Aaaarrrrghh!!

Wateroverlast buiten

We hebben het wel horen regenen vannacht. En gisteren viel er ook al 25,9 mm (toch handig, zo’n weerstation). En vanmorgen stond het pad in de achtertuin onder water. Maar tegen de middag werd het droog en alsof we voelden dat er iets mis was besloten we om toch maar even naar de tuin te gaan. En daar was het nat, erg nat, ik was blij dat ik laarzen aan had getrokken. Hier op de vette klei blijft water staan, het duurt heel lang voor het grondwaterpeil weer zakt.

Maar bij onze tuin aangekomen zag ik allereerst dit, de bonen.

Ze staan naast de laatste kas die we gebouwd hebben, en ze staan volledig in het water. Ik vrees verloren voor dit jaar

Maar bij het de hoek omlopen kwam pas de grote schrik: de derde kas zelf:

Wateroverlast kas 3

Misschien niet heel goed te zien op de foto, zo zag het er van dichtbij uit:

Wateroverlast kas 3 3

En:

Wateroverlast kas 3 2

Vandaar de titel van dit dagboek dus. We schrokken ons rot, de hele kas stond echt letterlijk zo’n 10 centimeter onder water, zowel de grond als het pad, van voor tot achter. En iedereen weet wat er gebeurt wanneer aardappelen 24 uur in water staan, hetzelfde gebeurt met tomaten (en trouwens met heel veel planten), dan zijn ze verloren.

Geen tijd te verliezen, geen tijd om te verzinnen waarom dit zo erg kon zijn. Ik een bezem gepakt en als een gek gaan bezemen, de kas uit, hoek om, nog een hoek om en dan richting de sloot, misschien wel 200 of 300 liter regenwater zo 10 meter verder de sloot in gebezemd.

En Ruud onderstussen aan de achterkant van de kas de tegels eruit halen en een geul graven tot onder de fundering van de kas, zodat het water er via die kant uit kan stromen en naar het achterliggende pad en daarachtergelegen sloot geleid wordt:

Wateroverlast geul gegraven

En stromen deed het:

Wateroverlast water loopt weg

En na een paar uur hard werken zag de kas er dan uiteindelijk zo uit:

Wateroverlast aan het einde

Uiteraard nog kletsnat maar op een paar kleine plasjes na in ieder geval niet meer onder water. Ramen verder open, deur wagenwijd open en hopen op zon die het wat op kan gaan drogen (en gelukkig scheen die nog even).

En dan puzzelen waarom het zo onder water kon staan (want de rest van de tuin was kletsnat maar niet zo onder water). Dakgoten schoon, dat was het niet. Maar de drainage leek kapot. Ruud heeft vanaf de sloot geprobeerd om met een stok de drainage in te komen, en dat lukte tot ergens halverwege de kas, daar zat het verstopt.

En er staan 2 1000-litervaten die door alle regen al tot de nok waren gevuld. Er zit in beiden een overloop die zo de drainage in gaat, maar als die drainage verstopt zit, dan heeft het dus geen nut en loopt die gewoon over en komt er dus van 2 kassen van 4×3 meter en 6×3 meter water = 30 vierkante meter water in het gebied rond die laatste kas in de grond. En dat geeft dan zo’n overstroming.

En aangezien er morgen en zondag nog meer water wordt verwacht maar begonnen met 500 liter water uit de 2 duizend-litervaten te halen. Leeg laten lopen is geen optie en dus werd het letterlijk gieters water uit de vaten halen en in de sloot gooien (water naar zee dragen is het spreekwoord geloof ik :-)).

Beter oplossen dan dit kunnen we het nu niet (de drainage zit diep onder de grond, onder de bonen, de kas, etc.). Dat wordt herfstwerk. Maar voor nu zijn de watervaten voor een deel geleegd, zodat opgevangen regenwater van de kassen weer gewoon in de vaten blijft. De gegraven geul blijft open, zeker tot volgende week, zodat ook daar eventueel teveel water weg kan. En we gaan de wacht maar houden, kopen maar mijnwerkershelmen met nachtlampjes, om komende nachten met bezem het overvloedige water weer weg te vegen (dat laatste is een grapje, maar dan wel met een lach als van een boer met kiespijn).

En nu bekaf, allebei heel hard gewerkt, spierpijn, maar we hopen dat de planten het halen en de oogst niet helemaal verloren gaat. Dat is afwachten, ik hoop dat de wortels niet gaan rotten maar dat het vannacht en morgen nog wat verder op kan drogen.

We nemen straks een glas wijn en vallen dan ongetwijfeld op de bank in slaap, dromend van rijpe tomaten (nog een grapje, je ziet, we bekomen al weer wat van de schrik :-)).

Is er dan helemaal niks leuks te melden. Ja hoor, gisteren in alle onschuld tijdens die eerste regenbuien eens een soort beeldverslag gemaakt van het inmaken van zwarte bessen met aalbessen, voor wie het eens wil zien: Beeldverslag gelei maken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert

Wat een elende, nu inderdaad maar hopen dat het snel genoeg droogd en de planten niet verotten. Ik duim in elk geval voor een goede afloop.

Groeten Robert

wouda

Ahhh Diana,
Wat een water zeg!! Ik dacht dat er bij mij heel veel verkeerd ging, maar bij jullie is het ook geen rozegeur.
En toch heb ik het vermoeden dat er aan het einde van het seizoen nog heel veel goed komt!
Heb vandaag de eerste 5 gedrochten van tomaten geplukt…….zo lekker!!
Twee vaten zuurkool gemaakt en ook een leuke portie erwten en peulen geplukt, de boerenkool zit ook weer in de grond…….en de snijbonen uit de kas zijn weer superzacht. .Eigenlijk mag ik niet mopperen, wat ik dus wel deed!
Zag dat de kat een veenmol pakte en de ekters zijn hier ook goed in, ze weten wanneer de veenmollen boven komen en die eksters hebben hele goeie ogen!
Na regen komt zonneschijn!!
Hoop voor jullie, dat je het water de baas blijft!!

Gr W

Gea

Dag lui, (niet van lui zijn maar van tuinlui)
Want wat een werk en wat een pech. Het is in werkelijkheid altijd erger dan op foto’s, en dit leek al erg. Ik hoop voor jullie, net als de anderen, dat het weer snel beter wordt en dat er een lange droge, en vooral zonnige periode aan komt. Zoals je weet zitten wij op zandgrond en ik heb nog gesproeid, want hier is er nauwelijks water gevallen en is de onderste laag nog steeds erg droog. Wat een verschil in ons landje, want ook in Franeker stonden de wegen blank, net als in Meppel en Hoogeveen.
Zelf ook rode bessen gelei gemaakt, en broccoli in de diepvries gestopt, want die waren net zo groot als een bloemkool geworden. Maar wel heerlijk.
Morgen weer verse sla en je koningsmaal, dus dat is wel genieten. Ik weet zeker dat jullie dat ook blijven doen, alleen vandaag dus even niet.
Sterkte en vooral mooi weer gewenst
Gea

Daphne

Ik weet hoe jullie je voelen vandaag. Onze moestuin in het centrum van Den Haag is bijna helemaal vernield door de enorme hagelstenen van vannacht Alle fijne bladgroente is vernield en de kolen zitten vol met enorme gaten. De hele dag in de weer geweest om te oogsten wat er nog te redden viel. Elke erwt, boon en peul is letterlijk bont en blauw. Sla kroppen volledig tot moes. Morgen nieuw zaaiplan maken om de lege stukken weer op te vullen. Succes met al het water!

Daphne

Bedankt voor je tips, was vandaag weer vol energie om weer te gaan zaaien. Morgen ga ik zaaitips uitvoeren. Worteltjes? Wanneer kunnen ze dan geoogst worden? Probleem is dat ik een gemeentetuin heb waar ik rond half november af moet. Vreselijk moment altijd. Tassen met boerenkool gaan dan de vriezer in.

Bozo

Mensen wat een drama!!
En dan te bedenken dat ik op een paar kilometer van de randstad zit (Krimpenerwaard) en dat hier slechts een paar druppels zijn gevallen.
Ik wens jullie allen sterkte!!

Ria

Met verbazing heb ik je trieste verhaal gelezen. Dat het in zo een klein landje als Nederland zo kan verschillen. Wij snakken hier in de kop van Noord-Holland nog steeds naar een beetje regen. Er zijn hier een paar druppels gevallen, lang niet genoeg om ook maar enig effect te hebben. De vijver hebben we gisteren moeten bijvullen met leidingwater, uit de sloot pompen ging niet door de lage waterstand. En de grond in de moestuin begint scheuren te vertonen. Niet leuk allemaal, maar een lachertje bij wat jullie daar in Spijkenisse hebben meegemaakt. Wat een vreselijke pech, ik hoop van harte dat er nog wat planten het zullen redden.
Sterkte met alle narigheid!
Groetjes,
Ria

Tamara

Wat een verschrikking! En wat is het toch raar verdeeld. De tuin snakt hier (Almere) juist naar water! Amper wat gevallen! Succes!!

Simone de jonge-hermanni

wat een ramp, ik heb wel eens gemaild dat ik jaloers was omdat alles zo geweldig was bij jullie , maar hier in Groningen/kop van Drente moeten we elke dag gieten of sproeien zo droog is het op het zuivere zand. Dus ik zie het nu toch wel anders en ben heel blij met m’n droge stukje en ik heb echt met jullie te doen en hoop dat dit de laatste plensbuien waren. De helmen met nachtlampjes zie ik al helemaal voor me veel succes en groetjes Simone

Kristien

Hallo Diana,
Net je stukje gelezen. Dat zijn geen leuke dingen om mee te maken. Hopelijk valt de schade mee en blijven jullie een tijdje gespaard van veel regen. Hier is het op ‘t moment weer aan ‘t gieten, maar in dat zandbakje van ons zie je na een uur amper nog een paar plasjes staan op de vastgelopen paadjes.
Groetjes,
Kristien

Elly Opdam

Hoi Diana en Ruud
Wat een drama !
Hoop dat de schade een beetje beperkt blijft !en dat we nu eens een tijdje van regenbuien geen last hebben.tot nu toe hebben we weinig mooie dagen gehad.
Succes verder met jullie tuin !
Groetjes
Elly

petro verschuren

Hoy Diana
wat een elende met al dat gevallen water bij jou in de tuin gelukkig heb ik geen klei grond maar zandgrond
als ik zie wat voor energie jullie in de tuin steken is dat op z,n zachts gezegd een ellende
ik heb dit jaar late aardappels gepoot eba,s ik heb van de week even gekeken dat er al wat aanzit moet nog 2 maanden in de grond blijven dat word dit jaar een zeer goede oogst ik heb er 1 bos uitgehaald zo,n 20 aardappels aan 1 bos nu al mooie aardapels
het enigste wat dit jaar niet goed ging dat was de broccoli de zomer bloemkool ging wel maar was niet super al de rest gaat goed zoals de pepers en paprika
heel veel sterkte met het wateroverlast
mischien valt het wel mee

gr petro

Charlotte

Wat een ellende. Ik hoop voor jullie dat de planten het te boven komen. het is zo sneu om ze in elkaar te moeten zien zakken. Dapper van jullie dat jullie zo rigoureus te werk zijn gegaan met slappe bladeren knippen etc. Uiteindelijk is dat misschien wel het beste voor een plant, maar ik moet daar toch altijd iets voor overwinnen.
Gelukkig was niet alles onder water en kun je je aandacht verdelen.
Ik hoop dat de waterschade uiteindelijk meevalt! Plantjes zijn vaak sterker dan je denkt! Ze zullen vechten om te overleven! Jullie hebben er in ieder geval alles aan gedaan.
Groetjes, Charlotte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties