De Zaaiagenda voor de Moestuin is er!

Feest!!

Want daar is ze dan, de Zaaiagenda voor de Moestuin:

 

De foto van Laura van de agenda is veel mooier maar dit is mijn exemplaar, helemaal van mij alleen. Misschien moet ik er mijn naam op schrijven, zoals ik dat vroeger ook op een schoolagenda deed 🙂 . En ik wil er ook in schrijven, maar iets houdt me tegen. Ik vind het zo zonde, nu nog, maar dat verandert vast in de komende weken.

Ik heb de agenda van Laura gekregen, in ruil voor een stukje peren-frangipanetaart. En zo hebben we het uitkomen van de agenda gevierd, met thee en taart, en de agenda in onze handen, en later nog een lunch bij Villa Augustus in Dordrecht, en tot slot een wandeling in de moestuin daar, in de sneeuw.

Even terug naar gisteren: ruim op tijd werd de agenda bij Laura afgeleverd. En daar staan ze dan: veertig dozen met agenda’s, midden in haar huis:

 

We hebben tijdens de lunch gelijk afspraken gemaakt. Want wat is logistieke wijsheid? Elke dag opsturen kost elke dag extra tijd. En het plaatselijke postkantoortje is na een paar dagen niet blij meer als je binnen komt sjouwen met grote hoeveelheden verzenddoosjes. En niet te vergeten: het wordt weekend.

En dus heeft Laura bedacht om de komende dagen met hulp gewoon maar meters te maken en zoveel mogelijk in orde te maken. Zo snel mogelijk maar vooral goed en netjes. Want de boekenleggers moeten nog aan de agenda worden vastgeknoopt en daarna met zorg in de op maat gemaakte gerecyclede verzenddoosjes worden verpakt. Afhankelijk van hoe snel dat gaat zal de TNT ergens volgende week alle pakketten thuis af komen halen. Wanneer iedereen de agenda ook daadwerkelijk in huis heeft durf ik niet te zeggen. Laura doet haar best maar het is heel veel werk. Ik kan me er alleen iets bij voorstellen, het is vast enigszins vergelijkbaar met mijn zadenlijst en iedereen weet hoe druk ik het daar mee had in november). Zodra ik van Laura heb gehoord wanneer de TNT de pakketten op komt halen meld ik dat.

 

En dan over de agenda zelf: we zijn er zo blij mee! En ondanks de algemene en daardoor juist zo bruikbare informatie is het voor ons heel persoonlijk: over elk schema en elk icoon is nagedacht en vervolgens is het met zorg gemaakt, geplaatst en aangepast. We kennen elk woord, elke soort en elk icoon als onze broekzak.

Zoals ik al eens eerder schreef: wij zijn allesbehalve objectief. En we zijn zo benieuwd wat iedereen er van vindt!! Het is bijna een ongezonde spanning.

We zijn nieuwsgierig naar de eerste indruk na ontvangst. Maar misschien nog wel het meest naar de ervaringen met de agenda, want we hopen toch zo dat de agenda vaak en veel gebruikt gaat worden.

Om die reden heb ik de pagina over de zaaiagenda weggehaald (niet helemaal, ik plak die onder een nieuwe pagina over de zaaiagenda, voor iedereen die (nog) eens wil lezen hoe de agenda is ontstaan en ontwikkeld). Op de nieuwe pagina leg ik in het kort nog even uit wat de agenda is en waar ze voor dient, maar daaronder hopen Laura en ik vooral op reacties. De pagina kun je hier vinden: Zaaiagenda

Ik kan op die pagina helaas niet op elke reactie antwoorden, nu het binnenkort weer druk in de tuin wordt en ik ook nog wil schrijven op de website. Maar alle reacties worden bewaard. Want misschien verschijnt er ooit nog eens een derde druk. Dat klinkt heel vreemd, en dat vinden wij zelf ook. Maar uiteindelijk zaai je in principe over 5 of 10 jaar nog steeds boerenkool tussen mei en eind juli, en poot je knoflook in oktober/november (of anders in februari). Dus de agenda blijft actueel.

We denken er echt nog niet over na. Maar na zo lang wikken en wegen en schema’s maken blijven we de agenda wel verbeteren. En misschien komen er nog eens wat nieuwe soorten bij (wie weet, gember 🙂 ). En kunnen we eventuele foutjes eruit halen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik zag er al één; ondanks 83.000 keer controleren (oké, dat is wat overdreven, maar wel echt heel vaak) zag ik in de agenda op een pagina ‘bij voorbeeld’ in plaats ‘bijvoorbeeld’. Zucht. Ik heb er maar een notitie van gemaakt. Misschien wordt het nooit gebruikt, maar wie weet, ooit.

In ieder geval heb ik zelf dus al heerlijk kunnen bladeren, door al die pagina’s met schema’s van soorten en waar en wanneer ze gezaaid kunnen worden.

 

Ruud vindt dat er ook nadelen aan de agenda kleven; want ik besloot direct dat ik nog wat zaden nodig had en heb gisteravond nog even boerenkoolspruitjes en kamille  besteld (en natuurlijk nog wel wat soorten 🙂 ).

En nu is deze ‘klus’ geklaard. Voor mij dan, want ik denk de komende week elke dag aan Laura en aan alle touwtjes die ze knipt en bindt, alle verzenddoosjes die ze vult en sluit, en alle verzendlabels die ze print en plakt.

Ik ga ondertussen zaaien; vandaag zijn de pepers, paprika’s en aubergines aan de beurt. Ik ga daarover vertellen in een blog op de website van Pokon, maar dat kan ik natuurlijk pas schrijven en laten zien wanneer ik ook daadwerkelijk heb gezaaid. Dat ga ik vanavond doen, en morgen plaats ik hier even de link naar dat blog. Edit 25 januari: Het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines in vermiculiet

Tot slot nog een keer de links naar de website van Laura. Voor alle duidelijkheid; de eerste oplage is uitverkocht en wordt dus volgende week verzonden. De tweede druk is onderweg en die kan al gereserveerd worden; we hopen op levering in de eerste week van maart (maar ook dat laat ik weer weten wanneer ik meer informatie heb).

Meer informatie en bestellen op Laura’s website:

En nog iets: vooralsnog is de agenda niet in de winkel te koop. Maar er zijn een paar ‘winkels’ die hebben aangegeven wat agenda’s aan hun klanten aan te willen bieden. Alleen daar kun je dus de allerlaatste exemplaren van de eerste oplage nog vinden. Het gaat om 10 agenda’s die bij Villa Augustus in de winkel liggen en 10 agenda’s die in België nog via De Tuinschuur verkrijgbaar zijn. Ook daar even de links van:

En dat is ook heel bijzonder, om onze eigen agenda in de winkel van Villa Augustus te zien liggen:

 

Tot slot? Nog even een foto van de taart. Want die was lekker: peer met frangipane. Ik beloof het recept dit weekend op de website te zetten.

 

48 gedachten over “De Zaaiagenda voor de Moestuin is er!”

 1. Hallo Diana en Laura,

  Inderdaad, FEEST!
  En niet alleen voor jullie, maar ook voor al diegenen die vol spanning uitzien naar het pakketje dat volgende week in de bus zal komen. Ik ben erg benieuwd.

  Als Laura bij mij in de buurt zou wonen, zou ik haar komen helpen hoor. Wat een klus zal dat zijn om dat allemaal klaar voor verzending te maken! Ik wens haar veel sterkte.

  Groetjes,
  Ria

 2. Hoi Diana en Laura,

  Wat geweldig, van harte gefeliciteerd!!
  En voor Laura nog veel succes met de laatste loodjes…

  Fijn dat je het even meldt als de pakketten opgehaald en dus verstuurd gaan worden: dan leg ik even een kussentje op de mat (onze brievenbus zit vrij hoog). Want ik wil die unieke eerste druk natuurlijk wel helemaal mooi houden! 😉

  Hartelijke groetjes,
  Jolanda

 3. Lieve Diana en Laura,
  Laat ons zelf de boekenlegger vastknopen. Vinden we helemaal niet erg, echt niet! Het is zo’n enorme klus, dit zal schelen.
  Nu ga ik alvast bij de brievenbus zitten, maar doe vooral rustig aan.
  Hartelijke groet, Hansje

  1. Hallo Hansje en Kim,

   Hartelijk dank voor jullie reactie en aanbod, wat lief!!
   Maar ik denk dat Laura het graag zelf wil doen, ze is daar erg precies en netjes in en wil (voor zover ik dat beoordelen) graag zelf de regie houden.
   En het is vandaag heel snel gegaan, samen met een vriendin heeft ze tientallen pakketjes in orde gemaakt.
   Ze stuurde me deze foto aan het einde van de middag: Pakketten die al klaar zijn

   Ik wilde dat ik ook kon helpen maar gelukkig heeft ze hulp en gaat het heel goed!
   Diana

 4. Proficiat, geweldig werk verricht en zo mooi op tijd klaar, superrrt.
  We kunnen zachtjes aan beginnen aan het nieuwe seizoen!!

  Groet Paula.

 5. Gefeliciteerd !
  Wat fijn dat het al zover is. Ik kan het haast niet afwachten om hem in de brievenbus tezien liggen. Nu het nog zo koud en de grond nog bevroren is ga ik ook maar vast beginnen met het zaaien van de pepers en paprika’s die ik van jou heb. De tomaten moeten zeker nog even wachten?. Daarom ben ik ook zo blij met de Zaaiagenda dan weet ik zeker dat ik goed zit. Voor Laura veel “sterkte” de komende dagen met de geweldige klus om alles verzend klaar te krijgen. Prettig weekend en geniet ze

  Groeten, Par

  1. Hallo Par,
   Ook jij bedankt voor het bestellen van de agenda!
   Over je vraag: tomaten zaai ik altijd pas in de eerste week van maart (en dan ben ik behoorlijk vroeg hoor, de hele maand maart is een goede periode).
   Ja, in de zaaiagenda staat het zaaien van tomaten voor het eerst in de periode begin maart (en voor het laatst in de periode half april). Ik vond het leuk om zelf ook nog even in de agenda te kijken voor ik je antwoord gaf – niet omdat ik het niet weet maar het is zo leuk 🙂 . En gelijk een goede controle!
   groetjes en veel plezier met het zaaien van de pepers, paprika’s en aubergines!
   Diana

 6. in blijde verwachting …… van het moment dat de agenda in de brievenbus valt. Ik vertrek half maart terug naar Z-FR en begin ginder dan onmiddellijk met het zaaien van een aantal groenten. Het is wel risicovol omdat het er heel uitzonderlijk ook nog wel ns durft vriezen in april(niet veel maar toch genoeg om jonge plantjes te raken) – maar wie niet waagt wie niet wint. Villa Augustus – prachtige locatie toch nietwaar??? Heb deze éénmaal bezocht maar wil er zeker nog ns naar toe om de moestuin te bewonderen.
  Als de agenda er is ga ik mn eigen planning ook verder opmaken.

 7. Yes. Hij is er. Ziet er heel mooi uit. Erg leuk dat ik de agenda/kalender heb gewonnen. Ik weet nu al dat mijn tuin en kas weer veel te vol zullen staan
  Bedankt en veel succes met de verkoop.

 8. hallo,
  de taart ziet er heerlijk uit. Wil je ook nog eens bij gelegenheid het recept doorgeven van die overheerlijke taart met merinque en bosbessen van de feestdagen? Of komt dit nog…
  Want die zag er fantastisch uit!
  alvast super bedankt!
  groetjes,
  Karine

  1. Hallo Karine,

   Dit recept heeft Diana al op haar website geplaatst, kijk even onder de rubriek Desserts, want dat is deze taart eigenlijk vandaar dat hij niet onder Bakken staat.
   Lijkt mij ook heel lekker!
   Groetjes, Sasja

 9. De 24e januari was ik jarig en werd 70 jaar. En wat lag er die dag op de deurmat? Juist ja. De Zaaiagenda. Met dank aan de tussenkomst van Laura die er voor zorgde dat ik zo een mooi verjaardagskadoo kreeg. (wel zelf betaald hoor) . Een prachtig kadoo!

  1. Hallo Klaas,
   Nog gefeliciteerd met je verjaardag!
   En fijn dat de agenda op je verjaardag is bezorgd (met dank aan Laura die dat soort dingen onthoudt/noteert en dat heel goed regelt).
   Ik hoop dat je veel plezier van de agenda hebt en krijgt!
   Een mooi tuinjaar gewenst!
   Diana

 10. Wat ziet dat er geweldig uit, ik kijk er naar uit om het te gebruiken.
  En wat een goed moment, aan de morgen van een nieuw tuinseizoen.
  Dank je wel voor het delen van het productie proces.

 11. Al een paar jaar ben ik een ‘stille’ leerling op je site. Wat heb ik al veel uurtjes zitten lezen en leren van al je ervaring en kennis. Zelfs mijn man ( die de pepers doet ) bekogel ik met allerlei info van je supersite.
  Nu toch maar even uit mijn stille hoekje gekomen om te vertellen hoe ik ernaar uitzie om je zaaiagenda in de bus te krijgen. Dank je wel en succes met de verkoop.

  1. Hallo Patricia,
   Wat leuk dat je nu toch een keertje reageert!
   Ik heb niet altijd genoeg tijd om alle reacties te beantwoorden want ook op facebook en instagram zijn er veel reacties. Maar ik lees ze allemaal en ik ben met allemaal even blij!
   Ik hoop van harte dat je veel plezier aan de agenda gaat beleven!
   groetjes, ook aan je man (die vast voorzichtig nadenkt over het zaaien van de pepers want daar is het een mooie tijd voor 🙂 ),
   Diana

 12. Hoi Diana en Laura ( en Ruud),
  Vandaag was het zover, de zaaiagenda zat in mijn brievenbus, en wat ziet ie er gaaf uit! Precies de goede afmetingen, mooi papier en ècht overzichtelijk.
  Voorwoord heb ik al gelezen en al flink wat maanden bekeken, ik ben er heel erg blij mee. Wat een energie en werk is in deze zaaiagenda gaan zitten, het straalt er dan ook van af.
  Nu nog wachten op “zaaiweer”!
  Groeten, Brigitte

  1. Hallo Brigitte,
   Wat leuk dat je de agenda in huis hebt, en wat fijn om te horen dat je er blij mee bent!
   Ik hoop dat de agenda je kan helpen wanneer het ‘zaaiweer’ wordt 🙂 !
   groetjes,
   Diana

 13. Ik ben echt jaloers op mijn medetuinders die de agenda al in de brievenbus hebben…. maar ja. Friesland is ver weg in het mooie, stille, hoge noorden en er ligt nog een koud, wit pakje sneeuw op onze tuin, dus we hebben tijd… maar geen geduld!

 14. Ha die Diana,
  Soms lijk ik mezelf te horen in je schrijven. Notities maken in de agenda is toch een beetje zonde. Ja 🙂 Vind ik ook. Daarom heb ik er 2 besteld: 1 waarin ik wel mag schrijven (wel netjes natuurlijk) en die ik wel in de tuin mag gebruiken en één om mooi te houden.
  En o jee, dan sla jij hem open en dan kom je gelijk een foutje tegen: bijvoorbeeld met een spatie ertussen. Vreselijk. Maar hoe belangrijk is dat foutje nou eigenlijk. Helemaal niet toch?
  Een vriend van me heeft me vaak genoeg ingepeperd dat ik ‘tevreden’ moet zijn met 80% ipv 100%. Ik houd het dan liever op 95 tot 99%, maar ga er sindsdien altijd van uit dat als ik iets aflever er toch vast nog wel foutjes in zullen zitten. Dat relaxt. 🙂
  Ik ben vol verwachting in afwachting.
  Hartelijke groet,
  Esther

  1. Hallo Esther,
   🙂
   Misschien is zo’n foutje niet perse heel belangrijk maar ik vind het zelf heel vervelend omdat we de agenda echt heel erg vaak hebben gecontroleerd, en ik er dus meerdere keren overheen heb gelezen.
   Ik vrees dat er ook wel wat foutjes in de schema’s en iconen tevoorschijn komt. Laura heeft ze geteld en ik mee dat het 12.000 iconen zijn die erin staan, en ook daarvoor geldt dat we die keer op keer hebben gecontroleerd en ik toch vast een keer iets over het hoofd heb gezien. Maar ik ga proberen dat maar te accepteren, dit jaar zelf volledig op de agenda te vertrouwen als het om zaaien, planten en afstand, etc. gaat, en da ga ik zo’n foutje er ergens in de komende 49 weken vast vinden 🙂
   groetjes,
   Diana

 15. Van harte gefeliciteerd met jullie uitgave. Jammer, voor mij dan, dat ik vanwege mijn ongeluk vorige winter, heb besloten van mijn groente tuin een fruit tuin te maken, zodat ik de boel zelf kan onderhouden. Alleen in de kas komen de tomaten en pepers en zo. De agenda heb ik nu dus niet nodig. Veel succes en ik wens jullie herdrukken toe.

 16. Hallo Diana,
  Van harte gefeliciteerd met de mooie agenda, wat een werk hebben jullie daaraan gehad.

  Met veel plezier heb ik je stukje over het zaaien in de propagator gelezen.
  Vorig jaar heb ik voor het eerst in vermiculiet gezaaid maar de vermiculiet droogde helemaal in, ik heb natuurlijk iets verkeerd gedaan, maar wat?
  Jij zaait in traytjes, hebben die een gaatje onderin of zijn ze dicht?
  Het regelen van de schuifjes vind ik ook lastig, ik heb hem wel mooi op 26 graden gehouden maar dan door de thermostaat te verschuiven. Moet ik meer spelen met de schuifjes?
  Lieve tuingroet, Anne-Marijke

  1. Hallo Anne-Marijke,
   Ja, het was veel werk, maar nu het klaar is zijn we er ook wel echt heel trots op!
   Over je vraag: mijn tray’s hebben gaatjes onderin maar dat is niet perse noodzakelijk. Ik denk dat je juist teveel met de schuifjes hebt geschoven. Hier staan de schuifjes altijd helemaal dicht, gaan nooit open. En dat zorgt er ook voor dat het vocht niet kan verdampen en als condens langs de binnenkant van de propagator weer in het vermiculiet terecht komt. En zo kan het vermiculiet dus ook niet verdrogen (nou ja, uiteindelijk wel maar dat is pas een paar weken later en dat kun je makkelijk voelen want dan wordt het weer zo licht en luchtig als dat het was voor het nat maken en kun je het met een plantenspuit weer nat maken). Juist omdat je alles hermetisch afsluit blijft het vermiculiet dus vochtig. Vanmorgen stond de thermometer hier op 28,3 graden en dan stel ik de temperatuur via de dimmer wat naar beneden bij, maar de schuifjes blijven dicht.
   Ik hoop dat het zo duidelijk is (en dit jaar beter gaat)!
   groetjes,
   Diana

  1. Goedemorgen,
   Ja, ik hoorde van Laura dat je ook een aantal exemplaren hebt besteld.
   Hartelijk dank! En ik zal zo gelijk de link naar de website vermelden op de pagina over de agenda.
   groetjes,
   Diana

 17. Diana, heb ergens gelezen over labels die je zelf maakte voor bij de zaailingen. Nu dacht ik dat t van lege drankverpakking was maar kan t niet meer terug vinden;) Wel een foto n paar blogs terug.. Wil je nog d zeggen hoe je die maakte? Dankjewel!
  Lieve groet Milly

  1. Hallo Milly,
   Ik heb eens een stapel kunststof lamellen bij de gemeentewerf gevonden, die mee naar huis genomen, afgewassen en daar kan ik jaren mee vooruit 🙂 .
   Maar je kunt ook aan ander plastic afval denken, en een fijn idee dat het nog een tweede leven krijgt. Lamellen zijn lekker dik en stevig, makkelijk te beschrijven en in de grond te steken, maar in principe is natuurlijk alles wat stevig genoeg is geschikt.
   groetjes,
   Diana

 18. Hoi Diana,
  Ik dacht dat ik een keer een pagina over dille had gezien op je website, maar ik zie hem nu niet meer. Mocht hij er niet zijn, mag hij dan op je lijstje van nog te maken pagina’s?
  Groetjes Wijnie

  1. Hallo Wijnie,
   Dankjewel voor de tip!
   Ik heb een serie over kruiden willen schrijven maar het is er nog niet van gekomen (er staan wel al een paar kruiden in maar nog lang niet allemaal, en dille dus ook nog niet).
   Ik heb dille op het verlanglijstje gezet, ben nu nog bezig met de pagina’s over sluitkolen maar ik ga er daarna snel aan beginnen.
   groetjes,
   Diana

 19. Dank u Diana! Wij zijn enorm vereerd dat we jouw zaaiagenda ook mogen verdelen met de Tuinschuur! Bijna alle 20 exemplaren zijn al de deur uit. De agenda is echt geweldig en natuurlijk zeer compleet 🙂 Ook de artistieke inbreng van Laura maakt de agenda echt prachtig. Ik hou alvast 1 inkijkexemplaar voor op de zadenbeurzen Reclaims the Seeds (Oudenaarde) en ’t Grom (Sint-Katelijne Waver). En jullie mogen nog een bestelling verwachten voor de 2de druk 😉

  Mooi gedaan!

 20. De zaaiagenda is binnen! Wat handig ingedeeld. Heerlijk, dat je notities kunt maken. Prachtig vormgegeven. Bedankt voor jullie harde werk. Ik ben er blij mee.

 21. Vanmorgen heb ik de agenda ontvangen. Heerlijk, ik kon wel een verrassing gebruiken, want mijn cv is stuk. Dus heel erg bedankt voor het bijgevoegde cadeautje,
  Gisteren had ik mijn Paprika en Aubergines gezaaid, daar ben ik mooi op tijd mee.
  Groetjes en nog veel succes met alle tuinperikelen.

 22. Ohhhh wat is hij mooi geworden!!
  Het is een echt kado. Op mijn verjaardag 13 december besteld en vanmorgen gekregen.
  Erg handig met die grote ringband en erg overzichtelijk. Ook mooi papier!!
  Ga er heel veel plezier van hebben.

  Liefs thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.