Leeg… en weer vol

Wanneer je aardappelen kunt rooien? Mits de planten gezond zijn (zonder phytophthora) zou je na zo’n 100 dagen eens kunnen kijken hoe het met de aardappelen gesteld is. Oftewel; graaf er één op en je weet het 🙂 .

Bij deze een fotoreportage over het wel en wee van een verhoogde bak met vroege aardappelen:

Eerst een foto van het vak met vroege aardappelen 3 maanden geleden:

16 april: aardappelen gepoot. En als test eens met stroken antiworteldoek afgedekt (tegen onkruid en hopelijk houdt het ook wat vocht vast in de bodem):

 

19 juni: de planten groeien goed. Het antiworteldoek is al niet meer te zien (maar het ligt er nog wel hoor).

 

En dan vorige week: niet goed te zien op de foto maar wij vinden het wel genoeg geweest. Of eigenlijk vinden de aardappelen het wel genoeg geweest. Nog een foto van de bak:

 

En een foto van het blad, het wordt al geel zonder ziek te zijn:

 

En als we tussen het blad naar de stengels kijken zien we dat ook die laten zien dat het eigenlijk wel genoeg is geweest:

 

Tijd om er eens één plant te oogsten. Alleen noem je dat niet zo, de aardappelteelt heeft, ook voor hobbytuinders, een eigen vakjargon. Een aardappelplant heet een ‘stoel’ en aardappelen oogst je niet, je plukt ze niet; je rooit ze. Dus: Tijd om eens een stoeltje aardappelen te rooien, dat is het.

 

Indien ze nog niet groot genoeg waren geweest hadden we de rest van de planten gewoon laten zitten. Maar we zijn er blij mee, mooie grote aardappelen, en lekker veel. Dus mag de rest er ook uit;

 

En ja, dan blijkt het wel een beetje een rommeltje te zijn onder al dat blad. Het onkruid tiert welig rondom de verhoogde bak, maar in de bak zelf hebben we niet heel veel last gehad van het onkruid, met dank aan het antiworteldoek (dat we gewoon kunnen hergebruiken). We hadden deze bak in het vroege voorjaar (toen we de bak maakten) gevuld met bijna rijpe compost. Nu is wel duidelijk geworden dat dat nog flink ingezakt is.

We vullen de bak nu met wat zakken Mix voor je moestuinbak die ik van Pokon kreeg (en daar ben ik erg blij mee!):

 

Grond aangevuld, voldoende voeding, glad harken en weer vullen:

 

Kijk even goed, want het onkruid rondom de bak hebben we netjes weggehaald, en achter de bak zie je nog 2 stoelen annex tuintafel waar sla, andijvie en koolzaailingen wachten tot er nog een plekje in de tuin vrij komt (binnenkort, want we kunnen krootjes en worteltjes oogsten).

De stroken antiworteldoek liggen terug in de bak, maar die lelijke stenen zijn niet echt meer nodig;  we hebben een rol geplastificeerd spandraad gekocht van 3 millimeter dik en daar knippen en buigen we ‘gronddoek-vasthoud-boogjes’ van. Met flink wat wind wil er toch nog wel eens een gronddoekreep opwaaien dus gaan we nog wel wat steentjes gebruiken maar kleiner en veel minder dan alle stenen die we nog bij de aardappelen moesten gebruiken om alles op de plaats te houden. En het laatste reepje gronddoek links moet nog worden gelegd, maar toen was de dag wel voorbij (lees; ‘toen vonden we het wel genoeg geweest’).

In de bak staan nu winterprei, knolvenkel, sla, andijvie en krootjes. Een ratjetoe dus, en niet meer volgens welk vruchtwisselingsschema dan ook. Maar dat is een discussie apart, daar kom ik op terug, een andere keer, in een ander tuindagboek.

Ondertussen……

worden de gerooide aardappelen gewassen (want wij vinden het vervelend om elke keer kleihanden te krijgen wanneer we in de komende 8 tot 10 maanden aardappelen schillen, maar dat is een persoonlijke voorkeur):

 

Na het wassen moeten ze ook nog drogen:

 

Ook handig; omdat we ze wassen en drogen hebben we elke aardappel in onze handen en zien we het gelijk als er iets is beschadigd of er een verdacht/ziek plekje op de schil zit. Na het drogen zijn de aardappelen in kratten mee naar huis gegaan. Totale opbrengst uit 1 verhoogde bak van ruim 3 x 2 meter; ongeveer 45 kilo.

Over 2 weken zijn de middellate aardappelen in een ander vak aan de beurt…..

Tot slot nog even een fotocollage van de tomaten die we nu oogsten:

  • A = Garden Pearl
  • B = Eros
  • C: Malakhitovaya Shkatulka
  • D: Coral Queen
  • E: Black Icicle
  • F: Speckled Roman
  • G: Siniy
  • H: Sprite

Oh ja, en tot slot moet ik deze nog even laten zien. Want: geweldig!

 

Scabiosa atropurpurea Black Knight, de bloemen wel 4 centimeter groot, fluweelachtig, bijna zwart met wat zeer donkerroodpaars en witte puntjes = meeldraden.  En een grote hoeveelheden zoemende hommels erbij. ‘Zomerser’ dan dit wordt het niet!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petro verschuren

Hoy Diana

Normaal gaat het altijd goed met de krootjes maar nu veel blad weinig groei in de kroot

Liz & co

Hoi Petro,

Bij ons hebben we ook veel blad, maar ook grote kroten/ bieten. Zaterdag jl hebben we er 2 “gerooid” en gekookt, ze zijn prima, ruim een pond per stuk. We snappen niet dat er weinig groei in je kroten zit.
Vraagje; hoe kan men bieten in zand bewaren?

Liz&co

Liz & co

Petro,
Als de grond waarin de kroten staan veel te rijk is aan voedingsstoffen dan kan dat de oorzaak zijn. Dus heel veel blad, maar weinig kroot. Probeer je volgende kroten eens op wat armere grond.

Liz & co

F. Beaumont

Roseval ? Ik zie nergens de naam van dit mooie , vroege piepertje. Maakt natuurlijk alles uit voor rooimoment !

Anoniem

Pipoos

Roger Goegebeur

Dag Diana,
Hoe slagen jullie erin om nu reeds zoveel rijpe tomaten te kunnen oogsten? door een warme serre? (hoe warm dan?), door het klimaat in jullie streek? door de bodem waarin de tomatenplanten groeien? door het ras? Hier in West Vlaanderen (Brugge) lukt dit gewoon niet!

Annette Sieger

Geen slakken meer? Lijkt me dat ze het zalig toeven vinden onder onbedekt wortel doek.
Hier nog steeds 60 a 100 per dag… In3 a 4 raap momenten.
Rondom onze tuinen gras velden. Ecologisch… Laat afgemaaid gras liggen… : talloze n slakken vreten zich vol. Daarna komen ze onze tuinen in.
Wij gaan ook bakken maken… Hopen dat het helpt…

Sonja

Hoi Diana,
Prachtige opbrengst uit de aardappelbak!
Maar een vraagje, hoe aarden jullie aan, of doen jullie dit niet?
Groetjes

Mayra

WOW Diana, die bloemen zijn echt te mooi!! Tomaatje van plaatje G is ook een leuke! Zelf heb ik welgeteld een heel snackpaprikaatje en een hele tomaat geoogst, volgende keer beter.

Yffke Veneberg

Hallo Diana,
Ik probeer steeds bladpeterselie en dille te zaaien , maar het lukt me steeds niet. Ik probeer het in de koude kas ,laatste keer een mand geleden of gewoon buiten het komt gewoon niet op. Verder lukt alles redelijk,
gr. Yffke

Anneke

Hallo Diana,
Heb de eerste aardappelplant naar boven gewerkt, er zaten aan deze plant maar vijf aardappelen maar de grootte was goed. De pootaardappel zat er ook bij, wat donker gekleurd kan je deze ook gewoon eten?

Gr. Anneke

D. Koper

Geachte Diana,

Leuk dat je de Moestuinmix van Pokon mag gebruiken; zelf ben ik ook een volkstuinder op zandgrond, maar de prijs van de Mix is dermate hoog, dat er voor een vermogen besteed zou dienen te worden als ik dat veel zou gaan gebruiken. Ik heb ook de Moestuingrond van Pokon gebruikt, maar hier zat erg veel hout(stokjes) in en dat voor die prijs!! Dus dien ik te mixen met mijn zandgrond. Conclusie; de aangeboden producten voor moestuinders vind ik te duur!!

suus

De houtsnippers kwam ik laatst ook tegen in de potgrond van Welkoop en mijn planten zeggen er geen nee tegen :-). En voor mij werkt dit sowieso beter dan de potgrond met kokosvezel, op de een of andere manier werkt dat niet…

Marly

Hallo D
De groene bak die we allemaal hebben,daar wordt ook potgrond en compost van gemaakt.
Takken en struiken die wij hier in gooien komen ook in de bloemaarden en compost.

Anneke

Hallo Diana,
Nog een volgende vraag over mijn aardappelen en wel deze:
Het aardappelloof is niet bespoten met chemicaliën, kan dit toch op de komposthoop en het schil ook.
Groetjes, Anneke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties