Voorbereidingen voor de hitte

Het schijnt vanaf vrijdag volop zomer te worden, met veel warmte en nog meer zon. En dus gisteren nog maar even de kassen in geweest om te dieven, op te binden en water te geven. Want als het buiten 27 graden wordt, dan wordt het in de kas ruim 55 graden en dan kunnen we er overdag niet meer in.

Morgen gaan we de kassen wit kalken, want de zomer lijkt nu echt te gaan beginnen, en dan wordt het echt te warm en zonnig voor ieder geval meloenen en komkommers, maar de luchtvochtigheid kan ook zo hoog worden dat stuifmeel kan klonteren en dat is dan slecht voor de vruchtzetting van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines

Kas 2 op 2 juni 2014 2

Op de foto zie je kas 2 (zoals we die noemen, handig wanneer je de schrepel zoekt en Ruud kan zeggen ‘die heb ik in kas 3 gelegd’ :-)). Het is de enige kas waar we het antiworteldoek hebben laten liggen.

Peper Schwarze Peperoni onrijpEr zitten voor- en nadelen aan het doek. Grootste voordeel: het blijft er wat langer vochtig onder, de grond warmt wat beter op. Grootste nadeel; het is een ideale schuilplaats voor pissebedden en slakken. Maar de planten groeien er in ieder geval prima, maar ik zie nog niet heel veel verschil met de andere kassen. Het is in ieder geval een leuk en nuttig experiment.

De pepers in deze kas zijn wel veel kleiner maar dat komt omdat ik alle chinensepepers in deze kas heb gezet (in kas 1 staan alle annuums en in kas 3 alle paprika’s – vind ik zelf een handig systeem)

In kas 1 staan de annuums en daar staan 3 (x 3) planten van de Schwarze Peperoni. Nu al een favoriet want ze is de eerste peper die nu al kleine pepertjes draagt.

Het blad is frisgroen met wat paars in nerven en stelen. De bloempjes zijn opvallend en felpaars. Ze is zeer vroeg (zowel in groei als bloei/vrucht).

En de pepers zijn nu nog klein maar bijna lakzwart van kleur, uiteindelijk zullen ze rijpen naar donkerrood. En ook van de smaak kan ik nog niks zeggen, maar vooralsnog ben ik erg blij met dit ras.

Ik heb sowieso wel wat met paars, zowel in blad als bloem als vrucht (afgelopen weekend de geweldige Salvia Amistad gekocht, ook zo mooi paars). En dus heb ik dit jaar ook de Pimienta da Neyde weer staan (hete peper met donkerpaars blad en donkerpaarse pepers), de Blue Jay (een grote blokpaprika in een mooie violetpaarse kleur), de paarse broccoli ‘Summer Purple’, en zo nog wat kleurtjes.

En ook maar weer eens een blauwe tomaat:

Tomaat Dancing with Smurfs jong

Dit jaar het ras ‘Dancing with Smurfs’. Eerdere jaren had ik al de OSU Blue, Blueberry en Bosque Blue, allemaal geweldig mooi maar wat een matige smaak. Ondertussen wordt er heel veel gekruist en veredeld, om een tomaat te krijgen die blauw is maar beter smaakt. En dit zou één zo’n goed geslaagde kruising moeten zijn, waarbij de blauwe kleur (inclusief de geroemde anthocyanine) behouden blijft maar de smaak duidelijk beter is.

Het duurt nog even voor ik het zelf kan proeven en testen maar de blauwe kleur is in ieder geval goed aanwezig. Nu de smaak nog. En dan zou een wat betere opbrengst wellicht nog een volgende stap in het proces van veredeling kunnen zijn, want met de 6 tot 10 kleine tomaten die er nu per tros hangen is dat nog voor verbetering vatbaar.

Nog een foto (ook weer paars, het kan bijna geen toeval zijn :-)) van de eerste aardappelen die we hebben gerooid.

Eerste aardappeltjes 2014

Nog veel te vroeg en veel te klein natuurlijk. Maar wat is er nou lekkerder dan een maaltje vroege, verse aardappelen van eigen tuin. Bovendien kunnen we zo ook gelijk zien hoe het met de aardappelen gaat. Ze zijn prima, hebben nog zeker wel een week of 4 nodig om op de goede grootte te komen, dus kunnen we dat al zo ongeveer vast zetten. En er zaten 3 aardappeltjes tussen die waren aangevreten door naaktslakken.

Helaas weet ik niet meer welke rassen het zijn (de paarse natuurlijk wel, dat is de Bleue d’Artois), maar het gele ras zal waarschijnlijk Tiamo zijn (ik had de labels van de zaadhandel aan een ijzeren pin bij de aardappelen gebonden, maar die labels bleken niet weersbestendig te zijn :-).

Het wordt in ieder geval dit weekend een mooi weekend. Mooi weer, wat zal het gaan groeien (eerst regen en daarna 28 graden). En lekker eten want bij die eerste verse aardappeltjes eten we vers geplukte doperwtjes en peultjes. En de eerste courgette…

Courgettetweeling

Leuk, het is een tweeling.

En aardbeien toe natuurlijk :-).

 

 

18 reacties op Voorbereidingen voor de hitte

coby 4 juni 2014 om 09:35

Voor de tuin is het heerlijk dat warme weer , voor mezelf dus niet krijg er vaak erge koppijn van die bedrukte warme ;(
De kas staat hier elke dag sowieso open ( deur en raam )het is niet zo grote kas .
Het raam staat 24/7 open en we hebben aan de bovenkant witte doek hangen hopend dat , dat genoeg schermt .
Leuk tomaten die “dansen met de smurfjes “( wat een naam je moet er maar op komen hahaha).
Het ziet er allemaal al smakkelijk uit bij jullie in de mooie tuin .
Dat van de knoflook heb ik genoteerd dank je wel .

groetjes coby

Mark en Marion 4 juni 2014 om 15:18

We hopen dat het heet, droog en zonnig gaat worden. Dan rijpen de bramen en de frambozen tenminste goed. En onze kerstomaatjes krijgen dan ook een groei boost!

Hans 4 juni 2014 om 16:47

Wat een leuke en complete site heb je Diana!
Ik heb eigenlijk een urgente vraag betreffende een probleem met mijn spitskolen, maar kan nergens je emailadres op de site vinden?

Diana 5 juni 2014 om 08:24

Hallo Hans,

Dankjewel! Ik heb na een jaar of zo mijn mailadres van de website gehaald omdat ik tientallen vragen per week kreeg, en dan vooral vragen over zaken die gewoon op de website staan of mensen die 25 kilo pootuien wilden bestellen, vroegen of ik een vruchtwisselingsschema voor ze kon maken, me wilden inhuren voor het leeg opleveren van 1 hectare bouwgrond. Ik had daar niet elke dag zoveel tijd voor om dat allemaal te beantwoorden (ik heb zelf ook nog gewoon een tuin van 500 vierkante meter waar heel veel tijd in gaat zitten :-)).

En dus vind ik het leuker als mensen me gewoon de vraag in dit tuindagboek stellen. Want als ik het antwoord weet hebben meelezers er wellicht ook profijt van. En als ik het antwoord niet weet (want ik ben ook maar hobbyist) weten meelezers wellicht antwoord op de vraag. Ik weet niet veel van ziekten en plagen. Maar mocht je denken dat ik of de meelezers je kunnen helpen, stel dan vooral je vraag hieronder.

groetjes,
Diana

Wendy 5 juni 2014 om 12:44

Hallo Diana

Ik lees elke dag met heel veel plezier je tuindagboek. Super leuk.
Klopt het dat jij heel veel bladeren van de tomatenplanten verwijder?
Bij mij begint de kas al aardig op een oerwoud te lijken, ik knip af en toe eens wat blad weg en dief de stamtomaten maar daar blijft het bij.
Hoeveel blad mag of kan je verwijderen?

Diana 6 juni 2014 om 08:07

Hallo Wendy,

Ik verwijder inderdaad een deel van het blad (blad geeft veel groei en dus in de kas een hoge luchtvochtigheid – en een hoge luchtvochtigheid zorgt voor het klonteren van stuifmeel en dus een minder goede vruchtzetting). Bovendien wil ik graag dat de tomaten rijpen in de zon, en niet in de schaduw van al het blad dat tomatenplanten maken. Het is natuurlijk wel belangrijk om niet teveel blad weg te halen, want bladeren zijn nodig voor de opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Ik haal elke week wat blad weg maar zorg dat er altijd 5 grote/volwassen bladeren aan de plant blijven. Ik heb er hier meer over geschreven: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/

Veel succes ermee!
Diana

Irene 5 juni 2014 om 14:19

Beste Diana,

Ik ben een beginner met een moestuin van 3 are.
Schrok eerst een beetje van de afmetingen maar inmiddels komen we ruimte tekort! De tuin staat hutjemutje vol! En gelukkig niet met onkruid al is dat best aanpoten om dat zo te houden met een parttime baan en een peuter!

Omdat er wat (uit Griekenland) gekregen zaden niet zijn opgekomen zoek ik naar iets leuks/bijzonders wat ik nu nog in de volle grond kan zaaien. Weet jij misschien iets?
En wat zet jij op de grond die is vrijgekomen nadat de tuinbonen en de half vroege aardappels zijn geoogst?

Vast bedankt voor je antwoord en complimenten voor je prachtige site!
Ik heb er onwijs veel aan gehad en gebruik hem als een soort naslagwerk!

Diana 6 juni 2014 om 08:52

Hallo Irene,

300 vierkante meter is best een flinke lap als je voor het eerst een moestuin hebt (zowel in het werk dat erin gaat zitten als de opbrengst). Ik ken mensen met 60 vierkante meter die plaats tekort hebben en mensen met meer dan 1000 vierkanter meter die plaats tekort hebben. Ogen lijken hoe dan ook altijd groter dan de tuin :-).

Je kunt nu nog heel veel zaaien, teveel om op te noemen. En wat je zaait hangt ook een beetje af van je eigen wensen (wat je graag lust, rekening houdend met je vruchtwisseling, etc.). Kijk vooral hier even, ik heb een groentezaaikalender gemaakt: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/
Zelf heb ik die uitgeprint en gesealed altijd in mijn tuintas, en zo kun je in 1 overzicht altijd zien wat je nog kunt zaaien. Zelf komen hier over 4 weken 3 aardappelveldjes leeg, dus ik ga zelf ook weer eens verzinnen wanneer ik dan ongeveer wat wil gaan zaaien zodat dat over 4 tot 6 weken op die lege plekken kan komen.

groetjes,
Diana

coby 5 juni 2014 om 17:49

Hoi Diana ,
Het hoort wel niet in jouw tuindag boek thuis , maar wilde dit toch even delen met je.
Wat een leuke plant is de muizenmeloentje .
De eerste bloemetjes zijn al uit en ik wilde je deze foto graag laten zien .

Helemaal verlieft op dat kleine spul 😉

Groetjes coby

Diana 6 juni 2014 om 08:54

Hallo Coby,

Leuk! Nu nog echt muis :-). Ik noem haar liever komkommer, want ze smaakt echt 100% meer naar komkommer dan naar meloen.
Hier eigenlijk nog niet gekeken, de planten beginnen al wel te klimmen, maar vanmiddag eens kijken of ook hier de eerste knopjes verschijnen.

groetjes,
Diana

Eddy 6 juni 2014 om 13:02

Hello Diana,
Je bent nu volop met groenten bezig maar ik heb een vraagje over de zaailingen van Allium Millenium. Ik heb een tiental dagen geleden een aantal bloemknoppen uitgenepen. Die waren te vroeg, dacht ik. Ik lees dat die allium bloeit in juli-september. Wat staat er nu te gebeuren? Wat doet die allium bij jou?

Groetjes

Eddy

Diana 8 juni 2014 om 08:44

Hallo Eddy,

Dat is heel jammer want je hebt haar toch voor de bloei staan? 🙂 Hier heb ik een klein stukje van haar gehouden en in de achtertuin geplant en daar staat ze nu met mooi frisgroen blad en volop knoppen. Het duurt waarschijnlijk nog een weekje voor ze hier gaat bloeien.

Ik heb even teruggekeken naar de foto’s en ik vind foto’s van bloeiende Millenniums op 4 augustus vorig jaar en in 2012 op 20 juli. Vorig jaar bloeide ze dus wat later (koud voorjaar?), en nu flink wat vroeger (warme winter en voorjaar?). Ik zie dat met wel meer planten hoor, dat ze in verschillende jaren wat vroeger of later bloeien.

Het zou ook nog kunnen dat ze is gekruist of terugloopt naar een oorspronkelijke vorm. Ik hoop van harte van niet, en ben ook erg benieuwd naar de bloemkleur en -vorm als de bloemen uitkomen. Niet meer afknippen hoor, want de bloemen die je hebt verwijderd gaan dit jaar niet meer terugkomen. Ik hoop dat je me even een fotootje wilt sturen van de bloemen wanneer ze open gaan, ik ben erg benieuwd of ze soortecht terug is gekomen.

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 9 juni 2014 om 09:07

Hallo Diana,
Wat een mooie bloemenfoto’s.

Diana, mag ik bij aardbeien ook het te veel aan blad wegknippen? Of beter van niet?
Ook heb ik al aardig wat uien die door gaan schieten, moet ik deze dan al rooien of gewoon laten staan.
Het groeit hier niet zo snel als bij jou hoor, bij mij nog geen courgettes of zo, maar geduld is een schone zaak, toch?
Groetjes! Inge

Diana 10 juni 2014 om 08:41

Hallo Inge,

Ik heb zelf nog nooit aardbeienblad weggehaald. Dus ik weet niet waarom je denkt dat het teveel is bij jou, wellicht door een teveel aan stikstof in voeding (stikstof zorgt voor bladgroei). Het zal vast geen kwaad kunnen om zo links en rechts een blaadje weg te knippen dat je erg groot vindt, maar bedenk dat aardbeien maar een klein wortelgestel hebben, ze hebben het blad wel nodig om licht/lucht/vocht/voeding/afvalstoffen te kunnen opnemen/vervoeren/afvoeren.

Bij uien kun je gewoon de bloeistengel uitnijpen. Ik heb toevallig vorige week een foto van de bloeistengel gemaakt en zal die gelijk eens samen met de opmerking op de pagina van de ui plaatsen. Als je de bloeistengel eruit knipt zal de plant haar energie weer voor de vorming van de bol gebruiken, in plaats van haar energie te stoppen in de bloei en vorming van zaden.

groetjes,
Diana

Eddy 13 juni 2014 om 16:31

Hello Diana,
Ondertussen heeft de Allium Millenium al nieuwe bloemknoppen aangelegd. Ja, ik zal zeker een foto posten. Ook Ipomoea transvaalensis bloeit al. Ik heb de helft van de zaden gezaaid en daaruit heb ik 3 zaailingen die ik als luie tuinier niet heb uitgeplant. Die klimmen nu samen in een pot, dus een trio zoals jij het zou noemen. Een mooie en bijzondere kleur.
Groetjes

Eddy

Diana 15 juni 2014 om 08:33

Hallo Eddy,

Dat is vroeg voor de transvaalensis, leuk!
Hier door de mooie bladvorm en bloemkleur ook een favoriet, en heel anders dan andere Ipomoea’s.

groetjes,
Diana

Anne Marie 14 juni 2014 om 08:22

Hallo Diana,

Hoi Diana,

Ik ben net terug van vakantie. Mijn buurvrouw heeft de tomaten verzorgd (water gegeven). Tot mijn schrik zagen een paar tomatenplanten er niet zo mooi uit. Het leek of de bladeren verdroogd waren. Ze zijn allemaal omgekruld. Er zitten wel kleine tomaatjes aan. Ik kon geen beestjes vinden. Ik heb nu twee planten buiten gezet.
Komt dit nog goed? .En is er nog iets aan te doen? Ik heb wel veel blad onderaan de stam weggehaald. Weet jij wat dit kan zijn (warmte en droogte in de kas? ramen staan altijd open).

Alvast bedankt.

Groet uit Baflo,

Anne marie

Diana 15 juni 2014 om 08:38

Hallo Anne marie,

Als je zegt dat je de planten nu buiten hebt gezet denk ik dat ze in pot staan? Dan kan het inderdaad droogte zijn geweest, maar misschien ondertussen ook wat gebrek aan voeding. Of ziekte. Het beste wat je kunt doen is inderdaad het slechte blad wegknippen en het dan even aankijken, wat de jonge bladeren gaan doen. Zelf zou ik de planten wel weer in de kas terug zetten, als je zeker weet dat het geen phytopthora is. Want die begint nu wel bij aardappelen de kop op te steken en dan slaat het heel snel over naar tomaten. Tomaten staan veiliger in de kas, als je die toch hebt.

Ik hoop dat het goed komt met je planten!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!