Koud

Twee koude weken – dat is goed voor de tuin, en goed om zelf even bij te komen van de afgelopen drukke weken (en maanden). En goed voor de website, want dan heb ik tijd om te schrijven.

Ik heb in de afgelopen dagen 1 pagina bijgewerkt en 2 nieuwe pagina’s gemaakt:

Omdat de teelt van deze 3 soorten wel wat op elkaar lijkt heb ik maar gelijk alle drie de pagina’s aangepast/gemaakt. Nu weer verder op de pagina over de aanschaf van een kas, want daar was ik eigenlijk mee bezig.

En nu ik hier aan het schrijven ben moet ik uiteraard regelmatig even snuffelen in mijn fotomap, op zoek naar plaatjes die ik kan gebruiken voor de website. En toen kwam ik deze foto tegen:

Niet schrikken hoor, dit is een foto van vorig jaar.

Met de datum 25 januari 2018. Huh?!?! “Dan ben ik dit jaar al te laat!!”, roep ik tegen Ruud. Maar Ruud antwoordt dat ik dit jaar niet te laat ben maar dat ik vorig jaar gewoon veel te vroeg was. “En dit jaar ongetwijfeld ook”, sneert hij er nog achteraan.

Zucht, tegen zoveel logica kan ik niet op. Maar ondanks de kou buiten word ik van binnen zelf een beetje warm. Ik kan alvast voorbereidingen gaan treffen. Ik kan het slaapkamertje waar elk jaar de zaaisels mogen staan op gaan ruimen. Want daar staan nu nog wat laatste bakjes met in de herfst geoogste zaden, Brugmansia-stekken. En ik geef het toe; ook een hoop rommel.

Het is een klein kamertje met een raam op het zuidwesten. En niet op de foto te zien maar de kachelpijp loopt door dit kamertje heen. Licht, zon en warm; en dus heb ik dit kamertje al weer bijna 10 jaar geleden geconfisceerd. In de lente voor het kiemen en opkweken van zaden en zaailingen. En in de zomer en herfst voor het fermenteren van tomatenzaden en het drogen van zaden.

Ik ruim wat op, de Brugmansia’s gaan naar een andere kamer (want als ik eenmaal ga zaaien wil ik dit kamertje zo schoon mogelijk houden, ik wil er geen enkel vliegje, eitje, schimmeltje, afgevallen blaadje of wat dan ook tegen komen).

En ik bedenk ineens; ik ga op 24 januari zaaien. Want dat is een belangrijke dag, de dag dat officieel de zaaiagenda voor de moestuin uitkomt. Het is vanaf nu mijn geluksdag, voortaan is 24 januari de dag dat ik pepers, paprika’s en aubergines zaai. Een mooie dag, in alle opzichten!

Ik ga verder met de voorbereidingen, labels knippen en alvast schrijven, en ik controleer nog één keer de planning. En jawel, natuurlijk ruil ik nog 2 soorten om. Keuzestress, want er is zoveel leuks om uit te kiezen!

Maar ook dat is nu klaar. Ik moet deze week nog even zilverzand kopen, als bodembedekking in de propagator. En dan kan ik de propagator ook alvast installeren. Als ik op donderdag 24 januari ga zaaien wil ik de propagator al aan zetten wanneer ik ‘s ochtends uit bed kom, om alvast op te warmen.

En nu? Ik had in mijn vorige blog gemeld dat ik dit jaar wel citroengras ga telen maar dat ik echt geen plaats heb voor zoete aardappelen in pot en die dus zeker oversla. Tot ik de reactie van Yvonne op mijn vorige blog las. Ze schreef dat zoete aardappelen toch zo  leuk en lekker zijn, en dat ze zo makkelijk kiemen in vermiculiet. De dag erop heb ik 3 zoete aardappelen gekocht, 1 om te eten en 2 om te stekken. Want zo ben ik, zo sterk als een vloeipapiertje 🙂 .

En daar ligt de eerste; in goed vochtig gemaakt vermiculiet. Na de foto heb ik nog een bergje vochtig vermiculiet over de zoete aardappel heen gelegd en dat iets aangedrukt. Vervolgens de kap erop gezet.

En zo staan er 2 bakken met 2 zoete aardappelen als eerste op het zaaikamertje, in de avond en nacht bij de kachelpijp (want dat is lekker warm) en overdag in het raamkozijn (voor licht en hopelijk ook wat warmte van de zon).

Mocht Yvonne die de reactie plaatste dit lezen; ik zou het leuk vinden als je nog even zou laten weten hoe je ze precies in vermiculiet hebt laten voorkiemen. Het klinkt alsof je ze in een dichte zak met vermiculiet hebt gelegd tot het spruiten? En de grote hamvraag: wat heb je er daarna mee gedaan? Heb je de stekken afzonderlijk opgepot of de hele zoete aardappel met stekken eraan vast? De laatste keer dat ik zoete aardappelen teelde koos ik voor het eerste (dus de stekken losmaken en apart oppotten), maar ik hoor steeds vaker verhalen van mensen die de hele aardappel (of in stukken) oppotten (en daar zit ook wel een logica in want dan kunnen de stekken nog even teren op de voedingsstoffen die in de aardappel zitten).

Ik hoop de komende dagen/week verder te kunnen schrijven op de website. En ik heb voor donderdag 24 januari een blog over de zaaiagenda gepland. De agenda’s worden bij Laura bezorgd en ze heeft beloofd er foto’s van te maken. Die kan ik hier dan plaatsen. En dan kan ik wellicht ook een beetje inschatten hoe de planning wordt. Ik ben vrijgesteld van verpakken en verzenden, Laura gaat dat met vriendinnenhulp verzorgen.

En we hadden niet kunnen bedenken dat er zoveel agenda’s zouden zijn verkocht. Nu dat wel zo is kan worden geregeld dat TNT de pakketten ophaalt (want met een paar honderd pakketjes bij een lokaal postkantoortje binnen stappen is geen optie 🙂 ). Laura gaat me in tekst en beeld op de hoogte houden van de vorderingen en ik beloof dat hier weer te delen met wie er interesse in heeft.

Tot slot: voor wie geen idee heeft waar ik het over heb en nog niets heeft meegekregen over de Zaaiagenda voor de Moestuin die Laura en ik heb gemaakt: via de link kun je meer informatie vinden, en via de webwinkel van Laura is de agenda (ondertussen de 2e druk) te reserveren. Zie daar voor meer informatie.

En bij deze nog even de directe link naar het interview met Laura over de totstandkoming van de agenda: Discutafel – Interview met Laura 

En dan nog één foto: voor nu genieten we nog maar even van wat binnenbloembollen tot we zelf weer wat in de tuin kunnen doen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paula

Beste Diana,
Wat leuk dat je weer zoete aardappels gaat kweken dit jaar. Ik kwam in een toko paarse zoete aardappels tegen en kon het natuurlijk ook niet laten om die te laten liggen. Het zijn inmiddels al grote planten en kunnen richting de speciecuip. Ik ga ze met aardappel en al oppotten. Ik kan niet wachten om te beginnen met zaaien dit jaar!!

Paula

En ik zou het erg leuk vinden als er een pagina komt over de teeld van quinoa en gemberwortel. Daar ga ik dit jaar ook mee expirimenteren.

Angelique

Hallo allemaal,
Angelo Dorny heeft leuke blogs die ik volg en hij heeft er enkele gemaakt over het telen van gember. Misschien hebben jullie er iets aan. Ik ga het op deze manier proberen dit jaar.
https://youtu.be/IkdrF5Js_Z0
https://youtu.be/4KfKrhAaYhg
https://youtu.be/02oGsMuEapA
https://youtu.be/rLie6WXO2pM

Maartje

Haha! Dat was mijn reactie ook na het zien van de filmpjes!

Ann

Goeie vondst! Ik heb ergens (moestuinforum?) gelezen dat paarse meer opbrengst geeft in ons klimaat. Ik heb er geen plaats voor. Maar vind ze wel erg lekker.

Annemiek

Hoi Diana,

Ik ben me net gaan verdiepen in fermenteren, heb je toevallig ook iets geschreven op je bog over de fermentatie van tomaten? Ik kon alleen de kool vinden..
Ik kan niet wachten tot 24 januari, net als jij! En ik ga er op mijn blog ook zeker een verhaaltje over schrijven.

Marianne Berger

Hallo Diana en Ruud,

Even een vraagje over de zaaikalender,

Worden daar ook de de bloemenzaden besproken die ik bij jou heb besteld?

Alvast bedankt ,

Gerrit Nieuwenhuis

Een prachtig en waardevol artikel over de verschillende koolsoorten. Is er iemand die ervaring heeft met knolvoet-resistente koolrassen? En iemand die de knolvoet eronder heeft gekregen met het gebruik van lavameel. Voort alle tips ben ik zeer dankbaar!

Monika

Hallo Diana,
ben benieuwd of je de paprika’s en pepers weer in vermiculiet zaait of gewoon in potgrond. Of via de deno-methode. En vermeld je in je agenda ook wat het zaaimedium is?
Groetjes, Monika

Thea Jansen

Hoi Diana

Ik ben super benieuwd naar jullie agenda!!! Kan niet wachten tot hij in de brievenbus valt. Niet onzeker zijn hoor het is vast goed! Ik lees alles van je met veel plezier!!!!
Bedankt alvast voor al jullie energie en tijd die jullie erin hebben gestoken.

Lieve groet thea

Petra

Hoi Diana,

Ik heb sinds vorig voorjaaar een kas en heb een enorme grote hoeveelheid tomaten, paprika’s en pepers geoogst. Binnenkort wil ik in een gedeelte ook spinazie, rucola, veldsla end. gaan zaaien, maar heb een vraag betreffende de verluchting in de kas. Na het ( vorig jaar al ) lezen van jouw pagina over het gebruik van de kas, heb ik de ramen altijd open, ook in de winter en dag en nacht op een kier van zo’n 15 cm. Maar moeten ze s’nachts niet dicht ?
Er staan een aantal gieters en emmers met water tussen de ’overwinteraars’ en afgelopen nacht lag hier voor de eerste keer een laagje ijs op.

Ook ik wil de zoete aardappel gaan telen, in water en op vermiculiet, maar waarom nog een bergje vermiculiet bovenop de aardappel ?

En wat jammer dat je zo onzeker bent over de zaaiagenda. Ik ben ervan overtuigd dat het resultaat geweldig zal zijn. Lees jouw blog en alle reacties dagelijks, zo herkenbaar, zo duidelijk, leuk en leerzaam. Dik compliment !

Petra

Diana, bedankt voor je duidelijke reactie.

Mochten er veel mensen zijn, die teleurgesteld zijn in de ZAAIagenda, dan hebben ze alvorens te bestellen niet goed de (uitgebreide) informatie en reacties van de zaaiagenda gelezen. En op jouw website zelf is voldoende te vinden betreffende verzorging, uitplanten, oogsten end. van alle groentes. Tis niet voor niks dat de eerste oplage al uitverkocht is !
Nog een paar nachtjes slapen………

Yu

Hoi Ruud & Diana,
Heel leuke en nuttige blog, die jullie hebben. Ik kom hier altijd graag eens kijken.

Nu heb ik het stuk over zoete aardappel en ik vermoed dat de variërende opbrengst wel eens te maken heeft met de variëteit. Wel moet ik vermelden dat ik zelf niet uit ervaring spreek. Ik ga ze zelf dit jaar proberen telen en ik ben bij mijn speurtocht naar informatie o.a. op deze blog terechtgekomen. Wat de informatie betreft variëteit, verwijs ik naar de website van Den Oude Kastanje. Misschien dat dit stukje informatie kan helpen met het verbeteren van de oogst.

Groetjes,
Yu

Kim

Ohohoh wat heerlijk ongeduldig, klinkt zoooooo bekend.

Een vraagje over de propagator, hoe werkt dat? Ik lees hier in je blog dat je de bodem met zilverzand bedekt? Waarom? En hoe ga je verder te werk? Ik heb er vorig jaar eentje aangeschaft, nog niet gebruikt. Ik had gedacht de zaadjes gewoon in van die kartonnen bakjes te doen en ze er dan in te zetten, maar dat is niet de bedoeling? Ik doe dat ook zo in de trap, ik zet daar de losse bakjes in. Heb je al een pagina over het voorzagen met dergelijke hulpmiddelen?

Groetjes kim.

Kim

Hoi Diana,

Dank voor je reactie. Ik zal de blog in de gaten houden en ook die van vorig jaar eens lezen.

Ik schrijf karton, maar ik bedoel die speciaal voor zaaien bedoelde geperste dingen, weet niet hoe je dat noemt. Zijn bruin, vezelachtig en afbreekbaar.

Maar die zet je dus in een bedje van zand, niet los in de propagator?

Groetjes, Kim.

Yvonne

Dag Diana en Kim,
Twee jaar geleden een propagator gekocht. Ik doe hydrokorrels op de bodem, werkt ook prima.
Groet, Yvonne

Kim

Yvonne en Diana,

Beiden bedankt voor het inzicht en de tips!

Groetjes Kim

Yvonne

Hoi Diana. Hier een bericht van ‘ zoete Aardappel’ Yvonne. Je bent wel makkelijk over te halen inderdaad. Smeken bij Ruud was niet nodig, je gaat toch jouw eigen gang. Fijn voor ons want we vinden het allemaal zo leuk om jouw blogs te lezen en jouw informatie paginas door te spitten. Dus ik hoop dat de vermiciliet methode bevalt en je weer verliefd wordt op zoete aardappel! We weten het in oktober…. Ik had vorig jaar een witte zoete aardappel, geen idee welk soort, gekocht bij een soort toko. Ik heb m in een bakje met vermiciliet gezet, rechtop. Een doorzichtig 15cm. hoog plastic bakje en toen deksel erop gedaan en ….. oeps vergeten. Druk bezig geweest met pepers en aubergines en de deno methode. Pas veel later toen de peper en aubergine zaailingen al in de potgrond stonden vond ik het bakje met de zoete aardappel terug. Die had al die tijd zonder aandacht te krijgen in de woonkamer gestaan. Ik dacht dat die verrot zou zijn maar nee een hele bos wortels dus. Ik kan me niet herinneren of ik deze zoete aardappel ( en de andere die wel boven potjes water hingen) eerst in potgrond heb gezet of gelijk in de volle grond. Ik denk het laatste. Dus niet gestekt. Gewoon half ingegraven. Het was namelijk mijn bedoeling om de zoete aardappels te laten fungeren als bodembedekkers in een verwaarloosd stukkie tuin. Helaas was verwaarlozen vorig jaar mijn valkuil. Dingen zaaien en opkweken vind ik heel leuk maar daarna moeten ze het zelf redden en dat gaat lang niet altijd goed…. Sorry plantenkindertjes, ik ga in 2019 beter mijn best doen! Hoe dan ook, de zoete aardappels zijn verdwenen… wellicht boos weggelopen…. maar in ieder geval overwoekerd door onkruid dat de bodem blijkbaar veel sneller kon bedekken. Maar één maaltje zoete aardappels heb ik terug kunnen vinden en ik weet zeker dat dat de knollen waren van de vermiculiet aardappel. Magere oogst? Nee hoor, mooie kleine vingergrote knolletjes, juist handig ik hoefde er geen frietjes van te snijden! Altijd positief zijn is mijn motto. Dus Diana ik kan je geen garanties geven, ik ben een experimenteer moestuinier en klungel maar wat, bij mij gaat het niet om het resultaat maar de belevenis. En jouw website stimuleert mij enorm om van alles te proberen. Bedankt. En stiekem ben ik wel trots dat ik jou blijkbaar ook heb weten enthousiasmeren een zoete aardappel toch weer te proberen… Groetjes van Yvonne

Carine

Tja Diana, nu ga ik je proberen te overhalen om aardperen te planten, zo lekker en gezond.
Ziehier een leuk en eenvoudig ideetje:
– aardperen goed wassen
– met een dunschiller sneetjes snijden (niet schillen)
– in oven op bakpapier leggen en lichtbruin laten bakken ( ik vermoed op 180 zo’n 20 minuten) – eerlijk gezegd kijk ik gewoon
Dit is een superlekkere gezonde variant op chips!

Wij hebben hier veel aardperen staan en elke week komen zij hier op één of andere manier op tafel. Zo’n lekkere groente zolang je deze maar niet te plat kookt, want dit is echt niet lekker.
Groetjes
Carine P

Shelley

Wij hebben aardperen ook voor de sier, en om lelijke plekken te maskeren 🙂 Alleen gestoomd gegeten, vonden we niet super. Dus we gaan ook proberen chipjes te maken!! Gaan ze droog de oven in of met olie/boter?

groetjs,
Shelley

Carine

Dag Shelly en Diana,
Gewoon superdun gesneden met een aardappeldunschiller en één voor één naast elkaar op bakpapier, geen boter, geen olie, niks puur natuur 🙂
Zoveel lekkere recepten met tompinabour/aardperen…
Hier nog een ideetje :
– aardperen wassen, niet schillen, halveren en in de oven laten garen
– ‘la chair’ eruit schrapen en mixen met wat olijfolie, peper, zout, beetje citroen
– parmagianno koekjes maken (geraspte permazan in de oven laten bakken)
– serveren met parmagianno koekje en de humus van aardpeer.
Als je dit niet lekker vindt…… dan……

Tussen haakjes, waarom niet aardperen gewoon in de grond steken? Daar is toch geen pot voor nodig? In de zomer knip je bloemen, in de winter de aardpeer en zo beperk je de hoeveelheid van de aardpeer.

Aardpeerscheuten….. misschien voor een volgend recept:-)
Groetjes de la douce France
Carine p

Cees van Houten

Hoi Diana

Tipje, voor zover je het nog niet wist. Ik heb de teelt van spinazie opgegeven en eet nu het blad van de zoete aardappel.

Qua smaak ergens tussen snijbiet en spinazie in.

De knollen zijn bijteelt…

Wijnie

Hoi Diana,
Wat ik ga schrijven weet jij misschien allang, maar voor mij was het een verrassend goed geslaagd experiment. Het gaat over munt. (Ik kon de pagina over gewone munt niet vinden, mogelijk heb je die wel en staat dit er zelfs op, dus het kan zijn dat ik niet goed heb gezocht). Mijn munt gaat in de winter bovengronds altijd dood en in het voorjaar duurt het vaak wel even voor hij er weer is. Al die tijd kan ik helaas dus geen verse muntthee drinken. Ik droog dus wel blaadjes, maar vers staat bij mij echt bovenaan! Nu heb ik een aantal takjes (15 ofzo) van zo’n 10cm van de moederplant afgehaald en in een glaasje met water gezet. Na ongeveer een week kwamen er worteltjes en heb ik ze in een potje met aarde gezet. En ze doen het! Ik kan nu elke dag als ik wil verse muntblaadjes oogsten uit de vensterbank. Heerlijk! Ik heb helaas geen foto’s gemaakt, dus ik kan je alleen een foto sturen van hoe de plant er nu uit ziet als je dat wilt.

Verder een aanvulling op je pagina over rabarber. Mijn vorige huisbaas heeft tussen het pad naar zijn tuin en de sloot een rabarberveld. Ik kan niet zo goed schatten, maar ik denk dat het meer dan 10m2 is. Dat veld heeft hij al jaren, hij doet er nooit iets aan, behalve dit: elk jaar rijdt hij in de winter als het niet vriest een hele hoop kruiwagens met gier (dus gemengde poep en urine van koeien) over het veld uit. Een laag van zo’n 10cm. Zijn rabarber heeft in het voorjaar gelijk al hele dikke stelen. Hij levert dit aan de plaatselijke groenteboer. Zijn rabarber vermenigvuldigd zichzelf, hij stekt nooit of verwijderd oude planten. Elk jaar is zn veld weer ietsjes groter. Nu leven wij wel op veengrond, mogelijk maakt dat iets verschil, maar ik durf dus te beweren dat rabarber prima tegen verse koeienmest kan.
Lieve moestuingroetjes Wijnie

shelley

Beste Diana,
sinds september 2016 zijn wij verhuisd en hebben nu een groot perceel waarin ik nu (eindelijk) in groter formaat kan moestuinieren op natuurlijke wijze. Bij mijn zoektocht naar teelt e.d. stuitte ik op jouw website, en heb er sindsdien met veel plezier informatie uit gehaald. Omdat we zelf ook een website/blog hebben waarop we het wel en wee van al onze tuinplannen en vorderingen zetten (www.hetavontuur.info), heb ik de link naar je website toegevoegd, want ik ben groot fan!! Waar ik (nog steeds) moeite mee heb, is het maken van een plan (wat zet ik waar/nateelt). Heb je daar tips voor? Misschien idee om daar iets over te schrijven?
groetjs,
Shelley

Esther

Ha Diana,

Wat gezellig hè, die kou en de sneeuw. Hebben we allemaal tijd voor de computer: lekkere blog lezen, nieuwe pagina’s en weer op nieuwe ideeën gebracht te worden.
Ik verheug me erg op je zaaikalender en ben juist blij dat het heel strikt en basic is. Basic is een verkeerd woord, maar ik bedoel dat ik het knap vind hoe je een overvloed aan tekst hebt kunnen vermijden en dat jullie met heldere symbolen werken. Want alle overige info kunnen we op je website vinden.
Ik had je kunnen vertellen dat je al een prachtige pagina van citroengras had, waar ik vorig jaar mee aan de slag ben gegaan :-). Ik heb de planten overwinterd (op 2 manieren) en ben benieuwd hoe ze het aankomende zomer gaan doen.
Hetzelfde met sommige paprika’s (waaronder de kaboutermuts natuurlijk), pepers en aubergines. De pepers en paprika’s lopen uit, en aubergines zien er nog niet al te best uit. Maar soms denk ik toch de aanzet van kleine nieuwe blaadjes al te zien.
Ik ga ook meedoen met gember (is bij mij ook steeds mislukt, dus zo meteen filmpjes kijken).
En ik heb nog een vraag.
Ik lees altijd en overal dat het zo leuk is om je kruiden in de winter vers op de vensterbank te hebben staan: koriander, selderij, basilicum enz. Bij mij komt er altijd luis in. Heb jij hier ervaring mee? En als je dan leest over de natuurlijke middelen tegen bladluis (groene zeep met spiritus en water) lijkt mij dat niet echt lekker/gezond. Hoe ver trekt dat goedje de plant in?
Groetjes,
Esther
PS Wat mij betreft blijft het nog even koud, zodat ik alle tijd heb heb om in je agenda te gaan snuffelen. 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties