De Zaaiagenda voor de Moestuin is er!

Feest!!

Want daar is ze dan, de Zaaiagenda voor de Moestuin:

 

De foto van Laura van de agenda is veel mooier maar dit is mijn exemplaar, helemaal van mij alleen. Misschien moet ik er mijn naam op schrijven, zoals ik dat vroeger ook op een schoolagenda deed 🙂 . En ik wil er ook in schrijven, maar iets houdt me tegen. Ik vind het zo zonde, nu nog, maar dat verandert vast in de komende weken.

Ik heb de agenda van Laura gekregen, in ruil voor een stukje peren-frangipanetaart. En zo hebben we het uitkomen van de agenda gevierd, met thee en taart, en de agenda in onze handen, en later nog een lunch bij Villa Augustus in Dordrecht, en tot slot een wandeling in de moestuin daar, in de sneeuw.

Even terug naar gisteren: ruim op tijd werd de agenda bij Laura afgeleverd. En daar staan ze dan: veertig dozen met agenda’s, midden in haar huis:

 

We hebben tijdens de lunch gelijk afspraken gemaakt. Want wat is logistieke wijsheid? Elke dag opsturen kost elke dag extra tijd. En het plaatselijke postkantoortje is na een paar dagen niet blij meer als je binnen komt sjouwen met grote hoeveelheden verzenddoosjes. En niet te vergeten: het wordt weekend.

En dus heeft Laura bedacht om de komende dagen met hulp gewoon maar meters te maken en zoveel mogelijk in orde te maken. Zo snel mogelijk maar vooral goed en netjes. Want de boekenleggers moeten nog aan de agenda worden vastgeknoopt en daarna met zorg in de op maat gemaakte gerecyclede verzenddoosjes worden verpakt. Afhankelijk van hoe snel dat gaat zal de TNT ergens volgende week alle pakketten thuis af komen halen. Wanneer iedereen de agenda ook daadwerkelijk in huis heeft durf ik niet te zeggen. Laura doet haar best maar het is heel veel werk. Ik kan me er alleen iets bij voorstellen, het is vast enigszins vergelijkbaar met mijn zadenlijst en iedereen weet hoe druk ik het daar mee had in november). Zodra ik van Laura heb gehoord wanneer de TNT de pakketten op komt halen meld ik dat.

 

En dan over de agenda zelf: we zijn er zo blij mee! En ondanks de algemene en daardoor juist zo bruikbare informatie is het voor ons heel persoonlijk: over elk schema en elk icoon is nagedacht en vervolgens is het met zorg gemaakt, geplaatst en aangepast. We kennen elk woord, elke soort en elk icoon als onze broekzak.

Zoals ik al eens eerder schreef: wij zijn allesbehalve objectief. En we zijn zo benieuwd wat iedereen er van vindt!! Het is bijna een ongezonde spanning.

We zijn nieuwsgierig naar de eerste indruk na ontvangst. Maar misschien nog wel het meest naar de ervaringen met de agenda, want we hopen toch zo dat de agenda vaak en veel gebruikt gaat worden.

Om die reden heb ik de pagina over de zaaiagenda weggehaald (niet helemaal, ik plak die onder een nieuwe pagina over de zaaiagenda, voor iedereen die (nog) eens wil lezen hoe de agenda is ontstaan en ontwikkeld). Op de nieuwe pagina leg ik in het kort nog even uit wat de agenda is en waar ze voor dient, maar daaronder hopen Laura en ik vooral op reacties. De pagina kun je hier vinden: Zaaiagenda

Ik kan op die pagina helaas niet op elke reactie antwoorden, nu het binnenkort weer druk in de tuin wordt en ik ook nog wil schrijven op de website. Maar alle reacties worden bewaard. Want misschien verschijnt er ooit nog eens een derde druk. Dat klinkt heel vreemd, en dat vinden wij zelf ook. Maar uiteindelijk zaai je in principe over 5 of 10 jaar nog steeds boerenkool tussen mei en eind juli, en poot je knoflook in oktober/november (of anders in februari). Dus de agenda blijft actueel.

We denken er echt nog niet over na. Maar na zo lang wikken en wegen en schema’s maken blijven we de agenda wel verbeteren. En misschien komen er nog eens wat nieuwe soorten bij (wie weet, gember 🙂 ). En kunnen we eventuele foutjes eruit halen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik zag er al één; ondanks 83.000 keer controleren (oké, dat is wat overdreven, maar wel echt heel vaak) zag ik in de agenda op een pagina ‘bij voorbeeld’ in plaats ‘bijvoorbeeld’. Zucht. Ik heb er maar een notitie van gemaakt. Misschien wordt het nooit gebruikt, maar wie weet, ooit.

In ieder geval heb ik zelf dus al heerlijk kunnen bladeren, door al die pagina’s met schema’s van soorten en waar en wanneer ze gezaaid kunnen worden.

 

Ruud vindt dat er ook nadelen aan de agenda kleven; want ik besloot direct dat ik nog wat zaden nodig had en heb gisteravond nog even boerenkoolspruitjes en kamille  besteld (en natuurlijk nog wel wat soorten 🙂 ).

En nu is deze ‘klus’ geklaard. Voor mij dan, want ik denk de komende week elke dag aan Laura en aan alle touwtjes die ze knipt en bindt, alle verzenddoosjes die ze vult en sluit, en alle verzendlabels die ze print en plakt.

Ik ga ondertussen zaaien; vandaag zijn de pepers, paprika’s en aubergines aan de beurt. Ik ga daarover vertellen in een blog op de website van Pokon, maar dat kan ik natuurlijk pas schrijven en laten zien wanneer ik ook daadwerkelijk heb gezaaid. Dat ga ik vanavond doen, en morgen plaats ik hier even de link naar dat blog. Edit 25 januari: Het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines in vermiculiet

Tot slot nog een keer de links naar de website van Laura. Voor alle duidelijkheid; de eerste oplage is uitverkocht en wordt dus volgende week verzonden. De tweede druk is onderweg en die kan al gereserveerd worden; we hopen op levering in de eerste week van maart (maar ook dat laat ik weer weten wanneer ik meer informatie heb).

Meer informatie en bestellen op Laura’s website:

En nog iets: vooralsnog is de agenda niet in de winkel te koop. Maar er zijn een paar ‘winkels’ die hebben aangegeven wat agenda’s aan hun klanten aan te willen bieden. Alleen daar kun je dus de allerlaatste exemplaren van de eerste oplage nog vinden. Het gaat om 10 agenda’s die bij Villa Augustus in de winkel liggen en 10 agenda’s die in België nog via De Tuinschuur verkrijgbaar zijn. Ook daar even de links van:

En dat is ook heel bijzonder, om onze eigen agenda in de winkel van Villa Augustus te zien liggen:

 

Tot slot? Nog even een foto van de taart. Want die was lekker: peer met frangipane. Ik beloof het recept dit weekend op de website te zetten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
suus

Wat een fijne blogpost! De trots en blijheid spatten bijna van het scherm af :-). Kan niet wachten tot ie bij me in de bus valt.

Ria

Hallo Diana en Laura,

Inderdaad, FEEST!
En niet alleen voor jullie, maar ook voor al diegenen die vol spanning uitzien naar het pakketje dat volgende week in de bus zal komen. Ik ben erg benieuwd.

Als Laura bij mij in de buurt zou wonen, zou ik haar komen helpen hoor. Wat een klus zal dat zijn om dat allemaal klaar voor verzending te maken! Ik wens haar veel sterkte.

Groetjes,
Ria

Liesbeth Bons

Gefeliciteerd, ziet er prachtig uit. We wachten af. Sterkte met de klus.

Jolanda

Hoi Diana en Laura,

Wat geweldig, van harte gefeliciteerd!!
En voor Laura nog veel succes met de laatste loodjes…

Fijn dat je het even meldt als de pakketten opgehaald en dus verstuurd gaan worden: dan leg ik even een kussentje op de mat (onze brievenbus zit vrij hoog). Want ik wil die unieke eerste druk natuurlijk wel helemaal mooi houden! 😉

Hartelijke groetjes,
Jolanda

Manon van Wijk

Gefeliciteerd !
Wat ben ik blij voor jullie en voor mezelf.
Spannend….
Succes met de laatste loodjes.

Groet Manon

Hansje

Lieve Diana en Laura,
Laat ons zelf de boekenlegger vastknopen. Vinden we helemaal niet erg, echt niet! Het is zo’n enorme klus, dit zal schelen.
Nu ga ik alvast bij de brievenbus zitten, maar doe vooral rustig aan.
Hartelijke groet, Hansje

Kim

Ik vind het een prima idee, kunnen we best zelf en scheelt Laura en haar elfjes een hoop werk.

Kim

Daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen. Wat gaat ze snel! Echt super! Kan niet wachten.

Prettig weekend iedereen!

Anoniem

Proficiat, geweldig werk verricht en zo mooi op tijd klaar, superrrt.
We kunnen zachtjes aan beginnen aan het nieuwe seizoen!!

Groet Paula.

Pardede

Gefeliciteerd !
Wat fijn dat het al zover is. Ik kan het haast niet afwachten om hem in de brievenbus tezien liggen. Nu het nog zo koud en de grond nog bevroren is ga ik ook maar vast beginnen met het zaaien van de pepers en paprika’s die ik van jou heb. De tomaten moeten zeker nog even wachten?. Daarom ben ik ook zo blij met de Zaaiagenda dan weet ik zeker dat ik goed zit. Voor Laura veel “sterkte” de komende dagen met de geweldige klus om alles verzend klaar te krijgen. Prettig weekend en geniet ze

Groeten, Par

Marc Dufraing

in blijde verwachting …… van het moment dat de agenda in de brievenbus valt. Ik vertrek half maart terug naar Z-FR en begin ginder dan onmiddellijk met het zaaien van een aantal groenten. Het is wel risicovol omdat het er heel uitzonderlijk ook nog wel ns durft vriezen in april(niet veel maar toch genoeg om jonge plantjes te raken) – maar wie niet waagt wie niet wint. Villa Augustus – prachtige locatie toch nietwaar??? Heb deze éénmaal bezocht maar wil er zeker nog ns naar toe om de moestuin te bewonderen.
Als de agenda er is ga ik mn eigen planning ook verder opmaken.

Birgit

Van harte gefeliciteerd met dit prachtige nieuwe boek!

Dinie

Yes. Hij is er. Ziet er heel mooi uit. Erg leuk dat ik de agenda/kalender heb gewonnen. Ik weet nu al dat mijn tuin en kas weer veel te vol zullen staan
Bedankt en veel succes met de verkoop.

Karine

hallo,
de taart ziet er heerlijk uit. Wil je ook nog eens bij gelegenheid het recept doorgeven van die overheerlijke taart met merinque en bosbessen van de feestdagen? Of komt dit nog…
Want die zag er fantastisch uit!
alvast super bedankt!
groetjes,
Karine

Sasja

Hallo Karine,

Dit recept heeft Diana al op haar website geplaatst, kijk even onder de rubriek Desserts, want dat is deze taart eigenlijk vandaar dat hij niet onder Bakken staat.
Lijkt mij ook heel lekker!
Groetjes, Sasja

Karine

Dag Diana,

ik heb ondertussen het recept gevonden! Super bedankt hoor!

groetjes,
Karine

Klaas Belgraver

De 24e januari was ik jarig en werd 70 jaar. En wat lag er die dag op de deurmat? Juist ja. De Zaaiagenda. Met dank aan de tussenkomst van Laura die er voor zorgde dat ik zo een mooi verjaardagskadoo kreeg. (wel zelf betaald hoor) . Een prachtig kadoo!

José Vissers

Wat ziet dat er geweldig uit, ik kijk er naar uit om het te gebruiken.
En wat een goed moment, aan de morgen van een nieuw tuinseizoen.
Dank je wel voor het delen van het productie proces.

Patricia

Al een paar jaar ben ik een ‘stille’ leerling op je site. Wat heb ik al veel uurtjes zitten lezen en leren van al je ervaring en kennis. Zelfs mijn man ( die de pepers doet ) bekogel ik met allerlei info van je supersite.
Nu toch maar even uit mijn stille hoekje gekomen om te vertellen hoe ik ernaar uitzie om je zaaiagenda in de bus te krijgen. Dank je wel en succes met de verkoop.

Brigitte

Hoi Diana en Laura ( en Ruud),
Vandaag was het zover, de zaaiagenda zat in mijn brievenbus, en wat ziet ie er gaaf uit! Precies de goede afmetingen, mooi papier en ècht overzichtelijk.
Voorwoord heb ik al gelezen en al flink wat maanden bekeken, ik ben er heel erg blij mee. Wat een energie en werk is in deze zaaiagenda gaan zitten, het straalt er dan ook van af.
Nu nog wachten op “zaaiweer”!
Groeten, Brigitte

Niels

Ik ben echt jaloers op mijn medetuinders die de agenda al in de brievenbus hebben…. maar ja. Friesland is ver weg in het mooie, stille, hoge noorden en er ligt nog een koud, wit pakje sneeuw op onze tuin, dus we hebben tijd… maar geen geduld!

Esther

Ha die Diana,
Soms lijk ik mezelf te horen in je schrijven. Notities maken in de agenda is toch een beetje zonde. Ja 🙂 Vind ik ook. Daarom heb ik er 2 besteld: 1 waarin ik wel mag schrijven (wel netjes natuurlijk) en die ik wel in de tuin mag gebruiken en één om mooi te houden.
En o jee, dan sla jij hem open en dan kom je gelijk een foutje tegen: bijvoorbeeld met een spatie ertussen. Vreselijk. Maar hoe belangrijk is dat foutje nou eigenlijk. Helemaal niet toch?
Een vriend van me heeft me vaak genoeg ingepeperd dat ik ‘tevreden’ moet zijn met 80% ipv 100%. Ik houd het dan liever op 95 tot 99%, maar ga er sindsdien altijd van uit dat als ik iets aflever er toch vast nog wel foutjes in zullen zitten. Dat relaxt. 🙂
Ik ben vol verwachting in afwachting.
Hartelijke groet,
Esther

Paula Bos

Van harte gefeliciteerd met jullie uitgave. Jammer, voor mij dan, dat ik vanwege mijn ongeluk vorige winter, heb besloten van mijn groente tuin een fruit tuin te maken, zodat ik de boel zelf kan onderhouden. Alleen in de kas komen de tomaten en pepers en zo. De agenda heb ik nu dus niet nodig. Veel succes en ik wens jullie herdrukken toe.

Anne-Marijke

Hallo Diana,
Van harte gefeliciteerd met de mooie agenda, wat een werk hebben jullie daaraan gehad.

Met veel plezier heb ik je stukje over het zaaien in de propagator gelezen.
Vorig jaar heb ik voor het eerst in vermiculiet gezaaid maar de vermiculiet droogde helemaal in, ik heb natuurlijk iets verkeerd gedaan, maar wat?
Jij zaait in traytjes, hebben die een gaatje onderin of zijn ze dicht?
Het regelen van de schuifjes vind ik ook lastig, ik heb hem wel mooi op 26 graden gehouden maar dan door de thermostaat te verschuiven. Moet ik meer spelen met de schuifjes?
Lieve tuingroet, Anne-Marijke

riemer & Walinga

Ook wij wilden graag kijken hoe de zaaiagenda het in onze
boekhandel zou gaan doen.
Dankzij het snelle toesturen door Laura
liggen er een aantal ex. bij onze (af en toe brandende) openhaard.
Welkom!
Riemer & Walinga boekverkoopers te Ermelo
http://www.deboekverkoopers.nl

Ria

Gelukkig niet IN de open haard.

Milly

Diana, heb ergens gelezen over labels die je zelf maakte voor bij de zaailingen. Nu dacht ik dat t van lege drankverpakking was maar kan t niet meer terug vinden;) Wel een foto n paar blogs terug.. Wil je nog d zeggen hoe je die maakte? Dankjewel!
Lieve groet Milly

Ria Snijders

Hoi Milly,

In Diana’s blog van 3 januari 2017 kun je lezen hoe ze deze maakt.
Succes ermee!

Groet,
Ria Snijders

Milly

Ria, bedankt voor je tip!
Lieve groet Milly

Wijnie

Hoi Diana,
Ik dacht dat ik een keer een pagina over dille had gezien op je website, maar ik zie hem nu niet meer. Mocht hij er niet zijn, mag hij dan op je lijstje van nog te maken pagina’s?
Groetjes Wijnie

Kristof

Dank u Diana! Wij zijn enorm vereerd dat we jouw zaaiagenda ook mogen verdelen met de Tuinschuur! Bijna alle 20 exemplaren zijn al de deur uit. De agenda is echt geweldig en natuurlijk zeer compleet 🙂 Ook de artistieke inbreng van Laura maakt de agenda echt prachtig. Ik hou alvast 1 inkijkexemplaar voor op de zadenbeurzen Reclaims the Seeds (Oudenaarde) en ‘t Grom (Sint-Katelijne Waver). En jullie mogen nog een bestelling verwachten voor de 2de druk 😉

Mooi gedaan!

Liesbeth bons

De zaaiagenda is binnen! Wat handig ingedeeld. Heerlijk, dat je notities kunt maken. Prachtig vormgegeven. Bedankt voor jullie harde werk. Ik ben er blij mee.

Anneke

Vanmorgen heb ik de agenda ontvangen. Heerlijk, ik kon wel een verrassing gebruiken, want mijn cv is stuk. Dus heel erg bedankt voor het bijgevoegde cadeautje,
Gisteren had ik mijn Paprika en Aubergines gezaaid, daar ben ik mooi op tijd mee.
Groetjes en nog veel succes met alle tuinperikelen.

Gerda

Feestje, bladeren in de agenda

Thea Jansen

Ohhhh wat is hij mooi geworden!!
Het is een echt kado. Op mijn verjaardag 13 december besteld en vanmorgen gekregen.
Erg handig met die grote ringband en erg overzichtelijk. Ook mooi papier!!
Ga er heel veel plezier van hebben.

Liefs thea

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties