Eerste echte oogst in 2014

Alles komt nu tegelijk, zaaien, planten, wieden, dieven, opbinden, snoeien, oogsten.  Soms lukt het niet eens om te beginnen met wat op het programma stond, simpelweg omdat we onderweg daar naartoe iets zien dat opgebonden moet worden, iets water moet hebben, er nog getikt moet worden, afgedekt moet worden, iets uitgeplant, en noem maar op.

Voor vandaag staat in ieder geval het afdekken van de gesnoeide aalbessenstruiken op het programma. Want de eerste zachtroze besjes zagen we al in de verder nog witte trosjes, en dan zal het niet lang meer duren voor de vogels ze ook ontdekken. Maar ook het uitplanten van nog wat gezaaide krootjes, sla, eenjarigen, etc..

Prei zaailingen om uit te planten

Afgelopen week hebben we de in februari gezaaid preizaailingen gerooid en uitgeplant. Vroeger dacht ik dat je ze gewoon op rij zaaide en liet staan. Nu weet ik dat je ze zaait en in mei/juni rooit, en de zaailingen dan zo diep mogelijk in gaten zet. Op de pagina over prei heb ik er wat meer over geschreven. Op de foto zie je de zaailingen van de zomerprei, de winterprei is wat later gezaaid, wat kleiner en mag dus nog even groeien voor ze ook uitgeplant gaat worden.

Aardbeien in bakje

We hebben de eerste aardbeien geoogst. Niet heel goed te zien want het was een diep bakje, maar het zijn grote aardbeien van het merk Lambada, erg lekker! Het eerste pondje hebben we vrijdag geoogst, en vandaag kunnen we weer plukken. De Ostara, Frau Mieze Schindler en witte Ananasaardbei zijn nog veel kleiner, het duurt zeker nog een week voor we die kunnen eten.

Knofloken geoogst hangen te drogenEn we hebben afgelopen week de knofloken geoogst. Ze zaten dik in de schimmel, zo erg dat ze al slap begonnen te worden. We zijn niet de enigen op het complex, we horen van meer tuinburen dat ze ook slechte knofloken hebben, door schimmel (te) vroeg moeten oogsten (waardoor de bollen nog niet helemaal volgroeid zijn). Uiteindelijk zijn we er nog niet ontevreden over, we hebben wel eens mooiere/grotere knofloken gehad. Maar ook wel eens kleinere. En ze smaken heerlijk. We nemen mee naar huis wat we vers op kunnen eten en ondertussen hangt de rest nu aan touwen in de kas onder het raam te drogen, zodat we de knoflookbollen later af kunnen knippen en kunnen bewaren en gebruiken tot volgend jaar. Door de schimmelaantasting denk ik wel dat we maar weer eens verse knoflooktenen in oktober kopen, deze knofloken ga ik niet zelf weer planten.

Courgette met bloemDe eerste courgettes komen eraan. Ik ben wat te enthousiast geweest en heb eigenlijk teveel courgettes gezaaid (3 gewone courgettes en 2 klimcourgettes – dat wordt waarschijnlijk iets teveel oogst :-)).

Tropaeolum majus Milkmaid bloem

En tot slot dan nog een foto van de eerste Tropaeolum-bloem. Dit is de Tropaeolum majus Milkmaid, met blauwgroen blad en effen crèmegele bloemen. Voor wie het niet kent; de bloemen zijn best groot en lekker van smaak; een beetje poederig maar ook knapperig en iets pittig. De bladeren zijn ook eetbaar en nog wat pittiger, lekker in salades. En later zijn de verse onrijpe zaden knapperig, en pittiger dan verse radijsjes. Maar ik vind ze ook gewoon mooi, de manier waarop ze kruipen en klimmen en slingeren, de kleur van het blad, de felle kleuren van de bloemen, en niet te vergeten de extra lange bloei (van nu tot in september of soms zelfs oktober).

En dan nog maar een keer reclame; ik kijk elke week naar Gardener’s World (vrijdagavond BBC 2), naar mijn mening nog steeds het beste tuinprogramma op TV. Mocht je het niet kennen, ik kan je van harte aanraden eens te kijken, want er wordt op zo’n duidelijke manier getoond hoe je iets kunt zaaien, stekken, verplanten, delen, enten, etc., tips over planten, grondbewerking, leuke items over gepassioneerde verzamelaars van akeleien, primula’s, dahlia’s of wat dan ook. Die van afgelopen vrijdag was wel echt bijzonder, een Ierse pub in Londen die volledig is behangen met potplanten: http://mrandmrsromance.com/2013/10/friday-drinks-churchill-arms-london.html.

En van Coby kreeg ik de tip / link om het programma op Youtube te bekijken, en ik zag dat bijna elke week de laatste aflevering erop wordt gezet. Geweldig. Dus voor mensen die de aflevering willen zien maar geen BBC 2 hebben of het zijn vergeten: Gardener’s World aflevering 11/2014  

15 reacties op Eerste echte oogst in 2014

Annemiek 1 juni 2014 om 16:05

Ook hier vielen de knofloken om, en heb ze moeten rooien, viel me ook niet tegen, niet geheel volgroeid, maar al wel de tenen erin…prima dus.

coby 1 juni 2014 om 17:38

Wat een mega aardbeien , verleden jaar aardbeien geprobeert maar dat was geen succes .
Knoflook willen wij ook gaan proberen maar dan in grote diepe potten .
We eten nogal veel knoflook maar nog niet zoveel dat de geur je huid uit komt zetten 😉
Eerst nog eens zoeken welke soorten we willen .

Gardener’s world is idd heel erg leuk, ik neem ze op via YT en kijk ze samen met me moeder en dan tussendoor vertalen aan der samen met me vader hahaha.
Voor mensen die ze willen zien hier een linkje ( als dat niet mag Diana moet je het maar verwijderen hoor)
https://www.youtube.com/results?search_query=+Gardener%E2%80%99s+World+

schitterend dat huis 🙂

Diana 2 juni 2014 om 08:06

Hallo Coby,

Hartelijk dank voor de link, ik heb nooit gedacht aan YouTube (ik had al via de website van Gardener’s World en de BBC gezocht maar daar kun je geen programma terug zien (kan wel maar is alleen beschikbaar voor mensen die in Engeland wonen). Ik ga me ouderwets voelen :-).
Ik ga de link er in het dagboek zo gelijk bij zetten.

Knoflook in potten gaat heel goed, zorg wel voor wat extra kali voor de ontwikkeling van de bol, en geef regelmatig water (want te weinig water zorgt voor kleinere bollen).

groetjes en nogmaals dank voor de tip/link!!
Diana

Inge Wendrich 2 juni 2014 om 10:35

Hallo Diana,
Heb jij ervaring met een komkommerplant buiten?
Ik heb er twee in de kas ( een augurk en een komkommer). Maar ik heb nog plantjes over, zou ik deze buiten kunnen uitplanten?
P.s. Ik raak de aardvlooien maar niet kwijt, jammer hoor, broccoli zit vol met vraat. Ik spuit steeds met een zeepmengsel, maar ze houden wel van een sopje tijdens het douche …….
Groetjes,Inge

Diana 4 juni 2014 om 07:27

Hallo Inge,

Ik heb wel ervaring met komkommerplanten buiten (om dezelfde reden die jij noemt :-)). Het ligt aan het ras of het buiten goed gaat. Augurken lukt buiten altijd wel, wel op het zonnigste/warmste plekje en de oogst is veel minder dan bij de teelt in de kas, maar het is zeker goed te doen. Bij een komkommer hangt het echt af van het ras want er zijn vroege en late rassen en je bent afhankelijk van een mooie zomer. Maar als je toch een plantje over hebt, dan zou ik het altijd proberen (uiteraard warm en zonnig. bij veel regen heb je misschien nog de mogelijkheid om er bijvoorbeeld een glas- of perspexplaatje op te leggen. Oogst er geen zaden van, want zeker gekruiste komkommers x augurken geven heel vaak bittere nakomelingen.

Jammer dat je de aardvlooien niet goed kunt bestrijden. Eigenlijk hebben we er hier alleen last van bij de teelt van Chinese kool en eten wij maar de kool rondom de gaatjes :-). Maar als ze je broccoli opvreten zou ik ze ook niet aardig meer vinden.

groetjes,
Diana

coby 3 juni 2014 om 14:23

welnee je bent niet ouderwets , jij maakt ook al foto’s met je foon en upload ze naar je site hihihi.
Ik lig s’avonds lekker in bed met me tablet herhalingen te kijken van Gardener’s world en meerdere programma’s …….. val ermee in slaap 😉

Dan gooi ik er toch maar een vraagje tegen aan over de knoflook , kan dat gewoon in potgrond of zeg je , je kan het beter mengen met ???

Groetjes coby

Diana 4 juni 2014 om 07:54

Hallo Coby,

Ja, en daar ben ik ook echt heel trots op 🙂
Ik zou zelf de potgrond mengen met een klein deel grof zand, knoflook houdt van vocht maar ook van een goede structuur. En door wat grof zand te mengen door de potgrond bevorder je de afwatering en kan de grond niet zo ‘dichtslaan’. En de eerste 8 weken hoef je geen voeding te geven (want die voeding zit dan nog in de potgrond).

groetjes,
Diana

Eddy 2 juni 2014 om 14:13

Hello Diana,
Ik kan het niet verklaren maar blijkbaar zijn de aardbeien hier vroeger. De grootste zijn al op en nu blijven er nog kleinere voor een week of zo.
Die schimmel op knoflook heb ik ook en mijn buren op het volkstuintje die een groot bed knoflook hebben geplant, hebben het ook. Ook een sierallium is aangetast en die ziet er erg lelijk uit.
Voor je lezers die ethische bezwaren hebben voor het schenken van bier aan slakken heb ik misschien in tip.
In mijn kas stond een plastic potje met water. Daar was een kerstomaatje in gevallen en dat was gaan gisten. Resultaat: het potje zat vol dode slakken. Ze lusten dus ook zelf gemaakt tomatenbier!

Groetjes

Eddy

Diana 4 juni 2014 om 07:45

Hallo Eddy,

Wellicht toch net een fractie warmer bij jullie dan hier (en wij wonen ook nog dichtbij de kust, dus in het voorjaar blijft het hier wat langer koel door het koude zeewater). Maar nu genieten we er dubbelop van :-).

Vreemd genoeg hebben hier alleen de knofloken de schimmel, de uien, sjalotten, stengeluien hebben vooralsnog nergens last van, en ook de aanverwanten (bieslook, knoflookbieslook, oerprei, Allium cernuum niet). Nou ja, ze zijn gerooid, ze zijn niet slecht, de bollen blijft vooralsnog mooi hard en ze smaken prima.

Dank voor de tip voor de slakken. Ik heb wel eens ergens gelezen dat je ze ook meelballetjes van o.a. zelfrijzend bakmeel kunt geven, dat schijnen ze ook heel lekker te vinden. Dus er is wel iets met gist. Alleen zorgen de meelballetjes ervoor dat de slakken uit elkaar klappen wanneer het meel uitzet in de buik van de slak. Onaardige dood (maar dat is verdrinken eigenlijk ook). Ruud zoekt ze altijd en snijdt ze doormidden, zeer onsmakelijk maar hopelijk wel een snelle dood. Escargo en verwante slakkenkorrels zorgen ervoor dat de slakken terug gaan naar hun schuilplaats en daar verdrogen. Als er nou eens niet zo veel zouden zijn (of niet zoveel op zouden vreten), dan zouden wij er niet zoveel dood hoeven te maken, blijft een dilemma. Voorlopig afgelopen week voor de derde keer Tagetes gezaaid want die vreten ze elke keer weer tot op de nerf af.

Diana

Eddy 4 juni 2014 om 14:50

Hallo Diana,
Ik was ook een voorstander van Escargo. Maar ik en vele anderen hebben opgemerkt dat de slakken overleven bij nat weer. Pech!
Ik reken op de egels, padden, vogels, spitsmuizen … Maar dan mag je geen giftige stoffen gebruiken. De laatste jaren zorg ik voor schuilplaatsen, namelijk bakstenen met een holle zijde. Na hun festijn gaan ze zich daaronder verschuilen en dan doe ik het à la Ruud. Een vriendin doet het op zijn Engels. Bij nacht begeeft ze zich in de tuin gewapend met een sterke lamp en een scherp hobbyschaartje (ja hoor, te koop in de action shop). Ik weet niet hoe men zo’n nachtelijke uitstap in je volkstuin zou bekijken maar het is wel doeltreffend.
Zo kreeg ik een slakkenarme tuin. Vorige week heeft een onverlaat mijn marjoleinzaaisel tot aan de grond afgebeten. Je hebt er nooit mee gedaan!
Groetjes

Eddy

Diana 5 juni 2014 om 08:15

Hallo Eddy,

Wat bijzonder want hier werkt het wel heel goed. Buiten is het lastig te bepalen want ik heb het idee dat hier constant nieuwe slakken vanuit andere tuinen en het naast gelegen parkje aangevoerd worden :-). En zo mijn best doe ik er ook niet op, ik wil zeker niet de dood van elke slak op mijn geweten hebben en vind het ook prima als ze een aardbei of kropje sla opeten. Maar niet allemaal.

Er zijn jaren dat ik helemaal geen slakkenkorrels gebruik maar dit jaar is het een ware plaag. Normaal gesproken doen hier de vogels en kikkers en padden hier hun werk goed :-). In de kas werkt het in ieder geval goed, als we daar een keer of 3 korrels strooien is de vraat over en kunnen we er mee stoppen. En als ik het buiten gebruik doe ik dat sowieso op een droge dag want de korrels schimmelen ook snel.

groetjes,
Diana

ton notermans 3 juni 2014 om 19:14

Hoi Diana,

Op alle knofloken heb ik een soort roest vlekjes. Op de hele plant. Is dat ook wat jij hebt? Allemaal kleine bruine stipjes.
Ik laat ze nog even staan. Zijn nog niet echt dik.
Enkele heb ik apart gezet om nu vers te kunnen gebruiken en die zijn nog mooi als je het loof eraf haalt. Niet rot.
Wat me ook opvalt bij de knofloken (alle 10 soorten) is dat ik bijna geen krullende bloeistengels heb. Is dat groeistilstand door de roest?

De plant-uien zijn dit jaar helemaal aangetast door uienvlieg. Krulden helemaal en bij openen van stengel zag je een klein wormpje. Is dit allemaal verloren of komt er ook herstel?
Gelukkig de later gezaaide uien niet.

En natuurlijk iedere avond om 11 uur slakken vangen met de zaklamp; tientallen.

Maar er blijft nog meer dan genoeg over om van te genieten.
Hier in Midden Limburg zijn we de aardbeien al 10 dagen flink aan het oogsten, vorig jaar las ik net in agenda, waren ze pas 15 juni aan het rood kleuren. Nu zitten we al halverwege de oogst.
Ook opeens volop peultjes in enkele dagen tijd.

Dus volop genieten van de tuin en ik verheug me weer op de volgende nieuwsbrief.

Diana 4 juni 2014 om 08:08

Hallo Ton,

Onze knofloken werden vooral geel, en als je dan van heel dichtbij kijkt zijn er inderdaad veel kleine vlekjes. In het boek van Velt staat dat er heel veel verschillende schimmels zijn die van de allium-familie houden. Dus welke schimmel het is weet ik niet, maar de symptomen hebben me gewoon doen besluiten ze te rooien, voor ze de bol ook aan zouden tasten, of voor de schimmel over zou slaan naar andere Alliums.

Over bloeiende knofloken; dat heeft vooral te maken met de soort knoflook die je hebt, er zijn ‘hardneck’ en ‘softneck’ knoflookrassen, hier leggen ze uit wat het verschil is: http://www.hoodrivergarlic.com/faqs.htm. Als je zoveel rassen kweekt, dan denk ik zomaar dat je ze wellicht bij Leven van het Land hebt gekocht? Bij de verschillende rassen noemt hij een subgroep die tot zo’n soft= of hardneckgroep behoren. Hij heeft er ook wel eens iets over uitgelegd in zijn nieuwsbrief maar dat kan ik op zijn website niet zo snel vinden.

Hier gelukkig (vooralsnog) geen last van de uienvlieg, ze zien er hier gezond uit en groeien prima.
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, maar als je eenmaal uienvlieg in je uien hebt vrees ik wel dat je uiteindelijke oogst kleiner dan normaal zal zijn. Velt adviseert aangetaste planten te verwijderen.

groetjes,
Diana

Sigrid 9 juni 2014 om 09:07

Hallo Diana en Coby,

Bedankt voor de Youtube tip voor GardnersWorld. Ik ben al 2 jaren triest dat de ziggo BBC2 bij ons uit het basispakket had gegooid. Zo boos zelfs dat ik de kabel er helemaal uit heb gegooid…. maar nu kan ik weer kijken. YIPPEEEEE!

Diana 10 juni 2014 om 09:10

Hallo Sigrid,

Leuk hè! Ik ben zelf ook heel blij want zo af en toe gebeurt het me wel eens dat ik een aflevering vergeet op te nemen, en dan is voor mij terugkijken op youtube vanaf nu dus ook een optie.

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties