Allemaal foto’s

Misschien een rommeltje dit keer, maar ik heb gewoon nogal wat verschillende dingen te melden. Dus ik maak er maar een opsomming van:

Punt 1: in reactie op mijn vorige blog zag ik 2 berichtjes waarin werd gevraagd of en hoe slecht het is wanneer een tros tomaten dubbel knakt. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat een tros van de plant scheurde maar dat is slechts 2 of 3 keer in mijn tomatencarrière geweest. Als ik het echt niet meer vertrouw, dan kan ik altijd nog een omgekeerde emmer als krukje gebruiken en de tros daarop laten rusten. Maar in principe – als een tomatenplant gezond en stevig is – is de stam waar de tros tomaten aan hangt dik en sterk genoeg om de tros tomaten te dragen.

 

Op deze foto van de tomaat Liguria zie je hoe door de zwaarte van de tomaten de steel van de tros dubbel knakt. Ik vertrouw er maar op dat er niets scheurt. En uiteindelijk gaan de tomaten nu rijpen, en bij elke tomaat die wordt geplukt wordt de tros minder zwaar en is er minder kans op scheuren.

Punt 2: ik liet op facebook al een foto zien van de eerste oogst van de tomaten, hier natuurlijk ook een foto, vanuit een andere hoek (en misschien wel een mooiere foto, vind ik zelf):

 

Veel cherrytomaatjes, maar dat zijn vaak ook de vroegste tomaatjes (uitzonderingen daargelaten). Andere vroege tomaten op de foto: de knalgele Dulcia links bovenin, de vroege donkere vleestomaat Black & red Boar links, de vroege groene vleestomaat-met-moeilijke-naam rechts is het ras Malakhitovaya Shkatulka. En de overheerlijke abrikooskleurige Blush rechts onderin natuurlijk.

Punt 3: ook geoogst; de knofloken:

 

Waren ze echt helemaal klaar met groeien? Nou, bijna wel. Hadden ze nog even kunnen blijven staan? Ja, dat ook. Maar er was ruimtegebrek. Ik had de knolvenkels wellicht beter een weekje later kunnen zaaien, want die Moesten (met hoofdletter) nu wel uitgeplant worden. Dus, hop, knofloken eruit, grond weer glad harken, knolvenkelzaailingen erin, water geven.  En groei! Zo staan er nog wel meer zaailingen te wachten tot er plaats is in de tuin.

Op deze foto zie je de knofloken hangen, onder het afdak van het houthok. Daar hangen ze lekker droog, uit de zon en toch in de wind.

 

Over een kleine maand zijn ze droog genoeg, dan knippen we wortels en verdorde bladeren weg en kunnen de bollen knoflook naar de schuur voor bewaring.

Punt 4: ik heb mezelf een cadeautje gegeven, een app waarmee ik heel snel en makkelijk foto-collages kan maken. Ik heb er bijvoorbeeld al één op de pagina van de inmaak geplaatst:

 

Fotocollage van de aardbeien-aalbessengelei die ik maakte. Ik ga er vast vaker gebruik van maken, want ik vind het een soort vrolijke foto-samenvattingen.

Punt 5: Voor wie het wat interesseert; wij hadden gisteren een heerlijke avond met vrienden, gezellig de hele avond buiten zitten tafelen. Terwijl het langzaam donker werd kregen we plotseling op 2 meter afstand bezoek:

 

De zaadjes lagen er nog voor de tortelduifjes die tegenwoordig samen met een jong zo ongeveer in onze tuin wonen. En als er tortelduiven in onze tuin mogen wonen, waarom zou een muisje dat dan niet mogen? Trouwens, ‘Zij die een houthok hebben krijgen er gratis muizen bij’. Later zagen we nog één, die kwam vanaf de andere kant aangerend en kruiste de vluchtroute van de eerste muis. Ze zijn allebei welkom, maar we hoeven er niet nog heel veel meer. We hopen dan ook dat dit de enige 2 muizen zijn en blijven (en dat het dus 2 vrouwtjes of 2 mannetjes zijn 🙂 ).

Maar waar wij graag gedogen hebben we nog een huisgenoot die er helemaal niet van gediend is:

 

Hoezo, hevig geïrriteerd?

Punt 6: ik ga me langzaam terugtrekken voor de zadenlijst. Ik ben al begonnen met de eerste beschrijvingen en de eerste zaden staan al te fermenteren. Maar nu de grote oogst van o.a. tomaten gaat beginnen krijg ik het te druk voor 2 blogs per week. En dit hoop ik dan allemaal te oogsten:

 

En voor alle duidelijkheid; ja, wij lusten ook smeerkaas, maar onze katten hebben er in de afgelopen jaren veruit het meeste van op (handig ook om een pilletje in te verstoppen). Uiteindelijk houd je er handige doosjes aan over met een redelijk stevige sluiting.

En tot slot: nog een fotosamenvatting, van het eten gisteravond. Naast goed gezelschap, goed weer en goede wijn is ook goed eten een voorwaarde voor een mooie avond. Ik weet niet of onze oud-tuinbuurvrouw Ans nog wel eens meeleest maar Ans zegt altijd: “Je kunt beter herinneringen sparen dan centen”. En dat is zo.

 

De recepten van het bijzondere Bloody Mary ijs (met olijfjes en serranoham), de focaccia/pizzaccia en de pavlova met limoenkwark, sinaasappel en blauwe bessen (maar toen was het al laat en dus donker) staan op de website.

 

28 reacties op Allemaal foto’s

Ria 6 juli 2017 om 16:40

Hallo Diana,

Ik zie op de collage van de aardbeien-bessengelei dat jij de potjes niet helemaal tot de rand hebt gevuld. Heeft dat een bepaalde reden? Ik vul ze altijd tot er, bij wijze van spreken, geen druppel meer bij kan.

Groetjes,
Ria

Diana 6 juli 2017 om 16:48

Hallo Ria,
Ik heb 2 ‘theorieën’ gehoord. De eerste is dat je zo min mogelijk lucht in het potje wilt om oxidatie tegen te gaan. De tweede is dat je juist wel 1 centimeter ruimte laat zodat de potjes goed vacuüm kunnen trekken. Ik doe het al jaren op deze manier, en ik denk dat beiden goed zijn, ik ben hier gewoon aan gewend, dat randje overhouden gaat gewoon vanzelf. Op de foto lijkt het trouwens meer dan een randje te zijn maar dat komt omdat de potjes ondersteboven staan en dan lijkt het doordat het smalle gedeelte dan gevuld is iets meer dan in het echt. Nu de potjes weer overeind staan zijn ze gevuld tot het randje waar de versmalling in het glas van het potje begint, dus 1 centimeter.
groetjes,
Diana

Simone 6 juli 2017 om 19:52

Mischien een tip knappende stengels repareer ik met klein stokje en ducktape dus spalken .groeit gewoon verder.
Ook hier een houthok met knoflook en een muisje dat snoept uit de vogelpindakaaspot.
Maar een slome dikke kat die niet omhoog kijkt alleen op kikkerjacht.
Groetjes Simone

Anne Vyncke 6 juli 2017 om 19:58

Dag Diana,

De zaadjes van Sophies Choice zijn nu mooie planten geworden. Ik ben er blij mee zo kan ik op de mindere hogere plaatsen in de tunnel ook tomaten laten groeien. Dank je wel!
Het is de eerste maal dat ik struiktomaten in de serre heb.
Bij alle tomaten dieven we , verwijderen we blad,…Bij deze planten hoeft dat niet.
Zijn de struiktomaten dan minder gevoelig voor de tomatenziekte?
Onze planten groeien weelderig. De bladeren raken elkaar, de vruchten hangen tegen de grond, als ik water geef moet ik goed kijken dat ik de bladeren niet nat maak. Ik kijk bezorgd of dat wel goed komt….?

Beste groet,

Anne

Diana 7 juli 2017 om 10:06

Hallo Anne,
Er is geen verschil tussen stamtomaten en struiktomaten, gevoeligheid voor phytophthora kan wel rasafhankelijk zijn maar dus niet afhankelijk van de plantvorm.
Je mag blad van de struiktomaten ook naar believen verwijderen hoor. En om de tomaten die op de grond liggen droog te houden kun je wat stro onder de planten leggen.
groetjes,
Diana

Ana Mariano 6 juli 2017 om 20:16

Hallo Diana,

Je zegt dat je de knolvenkel op de plaats van de knoflook gaat planten.
Knoflook en knolvenkel behoren bij wortelgewassen, is het dan mogelijk om ze na elkaar op dezelfde plaats te planten ?
Mijn eerste moestuin jaar loopt geweldig met dank aan jou site en blog. Mijn vraag is, nu dat de vakken van de sugarsnaps, de tuinbonen, sluitkolen etc leeg komen wat ik daar kan planten zonder de teelwisseling nadelig te beinvloeden ?
Ik hoop dat je mij kan adviseren.

Diana 7 juli 2017 om 09:40

Hallo Ana,
Knoflook en knolvenkel behoren beiden inderdaad tot de wortelgewassen maar ze zijn geen familie van elkaar, en uiteindelijk gaat het daarom.
Wat je nog na je hoofdteelt kunt planten hangt helemaal af van je had, wat je wilt, of de gewassen van je hoofdteelt gezond waren, etc.. Ik vrees dat niemand voor iemand anders een vruchtwisseling kan maken, en je kunt ook bedenken hoe belangrijk het allemaal is. Er zijn (wat mij betreft) 2 grote factoren: is het familie van elkaar (zoals de kroot familie is van snijbiet en prei familie is van knoflook), en hoe gezond de planten van de hoofdteelt waren (phytophthora in aardappelen geeft bijvoorbeeld dezelfde ziekte in tomaten). Denk bijvoorbeeld aan preivlieg, meeldauw, etc., dus plant geen groenten na elkaar die vatbaar zijn voor dezelfde ziekte en waarvan de hoofdteelt die ziekte al had.
groetjes, Diana

Ana Mariano 8 juli 2017 om 21:03

Hallo Diana,
Ik begrijp wel hoe ingewikkeld het is om voor iemand anders een vruchtwisselings plan te maken. In je voorstel voor een 12 vakken indeling geef je zelf ideeën, voor en na teelt. Daar houd ik mij ook aan op een paar uitzonderingen na. Ik ga zeker de 2 grote factoren die je noemt meenemen voor de uitzonderingen.
Bedankt nogmaals.

Groepjes,
Ana

Petra 7 juli 2017 om 10:39

Dag Diana,
Ik strooi ook voer voor vogels maar hoog op een plankje waarbij ik hoop dat ratten en muizen er niet bij kunnen. Want een muizenplaag is geen feestje! Ik heb in mijn kleine kasje dit jaar een feest vergeleken met het slakkendrama van vorig seizoen. Als iemand mij in 2016 had gezegd dat er bijna geen slakken zouden zijn in 2017 zou ik dat niet geloofd hebben ! Heerlijk als t’ allemaal lukt. Ik geniet van jouw blog, ik heb bewust geen facebook dus ik hoop dat ik de blog los kan blijven volgen! Heerlijk jouw recepjes. Hart groeten, petra

Simone 7 juli 2017 om 12:36

Hallo Petra ik moet je een illusie ontnemen , muizen klimmen heel hoog . Zie mijn reactie hierboven , ze snoepen uit de vogelpinda kaaspot die hoog hangt voor de vogels , net als de slakken die er ook een hapje van mee snaaien . Dat potje is dus een feest voor alle tuinbewoners!

Vr.gr Simone

Esther 7 juli 2017 om 19:10

Hallo Diana,
Ik was benieuwd wat je allemaal op die smeerkaasdoosjes had geschreven, maar bij vergroten blijft het onleesbaar. Moet natuurlijk nog een verrassing blijven. Ook bedankt voor de smeerkaas tip: zal ik mijn katten ook eens mee verwennen. Leuk hoor, al je foto’s.

Groetjes, Esther

Ann 8 juli 2017 om 14:03

Kijk eens op de tab ‘mijn planning’. Dan zie je al welke tomaten Diana gezaaid heeft. Tenzij het een verrassing moet blijven natuurlijk 😉

Marianne 8 juli 2017 om 11:12

leuk hoor.. al die foto’s!!

Margriet Stuivenberg 8 juli 2017 om 12:20

Hallo Diana,
Ik heb eer ouderwets genoten van jouw blog en ik vind de collage van het jam maken geweldig.
waar vind ik zo’n app.? lijkt me ideaal.
Ook mijn kleine tuintje bij huis groeit weelderig en ik geniet er dagelijks van.
ik heb vorige week nog knolvenkel gezaaid en hoop dat het nog wat word, ik zag in gardernersworld dat het begin juli nog gezaaid kon worden dus ik hoop op wat mooi weer.
Jij bedankt voor jouw werk aan de prachtige blog, ik hoop nog lang ervan te mogen genieten

Diana 9 juli 2017 om 09:19

Hallo Margriet,
Ik heb deze: https://www.microsoft.com/nl-nl/store/p/phototastic-collage/9wzdncrcwftb
Het is een gratis app, met de koopapp van 5 euro heb ik nu meer mogelijkheden en kan ik de foto’s in hoge resolutie plaatsen. Maar voor gewoon gebruik is de gratis versie helemaal prima hoor. Onder de info op de pagina van de link hierboven zie je gelijk nog een aantal opties voor andere apps die collages maken, zoals PicsArt Photostudio, PicPlay Post, etc.. Ik ben heel tevreden over Phototastic, heel makkelijk in gebruik, in een minuut een collage gemaakt.
groetjes,
Diana

Margriet Stuivenberg 17 juli 2017 om 07:14

Hartelijk dank Diana voor het doorgeven waar ik de app voor fotocollage kan vinden. Ik zal vanavond eens kijke of ik hem ook kan installeren . Ook hier ben ik al druk bezig met het verwerken van de groente, met name snij en slabonen, bosbessen vries ik in evenals de bramen, kruisbessenjam is klaar. Tomaten doen het erg goed maar staan in volle grond dus wat later rijp.
We eten nu volop van triomfo violetto een heerlijke paarse boon, ik vind hem lekkerder om jong te eten, goed in te vriezen en als je ze in bevroren toestand in kokend water gooit blijven ze heerlijk van structuur en smaak.
Dank je voor advies en ik wacht in spanning op jouw volgende blog

Ruud 8 juli 2017 om 14:59

Het is mogelijk met Google foto’s. Je kunt hier zelf aangeven welke collage je wilt maken maar Google doet het ook automatisch ( niet altijd tot mijn tevredenheid).

Roger 9 juli 2017 om 06:59

Goede morgen, Diana,
Ik kweek ook al vele jaren tomaten, eerst in een serre, maar de laatste jaren gewoon buiten, maar wel onder een afdak. Het is al een paar maal gebeurd dat ook de stengel gewoon door knakte, te laat vastgebonden of door weersomstandigheden, maar dan zet ik de plant weer recht en pak ik dat stevig in met papieren plakband. De plant groeit gewoon verder, niks aan de hand, denkt ze…

Diana 9 juli 2017 om 09:25

Hallo Roger,
Ik heb het zelf vorig jaar één keer gehad, per ongeluk de hoofdstam doorgeknipt toe die nog dunner was. Ik heb toen de snijvlakken heel voorzichtig weer op elkaar gezet en met een stukje ductape omwikkeld, uiteindelijk wordt iets vergelijkbaars gedaan als tomaten worden geënt. Niet ideaal bij volwassen en dragende tomaten maar de plant leefde hier wel gewoon verder, niet zo groot en gezond als haar zusje ernaast maar ik heb er nog tomaten van kunnen oogsten.
Dank voor de tip!
Diana

Niels 10 juli 2017 om 07:13

Hoi Diana,

Ik ben wel een beetje jaloers hoor! Je hebt gewoon al tomaatjes…. bij mij hangen ze gelukkig wel alleen zijn ze nog groen. Ik denk dat mijn cherrys wel gaan komen in de komende weken. Gelukkig heb ik dankzij jouw website al wel met succes bietjes, komkommers, courgettes, ijssla, lente ui en ontzettend veel bonen kunnen oogsten.
Dit is mijn eerste jaar dat ik een moestuin heb en had niet verwacht dat het zo goed zou gaan.

Groetjes

Diana 11 juli 2017 om 08:28

Hallo Niels,
Leuk dat bijna alle groenten die je hebt gezaaid al lukken!!
En die tomaatjes komen wel, het is nog geen half juli, in de buitenteelt is het heel normaal om pas vanaf half juli tomaatjes te oogsten hoor. Vroeg zaaien, vroege rassen en een mooie zomer helpen om de oogst iets te vervroegen.
Veel succes met alle oogst!
Diana

Bea Weymiens 10 juli 2017 om 08:25

Dag Diana en collega’s, ik ben nu een 4-tal jaren aan het moestuinieren en heb een vraag over de Tomatillo. De afgelopen 2 jaar heb ik deze gezaaid (binnen), mooie plantjes na 15 mei buiten gezet onder een afdakje, samen met de buiten tomaten. Groeit in eerste instantie prima, mooie grote plant met veel bloemetjes. Maar helaas, dan houdt het op ! Blad wordt geel, er ontstaat 1 enkel ‘lampionnetje’ maar ik zie de plant geleidelijk aan afsterven. Dit jaar dus hetzelfde als vorig jaar. Wat gaat er mis en wat kan ik doen om dit volgend jaar te voorkomen ? Dank alvast voor jullie reacties ! Groet, Bea

Diana 11 juli 2017 om 08:33

Hallo Bea,
Ik heb eens tomatillo geteeld in de kas, grote planten maar 0 vruchten, ik heb er op haar eigen pagina over geschreven: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomatillo/. Je kunt daar gelijk nog wat meer informatie vinden over bemesting, verzorging, etc.. Misschien kun je zo bedenken wat er mis is met je planten, want dat is lastig voor andere mensen om te bepalen (aangezien we niet weten in welke grond je planten staan, welke voeding, vocht, etc..
Succes ermee!
Diana

Mario 11 juli 2017 om 22:45

Mijn snijbonen zijn allemaal krom en de bladeren zijn bobbelig en voelen droog aan. Ze zijn ook veel donkerder dan de bladeren van de andere bonen die ik heb staan (Fryske waldbeantsjes en bruine bonen).

Groeien doen ze wel, er komen ook veel bonen aan. Maar ik ben wel benieuwd wat er aan de hand is

Ann 12 juli 2017 om 12:12

Je kan je vraag (met foto’s) een keer stellen op het moestuinforum. Daar zitten vast mensen die weten wat er aan aandacht hand is met je bonen.

til 12 juli 2017 om 19:58

Hallotjes,
zoals gewoonlijk weer heerlijk om te lezen en te kijken…. Ik vroeg me af aangezien je het heb over de zadenlijst en als ik het goed begreep tevens je laatste wanneer komt die online?

Mvg

Ria 13 juli 2017 om 08:16

Diana’s zadenlijst komt altijd in het najaar, dus de laatste (snik!) zal ook wel weer eind oktober of zoiets verschijnen.
Dus nog even geduld.

til 26 juli 2017 om 16:42

dank je wel voor de info….


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties