Over citroengras en de website

Ik plaatste gisteren een foto van mooie, gekochte citroengrasstengels op instagram en facebook. Met de opmerking dat ik die zou gaan stekken en dat ik hier zou beschrijven hoe je dat zou kunnen doen.

Mijn website wordt te groot. Of ik word oud. Of een beetje van allebei. Want ik was volledig vergeten dat ik al een pagina over citroengras (sereh) had geschreven. Bij het terugvinden en lezen van die pagina blijkt het ook niet eens zo’n oude/slechte pagina te zijn. Ik moet wel wat aanpassen, het allemaal wat ruimer zetten, nieuwe foto’s plaatsen, typefouten eruit halen, een paar zinnen veranderen. Maar het is iets wat ik zeker in een paar uur kan doen. En dus ga ik dat vandaag nog doen.

Maar dus eerst wat meer over de serehstengels die ik kocht:

 

Waar je de stengels koopt maakt niet zo veel uit; het gaat om de kwaliteit. Het is hetzelfde idee als met tomaten stekken en bloemen plukken voor in een vaas, etc.; zodra ze wordt afgesneden gaat ze dood. Een citroengrasstengel kan nog een tijdje blijven leven omdat ze vocht en voeding in het onderste gedeelte van de stengel heeft opgeslagen. Dus de gezondheid van de plant ten tijde van het afsnijden is belangrijk. En nog belangrijker is wanneer ze is afgesneden; ze wordt zwakker naarmate de tijd vordert want ze verbruikt dan de energie die ze in zich heeft. Eigenlijk is het allemaal heel logisch.

De stengels die ik kocht zijn duidelijk nog niet heel lang van de plant gesneden. Ik kocht de stengels bij de Vietnamese toko; de kans op meer verkoop van deze stengels en dus verse aanvoer is in Aziatische winkels het grootst. Maar het zegt zeker niet alles, kijk gewoon naar de stengels:

 

In dit geval is het blad nog mooi groen en fris. Als het blad geel en droog is is de stengel al ouder en heeft het stekken minder kans op een goede afloop.

Ook heel belangrijk: de onderkant:

 

Elke citroengrasstengel heeft aan de onderkant een stukje van de wortel waar ze vanaf is gesneden. Ik heb een zwart pijltje erbij gezet zodat je kunt zien dat het echt iets onder de stengel is. Ik zoek stengels waarbij dat stukje onder de stengel zo dik mogelijk is. Want ik ga er nog een randje vanaf snijden:

 

Bij de 2 rechter serehstengels zie je dat ik een zo dun mogelijk plakje van de onderkant heb afgesneden, de 2 linker serehstengels moet ik nog doen. Je ziet bij die linkerstengels dat de onderkant verdroogt en bruin wordt, een beetje zoals een wond een korstje maakt. Rechts heb ik dat bruine gedeelte met een scherp mesjes in een plakje van hooguit 1 tot 3 millimeter afgesneden, tot waar het bruine en verdorde ophoudt. Er is nog genoeg van het gedeelte onder de stengel over om te stekken.

Nog een foto:

 

Dit is een oude foto (ik hoop over een paar weken nieuwe foto’s van de nieuwe stengels te kunnen maken 🙂 ). Maar je kunt op deze foto een klein beetje zien hoe de stengels uit willen lopen: net boven het plakje dat is afgesneden worden de eerste worteltjes gemaakt.

En de rest? Eigenlijk is dit alles (voor nu dan). Eerst wortelen, dan oppotten, en dat zal ik in een later blog laten zien. En dan blijven de planten tot mei in huis, want ze is een tropisch gewas en kan echt geen enkele graad vorst verdragen. En wat er dan gaat gebeuren zal ik later zeker ook nog laten zien. Maar je kunt daar u al, tot mijn eigen verbazing en geluk, dus meer over lezen op de pagina met informatie over de teelt van citroengras (en ik ga direct na dit blog beginnen met het nakijken en aanpassen van die pagina).

Zo staan de serehstengels er hier nu bij:

 

Lekker warm in de huiskamer. Omdat oud water bacteriën en schimmels gaan bevatten ververs ik  om de dag het water. En nu wachten we op de eerste worteltjes.

Ik ga dit jaar zelf geen zoete aardappels telen (want ik heb Ruud beloofd om te minderen met potten en er staan boven al weer 7 Brugmansia’s te overwinteren, het zijn lastige keuzes 🙂 ). Maar mocht je eens zoete aardappelen willen telen, dan is dit ook een mooie tijd om ze te stekken. Ik heb er een pagina over geschreven. Daarvan is de informatie al wel wat verouderd maar zeker nog bruikbaar voor het eerste gedeelte van de teelt: Zoete aardappel

En dan zijn er wat dingen die ik graag wil melden. Allereerst iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve en leuke reacties in mijn blog, op facebook en instagram! Het lukt me helaas niet meer om elke reactie te beantwoorden maar ik lees ze allemaal en ben er erg blij mee!

En nu er een aantal koude dagen komen heb ik wat meer tijd voor de website. Ik heb ondertussen de pagina over de teelt van peterselie aangepast: Peterselie

En ik ga dus vandaag de pagina over citroengras aanpassen. En ik was al begonnen met het aanpassen van de pagina over de aanschaf van een kas. Die pagina is nog niet klaar, je ziet ergens halverwege ……….. hier gebleven……….. Dat is voor mezelf, dan weet ik waar ik dus ben gebleven 🙂

En verder heb ik nog wat verzoeken gehad van mensen: voor het aanpassen van de pagina over het gebruik van een kas, nieuwe pagina’s, over gereedschap voor de tuin, over palmkool, en brave hendrik. Alle suggesties voor aanpassingen van oude pagina’s en nieuwe pagina’s zijn welkom!! Ik schrijf ze allemaal in een schriftje en ga er de komende tijd mee aan de slag. Tot het buiten minder koud wordt, want dan is er weer genoeg in de tuin te doen. Voor nu is dit prima: vorst is goed voor de grond, en voor het bevriezen van eventuele schadelijke organismen. En de zaaisels in de kas zullen er niet van schrikken, de zaden kiemen alleen nu niet maar pas na de kou.

Vandaar dat dit ook mijn enige blog is deze week; ik ga aan de slag met de genoemde pagina’s.

Het zou wel kunnen dat ik nog een klein blogje schrijf wanneer ik iets nieuws te melden heb over de zaaiagenda, en die kans is vrij groot. Want Laura is bij de drukker geweest; het drukken is klaar en de agenda wordt op een andere locatie in elkaar gezet. Het schiet dus op!!

Laura heeft de boekenleggers al mee naar huis kunnen nemen:

 

En zij is in elke boekenlegger/legenda een metalen ringetje aan het ponsen zodat die met een touwtje aan de agenda kan worden vastgemaakt. En zij heeft alle losse componenten  gezien van de agenda zoals die gaat worden; met zwarte ringband, een matte laminaatlaag tegen vocht en vuil, de dikkere kaft, etc.. Laura is erg enthousiast, zegt dat het prachtig wordt!! En ik geloof haar natuurlijk direct. Maar ik wil het ook zien, ik ben ongeduldig, alsof ik 4 jaar oud ben en nog 7 nachtjes moet slapen voor ik jarig ben.

Voor wie het allemaal heeft gemist (dat kan bijna niet want ik heb er toch behoorlijk wat van laten zien en over geschreven 🙂 ) verwijs ik nog even naar de pagina waar je kunt lezen hoe de agenda tot stand kwam: Zaaiagenda voor de moestuin.

En de eerste oplage is boven verwachting dus al uitverkocht (nog voor ze is geleverd). Maar de tweede druk is besteld en kan worden besteld in de webshop van Laura, zie op haar website:

En dan nog even de link naar Discutafel waar je vanaf 17 januari een interview met Laura kunt beluisteren over de totstandkoming van de zaaiagenda.

En tot slot nog 1 foto. Het is januari, en het gaat vriezen. Tegelijkertijd worden de dagen als iets langer licht, bijna onopgemerkt komen er elke dag een paar minuutjes bij en doen we op een heldere dag pas rond 17.15 uur de eerste lamp aan. En dus zoek ik naar de lente. Maar niet in de tuin, want daar wordt het te koud. Dan maar binnenshuis. Ik ga me beheersen met het zaaien van paprika’s en pepers en aubergines (maar hoe lang nog is de grote vraag, ik probeer het tot de laatste week van januari vol te houden). Voor nu geniet ik van de bloemen en de geur van de narcissen die ik kocht en die in huis in een pot bloeien:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thérèse Zwaard

Ja, ik ben gisteren ook net thuisgekomen met een paar stengels voor de kweek, geattendeerd door de aanbieding van citroengras bij de Lidl…. Een paar jaar geleden voor het eerst gedaan en toen lukte het heel goed. Leuk synchroon weer met jou! Groet, Thérèse

Carine

Dit moet lukken dat je net over citroengras schrijft. Ik heb net citroengraszaad gekocht. Heb dit nog nooit geprobeerd, dus ik ben benieuwd. Heeft iemand hier ervaring mee? Ook heb ik een aantal zoete aardappelen gekocht, dit jaar ga ik beide methoden uitproberen. Gewoon in stukken snijden en in potten steken (in huis) en in vaasjes zoals je bijna overal beschreven vindt. Ga het verschil in opbrengst uitproberen. In stukken gesneden had ik in november 3 kilo van 1 zoete aardappel in 3 stukken gsneden.
Vele tuingroeten
Carine P

Dirk Piqueur

Zaai al 2 jaar zelf citroengras. Vooral vorige zomer is dit zeer goed gelukt. Dank zij de warme zomer groeide het citroengras stevig uit met mooie stengels als gevolg.
Dirk

Ria

Hallo Diana,
Heel toevallig heb ik dit jaar voor het eerst zaadjes van citroengras gekocht. Niet zo duur, bij Zaden en Zo 25 zaden voor € 0,75, dus best te doen om eens te proberen. Toen zag ik bij Lidl de stengels citroengras en die heb ik ook gekocht. Dus ik ga dit jaar beide methodes proberen. Ik houd je op de hoogte.

Groetjes,
Ria

Ria

Ik ben niet zo goed in fotograferen als jij, maar ik ga het proberen.

Ria

Carine

Bedankt voor de reacties. Citroengrasstengels kan ik hier niet vinden, vandaar dat ik zaad gekocht heb (weliswaar via internet in NL). Naargelang de reactie van Dirk moet mij dit wel lukken, ik zal het in de serre (koude kast) planten rond mei. Eerst nu even zaaien. Ook ga ik de gember proberen, ook nieuw voor mij.
Oh, en de eerste aubergines komen hier al uit. T’is alsof een kind een snoepje krijgt. Of echte lekkere hollandse drop waar ik verzot op ben. :-))
Veel tuingroeten
Carine p

Yvonne

Zoete aardappel is heel populair aan het worden. Ik vind het een heerlijke groente! Ik heb nog een tip om de zoete aardappels wortels te laten schieten… Voorzaaivermuciliet! Superhandig. Geen gebalanceer boven een glaasje en geen gaatjes in de vrucht door de prikker… je hoeft zelfs geen water te verschonen. Gewoon hop in vochtige vermuciliet en vergeten… na een paar weken trok ik er vorig jaar een aardappel met een flinke wortelkluit uit. Dus hup allemaal aan de zoete aardappel!@ Ruud: mag Diana er ééntje doen? Gewoon één potje met zoete aardappel. Ze gaat er vast iets heeeerlijks van maken speciaal voor jou!

Ann

Ruud, lees je dat, in een KUIP. Niet in een pot. Potten zal ze wel minderen.

Jenneke

Wat een leuk idee. Ik heb zelf ook goede ervaringen met vermiculiet en prachtige wortelkluiten, maar nog nooit een zoete aardappel geprobeerd. Mijn vraag is wanneer je daarmee begint. Alvast bedankt.

Arjen Schouten

Na veel onderzoek ook via jouw site opnieuw, na verhuizing een tuinkasje gekocht. Ik wil graag even wijzen op tuinkassenwinkel.nl die staat niet in het rijtje maar is de moeite waard om tot een goed vergelijk te kunnen komen

Kim

Hoi Diana (en lezers van deze geweldige website),

Ik heb een vraag, niet gerelateerd aan bovenstaande blog.

Ik zit een beetje te puzzelen waar ik wat zal zetten komend jaar, dit wordt ons tweede moestuin jaar. Punt is de stand van de zon en schaduwwerking. Houden jullie daar uberhaupt rekening mee? Bijvoorbeeld: ik wil graag bonen (aan staken) en mais planten, dit wordt allemaal nogal hoog. Als ik dat aan de zuidkant van de tuin zet, dan werpt het (naar ik aanneem) een schaduw over een deel van de tuin. Moet ik daar dan rekening mee houden met de planten die ik in dat schaduw deel zet (en welke soorten moet ik dan aan denken), of kan ik alles in die schaduw zetten?

Groetjes, Kim.

Henk.D

Dag Diana enRuud. Met belangstelling lees ik steeds weer jullie bericht of blog. Ik geloof dat het zo heet. Ben namelijk geen computer nerd op mijn leeftijd. Affijn mijn vrouw en ik hebben een kleine kas van 3bij 4meter. De vraag is moet er ieder jaar nieuwe grond erin en eruit in verband met tomaten endergelukke
.en mag dat danook grond van buiten zijn.groetjes Henk. P.s.vergeef mij eventuele foutjes. Iets met dikke vingers.

Do Overtoom

Voor de oosterse keuken is de sereh perfect gelukt, staat te seinen in mijn (Portugese) tuin, nu ben ik bezig met limoenbomen struik, ik kan daar niets op deze site van vinden, klopt dat?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties