Sneeuw

Ik zie onze moestuin nooit in de sneeuw. Dat komt omdat ze niet naast ons huis ligt. We moeten er een stukje voor fietsen, en dat doe je nu eenmaal niet als het sneeuwt met alle glibberige gevolgen.

Maar maandag werd ons door de weerberichten verteld dat het dinsdagochtend zeker zou gaan sneeuwen. Ik had bedacht om eens naar de tuin te gaan, voor (hopelijk) wat mooie foto’s. Ruud vond het nergens op slaan, “Straks breek je je nek”, zegt hij nog terwijl ik me om 10 uur in snowboots, dikke jas, sjaal en ouderwetse wanten hijs. Ruud moet ook weg, naar de tandarts, dus hij kan me ook niet met de auto brengen. “Gekkenwerk”, mompelt hij nog, terwijl ik mijn fiets uit de schuur haal.

Het begon toen pas net te sneeuwen, ik durfde er nog wel heen te fietsen. En ik beloofde Ruud terug te gaan lopen als er tegen die tijd teveel sneeuw zou liggen.

Toen ik op de volkstuin aankwam sneeuwde het al flink door.

 

Ik kan het zeker waarderen; alleen, stil, en zo’n grijze wereld. Het is alleen jammer dat het zo koud was (mede dankzij een straffe wind). Eerst maar even opwarmen in de kas. Niet dat het daar warm is hoor. Maar in ieder geval droog en windstil. Terwijl mijn vingers ontdooien zie ik dat de grond in de kas nog niet bevroren is:

 

De grond is nog steeds droog, en ik kan gewoon een kuiltje graven. Buiten is de grond zo bevroren dat ik op een kluit kan staan en die niet eens breekt.

Ik zie in de kas dat de koolzaailingen het ondanks de kou nog prima naar hun zin hebben:

 

En ik zie dat dat niet geldt voor de slazaailingen, ze hangen er slapjes bij:

 

Nadat ik weer genoeg gevoel en warmte in mijn vingers heb gewreven maak ik met mijn fotocamera een rondje door de tuin. Ik zie er vast belachelijk uit: helemaal alleen, driedubbeldik ingepakt, middenin een moestuin (alleen met een pikhouweel kun je wellicht nog iets in de grond doen), middenin de sneeuw, met een fototoestel. Ik neem me dan ook gelijk voor dat het leuk is maar wel voorlopig de laatste keer. Ik ga de tuin een weekje overslaan (want er komt nog meer vorst).

Ik zie dat de savooikool geen enkel probleem heeft met de kou en de sneeuw:

 

Maar ik zie dat de palmkool het nu wel zwaar heeft en het blad laat hangen

 

Daar schrik ik trouwens niet gelijk van, het kan zomaar zijn dat het blad zich geheel of gedeeltelijk weer herstelt na deze week. Misschien ook niet, we zullen wel zien, mijn vingers beginnen ondertussen weer zo koud te worden dat ik er niet over peins om er iets van te plukken.

Het wordt tijd om naar huis te gaan. Ik maak nog een mooie foto van de paarse boerenkool die door de kou nog donkerder van kleur is geworden:

 

En ik ga maar naar huis. Ondertussen ligt er al zo´n 4 of 5 centimeter  sneeuw en ik kom mijn belofte aan Ruud na en loop naar huis.

Daar aangekomen blijkt Ruud ook net thuis te zijn. Terwijl de sneeuw in mijn haar ontdooit en langs mijn nek mijn trui insijpelt zegt hij zegt nog maar eens dat ik hartstikke gek ben om voor een paar foto’s naar de tuin te gaan. Maar daarna krijg ik een handdoek, en hij heeft de kachel al aangestoken. En terwijl ik opwarm en opdroog gaat Ruud (ik noem hem dan altijd Nico) even voor zijn levende have zorgen: rozijntjes en een appeltje voor de merels, pindakaas voor de kauwen en eksters, pinda’s voor de koolmeesjes en tortelduiven, zonnebloempitten voor de groenlingen, gemengde zaden voor de vinken, heggemus, roodborstje en wie er verder nog wil komen lunchen.

 

Op de laatste foto zie je Jut en Jul op de schutting van de achtertuin; het is niet duidelijk of ze zitten te rusten, of dat ze niet meer omhoog kunnen komen omdat ze zo vol zitten. Maar het is wel duidelijk dat ze voor nu geen reden zien om een ander restaurant te zoeken.

Mijn volgende blog (donderdag) gaat over de zaaiagenda. En dat is ook de dag dat ik paprika’s, pepers en aubergines ga zaaien. Oftewel: een feestdag!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Snijders

Hoi Diana,
Wij hebben het geluk van een moestuin in de achtertuin. Dus elke dag komen we daar en nu met de sneeuw meerdere keren, want het is zoooo mooi!! Ik kan er geen genoeg van krijgen.
In onze onverwarmde kas is de temperatuur onder de bedekking nog niet onder de -2.9 geweest en dat verbaast me wel. Er staan veel emmers en gieters water onder de bedekking, dus dat scheelt duidelijk. Maar hier gaat het nog harder vriezen volgens de weerberichten, dus afwachten maar wat de overwinterende planten gaan doen.
Mijn man zorgt gelukkig ook goed voor de vogel(tje)s! Zo leuk om te zien, dat ze met veel tegelijk komen eten.
In afwachting van de zaai-agenda, waar ik erg naar uitkijk, groetjes en succes met zaaien morgen!
Ria Snijders

Wijnie

Haha Diana, zo herkenbaar! Ik wilde voor de sneeuw uit nog even de laatste krootjes uit de tuin halen, maar de grond bleek zo hard bevroren te zijn dat ik mn schep er helemaal op verboog. Uiteindelijk een hele kluit grond binnen laten ontdooien om er de laatste 2 krootjes uit te krijgen. Maar ze waren wel lekker. Veel plezier met je feestdag morgen!
Groetjes Wijnie

Daniëlle

Hoi Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst koolrabi gezaaid. Helaas maar eentje gelukt. Ik had hem al die tijd nog niet geoogst, omdat ik nog geen lekker recept had kunnen vinden (in ieder geval, niet sinds ik de zaadjes had gekocht). Maar met de vorst gingen de bladeren ineens slap hangen, beetje vergelijkbaar met jullie sla en palmkool. Onze verhoogde bakken zijn gelukkig goed zichtbaar vanuit de achterkamer, dus toen moest ik hem wel gauw “redden” van de kou. Ik heb vervolgens jouw gevulde koolrabi recept geprobeerd, alleen dan met komijnenkaas ipv gruyère. En omdat het er maar eentje was, heb ik de koolrabi opgesneden en de vulling los in een ovenschaal gedaan. Het was heerlijk! Die gaat dus volgend jaar zeker weer gezaaid worden.

Celine

Hoi Diana,
Wat een mooie foto’s zo in de sneeuw maar van mij mag het weer snel lente worden! Even een vraagje ik wil ook mn pepers en paprikas gaan zaaien maar heb geen propegator met licht en warmte, heb jij deze wel? Of ben ik dan toch echt te vroeg met zaaien.
Fijne dag morgen!

Kim

Fijne feestdag Diana! Geniet ervan!

Groetjes Kim

Paula Bos

Ze zeggen dat de vorst over de kool moet gaan, dus die zullen je vast goed gaan smaken.

Plantage Bohémien

Valt nog mee met de sneeuw daar in Nederland, hier in het Böhmerwald CZ ligt 70 cm , onder de sneeuw is de grond niet bevroren, rustig afwachten, houtkachel stoken op dit moment belangrijker, heeft iemand ervaring met aarbei/ frambozen? , ik zag een aanbieding op marktplaats van plantjes, vruchten zien er op de foto wel mooi uit

Tineke

Ik heb een moestuinbak en daar staan nog een paar winter andijvieplantjes in en dacht dat ze wel weg zouden zijn na de vorst en het pak sneeuw wat erop lag maar nee hoor de sneeuw is weg en de plantjes zien er prachtig uit, groetjes

Tineke

Hallo Diana, ik heb nog een vraag, wanner kan ik een rabarberplant het beste planten om deze tijd?

Anoniem

Oké bedankt voor het advies, moet nog een plant kopen maar dan wacht ik nog even, groetjes Tineke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties