Een nieuwe bestemming

Wat een heerlijk weer, het spreekwoordelijke ‘tegenweer’ na alle regen, kou, storm en hagel die we hebben gehad. En dus ontwaakt alles en iedereen; de fruitbomen, de koolmeesjes, de hommels en bijen, de mol, het onkruid, de vaste planten, de kruiden, de wormen…… en ja, ook wij.

Door de vele regen en wind konden we soms wekenlang niets doen en liepen we in het opruimen en schoonmaken achter. Maar nu het eindelijk lente wordt gaan we elke vrije minuut naar de tuin. We hebben alleen nog niets in de tuin zelf gedaan :-). Ik plaatste vorige maand een foto van kas 2 op mijn instagram-pagina (ik plaats er tegenwoordig bijna elke dag wel een foto uit de tuin, nu ik eindelijk een klein beetje weet hoe het werkt is het eigenlijk wel heel leuk):

Water en een borstel waren geen overbodige luxe. En zo ziet ze er nu uit:

Misschien niet streeploos schoon maar de groenten die erin staan en gaan komen krijgen flink wat meer licht. Dit weekend gaan we in de kas opruimen en schoonmaken; we gaan de laatste boerenkool, snijbiet, rucola, etc. oogsten en de planten eruit halen. We gaan onkruid wieden, compost toevoegen en aanharken. De emmers, binddraad, snoei- en knipscharen, rondslingerende potjes en zakjes gaan we uitzoeken en opruimen. Zodat er plaats komt voor zaailingen en planten. Want ik heb de Dahlia’s opgepot (zodat ze in de kas al uit kunnen lopen en ik in mei planten met voorsprong uit kan planten). De doperwten zijn gekiemd, de eerste stekjes van Salvia, Impatiens, etc. zijn gekiemd, en ook zaailingen van bijvoorbeeld snijbiet, rode biet, spitskool, ui en peterselie zijn gekiemd. En ik moet ook weer gaan zaaien; zaden van onder andere bleekselderij, mosterd, knolvenkel, koolrabi, raapstelen en waterkers zitten in mijn tuintas.

Maar er is nog iets. Deze kas is in 2000 gezet. Bij het plaatsen had ik een geweldig leuk en handig idee: een werktafel! Aan de kopse kant, zodat ik in de kas zou kunnen zaaien en verspenen.

Deze foto is gemaakt toen de kas net was geplaatst, als je goed kijkt zie je de werktafel over de gehele breedte achterin de kas. Het is er dan nog best netjes. Maar het kwam er na dat eerste jaar nooit meer van.

Ik zocht wat foto’s van de werktafel in de afgelopen 22 jaar. Ik heb er niet veel want bij het maken van een foto probeerde ik de werktafel altijd een beetje te ontwijken. Niet voor niets…..

De kas met werktafel in 2013:

De werktafel in 2017:

De kas met werktafel in 2013:

En de werktafel vorige week:

Ik zie een patroon :-). De werktafel blijkt al 22 jaar lang het hele jaar door (of het nou december of augustus is) te worden gebruikt als “Gooi-daar-maar-even-neer-en-dan-blijft-het-er-maanden-liggen-tafel”. Er werd en wordt nooit aan de werktafel gewerkt.

Tot nu: niet dat ik mijn ongeorganiseerde tuinleven ga beteren maar we hebben nu een grote kist en kast buiten de kas waar de spullen in kunnen worden gegooid (of opgeruimd, dat klinkt beter en dat is vooralsnog ook het geval en het plan voor de toekomst). Maar ik wilde de werktafel ook gewoon lozen. Want ik heb de ruimte nodig.

En dat komt door 3 boompjes die we kochten. Ik ben al jaren lang op zoek naar een goede abrikoos. Ik lust ze graag maar ik eet ze niet vaak. Want Ruud verslindt ze voor ik de kans krijg. We hebben al heel vaak bedacht dat we een abrikozenboom willen. Maar dat is in Nederland toch een beetje lastig, zagen we ook bij tuinburen. Ze bloeien heel vroeg (vaak al in februari) maar vorst is funest voor de bloempjes en pas gevormde vruchtjes. Nu we kas 1 gaan omvormen tot liefhebberskas waar we vooral bloemen, planten, fruit en kruiden gaan zetten bedachten we dat we langs de lange zijde misschien een abrikoos zouden kunnen planten, en dan in een waaiervorm snoeien en leiden.

Helaas zijn er uiteindelijk maar een heel beperkt aantal abrikozen in Nederland verkrijgbaar. Terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een ras van de nieuwe generatie: met grotere vruchten, die later bloeien zodat de kans op vorstschade minder groot is. En dan ook graag nog een goede opbrengst van extra lekkere abrikozen die we vers kunnen eten maar ook voor de inmaak kunnen gebruiken. Misschien zijn we te veeleisend?

Om een lang verhaal kort te maken: na heel veel zoeken op rassen en eigenschappen vond ik bijna per toeval deze specialist in abrikozen, perziken, nectarines en amandelen in Lelystad die (hoera!!) eventueel ook bomen verstuurt: Wind in de wilgen (geen eigenbelang). We bestelden er 3 bomen met kale wortels: een abrikoos (ras Anegat). Ik kon het niet laten en bestelde ook nog een perzik (ras Priscilla), en een amandel (een echte zoete amandel, het ras Lauranne).

Ik had dus een plekje in de kas nodig, voor de perzik. De amandel hebben we buiten geplant (omdat die groeikrachtiger is), voor de kas zodat de boom kaswarmte in de rug krijgt. En zo ziet de kas er zonder werktafel uit (erachter zie je de kas van buurman Stefan):

Het nieuwe boompje (ze is nog heel jong, de kweker ent ze zelf en verkoopt verschillende soorten en rassen voor verschillende prijzen) kun je in het midden achterin de kas zien staan. Buiten zie je in het midden de amandel, die is wat ouder, duurder en heeft een groter formaat. Bij de perzik werd vermeld dat ik de bloemknoppen moest verwijderen. Dat deed zeer maar ik heb het wel gedaan, ik begrijp ook wel dat alle energie dit jaar naar het herstel en de groei moet gaan.

We zijn er heel blij mee! We hebben 3 jaar geleden ook al een perzik gekocht, een platte perzik die geschikt is voor het Nederlandse klimaat (het ras Sugar Baby). Die heeft veel problemen gehad door krulziekte, de boom heeft dat ternauwernood overleefd (nu we elk voorjaar de boom met een kwastje insmeren met kopersulfiet gaat het veel beter met de boom). Als iemand interesse heeft in meer uitleg over krulziekte hoor ik het graag: ik zou er een blog over kunnen schrijven want ik heb er (helaas) ondertussen voldoende ervaring mee. De Sugar Baby staat buiten, vóór de andere kas, in de zon, met kaswarmte in haar rug. Ze staat nu vol in knop:

Ze gaat deze week zeker volop bloeien, de eerste bloempjes zijn juist vandaag open gegaan (zie de bovenste foto). Doordat ze 2 jaar lang zo ziek is geweest konden we vorig jaar pas voor het eerst wat oogsten: 2 hele perziken, een mooie begin met uitzicht op veel meer :-). En enorm lekker, en hoe bijzonder: perziken uit eigen tuin!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Oh wat zalig alweer !
dank je wel Diana en Ruud om al dat enthousiasme met ons te delen !
ik heb in mijn koude kas op diezelfde plaats een druivelaar staan!
anders was ik direct voor een abrikozenboompje gegaan !
Heel veel succes er mee ! En met de rest ook

Yvonne

Hallo Diana,
Ik heb zeker interesse in een blog over krulziekte.
Groetjes, Yvonne

Liane

Nou een blog over de krulziekte zou wel heel fijn zijn! Wij hebben onze perzikboom eruit gedaan vanwege de krulziekte, maar ik zou wel heel graag weer eentje willen. 🙂

Jacomine

Hallo Diana,
Ik ben zeer geinteresseerd in je krulziekte verhaal. Mijn amandelboom – waar ik aan gehecht ben- heeft er last van.
Besproeid met heermoesgier en mieriks wortelplanten aan haar stam gezet…..
Ik hoop dit jaar te kunnen zie wat het effekt hiervan is.
Kan je ook wat zeggen over het milieu effekt van kopersulfiet?

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Mijn platte perzik heeft het ook niet overleefd door de krulziekte. Ik wacht nu even jouw ervaringen af voordat ik een nieuwe bestel.

(Verder: ik weet dat je niets aan de reclame-uitingen kan doen, maar nu kwamen er zeker vier advertenties voor het schadelijke middel Roundup voorbij in jouw blog. Erg jammer dat bedrijven sites als de jouwe gebruiken om te adverteren, maar het is kennelijk niet anders).

Groeten,

maaike van wijk

Hoi Diana,

Heb je een “www adres van de “wilg in de Wilgen” of een emailadres of iets anders.
Kan ze niet vinden.

Dank je wel en heel leuk dat je die boompje hebt gekocht. Veel succes ermee, hoe lang ga je er op wachten voor dat je fruit hebt? 3 jaar ofzo? Maakt ook niet echt uit je bent nog zo jong voor mij maakt het wel uit (81 ).

Ik geniet van je emails en geef het door ook.
Dag en de groeten aan Ruud.
Een fan van je sinds jaren.

Maaike
uit Frankrijk

Thony

Hoi Maaike, het is een hyperlink. Alleen gebruikt Diana niet de standaard blauwe kleur voor een hyperlink maar het toepasselijkere groen. Maar klik er op, dan kom je op hun website.
Trek er een tijdje voor uit, wat een keus!

Ivanca

Ik heb ook zeker interesse in je blog over krulziekte. Elk jaar weer een uitdaging om mijn boompje krulziekte vrij te krijgen!

Heerlijk om je blog weer te lezen 🙂

Margriet

Ik heb de perzikbomen juist weg gehaald vanwege de krulziekte. In de kas heb ik in het najaar een druif gezet, In de tuin werden de druiven net nooit rijp. Ben benieuwd of hij het verplaatsen heeft overleefd………

Thony

Interessante keuze om de bomen in de kas te zetten.
Ik heb zelf diverse rassen perzik, en een abrikoos in de open lucht. Probleem is steevast dat ze te vroeg bloeien, en ook als er geen nachtvorst is, het dan altijd koud en winderig is. De perziken zijn al bijna uitgebloeid nu, daar verwacht ik niet veel meer van. De abrikoos zit nu in knop. In andere jaren was die eerder dan de perziken.
De paar vruchten die er wel ontstaan rijpen wel af. Abrikoos wel laat. Opeten is een ander verhaal. Wespen en halsbandparkieten vinden ze eerder lekker dan ik. Ik heb nu mesh zakjes gekocht.
In de kas had ik een zelf uit een pit opgekeekte platte perzik. Buiten was die heel erg gevoelig voor krulziekte, daarom binnen nog een kans gegeven. Maar daar bloeide die uiteindelijk nog vroeger dan de rest, dus niks te bestuiven, als er al insecten zouden zijn in de kas. Want die staat dicht begin februari. Vorig jaar bloeide dit boompje helemaal niet.Nu als experiment juist buiten gezet.
Weer krulziekte, dan composthoop. In de kas was er trouwens helemaal geen krulziekte.
Ik ben benieuwd naar je keuze voor specifiek deze abrikoos. Die wordt niet genoemd in de rasbeschrijvingen.

Willy ter Beek

Hallo Diana, ik heb elk jaar bij de 1e bladgroei de krulziekte in mijn mini perzikboompje. Nu zo’n 10 jaar oud en tegen de 2 meter hoog. Deze krul bladeren haal ik gedeeltelijk weg. Maar de bladeren die later uitgroeien zijn altijd wel goed. Zonder er iets tegen gegeven te hebben. Wat ik dan vreemd vind. Het zelfde trouwens ook bij de rode bes. De boom lijdt er niet van. Bedankt voor de info en ik ga op de intagram kijken!

Pearlsofpassion

Ik heb ook een perzikboom.en die deed dat de eerste jaren ook. Er doorheen groeien. Eerste jaar bloei had ik meteen 60 perziken! Super lekkere sappige, gele ook, wat net extra gevoelige soorten voor krul lijken.
Maar de opbrengst werd jaar na slechter. Vaak door vorst tijdens de bloei, maar ook doordat de krul de bloeiknoppen aantastte waardoor deze afvielen.
Nu heb ik vorig jaar op deze site (of via toch) geleerd dat en hoe je een perzikboom elk jaar moet snoeien. Dat dat super belangrijk is om voldoende vrucht te krijgen en om een open boom te behouden. Anders tiert de krul ook welig..
Dus nu heb ik hem stevig teruggesnoeid vorig jaar en moet ik dit jaar afwachten wat dat deed. Ik heb ook lavameel gekocht om de uitkomende knoppen te behandelen. Dat werkt ook schimmelwerend.
En dan hopen dat hij erdoor komt. Want vorig jaar dacht ik dat hij dood ging, geen enkel redelijk of goed blad tot juli..

Een blog zou dus ook hier welkom zijn. 🙂 Ik geef hem niet op! Ik ben gek op perziken en die van deze boom zeker.

Willy ter Beek

Hallo mag ik vragen hoe je de lavameel gebruikt? Mijn boom snoei ik ook in de zomer na de oogst. Alleen minder oogst als de vorst de knoppen beschadigd. Heel vaak getracht hem te beschermen door in te pakken met vorst. Maar daar ben ik mee gestopt te veel gedoe en dan toch nog weer extra nachtvorst.

Pearlsofpassion

Ik heb het nog niet eerder gebruikt, tis nu ook voor het eerst. Maar je zou de knoppen moeten behandelen. Je kan het natuurlijk ook verstuiven maar ik.doe het gewoon met een kwastje zoveel mogelijk. Waar ik bij kan dus.

Ik verwacht er geen wonderen van, eerder een extra duwtje voor de boom..

Pien

Ik ben een groot fan van lavameel en lavagruis maar zou het zelf nooit verstuiven over planten waar ik juist insekten nodig heb voor de bestuiving. Wel strooien op de grond, niet verstuiven over knoppen en bladeren. Er is een uitzondering: op buxus verstuiven werkt goed tegen de buxusmot.

Fran

Hallo Diana,
Een blog over krulziekte zou ik erg fijn vinden. Mijn platte perzikboom heeft daar ook al een paar jaar last van.

Saskia

Ik heb vorige herfst dezelfde platte perzikboom geplant als jij hebt en hoewel de boom het goed doet en de bloei begint, ben ik wel heel geinterresseerd in de krulziekte waar jij last van had.

Jannie

Hallo Diana, na ongeveer een half jaar bezoek ik jouw website weer eens om wat zaai informatie te zoeken. En ik wil je zeggen dat ik onaangenaam verrast ben door je nieuwe website. Wat ontzettend jammer dat het niet meer de oude stijl heeft maar boordevol reclame staat: ‘ Varkens: voedzaam en smaakvol en, Koffiedik: dit kun je ermee en, Revisie alle elektromotoren. Wat hinderlijk! Ik heb nog gedacht dat ik mij vergist had maar na opnieuw zoeken bleek van niet. Waarom heb je hier voor gekozen? Vr gr Jannie.

Anne

Diana geeft ons zoveel info, wekelijks, via haar website. Ze reageert persoonlijk op al onze vragen, geeft een forum om onze ervaringen uit te wisselen met elkaar. Het is voor ons van onschatbare waarde. Inderdaad er is reclame. Ik zie dat echter al lang niet meer en focus me op wat ik wel krijg en waar ik van geniet. Ik ben zelf met een website begonnen. Je kan niet geloven hoeveel werk daar inkruipt. Erkenning geven voor het gedane werk en waardering voor wat Diana voor ons doet, vind ik zoveel belangrijker. Dus bij deze….

Agnita

totaal geen problemen met de reclame, wat inkomsten heb je super verdiend en als je zo blijft schrijven, mag er nog wel wat reclame bij hoor.

Carine p

Dag Diana,
Heel begrijpbaar. Maar werkt deze reclame per ‘pay per click’ methode ? Of volgens affiliate marketing die een banner plaatst om naar die web site te gaan en dan werkelijk volgens de verkoopcijfers gerekend wordt. Ik denk dat dikwijls per ongeluk op zo’n reclame link geklikt wordt. Ik vroeg het mij gewoon af. Ik heb er geen probleem mee en tracht die reclame te negeren.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Zoals je het voorbeeld geeft over de wormencompostton, zou dit aangenamer zijn dan de willekeurige rotzooi reclame. Je zou toch de link vermelden omdat je er tevreden over bent. En het heeft bovendien te maken met het onderwerp van de website. Denk ook aan de zaden website, verkopers van planten etc. Misschien toch eens grondig doornemen met Argus. Ik denk dat niemand problemen heeft met de reclame als deze tuin-gerelateerd zijn. In ruil daarvoor bied je een fantastische bron van info en foto’s. Zelfs hier in Frankrijk verwijs ik naar jouw database van aubergines etc omdat deze zo goed voorgesteld wordt. Ze verstaan er wel geen woord van, maar de foto’s zeggen al veel 🙂
Groetjes
Carine
Tussen haakjes, goed dat je niet meer telkens e-mail en naam moet invullen, dit irriteerde mij reeds lang 🙂

Jannie

Beste Diana,
Wat heb je er de tijd voor genomen om uitgebreid mijn vraag te beantwoorden, bedankt hiervoor. Ik begrijp je keus en daarbij ook je dilemma. Ik ga mijn best doen om door de advertenties heen te kijken want ik had en heb heel veel aan je informatie.
Vr gr Jannie

Thérèse Godthelp

Ik heb zeker ook interesse in een blog over de krulziekte

PaulW

Hallo Diana,

Ik heb zelf al jaren verschillende perzikken en een nectarine, en inderdaad leerde ik al snel de krulziekte kennen.
Het (anorganische) kopersulfaat wat je noemt is inderdaad een goede bestijding tegen de schimmel, maar helaas niet erg ecologisch verantwoord.

Het werd in het verleden veel in Frankrijk gebruikt in de wijnbouw, vandaar de naam ‘bordeauxe pap’ (gemengt met ongebluste kalk). Als het vaker wordt gebruikt, vervuilt het de grond (koper is en zwaar metaal, wat niet makkelijk weg spoelt) en zal het micro-organismen doden.

Ik gebruik zelf inmiddels een minder schadelijk middel wat ik in Belgie koop, het heet Crupex Garden. Hoewel het ook koper bevat; namelijk (organische) koperchloride verbindingen, wordt soms ecologisch genoemd. Ik geloof daar maar weinig van dus ik gebruik het zo weinig mogelijk. het lijkt in ieder geval wel beter dan de bordeauxe pap.

Het is belangijk deze fungicide op het juiste moment te gebruiken; je bent al te laat als er blad aan de boom zit en begint te krullen: doe dan geen moeite….

Ik spuit zelf heel gericht in november en februari, en combineer dat later met het weghalen van nog licht aangetaste bladeren als ik ze zie. En dat lijkt prima te werken!

Verder is het nog goed te vermelden dat er resistente perzik rassen zijn zoals de Avalon Pride Perzik (daar heb ik er twee van, ook deze blijven niet krulziekte- vrij, maar lijken wel minder last te hebben) Het foto-tje is van de Avalon.

peaches1.png
Carine p

Dag Paul,
volledig eens met u over Bouillie bordelaise! Helaas niet met het feit dat het in het verleden veel werd gebruikt in Frankrijk in de wijnbouw. Helaas nog heeeeel veel gebruikt, ook door particulieren, met als resultaten dat je soms bijna blauwe tomatenplanten ziet. Men zegt “het is niet schadelijk’ en het is toegestaan in de bio wereld ! Gelukkig wordt het niet toegestaan in de biodynamica.
Zelf heb ik verschillende nectarinen, perzik, abrikozen bomen, in die mate dat ik het hele jaar door gedroogde vruchten, coulis, confituur etc kan eten. Als onze oogst mislukt, is dit omwille van een onvoorziene vries zoals bv. vorig jaar. Ik heb reeds verschillende keren hier gereageerd op krulziekte waar ik natuurlijk ook last van heb, maar toch wel heel beperkt. Al deze producten zoals bv. Bouillie bordelaise gebruik ik niet, maar maak gebruik van de juiste planten onder de vruchtbomen en als ik de tijd vind om op tijd te spuiten, vernevel ik op de knoppen een lookaftreksel.
groeten
carine

PaulW

Oei.. ik ging er een beetje van uit dat de Fransen met de jaren wat verstandiger waren geworden (in 2006 is de Franse wet op het gebruik van bordeauxe pap aangescherpt… )

Vorig jaar was voor mij ook niet zo’n best jaar, hoewel ik andere problemen had: oorwurmen! Goed voor sommige teelt (want eten luizen etc.) maar kruipen in de perzik, en dat is minder fijn! Ik ga ze dit jaar ‘bestrijden’ door ze een betere woonplaats aan te bieden dan mijn perzikken.

Ik ben benieuwd wat je onder de vruchtbomen hebt geplant, ik heb wat ge-experimenteerd met knoflook, maar dat leverde niet veel op.

; ik hoop dat die ene keer genoeg is, het lijkt me wat weinig. Gewoon flink plukken zodra je aangetaste bladeren ziet, en die ‘pluksels’ echt verwijderen, het is helaas een hardnekkige schimmel, maar dat weet je ongetwijfeld ook. Overigens staan mijn fruitboompjes heel strategisch naast het buurvolkje op de foto, dat helpt wel bij een mooie oogst 🙂

bij.png
Carine p

Dag Paul,

onder de fruitbomen plant ik vooral datgene dat geur afscheidt. Voornamelijk look (maar niet 1 bolletje hé, volledig rond). De jaren nadien geeft dit een bos van look omdat ik deze niet uithaal. Soms in het voorjaar durf ik wel eens een groene stengel look uittrekken. Alle broedbolletjes van look gaan onder de bomen.
daarnaast volledig vol geplant met munt, citroenmelisse, artemesia.
onder deze fruitbomen is bij mij geen enkele vrije ruimte, behalve voor de kruiden die geur afgeven.
daarnaast spuit ik met het lookaftreksel op de knoppen (als ik de tijd vind), dus heel vroeg op het jaar.
ik maak geen gebruik van geënte soorten. Alle soorten heb ik zelf gekweekt op basis van vruchtstenen (voor de perzikken). Dit zijn allemaal pêches de vignes, zowel wit, geel of rood. Deze soorten zijn veel minder gevoelig voor de krulziekte.
voilà dit is mijn ervaring en ik spreek niet over 1 kilotje perzikken.
groetjes en succes
carine

Loes

Heerlijke verhalen, ik moest zo lachen! Buurman Stefan zou ook beter zn werktafel in kunnen ruilen voor een perzik miss??

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties