Langzaam wakker worden

Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het. Maar gisteren was het mooi weer, koud maar zonnig. En daarmee gaat mijn ingebouwde tuinwekker af. Het blijft een vreemd fenomeen:

Twee weken geleden ging ik naar de tuin, keek eens rond, dacht “Wat een rotzooi”, draaide me om en ging weer naar huis.

Gisteren ging ik naar de tuin, keek eens rond, dacht “Wat een rotzooi” en direct daarna “Waar ga ik beginnen”.

Ineens is het daar, de zin en behoefte om op te ruimen en alles in orde te maken voor dit tuinjaar.

 

Er is geen plan. We beginnen maar ergens. Ik vind het zelf het meest handige van vakken of in dit geval bakken (maar dat is dus heel persoonlijk). In plaats van een lange lap waar voor mijn gevoel met schoonmaken, zaaien, wieden, etc. geen eind aan lijkt te komen, hebben we afgebakende stukjes. En als we een bak klaar hebben is er weer een ‘target’ gehaald.

Ruud heeft eerder deze week de tweede bak rechts op de foto omgewoeld met de grelinette waardoor de mest die daar lag nu door de grond gewerkt is.

En vandaag was de voorste bak aan de beurt. En dus aten we gisteren boerenkool, en liggen de laatste kooltjes en prei in de schuur voor ergens verderop in deze week. En zo ziet het er nu uit:

 

De bak is leeg, opgeruimd en schoon. Fijn! En de bak ernaast is dus omgewoeld. Maar we waren niet te stoppen (tot de temperatuur rond 16.00 uur daalde, de zon vertrok en het echt koud werd). Ook de bak midden achterin hebben nog gedaan; de oude resten snijbiet eruit gehaald, onkruid eruit, de grond omgewoeld. Er staan nu alleen nog 2 palmkoolplanten en 1 kleine boerenkoolplant.

En dan was deze er nog:

 

De herfst- en wintersaladebak. We kunnen er nog wel uit oogsten maar het wordt nu wel een rommeltje. Je ziet nog tuinkers, mosterdblad, rucola en winterpostelein. Maar er groeit ondertussen ook heel veel straatgras in, en distels, en vogelmuur. En we waren toch al in een opruimerige bui:

 

Ook lekker schoon. Ja, misschien wel jammer van de saladegroenten die er nog in stonden. Maar we hebben ook bedacht dat, nu de bak leeg is en er vast nog heel veel zaden in verspreid liggen, er wellicht binnen een paar weken wat nieuwe saladegroenten kiemen. Of ik zou er nog wat koudebestendige blaadjes in kunnen zaaien, zoals pluksla, veldsla, spinazie, etc..

En er is nog een reden waarom ik de bak heb leeg geruimd. Want in de verte gloort nieuwe oogst! Nou ja, het misschien nog wat vroeg en overdreven, maar we wilden de zaaisels in de kas nog even water geven. En met wat speurwerk ontdekten we dit:

 

Amper een paar millimeter groot hoor, maar de eerste winterposteleinzaden zijn in de kas gekiemd!

En ook nog piepklein maar de pluksla/snijsla ernaast is tegelijkertijd gekiemd. En een stukje verderop zagen we dat ook de spinazie kiemde. Alleen het mosterdblad en de rucola nog niet. Maar dat is vast een kwestie van tijd (en een beetje zon zodat het in de kas lekker op kan warmen).

 

We gingen dus niet alleen met een voldaan gevoel naar huis omdat we veel hadden gedaan, maar ook met een blij gevoel omdat heel in de verte de lente gloort. Ik heb zin om nog meer te zaaien! Misschien wat sla en andijvie, peultjes, doperwten en kapucijners. Jammer dat ons enthousiasme ondertussen weer wat is getemperd (of misschien is het juist gelukkig), met dank aan de sneeuw van vandaag staan we weer met beide benen op de grond. Tot de volgende zonnige dag 🙂

Tot slot nog even wat meldingen:

 • ik heb de pagina met informatie over de teelt van sluitkool aangepast (tekst nagekeken en aangevuld waar nodig, en nieuwe en grotere foto’s geplaatst)
 • en binnen die groep heb ik de afzonderlijke pagina’s van rode kool, witte kool, spitskool en savooiekool ook aangepast.
 • en ik heb het recept van de perentaart met frangipane uit het vorige blog geplaatst

Tot slot nog even het laatste nieuws over de zaaiagenda. Laura heeft ongelooflijk hard gewerkt. Gelukkig had ze daar wel hulp bij, en daar ben ik heel erg blij mee!

Dit is het resultaat:

 

Zoals ik al eerder schreef; dit kan Laura niet zomaar naar een postkantoor brengen, en er passen er ook maar een paar in een brievenbus. Na wat tegenslagen, zoals het tape dat al snel op raakte en PostNL die te weinig postzakken leverde, worden morgen (donderdag) de eerste pakketten opgehaald (en niet schrikken, dat zijn er dus echt een paar honderd). De rest volgt vrijdag. De eerste reacties van mensen die de agenda ondertussen hebben ontvangen druppelen binnen en daar zijn we erg blij mee!

Voor wie dit alles nog niet heeft meegekregen; kijk even op de pagina voor meer informatie en de reacties: Zaaiagenda voor de Moestuin

Edit 31 januari: uiteindelijk lukte het om alle agenda’s vandaag (donderdag) te versturen.

Om met lentegevoel te eindigen: de hazelnoot bij het hek van onze tuinbouwvereniging bloeit:

 

45 gedachten over “Langzaam wakker worden”

 1. De agenda is binnen, zelfs met extra verrassing in de vorm van zaden. Wat is hij mooi en handig geworden. Zal al mijn zwervende lijstjes, notities van vorige jaren etc. in de toekomst prima vervangen.

  Nog even een vraag. Is het mogelijk de link naar de rassenlijsten van tomaat 1 en 2 direct onder het menu tomaat te zetten. Nu moet men steeds door het hoofdstuk tomaat kweken scrollen om bij de link te komen. En als je veel soorten van jou lijstje hebt , zoals ik, wil je vaak even wat opzoeken onder de soort naam. Want alle informatie is super compleet en handig.

  Paprika’s en pepers zijn gezaaid. Nu maar wachten op de tomaten kweek. Dank voor al jullie werk.

  1. Hallo Jolande,
   Goed om te horen dat je de agenda hebt ontvangen en er blij mee bent!!
   De rassenlijsten van de tomaten kun je ook altijd in de menubalk vinden. Daar zie je als laatste ‘Databases’ staan, en daar hangen de databases van paprika’s, pepers, eenjarigen en dus ook de twee databases van de tomaten onder, en zo kun je die dus heel snel bereiken zonder dat je eerst naar de tomatenpagina moet gaan.
   Uiteindelijk gaat er ergens dit jaar een nieuwe website komen en dan komt er een heel andere indeling (en logica).
   Ik hoop dat je de tomatendatabases nu in ieder geval iets makkelijker kunt vinden!
   groetjes,
   Diana

  2. Dank je wel, dat os veel handiger. Had ik zelf kunnen bedenken, maar deze route was ik vergeten. De kou trekt weg, veel plezier met zaaien!

 2. Met een sippe lip lees ik dat al zoveel liefhebbers je agenda hebben ontvangen. Ik was ongeveer eerst toen we konden bestellen, en ik heb nog niets.
  En ik begrijp het ook wel: er moeten zoveel agenda’s verzonden worden. En het klimaat in Noordoost Nederland is zo anders dan in Spijkenisse – we lopen hier altijd een beetje achter. Je agenda mag hier wat later aankomen vanwege het weer. Maar ik ben zo nieuwsgierig over jouw invulling van januari en februari. En Nee, ik ga Laura niet opjutten. Poe, Ik ben alleen maar jaloers op iedereen die je agenda wel heeft.
  En Oef: wachten is zo moeilijk.

  Liefs Carole

  1. Hallo Carola,
   Dankjewel voor je reactie!
   Misschien lijkt het alsof al heel veel mensen de agenda hebben ontvangen maar alles bij elkaar zijn het er nog geen 20 hoor, vaak met een bepaalde reden of op verzoek (zoals bijvoorbeeld verjaardag, of iemand die nu in Nederland is maar in het buitenland woont, etc.).
   Vandaag (donderdag) komt PostNL (niet schrikken) 500 pakketten ophalen. En de rest wordt vrijdag opgehaald. En dan is alles dus opgehaald, daarna is het aan PostNL om de pakketten op tijd te bezorgen.
   En dan is Laura’s huis ook weer leefbaar 🙂 . En dan heeft ze enorm hard gewerkt, al die honderden agenda’s netjes verpakken, labelen, frankeren, etc..
   Ik hoop dus dat je agenda morgen of anders zaterdag in huis hebt!
   groetjes,
   Diana

 3. Heerlijke lentekriebels bij de eerste voorzichtige zonnestralen. Ook bij mij beginnen mijn handen te jeuken en voel ik over mijn hele lijf tintelingen als ik aan de tuin denk. Maar ook een gevoel van hoe krijgen we het ooit af! Wij zijn net begonnen aan deze tuin, vorig jaar mijn eerste moestuin poging (zeer geslaagd vonden wij, en veel geleerd ook). Maar behalve lekker tuinieren moet er ook worden geklust. Water en elektra afgemaakt, dakgoot gerepareerd, muurtjes gemetseld en nog veel meer! Daar kijk ik minde naar uit.

  Wat betreft de agenda zit ik nu echt vol spanning en ongeduld te wachten en ben blij dat je er nog kort wat over schreef. Kreeg maandag al de track en trace code, maar sindsdien staat er ‘zending wordt verwacht, is nog niet in sorteerproces’. Begon me al zorgen te maken dat er iets was mis gegaan bij PostNL, maar het komt alleen maardoor de grote drukte. En die is goed voor te stellen. Dus ook ik ga niemand zitten pushen en ‘rustig’ afwachten tot hij vanzelf een keer op de mat ploft.

  Groetjes Kim

  1. Hallo Kim,

   Allereerst van harte gefeliciteerd met zo’n succesvol eerste moestuinjaar! En ook hier moet er nog heel veel gebeuren hoor, de kas nog schoonmaken (als in ruiten wassen), dakgoten leegmaken, compostbak repareren, bessenstruiken snoeien, etc.. Misschien niet de leukste karweitjes maar als het klaar is ben je er vast heel erg blij mee! Veel succes met het afmaken van de klussen en de start van het nieuwe moestuinjaar!

   Omdat Laura voor de verzending zorgt weet ik niet tot in detail hoe het werkt maar ik weet wel dat ze in haar webwinkel een verzendlabel print (voor betaling van de verzendkosten aan PostNL). Na het inpakken en labelen van elke bestelling moet ze deze natuurlijk op ‘voltooid’ zetten (om niet in de war te raken, dubbel in te pakken, etc.). En dan krijg je dus een automatische mail dat jouw agenda in het sorteerproces zit. Je agenda is dus op maandag ingepakt, gefrankeerd en het doosje ligt in één van de postzakken die je op de foto ziet. Vandaag (donderdag) worden de zakken door PostNL opgehaald, wellicht kun je ergens vanavond zien dat de status van de track & tracecode is veranderd. Ik hoop dat je de agenda morgen of zaterdag in huis hebt!

   groetjes,
   Diana

 4. Wat lekker is dat opruimen toch! Nu zijn de bedden schoon en leeg. Maar nog te vroeg om te zaaien/planten. Laat je de bedden nu leeg, of geef je ze toch nog een mulchlaag?

  1. Hallo Ageda,
   We laten de bedden nu leeg. Morgen is het al weer februari, over een week of 2 gaan we sjalotten planten, en over een week of 4 kunnen we plantuitjes poten, worteltjes zaaien, etc.. Die paar weken mag de grond zo blijven liggen. Maar tijdens het zaaien en planten gaan we tussen de rijen dan juist weer wel afdekken (met gronddoek en soms ook met karton).
   groetjes,
   Diana

 5. Hoi Diana,

  Wat is iedereen toch lekker ongeduldig. Ik ook hoor, maar we zitten nog steeds midden in de winter. Ook toen ik jouw blog aan het lezen was, dacht ik: ‘Hó Diana, loop niet te hard van stapel’ maar op het einde werd je mede door de sneeuw en kou toch weer even teruggefloten.
  Zó herkenbaar !
  Ik kreeg net een berichtje van Laura, dus kan de agenda een dezer dagen verwachten.
  In het weekend ga ik paprika’s en pepers zaaien en ook bij ons is er nog heel veel werk wat betreft opruimen en de kas schoonmaken enzo.
  Maar zolang er buiten nog een wit dekentje ligt, alle tijd om op m’n gemak de agenda te lezen.
  Diana, nogmaals bedankt en aan iedereen een fijn moestuinjaar !

 6. Hallo Diana,
  Moet nog even geduld hebben voor de agenda. Via de mail van Laura kon ik lezen dat het via Track & Trace te volgen is, dus ze zijn er mee bezig.

  Groetjes,

  Anneke

 7. Hallo Laura,

  Er is bij mij een mail binnengekomen dat mijn pakket is aangeboden op afgelopen woensdag. Er staat echter een link bij voor track en trace…..
  Deze link is een spam link die niet van post NL is.
  Ik heb daarover zojuist gebeld met POST NL, het pakket is gisteravond pas aangeboden bij POST NL en wordt vandaag via de brievenbus gebracht
  Ik heb Laura ook een mail gestuurd hierover
  Roos

  1. Hallo Roos,
   Wat vreemd en vervelend!
   Was die mail persoonlijk aan jou (op naam) gericht en stond erbij dat het om de bezorging van de zaaiagenda ging?
   Ik krijg ook wel eens zogenaamde mails van PostNL, bol.com, ANWB, ABN-AMRO-bank, Albert Heijn en noem maar op, waarin staat dat ik een pakketje moet ophalen, mijn betaalpas vervalt, er nieuws is over mijn creditcard, etc., etc. Tegenwoordig zien dat soort mails er heel professioneel uit, met logo en goed geschreven Nederlandse tekst. Maar zo’n mail is altijd te herkennen aan het feit dat je niet met naam wordt aangesproken maar met beste klant of geachte, of wat dan ook. Misschien heb je zo’n algemene spammail gekregen, maar viel dat niet op omdat je toevallig ook echt een pakketje verwacht. Ik heb hetzelfde wel eens gehad met mijn creditcard; ik had toevallig zaden in Engeland besteld en met mijn creditcard betaald. En 2 dagen daarna kwam (toevallig) een mailtje binnen dat er een bedrag van mijn rekening zou worden gehaald i.v.m. een creditcardbetaling. Alles klopte, behalve dan dat de aanhef van de mail niet mijn volledige naam bevatte. Bij controle op de website van de creditcardmaatschappij bleek dat er spammails op hun naam werden verstuurd.
   PostNL heeft een pagina waar ze duidelijk aangeven wat een mail van PostNL is en wat een phishingmails is, en je vindt hier ook voorbeeldmails die dus niet door PostNL worden verstuurd: https://www.postnl.nl/klantenservice/bezorging-en-ontvangst/phishing/

   Mocht je in de mail wel zijn aangesproken met je volledige naam, dan klopt er iets niet en dan is het dus goed dat je de mail hebt doorgestuurd naar PostNL en Laura. Ik heb ondertussen contact met Laura gehad en zij gaat uitzoeken en overleggen wat het probleem kan zijn.

   groetjes,
   Diana

 8. De zaaiagenda is er! En meer dan dat. Ik werd gewoon emotioneel toen ik het pakje in mijn hand had, ouwe gek. Zo mooi om het hele proces te hebben kunnen volgen, alle creativiteit, energie, zorg en liefde die jullie erin hebben gestoken!
  Hij is prachtig. Dank jullie wel, Diana, Laura en Ruud op de achtergrond..
  Liefs van Hansje.

 9. Yes de kalender is binnen. Goedemorgen Diana enRuud.Een caudeautje voor mijn verjaardag.DE koningin,mijn vrouwdus ,heeft hier voor gezorgd.Nu gaan lezen en dan gaan zaaien.maar eerst goed leren hoe de zaaikalender werkt.Paprikas ende habaneros zijn al gezaaid.Ik moet driftig aan de gang op de tuin,grond uit de kas ,grond in de kas etc.etc.Maar de kou en de koude wind hier aan zee houdt mij nog een beetje tegen. Groetjes van ons Henk

 10. De zaaiagenda heeft nu ook het noorden bereikt. Heel veel dank Diana en Laura voor dit meesterstuk. Het ziet er prachtig uit. Dat wordt zaaien en zaaien. Dank ook voor de leuke verrassingen. Dat wordt weer genieten.

 11. Hartelijk dank voor de mooie agenda met typisch iets van jou Diana , een extra attentie : kaart en zaadjes. Wat een mooie agenda met heerlijk veel ruimte om zelf notities te maken .
  Ik heb bewondering voor het vele werk dat jullie er aan hebben gehad maar het resultaat is er dan ook naar ! En het ” Diana gehalte ” blijft duidelijk te merken een agenda met een persoonlijke toets.

  Vriendelijke groet Simone

 12. Hallo Diana,
  De agenda is net binnen , met een leuke verrassing in de vorm van tomaten zaadjes met beschrijving en een mooie kaart .Wat is hij mooi geworden met genoeg ruimte om aantekeningen te maken. Hij ligt prettig in de hand en het papier is wel luxe hoor. Het is een echte Diana agenda geworden je kunt zien dat jij en Laura er veel werk in hebben gestoken. Ik ga hem gauw lezen om te zien wat er deze maand moet gebeuren en kan worden voorgezaaid. De pepers, paprika’s en aubergine heb ik deze week al in potjes gezaaid. Met de tomaatjes nog even wachten. Een heel prettig weekend Voor jou en Ruud, natuurlijk ook voor Laura die deze week nog druk bezig is geweest om onze agenda’s verzend klaar te maken zodat we er allemaal van kunnen genieten.

  Groetjes, Par

 13. Hallo Diana,
  Ik heb hem binnen hoor! De zaaiagenda, ik vind hem prachtig, mooi ,duidelijk, professioneel in 1 woord super!

  Het enige minpuntje voor mij, ik had er wel graag een van doorzichtig plastic gemaakte beschermlaag voor de voor – en achterkant gehad. Gewoon omdat ik weet dat het bij mij wel eens in een vochtige omgeving wordt neergelegd. Ik hoop dat de stevige kartonnen voorkant hier tegen bestand is. Maar verder chapeau, wat mogen jullie hier trots op zijn zeg!

  Ik ga hem gebruiken als naslagwerk. Misschien koop ik nog wel een tweede agenda, als de tweede druk verschijnt. Maar tot die tijd kan ik mij hier heel goed mee vermaken. (Naast het zaaien, waar ik ook al mee bezig ben)

  En heel erg bedankt voor het zakje zaadjes, het bedank briefje en de mooie ansichtkaart. Wat ontzettend attent!

  Groetjes,
  Joke Wilken

  1. Hallo Joke,
   Fijn dat de agenda goed is aangekomen!
   En dankjewel voor de feedback! Ik wil daarover graag melden dat de voor- en achterkant (en ook de boekenlegger/legenda) een matglanzende lamineerlaag hebben. Het ziet er dus niet uit als een plastic laagje maar laat er maar een druppeltje water op vallen en je kunt die er dus gewoon van af vegen. Uiteraard is de agenda niet regenbestendig maar wat eerste regendruppels of een een vochtige ondergrond moet zeker geen probleem zijn. Ik zal je dit ook even persoonlijk mailen.
   Ik ben eigenlijk wel blij, dat de buitenkant er niet plasticachtig uitziet maar dus zeker wel een beschermlaagje heeft.
   Heel veel plezier met het gebruiken van de agenda in de moestuin!
   groetjes,
   Diana

 14. Heel blij ben ik met de prachtige agenda!
  Ik ben er gewoon stil van.

  De tomatenzaadjes vind ik ook geweldig ,daar ben ik ook ontzettend blij mee!
  Heel erg bedankt voor jullie liefdevolle werk.
  Hartelijke groet van Machteld.

 15. Hallo Diana,
  Jippie, de zaaiagenda is binnen, in een woord geweldig!! en ook bedankt voor de tomaten
  zaadjes en het vele werk wat jullie hebben verzet.

  groetjes Roos

 16. Hallo Diana,
  Hartelijk bedankt voor alles wat je voor ons doet.
  Wat mij raakte was het bericht over de valse emails en de voorbeelden door Post.nl.
  Ik had werkelijk geen idee, Wat geraffineerd. Zo uitgebreid is het (althans bij ) in Frankrijk niet.
  Wel kreeg ik in december 2 mails of ik even wou betalen. Veel argwaan en weggegooid.
  Ook de politie gebeld maar hier doen ze er niets mee.

  Denk dat ik ook maar een kalender ga bestellen.
  Veel groeten uit Frankrijk.
  Maaike

  1. Hallo Maaike,
   Uiteindelijk bleek het in dit geval inderdaad zo’n algemene phishingmail te zijn. Ze worden steeds beter gemaakt. En het is extra verwarrend wanneer iemand toevallig ook net een pakje verwacht. Maar elke phishingmail kan worden herkend aan het feit dat er geen naam of wordt genoemd en dat het adres van waaruit de mail is verstuurd een vreemd mailadres is. Je kunt hier nog wat meer informatie vinden en ook nog wat voorbeelden: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/voorbeelden-phishing-nepmails
   Ja, het is wel eng en internet is echt niet zo veilig als we hopen, je moet overal op bedacht zijn.
   Bedrijven vinden het trouwens vaak wel fijn om de melding te krijgen omdat ze op hun website een voorbeeld kunnen plaatsen van zo’n mail waar mensen dus vooral niet in moeten trappen.
   groetjes,
   Diana

 17. Ook ik heb m ontvangen vandaag, de zaaiagenda en in een woord: GEWELDIG !
  Kheb nog geen foutje of gemis kunnen ontdekken.
  Denk wel dat ik de kaft ga plastificeren, want zoals Joke al schrijft, zou ik het jammer vinden als ie nat of vies wordt.
  Ik heb meerdere exemplaren gekocht, zodat ik er eentje helemaal origineel kan laten en binnen kan bewaren.
  Diana, Laura, Ruud en alle andere die hebben geholpen bedankt !

 18. Dag Diana ,
  Velen zijn mij al voor gegaan om lovende woorden over je boek te schrijven. Ik sluit mij daarbij aan en ik ga vanavond lekker lui op de bank met de open haard aan en de poes op schoot genieten van je boek en dromen over het aankomend
  Hartelijke groet,
  Wil

 19. Met een plof viel hij vanmiddag bij mij op de deurmat, de lang verwachte zaaiagenda. Omdat ik er al veel foto’s van had gezien kwam hij me al zo vertrouwd voor, toen ik hem uiteindelijk in mijn handen had. En ook nog een leuk extraatje erbij, mijn dag kon niet meer stuk.
  Het lijkt me een heel nuttig en werkzaam naslagwerk, zowel voor de beginnende moestuinierders als voor diegene die alles al denken te weten.
  Nogmaals heel veel dank voor alle tijd en energie die jullie er in hebben gestoken.
  Hartelijke groetjes,
  Ria

 20. Hoi Diana en Laura,

  Ook ik heb mijn agenda inmiddels binnen en ik ben er heel gelukkig mee.
  Wat een werk! Nu moet 2019 wel helemaal goed komen!

  Groetjes!

 21. Hallo Diana en Laura,
  De zaaiagenda is vandaag ook bij mij bezorgd. En wat ziet her er allemaal keurig en overzichtelijk uit.
  En ook nog bedankt voor de leuke verrassing, kaart en de zaadjes. En ook veel bewondering voor al jullie werk en energie dat hier in zit. Maar ook Ruud, zoals ik eerder las in een berichtgeving, op de achtergrond. Want die mag ook genoemd worden vindt ik.

  Groetjes,

  Anneke

 22. ook hier in Castricum werd op 1 februari de zaaiagenda bezorgd. prachtig én praktisch, heel erg bedankt. het nieuwe moestuinjaar kan beginnen. hoera!

 23. Hallo Diana
  ik lees bij de reacties dat iedereen een track en tracecode krijgt bij het voltooien van de bestelling ,maar ik heb nog geen mail ontvangen . Wij wonen in Belgie , maar dat is toch het zelfde ?
  groetjes

  1. Hallo Angelique,
   Sorry voor de onduidelijkheid! Ik ga er vanavond ook in een blogje wat over schrijven. Er konden donderdag niet meer pakketten mee met PostNL, Laura heeft toen af kunnen spreken dat ze de pakketten voor België de dag erop naar een postkantoor in Rotterdam mocht brengen. Ondertussen kregen we van een prijswinnaar in België het bericht dat het pakket ruim een week onderweg is geweest. En nu heeft Laura bedacht dat als ze vandaag de pakketten naar het postkantoor brengt die dus pas volgende week zaterdag geleverd worden, en ze in plaats daarvan aanstaande woensdag zelf een dagje naar België gaat en de pakketten daar bij het postkantoor aflevert, dan zouden de pakketten dus op donderdag in huis kunnen zijn. Dat betekent dus ook dat de track & trace niet gebruikt zal worden. Ik hoop het vanavond in het blog wat duidelijker uit te kunnen leggen, ik moet het ook nog even helemaal goed afstemmen met Laura.
   groetjes,
   Diana

   1. hallo Diana
    Bedankt voor de snelle reactie, dacht dat er iets misgelopen was .
    Wachten is niet erg als je weet dat alles in orde is ,maar het is het wachten waard want van alle kanten komen er lovende reacties !
    De zaadjes van jullie komen al voorzichtig boven.
    Bedank Laura nog voor het vele werk dat ze had met verzenden.
    groetjes Angelique

 24. Hoi Diana en Laura en natuurlijk Ruud,
  Heel erg bedankt voor deze ontzettend mooie en praktische agenda en extra’s! Diana, jouw angst dat hij niet aan onze verwachtingen zou voldoen is geheel ongegrond. Je had er al zoveel over geschreven en van laten zien, hij is gewoon zoals ik al verwacht had. Enorm bedankt voor al jullie moeite!
  Groetjes Wijnie

 25. De agenda is binnen! En bij begin februari staat al zoveel wat ik kan zaaien ;-). Dankjewel Diana en Laura en natuurlijk ook Ruud voor deze geweldige agenda.

 26. ik heb hem binnen!!
  was een verrassing zo leuk…
  super fijne werk agenda, en idd staan er dingen in die ik nu anders ga doen en ook voor het eerst zoals citroen gras…
  bedankt!! ben er reuze blij mee!!

 27. Ook ik heb ongeduldig mowten wachten tot de agenda ein-de-lijk in de bus viel. Heb ‘m gisteravond in bad gelezen en de lamineerlaag is uitstekend bestand tegen vocht, kan ik vertellen. Maak je daar geen zorgen over. En ik zag dat ik al uien kan zaaien dus heb direct het zakje zaad klaargelegd. Wat een teleurstelling dat het vandaag volop sneeuwde, dat is geen zaaiweer. Ruud had dus wel gelijk dat er ‘nadelen’ aan jullie agenda kleven. De zaaikoorts wordt er behoorlijk door aangewakkerd. Gelukkig heb ik jouw paprika- en auberginezaadjes ook nog, kan ik de eerste kapucijners zien kiemen en kan ik elke dag checken of ik al teken van leven zie bij de gember, zoete aardappel en citroengras. Dankjulliewel Diana, Laura en Ruud voor alle tijd en moeite die jullie in dit geweldige boek hebben gestoken.

 28. Hoi Diana,

  Hoera, mijn Kas is klaar, dus na een 3 tal moestuin jaren ( met een hoop geleerde lessen en misstanden) … Komt er nu een leermoment voor de Kas.. hopelijk valt er iets te oogsten fut jaar, ben van plan om tomaten paprika’s en wat bonen te zaaien en planten..
  Maar kunnen de paprika’s nu al in de kas gezaaid worden? Of toch liever binnen… Wil dit jaar toch echt eens rijpe paprika’s…

  1. Hallo Ilse,
   Allereerst van harte gefeliciteerd met je kas!! Je gaat er zeker veel plezier van krijgen!
   Je kunt nu inderdaad al paprika’s zaaien (de hele maand februari ook nog hoor). Maar niet in de kas, dat is echt veel te koud. Paprika’s moeten bij kamertemperatuur (of liever nog iets warmer) moeten worden voorgezaaid. Kijk vooral op de pagina van paprika’s voor mer informatie m.b.t. zaaien, temperatuur, kiemduur, uitplanten, etc.: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/
   groetjes,
   Diana

 29. Ik heb de agenda ontvangen en ben er super blij mee! Overzichtelijk, mooi en boordevol tips. Hier mag je heel erg trots op zijn! En nu op naar het nieuwe en succesvolle moestuinjaar dankzij de kalender!

 30. Hallo Diana
  Vrijdag mijn agenda’s ontvangen
  Ziet er heel mooi uit
  Even een vraag ik lees dat er zaadjes bij de agenda’s verpakt waren
  Ik had 2 agenda’s besteld
  Maar bij mij zaten geen zaadjes bij
  Misschien foutje
  Groetjes elly

  1. Hallo Elly,

   Fijn dat de agenda’s goed zijn aangekomen!
   Wat jammer dat je er geen tomatenzaden bij hebt gekregen , ik wilde dat ik meer zaden had kunnen oogsten en bij elke bestelling een zakje zaadjes cadeau had kunnen doen, maar omdat ik nu eenmaal niet meer zaden kan oogsten dan van de planten die in mijn tuin groeien hebben alleen de eerst 500 bestellers een zakje zaden gekregen. Op de website van Laura bij de informatie over de zaaiagenda hebben we dat omschreven als: “De eerste bestellers krijgen een klein cadeautje van Diana met de agenda thuisgestuurd”. Misschien hadden we daar wat duidelijker in moeten zijn.

   Ik heb er in mijn laatste blog ook nog iets over geschreven.
   Nogmaals, ik vind het heel jammer, ik hoop dat je het kunt begrijpen!
   groetjes,
   Diana

 31. De zaaikalender is prachtig! En ben meteen aan het zaaien gegaan, waar ik anders pas zou hebben gewacht op …. meer warmte buiten denk ik. Nu staat de vensterbank vol met bakjes 😉 Heerlijk! Dank voor al het werk dames! Guess what… ik ben meteen begonnen jullie handige symbooltjes voor zaaien, binnen, buiten, onder glas enz. over te nemen 😉

 32. Lieve Diana en Laura,
  Ik heb de agenda al een poosje geleden ontvangen, incl dat mooie gekleurde kaartje en de extraatjes! Echt heel lief, super praktisch en heel handig ook!! Ik had gelijk willen reageren, was echter geveld door de griep. Maar tijdens het bekijken en doorlezen van de zonnig-gekleurde agenda met prachtige verhaaltjes, foto’s en duidelijke schema’s knapte ik gelijk een stuk op, hahaha! Heel erg leuk dat jullie inmiddels al met een 2de druk bezig zijn, die gaat vast ook in vliegende vaart de deur uit!
  Op de CV ketel staat mijn bakje met koffiefilters, vol gekiemde aubergines, pepertjes en paprika’s dus dit weekend mag ik op de vloer van de kamer lekker minipotjes vullen met het voorverwarmde grondmengsel (potgrond + brekerszand). En als dan de vensterbanken vol staan ga ik hopen op lichtere lentedagen en minder stormweer.
  Dat wens ik alle lezers, ook veel kweek-plezier en groeizame groeten uit Groningen, (waar het altijd wat langer koud lijkt te blijven;-))
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.