weet nog niet wat, moet nog even puzzelen met de vruchtwisseling maar wat sla en andijvie is altijd goed, wellicht nog wat bietjes en een rijtje worteltjes. En de winterprei moet nog uitgeplant worden. En komende nazomer wordt het ook tijd voor een nieuw aardbeienbed. Genoeg opties dus 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion

Prachtig!

Rietje

Beste Diana,
Jij beschrijft dat jouw uien aangetast zijn door schimmel. Die van mij zijn aangetast door een mineervlieg. De poppen ( 2 mm groot glanzend bruin) en larven zie je in het blad zitten. Ik had er vorig jaar ook al last. Heb het hele bed moeten rooien. Komt deze bij jullie ook voor?
Ik geniet van je dagboek, een keer per week check ik even wat jij zoal op de tuin hebt gedaan.
Met hartelijke groet,
Rietje

Rietje

De naam van de mineervlieg is : NAPOMYZA GYMNOSTOMA of Phytomyza gymnostoma.
Rietje

Rietje

Beste Diana,
Bedankt voor de link. Sjeftuintips geeft goede suggesties die te realiseren zijn: later planten van de uien en brandnetelgier.
Hartelijke groet,
Rietje

Mirjam

Hoi Diana!

Vervelend om te lezen al die schimmel! Had ik vorig jaar ook, alleen ik had het niet door… bijna mijn hele oogst verwoest! Dit jaar maar goed in de gaten houden…

Wat maak je trouwens ook mooie foto’s !

bregje

Hoi diana,

ik heb een vraag over aubergines.
ik heb zelf aubergines gezaaid en alles lijkt goed te gaan er komen bloemen in maar dan gaat het mis. De bloem lijkt wel nooit bevrucht te worden en vald wanneer hij uitgebloeid is gewoon af. Zonder vrucht dus. Ik tik tegen de planten en probeer zelfsvdoor handmatige bestuiving de plant te bevruchten maar niets helpt. Heb jij tips?

De sla mix die ik heb besteld van jouw doet het geweldig en geven soms enorme kroppen leuke verassing elke keer.

groeten,

bregje

Jos

Hoi diana,

even een korte vraag. Wij heeben de eerste tekenen van de aardappelziekte. Heb 1 plant gerooit en de aardappelen zijn klein maar gezond. Wat kunnen we het best doen? Alles toch maar oogsten of het dag voor dag bekijken hoe het zich ontwikkeld?

Jos

En bij datvlaatste, waar zouden we dan op moeten letten?

wietske

Hoi Diana en Ruud.
ik heb de apple blossem in mijn potten .Prachtig. nu wil ik echter zaden oogsten maar ik heb geen idee hoe deze zaadjes eruit zien. Wel zie ik kleine stengeltjes uit de uitgebloeide knop zitten maar of daar de zaadjes in zitten?? ( nog even dit Ik heb een nieuw mailadres aangemaakt omdat je steeds in mijn map ongewenst komt. oude is [email protected] en ik heb me aangemeld zakl mij benieuwen)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties