Hartelijk dank!

Laura en ik willen bij deze graag iedereen hartelijk danken voor alle felicitaties, aardige woorden en lieve berichtjes in blog, op facebook en instagram! We zijn heel erg blij dat het gros van de agenda´s is bezorgd en dat vooralsnog iedereen er blij mee is!

Ik heb nog een aantal belangrijke mededelingen over de agenda:

Donderdag zijn alle pakketten voor Nederland en het buitenland op de post gegaan, op de pakketten voor België na. En dat zijn er nog behoorlijk veel. Laura gaat aanstaande woensdag de Belgische pakketten naar het Belgische postkantoor brengen, dat lijkt vooralsnog sneller en goedkoper dan dan de pakketten in Nederland te posten. De mensen in België hebben de agenda dus hopelijk 1 of 2 dagen na woensdag in huis. Voor alle duidelijkheid: het track & trace nummer van PostNL werkt dus niet voor de bestellingen uit België. Voor Frankrijk en andere landen zijn de pakketten donderdag op de post gegaan (wel via PostNL) en dan hangt de bezorging af van de snelheid van de plaatselijke postbezorging.

We hebben wat reacties gehad van mensen die het een minpuntje vonden dat de agenda geen plastic voorkant heeft, voor het geval er wat vuil of een druppel regen op valt. Daarover kunnen we melden dat er wel een (plastic) laminaatlaagje op de voor- en achterkant van de agenda zit, en ook op de boekenlegger. Maar we hebben gekozen voor een matglanzend laagje waardoor het er niet plasticachtig uitziet. En dat is dus blijkbaar goed gelukt 🙂 . De agenda is zeker niet regenbestendig, maar wat vuil en vocht kan dus van de kaft en de boekenlegger worden geveegd.

Dan nog iets over de ringband; die wordt soms als nadeel en soms als voordeel gezien. We hebben voor een ringband gekozen omdat de agenda bij het schrijven in de agenda makkelijker opengeklapt en zelfs dubbel geklapt kan worden en dat leek ons het handigst.

En ik wil ook nog even iets melden over het zakje tomatenzaadjes die als cadeautje bij een aantal pakketten verpakt zaten. Ik kon helaas niet meer zaden oogsten dan van de planten die in mijn tuin groeiden. Ik heb van de tomatenplanten die hier groeiden de tomaatjes tot de allerlaatste ‘uitgeperst’ om zoveel mogelijk zaden te oogsten. Bij elkaar heb ik meer dan 35.000 tomatenzaden geoogst, gefermenteerd, gespoeld en gedroogd, enorm veel. Maar we hadden niet kunnen bedenken dat er zoveel mensen agenda’s zouden bestellen. En dus hebben Laura en ik moeten bedenken en beslissen dat de eerste 500 bestellers van de eerste oplage een zakje tomatenzaadjes zouden krijgen, en de 500 bestellers van de tweede druk een zakje tomatenzaadjes zullen krijgen. Ik vind het jammer dat we niet alle mensen een zakje zaden hebben kunnen geven, dat bleek helaas gewoon niet mogelijk. Iedereen heeft wel een vrolijke door Laura gemaakte ansichtkaart gekregen om zelf te versturen, ik hoop dat iedereen daar ook blij mee is (en dat was natuurlijk iets makkelijker omdat we er daar gewoon meer van konden laten drukken).

En nu? We gaan zelf met de agenda aan de slag en hopen dat iedereen die de agenda heeft ontvangen dat ook gaat doen. We hebben al wat constructieve reviews gehad. We hopen dat er in de komende maanden nog veel meer komen, wanneer de agenda eenmaal een tijdje in gebruik is!

Tot slot nog even over de agenda: de eerste druk is dus uitverkocht, de tweede oplage is besteld en het laatste nieuws is dat deze waarschijnlijk iets eerder wordt geleverd dan de eerder aangegeven termijn van 4 weken. Zodra ik weet wanneer de agenda van de 2e druk klaar is laat ik dat hier weten. Voor wie de agenda wil reserveren, dat kan via de website van Laura.

En dan hopen we dat eind volgende week iedereen, ook buiten Nederland, de agenda van de eerste druk in huis heeft. En dan kan het gewone (tuin)leven weer beginnen 🙂 . En dat is maar goed ook want ook ik heb nu samen met Ruud wel alle tijd nodig om de tuin in orde te brengen voor het nieuwe jaar. En ik wil gaan zaaien. Want het is tenslotte februari.

En dus gingen we zaterdag met zaden van onder andere doperwten en kapucijners op weg naar de tuin, in de regen.

Iemand vroeg eens waarin ik mijn zaden zaai. Ik kan het echt niet vertellen, het is zo afhankelijk van de zaden, de beschikbare spullen, de omstandigheden en de planning. Want ik had deze doperwten en kapucijners (de bruine zaden achterin) liever in een tray willen zaaien met wat grotere vakjes:

 

Maar ik heb maar 3 trays’s met grotere vakjes (en ik weet wat er de komende weken en maanden nog gezaaid moet worden). En in deze tray met vakjes van 2 x 2 centimeter lukt ook, al is het wat krap. Ik had deze doperwten- en kapucijnerzaden ook buiten ter plaatse kunnen zaaien, maar dat heeft eigenlijk nooit mijn voorkeur. Want het is nu nog zo koud (al kunnen deze zaden daar heel goed tegen). Het is vooral zo kletsnat, de zaden kunnen rotten in de modderige kleigrond. En dan zijn daar nog de belagers, in de vorm van duiven en muizen. En dus zaai ik de doperwten en kapucijners voor in de koude kas, in deze ietwat krappe tray. En die tray kan in een onderbak:

In dit geval dek ik de zaden af met een mengsel van potgrond en wat brekerzand. En het is hard nodig om de zaaisels, ook in de kas, af te dekken met glas of plastic (want daar ben ik niet bang voor duiven maar de muizen hebben slechts een kiertje nodig om in  de kas te komen). En dan ziet het er zo uit:

 

Sorry hoor, het is een beetje een rommeltje. Dat komt omdat we materialen graag hergebruiken, dus we dekken af met de glasplaat die ooit onderdeel was van een gasfornuis, en 2 perspex plaatjes die we eens bij het grof huisvuil vonden. De zaaisels zijn beschermd, en als de zon eens wil schijnen warmt het in de bak ook nog lekker op.

Oh ja, ik had ook zo koel/koud mogelijk op zolder kunnen zaaien maar daar is het in ons huis te donker voor, en bovendien liggen daar de Dahliaknollen en Canna’s.

Voor sla, andijvie, spitskool en enkele koudekiemers koos ik een andere tray, met kleinere vakjes. En die zaden dekte ik af met vermiculiet in plaats van grond. Omdat deze zaden kleiner zijn en wat makkelijker door het vermiculiet kunnen kiemen/groeien. Als ik geen vermiculiet had gehad zou ik waarschijnlijk voor grof zand als bedekking hebben gekozen.

 

Het traytje rechts heb ik alvast gevuld met het potgrond/zand-mengsel, maar er nog niet in gezaaid. Volgende week ga ik er eens wat peterselie en selderij, misschien ook wat papavers in zaaien.

En dan de tuinbonen, die zaaide ik een week of 2 tot 3 geleden al. En ook die zaaide ik in een potgrond/zand-mengsel. En omdat dat extra grote zaden zijn zaai ik die graag per stuk in 9 centimeter potjes voor:

 

Helaas zijn er nog geen zaden gekiemd. Alhoewel, kijk even naar rij 3, potje 2. Jawel!!

 

Het allereerste tuinbonenzaadje kiemt!! Ik heb het voorzichtig nog een drupje water gegeven en de bak weer zorgvuldig afgedekt met glas/plastic.

Morgen blijven we thuis. Want de eerste paprika-, peper- en auberginezaden zijn gekiemd en kunnen worden verspeend. Onderweg naar de uitgang zien we bij tuinbuurvrouw Jetty in de tuin een wel erg vroege vogel:

 

De rabarber begint al voorzichtig uit te lopen!

 

43 gedachten over “Hartelijk dank!”

 1. Het ziet er allemaal weer goed uit. Morgen, zondag, ga ik pepers, paprika en aubergine zaaien in trays van piepschuim met waterbak eronder.

 2. Ik heb de agenda ontvangen en I love it! Alles helemaal Diana stijl en dat is een fijne stijl. Leuke uitgebreide duidelijke uitleg in het begin en daarna aan de bak: aangekruist wat ik in februari wil zaaien. Het papier is fijn en goed om op te schrijven en de ringband is ideaal want dan kan je ‘m open laten liggen op waar je mee bezig was. Het ontwerp is prachtig en rustig aan het oog. Alles super gebruiksvriendelijk en je kan zien dat er over nagedacht is. De trays voor kapucijners, doperwten en tuinbonen liggen ook op mij te wachten, al wacht ik nog even op de mogelijkheid Friese rassen te bestellen, ze komen zeer binnenkort online. Ik support de lokale rassen 🙂
  Diana en Laura bedankt voor al het werk en de agenda is mooi op tijd binnen gekomen! Nu gauw de tuin in en met de vingers in de zaaigrond!

  Groeten,
  Lotte

 3. Ook ik heb de agenda in hartelijke dank ontvangen. Wat geweldig om zoveel informatie zo compact en overzichtelijk neer te kunnen zetten. Het maken van mijn eigen zaaiplan wordt zo een makkie. Ook de bijgaande informatie is fijn om te lezen en leerzaam. Hier niks dan lof voor dit kunststuk. Over een jaar staat hij vast lekker vol geschreven met mijn eigen toevoegingen, plannen en notities. Dan zal het nieuwe er een beetje af zijn, maar zo gaat het met zaaiagenda’s. Diana en Laura veel succes met de volgende drukken. Deze staat alvast als een huis (met een tuin).

 4. Ik heb de agenda ook ontvangen en ben er erg blij mee. Complimenten voor alle moeite om het zo mooi en overzichtelijk te maken. Ik zal het met veel plezier gaan gebruiken.

 5. ben volop bezig met de agenda te lezen en om te zetten naar de (reeds gekende) omstandigheden in Z-FR maar er moet toch steeds nog rekening gehouden worden met de weersomstandigheden die er op dat moment (vanaf half maart) ter plaatse zijn. “Het kan vriezen – het kan dooien” ik weet niet meer van wie ik dat gezegde gehoord heb. Ik heb al verschillende keren gelezen/gezien dat jij ook vermiculiet gebruikt. Ik heb ginder een ‘koude bak’ maar de grond erin is, ondanks het toevoegen en inwerken van compost, nog steeds zware kleigrond. Van mijn bouwwerken heb ik nog vermiculiet staan – zou dit een hulpmiddel kunnen zijn om, samen met weer een goede hoeveelheid compost, de grond luchtiger te maken. Ik gebruik deze bak in het voorjaar om te zaaien en later uit te planten – als kweekbak voor vroege groenten – en dan later gaan de dekramen eraf en wordt dan gewoon verder gebruikt als moestuin. In de zomer is het te warm om de ramen erop te laten liggen.

  1. Ik heb heel goede ervaringen met zo’n type bak. Mengsel erin van vermiculiet (de mijne is komt bij Leroy Merlin vandaan, woon in N-Fr), turf (tourbe) en compost in gelijke delen, een centimeter of 15 is voldoende. Wel je kleigrond afdekken met anti-worteldoek. Kijk voor uitgebreide informatie op de site makkelijke moestuin.
   De grote groentes zoals courgette, pompoen, mais, kool doe ik op de klassieke manier en daar is Diana’s site heel goed voor en de rest op de makkelijke moestuin manier en daar is de site van Jelle’s makkelijke moestuin weer heel goed voor. Succes!

  2. Hallo Marc,
   Vermiculiet heeft het vermogen om vocht vast te houden en weer af te staan. En eigenlijk is dat haar enige (maar wel belangrijke) functie. Het zal kleigrond niet veranderen in een humusrijke grond met luchtige structuur. Ik vind het zelf een mooie toevoeging maar ik vind het ook te kostbaar om zo maar te gebruiken. Oftewel; ik gebruik vermiculiet om in te zaaien of om samen met wat brekerzand door potgrond te mengen om daarin te zaaien op op te potten. En na gebruik gaat het hier dus in de verhoogde bakken en blijft het daar nuttig. Maar niet zonder ook gewoon de grond te verbeteren met compost en oude stalmest. Turf gebruik ik zo min mogelijk. In verband met de verzuring van de grond, maar ook omdat ik het al gebruik in potgrond. Voor dat doel worden er elders in de wereld duizenden jaren oude vlaktes turf afgegraven, alleen maar voor ons tuinplezier. Om die reden zie je steeds vaker dat potgrond van goede kwaliteit steeds vaker meer compost en ook gecomposteerde houtvezels bevat, is wat duurzamer.
   Wij verbeteren onze grond dus vooral met compost en oude stalmest, en mulchlagen die composteren. En daarnaast hergebruiken we vermiculiet, en ik strooi ook elk jaar wat lavagrit.
   groetjes,
   Diana

 6. Ik heb ‘m vorige week ontvangen. Vindt hem handig met de ringband en boekenlegger. Schrijf er op dit moment mijn notities bij in potlood ( meteen met pen durfde ik nog niet).
  Ik behoorde tot de gelukkige met tomaten zaadjes en daarom ga ik nu na jarenlang de plantjes te hebben gekocht nu ZELF zaaien . Natuurlijk volgens de agenda van Diana!

 7. Vrijdag heb ik de agenda al ontvangen . Het ziet er erg mooi uit en goed overzichtelijk uit . Ik volg Diana al jaren en ben er super blij mee . Hartelijk dank daarvoor .

 8. Beste Diana en Laura,
  Heel hartelijk dank voor al jullie mooie werk mbt de agenda. Vrijdag heb ik hem ontvangen en gister avond heb ik me er helemaal in verdiept. Praktische info en mooi weergegeven. Een ECHTE aanrader. Ik heb weer volop ideeen opgedaan en ga dankbaar gebruik maken van jullie agenda, zaadjes en kaart!
  Voor een evt vervolg agenda of iets anders leuks hou ik me aanbevolen . Maar geniet van dit mooie succes, gefeliciteerd!

 9. Diana en Laura heel hartelijk bedankt voor het maken van de zaaiagenda !!
  Hij ziet er prachtig uit en ik ben er erg blij mee. Ik denk dat het veel meer werk is geweest dan wij met z’n allen denken. Een vette pluim hebben jullie zeker verdiend!

 10. Diana en Laura,
  Het word misschien een beetje saai maar ook ik ben zeer verheugd over de zaaiagenda. Ik kende die van Hans van Hekelen van de groenmoes, die had ik al in huis. Die is ook fijn maar het gebruikersgemak van jullie agenda is vele malen beter! Deze ga ik gebruiken……..

 11. Prachtig is tie geworden dames…….ben er heel blij mee en benieuwd hoe het gaat werken.
  Ik denk goed…..vorig jaar, mijn 1e jaar, liep ik vaak achter de feiten aan…….al is dat ook niet erg, latere oogst dan.

  Dank jullie wel!

  Groet Paula van bracht.

 12. Ha Diana,

  Ik ben erg blij met de mooie agenda, dank voor al het werk dat je met Laura hebt verzet!
  Heb wel een vraag over vermiculiet, kan je dat hergebruiken en zo niet, waar laat je het na gebruik?

  1. Hoi Annelies,

   Ik gebruik het zelf (nog) niet, maar een collega vertelde me dat je het (na drogen) inderdaad weer kunt hergebruiken. Goed voor portemonnee en milieu dus!

   Groetjes Kim.

  2. Hallo Annelies,
   Dankjewel voor je aardige woorden! Laura en ik zijn erg blij met zoveel leuke, positieve reacties op de ontvangst van de zaaiagenda! (en het zijn er zo veel! Teveel om allemaal persoonlijk te beantwoorden, maar iedereen heel hartelijk dank!!).

   Over je vraag: ik hergebruik vermiculiet meerdere keren. Na het eerste gebruik laat ik het helemaal opdrogen en gebruik het nogmaals. En soms nog 1 of 2 of 3 keer, afhankelijk van hoe vervuilt het raakt (uiteindelijk komt er wat grond in terecht of zitten er niet gekiemde zaden in die zijn gaan schimmelen, etc.). Als ik het niet meer kan gebruiken om in te zaaien laat ik het ook weer opdrogen, eventueel zeef ik het in een vergiet. En dan krijgt het een tweede leven wanneer ik het samen met wat brekerzand door potgrond meng. Dit maakt de potgrond luchtiger en hier pot ik allerlei zaailingen in op. Op die manier komt het bij het uitplanten dus ook gelijk in de grond, en daar ben ik ook blij mee (omdat het in tuingrond vocht vasthoudt en weer afstaat). Eventuele restjes gebruikt vermiculiet die dan nog over zijn meng ik door potgrond voor kuipplanten of meng ik door de grond in verhoogde bakken, etc..

   groetjes,
   Diana

 13. Hartelijk dank voor al jullie werk aan de agenda. Naast alle voordelen die al genoemd zijn, vind ik de ringband ook erg handig omdat er een pen in de ring geschoven kan worden. Ik noteer meteen de datum bij het gezaaide. Daar zal minder van komen als ik eerst mijn pen moet zoeken.

 14. Hij is mooi, mooi, mooi!! Ik heb m alleen nog maar doorgebladerd. Nu ligt hij me verwijtend aan te staren vanaf de tafel…. Ga eens aan de gang! zegt ie…. Jaja, binnenkort, eerst een nieuwe tunnel in de tuin installeren en spitten. En dan de tuinbonen erin. Die op ons complex overigens vorig jaar bij iedereen door de kauwen zijn opgepeuzeld. Ook dáár dus maar een net over… Dank Diana, je bent een geweldige inspiratiebron én vraagbaak!
  Groetjes Tan

 15. Hoi Diana,

  Ik bedacht me dat zo’n zaaitray misschien hier ook wel handig is. Ik snap dat openingen van 2×2 wel erg klein is. Wat vind jij een handig formaat? En heb je voorkeur voor rond of vierkant? Sta nu voor de keuze bij de aanschaf, dus dan liever in een keer goed/handig.

  Groetjes Kim.

  1. Hallo Kim,
   Ik heb verschillende tray’s met verschillende vakjesmaten. De trays met 4,5 x 4,5 cm vakjes gebruik ik vaak voor eenjarigen maar ook wel bonen, Lathyrus, sojaboontjes, en andere vrij grote zaden. De trays’met kleinere vakjes (maar liever niet kleiner dan 1 of 1,5 centimeter zijn veel zuiniger in gebruik (meer vakjes per tray dus kost minder grond en vooral: er passen veel meer zaden in zo’n tray 🙂 . In die tray’s zaai ik soorten als sla en andijvie, bleekselderij, peterselie, alle koolsoorten, etc., dus de kleinere zaden, maar ook bietjes en snijbiet gaan prima.
   Als ik nu zelf nog tray’s zou moeten kopen zou ik dus het liefst een tray met grote en een tray met kleine vakjes kopen.

   Helaas zijn goede kwaliteit tray’s lastig te vinden, mocht je een goed adres weten dan hoor ik het heel graag (ik heb ze zelf niet nodig maar heel veel mensen die dit lezen zouden er, denk ik, blij mee zijn).
   groetjes,
   Diana

   1. Dank voor je reactie weer Diana.
    Ik zat zelf te denken om ze bij Vreeken te bestellen, maar meer omdat ik daar al een bestelling heb uitstaan die ik ergens tussen half en eind van deze maand verwacht en ik ervan uitging dat ze daar wel kwaliteit leveren. Ik heb een van deze op het oog:
    https://www.vreeken.nl/hulp-bij-tuinieren/zaaihulpmiddelen/filter/stekplaten
    Enig idee wat de kwaliteit zou zijn? Wil er dan een dergelijke bak onder doen:
    https://www.vreeken.nl/809342-water-opvang-bakken-deep-tray-g47-53x40x9
    Extra hoog zodat er een plaat op kan tegen de muizen.

    Groetjes Kim.

    1. Hoi Kim,

     Ik ben onlangs bij Vreeken geweest en heb naar de betreffende trays gekeken. Het is stevig plastic en leek me daarom ideaal.
     Omdat ik het toen niet mee kon sjouwen heb ik er niks van gekocht, maar nu wel spijt van.. Ik gebruik nu van een bouwmarkt plastic kleine traytjes maar die zijn veel minder stevig.

      1. Lastig, ik heb inmiddels twee reacties van Vreeken’s zaden gekregen:

       “Het plastic van de platen is redelijk slap. Het een beetje geluk zijn ze twee seizoenen te gebruiken maar ik vermoed van niet.”

       “Als je de trays voorzichtig behandeld en na gebruik uit de zon houdt, dan gaan ze veel seizoenen mee. Het is wel slap materiaal, maar zeker niet eenmalig.”

       Tja, nu weet ik dus nog niks, ik denk dat ik maar even bij wat lokale tuincentra ga neuzen.

       Mocht iemand bij een tuincentrum of online goede, stevige, herbruikbare trays vinden, houdt ik mij ook aanbevolen voor het adres.

       Groetjes, Kim.

       1. Hallo Kim,
        Ik heb de trays van Vreeken al twee jaar gebruikt, (de 106-pots en de 28-pots) en ik vind ze vrij stevig. Let wel op de maat voor de onderbak, die je gekozen hebt lijkt me te klein.
        Ik heb wel bij moestuinweetjes trays en onderbakken gezien die mij nog beter lijken, maar die zijn ook wel duurder, ze zijn van hard plastic en hij claimt dat je er zelfs op kunt staan! Als ik ze weer nodig zou hebben zou ik daar waarschijnlijk voor gaan.
        https://www.moestuinweetjes.com/product-categorie/materiaal/zaaitray-stektray/
        succes ermee.

 16. Ik ben superblij met de mooie agenda en met de mooie kaart! Het is te zien dat er veel tijd en liefde in zit! Ik vind de ringband heel handig!

  Groetjes, Alie

 17. Hoi Diana Laura & Ruud,

  Afgelopen vrijdag mijn agenda ontvangen samen met de tomaten zaden ,dankjewel daar voor en je mooie kaart. (Die hou ik voor mezelf) . Totaal plaatje fantastisch mooi beschreven en gedrukt. Ik geniet steeds weer van je mooie verhalen.

  Succes en groetjes Albertine

 18. Wat een fantastische agenda!!! Het is duidelijk te zien dat hij met heel veel liefde is gemaakt!! Ik heb hem al helemaal doorgelezen!! De tuinkriebels zijn alleen maar toegenomen!

  Succes!!
  Hartelijke groeten,
  Ellie

 19. Diana en Laura agenda ziet er fantastisch uit ontzettend handig om te gebruiken. Mijn in de kas gezaaide radijsjes 2 weken geleden gezaaid komen nu al uit de grond, en rucola in November gezaaid groeit ook gewoon door heb ik al heel wat van geplukt. Gr ben

 20. Beste Diana en Laura,

  Ook ik heb de prachtige agenda vrijdag mogen ontvangen. Wat is-ie mooi en uitgebreid! En wat een hoeveelheid werk hebben jullie verzet! Complimenten én heel hartelijk bedankt, want wij mogen nu – naast je al zo mooie site – extra meegenieten.

  Ik heb geen verbeterpuntjes ontdekt, alleen maar alle lof! Ook voor de prima verpakking trouwens, die een eventuele val op de punt prima opgevangen zou hebben zonder de agenda te beschadigen. Heel fijn!

  De track&trace-code heeft bij mij zijn nut niet gehad. Zag nl. geen enkele voortgang in de tussenstappen, maar nadat de postbode geweest was, was plotseling de hele reeks ingevuld. Sluit dan ook niet uit dat de postbode de eerste binnen PostNL was die de streepjescode netjes scande… Maar daar kunnen jullie natuurlijk niets aan doen en het was in dit geval ook geen probleem omdat het pakket door de brievenbus paste.

  Nogmaals zeer bedankt en heel veel waardering voor jullie vele en vooral ook zeer zorgvuldige werk!

  Groetjes,
  Jolanda

  1. O ja, even vergeten te vermelden, maar echt super handig dat we via het register ook kunnen zien wanneer we een gewas evt. wat later ook nog kunnen zaaien!

 21. Moi Diana en Laura,

  In één woord FANTASTISCH!
  Dit is echt DE zaai agenda waar ik naar op zoek was.
  Toch zit er één nadeel aan……..
  Ik heb waarschijnlijk ruimte gebrek in de tuin
  Heerlijk zoveel inspiratie ik er van krijg!
  Soorten waar ik gewoonlijk geen oog voor had, zullen nu hopenlijk mijn tuin vullen.
  Heel hartelijk dank voor alle moeite om het ons juist gemakkelijker te maken!
  En de verrassings tomaten zaden krijgen een mooi plekje in de kas!

  Groet’n : uit de tuin van de Bruin

 22. Hallo Diana en Laura & al hun fans,
  Geweldig om een stukje mee te mogen maken van jullie project. Discutafel blijft jullie volgen en wie weet kom je nog eens met een mooi onderwerp voor een audioverhaal!
  Voor wie de podcast met Laura heeft gemist: https://discutafel.podbean.com/, en dan even scrollen. Veel plezier met moestuinieren en de agenda!

  Ivonne Smit, Discutafel
  podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

 23. Hallo Diana,
  Mijn vorige reactie kan ik niet meer terugvinden, dus nog maar een keertje proberen. Hartelijk dank voor de prachtige zaaiagenda, kaart en zaadjes! Daar gaan we veel plezier van hebben. Ik las in een van je reacties dat je je bessen nog gaat snoeien . Misschien kun je daar een paar foto’s van nemen? Wij moeten dat ook nog doen maar weten niet zo goed hoe.
  Groetjes,
  Jo

  1. Hallo Jo,
   Fijn om te horen dat je de agenda goed hebt ontvangen en er blij mee bent!!
   Ik ga het onthouden en zal foto’s maken van de bessenstruiken wanneer ik die ga snoeien!
   De komende dagen vrees ik helaas niet, met alle regen en storm die lijkt te gaan komen 🙁
   groetjes,
   Diana

 24. Diana,
  Een vraag over het traytje rechts wat je klaar hebt gemaakt om eventueel Papaver in te zaaien. Ik heb al vaker Papaver gezaaid, maar altijd meteen ter plaatse. Dit omdat verspenen afgeraden wordt. Hoe krijg jij de plantjes goed uit de zaaaitray zonder deze te beschadigen ?

  1. Hallo Petra,
   Ik zou eigenlijk niet weten waarom Papaver slecht te verplanten zou zijn, hier gaat het in ieder geval altijd prima (en ik heb al heel vaak Papaver somniferum, -rhoeas, -nudicaule en -rupifragum gezaaid, allemaal zonder probleem voorgezaaid en verpot en/of uitgeplant). Soorten die lastig uit te planten zijn, zijn bijna altijd planten met een penwortel (denk aan pastinaak, dille, Eschscholzia, wortelen, etc.). Papavers hebben geen penwortels.
   Ik heb van een oude pollepel het lepelgedeelte afgezaagd. Met het stokje dat ik vervolgens overhoud kan ik onder de zaaitray in het gaatje daar prikken, en zo duw ik het plugje met de zaailing eruit duwen (het is altijd een beetje zoeken hoe ik de tray neer kan zetten want ik moet natuurlijk met mijn andere hand het plugje boven wel opvangen terwijl ik onderin druk. Ik zal er eens een foto van proberen te maken.
   groetjes,
   Diana

 25. de zaaiagenda is aan gekomen of moet ik zeggen gebracht ! Rond 12 uur ging de deurbel en wie stond daar Laura met de agenda ,het postkantoor was gesloten tussen de middag . ik woon vlakbij het postkantoor . Wat een service ,een prachtige agenda ! Ben gelijk begonnen met zaaien weet nu al dat er veel planten in pot bij gaan komen.
  bedankt groetjes Angelique

  1. Hallo Angelique,
   Ja, Laura vertelde het me, dat het nog een heel gedoe was om de agenda’s in België op de post te doen en dat je zo dichtbij het postkantoor bleek te wonen dat ze de agenda zelf even heeft gebracht 🙂
   Heel veel plezier met de agenda!!
   Diana

 26. Ik heb de agenda ook ontvangen en wat is hij mooi! En niet alleen mooi, ook heel handig! Lekker overzichtelijk en fijn dat er niet alleen via periode maar ook via een register op soort te zoeken is. De stukjes tekst/tips tussendoor zijn ook leuk. Zo ook de ruimte voor notities, hoewel ik al met plakbriefjes in de weer ben gegaan, want ik vind het zonde om in de agenda te schrijven…

  Ik ben al dagen druk bezig met mijn planning! <3

 27. Diana en Laura: eindelijk ontving ik de agenda (ik was erg ongeduldig) , alweer een paar dagen terug. Maar wat een prachtig boekwerk hebben jullie gemaakt. Zo zorgvuldig in tekst en opmaak, zo goed doordacht – tot aan de matte geplastificeerde omslag. Ik geniet van Diana’s eigenzinnigheid – vooral in haar planning, ook al heb ik geen kas. Durven, doen, experimenteren, en leren; dat is de weg die we moeten afleggen om net zo goed te worden als Diana. En Ruud.

  Zo in mijn nopjes met de agenda, overtreffende trap van best

  Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.