Teleurgesteld

Ruud zei het nog: “Doe dat nou ‘niehiet’, het is pas net oktober, wacht nou nog een paar weken”. Maar ik keek al een week of twee ongeduldig naar de zak waar een zoete aardappelplant in stond. Ik vond dat ik wel genoeg geduld had gehad. In februari heb ik zoete aardappelen gestekt en in maart opgepot. In mei heb ik de stek in de zak geplant en 5 maanden lang heb ik het 2 keer per week water gegeven, gevoed, verzorgd, het blad voorzichtig zo gedrapeerd dat ik er niet op zou trappen, het plastic van de zak weer teruggevouwen na het water geven (zodat het in de zak lekker warm bleef en het vocht niet zou verdampen.

Ik had er echt heel goed over nagedacht, een zak mix voor de moestuinbak gebruikt. Want daar zit voeding voor een paar maanden in. Ik heb geen extra stikstofrijke voeding toegediend (want dat geeft veel blad maar weinig knol), maar wel 2 keer wat kali (voor de ontwikkeling van de aardappelen, in juni en in augustus). In de mix zit een losse grond en ook wat vermiculiet; beide handig want dan kunnen de grote zoete aardappelen makkelijk in de losse grond groeien, en het vermiculiet zorgt ervoor dat vocht wat beter wordt vastgehouden. De zak houdt alles bij elkaar, het plastic zorgt misschien nog voor wat extra opwarming en de zak is diep genoeg om flink wat knollen verticaal in te laten groeien. Veel liefde en aandacht dus.

In de eerste maanden vouwde ik de zak na het watergeven dicht en zette het vast met 2 knijpers zodat de grond zo lang mogelijk vochtig bleef en de inhoud van de zak een lekker nestje voor de zoete aardappel was

En nu is het oktober. Het wordt tijd dat ik eens een zak open maak; wat zouden die 5 maanden zorg en toewijding (ook tijdens hittegolf en slecht weer) hebben opgeleverd? Welke zak kies ik om open te maken (want er staan er in totaal zes). Ik kies deze, een zak met voldoende en gezond blad; die moet toch een leuke opbrengst geven. Dus ik roep Ruud om te helpen om de grote/zware 45-liter zak op te tillen en op een stukje kale grond plat neer te leggen.

Heel voorzichtig snijd ik de zak in de lengte open (stel dat de zoete aardappel(en) dicht tegen het plastic van de zak groeien).

“Wacht even”, zeg ik nog tegen Ruud, “Ik haal mijn fototoestel even, misschien leuk voor mijn blog”. Nou, ik hoefde in ieder geval niet bang te zijn dat ik zoete aardappelen zou beschadigen bij het opensnijden van de zak. Ik woel, en ik woel… en ik woel…. en woel. En dit is wat ik uiteindelijk vind:

Ruud schiet in de lach. Het is me niet helemaal duidelijk of dat nou om de mini-oogst van 3 zoete aardappeltjes van 15 centimeter lang en 2,5 centimeter breed ging of om mijn beteuterde gezicht, ik sluit dat laatste niet uit. Maar Ruud zegt zelf wel ook gelijk dat als ik meer geduld en zelfbeheersing had gehad en nog 3 weken had gewacht, we heus niet ineens kilo’s zoete aardappelen in de zak hadden gevonden. Nou ja, dat is dan een troost.

Nog 5 zakken te gaan (en 3 speciekuipen en 3 planten in de volle grond). Ik hoop maar dat ik de volgende keer dat ik over zoete aardappelen schrijf het blog kan beginnen met ‘Blij’ of ‘Opgelucht’ in plaats van ‘Teleurgesteld’.

En de 3 pieterpeuterige zoete aardappeltjes die ik uiteindelijk mee naar huis nam? Die zijn letterlijk en figuurlijk verdwenen in een vegetarische curry, samen met onder andere een paar worteltjes en de laatste boontjes die we konden oogsten (bijzonder, het is tenslotte al oktober!). Gelukkig zijn er nog genoeg andere groenten te oogsten. En ik hou (min of meer) hoop voor de andere zoete aardappelen die ik nog kan oogsten :-). Die laat ik nog even zitten, niet omdat ik denk dat ze nog flink zullen groeien. Maar omdat dit nu mijn eerste prioriteit is:

Ik ben druk met het in de kas zaaien van veldsla, pluksla, radijs, winterrammenas, kervel, spinazie, winterpostelein, etc., en het daar ook uitplanten van zaailingen van snijbiet, knolvenkel, mosterdblad, weeuwenteelt bloemkool en savooikool, wintersla, rucola, koolrabi, etc.. Met repen gronddoek ertussen om de warmte (en vocht) zo lang mogelijk in de grond vast te houden. Dat is heerlijk om te doen, lekker droog en beschut tegen regen en windkracht 6 in de kas zaaien en planten voor de winter- en voorjaarsteelt!

24 reacties op Teleurgesteld

Marijke 4 oktober 2020 om 11:04

Dat is balen na al de goede zorg, je hebt er nog een aantal. Ik heb een grote wasteil staan.
Maar daar wacht ik nog mee. In de kas ziet het er goed uit. Heel veel dank voor al de informatie en mooie foto’s. Geniet ervan. Groet, Marijke

Ria 4 oktober 2020 om 11:29

Och arme Diana, dat is even schrikken (en slikken).
Ik heb zoete aardappels op een zonnig plekje in de volle grond. Net als jij ben ik heel nieuwsgierig wat ik in de grond zal aantreffen, maar nu ik je verhaal lees, zal ik nog maar een tijdje wachten.
De yacon heb ik in een grote kuip staan, ook daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Ook nog maar even geduld hebben.

Groetjes, Ria

Ruud & Diana 5 oktober 2020 om 16:12

Hallo Ria,
Ja, ik ga de rest ook nog laten staan, maar ik vrees een beetje voor een slechte oogst. Ach, aan de andere kant; de tuin staat nog propvol met allerlei soorten kool en pluksla, groenlof en pompoenen, bietjes en worteltjes, snijbiet en pastinaken. In het ergste geval was het niet meer dan een leuk experiment maar wij vinden zoete aardappelen wel heel lekker dus een leuke opbrengst is wel vvan harte welkom. Ik ga de yacon (ik heb haar ook in een (specie)kuip staan) ook zeker nog een maand laten staan, mits het weer het uiteraard toelaat.
Ik ben benieuwd hoe jouw oogst van zoete aardappel en yacon uiteindelijk wordt!
groetjes,
Diana

Simone Brus 4 oktober 2020 om 13:05

Och wat jammer van deze plant, gelukkig heb je nog een paar planten over.
Zoete aardappel gaat net als Yacon laat knollen maken dit heeft met het kortere dag licht te doen meestal na 20 september. Dus grote kans dat de rest van de planten toch een mooie oogst geeft.
Zelf laat ik alles staan tot voor de eerste nacht vorst ook al is deze pas in december.

Ruud & Diana 5 oktober 2020 om 16:23

Hallo Simone,
Dankjewel voor de tip!
Ik oogstte de zoete aardappelen van onderstaande foto op 7 oktober 2019. Dat was eigenlijk best een aardige opbrengst van 2 planten en al. Dat wat ik nu kon oogsten zorgt ervoor dat ik mijn hooggespannen verwachtingen wel alvast een beetje naar beneden bij stel :-). Maar ik ga in ieder geval wel nog tot in november wachten voor ik de rest ga oogsten (afhankelijk van het weer, gelukkig staan ze hier in zakken, potten en een verhoogde bak want in de tuin is het zo nat dat eenden er kunnen zwemmen).
groetjes,
Diana
Zoete aardappelen oogst 2019

Carine p 4 oktober 2020 om 14:21

Dag Diana,
Helaas geduld….. is soms nodig. Misschien goed om weten dat de zoete aardappel slechts vanaf september beginnen te vergroten, of dit nu in zak, pot of volle grond is. Geef ze zo lang mogelijk de tijd, afhankelijk van de weersomstandigheden. In zware kleigrond met veel regen heb je veel meer kans op het rotten van de vruchten, zoniet zou ik wachten tot ze vries temperaturen geven. Groetjes carine

Lies 4 oktober 2020 om 20:48

Ocharme, Diana…
Lie(f)s.

Richard 4 oktober 2020 om 21:00

Hallo Diana,

Ik heb vandaag ook de zoete aardappels geoogst omdat ik te maken heb met ratten die eraan knabbelen en ik zie dat we de komende tijd veel regen en kou krijgen. Ik ben bang dat de zoete aardappels dan toch niet meer veel zullen groeien. Ik was verrast. Ik had 2 rassen, witte van ecohoeve en beauregard improved. De wve had veel meer opbrengst en flinke knollen dan bi. De bi was kleiner en heeft duidelijk meer warmte nodig. De wve smaakt ook stukken zoeter en heeft meer aroma, direct na oogst al. Ik had beide rassen in de volle grond en elks onder zwarte folie en zonder folie. De wve deed het behoorlijk beter zonder folie, en de bi deed het wat beter met folie. Ik denk dat water er echt voor zorgt dat de knollen dik worden en daarom de wve zonder folie de beste opbrengst gaf.

Groet, Richard

Ruud & Diana 5 oktober 2020 om 16:31

Hallo Richard,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Ik was zo teleurgesteld in deze dat ik eigenlijk ben vergeten om op het kaartje te kijken, dat ligt nog ergens in de tuin :-). Ik heb de Witte van de Ecohoeve ook en ben benieuwd wat de opbrengst daar eventueel van gaat zijn. De Beauregard heb ik niet, wel de Tainung, Marjoke en nog 2 rassen. Ik ben benieuwd wat hier de verschillende gaan zijn in opbrengst in zak/grond/pot en in ras. Maar ik heb in ieder geval besloten om nog een maand te wachten met het oogsten van de andere zoete aardappelen.
groetjes,
Diana

Wim Leppers 5 oktober 2020 om 08:48

Geduld is een schone zaak en het schept de mensdom veel vermaak.

Net als in het vroege voorjaar te vroeg willen beginnen, zijn er nu eenmaal zaken die in de natuur die zich niet laten dwingen 🙂

Sven 5 oktober 2020 om 10:23

Dat hoort helaas ook bij de moestuin, veelal grote successen maar soms ook ontnuchtering.
Laten we het zien als meer wijsheid voor het volgende seizoen.

Zie ik het goed dat je ook nog jonge venkel in de kas hebt staan?

Ruud & Diana 5 oktober 2020 om 16:34

Hallo Sven,
Ja, dat heb ik vorig jaar eens geprobeerd, half augustus gezaaid, eind september in de kas uitgeplant en zo hebben de planten de winter overleefd, groeiden heel langzaam maar wel gestaag door. En dit was de oogst op 27 februari 2020 (foto onder deze reactie). Een beetje dun en niet mooi bol maar net zo lekker. Daar moet ik natuurlijk wel bij zeggen dat het een heel zachte winter was. Maar zo leuk (en lekker) dat ik het dit jaar toch ook maar weer heb geprobeerd, vorige maand gezaaid, vorige week uitgeplant in de kas.
groetjes,
Diana
Knolvenkel februari kas

Gerdien 5 oktober 2020 om 12:36

Wat jammer voor je Diana! Ik was juist zo blij met mijn eerste keer oogst – 665 g uit een 10 liter bak. De andere 2 potten laat ik nog even staan.
Ik heb zo goed mogelijk jouw instructies in je blog gevolgd, daar lag het dus zeker niet aan 😉
Zo zie je maar, moestuinieren kan heel onvoorspelbaar zijn….
Groetjes
Gerdien

Adrie Couwenberg 6 oktober 2020 om 19:59

Hallo Diana , vanaf het begin van het jaar de zoete aardappel gevolgd , hier in Brabant ( zand grond) heb ik dit jaar voor het eerst 20 stekken van vanderWal geplant .
Op 1 ná allemaal goed aangeslagen, geplant in zwarte plastic .
Gewas is heel erg hard gegroeid, heel veel blad , ook hier staat ook iedereen te popelen om te oogsten
Ik heb nog wat geduld met oogsten , het blad begint wel hard af te sterven ..
Deel de opbrengst bij gelegenheid wel

Groet Adrie

Saskia B 7 oktober 2020 om 14:56

Hi hi Diana, je schrijft het erg vermakelijk moet ik zeggen. Die Ruud heeft soms toch wel erg gelijk hé ?
Nou heb je er in ieder geval mij mee laten glimlachen…..

Anne Vyncke 9 oktober 2020 om 08:19

Dag Diana,

Ik dacht dat ik veel te laat was om nu nog dingen in de serre te zaaien…
Ben blij te lezen dat er nog veel mogelijk is.
En tot wanneer kan het nog?
Winterrammenas is dan voor oogst in de lente?
Een goed weekend,

Anne

Ruud & Diana 9 oktober 2020 om 09:35

Hallo Anne,
Ik durf het niet te zeggen, dit is het eerste jaar dat ik rammenas in de kas heb gezaaid (ik meen in de 2e week van september. Het is dus een probeersel en ik ben zelf ook benieuwd of ze dan in of na de winter geoogst kan worden. Voor nu zijn de plantjes nog klein, ik ga steeds meer denken dat het nog wel een paar maanden gaat duren, maar ik zal het in ieder geval in een blog laten weten wanneer ik er van kan oogsten.
Je kunt inderdaad nog in de kas zaaien, maar wacht niet te lang meer want het is al weer bijna half oktober en de zaden kiemen nu vaak doordat de grond nog warm genoeg is, dat houdt volgende maand (afhankelijk van het weer) op. Kijk vooral ook eens naar de blogs die ik in de categorie Winterkas heb geschreven, daar zie je flink wat foto’s en vind je voorbeelden van wat er gezaaid kan worden.
Ik zal er binnenkort ook eens een blog aan wijden (maar ik kom op dit moment tijd te tekort en een hele week slecht weer zorgt ervoor dat ik vandaag zelf ook in de kas nodig nog van alles zaaien en zaailingen uitplanten).
groetjes,
Diana

Brigitte 9 oktober 2020 om 22:48

hoi Diana
wat een teleurstelling.. jammer !Ik heb ze in de volle grond staan en vorige week voor het eerst geoogst. Ik was ook erg nieuwsgierig…en bang dat ik te vroeg was…Gigantisch ! Veel meer dan vorige jaren toen ik ze zorgvuldig in een grote ring met stro had geplant… Dus eigenlijk helemaal niet extra goed voor gezorgd…

Ruud & Diana 10 oktober 2020 om 09:15

Hallo Brigitte,
Goed om te horen! Ik wacht nog heel even en ga dan eens een speciekuip leeg maken. En naast de zakken heb ik ze ook nog in de volle grond staan (in een verhoogde bak).
Ik ben benieuwd of ik hier uiteindelijk ook nog een leuk oogst krijg van 1 of meerdere van de planten.
groetjes,
Diana

Coby Bevelander 10 oktober 2020 om 08:24

Hoi Diana,
Jammer Diana. Hier zet ik de zoete aardappelen al een paar jaar op een heuveltje, antiworteldoek erover heen , gat erin voor het loof en gaan. Ze staan in de volle (klei)grond en mijn ervaring is, dat ze veel water nodig hebben ( naast een warme zomer) . 4 zoete aardappelen geeft een dusdanige opbrengst dat we er veel kunnen weggeven.
Groetjes Coby

Ann 10 oktober 2020 om 14:00

Dag Diana.

Hier in Tenerife laten we de zoete aardappelen negen maanden in de grond. Hebben hier natuurlijk geen last van vriesweer. Groetjes. Ann

Marianne 10 oktober 2020 om 14:15

Hallo Diana, voorheen al eens gemaild en lage(lees bijna geen ) opbrengst in mijn groentetuin. Ik heb toen mijn pompoenen besproken met jou, wel mannelijke,nagenoeg geen vrouwelijke bloemen. Dit zou geen probleem zijn volgens jou. Geduld. Maar wilde toch even zeggen dst ik over mijn hele groentetuin een net heb gespannen, zou dit het probleem kunnen zijn…minder opbrengst , veel blad geen vruchten, betreft nagenoeg alles wat ik gezaaid en geplant heb..

Ruud & Diana 10 oktober 2020 om 16:14

Hallo Marianne,
Wat jammer! Het is echt zo dat komkommers, meloenen, courgettes en pompoenen eerst een aantal mannelijke bloemen maken en dan pas vrouwelijke (wanneer de planten groot genoeg zijn om vruchten = kinderen te dragen). Als een net fijnmazig is kunnen vruchten slechter bevrucht worden, omdat de bloemen minder kunnen worden bezocht door bijen en hommels. Maar dan moet je dus wel eerst bloemen hebben gehad. Veel blad en weinig vruchten kan ook duiden op een te stikstofrijke bemesting (en te weinig kali). Ik ken natuurlijk je omstandigheden niet, grondsoort, standplaats, rassen, welke voeding heb je gegeven en wanneer, voldoende vocht in deze droge zomer, etc., etc., maar ik hoop dat je hier iets aan hebt.
groetjes,
Diana

John Van der jagt 10 oktober 2020 om 17:15

Ik heb de zoete aardappel in een hoekje van de kas staan. Het blad ziet er nog redelijk goed uit en ik laat ze staan op jouw advies Diana. Ben wel benieuwd, want ik heb de stekjes getrokken van een biologische zoete aardappel uit de winkel.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties