Luizen
Ik weet niet of het me lukt om een interessant of handig blog te schrijven, nu er bijna onvoorstelbaar verschrikkelijke dingen in Europa gebeuren, maar ik ga het maar gewoon proberen. Voor wat het waard is, want ik ben allesbehalve een influencer, toch wijs ook ik heel graag nog even op de landelijke actie aanstaande maandag en natuurlijk vooral op Giro 555.
Vooruit dan. Ik was van plan om iets over luizen te schrijven. Ook om er zelf wat van te leren. Want we komen ze in allerlei kleuren in de tuin tegen maar wat doen ze nou eindelijk, waarom zijn ze nu zo schadelijk voor sommige planten in de tuin en hoe kunnen we ze bestrijden?
Eerst even wat theorie, dan is het gelijk wat makkelijker om te begrijpen waarom ze zoveel schade aan kunnen richten:
Er bestaan ruim 3000 soorten luizen. Het zijn ongevleugelde insecten die in een aantal groepen kunnen worden ingedeeld (denk aan soorten als hoofdluis, kippenluis, schaamluis, etc. die tot andere groepen behoren). De luizen waar we ons in de tuin zorgen om kunnen maken behoren tot de groep bladluizen. Die zijn er vervolgens in allerlei kleuren: zwart, groen, wit, beigebruin, etc.. Voor wie het nog niet kent: er is zelfs een bladluis waar een rozerode kleurstof uit wordt gewonnen (door de luizen te drogen en te vermalen). Onder het mom “Denk daar maar eens aan als je vruchtenyoghurt of een roze koek eet :-)” is dit een heel interessante aflevering van de Keuringsdienst van waarde, waarbij ze op zoek gaan naar waar en hoe dat rozerode poeder wordt gemaakt: Voedsel kleuren met luizenbloed?
Terug naar de bladluizen in onze tuin en wat ze doen. Voor alle duidelijkheid: ik ben geen bioloog, ik probeer het zelf te begrijpen en het ook begrijpelijk uit te leggen, aanvullingen of verbeteringen zijn altijd welkom!! Er zijn uiteindelijk 4 redenen waarom luizen zo slecht voor planten zijn:
- 1. In de cellen van groeiende planten is de druk hoog. Luizen hoeven vaak alleen de plant maar aan te prikken om het voedselrijke sap binnen te krijgen. Luizen eten daarom het liefst jonge toppen, bloemknoppen en jonge blaadjes want daarin is de druk in de plantcellen hoog en zit ook de meeste voeding. Het is dus logisch dat je luizen vooral op die plaatsen ziet (denk bijvoorbeeld aan luizen in de groeitoppen van tuinbonen). Door het verlies van voedingsstoffen zie je bij een luizenplaag vaak groeistoornissen, het geel worden van blad en het langzaam wegkwijnen.
- 2. Dat wegkwijnen komt niet alleen door het gebrek aan voedingsstoffen want er is nog iets: bij het aanprikken van de planten komt er telkens wat speeksel van de luis in de plant terecht. Op die manier kunnen de luizen planten infecteren met bijvoorbeeld virussen.
- 3. Luizen scheiden aan de achterkant van hun lichaam een zoet vocht af (waar onder andere bijen en wespen maar vooral mieren op af komen. Het vocht wordt ook wel honingdauw genoemd en het ophalen van dat vocht door de mieren wordt ook wel ´melken´. genoemd. Als dat niet of niet voldoende gebeurt blijft de kleverige zoete stof op stengels en bladeren achter (bladeren waar luizen op zitten voelen altijd wat plakkerig aan). En dat plakkerige vocht zorgt ervoor dat er meer kans is op schimmels – zeker bij planten die al zijn verzwakt door groeistoornissen en virussen.
- 4. Last but not least: luizen komen in grote getalen. In koele maanden leggen luizen eitjes, elke dag 20 eitjes en die komen na 3 dagen al uit. Er zijn wel 15 tot 20 generaties per jaar. Ik ben slecht in rekenen maar ik snap wel dat dat binnen enkele weken op kan lopen tot honderden en zelfs duizenden luizen. En dan nog iets: in warme periodes kunnen luizen het eieren leggen overslaan en baren ze direct levende nieuwe en hongerige luizen.
Dit maakt al snel duidelijk waarom een luizenplaag zich zo snel en massaal kan ontwikkelen. Ik weet even niet wat het nut van een luis is, ik kan niet veel anders vinden en/of bedenken dan dat ze een voedselbron voor andere dieren is. Maar ik dood niet graag luizen (ik dood sowieso niet graag, geen enkel dier of insect). Er zijn wat manieren om luizen te voorkomen: denk aan het verwijderen van de toppen van tuinbonen zodat luizen ze niet aantrekkelijk meer vinden. Of het planten die luizen lokken en daardoor weghouden van groenteplanten (zoals Oost-Indische Kers naast bonenplanten) En heel vaak lost de natuur het zelf op, wordt het geen plaag en dus geen probleem. Ik vind het ook geen enkel probleem dat ze soms wat rozenknoppen opeten, mits de planten gezond blijven:
Een andere manier van het voorkomen van een plaag is om de luizen te ontwijken. Om die reden scherm ik de zaailingen af die ik in het vroege voorjaar zaai (zoals pepers, paprika’s en langzaam groeiende bloeiende planten). Zaailingen staan hier op een eigen kamer, zonder andere planten, met de deur dicht.
En toch……. eens in de zoveel jaar gebeurt het hier: de deur van de kamer waar de zaailingen staan te lang open, en er was een potje, stekje, plantje of wat dan ook met één of enkele luisjes. In dit geval verdenk ik een Brugmansia-stek die ik in januari enkele dagen op het zaailingen-kamertje zette omdat het er net iets warmer is dan in de andere slaapkamers.
Luizen! Luizen op veel te jonge en kleine mini-zaailingen. En dat is helaas niet te tolereren. Want als ik het laat gaan is de kans op een plaag enorm groot, zeker bij deze jonge plantjes op een warme en afgesloten kamer.
Er is helaas geen keuze; ik zal ze moeten bestrijden. Je kunt er allemaal chemische en minder chemische middelen voor kopen maar er is een heel gemakkelijk, biologisch, veilig huismiddeltje dat heel goed helpt tegen alle vormen van bladluis en dat is een mengsel van 1 liter water + 1 opgehoopte eetlepel biologische groene zeep uit een pot + 2 eetlepels olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie of slaolie). Elk jaar vragen wel wat mensen naar een middel tegen luizen en dan verwijs ik ze naar de pagina over milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen waar je het volledige recept plus andere huismiddeltjes tegen plaagdieren kunt vinden.
Er is 1 aandachtspunt bij het vernevelen met het water/zeep/olie-mengsel en dat is dat blaadjes in de zon kunnen verbranden door de olie. Ik heb afgelopen week dus verneveld op een bewolkte dag. Het mengsel met een plantenspuit goed op en onder blaadjes verneveld. En binnen een dag waren alle zaailingen luisvrij. Ik moet ze natuurlijk de komende tijd wel elke dag goed in de gaten houden, en ik kan nu afzonderlijke luizen weghalen wanneer ik er nog één of enkele zie. In de praktijk moet je er rekening mee houden dat je het vernevelen wellicht 2 of 3 keer zou moeten kunnen herhalen (want het is een contactspray, als je 1 of enkele luizen mist zullen ze zich snel weer gaan vermeerderen).
Niet alleen de paprika- en peperzaailingen hadden luizen. Met het verhuizen van de Brugmansiastek naar andere kamers verhuisden ook de luizen mee, en sprongen (bijna letterlijk en figuurlijk) over naar andere planten en stekjes. Ik liet een paar weken geleden een foto zien van wasabi:
Toen had ze al luizen, maar had ik nog het idee dat ik het met regelmatig verwijderen en met een sterke waterstraal spuiten onder controle zou kunnen houden. Nu ziet ze er zo uit:
Nee, het wordt er zeker niet beter op, het blad wordt niet alleen geel maar er komen ook vreemde vlekjes in, en het aantal luizen blijft zich maar uitbreiden. Het werd tijd om te gaan vernevelen en ook voeden, in de hoop op herstel.
Ik liet ook al eerder een foto zien van een stekje van Cleome:
Ook die had toen al wat last van luizen. En ook hier hielpen afspoelen en verwijderen niet. Zo ziet ze er nu uit, slechts 2 tot 3 weken later:
Het aantal luizen blijft snel toenemen dus ook hier heb ik uiteindelijk in moeten grijpen met het water-zeep-olie-mengsel.
Bij de stekken en planten zal ik het nog 1 of 2 keer moeten herhalen maar vooralsnog lijken de paprika- en peperzaailingen helemaal luisvrij, met slechts 1 keer behandelen.
Tot slot nog even: mocht je in de zomer last hebben van luizen in bepaalde planten, bedenk dan dat voorkomen uiteraard beter is dan genezen. En dat je bij de bestrijding wellicht veel meer nut (en plezier) hebt van het inzetten van lieveheersbeestjes, sluipwespen, oorwurmen, gaasvliegen, zweefvliegen en hun larven. Elk voorjaar loop ik met een bakje door de tuin om larven van lieveheersbeestjes te verzamelen om die vervolgens op planten te zetten die last van luizen hebben. En mocht je niet anders kunnen en wil je ze zelf gaan bestrijden, controleer dan de planten eerst op andere insecten voor je gaat vernevelen. En pas dus op voor de zon en herhaal een weekje later wanneer dat nodig is
p.s.: het water-olie-zeepmengsel helpt ook heel goed bij spintmijt, ook zo’n lastig te bestrijden plaagdier.
Dag Diana, dank je wel alweer voor je blog !
Ook voor het luizen recept!
Als er (nog) geen lieveheersbeestjes zijn, zou je larven kunnen kopen, ( ´Adalia’)..
Werkt dit ? Heb je daar ervaring mee ?
Met vriendelijke groeten
Bedankt voor de leuke blog Diana!
Ik heb vorig jaar larven van lieveheersbeestjes gekocht bij biogroei. Dat was een succes.
Een ander natuurlijk/biologische middeltje dat ik beter vind werken dat een zeepsopje maken is diatomeeënaarde, met een poederverstuiver aanbrengen op onder en bovenzijde van de bladeren.
Ik heb twee jaar geleden ook larven gekocht en zeer goede ervaring. Afgelopen jaar nog steeds heel veel lieveheersbeestjes in de tuin gehad dus blijkbaar bevalt het hun zelf ook
Hallo Tim,
Dankjewel voor de tips!!
Ik heb al vaker over diatomeeënaarde gehoord maar het zelf nog nooit gekocht/geprobeerd. Ik heb wel eens lavameel gebruikt, met wisselend succes (en ik vind het foeilelijk, dat roodbruine poeder op frisgroene bladeren :-)). Ik ga me er zeker eens in verdiepen!
groetjes,
Diana
Ja klopt. Ik heb ook prima ervaringen met diatomeeënaarde. Ook om mieren weg te krijgen op plekken waar ik ze niet wil hebben.
Hallo Elisabeth,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb zelf nog nooit lieveheersbeestjes hoeven te kopen omdat er altijd heel veel op ons tuinbouwcomplex te vinden zijn. Ik heb één keer van een kennis gehoord dat ze lieveheersbeestjes kocht voor haar moestuintje in de achtertuin van een rijtjeshuis en zij vertelde me dat binnen enkele dagen alle lieveheersbeestjes weg waren. Wellicht te weinig voedsel, te weinig groen in de buurt of iets dergelijks. Ik denk dat het voor een omgeving die groener is en dus meer voedsel voor ze biedt logischer is om te blijven. En als je larven koopt blijven ze sowieso langer want larven kunnen niet vliegen en zullen dus in je tuin blijven tot na het verpoppen.
groetjes,
Diana
Hoi,
tussen haakjes, er is zelfs voedsel te koop voor de larven en de lieveheersbeestjes. Bij mij smulden de huisjesslakken er aardig van mee, dus ben ermee gestopt 🙂
groetjes
carine
Dag Diana,
oh echt hatelijk die luizen. Ik heb sinds lang nu ook luizen op de aubergines, paprika en pepers. Reden bij mij zijn de zoete aardappelen, scheuten bijgehouden en geplant in november, maar moet dus heel de winter binnen blijven. Dit zal ik niet meer doen!!! Ik durfde op die fragiele plantjes nog niet spuiten, dus heb blad per blad onder een fijne straal water alles afgewassen.Jeetje wat een job, zit nu aan mijn 66 potje 🙁
groetjes
carine
Blij dat je toch schrijft ondanks alle narigheid nu dank je wel.
Dat heet handelingsperspectief: als je je machteloos en getraumatiseerd voelt in de grote wereld, kun je door te moestuinieren je kleine wereld beheersen en voel je je automatisch beter. Niet meer zo machteloos.
Hallo Diana,
wat in mijn tuin echt lijkt te werken, is het planten van tabaksplanten her en der, en vooral bij de luisgevoelige planten !
succes met de tuin !
groetjes
Chris
Hallo Chris,
Dankjewel voor de tip! Ik neem aan dat je dan de echte tabak bedoelt (dus niet elke Nicotiana maar Nicotiana tabacum).
Dat ga ik zeker ook eens proberen! Ik weet wel dat je van die Nicotiana een erg giftig aftreksel kunt maken dat heel veel insecten doodt. Maar als plant en dus blijkbaar ter voorkoming van aantasting is ze wel erg mooi, bloeit lang, etc.
groetjes,
Diana
Diana
ik bedoel inderdaad de echte tabaksplant, en die inderdaad nog mooi ook !
Bedankt voor jouw tips, ga ik ook zeker doen !
Chris
Mijn kruidenplanten worden altijd aangevallen door tripsen. Zou dat water/zeep/olie mengsel daar ook effectief tegen zijn?
Hallo Paula,
Ik durf het helaas niet te zeggen. Ik heb (gelukkig) geen ervaring met trips. Ik weet uit ervaring dat het helpt bij alle soorten bladluizen, spintmijt, spinselmot, witte vlieg en pruimenmot. En daarmee zou ik kunnen bedenken dat het dus helpt tegen alle insecten waar je het middel pyrethrum (zoals bijvoorbeeld het merk Spruzit) voor kunt gebruiken. En dat middel kun je ook bij trips gebruiken, dan zou ik denken dat het zeep/olie/water-mengsel dus ook tegen trips helpt. Het is in ieder geval het proberen waard. En als het wel of niet helpt hoop ik dat je dat hier nog eens zou willen laten weten.
groetjes,
Diana
Voor kamerplanten wordt bij trips een mengsel van water, groene zeep en spiritus aangeraden. Ik heb daar succes mee, tenzij de plaag echt heel groot is.
Dank voor dit informatieve blog Ruud en Diana,
Toch even over de influencers, die kun je opdelen in 2 groepjes.
1- mensen met de beste bedoelingen, die met hart ziel onderwerpen en oplossingen beschrijven in goed Nederlandsch.
2-mensen die alleen voor eigen gewin iets schrijven, wat hun eigenlijk zelf niet interesseert,
en dat in een taaltje, als “deze water, en die meisje”
Gelukkig ben ik op het juiste blog geabonneerd, succes met het komende seizoen, en een mooie oogst !!!
Beste Diana,
Even een heel ander onderwerp, maar ik weet niet waar ik het moet plaatsen. Momenteel ben ik bezig met het zaaiklaar maken van de moestuin. Omspitten is tegenwoordig uit den boze, daarom woel ik de grond al jaren om met een spitvork. Een intensief en vermoeiend karweitje. Maar nu heb ik bij de firma BioGroei een woelvork met verkruimelaar gekocht. Werkt echt geweldig. Niet goedkoop (140 Euro), maar wel heel degelijk. Echt een aanrader. Groetjes, Dick
Hallo Dick,
Het zijn allemaal relatief nieuwe inzichten. Wij hebben 20 jaar lang elke winter onze vette kleigrond gespit (en daarbij paardenmest ondergespit). De tuin is er zeker niet slechter van geworden. Nu spitten we al jaren niet meer en ook dat werkt prima. Wij hebben een aantal jaar geleden zelf een grelinette gekocht (vergelijkbaar met jouw woelvork maar dan zonder de extra tanden die voor het ‘verkruimelen’ zorgen). De eerste jaren gebruikten we de grelinette elk jaar, nu ook niet meer, maar we vinden het wel nog steeds heel handig om te gebruiken op stukken grond die door belopen heel vast zijn geworden en stukken grond die nog heel kleiachtig vast en nat zijn. Het scheelt inderdaad kracht en tijd, en pijn in je rug :-).
groetjes,
Diana
Ik ga dit jaar proberen mijn plantjes sterker en gezonder te maken met wat ik een ‘tuintonic’ noem: gefermenteerd onkruid. Onkruid groeit op plekken waar het nodig is, bv paardenbloemen waar een kalkgebrek is: de paardenbloem haalt kalk uit diepere grondlagen omhoog en geeft het weer af in de bladeren. Andere soorten onkruid corrigeren weer iets anders in de grond. Ik pluk de hele plant, wortel en al, knip het in stukjes en weeg het. Dan weeg ik dezelfde hoeveelheid bruine suiker af en vul een weckpot met laagjes onkruid/bruine suiker om en om. De dikke bruine siroop die er dan af komt giet ik af en laat het doorfermenteren. Een soort van Pleegzuster Bloedwijn, haha! De inspiratie komt van Nigel Palmer Regenerative Gardening | Nigel-Palmer.com | United States.
Hallo moestuintruus,
Dankjewel voor de tip en link!!
Ik had het er toevallig een paar weken geleden met mijn half Engelse tuinbuurvrouw over: zij googelt veel vaker in de Engelse taal, bezoekt andere websites dan ik en komt dus ook wel eens met ideeën waar ik nog nooit van hoorde. En zij had het inderdaad ook over het fermenteren van kruiden met bruine suiker, in ons geval hadden we het over het misschien eens fermenteren van smeerwortel Bocking 14. Ik ga zeker eens op de website kijken en ook nog eens met mijn tuinbuurvrouw praten :-), misschien leuk om dit jaar eens te proberen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en moestuintruus,
Ik heb in mijn koelkast een potje gefermenteerde smeerwortelsap en gefermenteerde brandnetel staan . Ik gebruik een beetje sap (een ingedoopt theelepeltje ) in een bakje water waarin ik de bonen en/of erwten week voor het zaaien na het in de kweekbakjes zetten gooi ik dat water erover.
Om ze een goede start te geven.
Vr. Gr Simone
Hallo Simone,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Leuk om mee te experimenteren, ik zie vandaag mijn tuinbuurvrouw die het erover had en ga het gelijk nog eens met haar bespreken, misschien kunnen we het dit jaar eens samen proberen en vergelijken.
groetjes,
Diana
Meesjes voeren hun jongen met o.a. bladluizen.
Hallo Mia,
Dankjewel voor je reactie, dat toont ook maar weer eens aan dat bestrijden soms helaas in de afgesloten ruimte van een huis niet te voorkomen is maar dat het in de tuin heel veel beter is om je tuin geschikt te maken voor vogels, egels, padden, roofinsecten, etc., en de natuur het probleem zelf op te laten lossen en alleen in te grijpen als het echt een heel ernstige plaag wordt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dank je voor weer een informatief blog. Luizen wie heeft ze niet!
Het zijn meestal de goed bedoelde geschenkte plantjes of stekjes waarmee de luis binnenkomt. Met pijn in mijn hart afgelopen maand een prachtige plant naar buiten verhuisd, zodat de andere vrij van luizen blijven. Het sopje met groene zeep werkt heel goed, maar mij is al een keer overkomen dat alles er omheen dan plakte van de groene zeep, mijn fout te veel verneveld.
Heb je een artikel geschreven over „Wasabi“?
Heb in het menu gezocht maar daar staat het niet bij, of ik heb het niet gevonden. Ik neem aan dat je van een moederplant een stukje wortel heb genomen. Heb altijd gedacht dat wasabi een te moeilijke plant is in ons klimaat, maar jij laat ons zien dat het toch kan. Super.
Vandaag opnieuw sneeuw, we hebben er nu wel genoeg van, bodem nog steeds bevroren. Hier en daar zien we in tuin aan de vroege heester mooie knoppen. Vorige week waren we in Wien en daar bloeide de “sier kersen” al, eindelijk het voorjaar komt er aan, nu nog bij ons op het land. Als de voorspelling kloppen dan krijgen we vanaf volgend weekend eindelijk warmer weer.
Hallo Con,
Nee, ik heb nog geen pagina geschreven over wasabi, ik heb zelf afgelopen herfst een plantje gekocht en ben heel benieuwd hoe ze het hier gaat doen (als ze uiteindelijk hopelijk van de luis afkomt en herstelt). Zodra ik meer weet hoop ik er een pagina over te schrijven (maar ik moet nog wel tientallen teeltpagina’s schrijven, van meer fruit zoals druiven en kiwibessen, van groenten als bittermeloen en tuinkers, en van kruiden als oregano en venkel, ik hoef me de komende jaren niet te vervelen :-)).
Nog even iets anders: er staat hier nog steeds een envelop met zaden voor je, je schrijft dat het in Oostenrijk een beetje lente gaat worden (ik kan me voorstellen dat je er ondertussen wel aan toe bent :-)), geef je een seintje wanneer ik de envelop kan posten?
groetjes,
Diana
IK heb groene zeep gekocht en mijn overwinterde chilipeperplanten ermee besproeid, ruikt nog lekker ook. Dank voor de tip.
Voor de editor: Bij groenten staat bij Kousenband een verkeerde link, daarom komt er een foutmelding. De correcte link moet zijn: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/kousenband/
Hallo Jim,
Dankjewel voor de tip!!
Ik ga gelijk kijken waar de fout zit.
groetjes,
Diana
Ik heb tijdens een Velt-les geleerd dat luizen belangrijk voedsel zijn voor beestjes die in een later stadium belangrijke bestuivers zijn (van die zweefvliegjes die net doen alsof ze een wesp zijn. die doen minstens zoveel bestuifwerk als bijen). Dus als t niet hoeft is niet spuiten een goed idee!
De tip die ik meekreeg is om, als je buiten last heb van luis, wat luizen stuk te knijpen. Daardoor verspreid je een geur waar rovers op af komen. En het is ook nog soort van gunstig als je vroeg in het seizoen luizen hebt want dan heb je ook vroeg in het seizoen rovers, die lekker rond blijven hangen.
Ik ben zelf niet zo fan van olie want dat blijft lang aanwezig en kan daardoor ook voor wel gewenste insecten problemen geven. Ik kies voor een thee van afrikaantjes blad en bloemen (dat verzamel en droog ik ieder jaar voor het jaar erop). 1 op 10 verdunnen want t is sterk. In afrikaantjes zit van nature pyrethrum, aka zenuwgif voor insecten. Dat spuit ik op een bewolkte dag of beter nog, laat op de dag als bestuivers minder vliegen (en ik wapper als er nog wat vliegt). Werkt heel effectief maar is ook relatief snel weer afgebroken.
Je kan planten ook preventief helpen door het spuiten van een aftreksel van heermoes. Daarin zit heel veel silicium (hoofdbestanddeel van zand) waardoor het lastiger happen wordt voor insecten. Let wel, zorg dat je plant droog is voor de zon opkomt anders gaat het schroeien!
Planten die binnen staan spoel ik altijd voorzichtig af onder koud water. Na 2x spoelen is de luis vrijwel altijd weg. Maar toegegeven, als je 80 zaailingen hebt ben je wel even bezig 😉
Hallo Tessa,
Ja, ik kon zelf ook niets anders bedenken dan dat de functie van luizen in de natuur vooral die van voedsel is, onderaan de voedselketen dus. Het zal verklaren waarom ze zich zo snel en makkelijk voortplanten :-). Dankjewel voor de tip m.b.t. afrikaantjesthee, dat ga ik zeker proberen!! Ik spuit zelf trouwens helemaal niet vaak tegen luizen, het zal ondertussen een jaar of 3 geleden zijn dat ik deed, normaal gesproken lost de natuur het allemaal zelf op, ik pas het alleen toe alleen bij een enorme aantasting, of wanneer de plaag zich, zoals nu, in huis voordoet.
groetjes,
Diana
Hoi Diana
waar haal je de larvjes vd lieveheers beestje vandaan en ho her ken je deze
Hier bijvoorbeeld: https://www.biogroei.nl/larve-van-lieveheersbeestje-tegen-bladluis?gclid=Cj0KCQjwr-SSBhC9ARIsANhzu16PgOHjz1SzSjlgl2JEPuSJneghorXc3owOqb6SeUbcDA1fzXGm0PIaAmkwEALw_wcB
Hallo,
Estera, dankjewel voor je antwoord en de link!
Wietske, sorry, ik zie nu pas je vraag, heb die in alle drukte blijkbaar over het hoofd gezien.
Als je grote hoeveelheden larven van lieveheersbeestjes kun je ze inderdaad op internet kopen.
Als je ook met minder larven blij bent kun je ze gemakkelijk in eigen tuin vinden. Zo zien ze eruit:
Ze lijken dus bijna een beetje op een prehistorische versie van een lieveheersbeestje :-). Je ziet al rode stippen, de kleur is iets meer grijs dan het zwart op de foto.
Dit is wel ongeveer de paartijd voor lieveheersbeestjes, we zien ze zelf nu nog niet in de tuin maar over een paar weken zijn er genoeg te vinden (zeker als je zoekt bij planten die snel last van luizen hebben, zoals in dit geval een roos).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ook ik loop elk jaar, als het al nodig is met een bakje door de natuur op zoek naar lieveheersbeestlarven of de larven van zweefvliegen, dat zijn de enige larven die ik herken. Meestal komt het vanzelf allemaal goed, door niet meteen de eerste luis te bestrijden komen de natuurlijke vijanden vanzelf.
Vorig jaar echter heb ik water gegeven aan de tomaten door petflessen in te graven en daar water in te geven. Zo bleef het relatief droog in de kas, ik had nauwelijks last van phytophtora. Maar door de droge grond had ik een mierenplaag en dat zijn luizenhoeders. Ze verspreiden eitjes naar andere planten en vallen actief de natuurlijke vijanden aan om zelf veel te kunnen melken. De paprikaplanten zaten helemaal onder en zagen er niet blij uit.
Dus voor mij is het nu zaak, hoe houd ik de kas droog voor de tomaten en houd ik de mieren weg. Vorig jaar heb ik bij de inmiddels volwassen parikaplanten lijmband aangebracht aan de basis van de plant en tegen de mieren en mierenlokdoosjes neergelegd, dat heeft geholpen. Toen de mieren weg waren heb ik lieveheersbeestjeslarven gekocht en uitgezet en na een week zag ik ook veel zweefvliegen in de kas en weer een week later larven ervan. Het is allemaal nog best goedgekomen met de paprika’s. Ik heb ook wel eens paprika’s in potten gehad met mierennesten en meteen ook luizen in de plant.
Hoe je mieren echt goed kunt bestrijden heb ik nog steeds niet helemaal door, mierendoosjes vind ik niet een fijne optie. Heb jij of iemand anders daar nog ideeën over?
Hallo Mime,
Wat een gedoe kunnen luizen geven! Ik bestrijd ze liever niet en laat het aan de natuur over maar in de kas vermenigvuldigen ze zich zo snel dat, als er een plaag is, je er bijna niet aan ontkomt om ze actief te moeten bestrijden.
Een goede manier om mieren te verdrijven ken ik uit eigen ervaring niet (we hebben hier gelukkig al meer dan 10 jaar geen echte mierenplaag gehad). Ik hoop dat iemand anders antwoord voor je heeft. Kaneelpoeder zou heel goed werken, hoorde ik (maar ik heb er dus zelf geen ervaring mee). En mieren hebben ook een hekel aan de geur van uien, dus gedroogde uienschillen worden ook nog wel eens gebruikt. Maar kaneel zou beter helpen.
groetjes,
Diana
Dag Mime,
Mieren…. Tja ik kan er van meepraten.
Binnen in huis zie ik soms plots uit het niets een hele kolonie mieren over de muren lopen, Kaneel werkt hier heel erg goed tegen, de mieren zijn in een mum van tijd weg, maar je doodt ze niet. Blijkbaar zoeken ze een andere weg.
Daarnaast werkt buiten een aftreksel van lavendel erg goed op mieren. Ik leg ook alle lavendel versnipperd tussen mijnplanten.
Groeten
Carine
Als je melganzenvoet als onkruid hebt: mooi laten staan, want deze plantjes lokken alle bladluizen naar zich toe.