Paars en een vraag

Eerst de vraag. Of misschien is het meer een constatering. Hoe dan ook, wij blijken niet de enige moestuinders te zijn met onbevruchte pronkbonenbloemen. Ik kreeg deze week een mailtje van iemand die zich afvroeg waarom de pronkbonen wel heel veel bloemen maken maar daarna maar weinig peulen krijgen. En ik zag hetzelfde een paar weken geleden bij vriendin Yvonne. En uiteraard kijken we dan extra goed naar onze eigen planten. En ook daar veel bloem en weinig peul. En vanmiddag spraken we een tuinbuurman die er ook over klaagde. Dat zijn 4 mensen met hetzelfde euvel, verschillende rassen maar wel allemaal pronkbonen. Voor alle duidelijkheid, de gewone bonen (stam- en stoksperziebonen) doen het prima. Maar die pronkbonen…….

 

Een overvloed aan bloemen. Wij hebben het ras Riley, met zalmoranje bloemen en extra lange peulen. Maar niks peulen, na de bloei blijven er lege stokjes achter. Nou ja, 1 peul zie ik, maar daar krijgen we de vriezer niet mee vol.

Mijn redenatie: ik denk dat pronkbonen niet zo goed tegen warmte en droogte kunnen. De planten staan hier in een verhoogde bak (droger dan in de volle grond maar dat zegt niets want bij vriendin Yvonne en bij de tuinbuurman staan ze gewoon in de volle grond). Maar juni en begin juli waren wel extreem droog en warm. De sperziebonen varen er wel bij maar de pronkbonen dus niet (nou ja, overdadige groei en bloei maar geen peul).

Gelukkig mist een pronkboon zelf ook wat als ze geen peulen maakt. En ze houdt misschien wat energie over. En daarom bloeit ze gewoon verder en verder en verder, tot er uiteindelijk naar haar idee genoeg bloemen zijn bevrucht. En hangen er nu dus laag in de plant amper of geen peulen. Maar bloeien bovenin de planten de bloemen nog steeds uitbundig. En zie daar….:

 

Jawel, er worden nu ook peulen gemaakt. Nog niet optimaal maar we zijn er blij mee. Het is ook niet meer zo warm als vorige maand, en er valt elke week wel wat regen. Zou dat het zijn?

Hoe dan ook, we komen geen bonen tekort hoor, Ruud wilde afgelopen voorjaar veel bonen, en dus eten we nu van 3 x 8 = 24 dubbele stokken Pastoral-bonen in overvloed. En nog 8 dubbele stokken Melissa. En een rijtje Argus stamsperzieboontjes. Maar we willen ook pronkbonen, want die kun je zo goed invriezen.

Dan deel 2 van dit blog; ik heb verder eigenlijk niet zo veel te melden want we doen op dit moment niet heel veel meer dan oogsten. Aardappelen, uien, kroten, wortelen, nog meer aardappelen, sjalotten, nog meer uien, en rode uien. Oh ja, en courgettes, elke dag is er wel een courgette te oogsten. En tomaten natuurlijk. En aubergines. De komkommers hebben heel lang weinig gedaan, matige groei en bloei. Maar nu zijn ze ‘los’ en oogsten we elke dag een komkommer. En bonen, en nog meer bonen, emmers bonen.

Mijn lievelingskleur? Die heb ik niet echt. Ik heb elke maand een andere lievelingskleur, de blauwe lucht in april, het groen blad in mei, de eerste roze bloei in juni, warm rood in juli, etc., etc.. Maar als het om de moestuin gaat heb ik een zwak voor paars. Misschien omdat je paars niet veel in de winkel ziet. Ik betrap me erop dat ik in zadenlijsten vaak zoek naar paarse rassen van bekende groenten; paarse boontjes, paarse boerenkool, paarse basilicum, etc..

Vandaar hier wat foto’s van paarse groenten die je misschien niet zo vaak ziet. Of wel, maar ik vind het zelf in ieder geval altijd erg mooi en/of bijzonder:

Eerst een foto van wat tomaten en aubergines. Extra mooi vind ik de lilapaarse aubergines (aan de plant dan want in de pan zie je er helemaal niets meer van 🙂 ).

 

Oh ja, de paprika Blue Jay, grappig dat de jonge paprikaatjes nog geelgroen zijn en dan via lila naar paars verkleuren wanneer de paprika’s groeien. Uiteindelijk rijpen de paprika’s trouwens rood af, maar wel met een wat paarsroze zweem:

 

En dat was dan lichtpaars, er bestaat ook heel donker paars. Dit is de Royal Purple Mavras, voor mij een nieuw ras maar gelijk een blijvertje. Want mooi (rijpt ook weer af naar rood maar in dit geval donkerrood). En veel. En dan nu maar hopen dat ze ook nog lekker is!

 

En dan zijn er nog de bonen. Één van mijn favoriete bonen is de stoksperzieboon Melissa, met donkergroen blad met een bijna paarse waas. En donkerpaarse stelen en stengels, lilaroze bloemen en extra lange donkerpaarse bonen:

 

En dan nog bloemen, want wat is een moestuin zonder bloemen. Dit is de Amaranthus Hopi Red Dye, trouwens ook eetbaar (het blad en de zaden):

 

En naast de pronkbonen staan deze eenjarige planten; de Centaurea americana Lila. De bloemen zijn wel ruim 6 centimeter groot en trekken veel hommels aan (die je vaak amper ziet omdat ze volledig zijn ondergedoken in de lila bloemblaadjes):

 

En tot slot nog een nieuwe favoriet (denk ik, dat weet ik officieel pas over een paar maanden); de tomaat Black Keeper:

 

Nou ja, paars…. laten we het donkerpaarsbruin noemen 🙂 . En ze is echt zo rond en glimmend als ze op de foto lijkt. En keihard. En dat belooft veel goeds voor de houdbaarheid maar weinig goeds voor de smaak. Over dat eerste kan ik nog niets zeggen, ik heb een aantal tomaten op een donkere, iets koele plaats gelegd, en in de komende dagen, weken of misschien wel maanden gaan we zien hoe lang het duurt voor ze zacht worden, gaan schimmelen, of wat dan ook. Over de smaak kan ik kort zijn; die is gewoon prima! Wel harder/steviger dan een gewone tomaat, maar met een lekkere volle tomatensmaak met zoetje en zuurtje. Ik mijmer al over eigen bewaartomaten in de veldsla in december, ik ben benieuwd maar heb goede hoop!

Tot slot nog even een korte mededeling voor mensen die interesse hebben in de zadenlijst: mededelingen over die zadenlijst kun je op een eigen pagina vinden, zodat de mensen die dit blog lezen maar geen interesse hebben in de zadenlijst er ook niet mee lastig gevallen worden. Zadenlijst – nieuws

Nog één foto dan, niet paars, maar de oogst van deze week:

 

Kan een mens tomatenmoe worden? Nou, we slaan komende week de soep en saus eens over, maar een verse, sappige tomaat in mooie plakjes blijft altijd lekker. Gelukkig maar 🙂 .

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suz

Ha Diana, bizar! Hier ook idd (midden vh land), bijna geen bonen aan de pronkboon (Painted Lady). Wel een schitterend uitzicht! Misschien hebben ze op Britse sites nog een verklaring? 🙂 Ik heb ook paarse boerenkool, als nateelt. Toch lastig om te kiezen, in welk vak je ze dan zet. Iemand een suggestie of idee na welke planten je de boerenkool sowieso NIET moet zetten? 🙂

Dymph

zelfde fenomeen met onze Runner beans in pot. Veel bloem, weinig boon. Bij ons zijn de duiven er trouwens ook tuk op, niet alleen de hommels.
Met de temperatuursdrop zie ik nu hier en daar wel terug wat bonen verschijnen, maar het blijft eerder schraal, en idd. Diana gezien de hoogte van de planten nu wordt het plukken een uitdaging

Ivm tomaten: kan iemand me zeggen wanneer je visueel kan zien wanneer een tomaat van het ras ‘Green Zebra’ oogstklaar is? Heeft hier iem. ervaring mee?

Kriebelende tuinvingergroeten, Dymph

Ann

Olé voor de gripzakjes!
Wat een prachtfoto van de tomaten!

Edda Hoorn

Dag Diana,
Ook bij mij hetzelfde euvel wat betreft de pronkers. Volgens een oude moestuinder is de oorzaak het natte weer en de hommels die ook vaak door het bloemetje heen steken. Alleen wat die hommels betreft zou dat dan elk jaar moeten zijn.ik weet het niet. Interessant.
De bonen die nu alsnog komen zitten helemaal bovenin en daar kan ik niet bij! Dat wordt oogsten met een trapje.
Groet,
Edda

Gerrit Nieuwenhuis

Beste Edda,
Ik heb hetzelfde probleem met de pronkers! Ik ben erbij gaan zitten om te observeren wat hommels doen. En ja hoor, voor mij zijn dat DE grote boosdoeners. Nadat ze op de bloempjes landen, kruipen ze naar de onderkant van het bloempje en bijten dit af! Vandaar al die bloempjes op de grond. De tijd van de hommels is weer bijna voorbij en wat zie ik nu? Van de nieuwe ranken die groeien zijn de bloempjes niet afgebeten.

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Ik heb dit jaar enkele planten van Early Black Egg en Vera aubergines gezaaid, van zaadjes die ik van jou gekocht had. Het lijkt er wel een goed jaar voor, want we hebben nog nooit zoveel aubergines gehad. En ze zijn erg lekker!
Sedert een jaar of twee ben ik ook zelf zaadjes beginnen te oogsten van de vruchtgewassen en bloemen die ik in mijn tuin heb, telkens met de nodige informatie van jouw site in het achterhoofd! Ik heb o.a. een zakje zelf geoogste zaden van Black Cherry tomaten (destijds ook van jou gekocht) naar vrienden gestuurd die in het uiterste zuiden van Portugal wonen. Die waren in hun nopjes, want in hun streek zijn niet zoveel soorten tomatenzaden te verkrijgen. Ze hebben mij al foto’s toegestuurd van hun grote struiken vol Black Cherry’s. De planten staan daar natuurlijk gewoon buiten en ondanks de veel hogere Portugese temperaturen hingen ze letterlijk eivol rijpe tomaatjes.
De Eritrichium canum zaadjes, die ik dit jaar van jou gekocht heb, heb ik hier in een grote pot gezaaid! Mijn dochter stond er deze week nog vol bewondering naar te kijken, zo’n mooie kleur blauw! Mijn man heeft er al heel wat foto’s van gemaakt en ik ga zeker proberen om er ook zaadjes van te oogsten.
Iedereen tevreden dus, kan niet beter!
Groetjes!

Nadi

Hier ook geen peulen maar veel bloemen op de pronkboon. Maar ik weet niet zoveel van pronkbonen dus dacht eerlijk gezegd dat ze gewoon veel later boontjes geven.
Ik vind het stiekem wel fijn dat hij achterloopt. Heb amper tijd de andere bonen te oogsten!

Prachtige foto van al je tomaten! Je zou die fotos op een foto stock aanbieder kunnen verkopen zo leuk zijn ze 😀

Veel plezier nog met genieten van alles paars en met oogsten!

Groetjes
Nadi

Anne Vyncke

Dag Diana,

Er is geen vruchtzetting bij pronkbonen vanaf 25 graden dus het is inderdaad de warmte die het doet. Je krijgt veel bloemen en geen bonen. Pronkbonen kunnen echter een lagere temperatuur verdragen dan de andere bonen.

Anne

Mark

Mijn tomatenfoto’s steken wel erg schriel af tegen deze schitterende oogst, Diana! Wat een feest moet het zijn geweest dit allemaal te zien afrijpen, dat is toch eigenlijk het leukste.

Agnita

Het zijn inderdaad hommels, ze steken onderin de bloem een gaatje om makkelijk bij de nectar te komen, ze spelen dus vals!
Dat dit het ene jaar erg opvalt en andere jaren niet, hangt af van hoe goed het hommeljaar is.
Misschien is het jullie ook opgevallen, bij ons stikt het van de hommels dit jaar. (wat op zich goed nieuws is). Gelukkig maken de bonen zoveel bloemen, dat er voor ons genoeg overblijft. Daarbij komt, dat de hommels, die vals spelen, nu al een beetje in de neergang zitten, hun hoogseizoen is al bijna voorbij en “eerlijke bestuivers” krijgen de overhand, dus zul je waarschijnlijk merken, dat het aantal bonen toeneemt.

Paul Solleveld

Hoi Diana,

Bij ook bijna geen peulen aan de pronkerwt. Bij andere reacties zag ik dat het natte weer de schuld kreeg maar bij mij staan ze in de kas en ik geef het warme weer er de schuld aan.
Ook ik heb een voorliefde voor paars in de moestuin, paarse boontjes’Purple pod’, paarse broccoli en paarse boerenkool. Paarse groenten zijn mijns inziens nog gezonder dan hun groene broertjes dat komt door de antioxydanten die er nog meer inzitten.

Groet,
Paul(dit keer zonder vermelding blog :))

Anoniem

Dag Diana en andere pronkboontelers. Wij wonen in zuid-frankrijk en hebben ook een aantal jaren deze pronkboon geprobeerd. helaas worden bij ons de bloemetjes die heel erg rood zijn (dat schijnt de reden te zijn!) afgebeten door de sprinkhanen! Daardoor natuurlijk weinig of geen boontjes om te pronken….Dus voor ons geen pronkbonen meer. Maar niet geklaagd hoor, dit jaar groeit alles als kool in onze moestuin! (Ook allerlei soorten stok- en andere bonen: kilo`s opbrengst.) Ik kan er niet eens meer in lopen….

Dan: wat een prachtige site van jou Diana! en zo leuk om telkens je foto`s te zien en je verhalen te lezen! Echt inspirerend!

groetjes Karin, en nog een fijne rest van de zomer…..

Harry

Ook in het hoge Noorden (Groningen) veel mooie bloemen aan de pronkbonen, maar geen bonen (nou, een paar dan).

berber

Mijn laat gezaaide stam-pronkbonen hebben zowel bloemen als (nog heel kleine) boontjes. Hier ook bulten hommels, dus dat zal het probleem niet zijn. De temperatuur en droogte lijkt mij logischer, doordat ik zo laat gezaaid had waren mijn planten nog heel klein tijdens de droge periode.
Geniet allemaal in elk geval van de overdaad aan mooi rode pronk-bloemen!
Groetjes, Berber

Simone

Nog een reactie uit Groningen ; gelukkig wist jij het antwoord op mijn raadselachtige constatering ik zie veel bloemen in de bonen maar geen enkele boon waar blijven die ? Daar is jouw site dus zo geweldig handig voor , om ons gerust te stellen ik ben niet de enige met dit probleem .
Koudere week gaan we tegemoet dus dat is weer hoopvol

Groetjes Simone

Wim Krüse

Hoi Diana,
Dit jaar heb ik voor het eerst Pronkbonen in mijn tuin en ze bloeien overdadig en hangen inmiddels vol met bonen van klein tot groot. De zaden heb ik gekregen en weet jammer genoeg niet welk ras het is. Ze staan in de volle grond op een nogal droge plek naast de Rabarber en tussen de bonen klimmen ook vrolijk paarse Lathyrussen die het ook super doen. Ik heb ze overigens wel flink water gegeven met de droogte. Ik denk dus dat ik gewoon geluk heb.
Vriendelijke groet, Wim

Michiel

Hoi Diana,
Hier in Rotterdam inderdaad ook erg weinig pronkbonen/molsbonen en veel bloesem. Maar aan een te weinig aan water kan het niet liggen, want ik gaf ze flink te drinken in juni en juli. Is het de hitte wellicht? Volgend jaar beter dan maar.
Gr. Michiel

Dinie

Hoi Diana,
Wat leer ik veel van jouw site! Wel even een vraag: ik krijg geen mail meer dat je een nieuwe pagina hebt gepost. Heb ik wat gemist? Werk je alleen maar meer via Facebook?
Groet, Dinie

Dinie

Hallo Diana,
Vreemd, je mails kwamen de laatste 3 keer binnen in de ongewenste mail box. Raadsel opgelost, maar waarom dit nu is?
Groet, Dinie

margriet

zelf kweek ik al jaren Trionfo Violetto, een Italiaanse stokboon, mooi donkerpaars. Blijft goed doorbloeien tijdens het seizoen en altijd bonen genoeg. En lekker natuurlijk!

Simon Waley

Ik neem Scarlet Emperor runner beans (pronkbonen) mee uit Engeland. Dit jaar net als in afgelopen jaren in deze periode een bijna pijnlijk overschot aan peulen. Hoe dat komt? Geen idee maar kiemen thuis in potjes, een boon per stok en zoveel mogelijk compost of mest 30-50 cm onder de grond lijkt in ieder geval te helpen. En je hoeft niet weer naar Engeland: je eigen bonen (gedroogd) van de overgebleven peulen aan het einde van het seizoen doen het prima. Ook op Internet te bestellen?

Samuel VE

Hey Diana,
Ik zocht een manier om je te contacteren maar vond er geen dus plaats ik het hier maar.
Ik heb je artikel over paprika’s gelezen en vind het zeer interessant.
Ikzelf heb rode puntpaprika’s staan en zit sinds dit jaar met een probleem op alle planten en weet geen raad. Ik kan het niet anders omschrijven alsof de paprika’s groeien gedeeltelijk zonder schil waardoor die plaats helemaal zacht is en de paptika’s van binnen uit rotten terwijl ze groeien (zien zwart van binnen).
Heeft u enig idee wat de oorzaak kan zijn en hoe op te lossen?

Mvg, Samuel

Samuel VE

Bedankt Diana
Het blijkt dus neusrot te zijn.

Martine Guns

hallo,
Ik heb voor het eerst dolichos lablab ruby moon- ik vermoed dat dit ook een pronkboon is? idem dito: ze staan in hetzelfde vak als de paarse naaldboontjes. De laatste hebben al een grote opbrengst gegeven en de de dolichos lablab klimt enorm , geeft massa’s mooie bloemen, maar geen boontjes … er zijn veel bijtjes in de buurt.Blijft afwachten…

Martine Guns

Ok, dank je wel. Op het zaadzakje staat vermeld dat alle delen eetbaar zijn? Als er bonen aan komen zal ik toch maar opletten .

Janke Bruinama

Ik krijg dit jaar helemaal geen rooie bietjes, de planten zijn wel wat groot maar er komen helemaal geen knollen, weet jij daar een oplossing voor.Janke Bruinsma

Marja

Hoi Diana,
Ook wij hebben hetzelfde probleem met de pronkbonen.(Emergo )Wij snapten er al helemaal
niets van ,wij gaven de mussen al de schuld. Vorig jaar bleven wij maar plukken en nu nog maar 1 boon geoogst. En allemaal kale stokjes. Boeiend hoor het moestuinieren, geen 1 jaar
hetzelfde.maar dat maakt het ook zo leuk.

Margriet Stuivenberg

Nabij mij is het de slaboon Non Plus Ultra, die uitmuntend bloeit maar achter blijft met boontjes dragen, dus het komt niet alleen voor bij de pronkbonen.
Ook ik heb voorliefde voor paars kleurige groente, naar mijn mening zit daar toch minder vraat aan

ARUBAANTJE

Hoe komt het dat de toppen van.mijn tomatenplanten slap hangen,? Ik wook wel in de tropen en geef ze twee keer per dag een flinke plons water.
Hoor graag advies

Emmy

De bijen zijn heel blij met al die pronkboon bloemen!

Wil van Pelt

Hoi Diana,
Een kas is al jaren een wens en sinds het voorjaar staat er dan een bescheiden kas. Op zoek naar info over tuinkassen kwam ik op jouw site terecht en ik heb al heel veel van je geleerd, de tomaten en pepers staan er prachtig bij en ik verheug mij op de komende oogst. Ook geniet ik kamerbreed van je verhalen over je moestuin, ben dan altijd weer blij dat ik niet de enige ploeteraar ben met slakken, rupsen, duiven en ander gespuis ;-))
Van al mijn pronkboon zaaipogingen door het seizoen heen is er welgeteld 1 opgekomen en als goedmakertje zit hij vol met bonen. Voor het verdere geografische onderzoek: mijn tuin bevindt zich in Noordhollandnoord, vlakbij Enkhuizen.

Hutsebaut Nadine

Dag Diana,
Misschien kunt u mij helpen gaat wel over iets anders. Sinds bijna 2jaar hebben we van onze buren enkele struikjes van hun prachtige purpere hibiscus gekregen. De plant doet het goed bijna even groot als die van de buren maar het enige dat ontbreekt zijn de bloemen. Hoe komt dit.
Mvg Nadine

Zonnetje

Hoi Diana,

Bij ons doen de pronkbonen het prima en zijn ze zelfs eerder dan vorig jaar begonnen met het vomen van peulen. We zitten in de regio van Haarlem . Misschien maakt het iets uit dat we dit jaar lavagruis aan de tuin gegeven hebben? We komen werkelijk om in de bonen en onze vrienden en Familie zijn hier gelukkig erg blij mee. Groetjes

Jolanda

Hallo Diana,
Even totally off-topic: gisteren heb ik volgens jouw recept jam met rabarber en aardbeien gemaakt. Wat een heerlijke balans tussen zoet en fris!! Om je vingers – letterlijk – bij af te likken!! En de pan trouwens ook…. 😉
Thanx voor dit heerlijke recept & groetjes,
Jolanda

Guido

de foto van de “oogst van de week” kan zo een kunstwerk zijn. Een prachtige aanblik

Francken Christel

Hoi , ik heb een vraagje over galiameloen. Ik had dit jaar een plant of gewas(?) en heb er 2 lekkere meloenen van gehad. Nu is mijn vraag of de plant nu weg moet of dat ze volgend jaar vruchten geeft. Ze staat in de serre.

Francken Christel

Vriendelijk bedankt voor de info. Groetjes en tot volgende keer.

Anneke

Hallo Diana.
Een vraag over aardbeiplantjes.
Ik heb vorige week de jonge aardbeiplantjes die van de moederplant gehaald zijn gepland.
Zag dat daar ook weer uitlopers aankwamen, kan je die er gewoon afhalen.
Ook zag ik dat er bij een paar plantjes al bloemen in kwamen, moet je die laten zitten of haal je die er af.
En kan je deze maand en september nog aardbeienmest geven?
Hoe bescherm je de plantjes als het binnenkort weer gaat vriezen. Ik heb tuindersvliesdoek, geeft dat voldoende bescherming.
Als je onkruid of slakken tegen wil houden, wat kan je dan het beste gebruiken, stro of houtsnippers.

Nog een vraag over mijn Doré aardappelen. Eind juli heb ik de aardappels gerooid en dacht dat ze er allemaal goed uitzagen. maar ik had er toch nog een aantal bij waar de aardappelziekte in zat. Komt het voor dat je het later pas ontdekt, want aan de planten zelf heb ik niet gezien dat ze er slecht uit zagen.

Johan

Hallo,
In mijn kasje heb ik sperziebonen. Maar nu krijg ik wel heel veel bloemen maar heel weinig bonen.
Is het te warm in de kas??

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties