Oogst

Tjonge, wat een drukke tijd is dit toch altijd!

En helaas begint de tuin er een beetje verwaarloosd uit te zien, het onkruid groeit harder dan dat wij het weg kunnen schoffelen. En dat komt doordat we prioriteiten moeten stellen. Geef toe; als je ‘s morgens naar de volkstuin gaat en je moet:

 • late worteltjes, bietjes, winterandijvie, snijbiet en nog zo’n 10 soorten zaaien
 • plusminus 50 koolzaailingen verspenen
 • ruim 30 planten in potten water geven
 • sla- en krulandijviezaailingen uitplanten
 • aardappels rooien
 • bonen plukken
 • omgewaaide Cosmos, stokroos en zonnebloem overeind helpen en met stokken vast zetten
 • tomaten plukken
 • paprika- en peperplanten opbinden
 • tomaten tikken, dieven,blad verwijderen en soms ook al toppen
 • de kassen water geven
 • courgettes oogsten
 • blauwe bessen plukken
 • aardbeienstekken nemen
 • papaverzaden oogsten
 • en wieden……..

…..dan staat dat laatste ook niet voor niets op die laatste plaats. We hebben er gewoon geen tijd voor, komen op de tuin, zetten onze tas en fles water neer en beginnen maar daar waar ons oog op valt. Elk jaar neem ik me voor om het netjes en opgeruimd te houden, en elk jaar denk ik in mei ook echt dat het ons gaat lukken 🙂 .

Laat ik niet klagen, we zijn blij met alle oogst hoor!! Het verdwijnt alleen niet vanzelf in vriezer of pot. Dus we zijn de hele dag druk in de tuin, o.a. met oogsten. Daarna sjouwen we ons rot om al die oogst thuis te brengen. En vervolgens staan we dan ‘s avonds ook nog in de keuken. En toch noemen we het een leuke hobby, beetje masochistisch is het wel.

Zoek de 7 verschillen:

Kas 1, linkerkant op 7 juli:

 

Ja fijn, tomaten oogsten!! 2 emmers vol hadden we (want naast deze linkerkant kas 1 is er nog een rechterkant, en nog een kas 2 en een kas 3).

Dezelfde kas 1, linkerkant, op 11 juli (slechts 4 dagen later dus):

 

Ja, we kunnen alweer oogsten. 3 emmers vol dit keer (dat zie je hier misschien niet aan af maar dat komt omdat de wat latere vleestomaten in kas 3 nu massaal gaan rijpen).

Van de 3 emmers tomaten hebben we tomaten gegeten, 2 keer soep gegeten, en 12 potten tomatensaus van 650 cc ingemaakt.

 

En dus hadden we nu wel even rust, dachten we……

Maar vanmorgen, op 14 juli, 3 dagen na de vorige tomatenoogst deden we de deur van kas 1 open:

 

Zucht. “Ruud? Hebben we nog emmers staan? Ik denk dat ik weer tomaten kan plukken”. Ruud komt kijken, zegt een nogal lelijk woord en zoekt naar lege emmers voor weer een nieuwe oogst tomaten. We hebben ze niet, ze staan allemaal thuis. Is het vreemd om bijna opgelucht te zijn dat de tomaten een dag moeten wachten? Zoals gezegd, dit is maar 1 kant van 3 kassen, het worden weer 2 emmers, of 3. En ze verdwijnen niet vanzelf in de vriezer. Op zaterdag gaan we weer plukken (en dat is het minste werk).

En dat komt dan goed uit, want eerst moet deze oogst naar huis:

 

Dit is niet alles hoor, in totaal zijn het 18 van deze bossen met per bos 8 (dit jaar grote!) uien. Dat zijn 144 uien!?! En dan hebben we in de tuin ook nog witte uien staan, en rode uien, zomerprei, winterprei, sjalotten en lenteui. Wat moet een mens eigenlijk met zo belachelijk veel ui en uiachtigen? Ja, ze kunnen goed bewaard blijven tot volgend voorjaar. En dat is geweldig, jaarrond uien van eigen tuin eten. Maar het betekent wel dat deze bossen nu eerst naar huis moeten. Daar gaan we ze opbinden en ophangen in het houthok om te drogen. Na ongeveer 4 weken  is het loof bruin, kunnen we het afknippen, en de wortels ook, beetje schoon poetsen en dan in kratten de schuur in.

Dit gaat teveel op klagen lijken en dat wil ik niet en bedoel ik niet. Want terwijl ik zucht denk ik aan vorig jaar, in plaats van aan het oogsten waren we toen voor de vijfde keer (tevergeefs) worteltjes aan het zaaien 🙂 . Maar soms zou ik één dag de tuin en alles wat er in groeit willen vergeten. Gewoon 1 dagje even niks te oogsten of te koken, 1 dag schone handen 🙂 .

Tot slot van dit korte tuindagboek (ja, sorry hoor, ik moet nog even de blauwe bessen die we vandaag hebben geoogst invriezen, 4 courgettes raspen en invriezen, en een emmer bonen ‘afhalen’) nog 2 foto’s die ik even wil laten zien:

Een Ipomoea purpurea, maar dan een nieuwe vorm; dubbelbloemig! Als je er meer over wilt weten, google dan op Japanese Hige Feathered Morning Glory. Ze staat hier in een speciekuip en bloeit nu volop.

 

En de andere foto is die van een paprika die ik eens had, de paprika Lilac, maar op een gegeven moment ben ik haar verloren (de zaden kiemden niet meer), ik ben erg blij dat ik haar terug heb!

 

Uiteindelijk rijpt ze naar donkerrood met een wat paarsachtige waas. Maar tot die tijd genieten we van deze bijzondere kleur!

En tot slot; ik heb op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, dit keer over de wat meer bijzondere tomatenrassen die er bestaan, zoals blauwe tomaten, buideltomaten, bicolors, etc. : Tomaten – bijzondere vormen

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet

Hoi diana. Wauw wat veel! En wat een werk heb je ervan. Maar als het dan winter is en lekker geniet van je eigen saus en groenten uit de vriezer.. heerlijk. Ik heb dit jaar veel minder tomaten maar dat is prima. Vries je de boontjes wel eens in? Ik heb dit keer ook naaldboontjes en wil die nog eens proberen maar voorheen vonden we uit de vriezer niet zo lekker. Werkze vandaag!

Groetjes Margriet

Ria

Oh Diana, als ik het alleen maar lees, word ik al moe. Een prettige moeheid hoor, want van zo een enorme oogst kun je eigenlijk alleen maar genieten.
Hier ook gelukkig alles veel beter, meer, groter en mooier dan vorig jaar.
Groetjes,
Ria

marike

Wat zo’n mooie zomer al niet kan doen….
Van alles nog nooit zoveel gezien.
Het lijkt wel of de planten en groenten het ruiken…..we gaan er dit jaar op los……
Uien zijn formidabel, meerderjarigen gaan na een knipbeurt gewoon weer verder alsof ze nog niks gedaan hebben.
Het is in Nederland vaak hollen of stilstaan! Ik hol liever…dan is stilstaan enorm ontspannen.
De kunst van het genieten is zoals Monty Don ooit zei… ga zitten in je lekkerste stoel/bank/hangzak/schommelstoel enz. en …….. geniet van wat de natuur je biedt…….

Saskia

Ik vries mijn boontjes altijd in, en dan worden ze altijd wel anders. Maar ja, als je ze weckt smaken ze ook anders, en wat moet je er anders mee behalve opeten of weggeven?
Zo gewoon gekookt zijn ze dan niet meer zo lekker, maar verwerkt, in een pasta saus of met een sambal boontjes mix van Conimex of zo zijn ze nog steeds jammie!

Jan Hillegers

En in de bobotie. Ook verrukkelijk!

Mark

Haha Diana, smoesjes! Zwarte grond willen we zien! Nee hoor, hier is het onkruid ook aan de winnende hand. Maar het geeft niet, onze gewassen krijgen zon en voeding genoeg. Vandaag pas de eerste tomaten geoogst! 2 kleine vitador F1 waar de hele familie van moest eten… Maar zo kan de sweet anticipation nog even voortduren want O! Wat hebben we nog een lekkere oogst voor de boeg. Tomaten, paprika’s en mais zitten er aan te komen.

Geniet van jullie noeste arbeid en dank weer voor de altijd fijne verhalen.

Nadi

Hoi Diana,

Hahaha ik moest wel lachen. Je wilt niet klagen maar het is in een keer opeens heeeeel veel werk. Dat is gewoon een moestuinders dilemma van deze tijd en met zo een mooie zomer. Bij ons lijkt het ook een beetje verwaarloosd qua onkruid, maar de groente planten hebben dat niet eens in de gaten joh!

Je kunt trouwens eventueel je tomaten ook na het schoonmaken heel in de vriezer gooien bij weinig tijd. Hebben we vorig jaar gedaan, we gingen op vakantie en geen tijd meer er vanalles mee te doen. Dus tomaten ( en pruimen) in de vriezer gegooid en wanneer het even uitkwam pruimenchutney, tomatensaus of tomatenjam mee maken. Gaat echt super! En nog een fijne bijeenkomst is dat schillen (van tomaat) of snijden veel makkelijker gaat bij bevroren tomaten en pruimen.

Succes nog!

Nadi

Hoi Diane ja het is inderdaad druk op de tuin en dan inderdaad je huis en wij werken ook nog maar ik geniet er ontzettend van wij hebben ook een uien en tomaten explosie leuk om zoveel gelijkenissen te hebben

Nadi

Volgens mij is er iets mis gegaan ik heb dit niet geschreven namelijk. Toen ik een reactie plaatste stond er bij de naam ook Wil Fransen die ik handmatig weg moest halen…
Maar opzich had ik dit wel willen zijn hoor dan had ik nu ook een tomaten oogst 😉

Ann

Ik heb dit ook vaak voor. Dan staat de naam en email van iemand anders er nog.

Marga Brakenhoff

Diana ik zou graag een recept van de tomaten sauzen in variatie willen doen maar begin pas GR Marga

Ria

Het recept voor de tomaten basissaus staat op de website van Diana:
https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/saus-tomaten-basissaus/

Veel succes er mee.

riet-klos

hallo??? even een vraagje ik heb een tomatenplant ,zitten erg veel groene tomaten in ,ma maar worden die ook nog rood ,tomaten zitten verschuilt achter de bladeren moeten die weg gehaald worden gr

Ann

Midden juli is nog erg vroeg hoor. Ze zullen wel rijpen. Even geduld dus. Hier komt de grote oogst pas in september. Ze staan hier buiten.

Niels

hoi Diana,

heb jij je aubergines binnen staan of buiten? ik heb ze namelijk buiten staan en het staat helemaal vol met bloemen sinds een paar dagen. Heb het soort: Violetta Lunga 2. ze zijn nog niet heel hoog ongeveer 3 tot 45cm. moet wel zeggen dat het erg verslavend is. ben steeds aan het speuren naar nieuwe bloemen en vruchten tussen mijn plantjes. enige wat een beetje tegen valt zijn de Paprika’s. duurde heel lang voordat er bloemen en vruchten gevormd werden.
Helaas zijn er ook heel veel Aubergines en Paprika’s ten prooi gevallen aan veenmollen, zowel binnen als buiten…. heb er zeker een 15 tal gevangen sinds begin dit jaar…. gelukkig werken de vallen goed^^
We kunnen nu met 4 personen ook niet meer tegen de komkommers opeten. was denk iets te enthousiast met de hoeveelheid planten(6) van het soort Johanna.

Ieder geval succes met de verdere oogst!
ik ga nog even verder met de tomaten rijp staren haha

groetjes

Anneke

Hallo Diana,
Ik heb 11 april Doré aardappels gepoot. Na hoeveel tijd kan ik ze rooien.

Groetjes, Anneke

Nadi

Hoi Anneke,

Dat kan je best makkelijk zelf uitzoeken. 😉

Ik heb alleen Dore aardappel gegoogled en zag dat het een vroege aardappel is. Oogsten kan je ongeveer 90-100 dagen na het poten. ( zie aardappel pagina)
1 minuut zoek werk…

Groetjes

Ron

Vroeger moest ik véél wieden. Sinds ik met het mulchen ben begonnen en (bijna) geen grond meer bloot laat liggen heb ik zo goed als niets meer te wieden. Denk eens na, in de natuur bestaat er zo goed als geen onbedekte grond. Ook watereren van de planten is minder nodig doordat het onder de mulch vochtig blijft. Zo heb ik meer tijd om écht te tuinieren.

Daar had ik al dat jaren geleden moeten mee begonnen hebben. Voor de rest loopt ook alles op wieltjes inclusief de tomaten en paprika’s.

Veel tuinplezier en goede oogsten,
Ron

Miss Moestuin

Beste Diana en/of medelezers,

Ook bij mij begint de tomatenoogst op gang te komen. Heb 8 soorten tomaten in de kas, waaronder 4 soorten van jou Diana. De cherry tomaat Fruit Punch doet het weer geweldig evenals de German Red. Echter de Liguria en de Sophie krijgen een bruin onderkantje terwijl ze niet op de grond liggen. De tomaten zijn verder heerlijk maar ik moet dus wel de onderkant eraf snijden. Er is zeker geen sprake van phytophthora, kan iemand mij vertellen wat er evt aan de hand is?
Zou graag een foto toevoegen, maar zie hier geen mogelijkheid voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties