Een nieuwe bestemming
Wat een heerlijk weer, het spreekwoordelijke ‘tegenweer’ na alle regen, kou, storm en hagel die we hebben gehad. En dus ontwaakt alles en iedereen; de fruitbomen, de koolmeesjes, de hommels en bijen, de mol, het onkruid, de vaste planten, de kruiden, de wormen…… en ja, ook wij.
Door de vele regen en wind konden we soms wekenlang niets doen en liepen we in het opruimen en schoonmaken achter. Maar nu het eindelijk lente wordt gaan we elke vrije minuut naar de tuin. We hebben alleen nog niets in de tuin zelf gedaan :-). Ik plaatste vorige maand een foto van kas 2 op mijn instagram-pagina (ik plaats er tegenwoordig bijna elke dag wel een foto uit de tuin, nu ik eindelijk een klein beetje weet hoe het werkt is het eigenlijk wel heel leuk):
Water en een borstel waren geen overbodige luxe. En zo ziet ze er nu uit:
Misschien niet streeploos schoon maar de groenten die erin staan en gaan komen krijgen flink wat meer licht. Dit weekend gaan we in de kas opruimen en schoonmaken; we gaan de laatste boerenkool, snijbiet, rucola, etc. oogsten en de planten eruit halen. We gaan onkruid wieden, compost toevoegen en aanharken. De emmers, binddraad, snoei- en knipscharen, rondslingerende potjes en zakjes gaan we uitzoeken en opruimen. Zodat er plaats komt voor zaailingen en planten. Want ik heb de Dahlia’s opgepot (zodat ze in de kas al uit kunnen lopen en ik in mei planten met voorsprong uit kan planten). De doperwten zijn gekiemd, de eerste stekjes van Salvia, Impatiens, etc. zijn gekiemd, en ook zaailingen van bijvoorbeeld snijbiet, rode biet, spitskool, ui en peterselie zijn gekiemd. En ik moet ook weer gaan zaaien; zaden van onder andere bleekselderij, mosterd, knolvenkel, koolrabi, raapstelen en waterkers zitten in mijn tuintas.
Maar er is nog iets. Deze kas is in 2000 gezet. Bij het plaatsen had ik een geweldig leuk en handig idee: een werktafel! Aan de kopse kant, zodat ik in de kas zou kunnen zaaien en verspenen.
Deze foto is gemaakt toen de kas net was geplaatst, als je goed kijkt zie je de werktafel over de gehele breedte achterin de kas. Het is er dan nog best netjes. Maar het kwam er na dat eerste jaar nooit meer van.
Ik zocht wat foto’s van de werktafel in de afgelopen 22 jaar. Ik heb er niet veel want bij het maken van een foto probeerde ik de werktafel altijd een beetje te ontwijken. Niet voor niets…..
De kas met werktafel in 2013:
De werktafel in 2017:
De kas met werktafel in 2013:
En de werktafel vorige week:
Ik zie een patroon :-). De werktafel blijkt al 22 jaar lang het hele jaar door (of het nou december of augustus is) te worden gebruikt als “Gooi-daar-maar-even-neer-en-dan-blijft-het-er-maanden-liggen-tafel”. Er werd en wordt nooit aan de werktafel gewerkt.
Tot nu: niet dat ik mijn ongeorganiseerde tuinleven ga beteren maar we hebben nu een grote kist en kast buiten de kas waar de spullen in kunnen worden gegooid (of opgeruimd, dat klinkt beter en dat is vooralsnog ook het geval en het plan voor de toekomst). Maar ik wilde de werktafel ook gewoon lozen. Want ik heb de ruimte nodig.
En dat komt door 3 boompjes die we kochten. Ik ben al jaren lang op zoek naar een goede abrikoos. Ik lust ze graag maar ik eet ze niet vaak. Want Ruud verslindt ze voor ik de kans krijg. We hebben al heel vaak bedacht dat we een abrikozenboom willen. Maar dat is in Nederland toch een beetje lastig, zagen we ook bij tuinburen. Ze bloeien heel vroeg (vaak al in februari) maar vorst is funest voor de bloempjes en pas gevormde vruchtjes. Nu we kas 1 gaan omvormen tot liefhebberskas waar we vooral bloemen, planten, fruit en kruiden gaan zetten bedachten we dat we langs de lange zijde misschien een abrikoos zouden kunnen planten, en dan in een waaiervorm snoeien en leiden.
Helaas zijn er uiteindelijk maar een heel beperkt aantal abrikozen in Nederland verkrijgbaar. Terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een ras van de nieuwe generatie: met grotere vruchten, die later bloeien zodat de kans op vorstschade minder groot is. En dan ook graag nog een goede opbrengst van extra lekkere abrikozen die we vers kunnen eten maar ook voor de inmaak kunnen gebruiken. Misschien zijn we te veeleisend?
Om een lang verhaal kort te maken: na heel veel zoeken op rassen en eigenschappen vond ik bijna per toeval deze specialist in abrikozen, perziken, nectarines en amandelen in Lelystad die (hoera!!) eventueel ook bomen verstuurt: Wind in de wilgen (geen eigenbelang). We bestelden er 3 bomen met kale wortels: een abrikoos (ras Anegat). Ik kon het niet laten en bestelde ook nog een perzik (ras Priscilla), en een amandel (een echte zoete amandel, het ras Lauranne).
Ik had dus een plekje in de kas nodig, voor de perzik. De amandel hebben we buiten geplant (omdat die groeikrachtiger is), voor de kas zodat de boom kaswarmte in de rug krijgt. En zo ziet de kas er zonder werktafel uit (erachter zie je de kas van buurman Stefan):
Het nieuwe boompje (ze is nog heel jong, de kweker ent ze zelf en verkoopt verschillende soorten en rassen voor verschillende prijzen) kun je in het midden achterin de kas zien staan. Buiten zie je in het midden de amandel, die is wat ouder, duurder en heeft een groter formaat. Bij de perzik werd vermeld dat ik de bloemknoppen moest verwijderen. Dat deed zeer maar ik heb het wel gedaan, ik begrijp ook wel dat alle energie dit jaar naar het herstel en de groei moet gaan.
We zijn er heel blij mee! We hebben 3 jaar geleden ook al een perzik gekocht, een platte perzik die geschikt is voor het Nederlandse klimaat (het ras Sugar Baby). Die heeft veel problemen gehad door krulziekte, de boom heeft dat ternauwernood overleefd (nu we elk voorjaar de boom met een kwastje insmeren met kopersulfiet gaat het veel beter met de boom). Als iemand interesse heeft in meer uitleg over krulziekte hoor ik het graag: ik zou er een blog over kunnen schrijven want ik heb er (helaas) ondertussen voldoende ervaring mee. De Sugar Baby staat buiten, vóór de andere kas, in de zon, met kaswarmte in haar rug. Ze staat nu vol in knop:
Ze gaat deze week zeker volop bloeien, de eerste bloempjes zijn juist vandaag open gegaan (zie de bovenste foto). Doordat ze 2 jaar lang zo ziek is geweest konden we vorig jaar pas voor het eerst wat oogsten: 2 hele perziken, een mooie begin met uitzicht op veel meer :-). En enorm lekker, en hoe bijzonder: perziken uit eigen tuin!!
Oh wat zalig alweer !
dank je wel Diana en Ruud om al dat enthousiasme met ons te delen !
ik heb in mijn koude kas op diezelfde plaats een druivelaar staan!
anders was ik direct voor een abrikozenboompje gegaan !
Heel veel succes er mee ! En met de rest ook
Hallo Diana,
Ik heb zeker interesse in een blog over krulziekte.
Groetjes, Yvonne
Nou een blog over de krulziekte zou wel heel fijn zijn! Wij hebben onze perzikboom eruit gedaan vanwege de krulziekte, maar ik zou wel heel graag weer eentje willen. 🙂
Hallo Diana,
Ik ben zeer geinteresseerd in je krulziekte verhaal. Mijn amandelboom – waar ik aan gehecht ben- heeft er last van.
Besproeid met heermoesgier en mieriks wortelplanten aan haar stam gezet…..
Ik hoop dit jaar te kunnen zie wat het effekt hiervan is.
Kan je ook wat zeggen over het milieu effekt van kopersulfiet?
Hallo Diana,
Mijn platte perzik heeft het ook niet overleefd door de krulziekte. Ik wacht nu even jouw ervaringen af voordat ik een nieuwe bestel.
(Verder: ik weet dat je niets aan de reclame-uitingen kan doen, maar nu kwamen er zeker vier advertenties voor het schadelijke middel Roundup voorbij in jouw blog. Erg jammer dat bedrijven sites als de jouwe gebruiken om te adverteren, maar het is kennelijk niet anders).
Groeten,
Hoi Diana,
Heb je een “www adres van de “wilg in de Wilgen” of een emailadres of iets anders.
Kan ze niet vinden.
Dank je wel en heel leuk dat je die boompje hebt gekocht. Veel succes ermee, hoe lang ga je er op wachten voor dat je fruit hebt? 3 jaar ofzo? Maakt ook niet echt uit je bent nog zo jong voor mij maakt het wel uit (81 ).
Ik geniet van je emails en geef het door ook.
Dag en de groeten aan Ruud.
Een fan van je sinds jaren.
Maaike
uit Frankrijk
Hoi Maaike, het is een hyperlink. Alleen gebruikt Diana niet de standaard blauwe kleur voor een hyperlink maar het toepasselijkere groen. Maar klik er op, dan kom je op hun website.
Trek er een tijdje voor uit, wat een keus!
Hallo Maaike,
Als je op deze link klikt kom je op hun website: Wind in de Wilgen. Hoe ouder de boom is, des te eerder kun je wat oogsten. De kweker verkoopt alleen boompjes met kale wortel en die kun je alleen in de wintermaanden kopen. Hij start de verkoop in november en dat gaat door tot april, maar dat betekent dus ook dat een aantal soorten/rassen al uitverkocht zijn. In jouw geval is het misschien handiger om te bellen want dan kun je met hem overleggen welk soort/ras al snel oogst geeft en van welke soort hij nog oudere boompjes heeft. Maar als je in Frankrijk woont is het misschien handiger om daar te zoeken naar een soort/ras dat je wilt? Als je eenmaal weet wat je wilt kun je wellicht gemakkelijker googelen op soort en ras in Frankrijk. Ik vond bijvoorbeeld hier een Oostenrijkse website met een flink aantal beschrijvingen van nieuwe abrikozenrassen: Schreiber Baum. De perzik Sugar Baby die ik kocht was 2 jaar oud en ze bloeide al in het jaar daarop (dus bij 3 jaar oud). Dan zou de oogst wel klein zijn geweest (ook omdat ik dan vruchten zou hebben weggehaald omdat het de nog jonge boom teveel energie zou hebben gekost) maar uiteindelijk kreeg ze dus krulziekte en was er helemaal geen oogst.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Hallo Angelique,
Staat genoteerd, ik ga deze week beginnen aan een blog of pagina over krulziekte!
En dankjewel voor de melding!! Ik ga maandagochtend Augus gelijk even mailen; ik heb er geen verstand van maar ik begreep eerder eens een keer dat hij bij de advertenties wel bepaalde merken of soorten kan blokkeren, dus ik hoop en denk dat hij dat dan met roundup ook kan doen.
groetjes,
Diana
Ik heb ook zeker interesse in je blog over krulziekte. Elk jaar weer een uitdaging om mijn boompje krulziekte vrij te krijgen!
Heerlijk om je blog weer te lezen 🙂
Ik heb de perzikbomen juist weg gehaald vanwege de krulziekte. In de kas heb ik in het najaar een druif gezet, In de tuin werden de druiven net nooit rijp. Ben benieuwd of hij het verplaatsen heeft overleefd………
Interessante keuze om de bomen in de kas te zetten.
Ik heb zelf diverse rassen perzik, en een abrikoos in de open lucht. Probleem is steevast dat ze te vroeg bloeien, en ook als er geen nachtvorst is, het dan altijd koud en winderig is. De perziken zijn al bijna uitgebloeid nu, daar verwacht ik niet veel meer van. De abrikoos zit nu in knop. In andere jaren was die eerder dan de perziken.
De paar vruchten die er wel ontstaan rijpen wel af. Abrikoos wel laat. Opeten is een ander verhaal. Wespen en halsbandparkieten vinden ze eerder lekker dan ik. Ik heb nu mesh zakjes gekocht.
In de kas had ik een zelf uit een pit opgekeekte platte perzik. Buiten was die heel erg gevoelig voor krulziekte, daarom binnen nog een kans gegeven. Maar daar bloeide die uiteindelijk nog vroeger dan de rest, dus niks te bestuiven, als er al insecten zouden zijn in de kas. Want die staat dicht begin februari. Vorig jaar bloeide dit boompje helemaal niet.Nu als experiment juist buiten gezet.
Weer krulziekte, dan composthoop. In de kas was er trouwens helemaal geen krulziekte.
Ik ben benieuwd naar je keuze voor specifiek deze abrikoos. Die wordt niet genoemd in de rasbeschrijvingen.
Hallo Thony,
Dankjewel voor het delen van de ervaring, interessant!!
Ja, ik heb hier bij enkele tuinburen abrikozen zien staan: ik kan me eens een enorm goede oogst herinneren, maar 9 van de 10 jaren was de oogst nihil; doordat de bomen heel vroeg bloeiden en er nog vorst kwam. Dat waren vooral oudere rassen en/of zaailingen. Maar ik loop al jaren elk voorjaar verlekkerd langs de kas van een tuinbuurman aan de andere kant van het volkstuinencomplex; hij heeft een abrikoos in zijn kas en die bloeit ieder jaar volop en geeft ook prachtige en belachelijk grote abrikozen. Ik heb een paar keer met hem gepraat, hij kocht jaren geleden in Duitsland een Goldrich. Dus in eerste instantie wilde ik die, want betrouwbaar en prachtig. Maar ik las ergens dat de vruchten net iets minder smakelijk zijn dan andere rassen, ze wat zachter worden en daardoor minder goed bewaarbaar zijn. Ik heb internet afgestruind naar informatie over rassen en maakte een soort ‘shortlist’, kijkend naar vruchtgrootte, opbrengst, bloeitijd, ziektebestendigheid, etc.. Dit vond ik handige websites: Frank Matthews, Schreiber Baum en Dalival. En zo kwam ik op Ladycot, Anegat, Kioto en Bergeron. En na het mailtje van de kweker van wat hij daar nog van had koos ik uiteindelijk de Anegat.
Op de website van Wind in de Wilgen staat er bij Anegat: “Behoort tot de nieuwe generatie abrikozen. Late bloei, zeer mooie vruchtgrootte (70 gram), stevig, na pluk nog enige tijd houdbaar, prima smaak en constante zeer hoge productie. Wat willen we nog meer”. Hoe ze het in onze tuin/kas gaat doen blijft natuurlijk de vraag, maar voor nu ben ik in ieder geval enthousiast over de eigenschappen, en erg nieuwsgierig :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb elk jaar bij de 1e bladgroei de krulziekte in mijn mini perzikboompje. Nu zo’n 10 jaar oud en tegen de 2 meter hoog. Deze krul bladeren haal ik gedeeltelijk weg. Maar de bladeren die later uitgroeien zijn altijd wel goed. Zonder er iets tegen gegeven te hebben. Wat ik dan vreemd vind. Het zelfde trouwens ook bij de rode bes. De boom lijdt er niet van. Bedankt voor de info en ik ga op de intagram kijken!
Ik heb ook een perzikboom.en die deed dat de eerste jaren ook. Er doorheen groeien. Eerste jaar bloei had ik meteen 60 perziken! Super lekkere sappige, gele ook, wat net extra gevoelige soorten voor krul lijken.
Maar de opbrengst werd jaar na slechter. Vaak door vorst tijdens de bloei, maar ook doordat de krul de bloeiknoppen aantastte waardoor deze afvielen.
Nu heb ik vorig jaar op deze site (of via toch) geleerd dat en hoe je een perzikboom elk jaar moet snoeien. Dat dat super belangrijk is om voldoende vrucht te krijgen en om een open boom te behouden. Anders tiert de krul ook welig..
Dus nu heb ik hem stevig teruggesnoeid vorig jaar en moet ik dit jaar afwachten wat dat deed. Ik heb ook lavameel gekocht om de uitkomende knoppen te behandelen. Dat werkt ook schimmelwerend.
En dan hopen dat hij erdoor komt. Want vorig jaar dacht ik dat hij dood ging, geen enkel redelijk of goed blad tot juli..
Een blog zou dus ook hier welkom zijn. 🙂 Ik geef hem niet op! Ik ben gek op perziken en die van deze boom zeker.
Hallo mag ik vragen hoe je de lavameel gebruikt? Mijn boom snoei ik ook in de zomer na de oogst. Alleen minder oogst als de vorst de knoppen beschadigd. Heel vaak getracht hem te beschermen door in te pakken met vorst. Maar daar ben ik mee gestopt te veel gedoe en dan toch nog weer extra nachtvorst.
Ik heb het nog niet eerder gebruikt, tis nu ook voor het eerst. Maar je zou de knoppen moeten behandelen. Je kan het natuurlijk ook verstuiven maar ik.doe het gewoon met een kwastje zoveel mogelijk. Waar ik bij kan dus.
Ik verwacht er geen wonderen van, eerder een extra duwtje voor de boom..
Ik ben een groot fan van lavameel en lavagruis maar zou het zelf nooit verstuiven over planten waar ik juist insekten nodig heb voor de bestuiving. Wel strooien op de grond, niet verstuiven over knoppen en bladeren. Er is een uitzondering: op buxus verstuiven werkt goed tegen de buxusmot.
Hallo Diana,
Een blog over krulziekte zou ik erg fijn vinden. Mijn platte perzikboom heeft daar ook al een paar jaar last van.
Ik heb vorige herfst dezelfde platte perzikboom geplant als jij hebt en hoewel de boom het goed doet en de bloei begint, ben ik wel heel geinterresseerd in de krulziekte waar jij last van had.
Hallo Diana, na ongeveer een half jaar bezoek ik jouw website weer eens om wat zaai informatie te zoeken. En ik wil je zeggen dat ik onaangenaam verrast ben door je nieuwe website. Wat ontzettend jammer dat het niet meer de oude stijl heeft maar boordevol reclame staat: ‘ Varkens: voedzaam en smaakvol en, Koffiedik: dit kun je ermee en, Revisie alle elektromotoren. Wat hinderlijk! Ik heb nog gedacht dat ik mij vergist had maar na opnieuw zoeken bleek van niet. Waarom heb je hier voor gekozen? Vr gr Jannie.
Hallo Jannie,
Ik ga eerlijk antwoord geven. Je bezoekt mijn website waarschijnlijk zo weinig dat je de ontwikkelingen niet hebt meegekregen. De website is niet meer van mij, op de oude website waren er zoveel fouten en ik ben niet technisch. De website is van Autive, de teksten zijn van mij. De website is ondertussen heel groot, met duizenden foto’s, blogs, pagina’s, recepten, etc., en een veilige en goed werkende website met alle bijbehorende plugins is niet goedkoop. En voor Autive is het geen hobby maar werk. Hij zorgt voor het technische deel waardoor ik me daar niet druk om hoef te maken en ik gewoon kan schrijven. Ook ik verdien aan de website door de advertenties. Ik heb maar een kleine uitkering en geef eerlijk toe dat ik blij ben als ik januari van Autive een mailtje krijg met de kosten en baten en ik hem een rekening mag sturen. Ik heb meer dan 10 jaar lang geschreven en moeten betalen voor de server, domeinnaam, etc., nu verdien ik er wat aan en kan daardoor leuke dingen kopen als nieuwe fruitbomen, zaden, eindelijk eens een echte snoeischaar, etc.. Maar vind ik de reclames mooi? Nee, ik vind ze spuuglelijk. Maar voor nu is het niet anders want ik zou de website al amper kunnen betalen, laat staan Augus van Autive voor het werk dat hij doet. Ik hoop van harte dat er uiteindelijk een andere oplossing komt, bijvoorbeeld in de vorm van vaste adverteerders van leuke tuingerelateerde bedrijven. Maar zo lang dat niet zo is zal het helaas blijven zoals het nu is, ik vrees dat zonder de advertenties er geen website meer zou zijn.
groetjes,
Diana
Diana geeft ons zoveel info, wekelijks, via haar website. Ze reageert persoonlijk op al onze vragen, geeft een forum om onze ervaringen uit te wisselen met elkaar. Het is voor ons van onschatbare waarde. Inderdaad er is reclame. Ik zie dat echter al lang niet meer en focus me op wat ik wel krijg en waar ik van geniet. Ik ben zelf met een website begonnen. Je kan niet geloven hoeveel werk daar inkruipt. Erkenning geven voor het gedane werk en waardering voor wat Diana voor ons doet, vind ik zoveel belangrijker. Dus bij deze….
Hallo Anne,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Ik zie de reclames op mijn desktop zelf niet, omdat ik dan alles vanuit mijn ingelogde administratie zie, maar als ik zelf eens op mijn smartphone kijk irriteert het me ook, zeker als het bewegende beelden zijn of reclames van zaken waar ik niks mee te maken wil hebben. Ik hoop dat er in de toekomst eens een andere manier wordt gevonden.
groetjes,
Diana
totaal geen problemen met de reclame, wat inkomsten heb je super verdiend en als je zo blijft schrijven, mag er nog wel wat reclame bij hoor.
Hallo Agnita,
Dankjewel!!
Fijn om te horen dat het je niet heel erg stoort! Ik kan me voorstellen dat het anderen wel stoort hoor, ook zelf vind ik het soms wel erg opvallend. Maar uiteindelijk hoop ik dat mensen wel door de reclames heen kunnen zien en de informatie vinden die ze zoeken of willen lezen.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Heel begrijpbaar. Maar werkt deze reclame per ‘pay per click’ methode ? Of volgens affiliate marketing die een banner plaatst om naar die web site te gaan en dan werkelijk volgens de verkoopcijfers gerekend wordt. Ik denk dat dikwijls per ongeluk op zo’n reclame link geklikt wordt. Ik vroeg het mij gewoon af. Ik heb er geen probleem mee en tracht die reclame te negeren.
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel!! Ik vrees dat ik zelfs geen goed antwoord op je vraag heb, ik ben echt een nitwit op dat gebied. Ik heb van Augus begrepen dat we een heel klein bedragje (als in 1 of enkele centen) krijgen als de reclame wordt gezien en wat meer als er ook nog op wordt geklikt. Maar wat daar de voorwaarden van zijn en hoe het werkt weet ik echt niet, Augus regelt dat allemaal. Zoals ik al aangaf heeft de website me van 2005 tot 2017 alleen maar geld gekost, nu kan ik zoveel meer pagina’s, foto’s in groter formaat, blogs, filmpjes, etc. plaatsen zonder me druk te hoeven maken over de kosten en krijg ik ook nog eens een meer dan leuk en welkom bedrag van Augus (waar ik uiteraard nog wel inkomstenbelasting over moet betalen).
Ik krijg steeds vaker aanbiedingen; bedrijven die me producten willen sturen als ik er iets aardigs over wil schrijven, uitgevers die me tuinboeken willen sturen als ik er iets leuks over wil schrijven, zelfs over kleding als tuinklompen, al dan niet met een kortingsbon, etc. Ik heb de zaaitray’s die ik eens noemde, de fruitboompjes die ik nu kocht, etc. gewoon allemaal zelf betaald. Maar het is wel een dunne scheidslijn. Ik kreeg van de eigenaar van het bedrijf waar ik mijn wormentoren kocht het aanbod dat als ik zou melden dat ik de wormencompostton daar kocht, en mensen daar dan via de link op mijn website ook een wormencomposttoren zouden kopen, ik dan een klein percentage zou krijgen. En dat zou dan een affiliate link zijn. Dat klinkt wel interessant, omdat ik die link toch al zou vermelden (omdat ik er heel blij mee ben). Ik zie het ook wel op andere websites, soms dan gewoon naar grote bedrijven als bol.com, etc. en dat wil ik niet. Maar een link naar zo’n klein bedrijf waar ik zelf heel tevreden over ben zou ik kunnen overwegen, ik zou er nadrukkelijk bij zetten dat het een affiliate link is en wat dat inhoudt. Misschien zou het op den duur ervoor kunnen zorgen dat het aantal advertenties op mijn website zou kunnen verminderen. Afijn, het is iets waar ik tot een paar jaar geleden nooit over nadacht maar als het zo dichtbij komt geeft het toch stof tot nadenken.
In ieder geval fijn om te horen dat de reclames je niet tegenhouden om de website te bezoeken!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Zoals je het voorbeeld geeft over de wormencompostton, zou dit aangenamer zijn dan de willekeurige rotzooi reclame. Je zou toch de link vermelden omdat je er tevreden over bent. En het heeft bovendien te maken met het onderwerp van de website. Denk ook aan de zaden website, verkopers van planten etc. Misschien toch eens grondig doornemen met Argus. Ik denk dat niemand problemen heeft met de reclame als deze tuin-gerelateerd zijn. In ruil daarvoor bied je een fantastische bron van info en foto’s. Zelfs hier in Frankrijk verwijs ik naar jouw database van aubergines etc omdat deze zo goed voorgesteld wordt. Ze verstaan er wel geen woord van, maar de foto’s zeggen al veel 🙂
Groetjes
Carine
Tussen haakjes, goed dat je niet meer telkens e-mail en naam moet invullen, dit irriteerde mij reeds lang 🙂
Beste Diana,
Wat heb je er de tijd voor genomen om uitgebreid mijn vraag te beantwoorden, bedankt hiervoor. Ik begrijp je keus en daarbij ook je dilemma. Ik ga mijn best doen om door de advertenties heen te kijken want ik had en heb heel veel aan je informatie.
Vr gr Jannie
Ik heb zeker ook interesse in een blog over de krulziekte
Hallo Diana,
Ik heb zelf al jaren verschillende perzikken en een nectarine, en inderdaad leerde ik al snel de krulziekte kennen.
Het (anorganische) kopersulfaat wat je noemt is inderdaad een goede bestijding tegen de schimmel, maar helaas niet erg ecologisch verantwoord.
Het werd in het verleden veel in Frankrijk gebruikt in de wijnbouw, vandaar de naam ‘bordeauxe pap’ (gemengt met ongebluste kalk). Als het vaker wordt gebruikt, vervuilt het de grond (koper is en zwaar metaal, wat niet makkelijk weg spoelt) en zal het micro-organismen doden.
Ik gebruik zelf inmiddels een minder schadelijk middel wat ik in Belgie koop, het heet Crupex Garden. Hoewel het ook koper bevat; namelijk (organische) koperchloride verbindingen, wordt soms ecologisch genoemd. Ik geloof daar maar weinig van dus ik gebruik het zo weinig mogelijk. het lijkt in ieder geval wel beter dan de bordeauxe pap.
Het is belangijk deze fungicide op het juiste moment te gebruiken; je bent al te laat als er blad aan de boom zit en begint te krullen: doe dan geen moeite….
Ik spuit zelf heel gericht in november en februari, en combineer dat later met het weghalen van nog licht aangetaste bladeren als ik ze zie. En dat lijkt prima te werken!
Verder is het nog goed te vermelden dat er resistente perzik rassen zijn zoals de Avalon Pride Perzik (daar heb ik er twee van, ook deze blijven niet krulziekte- vrij, maar lijken wel minder last te hebben) Het foto-tje is van de Avalon.
Hallo Paul,
Ik hoop ooit ook zo´n mooie oogst te krijgen als jij op je foto!
Ik gebruik hetzelfde merk als jij. Als je op Edialux Cuprex Garden zoekt vind je ondertussen ook flink wat Nederlandse webwinkels die het verkopen. En uiteindelijk zit daar inderdaad ook koper is, al is het blijkbaar een iets andere verbinding.
Ik heb het dit jaar één keer gebruikt, pas zo’n 4 weken geleden, ik hoop maar dat het voldoende is geweest.
groetjes,
Diana
Dag Paul,
volledig eens met u over Bouillie bordelaise! Helaas niet met het feit dat het in het verleden veel werd gebruikt in Frankrijk in de wijnbouw. Helaas nog heeeeel veel gebruikt, ook door particulieren, met als resultaten dat je soms bijna blauwe tomatenplanten ziet. Men zegt “het is niet schadelijk’ en het is toegestaan in de bio wereld ! Gelukkig wordt het niet toegestaan in de biodynamica.
Zelf heb ik verschillende nectarinen, perzik, abrikozen bomen, in die mate dat ik het hele jaar door gedroogde vruchten, coulis, confituur etc kan eten. Als onze oogst mislukt, is dit omwille van een onvoorziene vries zoals bv. vorig jaar. Ik heb reeds verschillende keren hier gereageerd op krulziekte waar ik natuurlijk ook last van heb, maar toch wel heel beperkt. Al deze producten zoals bv. Bouillie bordelaise gebruik ik niet, maar maak gebruik van de juiste planten onder de vruchtbomen en als ik de tijd vind om op tijd te spuiten, vernevel ik op de knoppen een lookaftreksel.
groeten
carine
Oei.. ik ging er een beetje van uit dat de Fransen met de jaren wat verstandiger waren geworden (in 2006 is de Franse wet op het gebruik van bordeauxe pap aangescherpt… )
Vorig jaar was voor mij ook niet zo’n best jaar, hoewel ik andere problemen had: oorwurmen! Goed voor sommige teelt (want eten luizen etc.) maar kruipen in de perzik, en dat is minder fijn! Ik ga ze dit jaar ‘bestrijden’ door ze een betere woonplaats aan te bieden dan mijn perzikken.
Ik ben benieuwd wat je onder de vruchtbomen hebt geplant, ik heb wat ge-experimenteerd met knoflook, maar dat leverde niet veel op.
@Ruud & Diana; ik hoop dat die ene keer genoeg is, het lijkt me wat weinig. Gewoon flink plukken zodra je aangetaste bladeren ziet, en die ‘pluksels’ echt verwijderen, het is helaas een hardnekkige schimmel, maar dat weet je ongetwijfeld ook. Overigens staan mijn fruitboompjes heel strategisch naast het buurvolkje op de foto, dat helpt wel bij een mooie oogst 🙂
Dag Paul,
onder de fruitbomen plant ik vooral datgene dat geur afscheidt. Voornamelijk look (maar niet 1 bolletje hé, volledig rond). De jaren nadien geeft dit een bos van look omdat ik deze niet uithaal. Soms in het voorjaar durf ik wel eens een groene stengel look uittrekken. Alle broedbolletjes van look gaan onder de bomen.
daarnaast volledig vol geplant met munt, citroenmelisse, artemesia.
onder deze fruitbomen is bij mij geen enkele vrije ruimte, behalve voor de kruiden die geur afgeven.
daarnaast spuit ik met het lookaftreksel op de knoppen (als ik de tijd vind), dus heel vroeg op het jaar.
ik maak geen gebruik van geënte soorten. Alle soorten heb ik zelf gekweekt op basis van vruchtstenen (voor de perzikken). Dit zijn allemaal pêches de vignes, zowel wit, geel of rood. Deze soorten zijn veel minder gevoelig voor de krulziekte.
voilà dit is mijn ervaring en ik spreek niet over 1 kilotje perzikken.
groetjes en succes
carine
Heerlijke verhalen, ik moest zo lachen! Buurman Stefan zou ook beter zn werktafel in kunnen ruilen voor een perzik miss??
Hallo Loes,
Ik geloof niet dat buurman Stefan interesse in een perzik heeft, en ook geen ruimte (wij trouwens ook niet maar die hebben we dan maar gecreëerd :-)).
En het is allemaal goed, een andere buurman zet jaarrond alleen maar kolen in zijn kas. Vind ik ook altijd een beetje zonde (want kolen doen het in de zomer buiten ook prima) maar hij lust geen tomaten, zegt hij altijd. En een andere tuinbuurman heeft in zijn kas de helft opgeofferd voor een houten terras met keukentafel en 4 stoelen, een kast en zelfs een kachel voor in de winter. Als ik hem op een regenachtige dag met een krantje en kop koffie in zijn kas zie zitten, denk ik altijd “Dat wil ik ook”. Maar nu denk ik vooral: “Hoe kan ik zoveel mogelijk tomaten, paprika’s en komkommers in de kas ‘proppen’ :-).
groetjes,
Diana